ادامه پست قبلی👆👆👆👆👆👆
💥🎤منبر کوتاه ولادت امام جواد (علیه السلام) و حضرت علی اصغر (علیه السلام)💥🎤
امشب که در خانه حضرت جواد (علیه السلام) رفتیم میخواهم یک باب الحوائج دیگر به شما معرفی کنم
ایشان وجود مبارک علی اصغر پسر امام حسین (علیه السلام) است.
حضرت ایت الله حق شناس رضوان الله تعالی علیه می فرمودند: یکبار در حین خواندن زیارت عاشورا چهل روزه مشکلی پیش آمد و نتوانستم آن را بجا آورم. برای همین خیلی ناراحت شدم و به ابا عبدالله (علیه السلام)متوسل شدم، ناگهان دیدم آقا تشریف آوردند و فرمودند: آمیرزا عبدالکریم چه شده است. ایشان قضیه را عرض کرده بودند. می فرمودند آقا فرمود: چرا به آیت عظمای کربلا متوسل نمی شوی؟ ایشان عرض کرده بودند: آقا آیت عظمای کربلا کیست؟ فرمودند: آقا قنداقه علی اصغر (علیه السلام ) را از زیر عبایشان بیرون آوردند.
وای بر ما اگر در خانه ی کس دیگری برویم
نگاهش دم به دم اعجاز کرده
که او را اینچنین ممتاز کـرده
به لطف دستهای کوچک خود
گره های بزرگـــی بـــاز کــرده
#حضرت_علی_اصغر
#کوتاه
#امام_جواد
#رجب
ره توشه مبلغین
@mobaleqin20
محتوای تبلیغی میلاد امیرالمومنین(علیه السلام)
#اهل_بیت
#امام_علی
#رجب
کانال ره توشه مبلغین
@mobaleqin20
به عشق حضرت حیدر ، به عشق آل علی
به عشق حضرت زهرا ، به طلعت نبوی
همیشه ذکر دهانم به هر کجا این است
علی امام من است و منم غلام علی
خوشا دلی که شود صید بین دام علی
خوشا سری که بریزد به زیر گام علی
به زیر خنجر دشمن شعار من این است
علی امام من است و منم غلام علی
تمام گردش عالم بود به نام علی
فزون ز حد تصور بود مقام علی
به زیر سایه ی لطفش نشین ترانه بخوان
علی امام من است و منم غلام علی
برای صبح قیامت بس است نام علی
به رمز رفتن جنت بود سلام علی
به صبح روز قیامت و با صوت جلی
علی امام من است و منم غلام علی
به حال سجده بیافتم به احترام علی
خوشا دمی که بمیرم به زیر گام علی
به گنبد و به ضریح و به حُرمت نجفش
علی امام من است و منم غلام علی
مرا چه قدرت خواندن ز احتشام علی
مرا چه قدرت گفتن بُوَد مرام علی
به درگهش به خدا کمترم زِ مور اما
علی امام من است و منم غلام علی
چه گویم و چه نگویم من از مرام علی
چه دانم و چه ندانم من از مقام علی
همیشه پیش قدوم تو سجده می آرم
علی امام من است و منم غلام علی
#اهل_بیت
#امام_علی
#رجب
#شعر
کانال ره توشه مبلغین
@mobaleqin20
بسم الله الرحمن الرحیم
در روز بیستم ماه مبارک رمضان سال چهلم هجری، آثار مرگ بر چهره امام علی(علیه السلام) ظاهر شده بود. امام به فرزند بزرگش امام حسن(علیه السلام) فرمود: به شیعیانی که جلو درب منزل اجتماع کرده اند اجازه دهید تا بیایند و مرا ببینند. درب باز شد و شیعیان، دور آن حضرت جمع شده و به گریه و زاری پرداختند. امام علی(علیه السلام) خطاب به آنان فرمود: «قبل از آن که فرصت از دست رود و دیگر نتوانید مرا ببینید، هر سؤالی دارید از من بپرسید، لیکن سؤالاتتان کوتاه و مختصر باشد.»
یکی از سؤال کنندگان، صعصعه بن صوحان بود که روایات او حتی در صحاح اهل سنت هم، آورده شده و مورد اعتماد علمای فریقین می باشد.
از امام پرسید «شما فضیلت بیشتری دارید یا حضرت آدم؟» حضرت فرمود: «خوب نیست که کسی از خودش تعریف نماید»(1) لکن از این جهت که خداوند فرموده است: «نعمت های خدادادی به خود را نقل کنید: } وَأَمّا بِنِعْمَهِ رَبِّکَ فَحَدِّثْ{(2) باید بگویم: «من از حضرت آدم افضل ام». صعصعه دلیل این برتری را جویا شد و خلاصه پاسخ امام علی(علیه السلام) چنین است: «برای آدم همه جور وسایل راحتی و آسایش و نعمات در بهشت فراهم بود و فقط خداوند او را از خوردن گندم منع نمود. با وجود این ممنوعیت، آدم از گندم خورد و از بهشت رانده شد. در حالی که من از خوردن گندم منع نشده ام، و چون دنیا را قابل توجه نمی بینم به میل و اراده خود، هرگز نان گندم نخورده ام». منظور حضرت آن است که کرامت و فضیلت افراد نزد خداوند به زهد، ورع و تقوای آن ها است. هر کسی از دنیا اعراض بیشتری داشته باشد، یقیناً نزد خدا مقرب تر است. کمال زهد و تقوی هم، اجتناب از حلال ممنوع نشده است که ایشان این کار را انجام داده اند.
سپس صعصعه پرسید «شما افضل اید یا نوح شیخ الانبیاء؟» حضرت پاسخ داد: «من از نوح افضل ام» و علت این برتری بر نوح را چنین فرمود: «نوح(علیه السلام) قوم خود را به سوی خدا دعوت کرد، ولی آن ها او را اطاعت نکردند و به آن بزرگوار آزار و اذیت بسیاری رساندند. سپس نوح پیغمبر، آنان را نفرین کرد و گفت: پروردگارا! احدی از کافرین را بر روی زمین باقی نگذار. اکنون با وجود این که بعد از وفات خاتم الانبیا، صدمات و آزار فراوانی از این امت به من رسیده است، هرگز آنان را نفرین نکرده و کاملاً صبر پیشه کردم».
ایشان صبر خود را در خطبه شقشقیه چنین توصیف می کند: «در حالی صبر نمودم که در چشمم خار و در گلویم استخوانی بود.»(3) منظور امام این است که هر کس که بر بلاها و سختی ها بیشتر صبر داشته باشد مقرب تر است.
آنگاه صعصعه پرسید: «شما افضل هستید یا ابراهیم(علیه السلام)؟» ایشان پاسخ داد: «من از ابراهیم افضل می باشم» و دلیلش را در قرآن، از زبان ابراهیم(علیه السلام) چنین می فرماید: } رَبِّ أَرِنِی کَیْفَ تُحْیِ الْمَوْتی قالَ أَوَلَمْ تُؤْمِنْ قالَ بَلی وَلکِنْ لِیَطْمَئِنَّ قَلْبِی{; پروردگارا چگونگی زنده کردن مردگان را به من نشان ده. خداوند فرمود: آیا باور نداری؟ پاسخ داد: چرا باور دارم، اما می خواهم با مشاهده آن دلم آرام گیرد».(4) اما من گفتم: «اگر کشف حجاب گردد و پرده ها بالا رود، یقین من زیادتر نخواهد شد».(5) منظور امام آن است که علو درجه هر کس، درجه یقین او می باشد که واجد مقام حق الیقین گردد.
در ادامه پرسشِ صعصعه، امام خود را از موسی(علیه السلام) نیز افضل و برتر خواند و دلیل آن را چنین فرمود: «وقتی که خداوند او را ماموریت داد تا به دعوت فرعون به مصر رود، مطابق قرآن مجید، ایشان عرض کرد: } رَبِّ إِنِّی قَتَلْتُ مِنْهُمْ نَفْساً فَأَخافُ أَنْ یَقْتُلُونِ وَأَخِی هارُونُ هُوَ أَفْصَحُ مِنِّی لِساناً فَأَرْسِلْهُ مَعِی رِدْءاً یُصَدِّقُنِی إِنِّی أَخافُ أَنْ یُکَذِّبُونِ{; «خداوندا من از آنان یک نفر را کشته ام و می ترسم که آنان مرا به قتل برسانند. برادرم هارون را که زبان فصیح تر و گویاتری از من دارد، با من همراه گردان تا یاور و شریک من در امر رسالت باشد، و مرا تصدیق نماید; زیرا می ترسم آن ها رسالتم را تکذیب نمایند».(6) اما موقعی که پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله) به من مأموریت داد تا به مکه معظمه روم، و آیات اول سوره برائت را در بالای بام کعبه بر کفار قریش قرائت نمایم با آن که در آنجا کمتر کسی را می توان یافت که یکی از خویشان و بستگانش به دست من کشته نشده باشد هرگز و ابداً نهراسیدم. امر پیامبر خدا را اطاعت نمودم و به تنهایی مأموریت خود را انجام داده، آیات سوره برائت را بر آنان قرائت نموده و مراجعت کردم.»
این سخن امام کنایه از توکل او به خدا است; چون هر کس توکلش بیشتر باشد فضیلت بیتشری دارد و موسی کلیم الله به برادرش هارون اتکا و اعتماد داشت، ولی امیرالمؤمنین(علیه السلام) به طور کامل به خدای بزرگ توکل و اعتماد نمود.
همچنین امام علی(علیه السلام) خود را برتر و افضل از عیسی مسیح دانست و دلیل آن را نیز چنین بیان کرد: به اذن و
قدرت پروردگار، وقتی جبرئیل در گریبان مریم دمید، او حامله شد و زمانی که موقع وضع حملش رسید به مریم وحی شد که: «از خانه بیت المقدس بیرون آی ، این
خانه محل عبادت است نه محل ولادت و زایشگاه.»(7) به همین دلیل از بیت المقدس بیرون رفت و عیسی در بیابان خشکیده ای متولد شد. اما وقتی مادر من فاطمه بنت اسد درد زاییدن گرفت در وسط کعبه به مستجار کعبه متوسل شد و گفت: بارالها بحق این خانه کعبه و بحق کسی که این خانه را بنا نهاده است، درد زایمان را بر من سهل و آسان گردان. در همان وقت دیوار کعبه شکافته شد و مادرم فاطمه با ندای غیبی به داخل خانه راه یافت، من در همان خانه کعبه متولد شدم. بنابراین چون مکه معظمه بر بیت المقدس برتری دارد و مریم از زادن عیسی در بیت المقدس مکانی پائین تر از مکه نهی شد; ولی مادر علی(علیه السلام)، برای زادن او به درون کعبه مکانی برتر از بیت المقدس دعوت شد، بدین جهت روح، نفس و بدن او از عیسی پاکیزه تر است.
بالاخره کسانی چون ابن ابی الحدید، امام حنبل، امام فخر رازی، شیخ سلیمان بلخی حنفی و بسیاری دیگر، حدیث زیر را از پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله) نقل نموده اند که فرمود: «هر کس می خواهد به علم آدم نظر کند، به علم علی توجه کند. هر کس می خواهد حقیقت تقوای نوح و حکمت او را ببیند و نیز حلم و خلت ابراهیم، هیبت موسی و عبادت عیسی را ببیند پس به سوی علی بن ابی طالب(علیه السلام) نظر کند».(8) بالاخره میرسید علی همدانی شافعی در پایان این حدیث می افزاید: «نود خصلت از خصلت های انبیا در حضرت علی(علیه السلام) جمع می باشد که در کس دیگر نمی باشد».(9) البته تشبیه نمودن علی(علیه السلام) به آدم از بعد علم، بدان جهت است که خداوند در قرآن مجید می فرماید: } وعَلَّمَ آدَمَ الأسْماء کُلَّها{; «خداوند همه اسماء را به آدم آموخت»(10) و تشبیه نمودن حلم علی(علیه السلام)به حلم ابراهیم از آن جهت است که خداوند در سوره توبه فرمود: } إنَّ إبْراهِیمَ لأوَّاهٌ حَلیمٌ{; به درستی که ابراهیم بردبار و حلیم بود».(11)
بنابراین چنانچه کسی در ویژگی بارز هر یک از انبیا با آن نبی مساوی شد می توان نتیجه گرفت که تمام ویژگی های همه انبیا را دارد و لذا برتری او بر آن ها اثبات می گردد.
بلخی حنفی و گنجی شافعی در کفایه الطالب از امام احمد حنبل نقل نموده اند: فضائلی که برای علی ابن ابی طالب(علیه السلام) آمده برای هیچ یک از صحابه نیامده است.(12)
منبع:شبهای پیشاور ص 129-126
1 . الامام علی(علیه السلام)، ص369 ; اللمعه البیضاء، ص220 ; شبهای پیشاور، ص474 «تزکیه المرء لنفسه قبیح».
2 . ضحی (93): 11
3 . الغدیر، ج 10،
4 . بقره (2): 260
5 . شرح الاسماء الحسنی، ج 1، ص190 ; شبهای پیشاور، ص475 «لو کشف الغطاء ما ازددت یقیناً».
6 . قصص (2): 33
7 . الامام علی(علیه السلام) ص369 ; اللمعه البیضاء، ص221 ; شبهای پیشاور، صص476 و 814 «اخرجی عن البیت فإنّ هذه بیت العباده لا بیت الولاده».
8 . کفایه الطالب، باب 33 ; مسند احمد بن حنبل ; فخر رازی در تفسیر آیه مباهله ; محی الدین عربی 172 ; یواقیت و جواهر ص121، فصول المهمه، باب 40 ، ینابیع المودّه و...
9 . ینابیع الموده لذوی القربی، ج 2، صص307 و 80 ; الامام علی(علیه السلام)، ص301 ; شبهای پیشاور،
10 . بقره (2): 31
11 . توبه (9): 114
12 . ینابیع المودّه باب 40 مناقب خوارزمی، کفایه الطالب، باب 2
#اهل_بیت
#امام_علی
#رجب
کانال ره توشه مبلغین
@mobaleqin20
🔴نکته🔴
ما بزرگترین نعمت و افتخارمان این است که محب مولا امیرالمومنین(علیه السلام) هستیم
اما این محبت زبانی کافی نیست
علی از ما انتظار دارد گناه نکنیم.
در این شب عید که سال ما با آقا شروع می شود مثل علی(علیه السلام ) باشیم. مثل زهرا(سلام الله علیها ) باشیم
امام علی(علیه السلام ) به زنان جوان سلام نمی داد با چه جرئتی توی عید دیدنی حال و احوال های آنچنانی و خنده ها با نامحرم میکنیم؟
زهرای مرضیه از کور رو می گرفت. این بدحجابی ها و آرایش هایی که بعضا ایام عید بیشتر می شود اینها با محبت علی سازگار نیست
علی(علیه السلام ) فکر فقرا بود. در این شب عید به عشق علی فکر فقرا هم باشیم کاری نکنیم طوری لباس و سفره نچینیم که دل چهار تا فقیر بسوزد
عمریست که دم به دم علی می گویم
در شادی و حین غم علی می گویم
عمریست علی گفتم و ان شاءالله
تا آخر عمر هم علی میگویم
من و جدایی از درگهت خدا نکند
خدا هر آنچه کند از توام جدا نکند
#اهل_بیت
#امام_علی
#رجب
#شعر
کانال ره توشه مبلغین
@mobaleqin20
May 11
ولادت حضرت علی علیه السلام .mp3
9.64M
🎙شخصیت حضرت علی علیه السلام
🌸به مناسبت ولادت حضرت علی علیه السلام #منبر_کامل
✔کانال استاد رفیعی
☑ @ostadrafiei
هدایت شده از مربی یار
اعتکاف.pdf
806.1K
#اعتکـــــاف
📩pdf
✅✅ #اعتکاف
#کانال_جامع_مبلغین
•┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
✅ ایتا JOin↶
http://eitaa.com/joinchat/2642477059C7af752f8f9
✘سروش JOin↶
http://sapp.ir/membariha
✘بله JOin↶
https://ble.im/membariha
✘تلگرام JOin↶
https://t.me/membariha
هدایت شده از مربی یار
اعتكاف مكتب خود سازی.pdf
202.9K
#اعتکاف_مکتب_خودسازی
📩pdf
✅✅ #اعتکاف
#کانال_جامع_مبلغین
•┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
✅ ایتا JOin↶
http://eitaa.com/joinchat/2642477059C7af752f8f9
✘سروش JOin↶
http://sapp.ir/membariha
✘بله JOin↶
https://ble.im/membariha
✘تلگرام JOin↶
https://t.me/membariha
هدایت شده از مربی یار
امیر بیان - فراق و وصال خدا.pdf
596.6K
#فراق_و_وصال_خدا
📩pdf
✅✅ #اعتکاف
#کانال_جامع_مبلغین
•┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
✅ ایتا JOin↶
http://eitaa.com/joinchat/2642477059C7af752f8f9
✘سروش JOin↶
http://sapp.ir/membariha
✘بله JOin↶
https://ble.im/membariha
✘تلگرام JOin↶
https://t.me/membariha
هدایت شده از مربی یار
امیر بیان -اعتکاف -ارزشمند ترین عبادت.pdf
518.6K
#اعتکاف_ارزشمندترین_عبادت
📩pdf
✅✅ #اعتکاف
#کانال_جامع_مبلغین
•┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
✅ ایتا JOin↶
http://eitaa.com/joinchat/2642477059C7af752f8f9
✘سروش JOin↶
http://sapp.ir/membariha
✘بله JOin↶
https://ble.im/membariha
✘تلگرام JOin↶
https://t.me/membariha
هدایت شده از مربی یار
امیر بیان - اعتکاف - تفکر 1 - در قیامت.pdf
518.6K
#تفکر_در_قیامت
📩pdf
✅✅ #اعتکاف
#کانال_جامع_مبلغین
•┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
✅ ایتا JOin↶
http://eitaa.com/joinchat/2642477059C7af752f8f9
✘سروش JOin↶
http://sapp.ir/membariha
✘بله JOin↶
https://ble.im/membariha
✘تلگرام JOin↶
https://t.me/membariha
هدایت شده از مربی یار
امیر بیان - اعتکاف - تفکر 2 - در شفاعت.pdf
487.2K
#تفکر_در_شفاعت
📩pdf
✅✅ #اعتکاف
#کانال_جامع_مبلغین
•┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
✅ ایتا JOin↶
http://eitaa.com/joinchat/2642477059C7af752f8f9
✘سروش JOin↶
http://sapp.ir/membariha
✘بله JOin↶
https://ble.im/membariha
✘تلگرام JOin↶
https://t.me/membariha
هدایت شده از مربی یار
امیر بیان - اعتکاف - تفکر 3 - در ولایت.pdf
551.7K
#تفکر_در_ولایت
📩pdf
✅✅ #اعتکاف
#کانال_جامع_مبلغین
•┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
✅ ایتا JOin↶
http://eitaa.com/joinchat/2642477059C7af752f8f9
✘سروش JOin↶
http://sapp.ir/membariha
✘بله JOin↶
https://ble.im/membariha
✘تلگرام JOin↶
https://t.me/membariha
هدایت شده از روشنگری
💠 نظر فقها و مراجع معظم چهارشنبه سوری👇
▪️حضرت آیت الله العظمی خامنهای: علاوه بر آنکه هیچ مبناى شرعى ندارد، مستلزم ضرر و فساد زیادى است که مناسب است از آنها اجتناب شود.
▪️آیت الله العظمی مکارم شیرازی: منفعت حاصل از خرید و فروش مواد محترقه حرام است.
▪️آیت الله العظمی مکارم شیرازی با تأکید بر اینکه چهارشنبه سوری یک مراسم خرافی برگرفته از آیین غلط گذشتگان است و در فرهنگ اسلامی هیچ جایگاهی ندارد، یادآور شد: باید سنت هایی چون دید و بازدید، صله رحم، کمک به دیگران ترویج شود و نباید تسلیم سنت های خرافی گذشتگان شویم. خرید و فروش، حمل و نقل مواد محترقه که به منجر به ایجاد حادثه و مصدوم شدن دیگران میشود جایز نبوده و منفعت حاصل از آن نیز حرام است
▪️آیتالله العظمی بهجت (ره) : این کارها مشروعیت ندارد.
▪️آیتالله العظمی سیستانی: اموری که به جامعه ضرر میزند و موجب ایذاء مردم است مانند استعمال ترقه و خرید و فروش آن جایز نیست.
▪️آیتالله العظمی فاضل لنکرانی (ره) : در فرض مزبور که دارای خطرات جانی و مالی است و موجب اذیت و آزار دیگران است و مخالف مقررات و قانون و نظم جامعه است جایز نیست.
▪️آیتالله العظمی میرزا جواد تبریزی(ره): هیچ یک از این امور، رجحان شرعی ندارد و تشویق مردم به این مورد تشویق به دنیا و غافل کردن از آخرت است و این که تصور میکنند این امور مردم را به حفظ وطن و عزت وا میدارد، تصوری باطل است. آنچه مردم را به عزت میرساند و به حفظ وطن وا میدارد ایمان است و بس.
▪️آیتالله علوی گرگانی: چهارشنبه سوری یكی از سنتهای غلط است كه از لحاظ عقلی و شرعی هیچگونه جایگاهی ندارد و از رسوم جاهلیت است و لذا لازم است كه مؤمنین از برپایی اینگونه برنامهها اجتناب كنند. مخصوصاً اگر مشتمل بر محرمات باشد و در صورتی كه موجب وحشت مردم و زیان و ضرر شود، ضمانت هم دارد.
▪️حضرت آیتالله صافی گلپایگانی: استفتاء جمعی از مردم در خصوص استفاده از مواد محترقه در ایام نوروز: چنانچه این مواد موجب آزار مردم باشد، حرمت آن شدیدتر است و مراسم چهارشنبه سوری از این قبیل است و چون استفاده از این مواد،از مصادیق لهو و اسراف است ،جایز نمی باشد.
✖️تعبیر قرآن تبعیت كوركورانه از گذشتگان، از پدران، مادران، آباء و اجداد است این هم از موضوعاتی است كه قرآن روی آن زیاد تكیه كرده است و آن را منشأ لغزشهای بشر می داند و سخت انتقاد می كند. مثلا می گوید: آنها چنین می كویند:
🔺«انا وجدنا آبائنا و جدنا آبائنا علی امه و انا علی آثارهم مقتدون»؛ اینها می گویند: ما پدران خودمان را بر یك طریقهای یافتهایم و ما هم همان طریقه پدران خودمان را می گیریم و می رویم ، و به تعبیر امروز سنت گرائی.
🆘 @Roshangari_ir
سلام
ان شاء الله زیر سایه اهل بیت سال خوب و پر روزی داشته باشید
بحث آداب مهمانی در سه بخش زیر تقدیم می شود
♦️اهمیت مهمانی
♦️وظایف میزبان
♦️وظایف مهمان
🌸بخش اول:#اهمیت_مهمانی🌸
مقدمه
يكي از رفتارهاي اجتماعي، ديد و بازديد از خويشاوندان، همسايگان و بهطوركلي افراد ديگر جامعه است. اين سر زدن و اطلاع از احوال همديگر در اصطلاح شرع «صلة رحم» نام دارد. راههاي مختلفي براي اجراي اين رفتار اجتماعي و صلة رحم كه رايجترين آنها مهماني دادن و دعوت كردن از دوستان و آشنايان است. مهماننوازي و پذيرايي خوب و شايسته از مهمانان يكي از خصايل نيكو و ارزشمند دين اسلام شمرده ميشود. اسلام پيروانش را به مهماني دادن دعوت كرده و پاداشهاي بزرگ و ارزندهاي براي مهماننوازي تعيين كرده است. پيامبر اكرم(ص) ورود مهمان به خانه را هديهاي الهي ميدانست و ميفرمود:
إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِعَبْدٍ خَيْراً أَهْدَى لَهُمْ هَدِيَّةً قَالُوا وَ مَا تِلْكَ الْهَدِيَّةُ قَالَ الضَّيْفُ يَنْزِلُ بِرِزْقِهِ وَ يَرْتَحِلُ بِذُنُوبِ أَهْلِ الْبَيْتِ»؛ هرگاه خداوند بخواهد خير و خوبي به جمعيتي برساند، هديهاي به سوي آنان ميفرستد. سؤال شد منظور از هديه چيست؟ فرمودند آن هديه، مهمان است كه با روزي خود وارد ميشود و هنگام رفتن، گناهان آن خانواده را به همراه ميبرد! (نوري، 1407ق، ج 16، ص 258).
يكي از علاقههاي اميرمؤمنان(ع) در دنيا پذيرايي از مهمان بوده است: «حُبِّبَ إِلَيَّ مِنْ دُنْيَاكُمْ ثَلَاثٌ إِطْعَامُ الضَّيْفِ وَ الصَّوْمُ بِالصَّيْفِ وَ الضَّرْبُ بِالسَّيْفِ»؛ از دنياي شما سه چيز محبوب من است: اطعام مهمان، روزه در تابستان، شمشير زدن [در راه خدا] (همان، ص 259).
معمولاً مردان بزرگ را رسم است كه در لحظات آخر زندگي خود، امور مهمتر را سفارش ميكنند. امام زينالعابدين و امام محمدباقر(ع) يكي از توصيههاي حضرت علي(ع) در لحظات پاياني عمر شريفشان را اكرام مهمان نقل ميكنند: «خدا را خدا را در مورد مهمان، او را راهي نكنيد مگر با احترام و راضي، اين وصيت [من] به شما است» (همان، ص 260).
مهماننوازي و دوست داشتن مهمان چنان جايگاه و منزلتي دارد كه اميرمؤمنان(ع) فرمودهاند:
مؤمني نيست كه مهمان را دوست داشته باشد، مگر اينكه در روز قيامت، از قبر خود درحالي خارج شود كه صورتش چون ماه شب چهارده، نوراني است؛ جماعت به او نگاه ميكنند و ميگويند: او كيست؟ آيا پيامبري مرسل است؟ فرشتهاي ميگويد: او مؤمني است كه مهمان را دوست ميداشت و اكرامش ميكرد و راه او غير از بهشت نيست (شعيري،1363، ص 136).
امام صادق(ع) پاداش اطعام مؤمن را براي انسانها بيشمار بيان كردهاند: «هركس مؤمني را طعام دهد تا سير شود، هيچكس از مخلوقات خداوند نميداند چه مقدار پاداش در آخرت دارد، نه ملك مقربي و نه نبي مرسلي، بهجز خداوند، پروردگار عالمين» (كليني، 1388، ج 2، ص 201).
پيامبر اكرم(ص) نيز دربارة ثواب اطعام مهمان و بهطوركلي اطعام مسلمان، ميفرمايند: «هركس سه نفر مسلمان را طعام دهد، خداوند او را [از طعامهاي] سه بهشت در ملكوت سماوات: جنت فردوس، جنت عدن و جنت طوبي طعام دهد و از [ميوه] درختي در بهشت عدن كه خداوند خود به دستش آن را كاشته است، به او دهد» (همان، ص 200).
ترغيب به مهماني دادن
نخستين نكتة مهم كه در روايات ديني با آن روبهرو ميشويم اهميت و ارزش مهماني دادن و پذيرايي از ديگر مؤمنان است. اين اصل مهم اجتماعي را ميتوان در قالب اصول اجتماعي مهمتر و عاليتر ديگري مانند اصل اخوت و برادري مؤمنان و اصل صلة رحم تبيين كرد. براساس آية «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ» بناي شارع مقدس در امت اسلامي ايجاد اتحاد و برادري ميان امت اسلامي است. اتحاد و برادري ميان امت اسلامي در سطح كلان، جز با ارائة راهكارهاي عملي در سطح خرد بهدست نميآيد. برخي راهكارهاي ايجاد برادري و اتحاد در سطح خرد، توصيه به اداي صلة رحم در سطح فاميل و خويشاوندان و نيز رسيدگي به همسايگان هممحلهاي است. توصيه به مهماني دادن و رفتن، را نيز ميتوان در همين جهت تفسير كرد. با اين تفاوت كه توصيه به مهماني دادن سطح بالاتري از دو سطح فاميلي و همسايگي را دربر ميگيرد؛ زيرا مهمان كردن ديگران هم شامل خويشاوندان، هم همسايگان ميشود و هم افراد غريبه و ناآشنا. پيامبر اكرم(ص) فرمودهاند: «هر خانهاي كـه مهمان وارد آن نـشود، فرشتگان واردش نميشوند» (همان).
امام علي(ع) نيز يكي از وظايف ثروتمندان را برپايي مهماني بيان فرمودهاند: «هركه خداوند به او ثروتي دهد، بايد با آن به خويشانش رسيدگي كند و مهمانداري نمايد» (نهجالبلاغه، خ 142).
همچنين، در روايت آمده است كه روزي امام علي(ع) را غـمگين يافتند. سبب را جـويا شدند. حضرت فرمود: «هفت روز است كه مهماني بر ما وارد نشده است» (ديلمي، 1412ق، ج 1، ص 136).
البته برپايي مهماني بايد به قصد قربت و در راه خدا باشد. پيامبر اكرم(ص) فرمودهاند: «كـسي را كه براي خدا دوستش داريد، به غذاي خود مهمان كنيد» (حر عاملي، 1409ق، ج 24، ص274؛ متقي هندي، 1389ق، ح 25881).
بنابراين مهماني دادن با نيتهايي غيرالهي مانند كسب شهرت، فخرفروشي به ديگران و... آثار و بركات مهماني با قصد قربت را نخواهد داشت.
تشويق به پذيرفتن دعوت مؤمن
ترغيب و تشويق به مهماني دادن و مهمان كردن ديگران، با هدف ايجاد برادري و دوستي ميان امت اسلامي تنها با ترغيب و تشويق دعوتشدگان به پذيرش دعوت دعوتكنندگان به مهماني امكانپذير است؛ ازاينرو، در روايات اسلامي، به پذيرش دعوت ميزبان تشويق شده است و نپذيرفتن دعوت ديگران نقض آداب اجتماعي شمرده ميشود. پيامبر اكرم(ص) فرمودهاند: «از ادب به دور است... كه مردي به مهماني دعوت شود و نپذيرد يا بپذيرد و غذا نخورد» (حميري، 1413ق، ص 160، ح 583).
در تبيين اين مطلب ميتوان گفت دعوت ديگران به مهماني، نشانة توجه دعوتكننده به مدعو و بيانگر علاقه، اظهار دوستي و محبت او به مدعو است، ازاينرو، نپذيرفتن دعوت، بهمعناي بيتوجهي به دعوتكننده و رد كردن رابطة دوستي و محبت اوست و اين با اصول ديني و اخلاقي مخالف است. ازاينرو، در روايات ديني، پذيرش دعوت ديگران و غذا خوردن با آنان نشانة علاقهمندي و دوستي بيان شده است.هشامبنسالم ميگويد: با عبداللهبن ابييعفور وارد خانة امام صادق(ع) شديم؛ ما گروه فراواني بوديم و من در ميانشان از همه جوانتر بودم. امام ما را به صرف غذا دعوت كردند؛ همه سر سفره نشستيم و با حضرت، غذا خورديم. حضرت رو به من كرده، فرمودند: «هشام! مگر نميداني دوستي مسلمان با برادر مسلمانش وقتي ثابت ميشود كه با كمال علاقه از غذاي او ميل نمايد؟» (مجلسى، 1403ق، ج 15، ص 239).
پذيرفتن دعوت ديگران چندان اهميت دارد كه در رواياتي از پيامبر اكرم(ص)، حتي در صورت دور بودن منزل ميزبان و با وجود زحمت اياب و ذهاب براي مهمان، به پذيرش دعوت سفارش شده است: «به حاضران و غايبان امت خود سفارش ميكنم كه دعوت مسلمان را، حتي اگر از فاصلة پنج ميل باشد، بپذيرند؛ زيرا اين كار بخشي از دين است» (برقي، 1413ق، ج 2، ص 180، ح 1510).
اما با وجود توصيههاي مؤكد براي پذيرفتن دعوت ميزبان، در برخي شرايط از پذيرفتن آن نهي كردهاند؛ از جمله، نپذيرفتن دعوت فاسق است. پيامبر اكرم(ص) در اندرزي بــه ابوذر ميفرمايند: «از غذاي مردمان فاسق تناول مكن» (حر عاملي، 1409ق، ج 24، ص 2744). مورد ديگر، مهماني ثروتمنداني كه فقرا را به مهماني خود دعوت نميكنند: «پـذيرفتن دعـوت كـسي كـه ثروتمندان بر سر سفره مهماني او هستند و فقيران حضور ندارند، كراهت دارد» (راوندي، 1407ق، ص 141، ح 358).
پس از بيان فلسفة سفارش به مهماني دادن و رفتن و نيز اهميت اين موضوع در دين اسلام، به بيان آداب و وظايف ميزبان و مهمان در قبال يكديگر ميپردازيم.
آثار و بركات مهمان براي ميزبان
برخلاف تصور برخي كه مهمان را ماية زحمت و دردسر ميدانند، در روايات ديني بركات دنيوي و اخروي فراواني براي مهمان شمرده شده است. امامرضا(ع) به نقل از پدران خود و آنان به نقل از رسول خدا(ص) اكرام مهمان را در يك جامعه ضامن خوشي و سلامت آن دانستهاند: «هميشه امتم در خوشى و خوبى باشند تا زمانى كه با هم دوستى كنند و امانت را بپردازند و از حرام دورى كنند و از مهمان پذيرايى كنند و نماز را برپا دارند و زكات بدهند، چون انجام ندهند گرفتار قحطى و خشكسالى شوند» (نوري، 1407ق، ج 16، ص 258).
امام صادق(ع) نيز اجر و ارزش مهمانداري را از آزاد كردن بنده بالاتر دانسته و فرمودهاند: «اگر مؤمني دو نفر مؤمن را با غذا پذيرايي كند، بالاتر از اين است كه بردهاي را آزاد كرده باشد» (كليني، 1388، ج 2، ص 201).
بركات مهمان براي ميزبان هم شامل دنيا و هم شامل آخرت است. مهمان، باعث ريزش گناهان ميزبان و حرام شدن جهنم بر او و راهنماي او به بهشت برين است. پيامبر اكرم(ص) نگاه محبتآميز به مهمان را مانع آتش جهنم بيان كردهاند: «هيچ بندهاي نيست كه مهمان برايش بيايد و به صورت او نظر كند مگر اينكه چشم او بر آتش جهنم حرام گردد» (نوري، 1407ق، ج 16، ص 258).
همچنين، پيامبر اكرم(ص) در روايت ديگري مهمان را راهنماي بهشت خواندهاند: «الضَّيْفُ دَلِيلُ الْجَنَّةِ»؛ مهمان، راهنماي بهشت است (همان، ص 257).
حضرت علي(ع) نيز مهماننوازي را سبب آمرزش گناهان بيان كردهاند: «هر مؤمني كه صداي مهماني را بشنود و خوشحال شود، گناهانش آمرزيده ميشود، اگرچه گناهان او به اندازة زمين تا آسمان باشد» (همان).
ازآنجاكه در اين احاديث سياق كلام مطلق است، هم شامل مهمان دعوتشده و هم مهمان دعوتنشده ميشود؛ ازاينرو، اين پاداشهاي الهي، ميتواند انگيزهاي براي تكريم بيشتر، همراه با گشادهرويي، نسبت به مهمان ناخوانده براي كساني باشد كه به مهمانان ناخوانده چندان روي خوش نشان نميدهند.
#فروردین
#نوروز
#اخلاق
#مهمانی
#اهمیت_مهمانی
کانال ره توشه مبلغین
@mobaleqin20