👁#حکم_نماز_با_چشم_بسته👁
✅ #پرسش :
اگر هنگام نماز خواندن چشم هایمان را ببندیم، اشکال دارد؟🧐
✅ #پاسخ:👇👇
بستن چشم ها در نماز #مكروه است، ولى اگر با بستن چشم ها در نماز، تمرکز بیشترى پیدا مى کنید و حضور قلبتان در نماز، بیشتر می شود، نماز خواندن با چشم بسته اشکالى ندارد. ❌
✍️ نماز خواندن با چشم باز بهتر است و مستحب است نمازگزار به مهر و محل سجده نگاه کند.😊
💕 اما در مورد نماز خواندن با چشم بسته شهید ثانى(ره) مى فرماید:
💢 «راه درمان فرد ضعیف که با اندک چیزى که چشمش مى بیند و یا گوشش مى شنود، فکرش پراکنده مى شود؛ این است که در نماز چشمان خود را ببندد و یا در جایى تاریک و یا در مکانى که چیزى جلب نظر نکند و یا نزدیک دیوارى که چشم اندازى نداشته باشد، نماز بخواند و از نماز خواندن در مکان هایى که نقش و نگار دارند و بر فرش هاى زینتى، خوددارى کند».[۱]💢
✍️ البته باید بدانید انسان ها متفاوت هستند، برخى افراد، اگر در جای تاریک باشند یا چشمان خود را ببندند، می توانند تمرکز کنند و حضور قلب داشته باشند اما برخی دیگر با بستن چشم نیروى تخیلشان افزایش می یابد.👌
لذا اگر فردی با بستن چشم تمرکز و حضور قلبش بیشتر نمی شود، کراهت دارد که چشمان خود را ببندد.❣️
📚منبع:
شهید ثانى، التنبیهات العلیه على وظائف الصلاه القلبیه، ص ۱۱۰.
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
🔴 #حکم_حجاب_در_مقابل_خویشاوندان🔴
🔻 در مقابل خویشاوندان نامحرم ، باید حجاب کامل داشت و در مقابل #نامحرم واجب است،👌 بنابراین واجب است، حجاب کامل و شرعی خود را #حفظ کنید😊، اگر بدون چادر بتوانید حجاب شرعی خود را حفظ کنید یعنی همه بدن غیر از دست ها تامچ و گردی صورت پوشیده شود و تمام بدن و #برجستگیهای آن را بپوشانید به گونه ای که به هیچ وجه جلب توجه نکند❌، اشکالی ندارد❌، لذا یک مانتوی بلند و گشاد به نحوی که برجستگیهای بدن زن را بپوشاند، حجابی مورد قبول است و فرد گناهی نکرده است❌.
✅ اما حجاب عالی و برتر و مد نظر امام #زمان(عجلالله تعالی فرجه الشریف) این است که علاوه بر پوشاندن #حجم بدن، چیزی پوشیده شود که تمام بدن زن را #یکدست کند و به هیچ وجه جایی برای سوء استفاده چشمچرانان نگذارد❌، که امروزه به شکل #چادر نمود پیدا کرده است، پس حجاب با چادر حجاب عالی و برتر است.👌
🔵 برای همه خانم ها حجاب و پوشش کامل در مقابل نامحرم واجب است و فرقی بین موارد زیر نیست:👇👇
❌ فرقی ندارد نامحرم اقوام و خویشاوندان باشد یا غیر اقوام باشد.
❌ فرقی ندارد که در زمان شادی و در مراسمات عروسی نامحرم باشد( برخی خانم ها در شب عروسی در مقابل داماد و نامحرم ها حجاب را رعایت نمی کنند) یا در زمان غم و اندوه باشد.
❌ فرقی ندارد فرد تازه به سن تکلیف رسیده باشد و خردسال باشد یا بزرگسال باشد.
❌ فرقی ندارد فرد در زمان بیماری باشد یا در سلامتی باشد.( برخی در بیمارستان به خاطر بیماری دیگر اصلا به حجاب خود اهمیت نمی دهند).
❤️ اما برخی خانم ها در موارد زیر فرق می گذارند، در حالی که در همه این موارد حکم شرعی یکسان است✅ و آن پوشش کامل در مقابل نامحرم است.👌
📚منبع:
آیت الله خمینی، روح الله، توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج۲، ص۹۲۹..
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
👶 #احکام_جلوگیری 👶
#مطابق_نظر_آیت_الله_سیستانی
👇👇👇
❣️ #پرسش: زنی که نمی خواهد فرزند دار بشود به پزشک مراجعه کرده و از او می خواهد تا #لوله های #رحم اورا ببندد اعم از آن که باز کردن آن لوله ها بعداً #ممکن باشد و یانه و اعم از آنکه شوهر #راضی باشد ویا نه، آیا چنین کاری جایز است؟😞
💠 #پاسخ: چنان عملی برای زن جایز است به شرط آن که اگر به دست زدن و نگاه نامحرم نکشد❌ اعم از ان که باز کردن لوله ها بعدا امکان داشته باشد یانه. ❌
و اجازه شوهر از این جهت که بستن لوله های رحم، از فرزندداری، مانع می شود، لازم نیست❌
بلی گاهی اجازه شوهر لازم می شود و آن، جهت خروج از خانه برای مراجعه به پزشک می باشد زیرا خروج از خانه بدون اجازه شوهر جایز نیست.❌
_______________
❣️ #پرسش: آیا استفاده از #کاندوم برای جلوگیری از بار دار شدن اشکال دارد؟🙄
♨️ #پاسخ: اشکال ندارد.❌
__________
💕 #پرسش: بستن لوله های زن و مرد که مستلزم #عقیم شدن است چه حکمی دارد و آیا رضایت طرف شرط است و اگر پزشک انجام دهد #مستلزم دید می باشد ؟🤔
💠 #پاسخ: جایز است زن با عمل جراحی لوله های رحم را ببندد هر چند مستلزم این باشد که دیگر هرگز باردار نشود ❌، ولی در صورتی که متوقف بر کشف قسمتی از بدن که #ستر آن واجب باشد ، یا دست زدن به قسمتی که لمس آن بدون دستکش #حرام باشد این عمل جایز نیست ❌، مگر در صورت #ضرورت ، همچون کسی که بچه دار شدن برای او #ضرر داشته باشد. و لی جایز نیست عمل جراحی برای برداشتن رحم ، یا تخمدانها و مانند آن که ضرر مهمی مانند قطع عضو دارد انجام دهد ❌، مگر اینکه بیماری این ضرورت را ایجاب نماید. ✅
و حکم این مسأله تماماً درباره مرد نیز جاری است.👌
و رضایت مراجعین موجب رفع حرمت شرعی نمی شود❌ .
و اگر موجب قطع یکی از اعضاء اصلی بدن مانند تخمدان در زن شود پس فعل حرام می شود و بر #ذمه پزشکی که عمل را انجام داده #دیه
ثابت می شود .
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
💢 اينکه ميگويند اموات مانند کبوتری به #منزل نزديکان مي آيند حقيقي است؟ و سؤال ديگر اينکه وقتي ما خواب اموات را ميبينيم آيا واقعا #روح ايشان به خواب ما مي آيد؟ يا ممکن است خوابِ ما نتيجه ي فکر کردنِ زياد به آن ميت باشد؟
#پاسخ:
✅انسان پس از #مرگ دارای حیات برزخی است و روح او در برزخ زندگی مخصوص به خود و متناسب با شرایط برزخ را دارد. در آن عالم انسان مطلقا ارتباط فیزیکی با این دنیا ندارد اما طبق شرایط و احوالی میتواند از وضعیت برخی #وابستگان در این دنیا مطلع و آگاه شود. این مسئله صرفا با توجه به این دنیا رخ میدهد نه حضور فیزیکی در قالب موجودی در این عالم.
🌴روایاتی داریم که در آنها امام #معصوم میفرماید: انسانهای برزخی، در شکل پرنده ای لطیف به دیوار خانه هایشان فرود می آیند... معنای این روایات با توجه به مبانی #شیعی و روایت دیگر در این زمینه همان توجه به احوالات این دنیا از برزخ است و قالب و شکل پرنده که به آن تصریح شده استعاری است.
🌴اما در مورد خواب #اساسا معیار عمومی و واضحی برای تشخیص خواب و رویای صادقه از آشفته و پریشان در دست نداریم. این مسئله به معبر و علمی که در #اختیار اوست بازمیگردد که خواب صادق از پریشان رو تشخیص بده.
🌴اما خوابهایی که انسان در مورد اموات میبینید حتی اگر #صادق هم باشد الزاما به معنای این نیست که مواجهه با روح او در برزخ داشتهاند یا روح او به خواب انسان آمده است.
🌴دو توصیه #عمومی در مورد همه خوابها در روایات داریم. یکی اینکه برای هرکسی تعریف نکنیم. دوم اینکه تعبیر به خیر کنیم و به اصطلاح بگوییم انشاءالله خیر است.
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
🔰آيا ارواح ميتوانند به شکل حيواناتی اعم از کبوتر به خانه وابستگان سر بزنند؟
✍️پاسخ:
✅ بله بر اساس روایات، ارواح مردگان هر چند گاهی به اذن خداوند به دیدار خانوادهشان میآیند و آن ها را میبینند. اگر سرگرم کارهای خوب بودند، شادمان میشوند. اگر گرفتار کارهای بد بودند، ناراحت میشوند.
🌾مرحوم شیخ کلینی (ره) در کتاب شریف کافی بابی تحت عنوان«ان المیت یزور اهله» را مطرح کرده است. روایات معتبری را در این باره نقل نمودهاند. در روایات آمده است که اموات اعمّ از مؤمن و غیر مؤمن به دیدار بازماندگان خود میآیند. هر میّتی برحسب منزلت و شأنی که دارد، اجازه این کار را پیدا میکند.
🌾در روایات نحوه سرکش میت از خانواده اش را به شکل پرنده لطیف بیان فرموده اند که البته می تواند یک تمثیل باشد از نحوه حضور میت.
🌾اسحاق بن عمار میگوید: از امام موسی بن جعفر (علیهما السلام ) پرسیدم:
آیا میّت از خانوادهاش دیدار میکند؟
فرمود: بله
پرسیدم : هر چند وقت؟
فرمود: بنا به منزلتی که نزد خداوند دارد، در هر جمعه یا هر ماه یا هر سال
پرسیدم : به چه شکلی نزد آن ها میآید؟
فرمود: به صورت پرندهای لطیف که بر دیوار خانه های شان مینشیند و بر آنان اشراف مییابد...
#اعتقادی
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
متن سوال👇👇👇
نماز یا ولایت اهل بیت ؟
آیا اگر کسی نماز نخوانَد ولی دوستدار و شیعه اهل بیت (ع) باشد با شفاعت نجات مییابَد؟
✅پاسخ:👇👇👇
از مجموع آیات قرآن و احادیث صحیحی که از معصومین (علیهم السلام) نقل شده فهمیده میشود که «نماز» و «ولایت اهل بیت (ع)» ، هر دو مهم، واجب و از ارکان دین هستند که هیچیک بدون دیگری قبول نخواهد شد.
اگر کسی بگوید: "نماز میخوانم ولی ولایت اهل بیت (ع) را قبول ندارم و با آنها دشمنی می کنم" نمازش مانند شش هزار سال عبادت ابلیس هست که وقتی تکبّر ورزید و برای آدم (ع) سجده نکرد، عباداتش قبول نشد و کافر به شمار آمد(1)
اگر کسی بگوید چون ولایت اهل بیت (ع) را دارم بنابراین نماز بر من واجب نیست، از شفاعت اهل بیت (ع) محروم خواهد شد (2)
درباره شُرب خمر (عرق خوری و نوشیدن مواد مست کننده) نیز اگر کسی بگوید چون ولایت دارم دیگر جایز است که شُرب خمر کنم، مشمول شفاعت نخواهد شد(3)
درباره سایر گناهان کبیره نیز کسی که "شرمسار" نباشد و با تکیه بر اینکه ولایت اهل بیت(ع) را قبول دارد، گناهان کبیرهاش را ناچیز وانمود کرده، توجیه کند، چنین ولایتی به دادش نخواهد رسید و مورد شفاعت قرار نمیگیرد(4)
ولایت حقیقی و کامل، فقط با پرهیز کامل از گناهان تحقق مییابد:
" اعْلَمُوا أَنَّ وَلَايَتَنَا لَا تُنَالُ إِلَّا بِالْوَرَعِ وَ الِاجْتِهَاد"(5)
ترجمه: بدانید که ولایت ما (به طور کامل) جز با پرهیز از گناهان و کوشش (در بندگی) به دست نمی آید.
"... فَوَ اللَّهِ مَا شِيعَتُنَا إِلَّا مَنِ اتَّقَى اللَّهَ وَ أَطَاعَهُ ... "(6)
ترجمه: "... پس به خدا سوگند که شیعه(ی کامل و راستینِ) ما، تنها کسانی هستند که اهل پروا از خدا و اطاعت از او باشند و ..."
بنابراین اگر کسی به گناهان کبیره افتخار کند، ولایتش خنثی و بیاثر میشود اما گناهان صغیره یا گناه کبیرهای که انسان از آن توبه کرده یا شرمگین است موجب بسته شدنِ کاملِ راهِ نجات، نیست و امید است شفاعت معصومان(ع) دستکم در برخی از مراحل (پس از تحمل برخی از عذابها) به فریادش برسد(7)
پانوشتها:
(1) سوره بقره، آیه 34 و سوره ص، آیات 74 و 75 و سید رضی، نهج البلاغه، خطبه 192 (قاصعه)، چاپ صبحی صالح، ص: 287
(2) کلینی، الکافی، ج 3، ص: 270 و برقی، المحاسن، ج 1 ، ص: 80
(3) کلینی، الکافی، ج 6، ص: 401
(4) صدوق، معانی الاخبار، ص: 288
(5) کلینی، الکافی، ج 8، ص: 212 و ابن شعبه حرانی، تحف العقول، ص: 303 و صدوق، الامالی، ص: 262
(6) کلینی، الکافی، ج 2، ص: 74 و ابن شعبه حرانی، تحف العقول، ص: 295
(7) کلینی، الکافی، ج 5، صص: 469-70 و صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص: 39
#شفاعت #حدیث #نماز
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
سؤال 👇
استفاده مردان از انگشتری که از جنس طلای سفید است، چه حکمی دارد؟
مقلد مقام معظم رهبری
✅پاسخ 👇
اگر چيزى که طلاى سفيد ناميده مى شود همان طلاى زرد است که بر اثر مخلوط کردن ماده اى رنگ آن سفيد شده، حرام است ولى اگر عنصر طلا در آن به قدرى کم است که عرفاً به آن طلا نمى گويند مانع ندارد و پلاتين نيز اشکال ندارد.
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
#دیدن_عکس_موی_نامحرم_در_آرایشگاه
⁉️ سوال :بعضی آرایشگاه ها عکس موی مشتری را گرفته و به دیگران نشان می دهند آیا دیدن این عکس ها اشکال دارد و آیا دیدن خود موهای ریخته شده روی زمین توسط نامحرم اشکال دارد؟
✅ امام خامنه ای: في نفسه اشکالي ندارد.
❇️ آیت الله مکارم: چنانچه همراه با عکس چهره فرد نباشد اشکالی ندارد. در فرض سوال مشاهده موی افراد نامحرم حتی در صورت شناخت نیز اشکالی ندارد.
❇️ آیت الله شبیری زنجانی: نشان دادن فقط موی نامحرم در صورتی که ناشناس باشد و محرک و موجب مفسده نباشد اشکال ندارد. دیدن موی ریخته شده اشکال ندارد.
❇️ آیت الله فاضل: نگاه کردن به عکس موهای نامحرم، اگر با قصد لذت نباشد و خوف تحریک هم نباشد اشکال ندارد. نگاه کردن مرد به موهای زن نامحرم که جدا شده و در زمین افتاده، اگر با قصد لذت باشد یا خوف تحریک باشد جایز نیست.
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
سوال: عقد موقت يا صيغه، چه شرايطی دارد:
✅جواب: 1. ازدواج موقت مانند ازدواج دائم، نياز به خواندن عقد و الفاظ مخصوص دارد و با صرف رضايت قلبي درست نميشود.
2. فرق عمده در ازدواج موقت با دائم، اين است كه در عقد موقت بايد مدت ذكر شود كه آيا مثلاً يك ساعت است يا ده سال.
3. مقدار مهريه هم بايد در عقد موقّت، مشخص شود و هنگام خواندن عقد، ذكر گردد.
4. در عقد ازدواج موقّت، بعد از تمام شدن مدت، زن بايد از مرد جدا شود و عده نگه دارد؛ مگر اينكه عقد، دوباره تجديد شود. اگر قبل از تمام شدن مدت، مرد بقيه آن را ببخشد، ازدواج موقت تمام ميشود؛ اما ازدواج دائم، فقط با طلاق يا فسخ، عقد منفسخ ميشود
🔹 #شرایط_صیغه
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
🔰چگونه می توان دین و دنیا یا دنیا و آخرت را با هم داشت؟
✍️پاسخ:
✅باید دقت کرد که تضاد بین دین و دنیا چیست؟ آیا مومنان از خواب و خوراک منع شده اند؟ آیا مومنان نمی توانند خانواده تشکیل دهند و با اقوام و دوستان معاشرت کنند؟ آیا مومنان نمی توانند شادی کنند و به تفریح بپردازند؟ آیا لذت و تمایلی در انسان وجود دارد که مومن به طور کامل از آن منع شده باشد؟ یا ...
اگر اندکی بنگریم، می بینیم که در این ظواهر دنیوی فرقی بین مومن و کافر نیست. اگر فقر وجود دارد، کافر فقیر هم داریم، کما اینکه مومن فقیر هم داریم. اگر بیماری وجود دارد، کافر بیمار هم داریم کما اینکه مومن بیمار هم داریم.
با این حال احساس تعارض بین دنیا و آخرت، احساس غلطی نیست کما اینکه امام على عليه السلام می فرمایند : همچنان كه روز و شب با هم جمع نمى شوند، خدا دوستى و دنيا دوستى نيز با هم گرد نمى آيند. (غرر الحكم : ٧٢١٩)
و سر مطلب در نوع نگاه انسان به دنیا است. که به دنیا چگونه بنگریم. آن را وسیله بدانیم یا هدف! که هر دو نوع نگاه ممکن است. مثلا یک وقت انسان با عینک نگاه می کند و عینک را وسیله قرار می دهد که در نتیجه آنچه پیش روی دارد، می بیند. اما یک وقت به جای آنکه با عینک نگاه کند، به عینک نگاه می کند. و در این حال جز عینک نمی بیند. در حالی که وقتی عینک را وسیله قرار داده بود، اصلا متوجه عینک نبود و چه بسا شیشه عینک کثیف بوده و متوجه آن نشده، یا عینک بر روی چشمانش بوده و دنبالش می گشته است.
درباره دنیا نیز همین گونه است. کسی که دنیا را وسیله می بیند، با آن آخرت را به دست می آورد. و دنیا برای او بهترین بازار کسب سود است. اما کسی که دنیا را هدف قرار داده، نه تنها آخرت خود را آباد نکرده، بلکه خروج از دنیا و رفتن به سوی آخرت، برایش عذابی دردناک است. و همه متون دینی همین نکته را به ما می گویند که اگر دنیا هدف نباشد، بهترین چیز است:
امام على عليه السلام : دنيا چه سراى نيكويى است براى كسى كه آن را خانه [هميشگى ]خويش نداند و چه جايگاه خوبى است براى كسى كه آن را وطن خود قرار ندهد (نهج البلاغة : الخطبة ٢٢٣)
امام على عليه السلام : بد سرايى است دنيا براى كسى كه خود را در آن [براى آخرت ]آماده نكند و در آن بيمناك نباشد . (بحار الأنوار : ٧٣/٩٨/٨٢)
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : به دنيا ناسزا مگوييد كه آن نيكو مَركبى است براى مؤمن ؛ زيرا به وسيله آن به خير و خوبى مى رسد و از شرّ و بدى مى رهد . (بحار الأنوار: ٧٧/١٧٨/١٠)
بنابراین آخرت جویی با دنیا، یک نوع جهت گیری است که ضمن اشتراکات بسیار با کفار در بهره مندی از دنیا، فقط در بعضی مقاطع انسان باید ضوابطی را رعایت کند. که اگر دقت کند، آن ضوابط هیچ محرومیتی برای او به ارمغان نیاورده، بلکه او را از یک مریضی دور می کند. چون دنیا دوستی همیشه با خود طمع را به همراه می آورد. (پیامبر خدا صلى الله عليه و آله: تنبيه الخواطر : ٢/١٢٢) و طمع چیزی نیست که بهره بیشتری نصیب انسان کند. بلکه تنها سبب می شود از داشته های خود بهره نبرد و جمع کننده ای برای دیگران باشد. حال آنکه اگر به اندازه نیاز خودش از دنیا استفاده می کرد، و جهت الهی را رعایت می کرد، همان بهره بردن از دنیا هم می توانست برای او ثواب و عبادت محسوب شود. تا آن جا که کسب معیشت از بزرگترین عبادات است، یا ازدواج مقدس و آسمانی است و ....
در پایان حدیثی نقل می کنیم که ابى يعفور می گوید: به امام صادق عليه السلام عرض كردم : ما دنيا را دوست داريم . امام (ع) فرمود : تا با آن چه كنى؟ عرض كردم : ازدواج كنم ، حج بروم ، خرج خانواده ام را بدهم ، به برادرانم رسيدگى كنم و صدقه بدهم . حضرت فرمود : اين از دنيا نيست، اين از آخرت است . (بحار الأنوار : ٧٣/١٠٦/١٠٤)
#اخلاقی
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
📒با #کاغذهای_باطله_دارای_آیات_قرآن چه کنیم؟📒
❣️ #پرسش:👇👇
کتاب های قرآن سال های قبل دخترم و حتی کتاب های دیگرش که دارای اسم پیامبر و امامان است را نیازی نداریم ❌و می خواهم دور بیندازم اما چکار کنم که گناهی نکرده باشم؟🧐
❣️ #پاسخ:👇👇
باید احترام آیات قرآن و اسامى متبرّکه، اعم از اسماء اللّه و اسماى ائمّه اطهار ، #حفظ شود و از افتادن زیر دست و پا #حفظ شوند؛ لذا شما ظرف یا محلی را برای نگه داری این أسماء و آیات در نظر بگیرید و جمع آوری کنید و سپس هر چند مدت این کاغذها و کتابهای متبرک به أسماء را می توانید به سه روش از بین ببرید که بی احترامی هم نشود❌ و آن سه روش عبارتند از:🔰🔰
۱. بهترین روش از بین بردن آنها این است که به مراکز بازیابی تحویل داده شوند تا آن مراکز آنها را خمیر کرده و بار دیگر مورد استفاده قرار گیرند.✅
۲. می توانید آنها را در بیابان دفن کنید.✅
۳. می توانید آنها را در آب رودخانه بریزید.✅
نکته:👌
سوزاندن این کاغذهای متبرک به آیات و أسماء ائمه جایز نیست.❌
📚منبع:
توضیح المسائل مراجع، ج اول، ص207، (برگرفته از استفتاءات مقام معظم رهبری)، سؤال162 و 165.
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan
🔰با توجه به آيه 116 سوره انعام، بيشتر مردم کره زمين گمراه اند؟
✍️پاسخ:
✅آيات اين سوره در مكه نازل شد و در آن زمان مسلمانان شديدا در اقليت بودند، گاهى اقليت آنها و اكثريت قاطع بت پرستان و مخالفان اسلام، ممكن بود اين توهم را براى بعضى ايجاد كند كه اگر آئين آنها باطل و بى اساس است چرا اينهمه پيرو دارند و اگر ما بر حقيم چرا اينقدر كم هستيم؟!
🍀 در اين آيه براى دفع اين توهم كه به دنبال ذكر حقانيت قرآن در آيات قبل ممكن است پيدا شود، پيامبر خود را مخاطب ساخته، مىگويد:
اگر از اكثر مردمى كه در روى زمين هستند پيروى كنى ترا از راه حق گمراه و منحرف خواهند ساخت!
(وَ إِنْ تُطِعْ أَكْثَرَ مَنْ فِي الْأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ).
🍀در جمله بعد دليل اين موضوع را بيان مىكند و مىگويد: علت آن اين است كه آنها بر اساس منطق و فكر صحيح كار نمىكنند، راهنماى آنها يك مشت گمانهاى آلوده به هوى و هوس و يك مشت دروغ و فريب و تخمين است (إِنْ يَتَّبِعُونَ إِلَّا الظَّنَّ وَ إِنْ هُمْ إِلَّا يَخْرُصُونَ) «1».
🍀در هر زمانی که این علت وجود داشته باشد (یعنی مبانی نظری و عملی مردم از روی تفکر صحیح نباشد) معلول این علت هم که همان گمراهی مردم است، وجود خواهد داشت.
🍀پی نوشت:
1- تفسير نمونه، ج5، ص: 414
..................
#مه_شکن
🆔 @mh_shkan