□اعمال روز عید قربان□
○۱- غسل
○۲- دعای ندبه
○۳- زیارت امام حسین (علیه السلام)
○۴- قربانی کردن
○۵-_نماز عید قربان
□عید سعید قربان، روز اوج بندگی و تجلی ایثار ابراهیمی، بر شما همراهان فهیم مبارک باد□
□وَإِذْ ابْتَلَى إِبْرَاهِیمَ رَبُّهُ بِکَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُن*َّ قَالَ إِنِّی جَاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِمَاما
و بیاد بیاورید آنگاه که ابراهیم را پروردگارش با سخنانی آزمایش نمود. و او آنها را کامل نمود. *گفت: همانا من ترا برای مردم امام و پیشوا قرار دادم.
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
آیات 281-275 بقره قسمت سوم بخش اول1⃣ ● وجه تشبيه بيع به ربا، نه بلعكس در سخن رباخوارن : ((قالو انم
آیات 281-275 بقره قسمت سوم
بخش اول2⃣
● وجه تشبيه بيع به ربا، نه بلعكس در سخن رباخوارن : ((قالو انما البیع مثل الربا))
علاوه بر اينكه حال بودن آن با معنائى كه اول گفتار افاده مى كند نمى سازد، چون حال عبارت است از مقيد كردن زمان صاحب حال و ظرف تحقق آن و اگر اين جمله حال باشد معناى كلام چنين مى شود: خبطى كه رباخواران با گفتن : ((انما البيع مثل الربوا)) مرتكب شدند در حالى بود كه خدا (خريد و فروش ) را حلال و ربا را حرام كرده بود و اين معنا درست خلاف آن معنائى است كه آيه شريفه در مقام بيان آن است چون آيه مى فرمايد: رباخواران خطا كارند چه قبل از آمدن قانون حرمت ربا و چه بعد از آن و به اين جهت نيز نمى توانيم جمله نامبرده را حاليه بگيريم و همانطور كه گفتيم مستانفه است .
و اين جمله مستانفه ، به آن بيانى كه گذشت در مقام تشريع ابتدائى حرمت ربا نيست چون در آنجا گفتيم : اين آيات ظهور در اين دارد كه قبلا ربا حرام شده بوده و در سوره آل عمران فرموده بود: ((يا ايها الذين آمنوا لا تاكلوا الربوا اضعافا مضاعفه و اتقوا الله لعلكم تفلحون )) و آيات مورد بحث و مخصوصا جمله ((و احل الله البيع و حرم الربوا)) دلالت بر انشاء حكم ندارد بلكه دلالت بر اخبار دارد، نمى خواهد بفرمايد از الان ربا حرام شد بلكه مى فرمايد: قبلا ربا را حرام كرده ،
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 639
خواهى پرسيد، با اينكه قبلا حرام شده بوده ديگر چه حاجتى به آوردن اين جمله بود در جواب مى گوئيم خواست تا با آوردن اين جمله زمينه را براى جمله
: ((فمن جاءه موعظه من ربه ...)) فراهم سازد اين آن نكاتى است كه از سياق و محتواى آيه به نظر مى رسد.
ولى بعضى از مفسرين گفته اند جمله : ((و احل الله البيع و حرم الربوا)) مى خواهد كلام رباخواران را باطل كند كه گفتند: بيع هم مثل ربا است و معنايش اين است كه اگر گفتار رباخواران درست بود بايد حكم ربا و خريد و فروش نزد خداى احكم الحاكمين مختلف نبوده باشد با اينكه مى بينيم حكم او در اين مورد مختلف است ، يكى را حرام و يكى ديگر را حلال كرده است .
اشكالى كه بر اين تفسير وارد است اين است كه هر چند در جاى خود سخن درستى است ليكن با لفظ آيه منطبق نيست چون بنابر آن جمله ((و احل الله البيع ...)) حاليه مى شود با اينكه ما ثابت كرديم كه حاليه نيست .
و از اين وجه ضعيف تر وجهى است كه بعضى ديگر گفته اند كه معناى آيه اين است : زيادى و فائده بيع مانند زيادى ربا نيست چون من بيع را حلال و ربا را حرام كرده ام امر هم امر من و خلق ، خلق من است اين من هستم كه در خلق خود به هر چه بخواهم حكم مى كنم و به آنچه اراده كرده باشم فرمان مى دهم احدى از خلق مرا نرسد، كه در حكم من اعتراض كند.
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□●حضرت آیتالله بهجت قدسسره●□
□●نماز عید، مثل نماز جمعه است. سیاست در آن داخل است آیا نمازی که دو رکعتش سیاست است می شود آدم در خلوت و فرادی این نماز را بخواند؟
شخصی گفت: «می تواند امام الملائکه شود!» آخر ملائکه که محتاج به سیاسات ما نیستند!
□●گوهرهای حکیمانه، ص ١٢٧●□
@mohamad_hosein_tabatabaei
#غدیریه 1⃣
□ولایت، تأویل قرآن□
□ولایت مطلقهی علوی، تأویل قرآن است بلکه قرآن و ولایت که مصادیق اتمّ آن، اهلبیت پیامبر ختمی صلی الله و علیه و آله میباشد، یک حقیقت واحدهاند که هرگز از هم جدا نمیشوند، «لَنْ یَفْتَرِقا» در حدیث ثقلین مؤید این وحدت است که «لَنْ»، نفی ابد را میرساند لذا یک حقیقت واحده هستند که الی الأبد جدایی ندارند. قرآن تدوینی، شرح کتبی اطوار وجودی علوی است لذا تمام آیات آن مبین شئون ولایت کلیه است.
□انسان کامل، مظهر اسم جامع الله و محل تجمیع اسماء متقابله و متضاده و بالعرض است. این تقابل و تضاد در آیات قرآن و حتی آیات عینی تکوینی مشهود است اما همهی این متقابلات در مقام مجمل احدی و واحدی به وجود، واحد و عین هم هستند و هیچ تضاد و تقابلی بینشان نیست پس آیه به آیهی قرآن، علی علیه السلام است یعنی هم تعبیر قرآن و هم تأویل آن، صورت ولایت مطلقهی علوی است و بلکه قرآن با تمام کلمات و سطورش، ظهور نقطهی باء بسم الله است که حضرت علی وصی فرمود «أنا نقطة تحت باء بسم الله».
□در این سلسله از مطالب غدیریه، به برخی از آیات که در لسان روایات تأویل به ولایت حضرت علی و اهلبیت علیهم السلام شده است میپردازیم.
□«وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ» (بقره/۲۰۷). در امالی شیخ [الطائفه] از علی بن الحسین علیهما السلام روایت آمده که در ذیل جملهی «وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ...» فرموده: این جمله دربارهی علی علیه السلام نازل شده که در شب هجرت در بستر رسول خدا صلوات الله علیه و آله خوابید. علامه طباطبایی (ره) در المیزان میفرماید: روایت از طریق شیعه و سنی بسیار آمده که آیهی نام برده دربارهی شب فراش نازل شده که تفسیر برهان به پنج طریق آن را از ثعلبی و دیگران نقل کرده است.
#ح_م
□حاجی آن کسی است که مقام ولایت را دریابد و به دور او طواف نماید و الّا گشتن به دور سنگ و چوب زحمت چندانی ندارند و اکثری بدان دسترسی پیدا می کنند
□عزیزی به حضرت آقا عرض کرد می خواهم به حج بروم.
آقا فرمود: کدام حج می خواهی بروی؟
اگر واقعا میخواهی حاجی شوی باید به دور ولایت طواف کنی
مقام شامخ ولایت در نظام هستی کعبه ی عالم و قطب عالم است و انسان در هنگام نماز اگرچه جسمش را به سوی کعبه ی ظاهری در جانب مکه می کند، اما باید جان و روحش را متوجه مقام ولایت کند که ولایت آب حیات نظام احسن عالم است وجناب خضر از این منبع حیات ارتزاق نموده که باقی و برقرار گشته است.
□بزرگترین ریاضتی که برای جناب سالک است تقرّب به مقام شامخ ولایت است که انسان باید از مجرا و مجلای یک استاد کامل مکمّل خود را به حقیقت مطلقه ی ولایت اتصال دهد.
□○شرح دروس معرفت نفس|جلد دوم_ص۱۵۹
استاد صمدی آملی حفظه الله○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
#عید هرکس آن مهی باشد که او #قربان اوست...
○عید فرخنده و در عید به رسم قربان
○سر بریده ز عدویت چو شتر زار و نزار
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
این کتاب برای پاسخ به پرسش های کودکان در زمینه توحید #قوی_ترین و #کامل_ترین کتاب موجود می باشد که تا
#معرفی_کتابِ_توحیدی_برای_کودکان
□هرگز نسبت به علاقه و کنجکاوی فرزندانتان درباره خدا بی تفاوت نباشید . این راهی است برای سخن گفتن درباره #مهمترین_مسائل_زندگی ؛ باشد که از این طریق بتوانید ایمان ، امید و مفهومی متعالی را به کودکانتان هدیه کنید . این کتاب به پرسش های توحیدی کودکان و نوجوانان نظر دارد و با بهره گیری از #تقسیم_بندی_پیاژه ؛ پاسخ های لازم با توجه به(سطح ذهنی) و بدون توجه به #سنِ فرزند دست کم در #سه_سطح آورده شده است تا مربیان و والدین با شناختی که از فرزند دارند پاسخ مناسب را در نظر بگیرند . چه بسا کودک پنج ساله ای که ذهنی قوی و پویا دارد و چه بسا فرزندی ۱۰ ساله که فقط پاسخ سطح اول را بر می تابد .
□این کتاب از《بی نظیرترین》کتاب هایی است که در حوزه (کودکان و پاسخ به سئوالاتشان ) نوشته شده است . نویسنده کتاب در پی تحقق آرزوی استادش که دوست می داشت در باب توحید کتابی بنویسد که بواسطه سادگی متن آن حتی کودکان نیز بتوانند مطالب آن را درک کنند ، این کتاب را قلم زده است .
مطالعه این کتابِ ارزشمند را به همه دوستان #توصیه میکنم .
#شصت_پرسش_اعتقادی
#سیدرضا_طباطبایی
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#معرفی_کتابِ_توحیدی_برای_کودکان □هرگز نسبت به علاقه و کنجکاوی فرزندانتان درباره خدا بی تفاوت نباشید
#برشی_از_کتاب
#چرا_خدا_رو_نمیبینیم
(پاسخ #سطح_اول برای کودکان)
□چه جوری خدا رو #ببینیم ؟
خدا رو نمی شه با #چشم دید .
چرا ؟
چون خدای بزرگ مثل ما یا چیزای دیگه نیست که بشه با چشم اونو دید . البته ما خیلی چیزا رو با چشمامون نمی بینیم ؛ مثلاً اون پَرده چرا تکون می خوره ؟
چون باد بهش می خوره .
آیا بادِ کولر رو میتونی ببینی ؟
نه .
□آفرین ! درسته ؛ ما باد رو نمی تونیم با چشم ببینیم ، ولی بادی #وجود داره که پرده رو حرکت میده . اگه باد بهش نمی خورد که حرکت نمی کرد ، درسته ؟
بله .
□پس باد #هست ، ولی ما نمی تونیم اون رو با چشم ببینیم . خیلی چیزای دیگه هم هست که وجود دارن ولی دیده نمی شن ، مثلاً این گل رو بو کن ! چه بویی میده ؟
بوی خوبی داره .
تو میتونی این بو رو با چشمات ببینی ؟
نه .
□بوها و صدا ها هم هستند ، ولی ما نمی تونیم با چشمامون اونا رو ببینیم . پس خیلی چیزا هستند که ما با چشمامون نمی تونیم اونا رو ببینیم . خدا هم با چشم دیده نمیشه . البته درسته که خدا هم با چشم دیده نمیشه ولی با همه چیز فرق داره ، یعنی خدا مثل باد و بو نیست . این مثال ها رو برات گفتم تا فقط ذهنت رو کمی روشن تر کنم ، ایشالا وقتی بزرگتر بشی و چیزای بیشتری یاد بگیری ، پاسخ سئوالت رو بهتر می فهمی .
□شصت پرسش اعتقادی ، سید رضا طباطبایی ، ص ۲۴□
آیات 281-275 بقره قسمت سوم
بخش دوم
● حرمت ربا و حليت بيع و ساير احكام الهى تابع مصالح و مفاسد مى باشد
اشكال اين وجه نيز همان اشكال وجه قبلى است اين نيز جمله را حاليه گرفته ، در حالى كه مستأنفه است علاوه بر اينكه اين وقتى درست است كه ما قائل به تبعيت احكام از مصالح و مفاسد نبوده و ارتباط سببيت و مسببيت را منكر باشيم و به عبارتى ديگر علت و معلوليت در بين اشياء را انكار نموده ، همه چيز را مستقيما و بدون واسطه مستند به خدا كنيم و ما نمى توانيم اين نظريه را بپذيريم زيرا بطلان آن بديهى و روشن است علاوه بر اينكه خلاف روش قرآن كريم مى باشد چون رسم و روش قرآن اين است كه احكام و شرايع خود را به مصالح خصوصى يا عمومى تعليل كند از اينهم كه بگذريم در ضمن خود اين آيات فرموده : ((و ذروا ما بقى من الربوا ان كنتم مؤمنين ...))
ونيز فرموده : ((لا تظلمون ...)) و باز فرموده : ((الذين ياكلون الربوا...)) انما البيع مثل الربوا)) و همه اينها دلالت مى كند بر اينكه حرام بودن ربا و حلال بودن بيع علت دارد، و اگر بيع حلال شده براى اين بوده كه بر طبق سنت فطرت و خلقت است و اگر ربا حرام شده علتش اين بوده كه از روش صحيح زندگى خارج است و منافى با ايمان به خدا و ناسازگار با آن است و نيز يكى از مصاديق ظلم است .
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 640
فَمَن جَاءَهُ مَوْعِظةٌ مِّن رَّبِّهِ...
اين جمله كه حرف ((فاء)) در اولش آمده تفريع و نتيجه گيرى از جمله : ((احل الله البيع ...)) است و مفهوم آن مقيد و مخصوص به ربا و رباخواران نيست بلكه حكمى است كلى كه در موردى جزئى به كار رفته تا دلالت كند بر اينكه آن مورد جزئى يكى از مصاديق و نمونه هاى حكم كلى است و حكم نامبرده شامل آن مورد نيز مى شود و معنايش اين است كه آنچه ما درباره ربا گفتيم ، موعظه اى بود كه از ناحيه پروردگارتان آمده و بطور كلى هر كس از ناحيه پروردگارش موعظتى برايش بيايد چنين و چنان مى شود شما هم اگر دست از رباخوارى برداريد، گناه آنچه تاكنون كرده ايد بخشوده مى شود و امر شما با خدا است .
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□○ #روزشمار_عیدغدیر
حضرت آیتالله بهجت قدسسره○□
□○چقدر شیعیان باید شکرگزاری کنند که سروکارشان با اهلبیت علیهمالسلام است و خداوند نعمت ولایت را به آنها عطا نموده است. …
□○در محضر بهجت، ج۱، ص ۱۷۶○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□آیه ان الذین آمنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن ودا. (34)□
□كسانى كه ایمان آورده و عملهاى نیك انجام دادند به زودى خداوند دوستى آنها را در دلهاى مردم قرار میدهد.
گنجى شافعى از قول خوارزمى مینویسد كه على علیه السلام فرمود مردى مرا ملاقات كرد و گفت یا ابا الحسن بدان كه به خدا من ترا در راه خدا دوست دارم على علیه السلام فرمود من به رسول خدا صلى الله علیه و آله مراجعه كرده و سخن آن مرد را به او خبر دادم. پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله فرمود شاید در باره او احسان و نیكى نموده اى،گفتم بخدا من در باره او احسانى نكرده ام،رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود خدا را سپاس كه دلهاى مؤمنین را بدوستى تو وا داشته است آنگاه آیه بالا نازل شد. (35)
-----------------------------------------------
(34) سوره مریم آیه 96.
(35) كفایة الطالب، ص 249/ مناقب خوارزمى، ص 188/ الغدیر، جلد 2، ص 56 .
□ #امام_علی_علیه_السلام_درقرآن□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□پیامبر «صلی الله علیه و آله» به حضرت امیر «علیه السلام» فرمود: «یا علی، ما عَرَفَ الله حَقّ مَعرِفَتِهِ غَیری وَ غَیرُك وَ ما عَرَفَك حَقّ مَعرِفَتك غَیر الله وَ غَیری»: یا علی، خدا را آنگونه که شایستهی شناختن است نشناخت جز من و تو، و تو را آنگونه که شایستهای نشناخت مگر خدا و من.
□پیامبر «صلی الله علیه و آله» فرمود: «یا علی کَنتَ مَعَ الأَنبِیاءِ سِرّاً وَ مَعی سِرّاً وَ جَهراً»: ای علی تو با سایر پیامبران در سرّ بودی و با من، هم در سرّ هستی و هم آشکارا. نوری از امیر المؤمنین در سرّ همهی دوستان اهلبیت «علیهم السلام» هست که با آن نور راه خدا را میروند.
□همهی انبیا در سرّشان از علی «علیه السلام» بهره میبردند و خدا را در سرّشان با علی «علیه السلام» میخواندند، ولی آنهایی که پی بردند و او را در سرّ خود شناختند، اولوا العزم شدند. همهی ملائکه از علی «علیه السلام» بهره میبردند، ولی آنهایی که به او معرفت پیدا کردند، ملک مقرب شدند.
فقط انبیاء مرسل و ملائکهی مقرب و دوستان اهلبیت «علیهم السلام» که به کمال رسیدهاند و قلبهایشان با ایمان امتحان شده است، علی «علیه السلام» را شناختهاند. دیگران از علی «علیه السلام» بهره میبرند، ولی او را نمیشناسند. اینها در راهند.
□○حاج میرزا اسماعیل دولابی (ره)
مصباح الهدی○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#غدیریه 1⃣ □ولایت، تأویل قرآن□ □ولایت مطلقهی علوی، تأویل قرآن است بلکه قرآن و ولایت که مصادیق اتم
#غدیریه 2⃣
□ولایت، تأویل قرآن□
□«يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ» (مائده/۶۷)□
□به روایات کثیره آیهی فوق دربارهی حضرت علی علیهالسلام و داستان روز غدیر نازل شدهاست. این روایات را جمع زیادی از صحابه از جمله زید بن ارقم و ابوسعید خدری و ابن عباس و جابر بن عبدالله انصاری و ابوهریره و براء بن عاذب و حذیفه و عامر بن لیلی بن ضمره و ابن مسعود نقل کردهاند. جمع کثیری از علمای عامه نیز این شأن نزول را برای آیهی فوق نقل کردهاند.
□«الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا» (مائده/۳)□
□اکمال دین و اتمام نعمت به ولایت است. چون ولایت صورت دین و معدن و مخزن نعم و آیات الهی است. نعمت عظمایی که «يَعْرِفُونَ نِعْمَتَ اللَّهِ ثُمَّ يُنكِرُونَهَا». به روایات کثیره، آیه در روز غدیر بعد از اعلان امامت و وصایت حضرت علی علیه السلام توسط پیامبر نازل شده است.
□«وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ» (توبه/۱۱۹)□
□در تفسیر شواهد التنزیل لقواعد التفضیل حسکانی از علمای عامه ذیل آیهی فوق از ابن عباس روایت شده است که «قال: نزلت في علی بن ابیطالب خاصة» و از کتاب تهذیب الکمال از جعفر بن محمد صلی الله علیه و آله روایت است که قال (مع) محمد و علی.
❗️□و بدان که صداقت را محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله صداقت کردند.
#ح_م
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
□آیه ان الذین آمنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن ودا. (34)□ □كسانى كه ایمان آورده و عملهاى ن
□آیه و اعتصموا بحبل الله جمیعا. (36)□
□و همگى بریسمان خدا چنگ زنید.
صاحب كتاب مناقب الفاخرة از عبدالله بن عباس روایت كرده است كه ما در خدمت رسول خدا صلى الله علیه و آله بودیم عربى آمد و عرض كرد یا رسول الله شنیدم كه میفرمودى اعتصموا بحبل الله ، حبل خدا كدام است كه به او تمسك جوئیم؟ رسول خدا صلى الله علیه و آله دست خود را بر دست على علیهالسلام زد و فرمود به این شخص تمسك جوئید كه این حبل المتین است. (37)
------------------------------------------
(36) سوره آل عمران، آیه 103.
(37) كفایة الخصام، ص 343 .
□ #امام_علی_علیه_السلام_درقرآن□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَ کَمَالَ دِینِهِ وَ تَمَامَ نِعْمَتِهِ بِوِلاَیَةِ مَولانا أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ وَ أَولادَهُ المَعْصومین عَلَیْهِم السَّلاَم□
#یاعلی
@mohamad_hosein_tabatabaei
آیات 281-275 بقره قسمت سوم
بخش سوم
● جمله : ((فمن جائه موعظة من ربه ...)) در باره همه اعمال زشت قبل از ايمان و توبه است و شامل همه مسلمين در تمام اعصار مى باشد
از اينجا روشن مى شود كه مراد از آمدن موعظه خبردار شدن از حكمى است كه خداى تعالى تشريع كرده و منظور از ((انتهاء)) در آيه ، توبه و ترك عملى است كه از آن نهى شده تا بنده از آن كار، ((دست )) بردارد و منظور از اينكه فرمود: ((فله ما سلف )). اين است كه حكم حرمت ، شامل رباخواريهاى قبل از آمدن قانون حرمت ربا، نيست و منظور از اينكه فرمود: (و امره الى الله ) اين است كه افرادى كه قبل از نزول آيه ، مبتلا به رباخوارى بوده اند، آن عذاب ابدى كه از ذيل آيه ، يعنى جمله ((و من عاد فاولئك اصحاب النار...)) بدست مى آيد، برايشان نيست .
بلكه از آنچه كه تاكنون از راه ربا به دست آورده اند، مى توانند بهره مند گردند. و امرشان به دست خدا است ، چه بسا ممكن است خدا رهايشان سازد و در بعضى احكام آزادشان بگذارد و چه بسا تكليفى برايشان مقرر بدارد كه با عمل به آن تكليف ، خطاى قبلى خود را جبران نمايند.
بايد دانست كه امر اين آيه بس عجيب است براى اينكه گفتيم جمله ((فمن جائه موعظه ...)) و تسهيل و تشديدى كه دارد حكمى كلى را بيان مى كند و اختصاص به مورد ربا ندارد، شامل تمامى گناهان كبيره مى شود و درباره همه آنها مى فرمايد: كسى كه قبل از مسلمان شدن گناه كبيره اى كرده باشد در اسلام مؤاخذه نمى شود ليكن متاسفانه مفسرين آن را مخصوص به ربا دانسته و آنگاه پيرامون آن بحث كرده اند كه رباهاى قبل از اسلام چنين و چنان است و امرش واگذار به خدا است و كسى كه در اسلام ، ربا بخورد چنين و چنان مى شود با ا ينكه عموميت آيه بسيار روشن است .
بعد از آنكه به اين نكته توجه كردى كاملا برايت روشن مى شود كه جمله ((فله ما سلف و امره الى الله )) بيش از يك معناى مبهم افاده نمى كند چيزى كه هست اين معناى مبهم در مورد هر معصيتى كه درباره اش موعظه اى رسيده متعين مى شود و معلوم است كه اين معناى مبهم بر حسب اختلاف آن مواعظ، مختلف مى شود.
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 641
پس معناى آيه شريفه اين است كه هر كس در اثر موعظه اى دست از كار زشت خود بردارد گناهان گذشته اش چه درباره حقوق خدا بوده يا در مورد حقوق مردم ، نسبت به عين آن گناهان مؤاخذه نمى شود ولى چنان هم نيست كه از آثار وضعى ناگوار آن گناهان به كلى رها شود، بلكه امر چنين كسى با خدا است اگر او بخواهد ممكن است وظائفى براى جبران آنچه فوت شده مقرر فرمايد مثلا قضاى روزه ها و نمازهاى فوت شده را بر او واجب كند و اگر گناهان گذشته راجع به حدود است ، حد را براى او واجب سازد و يا اگر مورد تعزير و شلاق و حبس است اجراى آن احكام را در باره اش واجب كند و اگر حق الناس است و عين مال غصبى ياربوى نزدش مانده باشد رد نمودن آن را به صاحبش واجب كند و اگر بخواهد او را عفو مى كند و بعد از توبه چيزى را بر او واجب نمى كند همچنان كه در مورد مشركين چنين كرده ، يعنى از حق الله و حق الناس هائى كه در زمان شرك مرتكب شده بودند عفو فرموده است .
و نيز در مورد مسلمانانى كه گناهانشان تنها جنبه حق الله دارد مثلا شراب مى خورده و لهو مرتكب مى شده و بعد توبه كرده ، خدا توبه اش را مى پذيرد بدون اينكه چيزى بر او واجب سازد و مواردى ديگر نظير اين دو مورد، براى اينكه جمله ، ((فمن جائه موعظه من ربه فانتهى ...)) همانطور كه گفتيم مطلق است و منحصر به رباخوار نيست هم شامل او مى شود و هم شامل كفار و مؤمنين (چه مؤمنين صدر اسلام و چه ديگران از تابعين و مسلمانان اعصار بعد).
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□○ #روزشمار_عیدغدیر
حضرت آیتالله بهجت قدسسره○□
□مرتبه اول در اعتقاد به امامت ائمه علیهمالسلام، التزام قلبی به وصایت و خلافت ائمه اطهار علیهمالسلام و سفارش رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم به آنها به نامهایشان و نام پدران بزرگوارشان، و مرجعیت ایشان است.
□مرحله بعد التزام عملی به متابعت از آنان است، نه اینکه نماز بخوانیم و آنها و امامت آنان را قبول نداشته باشیم، بلکه باید بدانیم که نماز را به ترتیب دستور آنها باید انجام دهیم.
□○در محضر بهجت، ج۱، ص۵۷○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
□آیه و اعتصموا بحبل الله جمیعا. (36)□ □و همگى بریسمان خدا چنگ زنید. صاحب كتاب مناقب الفاخرة از عبدا
□آیه انما انت منذر و لكل قوم هاد.(38)□
□هر آینه تو بیم دهنده اى و براى هر قومى هدایت كننده اى است. از طریق اهل سنت هفت حدیث نقل شده است كه مقصود از منذر پیغمبر صلى الله علیه و آله و از هادى على علیه السلام میباشد از جمله مالكى در فصول المهمه مینویسد كه چون آیه مزبور نازل شد رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود: انا المنذر و على الهادى و بك یا على یهتدى المهتدون.
□یعنى من انذار كننده ام و على هدایت كننده و به وسیله تو یا على هدایت یافتگان هدایت می یابند. (39)
---------------------------------------------------
(38) سوره رعد آیه 7 .
(39) فصول المهمه، ص 122 .
□ #امام_علی_علیه_السلام_درقرآن□
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
□آیه انما انت منذر و لكل قوم هاد.(38)□ □هر آینه تو بیم دهنده اى و براى هر قومى هدایت كننده اى است.
□آیه و اذ قال ابراهیم رب اجعل هذا البلد امنا و اجنبنى و بنى ان نعبد الاصنام.(40)□
□زمانی كه ابراهیم (به درگاه خداى تعالى دعا كرد) و گفت پروردگارا این شهر را (مكه) محل امن قرار بده و من و فرزندانم را از بت پرستى دور گردان.
ابن مغازلى شافعى به سند خود از عبدالله بن مسعود نقل میكند كه رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود دعاى ابراهیم كه عرض كرد پروردگارا من و فرزندانم را از بت پرستى دور گردان به من و على منتهى شد كه هیچ یك از ما هرگز به بت سجده نكردیم در نتیجه خداوند مرا نبى و على را وصى قرار داد. (41)
--------------------------------------------------------------------
(40) سوره ابراهیم، آیه 35 .
(41) مناقب ابن مغازلى، ص 276 .
□ #امام_علی_علیه_السلام_درقرآن□
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#غدیریه 2⃣ □ولایت، تأویل قرآن□ □«يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّك
#غدیریه 3⃣
□ولایت، تأویل قرآن□
□«إِنَّمَا أَنتَ مُنذِرٌ وَلِكُلِّ قَوْمٍ هَادٍ» (رعد/۷)□
□قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «أنا المنذر و علی الهادی من بعدی؛ یا علی، بك یهتدی المهتدون».
□«قُلْ كَفَىٰ بِاللَّهِ شَهِيدًا بَيْنِي وَبَيْنَكُمْ وَمَنْ عِندَهُ عِلْمُ الْكِتَابِ» (رعد/۴۳)□
□در کتاب التفسیر عیاشی از ابی جعفر علیه السلام در خصوص آیهی فوق روایت است که: «فقال: نزلت في علی بعد رسول الله صلی الله علیه و آله و في الائمة بعده و علی عنده علم الکتاب».
❗️□و بدان علم از سرچشمهی علوی جریان دارد.
□«إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَٰنُ وُدًّا» (مریم/۹۶)□
□و فی الکافی عن الصادق علیه السلام: «ولایة امیرالمؤمنین علیه السلام هو الودو الذی قال الله تعالی».
□«اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ» (فاتحة/۶)□
□در کتاب معانی الاخبار از امام صادق علیه السلام روایت شده است که: «قال الصراط المستقیم امیرالمؤمنین».
#ح_م
#حضرت_علامه_طباطبایی (ره) :
□ #حدیثِ : «من أخلص لله أربعین صباحاً، فجّر الله ینابیع الحکمة من قبله علی لسانه» (هرکس چهل روز خود را برای خداوند خالص کند، خداوند چشمه های حکمت را از دلش بر زبان وی جاری و روان میکند.) را خواندم و تصمیم گرفتم بدان عمل کنم؛
پس از آن چله، هرگاه اندیشه و تصور گناهی به ذهنم میآمد، ناخودآگاه و بی فاصله از ذهنم میرفت...
@mohamad_hosein_tabatabaei
□الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَ کَمَالَ دِینِهِ وَ تَمَامَ نِعْمَتِهِ بِوِلاَیَةِ مَولانا أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ وَ أَولادَهُ المَعْصومین عَلَیْهِم السَّلاَم□
#یاعلی
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○بسم الله الرحمن الرحیم
از حوادث بسیار مهم تاریخ اسلام، واقعه #غدیر_خمّ است○□
□داستان نصب أمير المؤمنين علىّ بن أبى طالب عليه السّلام در غدير خمّ به مقام ولايت كلّيّه كبراى إلهيّه، از داستانهاى بسيار مهمّ تاريخ اسلام است، و شايد واقعه اى با اين اهمّيّت و با اين خصوصيّاتى كه بيان خواهد شد، نداشته باشيم.
□زيرا در حقيقت اين واقعه بيانگر بقاء رسالت پيامبر اكرم و دوام دوره ولايت إلهيّه آن حضرت در تجلّى گاه وجود مبارك أمير المؤمنين عليه السّلام بوده است.
□غدير نمايشگر اتّحاد و پيوند رسالت به إمامت، و نبوّت به ولايت است...
□غدير نمايشگاه علىّ منّى و أنا منه در برابر ديدگان جميع خلائق و همگى امّت، و إعلان و إعلام اين واقعيّت به جهانيان تا روز بازپسين است.
□غدير محلّ ظهور حقائق مخفيّه، و بواطن مختفيه، و إرشاد و هدايت مردمان به اين راه است.
□غدير صراط مستقيم و شاهراه أعلاى انسانيّت به مقام عرفان و ولايت كلّيّه حقّ است.
□● #امام_شناسی، ج۷، ص۱۱●□
@mohamad_hosein_tabatabaei
#ابلاغ_ولایت
□بسمه تعالی شانه□
□يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَه....
چون فرمود بَلّغ، به جمیع اکوان من الازل الی الابد ابلاغ شد و ندای بلغ از جانب رب رسول ختمی که رب الارباب است ازلی و ابدی است و هرگز این ندا از عالم وجود منقطع نمیشود. چه بهره هر موجودی از خطاب ایجادیِ کُن بواسطه سریان این ابلاغ در متن وجود او محقق میشود.
□یکی از اولیاء الهی حقیر را فرمود که در مکاشفتی دیدم چون جناب حق تبارک و تعالی به رسولش فرمود يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ، نوری از جانب ذات اقدس اش تجلی کرد و در اقطار هر موجودی نفوذ یافت و هر شیء به این نور شیئیت پیدا کرد. این نور فصل اخیر هر چیزی است و به اوست شیئیت هر شیء.
□مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ چیست که رسول خاتم از جانب ذات غیبی امر به ابلاغ آن پیدا میکند چندان که اگر ابلاغ نکند تو گویی هیچ رسالتش را انجام نداده است؟
□از جانب ولی علی الاطلاق عالم وجود جز ولایتش نازل نمیشود. هو الولی؛ هر ولیی به اندازه بهره اش از این ولایت الهی ولی الله است. لذا ولایت همه اولیاء مقید است مگر ولایت خاتم که ختم اولیاء است. لذا خطاب شد که مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ را ابلاغ کن. یعنی آنچه به جان عزیزت نازل شد را به تمامه ابلاغ کن. مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ و مَا أوحي إِلَيْكَ هم ابلاغ تشریعی دارد و هم ابلاغ تکوینی. اگر ابلاغ نکنی رسول نیستی، زیرا رسالت هر رسول به ابلاغ ولایتش بر میگردد. یا علی کُنتَ مَعَ الأنْبیاء سِرّاً وَ مَعی سِرّاً وَ جَهْراً.
□چون حضرت خاتم در منزل سراح مطلق واقع شده ولایتش هم مطلق است از اینرو آنچه در سرّ سویدای اوست در جهر هم به تمامه در صورت ولایت علویه ظاهر گردید. و این ماه شب چهارده را میماند. چون انبیاء دیگر مظهر اتم اسم جامع نبودند، جامع نبودند لذا ماه ولایتشان تمام نبود و شب اول بودند یا دوم یا سوم و هکذا. اما رسول جامع است، قمر ولایتش هم کامل.
□لذا مامور به ابلاغ در یوم الغدیر شد تا دریای تکوین و تشریع بهم آید و متن واقع و ثبوتی که نفس الامر است در منظر عقول شهود گردد .غدیر برکه ایست که ثبات دارد فافهم.
تشریع از متن تکوین بر میخیزد. بدان آن ولایت عظمای علوی که در غدیر ابلاغ شد و مردم به صدق که تصدیق واقع است دعوت شدند امر ازلی الهی است؛ کُنت وَلیّاً وَ آدم بَینَ الماءِ وَ الطّین.
○دل هر ذره را که بشکافی
○آفتابیش در میان بینی
□ولایت عظمای الهی در هر چیزی از ذره تا مجره سریان دارد؛ إِنَّ إِسم عَلي مَکتُوبٌ عَلی کُلّ شَئ. دشمنان ولایتش چه بدانند و چه ندانند سر سفره این ولایت موجودند، بِوُجُودِهِ ثَبِتَت الأَرض وَ السَّماء. اگر اقرار کنند در شمار صادقین درآیند و اگر انکار کنند خطاب وَيْلٌ لِّلْمُكَذِّبِينَ را مشمول گردند که کذاب آن است که خود را تکذیب کند. مبالغه در کذب آنجاست که خود را تکذیب کنی!! منکر حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام منکر خودش است پس گوی او را که كُونُوا قِرَدَةً خَاسِئِينَ. چون آنکس که خود را انکار کند از طبیعت انسانی اش منسوخ شده است.
○هر روز زنده ام به ولای تو یاعلی
○فردا به روح پاک امامان گواه باش
#ح_م
آیات 281-275 بقره قسمت سوم
بخش چهارم
● به اين جمله استناد كرده اند
و اما جمله : ((و من عاد فاولئك اصحاب النار هم فيها خالدون )) به آن جهت كه كلمه عود در آن آمده در مقابل كلمه انتهاء كه در جمله سابق آمده بود دلالت مى كند بر اينكه مراد از كلمه عود معنائى است كه با عدم انتها جمع مى شود، در نتيجه معناى و من عاد... اين است كه هر كس كه از كار زشت خود دست بر ندارد چنين و چنان مى شود و اين ، ملازم است با اصرار بر گناه و نپذيرفتن حكم خدا كه آنهم كفر به خدا و يا ارتداد درونى است هر چند كه اين كفر وارتداد را به زبان نياورند زيرا وقتى كسى به گناه قبلى خود برگردد و دست از آن برندارد حتى به اين مقدار كه از آن پشيمان باشد چنين كسى در حقيقت تسليم حكم خدا نگشته و تا ابد رستگار نخواهد شد پس ترديدى كه در آيه شده و فرموده : كسى كه چنين كند چنان مى شود و كسى كه چنين كند چنان مى گردد در حقيقت مى خواهد بفرمايد كه : ترديد در تسليم حكم خدا شدن و سرپيچى از دستورات او و اصرار بر گناه ناشی از عدم تسلیم است که آن هم مستلزم خلود در آتش است.
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 642
از اينجا پاسخ يك استدلال نابجا روشن مى گردد و آن استدلال معتزله است كه گفته اند: آيه شريفه دلالت دارد بر اينكه هر كس گناه كبيره اى مرتكب شود در عذاب دوزخ جاودان خواهد بود علت نابجائى آن اين است كه هر چند آيه دلالت دارد بر اينكه مرتكب گناه كبيره بلكه هر كس كه گناه كند در عذاب مخلد است ، ليكن دلالت ش منحصر در ارتكاب گناه با انكار حكم خدا است و البته چنين كسى كه تسليم حكم خدا نيست مسلمان نيست و بايد هميشه در عذاب باشد.
مفسرين در معناى جمله : (فله ما سلف ) و جمله (و امره الى الله ) و جمله : (و من عاد...) وجوهى از معانى و احتمالات ذكر كرده اند كه اساس همه آنها همان معنائى است كه مفسرين از آيه فهميده اند و در سابق نقل شد و چون اساس آن احتمال ها فاسد بود، فائده اى در نقل آن احتمالات نديديم .
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□○ #روزشمار_عیدغدیر
«از محبت اهلبیت علیهمالسلام نباید دست برداشت»○□
□حضرت آیتالله بهجت قدسسره□
□چه ذکر فضائل اهلبیت علیهمالسلام باشد و چه ذکر مصائب اهلبیت علیهمالسلام باشد؛ همۀ اینها ادا کردن اجر رسالت است؛ تثبیتکردن مردم بر «قرآن» است. چرا؟ برای اینکه قرآن دارد: «إلاّ المَوَدَّة فِی القُرْبَی؛ [از شما برای رسالت پاداشی نمیخواهم] مگر مودت و دوستی نزدیکانم».
□اگر کسی بگوید: ما قرآن را میخواهیم و میگیریم، [اما] به اهلبیت کاری نداریم، چهکار داریم به اهلبیت؟! «حَسْبُنَا کِتَابُ اللهِ؛ کتاب خدا ما را بس است». میگوییم: کتاب الهی که در آن «إلاّ المَوَدَّةَ فِی القُرْبَی» هست، آن را میگویی؟! آیا میشود آن وقت بگوییم کاری به اهلبیت علیهمالسلام نداریم؟! کتابالله که در آن آیۀ «اَکمَلْتُ لَکمْ دِینَکُم و اَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتِی؛ دین شما را کامل کردم و نعمتم را بر شما تمام نمودم» [هست]، آن را میگویی؟! پس آیا میشود بدون اکمال و بدون ولایت اهلبیت؟! آن قرآنی را میگویید [که در آن آیۀ] «إِنَّما وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاة وَ یُؤْتُونَ الزَّکاة وَ هُمْ راکِعُون؛ همانا ولیّ شما خدا و رسول او و کسانی هستند که نماز به پا میدارند و درحالیکه در رکوعاند، زکات میدهند» [هست]؟! یا نه، در قرآن شما این آیهها نیست؟!
□پس باید بدانیم که یک واجب بزرگی بر دوش همه است، معلمین با تعلیم و مادحین(مداحان) با عمل، به اینها بفهمانند که از محبت [اهلبیت علیهمالسلام] نباید دست برداشت. همهچیز توی محبت است.
□اگر ما خدا را دوست میداشتیم، آیا ممکن بود دوستانش را دوست نداشته باشیم؟ آیا ممکن بود اعمالی را که او دوست میدارد، دوست نداشته باشیم؟ آیا چنین چیزی میشود که کسی دوست خدا باشد، اما دوستِ دوستان خدا نباشد؟ دوست اعمالی که خدا دوست دارد، نباشد؟ دوست اعمالی که خدا دشمن دارد، باشد؟ آیا چنین چیزی میشود؟! قهراً کسی که گفته: «حَسْبُنَا کِتَابُ اللهِ»؛ نه وصیت و نه هیچ چیز دیگری لازم نیست، دروغ واضح و آشکار [گفته] است؛ مثل اینکه در روز بگوید حالا شب است یا در شب بگوید حالا روز است.
□این مثل این است که بگویند: ما نصف قرآن را قبول داریم، نصف دیگرش را قبول نداریم. اگر بنا باشد بر تبعیض (پذیرش بخشی از دین و انکار بخشی دیگر)، اکثر مردم اصلاً خداپرست نیستند، اکثر مردم بتپرستاند. دین خدا تبعیضی نیست؛ یا باید همهاش را بگیری یا هیچ چیزش را نگیری.
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
□آیه و اذ قال ابراهیم رب اجعل هذا البلد امنا و اجنبنى و بنى ان نعبد الاصنام.(40)□ □زمانی كه ابراهیم
□آیه فان الله هو مولاه و جبریل و صالح المؤمنین و الملائكة بعد ذلك ظهیر. (42)□
□البته خدا و جبرئیل و صالح مؤمنین یارى كننده او (پیغمبر صلى الله علیه و آله) هستند و فرشتگان پس از نصرت خدا پشتیبان اویند. مفسرین و علماى بزرگ اهل سنت نوشتهاند كه پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله فرمود در آیه مزبور منظور از صالح المؤمنین على بن ابیطالب است. (43)
------------------------------------------------------------------
(42) سوره تحریم آیه 4 .
(43) شواهد التنزیل، جلد 2، ص 255/ صواعق محرقه، ص 144.
□ #امام_علی_علیه_السلام_درقرآن□
@mohamad_hosein_tabatabaei