آیات 242-228 بقره قسمت ششم
بخش پنجم
● عقل متعه در محلل شدن كافى نيست
و در تهذيب از امام صادق (عليه السلام ) روايت آمده كه در باره متعه سؤال شد كه آيا عقد متعه هم در محلل شدن كافى است يا حتما بايد عقد دائم باشد؟ فرمود: نه ، كافى نيست ، براى اينكه خداى تعالى در آيه شريفه ((فان طلقها فلا تحل له حتى تنكح زوجا غيره ، فان طلقها فلا جناح عليهما ان يتراجعا))، مى فرمايد اگر شوهر دوم كه در حقيقت محلل است او را طلاق داد آنگاه شوهر اول مى تواند با او ازدواج كند، و در متعه طلاق نيست .
و نيز در همان كتاب از محمد بن مضارب روايت شده كه گفت : از حضرت رضا (عليه السلام ) پرسيد: آيا مرد خواجه هم محلل مى شود؟ فرمود: نه و در تفسير قمى در ذيل آيه : ((و اذا طلقتم النساء فبلغن اجلهن ... و لاتمسكوهن ضرارا لتعتدوا...)) مى گويد: امام (عليه السلام ) فرمود وقتى طلاقش داد ديگر نمى تواند به او برگردد مگر آنكه آنچه را كه گرفته برگرداند.
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 385
و در كتاب فقيه از امام صادق (عليه السلام ) روايت آورده كه فرمود: براى مرد شايسته نيست كه همسرش را طلاق بدهد و دوباره رجوع كند، در حالى كه احتياجى به او نداشته باشد، و آنگاه دوباره طلاقش دهد، چون اين ضررى است كه خداى عزوجل از آن نهى فرموده ، مگر اينكه در رجوعش بناى نگهدارى از او داشته باشد.
و تفسير عياشى در ذيل جمله : ((ولا تتخذوا آيات الله هزوا...)) از عمرو بن جميع و او بدون ذكر سند از اميرالمؤمنين (عليه السلام ) روايت كرده كه در حديثى فرمود: و کسی كه از اين امت قرآن بخواند و داخل آتش دوزخ شود از آنهائى است كه آيات خدا رابه مسخره گرفته است .
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
#مصاحبه با خانم نجمه طباطبایی
فرزند علامه طباطبایی ره
□ #سوال| نام علامه طباطبایی با نام المیزان گره خورده است. شما که از نــزدیک شاهد نگارش این تفسیر گرانقدر بوده اید، از برنامه کاری آن بزرگوار چه به یـاد دارید؟
□ #پاسخ| پدرم برنامه منظمی داشت. از صبح تا ظهر به درس و بحث می گذشت. ساعاتی از بعدازظهر هم برای درس از منزل بیرون می رفتند و شبها و صبحها به نوشتن مشغول بودند. برنامه ایشان در ماه مبارک رمضان جالب تر بود.
□ایشان شبها نمی خوابیدند. عصرها به حرم حضرت معصومه(سلام الله علیه) می رفتند و بعد در نماز جماعت حاضر می شدند. همیشه ایشان نماز مغرب و عشا را در مدرسه فیضیه در جماعت مرحوم آیت اللّه زنجانی و بعد مرحوم آیت ا… اراکی حاضر می شدند. در ماه مبارک رمضان پس از افطار و اندکی استراحت، تا سحر مشغول نوشتن بودند.
□هر چند ساعت برای رفع خستگی یک استکان چای می نوشیدند. مادرم هم نمی خوابید و بچه ها هم بیدار بودند. در ماه مبارک رمضان شبها منزل ما صفایی داشت، می گفتند: شب آرامش دیگری دارم. یکی دو ساعت مانده به وقت سحر، مشغول نماز و عبادت می شدند. بعد دعای سحر را می خواندند و ما همه با ایشان تکرار می کردیم. بعد سحری میل می کردند.
□ایشان مقید بودند که از طلوع فجر مطمئن شوند، لذا قدری نماز صبح را دیرتر می خواندند تا روشنی صبح آشکار شود. بعد هم تا طلوع آفتاب بر سجاده می نشستند و به تفکر یا ذکر و قدری هم با صدای بلند و زیبایی به قرائت قرآن می پرداختند تا آفتاب می آمد سر دیوار، بعد تا نزدیک ظهر می خوابیدند.
#منبع | مجله بشارت شماره ۴
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○ #قرآن آخرین برنامهی انسانسازی
سلسله بیانات #آیتالله_بهجت_قدسسره در مورد #قرآن و #اهلبیت علیهمالسلام
□ویژه ماه مبارک #رمضان
□○قرآن بالاترین کتابی است که در اختیار ماست، آیینهای است که حقیقت خود را به ما نشان میدهد، به خلاف صفحهی تلویزیون و یا آیینههای معمولی که تنها عکسِ اشیا را به ما نشان میدهند، نه حقیقت آنها را.
□○منتهی برای دیدن حقیقت قرآن با قرآن و در قرآن، باید باطن ما کدورت و تیرگی، و چشم بصیرت ما آفت نداشته . باید هم چشم و عینکمان قوی، و هم مزاج روحیمان سالم باشد، تا بتوانیم از قرآن درست برداشت نماییم.
□○در محضر بهجت، ج۳، ص۲۴۹○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□دعای روز سیزدهم ماه مبارک رمضان□
□اَللَّهُمَّ طَهِّرْنی فيهِ مِنَ الدَّنَسِ وَالاَْقْذارِ، وَصَبِّرْنی فيهِ عَلی كآئِناتِ الاَْقْدارِ، وَوَفِّقْنی فيهِ لِلتُّقی وَصُحْبَةِ الاَْبْرارِ، بِعَوْنِكَ يا قُرَّةَ عَيْنِ الْمَساكین.
□خدایا مرا در این روز از پلیدیها و ناپاکیها پاک کن، و بر قضا و قَدَرَت صبر عطا کن، و به تقوی و همنشینی با نیکان موّفقم بدار، به یاریات ای نورِ دیدهی مسکینان.
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
□دعای روز سیزدهم ماه مبارک رمضان□ □اَللَّهُمَّ طَهِّرْنی فيهِ مِنَ الدَّنَسِ وَالاَْقْذارِ، وَصَب
#شرح_دعاے_روز_سیزدهم
□○آیت اللہ مجتهدے تهرانے(ره):○□
□«اللَّهُمَّ طَهِّرْنِے فِیهِ مِنَ الدَّنَسِ وَالْأَقْذَارِ»
در این دعا از خدا میخواهیم ما را از ڪثافات پاڪ ڪند. منظور از «ڪثافات»، چرڪ گناہ و معصیت است.
□انسان اگر اهل معصیت باشد، بوے بدے بہ خود میگیرد و اگر مؤمن باشد، خوشبو خواهد بود.
□«اویس قرن» هنگامے ڪہ بہ ملاقات پیامبر(صلی الله علیه وآله) آمدہ بود، فضاے خانہ رسولاللہ(صلی الله علیه وآله) را معطر ڪردہ بود و فرداے آن روز ڪہ پیامبر(صلی اللا علیه وآله) بہ خانہ خویش باز گشت، فرمود: «إِنِّے لَأَجِدُ نَفَسَ الرَّحْمَنِ مِنْ جَانِبِ الْیمَن»، یعنے پیامبر(صلی الله علیه وآله) رایحہ خوش اویس را استشمام ڪردہ بود.
□در حال حاضر زمانہ بہ گونهاے است ڪہ طهارت واقعے نداریم و همہ چیز شبههناڪ است. در طول سال انواع غذاهاے حرام و شبههناڪ را خوردهایم و «ماہ رمضان» فرصتے براے شستوشوے باطنے است. تناول غذاهاے حلال در استجابت دعا تأثیرگذار است.
□گناہ آدمے را ڪثیف میڪند و دل را زنگار میگیرد. براے اینڪہ زنگار قلب را از بین ببریم باید سحرها قرآن بخوانیم. در روایت آمدہ است ڪہ قلب انسان زنگ میزند، همانطورے ڪہ آهن زنگ میزند، پس قلبتان را با استغفار و قرائت قرآن جلا بدهید. همچنین ڪمڪ ڪردن و دستگیرے از یتیمان هم زنگار دل را از بین میبرد.
□«وَصَبِّرْنِے فِیهِ عَلَے ڪَائِنَاتِ الْأَقْدَارِ»
از خدا میخواهیم ڪہ ما را در برابر قضا و قدر خویش راضے ڪند. بنابراین از خدا درخواست میڪنیم ڪہ خدایا مرا بر تقدیر خودت صابر قرار بدہ! مراد از «ڪَائِنَاتِ الْأَقْدَارِ»، قضا و قدر حتمے الهے است. هر ڪس در لوح محفوظ قضا و قدرے دارد ڪہ نمیداند صلاح او در آن امر است.
□«دل بیغم در این عالم نباشد
اگر باشد بنیآدم نباشد»
در این دنیا هر شخصے بہ میزان خود داراے غم و مشڪل است.
□«وَوَفِّقْنِے فِیهِ لِلتُّقَی»
در این بخش از دعا از خدا میخواهیم ڪہ ما را موفق بہ تقوے ڪند.
تقوا بہ معنے این هست ڪہ اگر ڪسے از اعمال ما با خبر شود، طورے زندگے ڪردہ باشیم ڪہ ناراحت نشویم. ماہ مبارڪ رمضان فرصتے براے تمرین تقوا است.
□«وَصُحْبَةِ الْأَبْرَارِ»
در این بخش از دعا از خدا میخواهیم ڪہ خدایا ما را با خوبان و ابرار همنشین ڪند.
□«بعَوْنِڪَ یا قُرَّةَ عَینِ الْمَسَاڪِین»
خدایا بہ ڪمڪ و یارے خودت این چهار دعاے من را مستجاب ڪن، اے ڪسے ڪہ روشنے چشم فقرا هستے.
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●اگر دلی شکسته با دهن بسته و تن خسته باشد حداقل فضل که در آن حاصل می شود آن است که خدای عزوجل در آن مسکن می گزیند که خودش فرمود:
أنا عند المنکسرة قلوبهم.
□●و همین یک فضل او کافی است که هو الاول و الاخر و الظاهر و الباطن است که فضل نهایی را بدست آورده است.
#شرح_دفتر_دل
□●استاد صمدی آملی حفظه الله●□
@mohamad_hosein_tabatabaei
■●در بیوگرافی حضرت مولی بہ قلم مبارڪش در ڪلمہ ۲۲۷ هزار و یڪ ڪلمہ آمده است:
ز مردم تا گران جانی بدیدم
بہ القاءات سبّوحی رسیدم
هر آن زخمی ڪہ دیدم از زمانہ
براے فیض حق بودے بهانہ
■●مردان الهی ز هر بازیچہ رمزے یابند و ز هر افسانہ حرفی می آموزند
ڪہ عالم و آدم سراسر علم انباشتہ روے هم اند و آدم را در اسرار عالم رمزهاست.
■●شرح دفتر دل |جلد دوم
علامه حسن زاده ی آملی
شارح :استادصمدی آملی حفظه الله●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
#امام_خمینی (ره):
□○وقتی قرار گذاشتیم که به اسلام خدمت کنیم، خدای تبارک و تعالی هم ما را تنها نمی گذارد و نمی گذارد گرفتار شویم. برای اینکه گرفتاری از خود انسان است، از خارج نیست. تا در داخل ملت یک #کرم_زدگی پیدا نشود خارجی ها نمی توانند کاری انجام دهند.
□○ #امام_خمینی
صحیفه نور،جلد ۱۷،صفحه ۱۱۹
بیانات در دیدار با وزیر کشور و معاونین این وزارتخانه و استانداران سراسر کشور
مورخ: ۱۳۶۱/۱۰/۰۱○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□اگر مربّیان و پیشتازان جوامع، نشانی حیات ما را به دست ما بدهند، هیچ انسانی احساس شکست در زندگی نخواهد کرد.
#استاد_علامه_جعفری
@mohamad_hosein_tabatabaei
□به دلیل داشتن قدرت نیست که شخص فاسد می شود، بلکه این ترس از دست دادن قدرت است که او را به فساد می کشاند
#دکتر_ابراهیمی_دینانی
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●این ماه، #ماهِ_تجلیه است؛ ماه تجلّیِ حقیقتِ حق در قلب سالکانی است که ماه رجب را به تخلیه و ماه شعبان را به تحلیه پرداختهاند.
□●این ماه، ماهِ دیدار خداست و لذا داریم: «لِلصّائِمِ فَرْحَتانِ» برای روزهدار دو شادمانی است؛ «فَرْحَةٌ عِنْدَ اِفْطارِهِ وَ فَرْحَةٌ عِنْدَ لِقاءِ رَبِّهِ عَزَّ وَ جَلَّ» روزهدار یک شادمانی در هنگام #افطار دارد که خدای متعال به او توفیق داده است که وظیفهی بندگی خود را به پایان برساند؛ امّا شادمانیِ دوّمش «عِنْدَ لِقاءِ رَبِّهِ» هنگام دیدار و ملاقات پروردگارش است.
□●پس روزهی ماه مبارک رمضان، انسان را به لقاء پروردگار، به دیدار خدای متعال نائل میکند.
□●امیدواریم خدای متعال در این ماه چنین روزهیی را نصیب ما بفرماید. توفیق دهد که به میوههای شیرین و ارزشمندی که درختِ ماه مبارک رمضان در قلوبِ مؤمنین به ثمر میرساند، دست پیدا کنیم و از آنها بهرهمند شویم؛ به برکتِ صلوات بر محمّد و آل محمّد.
□●استاد مهدی طيب _ جلسه ٢٩ تير ٩١●□
#ماه_مبارك_رمضان
@mohamad_hosein_tabatabaei
□مؤمن در این عالم مثل سیاح است؛ بیغرض تماشا میکند، دل نمیبندد، نه قصد مالکیت میکند و نه در دعواها دخالت میکند، اعتراض ندارد، نگاه میکند و عبور میکند. پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود: سِیاحَةُ اُمَّتى فِی الصَّوم: سیاحت امّت من در روزه است.
□اهلالله سیاح عالم خلقتند؛ در زمین، در آسمان، با ملائکه، با انبیا و با اولیا میگردند و تماشا میکنند. چون ذینفع نیستند، بیغرض تماشا میکنند، قشنگ تماشا میکنند. دندان طمع دنیا را که کندی، سیاح میشوی.
#یاعلی
□مرحوم حاج میرزا اسماعیل دولابی□
#مصباح_الهدی
□○تٱلیف استاد مهدی طیّب○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
○قامت ایوب از صبر حسن خم می شود
○صلح او با غربت و تدبیر توأم می شود
○روز محشر خود گواه محکم این مدعاست
○مذهب شیعه، همانا درک صلح مجتباست
@mohamad_hosein_tabatabaei
آیات 242-228 بقره قسمت ششم
بخش ششم
● دو روايت در شأن نزول آيه ((فلا تعضلوهن ان ينكحن ازواجهن ).
و در صحيح بخارى در ذيل آيه : ((و اذا طلقتم النساء فبلغن اجلهن ...)) آمده كه خواهر معقل بن يسار از شوهرش طلاق گرفت ، و شوهرش در عده وى رجوع نكرد، تا از عده در آمد، بعدا خواستگاريش كرد، ولى معقل نمى پذيرفت پس اين آيه در موردش نازل گرديد: ((فلا تعضلوهن ان ينكحن ازواجهن )).
مولف : در تفسير الدر المنثور اين حديث را از او و از عده اى از صاحبان صحاح از قبيل نسائى و ابن ماجه و ترمذى و ابى داود و غير ايشان نقل كرده است .
و نيز در تفسير الدر المنثور، از سدى روايت آمده كه گفت : آيه نامبرده در شان جابر بن عبدالله انصارى نازل شده ، او دختر عمويى داشت كه شوهرش طلاقش داد، و با اينكه عده اش تمام شده بود مى خواست رجوع كند جابر جلوگيرى مى كرد و مى گفت تو دختر عموى ما را طلاق داده اى دوباره مى خواهى با او ازدواج كنى ؟ و خود آن زن علاقمند به شوهرش بود، اين آيه نازل شد كه چرا از ازدواج زنان جلوگيرى مى كنيد.
مولف : برادر و پسر عمو بنابر مذهب ائمه اهل بيت ، ولايتى نسبت به خواهر و دختر عمو ندارند، بنابراين اگر مسلم بگيريم كه يكى از دو روايت بالا درست است ، و آيه درباره منع معقل و يا جابر نازل شده ، قهرا بايد بگوئيم نهى در آن نه در مقام تحديد كردن ولايت است ، و نه جعل حكمى وضعى ، بلكه فقط مى خواهد ارشاد كند به اينكه مانع شدن از اينكه زن و شوهرى دوباره به هم برگردند عمل زشتى است ، و يا اگر در مقام بيان حكم تكليفى باشد مى خواهد كراهت و يا حرمت تكليفى اين عمل را برساند حال اين عمل چه از ناحيه برادر و يا پسر عمو باشد، و چه از ناحيه بيگانه .
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 386
مترجم : در فقه شيعه و سنى اين مسئله مورد است كه آيا برادر ولايتى نسبت به ازدواج خواهر دارد يا خير، ابو حنيفه و شافعى در يك قولش و نيز مالك قائل به ولايت شده اند، و شيعه قائل به اين است كه ولايت ندارد، چون دليلى بر آن نيست .
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□● #پرسش_و_پاسخ از آیتالله بهجت قدسسره●□
□ #سوال|چند سال است که در کارهایم دچار مشکل میشوم که راهها به رویم بسته میشود؛ از جمله در زمینه اشتغال و ازدواج، و هرچه از خدا طلب یاری میکنم، راه مساعدی گشوده نمیشود؟
□ #جواب| بسمهتعالی، زیاد از روی اعتقاد کامل بگویید: «#استغفر_اللّه». هیچچیز شما را منصرف نکند، غیر از ضروریات و واجبات؛ تا کلیه ابتلائات رفع شود، بلکه بعد از رفع آنها هم [استغفر الله را] بگویید، برای اینکه امثال آنها پیش نیاید. و اگر دیدید رفع نشد، بدانید یا ادامه ندادهاید، یا آنکه با اعتقاد کامل نگفتهاید. واللّهالعالم.
@mohamad_hosein_tabatabaei
#استاد_فاطمی_نيا:
■شبهای ماه رمضان را به هدر ندهيد
هرمقدار كه حال داشتيد از نماز شب را بخوانيد.
■نماز مستحبی از حضرت صادق عليه السلام نقل شده است كه بعد از نصف شب چهار ركعت ( دو تا نماز دو ركعتی) نماز خوانده شود و پس از آن به سجده رفته و صد مرتبه با تمام جان گفته شود
"ما شاءالله"
هر چه او بخواهد!
■الله اكبر از اين تعبير بلند!
در روايت است كه خداوند به ملائكه ميگويد چه چيزی به اين بنده ام بدهم؟
ملائكه ميگويند خداوندا ما عقلمان نميرسد!
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○حتّی شده یک بار در سحرهای ماه رمضان، دعای سحر را بخوانید (اَللّهُمَّ اِنّی اَسأَلُکَ مِن بَهائِکَ ...)
□مرحوم حاج میرزا اسماعیل دولابی□
#مصباح_الهدی
#تٱلیف_استاد_مهدی_طیّب
@mohamad_hosein_tabatabaei