گزارش تصویری از نشست علمی میرزا کوچک خان جنگلی و نهضت جنگل
به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فومن و شفت
سه شنبه ۱۳ تیرماه ۱۴۰۲
سالن کنفرانس دانشگاه
@mirzaeihaa
هر چه داریم از شما امامان نور است و بس ...
در پناه شما بودن شایستگی میخواهد که امیدواریم در آن زمره باشیم ...
سالروز ولادت امام علی النقی علیه السلام مبارک 💐🌺🌸
@mirzaeihaa
#سوال_از_میرزایی_ها
یک سوال خوب که ممکنه برای خیلیها پیش اومده باشه 👇👇👇
⁉️ این حد از فراموشی و انکار به چه دلیل هست؟ چرا دکتر حشمت بر حسن خان ارجحیت داره؟
...............................
تبادل نظرات :
بخاطر اینکه اولین مورخ نهضت جنگل (ساسان کی آرش لاهیجی) ۱۳۰۴ خودش غربگرا بود و تفکرات ضد دینی داشت. کتابش هم با دسیسه چینی منتشر نشد. صادق مهرنوش هم ترک زبان بود (دهه سی) و منابع اطلاعاتش دشمنان حسن خان بودند. مورخان نسل دوم یعنی فخرایی و گیلک هم خودشان از بریده های نهضت جنگل بودند و متمایل به تفکرات اسلامی نبودند و میرزا از دست اونها و کارهاشون در رشت نزدیک بود که ترور بشه و باز حسن خان نجاتش داد و آوردش آلیان ...
علاوه بر مبحث تاریخ نگاری ، خاطره مردم از صحنه اعدام دکتر حشمت در رشت هست که تو ذهنها مونده و این باعث شد که تمام رسانه های اونموقع یعنی تمام مجلات و روزنامه ها تا به همین الان در موردش مطلب مینويسن. اما حسن خان تا سال ۱۳۰۵ زنده بود و بعد از شهادتش هم کسی نبود که در موردش روشنگری کنه ...
این موارد به صورت خلاصه شده از علتهای اصلی نادیده گرفتن حسن خان هست
مساله بعدی هم چه بخواهیم و چه نخواهیم ، سیاست هست... اتاق فکرهای یک جریان تصمیم می گیرن که چه کسی اسطوره بشه و ازش تقدیر بشه و چه کسی نشه ... خوب خودشون که در جریان نیستن ... رجوع می کنن به منابع که می بینن اکثر منابع بر ضد حسن خانه بنابراین تصمیم می گیرن جایگزین براش پیدا کنن و چه جایگزینی بهتر از دکتر حشمت که همه مردم به لحاظ بصری باهاش احساس تعلق می کنن
@mirzaeihaa
میرزاییها
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☝️ معرفی کتاب (بیگانهای در کنار کوچک خان) اثر یان کولارژ در برنامه صبحانه ایرانی شبکه ۲
📆 ۱۴۰۲/۰۴/۱۴
👤 توسط استاد خسرو معتضد
🔸با سپاس از آقای مهندس حامد آلیانی که زحمت کشیدند و آثار مرتبط با حسن خان آلیانی (معینالرعایا) رو برای آقای معتضد ارسال کردند 🙏
♻️ پستهای حسن خان شناسی
@mirzaeihaa
۱۴ تیر مصادف با روز قلم و همچنین روز شهرداریها و دهیاریها به همه شما میرزاییهای عزیز و فرهیختگان محترم تبریک و تهنیت باد
🌸🪷🌺🌼💐
@mirzaeihaa
میرزاییها
🎬 ☝️مورخانی با دستهای چدنی و دستکشهای سفید! 📌 صحبتهای دکتر فریدون شایسته در دفتر دکتر رنجبر، رئیس
🔹پژوهشگری هم به نام «شایسته» هم به صفت
در راستای افق گشاییهای نو در عرصه البرزپژوهی، در سفر به شهر رشت با جناب استاد دکتر «فریدون شایسته» آشنا شدم. البته پیش از این، دو کتاب از ایشان درباره نهضت جنگل را خوانده بودم. پژوهشگر ۶۱ ساله و اهل شهرستان صومعهسرا که دانشآموخته دکتری تاریخ ایران اسلامی از دانشگاه تربیت مدرس است.
نخستین مقالهاش را در سال ۱۳۷۷ به چاپ رسانده و تا کنون این کتابها را هم: ۱. نهضت جنگل: از آغاز تا فرجام؛ ۲. رویکرد تطبیقی به مطالعه نهضتهای عاشورا و جنگل؛ ۳. یادنامه دکتر رضی شبان؛ ۴. مجموعه مقالات نهضت جنگل: با رویکرد به زندگی نامه میرزا حسین خان کسمایی؛ ۵. یادنامه مهندس احمد سفردوست سیاهمزگی ۶. ریشه یابی نام گذاری آبادیهای شهرستان صومعهسرا؛ ۷. یادنامه حاج احمد کسمایی (مرد شماره ۲ نهضت جنگل)؛ ۸. ارج نامه استاد عزت الله زرندیان؛ ۹. زندگینامه دکتر حشمت و دکتر فرید لاهیجی در نهضت جنگل.
عصر روز شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ پس از بزرگداشت مرحوم حسن خان آلیانی (معین الرعایا) ساعتی در اتاق آقای دکتر محمود رنجبر رئیس پژوهشکده گیلان شناسی به گفت و گو نشستیم. آقای دکتر شایسته، به شایستگی و با رعایت انصاف به تحلیل چگونگی و چرایی شکست نهضت جنگل پرداخت. بخشی از این سخنان را در ویدئوی پیوستی ببینید. البته ساعتی پیش از آن در مراسم بزرگداشت معین الرعایا هم با آرامش و بهره مندی هوشمندانه و مستند از منابع تاریخی نهضت جنگل، به شبهات و سخنان ناروای تاریخی شکل گرفته پیرامون بزرگ ایل آلیان پاسخ داده بود.
همچنین درباره ضرورت گفت و گو و همکاری دوجانبه در عرصه البرزپژوهی و گیلان شناسی هم سخنانی بین حاضران در آن جلسه رد و بدل شد.
از دکتر شایسته جویای آخرین اثرش شدم که در آن به زندگی دکتر ابراهیم حشمت طالقانی هم پرداخته است. گفتند چاپش فعلاً تمام شده است. در پایان آن جلسه بود که آقای مرتضی سخایی (ادمین کانال تلگرامی میرزایی ها)، صمیمانه پذیرفتند که کتاب دکتر شایسته را تهیه کرده و از طریق پست برایم ارسال کنند. به زودی قول آقا مرتضی عملی شد و این کتاب کم حجم را هم خواندم. در این کتاب هم به شایستگی پژوهشی دکتر شایسته پی بردم. ایشان «تعصب حقیقت» را دارد! و علایق محلی و ایدئولوژیک او را از طریق عدالت و انصاف و پذیرش کلام حق خارج نکرده است.
از دیگر سو، پژوهشگری واقع بین و اخلاق مدار هست. در آسمانها سیر نمیکند. وجوه انسانی رویدادهای تاریخی را به آسانی و به خوبی فهم میکند. از شیرینیهای این استاد تاریخ، لهجه گیلکی اش است که گوشم را نوازش می داد.
خداوند کریم وجود نازنینش را به سلامت دارد.
حسین عسکری
۱۵ تیر ۱۴۰۲
🎥 ویدئوی مربوط به این یادداشت
🔗 البرز پژوهی @alborzology
▫️وبلاگ ۱▫️وبلاگ ۲▫️اینستاگرام▫️آپارات
@mirzaeihaa
میرزاییها
#معرفی_کتاب 📓 رجال دوره نهضت جنگل، با رویکردی به شناخت، ماهیت و اهداف این نهضت ✍ دکتر فریدون شایسته
کتاب رجال دوره جنگل،اثر تحقیقی دکتر فریدون شایسته،در کتابفروشی انتشارات بلور،جنب مسجد آفخرا،عرضه می شود.
@mirzaeihaa
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
عید سعید غدیر مبارک 💐🌸🌺
علی شاه
نزار القطری
@mirzaeihaa
میرزاییها
#چهره_ها میرزا عبدالحسین خان فومنی ملقب به مدیر الملک ، سرپرست حسن خان آلیانی در دوران کودکی ♻️ پست
#چهره_ها
تصویر دیده نشده از سفر مظفرالدین شاه به گیلان
در این تصویر محمد ولی خان تنکابنی ملقب به نصر السلطنه سردار معظم (حکمران وقت گیلان) و عبدالحسین خان فومنی ملقب به مدیرالملک (مسوول وقت تشریفات) دیده می شوند
محمد ولی خان تنکابنی درخواست کننده لقب (معین الرعایا) از مظفرالدین شاه برای حسن خان آلیانی بود و مدیر الملک سرپرستی از حسن خان آلیانی در دوران کودکی را بر عهده داشت ...
♻️ بیوگرافی مدیر الملک ؛ سرپرست حسن خان آلیانی در کودکی
@mirzaeihaa
میرزاییها
#چهره_ها تصویر دیده نشده از سفر مظفرالدین شاه به گیلان در این تصویر محمد ولی خان تنکابنی ملقب به ن
این تصویر رنگی شده که مربوط به زمان قاجار و محرم سال ۱۳۲۰ هجری قمری(اردیبهشت ۱۲۸۱ هجری شمسی) در باغ قدیم مدیریه رشت(جایگاه فعلی محدوده بیمارستان رازی) است، مظفرالدین شاه قاجار را میبینید که در کالسکه نشسته و به رشت آمده تا از طریق بندر انزلی به اروپا برود. ایستادگان کنار او اولی محمد ولی خان خلعتبری تنکابنی حاکم وقت گیلان ودومی میرزا عبدالحسین خان فومنی ملقب به مدیرالملک حاکم وقت فومن و صاحب باغ مدیریه و مسئول تشریفات است.در این تاریخ بود که حاکم وقت گیلان لقب"معینالرعایا" را برای حسن خان آلیانی از سران نهضت جنگل از شاه وقت ایران گرفت.
منبع عکس: گیلان در جنبش مشروطیت، ابراهیم فخرایی
گیلان قدیم
@mirzaeihaa
صفحه اول یک نسخه از روزنامه نایاب جنگل که در سالهای پس از انقلاب در رشت منتشر میشد
کانال اوخان
@mirzaeihaa
میرزاییها
#پیشنهاد_برای_مطالعه 📑 فردریش هائوک آلمانی، یار وفادار میرزا کوچک خان جنگلی ✍دکتر هومن یوسفدهی 📥مجل
📌 نظر گائوک در مورد میرزا کوچک خان، حسن خان آلیانی و تالشها ...
☝️ شادروان افشین پرتو در صفحه 338 کتاب «یادبودهای انقلاب جنگل» خبر از نامه ای داده که گائوک آلمانی به برادرش نوشته است.
🔸 در این نامه گائوک ، میرزا کوچک خان، حسن خان آلیانی، میرزا نعمت الله آلیانی و سایر آلیانی ها را از نزدیک ترین کسان به خود دانسته و اضافه کرده که آلیان را مانند کشور بلا دیدۀ خودش دوست دارد...
♻️ مقاله فردریش هائوک آلمانی به نویسندگی: دکتر هومن یوسفدهی
@mirzaeihaa
میرزاییها
📌 نظر گائوک در مورد میرزا کوچک خان، حسن خان آلیانی و تالشها ... ☝️ شادروان افشین پرتو در صفحه 338 ک
#نقد_دریافتی
تحشیه ای برتاریخ نگاری شادروان افشین پرتو
دکتر فریدون شایسته
دوشنبه ۱۴۰۲/۰۴/۱۹
زنده یاد افشین پرتو را ازنزدیک می شناختم.سال ها در دبیرخانه گروه تاریخ کشوری وسرگروهی تاریخ دوره متوسطه دوم آموزش وپرورش استان گیلان،با جناب ایشان،افتخار همکاری داشتم.حتی درمراسم تجلیل روزهفتم وچهلم وفات نامبرده،به دعوت خانواده وریاست اداره ارشاد آن روز شهرستان سیاهکل،سخنرانی کردم.
مرحوم پرتو،ازخود آثار ارزنده ای درتاریخ نگاری،ترجمه،تصحیح و مقاله نویسی،به جاگذاشت که همواره نام اورا درتاریخ گیلان،ماندگار کرده وجاودان می سازد.
اما جناب ایشان،هیچ گاه به اصالت سند ودلبستگی به اسناد تاریخی،اعتقاد نداشت درحالی که باگذر وعبور ازاسناد واهمیت به اعتقاد واستفاده ازآن،نمی توان تاریخ نگارشد.
ایشان درکتاب قطور تاریخ گیلان خود که دودهه قبل،توسط انتشارات حرف نو،به چاپ رسیده است،تخیلات خودرا تحت عنوان:نوشته های ملامحمد دیلمانی،نگاشته است.فرد موهوم وفاقد هویت تاریخی که مورخان را برنوشته های به فرض نوشته شده وبهمیراث رسیده شان،اصلا دسترسی نبودوهنوز هم نیست!
دومین ویژگی تاریخ نگاری ایشان،عدم تقید به ذکر منابع تاریخی درمتن است.عدم ارجاعات وذکر منابع درمتن،سبب شده است که ایشان،محمدعلی مفاخرالملک را کهدرایام فعالیت نهضت جنگل،در واقعه کسما،کشته شود،مفاخرالملک نبوی،معرفی کند که این اسم درهیچ منبعی تا کنون،رویت نشده است!
تکیه به اسناد ومدارک متقن ومستدل،از ویژگی های ممتازیک اثر ماندگار تاریخی است.این اصل توسط همه مورخان مکاتب عمده تاریخ نگاری از قبل تا کنون،به رسمیت شناخته شده است.
یکی ازمواردی که جناب ایشان،بدون ذکر سند،درنوشته هایش بدان اصرار داشت،نامه گائوک(هوشنگ)،آخرین همراه میرزا کوچک،به برادرش بوده که فقط مرحوم پرتو رابدان نامه، امکان دسترسی بوده است.
مرحوم پرتو،اصرار داشت همواره درمورد رخدادهای تاریخی،سخن نو وتازه،به میان آورد.به همین سبب،تخیلات خودرا حاکم به اصول حرفه ای تاریخ نگاری می کرد،روشی که به شدت،ازسوی مایکل استنفورد،رد شده است.
سخن اینجانب،به جهت ناسپاسی، نسبت به همکار سختکوش وپرتلاش نبوده ونیست.فقط کوشیده ام که مخاطب را توجیه بنمایم که استناد به نوشته های ایشان رابه اهل تاریخ بسپارید.
ولی برای سال ها ،تلاش وسختکوشی های شان،نامش را برزبان بیاوریم وبه روان پاکش درودبفرستیم.
@mirzaeihaa
هدایت شده از حجتالاسلام نقدی
📌اختتامیه فراخوان مقالات علمی "میرزا کوچک خان جنگلی و نهضت جنگل"
(یکی از مصوبات #شورای_فرهنگ_عمومی) به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فومن برگزار گردید.
در ابتدا آقای دکتر حسنی ریاست واحد فومن به بیان خیرمقدم پرداختند. در ادامه دبیر اجرایی همایش آقای دکتر نژاده در خصوص مسائل فنی همایش توضیحاتی ارائه نموده و سپس آقای ادبی از دبیران آموزش و پرورش به نمایندگی از سه مقاله برتر، مقاله خود را ارائه کردند.
💢در ادامه امام جمعه محترم با تاکید بر شناساندن بزرگان تاریخ ایران به نسل جدید گفت: ایرانیان به سهولت مثلا از گذشته های چند هزار ساله خود هخامنشیان، ساسانیان، صفویه و... سخن میگوید و این در حالی است که قدمت برخی از کشورهای مدعی به ۴۰۰ سال هم نمیرسد.
ما باید نقاط و عوامل برجسته تاریخ ایران را بشناسیم و بر آن تاکید نماییم و نقاط ضعف و افول ایران را شناسایی و از آن درس عبرت بگیریم.
✅#حجت_الاسلام_یونس_استادسرایی معروف به #میرزا_کوچک از مفاخر تاریخ ایران است که باید با او و #نهضت_جنگل آشنایی دقیتری پیدا کنیم.
ایشان ضمن تقدیر از ریاست محترم اداره ارشاد اسلامی و رئیس محترم دانشگاه آزاد اسلامی و دبیر علمی فراخوان مذکور، زحمات و مقالات ارسالی و ممتاز را تحسین نموده و بر شکل گیری چنین همایش های علمی در شهرستان فومن تاکید کردند.
در ادامه فرماندار محترم ضمن تقدیر از ارائه مقالات برتر، خواستار برگزاری همایش و شناساندن شخصیت بزرگ و یار میرزا کوچک خان جنگلی آقای حسن خان آلیانی شدند.
جلسه در نهایت با تقدیر از مقاله برتر و اهداء لوح و جوایز با ذکر صلوات برمحمد آل محمد به اتمام رسید.
💠
💠 @NAGHDI_ir