◾️مقصود از رئیس مذهب بودن امام صادق علیه السّلام چیست؟ چرا مذهب تشیّع را به نام مذهب جعفری میشناسند؟ - بخش اوّل◾️
▪️گرچه مذهب شیعه همان مکتب رسول خدا است؛ و آموزههای همهی ائمّه در تبیین این مکتب، سهیم و دَخیل است؛ امّا اینکه امام صادق عليه السّلام به عنوان رئیس مذهب مشهورند، به دلیل موقعیت فوقالعادهای است که برخلاف پدران بزرگوار و فرزندان معصومشان، در اختیار آن حضرت قرار گرفت. ایشان در یک دورهی انتقالی، بیشترین فراغت را برای نشر و تبیین و ترویج و تعلیم معارف قرآن و اهل بیت، در اختیار داشتند.
▪️دوران امام باقر و امام صادق علیهما السّلام، دورهی انتقال حکومت از بنی امیّه به بنی عبّاس، یا به تعبیر دقیقتر از بنی مروان به بنی عبّاس بود و درگیریهای قدرتهای سیاسی با یکدیگر، فرصت و فراغت به آنها نمیداد که کنترل فوقالعاده و اختناق شدیدی را که در زمان سایر ائمّه علیهم السّلام اعمال میکردند، در آن زمان هم اعمال کنند.
▪️به همین خاطر بعد از دوران اختناقی که خصوصاً بعد از واقعهی عاشورا پیش آمد و حکومتهای ظالم اموی، کوچکترین مَنفَذی را برای تبیین معارف قرآن و اهل بیت علیهم السّلام باقی نگذاشتند؛ امام باقر علیه السّلام و بعد از ایشان امام صادق عليه السّلام این فرصت را پیدا کردند که این معارف را تبیین و ترویج کنند.
▪️شاید حدود هشتاد درصد احادیثی که در کتب حدیثی شیعه به ما رسیده است، از این دو امام بزرگوار، امام باقر و امام صادق علیهما السّلام، نقل شده است؛ به خاطر فرصت و فراغت ایشان. واِلاّ این گونه نیست که ائمّهی دیگر در مقام و مرتبهی علمی، چیزی کمتر از این دو امام بزرگوار داشتند. چنین فرصت و فراغتی در اختیار دیگر ائمّهی ما قرار نگرفت. این است که مکتب تشیّع، به نام امام صادق شناخته شد.
▪️شاید به لحاظ دیگری هم مذهب تشیّع به جعفری مشهور شد و آن این که مذاهب فقهی چهارگانهی اهل سنّت (حَنَفی، مالکی، شافعی، و حَنبلی) هم تقریباً در عصر امام صادق علیه السّلام شروع به شکل گیری کردند. اَبوحَنیفه، معاصر امام صادق علیه السّلام بود و دو سال شاگردی و طلبگی ایشان را کرده بود؛ تا پایان عمر هم میگفت:
«لَوْلا السَّنَتانِ لَْهَلَکَ اْلنُّعمان»
اگر آن دو سال که من به درس امام صادق علیه السّلام رفتم، نبود؛ هلاک شده بودم. اینکه چه شد کسانی که شاگرد امام صادق علیه السّلام بودند، رو در روی امام ایستادند؛ برای خودشان مذهبی بنیان گذاری کردند و عدّهای را به دور خود جمع کردند؛ نکاتی است که در کتاب «حدیث دوست» به آنها اشاره شده است.
▪️چون این مذاهب از زمان امام صادق علیه السّلام به بعد شکل گرفتند و این چهار مذهب به اسم بنیان گذارانشان شناخته شدند؛ یعنی پیروان احمد حَنبَل را حنبلی مذهب؛ پیروان ابوحنیفه را حنفی مذهب؛ پیروان مالک بن انس را مالکی و پیروان امام شافعی را شافعی میگویند؛ پیروان مکتب تشیّع را هم، پیروان مذهب جعفری نام مینهند.
ادامه دارد....
◾️استاد مهدی طیّب۹۱/۰۶/۱۶◾️
#مناسبات_ماه_شوال
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️خدمتگزار امام صادق علیه السلام میگوید: سَمِعْتُهُ يَقُولُ لِدَاوُدَ بْنِ سِرْحان: شنیدم که امام صادق علیه السلام به داودبنسرحان میفرمودند: يا داوُدُ اَبْلِغْ مَوالِیَّ عَنِّی السَّلامَ وَ اَنِّی اَقُولُ: ای داود سلام مرا به دوستان و دوستداران من برسان و به آنها بگو که من میگویم: رَحِمَ اللهُ عَبْداً اِجْتَمَعَ مَعَ آخَرَ فَتَذاكَرَ اَمْرَنا: رحمت خدا بر آن بندهای که با دیگری جمع میشود، با دوستش، با برادرش، با خواهر ایمانیش جمع میشود، فَتَذاكَرَ اَمْرَنا، و مینشینند در مورد امر ما، برنامهی ما، مکتب ما، با هم سخن میگویند. فَاِنَّ ثالِثَهُما مَلَكٌ يَسْتَغْفِرُ لَهُما: که سومیِ این دو نفر، مَلَکی است که حاضر میشود و استغفار میکند برای این دو مؤمنی که با هم نشستهاند و در مورد امر ما، در وادی ولایت، با هم سخن میگویند.
▪️وَ مَا اجْتَمَعَ اثْنانِ عَلیٰ ذِكْرِنا اِلّا باهَی اللهُ تَعالیٰ بِهِمَا الْمَلائِكَةَ: و هیچ دو نفر مؤمن یا مؤمنهای با هم جمع نمیشوند در گفتگو کردن در باب مکتب ما، آرمان و برنامهی ما، شخصیّت و مقام ما اهلبیت، مگر اینکه خدای متعال به این دو، بر ملائکه مباهات و فخر میکند، که چنین بندگان عزیز و عظیمی دارم.
▪️فَاِذَا اجْتَمَعْتُمْ فَاشْتَغِلُوا بِالذِّکْرِ: پس وقتی با هم جمع شدید، مشغول ذکر شوید. مشغول یاد ما و یاد خدای متعال شوید. نشستنهایتان، خالی از گفتگو در رابطه با مکتب و آرمان ما، مقام و ولایت ما اهلبیت نباشد و این آموزهای است برای همهی ما که اگر میهمانی تشکیل میشود، اگر دید و بازدیدی داریم، اگر به دیدار دوستی میرویم، اگر با یک دوست اهلبیت علیهم السلام جایی جمع میشویم، ولو شده یک جمله، یک یادآوری در حیطه ی امر ولایت و شخصیّت اهلبیت علیهم السلام داشته باشیم.
▪️این توصیهی امام صادق علیه السلام است که فرمودند: فَاِذاَ اجْتَمَعْتُمْ فَاشْتَغِلُوا بِالذِّکْرِ: وقتی با هم جمع شدید، مشغول یاد ما شوید؛ یک یادآوری کنید؛ نکتهای در رابطه با شخصیّت ما، سیرهی ما، زندگانی ما، نقش ما در عالم هستی و در رهبری مؤمنان، با هم داشته باشید.
▪️فَاِنَّ فِی اجْتِماعِکُمْ وَ مُذاکَرَتِکُمْ اِحْياؤُنا: چرا که با همین جمع شدن و گفتگو کردنتان در این باب، ما را زنده میکنید؛ مکتب و آرمان ما را زنده میکنید؛ نمیگذارید که یاد ما فراموش شود؛ آرمان و مکتب ما فراموش شود. این نشستنهای شما مؤمنان با همدیگر و گفتگو کردنتان در امر ولایت، باعث زنده ماندن راه و مکتب ولایت خواهد شد.
▪️وَ خَيْرُ النّاسِ مِنْ بَعدِنا مَنْ ذاکَرَ بِاَمرِنا وَ دَعا اِلیٰ ذِکْرِنا: و بعد از ما ائمّه، بهترینِ مردم کسانی هستند که در رابطه با امر ولایت ما، با هم به مذاکره میپردازند و دیگران را دعوت به یاد ما میکنند؛ کسانی را که غافل و بیتوجهّند، به یاد ما اهلبیت: دعوت میکنند.
☑️خب این یک روایت، که ارزش این نشستنهایمان را کنار هم بدانیم. بدانیم چه توفیق بزرگی خدا نصیب همهی ما کرده که میآییم با هم مینشینیم و یادی از اهلبیت علیهم السلام و مکتب و آموزههای آن بزرگواران میکنیم.
◾️استاد مهدی طیب - ۸۷/۰۲/۱۲◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️شهادت جانسوز رئیس مذهب، حضرت امام جعفر بن محمد الصادق علیهماالسلام را به محضر حضرت حجة بن الحسن ارواحنا فداه و تمامی شیعیان و محبین آل الله تسلیت عرض میکنیم.
🏴صلوات عرشی جناب ابن عربی بر حضرت امام جعفر بن محمد الصادق علیهماالسلام 🏴
▪️صَلَواتُ اللهِ و ملائِکتِه و حَمَلةِ عَرشِهِ و جمیعِ خَلقِه مِنْ أرضِهِ و سَمائِهِ علی اُستادِ العالَمِ و سَنَدِ الوجودِ، مُرتَقی المَعارِجِ و مُنتَهَی الصُّعُودِ، البَحرِ المَوّاجِ الأزَلی، و السِّراجِ الوَهّاجِ الأبَدی، ناقِدِ خَزائِنِ المعارفِ و العلوم، مَحتدِ العقولِ و نهایة الفُهُومِ، عالِمِ الأسماء، دلیلِ طُرُق السَّماءِ، الکَونِ الجامِعِ الحقیقی، و العُروةِ الوُثقی الوَثیقی، بَرزَخِ البرازخ و جامِعِ الأضداد، نورِ اللهِ بِالهِدایة و الإرشاد، المُستَمِعِ القرآنِ مِن قائِلِهِ، الکاشِفِ لأسرارِهِ و مَسائِلِهِ، مَطلَع شَمسِ الأبَدِ، جَعفر بن محمَّد، علیه صلوات الله المَلِکِ الأحَد
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️تفسیر المیزان نکته نهم
▪️جامعه شناسان و قانون دانان می گویند با عوض شدن نسل و تکامل اجتماع ، قوانین هم باید تغییر کند ! قرآن چگونه ادعا کرده تا ابد راهگشاست و معجزه است؟
گوییم که قوانین قرآنی همه ریشه در فطرت دارند و فطرت تبدیل بردار نیست تا قرآن هم کهنه شود ، آری قانون دانان امروزی کاری به فطرت ندارند و مدار آنها فقط ماده است ، لذا قوانین آنها هم تغییر میکند .
✔️المیزان ج ۱ ص ۹۹
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
◾️مقصود از رئیس مذهب بودن امام صادق علیه السّلام چیست؟ چرا مذهب تشیّع را به نام مذهب جعفری میشناسند
◾️مقصود از رئیس مذهب بودن امام صادق علیه السّلام چیست؟ چرا مذهب تشیّع را به نام مذهب جعفری میشناسند؟ - بخش دوّم◾️
▪️بنا به اعتقاد ما، تشیّع یعنی استمرار آموزههای رسول الله صلی الله علیه و آله و سلّم، و چیزی جدای از آن نیست.
▪️تشیّع در زمان حیات رسول الله آغاز شد. حتّی واژهی شیعه را خود پیغمبر ذیل آیهی شریفه:
«إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَٰئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ»
در مورد یاران و همراهان امیرالمؤمنین علیه السّلام به کار بردند. اهل سنّت، در کتاب معتبر حدیثیشان از پیغمبر اکرم، نقل کردهاند که فرمودند:
«ﻳَﺎ علی ﺃَﻧْﺖَ ﻭَ ﺷِﻴﻌَﺘکَ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ»
ای علی؛ تو و شیعیانت، بهترین خلایق خدا هستید.
▪️بنابراین واژهی شیعه، توسّط خود پیغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم وضع و به کار برده شد و تشیّع از زمان حیات ایشان مطرح بود.
▪️در دوران حیات پیغمبر صلّی الله علیه و آله و سلّم، عدّهای از اصحاب پیامبر دور امیرالمؤمنین علیه السّلام جمع و با ایشان محشور بودند. کَمااینکه عدّهای هم دور ابابکر و عمر و عثمان بودند. در واقع دو تیپ مختلف در بین صحابهی پیغمبر دیده میشد. از همان زمان حیات رسول الله، کسانی با امیرالمؤمنین علیه السّلام هم روحیه و همراه بودند و بعد از رحلت رسول الله هم شیعه خوانده شدند. پس تشیّع در زمان پیغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم وجود داشت و در زمان امیرالمؤمنین علیه السّلام، در زمان حسنین و در زمان امام سجّاد و امام باقر علیهم السّلام استمرار پیدا کرد؛ منتها به دلیل اینکه چهار مکتب فقهی اهل تسنّن در آن زمان شکل گرفت و به نام رؤسای آن مذاهب خوانده شد؛ مکتب تشیّع هم مکتب جعفری نام گرفت.
▪️بخش عمدهای از آموزههای مکتب تشیّع را امام صادق عليه السّلام در جلسات درس عظیمی که دایر میکردند، بیان فرمودند. حاصل این آموزههای حضرت، چهارصد کتاب شد که شاگردان ایشان تألیف کردند. این چهارصد کتاب «اصول أربَعَةُ مِأة» نام گرفت. بعدها نیز مطالب همان کتابها تدوین شد و کتابی مثل کافی و کتابهای حدیثی بعدی شیعه را شکل داد. به این لحاظ این مذهب را مذهب جعفری و امام صادق علیه السّلام را رئیس این مذهب میدانند. والّا رئیس مذهب ما خود رسول الله و امیرالمؤمنین علیهما السّلام هستند و تشیّع چیزی جدا از اصل آموزههای پیغمبر و قرآن کریم نیست. منتها شیعه این آموزههای قرآن و سنن نبوی را از زلالترین، پاکترین و نابترین مَجرا، که اهل بیت پیغمبر اکرم صلوات الله علیه و آله و سلّم هستند، دریافت کرده است.
▪️بنا به ضرب المثلی که در بین عرب است؛ که «أهل البَيتِ أْدریٰ بِْما فِْیاْلبَيتِْ» اهل خانه بیشتر میدانند که در خانه چه میگذرد. شیعه معتقد است أهل البَيتِ پیغمبر نسبت به آموزههای پیامبر أْدریٰ هستند و لذا این آموزهها را مستقیماً از اهل بیت علیهم السّلام دریافت کرده است.
▪️شهادت امام صادق علیه السّلام را به محضر فرزند برومند و بزرگوار آن حضرت، بقیة الله الأعظم امام عصر أرواحُنافِداه و همهی پیروان، ارادتمندان، سرسپردگان و دوستداران ایشان، تسلیت عرض میکنم و امیدوارم خدای متعال ما را شاگردان شایستهای برای مکتب امام صادق علیه السّلام قرار دهد.
◾️استاد مهدی طیّب ۹۱/۰۶/۱۶◾️
#مناسبات_ماه_شوال
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️توصیههای امام صادق علیه السّلام به شیعیان◾️
▪️قَالَ الاِمام الصادق علیه السّلام:
"أُوصِيكُمْ بِتَقْوَیالله، وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ لِمَنِ ائْتَمَنَكُمْ، وَ حُسْنِ الصَّحَابَةِ لِمَنْ صَحِبْتُمُوهُ، وَ أَنْ تَكُونُوا لَنَا دُعَاةً صَامِتِينَ."
▪️فَقَالُوا: يَا ابْنَ رَسُولِ الله، وَ كَيْفَ نَدْعُو إِلَيْكُمْ وَ نَحْنُ صُمُوتٌ؟
▪️قَالَ: "تَعْمَلُونَ بمَا أَمَرْنَاكُمْ بِهِ مِنَ الْعَمَلِ بِطَاعَةِ اللهِ وَ تُعَامِلُونَ النَّاسَ بِالصِّدْقِ وَ الْعَدْلِ، وَ تُؤَدُّونَ الْأَمَانَةَ، وَ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ، وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ، وَ لَا يَطَّلِعُ النَّاسُ مِنْكُمْ إِلَّا عَلَى خَيْرٍ، فَإِذَا رَأَوْا مَا أَنْتُمْ عَلَيْهِ عَلِمُوا اَفَضْلَ مَا عِنْدَنَا فَتَنارَعُوا إِلَيْهِ."
☑️امام صادق علیهالسّلام فرمودند:
▪️شما را توصیه میکنم به تقوای الهی. تقوی الله غیر از تقوای از معاصی است؛ تقوی الله یعنی غیر خدا را به دل راه ندادن، از غیر خدا پرهیز کردن.
▪️و توصیه میکنم به اینکه هر کس که شما را امین دانست و امانتی به شما سپرد، آن امانت را ادا کنید؛ خیانت در امانت نکنید. این امانت چه میتواند باشد؟ اقیانوس عظیمی است. فکر کنید ببینید چه امانتهایی خدا، پیغمبر، ائمّه و اولیای دین نزد ما گذاشتهاند؛... تا افراد معمولی و سادهای که ممکن است یک شیء مادی را امانت نزد ما گذاشته باشند.
▪️سوّمین توصیهی من به شما شیعیانم این است که با کسانی که مصاحب و رفیق میشوید شرط رفاقت و مصاحبت را به خوبی ادا کنید. مصاحبان و دوستان خوبی باشید. شرط دوستی و رفاقت را به خوبی ادا کنید.
▪️و توصیه میکنم به شما که دعوت کنندگانی به سوی ما باشید با سکوت، صامت؛ یعنی چه؟ یعنی با حرف به سوی ما دعوت نکنید، با عملتان افراد را دعوت کنید نه با حرفتان.
▪️رفتار زیبا و شایستهی شما سبب شود که افراد بگویند عجب انسانهای قشنگی هستند، اینها کجا رفتهاند که این قدر قشنگ شدهاند؟ چه کسی اینها را تربیت کرده که اینقدر خوب بار آمدهاند؟ دعوت کنندگانی به سوی ما باشید با سکوت.
▪️عرض کردند ای پسر رسول خدا! ای امام صادق! چگونه دعوت کنیم درحالیکه ساکت هستیم و سخن نمیگوییم؟
▪️فرمودند: اینطور که به آنچه از طاعت الهی که ما اهل بیت شما را به آن امر کردیم عمل کنید. و با مردم هم با صداقت و عدالت رفتار کنید. امانتی را هم که به شما سپرده میشود به شایستگی ادا کنید.
▪️و اینکه مردم را به نیکیها، زیباییها و شایستگیها امر کنید و از آلودگیها و پلیدیها نهی کنید.
▪️و اینکه مردم جز به خوبی از شما خبردار نشوند. یعنی هر خبری از شما میشنوند خبر خوبیها، شایستگیها و رفتارهای زیبای شما باشد.
▪️وقتی مردم شما را دیدند که این طور هستید؛ آن وقت فضیلتی که در نزد ما هست را میفهمند. یعنی در مکتب ما اهلبیت چه گوهرهای بزرگی است و کسی بیاید سر به ما بسپرد و خودش را در اختیار ما قرار دهد چه موجود برجسته و والایی میشود.
▪️وقتی رفتارهای زیبای شما را دیدند آن وقت ارزش مکتب ما را درک میکنند. آن موقع دست و سر میشکنند برای اینکه هر چه زودتر بیایند به ما بپیوندند و پیرو ما اهلبیت شوند...
◾️استاد مهدی طبب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️تفسیر المیزان نکته دهم
▪️انسان جزئی از کره زمین بوده و هست ، و از زمین جدا نخواهد شد ، و در مسیر حرکت و رشد خود دارای خلقتی دیگر میشود ، که آن غیر مادی و غیر زمینی است ، که این موجود غیر مادی همان نفس و خود آدمی است ؛ که در موقع مرگ فرشته الهی بدون کم و کاست او را از دامن زمین و کالبدش که از جنس زمین است میگیرد و به مرحله بعدی سوق می دهد تا آنکه در نهایت به خدا رجوع کند .
✔️المیزان ج ۱ ص ۱۷۴
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️تفسیر المیزان نکته «یازدهم»
▪️استعانت از صبر و صلاة سنگین است مگر برای خاشعان ؛ خاشعان کسانی هستند که ملاقات پروردگار و رجوع به او را باور دارند ، و این اعتقاد به آخرت و ملاقات خدا ، به انسان خشوع می دهد ، و انسان را وادار به ترک معاصی و اتیان طاعات می نماید.
✔️المیزان ج ۱ ص ۲۳۰
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️آغاز ماه ذیالقعده و چهلّۀ کلیمیّه (موسویّه)◾️
▪️ماه شوّال، روزهای پایانی خود را طی میکند و در آستانۀ ماه ذیالقعده قرار گرفتهایم. چهار ماه از ماههای سال به تعبیر قرآن «مِنها اَربَعَةٌ حُرُمٌ» هستند؛ یعنی از ماههای حرام و مورد احترام هستند که حرمت ویژه و احکام خاصّ خود را دارند و در آنها باید حریم خاصّی را مراعات کرد.
▪️سه ماه از این چهار ماه حرام، پی در پی و پیوسته است که با ماه ذیالقعده شروع میشود، در پی آن ماه ذیالحجّه و به دنبال آن، ماه محرّمالحرام است. چهارمین ماه حرام رجب المرجّب است، که با فاصله از آنها قرار گرفته است.
#اوّلین_روز_ماه_ذیالقعده
▪️بنا به روایات، روز اوّل ماه ذیالقعده اوّلین روز اخراج حضرت آدم و حوّا علیهماالسّلام از بهشت بود.
▪️حضرت آدم علیهالسّلام از این روز به مدّت چهل روز در فراق بهشت گریست و خدای متعال بعد از چهل روز، در روز عرفه یعنی نهمین روز ماه ذیالحجّه و در آستانۀ روز دهم این ماه توبۀ او را پذیرفت. لذا روز عرفه، جایگاه بلندی در مقام توبه، انابه، دعا و مناجات دارد.
▪️از روز اوّل ماه ذیالقعده خدای متعال چهل روز را با موسی بن عمران علیه السّلام قرار خلوت گذاشت.
▪️به تعبیر دیگر، روز اوّل ماه ذیالقعده روز آغاز چهلّه نشینی است. چهلّۀ کلیمیّه یا موسویّه از روز اوّل ماه ذیالقعده شروع میشود و تا روز عرفه ادامه پیدا میکند.
▪️امیدواریم بتوانیم حرمت این ماه حرام را که در آستانۀ آن قرار گرفتهایم، نگه داریم. ماهی که در آن، حسنات آثار مضاعفی میبخشد و سیّئات هم خسارات مضاعفی در پی میآورد.
▪️ماه حرام، ماه حرمت جنگ، مگر در مقام دفاع است. در این چهار ماه بر مسلمانها حرام است با خلق به جنگ ابتدایی بپردازند، حال اگر خدای نکرده کسی در این ماهها با ارتکاب معاصی به جنگ با خدا برود، چه عمل خطرناکی انجام داده است!
◾️استاد مهدی طیّب ۹۲/۰۶/۱۴◾️
#مراقبات_ماه_ذیالقعده
#چهله_کلیمیه_موسویه
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️وعدههای الهی را هر وقت نقد گرفتی، عین موعد است و معاد است◾️
▪️همه چیز به خواستن و نخواستن شما منوط است. اگر خوب تحویل بگیرید، ظهور و قیامت هم نقد است.
▪️انسان با دعوتنامههایی که به دستش میرسد، دو نحو برخورد میکند. یک بار دعوتنامهای از کسی به دستش میرسد که دوستش دارد و مثلاً او را دعوت کرده است که در مجلس عروسی فرزندش شرکت کند که هفتهی آینده برگزار میشود. در اینگونه موارد چون دعوت کننده را دوست دارد، کارت دعوت را با اشتیاق میگیرد و در جیبش میگذارد و بدون اینکه به تاریخ عروسی که در کارت نوشته شده نگاه کند، بلافاصله لباس میپوشد و راه میافتد و به منزل آن دوست میرود. آنها هم گرچه به او میگویند شما را برای یک هفتهی بعد دعوت کرده بودیم؛ امّا در عین حال او را به منزل وارد میکنند و تا روز عروسی از او پذیرایی میکنند. نحوهی دیگر وقتی است که دعوتنامه از کسی به دستش رسیده است که به او علاقهای ندارد. در این مورد بدون اینکه دعوتنامه را بخواند، آن را روی طاقچه میاندازد و در مجلس عروسی هم شرکت نمیکند و یک سال بعد که عروس و داماد بچّهدار میشوند و او را برای ولیمهی بچّهی خود به مهمانی دعوت میکنند، تازه یادش میافتد که در مجلس عروسی آنها که دعوت شده بود، شرکت نکرده است. خداوند هم بندگانش را به میهمانی دعوت کرده است. اهل آخرت که خدا را دوست دارند، تا دعوت خدا به دستشان میرسد مبنی بر اینکه شما در آخرت مهمان ما هستید، بدون اینکه نگاه کنند که خداوند فرموده در آخرت مهمان ما هستید، بلافاصله آماده میشوند و راه میافتند و به در خانهی خدا میروند، خدا هم آنها را از در خانهاش برنمیگرداند و پذیرای آنها خواهد بود. امّا اهل دنیا که چندان محبّتی به خدا ندارند، با دعوت او با بیاعتنایی مواجه میشوند.
▪️فرد بزرگ وعدهاش عین موعود است. اینکه گفتهاند فردا، برای این است که فردا فهم ما باز میشود و آنچه را بود، میفهمیم.
▪️راه خدا همهاش نقد است. هر شیرینکاری که داری، در راه خدا بزن. خدا هیچ وعدهی نسیه نداده است. اینکه گفتهاند فردای قیامت، برای این است که فردا چشم ما باز میشود و آنچه را بوده، خواهیم دید.
▪️مزد از عمل جدا نیست. جزا نفس عمل است. هر کار خوبی که میکنی، همان را مزدت بدان. اینکه گفتهاند فردای قیامت مزد میدهند، معنایش این است که وقتی قامتت رشید شد و فهمت باز شد، مزدت را خواهی دید.
▪️حاج ملاّ آقاجان میگفت: اِتَّجِر نَقد بِنَقدٍ یا اَخی: ای برادر با خدا نقد به نقد معامله کن. چه چیز ارزشمندتر از خود نماز که به عنوان پاداش نماز بطلبیم؟ وعدهی شخص بزرگ عین موعد است. حضرت امیر علیه السّلام فرمود: وَعدُ الکَریمِ نَقدٌ وَ تَعجیلٌ: وعدهی شخص کریم نقد و فوری است.خدا هیچ وعدهی نسیه نداده است، نسیه بودنش ناشی از غفلت ماست.
▪️نفسِ عمل را جزا بدان. چه پاداشی بزرگتر از خود نماز و عبادات و اعمال صالحه؟
▪️#مصباح_الهدی/ ص١٥٩ و ١٦٠▪️
◾️شرح و توضيح مصباح الهدی /مبحث پانزدهم: نقد بودن وعده های الهی ١/ استاد مهدی طيّب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
☑️تفسیر المیزان نکته «یازدهم» ▪️استعانت از صبر و صلاة سنگین است مگر برای خاشعان ؛ خاشعان کسانی هستن
☑️تفسیر المیزان نکته «دوازدهم»
▪️راه کسب ملکات فاضله و راه اصلاح ملکات رذیله ، فقط تکرار و مداومت در عمل صالح است.
✔️المیزان ج۱
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
☑️تفسیر المیزان نکته «دوازدهم» ▪️راه کسب ملکات فاضله و راه اصلاح ملکات رذیله ، فقط تکرار و مداومت د
☑️تفسیر المیزان نکته «سیزدهم»
▪️آن مانعی که میان مردم و خدا حایل شده ، همانا تیرگی گناهان است که مرتکب شده اند ، و این تیرگی هاست که چشم دلهایشان را پوشانده و نمی گذارد به مشاهده پروردگارشان تشرف یابند ، پس معلوم میشود که اگر گناهان نباشند ، جانها خدا را می بینند .
✔️المیزان ج۸ ص۳۰۹
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️در طول زندگی دنیوی هر یک از مؤمنین، دو مأمور خدایی هستند مثل دو سرهنگ. وقتی عبدی یقین ندارد و دلش میلرزد که مثلاً اگر فردا نانمان کم شد، چه کنیم؟ او را از بهشت بیرون میکشند و وارد جهنّم میکنند. در جهنّم اصلاً خبری از خدا نیست و به یاد خدا نیست. داد و فریادش بلند میشود. وقتی سوزش آتش را چشید، میفهمد چه شده است و متنبّه میشود. به محض اینکه متوجّه شد، او را از جهنّم بیرون میکشند و داخل بهشت میکنند. این کار آنقدر تکرار میشود تا عبد به خدای خود اعتماد و اطمینان پیدا کند و از آن به بعد دائم در بهشت خواهد بود.
▪️مرحوم حاج اسماعیل دولابی▪️
◾️مصباح الهدی
تٱلیف استاد مهدی طیّب◾️
#مسیر_سلوک_الی_الله
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️اول ذيقعده تا دهم ذيحجّه اين چهل شبانهروز فرصت اربعينگيري است با اینکه در تمام دوران سال فرصت چلّهنشيني و چلّهگيري هست اما اين چهل شبانهروز به صورت ويژه استثنا شده است.
▪️اين جريان اربعين «من اصبح لله اربعين صباحاً» يا «مَنْ أَخْلَصَ لِلَّهِ أَرْبَعِينَ صَبَاحاً فَجَّرَ اللهُ يَنَابِيعُ الْحِكْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلَى لِسَانِه» یعنی اگر كسي چهل شبانهروز مواظب بود و بيراهه نرفت، راه كسي را نبست و كاري كه خدا از او ميخواهد را انجام داد آنگاه چشمههاي حكمت از قلب او ميجوشد.
▪️اگر به ما گفتند اربعين كليمي را فراموش نكنيد به این دلیل است که این بهترين فرصت است كه ما در مسائل توحيد تلاش و كوشش كنيم چيزي نصيبمان بشود. پس از این مرحله است که سخن ما در جان دیگران اثرگذار خواهد بود.
▪️مانند حضرت که در تمام اين چهل شبانهروز مهمان ذات اقدس الهي بود، خوابي نداشت، غذايي نداشت، آبي نداشت فقط مناجات میکرد...
#آیتالله_جوادی_آملی
#اربعین_کلیمی
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️ای عزیز
بعد از آن که فرعون هلاک شد حق تعالی با کلیمش (علیه السلام) بنای مواعده گذاشت. قوله سبحانه: «و اذ فرقنا بکم البحر فانجیناکم و اغرقنا آل فرعون و انتم تنظرون».«و واعدنا موسی اربعین لیلة...».
▪️تا فرعون نفس را نکشی از اربعین کلیمی، لوحی بر موسیِ روح، لائح نخواهد شد.
#علامه_حسنزاده
(انسان در عرف عرفان)
#اربعین_کلیمی
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️از برخی اخبار چنین بر میآید که رهایی یونس (علیه السلام) از شکم ماهی پس از چهل روز بود که پیوسته میفرمود: «لا اله الا انت، سبحانک، انی کنت من الظالمین». و این چهل روز از آغاز ذیقعده تا دهم ذیحجة به درازا کشید.
▪️اکنون ای یونس دربند نفس، به ذکر یونسی کوش تا از چنگال خویش آزاد شوی.
▪️گرچه بیاذن استاد نتوان «ت» گفت. اما پیران سلوک به ۱۱۰ بار اذن عام دادهاند.
#اربعین_کلیمی
#ذکر_یونسی
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️چهلّۀ کلیمیّه (موسویّه) - یکی از سه چهلّه مهم اهل سلوک◾️
▪️اهل سلوک قائل به سه چهلّۀ مهم در طول سال هستند. دو چهلّه آن پیدرپی است و از اوّل ماه رجب شروع میشود و تا آستانۀ بیست ویکم ماه مبارک رمضان ادامه پیدا میکند. شصت روز آن، دو ماه رجب و شعبان است، به علاوۀ بیست روز ماه مبارک رمضان که جمعاً هشتاد روز میشود که دو چهلّۀ پیوسته است.
▪️کسی که از این دو چهلّه به خوبی بهره ببرد، برای درک و دستیابی به لیلهالقدر مستعد میشود. لیلهالقدر آفاقی یک بحث است و لیلهالقدر انفسی که مهمتر است، بحث دیگری است.
☑️چهلّۀ کلیمیّه یا موسویّه
▪️چهلّۀ دیگر از اوّل ماه ذیالقعده شروع و تا روز عرفه ادامه دارد. به این چهلّه، چهلّۀ کلیمیّه یا موسویّه میگویند، زیرا خدای متعال چنین چهل روزی را با موسی بن عمران قرار خلوت گذاشت. خدای متعال در قرآن کریم فرمود:
▪️و واعَدْنا مُوسى ثَلاثین لَیْلَةً وَ اَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقاتُ رَبِّهِ اَرْبَعِینَ لَیْلَة▪️
ما با موسی سی شب وعده گذاشتیم و سپس آن سی شب را با ده شب تکمیل کردیم، در نتیجه میقات و قرار ملاقات موسی با پروردگار جمعاً چهل شب شد.
▪️این قرار از اوّل ماه ذیالقعده شروع و به روز عرفه ختم گردید، لذا این ایّام به یک چهلّه تبدیل شد.
▪️همچنین قرآن کریم فرمود : «وَ اِذْواعَدْنا مُوسى اَرْبَعِینَ لَیْلَة»، آن هنگام که ما با موسی چهل «شب» وعده گذاشتیم.
▪️در اینجا تأکید روی «شب» هم فوقالعاده است. نفرمود: چهل روز قرار گذاشتیم؛ بلکه فرمود: «چهل شب» قرار گذاشتیم. اینکه نقش شب در سیر و سلوک چیست و خلوتهای انسان در دل شب با خدای خود چه آثار فوقالعادهای دارد، بحث مستقلّی است که زمان جداگانهای میطلبد و بعضاً هم به آنها اشاره کردهایم. قرآن کریم در سوره مزّمّل، بعد از اینکه فرمود: «قُمِ اللَّیْلَ اِلاّ قَلِیلاً»، ای پیغمبر! جز اندکی در شب نخواب و بقیۀ آن را بیدار و مشغول عبادت و تهجّد باش؛ فرمود: «اِنَّ ناشِئَةَ اللَّیْلِ هِیَ اَشَدُّ وَطْئاً وَ اَقْوَمُ»، بی گمان عباداتِ نشأت یافته از شب، گامی مستحکمتر و سخنی پای برجاتر است. لذا شب در پروازهای معنوی و عروج عرفانی، فوقالعادگی دارد. اهل سلوک برای شب جایگاه ویژهای قائلند.
▪️چهلّۀ کلیمیّه یا موسویّه به این لحاظ تعریف شده و اهل سلوک این ایّام را به این اعتبار برای چهلّهنشینی اختیار میکنند.
◾️استاد مهدی طیّب ۹۲/۰۶/۱۴◾️
#مراقبات_ماه_ذیالقعده
#چهله_کلیمیه_موسویه
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️نکاتی از بزرگان سیر و سلوک در آداب چهلّهنشینی
▪️روز اوّل ماه ذیالقعده روز آغاز چهلّۀ کلیمیّه یا موسویّه است که تا روز عرفه ادامه پیدا میکند. خدای متعال چنین چهل شبی را با موسی بن عمران علیه السّلام قرار خلوت گذاشت.
✔️وَ واعَدْنا مُوسى ثَلاثین لَیْلَةً وَ اَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقاتُ رَبِّهِ اَرْبَعِینَ لَیلَة
▪️۱- در این چهل روز هر روز صبح، دعای عهد، یعنی دعای «اَللّهُمَّ رَبَّ النُّورِ الْعَظِیمِ ...» را بخواند.
▪️۲- هر روز چهل مرتبه ذکر تسبیحات اربعه را بگوید.
«سُبْحانَ الله، وَالحَمْدُلله، وَلا اِلهَ اِلاَّ الله، وَالله اَکبَرُ»
▪️۳- بعد از گرفتن وضو «آیهالکرسی» بخواند، برای اهل قبور هم این آیه را بخواند و یا خواندن آن را بعد از نمازهای صبح، ترک نکند.
▪️۴- گفتن اذکاری در این چهل روز توصیه شده است، مانند:
▪️ذکر «یا باقِی» روزی ۱۱۳ بار
▪️ذکر «یارَبُّ یا الله» روزی ۲۰۴ بار
▪️ذکر «یا صَمَدُ» روزی ۱۳۴ بار
▪️ذکر «یا عَلِیُّ» روزی ۱۱۰ بار
▪️ذکر «یا باسِطَ الْیَدَینِ بِالرَّحْمَه» روزی ۴۰ بار بعد از نماز صبح .....
◾️ استاد مهدی طیّب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
✔️فلسفۀ چهلّه نشینی
▪️مداومت بر عمل و تأثیر آن
▪️تمرین بندگی و رسیدن به مقام اخلاص
▪️خلوت با خدا و رهایی از غفلت
▪️عادت شکنی
▪️تمرین طاعت و ترک معصیت
▪️عزلت و انقطاع در فرهنگ قرآن
#چهلهنشینی
✔️آداب و لوازم چهلّه نشینی
▪️خلوت و عزلت
▪️دوام بر طهارت
▪️مداومت بر ذکر
▪️نفی خواطر
▪️دوام بر صوم
▪️مراقبه و دل خود را با حقیقتِ ولایت، مرتبط نگه داشتن
▪️ترک اعتراض به خدای متعال
▪️جوع و کم خوردن
#چهلهنشینی
@mohamad_hosein_tabatabaei
🍀دخترم! میدانی ریشهی آدم چیست؟ ریشهی تو، فهم تو، علاقهی تو و انتخاب توست.
❞ عینصاد(استاد علی صفائی حائری)
#نامه_های_بلوغ
#جمله_کوتاه
@mohamad_hosein_tabatabaei
السَّلامُ عَلَیْکِ یَا بِنْتَ وَلِیِّ اللهِ
السَّلامُ عَلَیْکِ یَا أُخْتَ وَلِیِّ اللهِ
السَّلامُ عَلَیْکِ یَا عَمَّةَ وَلِیِّ اللهِ
🍀میلاد با سعادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها مبارک و فرخنده باد🍀
@mohamad_hosein_tabatabaei
مبارک باد برشما همراهان فهیم کیش مهری حلول ماه شریف ذیقعده، ماه سلوک عارفان وحق جویان اهل ولاء
#و_بندگی_خدا_روزیتون✋
◾️سالروز رحلت رهبر کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی قدس سره را به محضر حضرت ولی عصر ارواحنا فداه، و ملت شریف ایران و یکایک آزادگان جهان تسلیت عرض میکنیم.
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️قبساتی از افاضات استاد صمدی آملی در شبِ ششم ماه مبارک رمضان ۱۴۴٢ ه.ق ، برابر با ۱۴۰۰/۱/۲۹◾️
☑️جلسه نهم شرح رساله لقاءالله #قسمت_اول
▪️حضرت امیر المومنین(علیه السلام) خطاب به فرزندشان محمد حنفیه می فرمایند:
بر تو باد به تلاوت قرآن و عمل به آن و ملتزم شدن به فرائض قرآن، و به شرایع آن و همچنین به حلال و حرام قرآن و امر و نهی آن و تَهَجُّد به تلاوت قرآن. با این امور ملتزم باشید.
▪️(فی لیلکَ و نهارک) که تَهَجُّد شب زنده داری است، سعی کنید با قرآن شب زنده داری کنید.
و قرآن را در شب و روز قرائت بفرمایید ؛ یعنی یک بخشی از شب و روز را به تلاوت قرآن اختصاص بدهید.
▪️منَ الّیلِ فَتَهَجَّدَ بِهِ نافِلة لَکَ عَسی اَنّ یَبعَثَک َرَبَّکَ مَقامًا مَّحمُودًا (اسراء-٧٩)
در سوره اسراء ، تَهَجّد به معنای نماز شب که همان نافله شب است ، معروف شده است.
▪️در روایت آمده (النُّومُ اَخَ الموت )خواب برادر مرگ است کسی که می خواهد شب را زنده کند بیدار باشد .
▪️یا ایُّها المُزَّمِّلُ قُمِ اللّیلَ الاّ قَلیلاّ (مزمل-۱و۲)
در سوره مزمل آمده یا کل شب را ،یا بخشی از شب را بیدار باشید قائم باشید یعنی خواب را کنار بگذارید.
▪️در سوره اسراء آمده با نافله شب، تَهَجّد داشته باشید در سوره مزمل می فرمایند (ورَتَلِ القرآن تَرتیلاً) قرآن را در شب به صورت ترتیلی بخوانید.
▪️ترتیل را در عرب به صوت حَسَن معنا میکنند به معنای ظاهری، موسیقی میشود.
▪️مغز هر کسی نیاز به موسیقیِ خود آن فرد دارد ،موسیقی یعنی آن صوت نیکویی که وقتی میخواند، خودش متحول شود و لذت ببرد.
▪️البته شاید صوت این شخص را کسی بشنود برای او خوشایند نباشد ولی برای خود او زیباست.
▪️انَّ اَنکر الا صوات لَصُوت الحَمیر (لقمان -۱٩) امّا صدای حمار(دراز گوش) برای همه لذت بخش نیست ولی خودش خوشش می آید. حال اینکه بلبل وقتی بخواند همه لذت میبرند.
▪️لفظ موسیقی یک واژه یونانی است که در لسان عرب به آن موسیقا گفته میشود اما معنای آن صوت حَسَن و نیکو است.
▪️خوب است که انسان نماز را دریک جای خلوت ، که کسی صدایش را نشود و مزاحم دیگران نباشد با یک صوت حزین بخواند این کار قلب را شخم میزند و اشک را از چشم سرازیر میکند یعنی قلب مُنكسر میشود (قبول شکستن میکند)
▪️در نمط دوم اشارات جناب شیخ الرئیس به نقل از محقق طوسی( رضوان اللّه تعالی علیه )در باب مزاج آمده است می فرماید(کُلُ ما کان الانکسارُ اَتَم ،فالمزاج اعْدل)
▪️هر چه انکسار اتمّ ( تمام تر ) باشد ، مزاج معتدل تر میشود ،انکسار یعنی قبول شکستن کردن، "کسی چیزی را بشکند و آن چیز شکستن را قبول کند. این را انکسار گویند" هر چه آن قبول شکستن تام باشد نتیجه آن بهتر میشود.
▪️مقبولیت صوت افراد از جانب عموم مردم چه در بخش نشاط مانند خوانندگان و چه در بخش غم و اندوه و مصیبت مانند مداحانِ معروف، بسیار کم، مطبوعِ طبعِ اکثری قرار میگیرد.
▪️بعضی از خواننده های موسیقی، در بین عموم مردم خیلی جلوه دارند مثل صوت رَبَنّای آقای شجریان یک تَحولی در همه مردم ایجاد کرد. اینها تک تک افرادی هستند که صوت زیبا و حَسَن آنها مطبوعِ طبعِ اکثرِ طِباعِ افراد است.
▪️روایت داریم اگر چشمی اشک ندارد معلوم است که دل تحوّل ندارد. زیرا چشم، در ریزش اشک استقلال ندارد، چشم تابع قلب است و اشک یک مادّه ظاهری است. در ریختن اشک حتی نیاز به دیدن با قوه باصره هم نیست!
▪️قلب؛ مهم ترین عامل در اشک ریختن است. اگر چشمی اشک نمیریزد معلوم است مریض است. قلبی بیمار دارد یعنی قلب ، قَسی شده، سخت شده است و در قلب ، قبول شکستن نیست.
▪️یکی از راههای شکستن قلب این است که در جایی خلوت که نه او کسی را ببیند و نه کسی او را ببیند آنگاه با یک صوت حزین قرآن تلاوت کند.
ولی اگر کسی او را زیر نظر بگیرد موسیقی باطنیِ شخص ، خود را ظاهر نمیکند.
#رمضان_۱۴۰۰
#جلسه_نهم_شب_۲۹_۱_۱۴۰۰
#شرح_رساله_لقاءالله
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️در سیر به سوی خدا هر یک از اشخاص از نفس خود یک جادهی شخصی دارد که از جنس نور است و مثل طنابی است که به وسیلهی آن بالا و پایین میرود. در این مرحله راهها به تعداد نفوس خلایق متعدّد است.
▪️ولی وقتی شخص از مرحلهی نفس عبور کند، به شاهراهی میرسد که همهی راههای نفسهای اشخاص به آن منتهی میشود. شاهراه همان صراط مستقیم است و یکی بیشتر نیست. این شاهراه به مقصد ختم میشود؛ یعنی توحید.
▪️امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: منم صراط مستقیم. پس به وادی توحید جز از طریق شاهراه ولایت نمیتوان رسید.
▪️لذا همهی عارفان تمامی فرق و مذاهب که از نفس عبور کردهاند، گرچه به عللی تقیّه کرده و ابراز ننموده باشند، علی علیه السّلام را ملاقات و قبول کردهاند.
▪️همهی کسانی که از بیت نفس خود خارج شده و به شاهراه رسیدهاند، با هم یگانهاند و اختلافی ندارند. اختلاف مال کسانی است که هنوز از نفس عبور نکردهاند. البته کسانی که در شاهراهند، برخی در پایان راهند و به مقصد رسیدهاند، برخی در میانهی راه و برخی در ابتدای راهند، ولی با هم اختلاف و نزاع ندارند و یکدیگر را نفی نمیکنند.
▪️مرحوم حاج اسماعیل دولابی▪️
◾️مصباح الهدی
تٱلیف استاد مهدی طیّب◾️
#مسیر_سلوک_الی_الله
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️سیمای حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) در زيارتنامه حضرت معصومه (سلام الله علیها)◾️
☑️اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ نُورِکَ وَسِراجِکَ، وَوَلِیِّ وَلِیِّکَ، وَوَصِیِّ وَصِیِّکَ، وَحُجَّتِکَ عَلَىٰ خَلْقِکَ.
▪️بعد از عرض سلام و ارادت به انبیاء بزرگ الهی آمادگی بهتری برای عرض خضوع و خاکساری و سلام به پیشگاه چهارده نور تابناک عالم پیدا میشود و همین موجب میشود که شایستگی ورود به عرصه جمال الهی برای عبد متوسل به ناموس خدا با اذن ولی خدا حاصل شود و با امام زمان است که اذن سخن گفتن و عرض سلام به دختر ولی خدا و خواهر ولی خدا و عمه ولی خدا آغاز میشود.
1️⃣. «نورك»: امام مهدی (عليه السلام) عليه السلام نور خداوند است.
2️⃣. «سراجك»: يوسف زهرا (سلام الله علیها) در اين عصر، تنها چراغ راه هدايت است.
در قرآن كريم نيز آخرين پيامبر الهی (صلی الله عليه و آله) به «سراج» تشبيه شده است.
3️⃣. «ولي وليك»: حضرت مهدی (عليه السلام) «ولي الله الاعظم» است، اعتراف به پذيرش ولايتِ آخرين امام.
4️⃣. «وصي وصيك»: امام حسن عسكری(عليه السلام) فرمود: فرزندم، مژده باد بر تو، كه صاحب الزمان هستی. تو مهدی و حجّت خدا بر روی زمين، و فرزند و جانشين من هستی.
5️⃣. «حجتك علي خلقك»: حضرت مهدی(عليه السلام) «حجةالله» است. آن حضرت، بر تمام مخلوقات حجّت و حجّت خدا در اين عصر، گرچه غايب است، ولی حاضر است.
▪️ای جان فدای آن كه او پيدای ناپيداستی
▪️بر گرد كويش هر دلی سرگشته و شيداستی
▪️غايب اگر شد از نظر دانم كجا دارد مقر
▪️جايش درون جان ما، در گوشه دلهاستی
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
☑️تفسیر المیزان نکته «سیزدهم» ▪️آن مانعی که میان مردم و خدا حایل شده ، همانا تیرگی گناهان است که مر
☑️تفسیر المیزان نکته«چهاردهم»
▪️اعتماد به قدرت مطلقه خدا به هر اندازه که در انسان قوت یابد ، به همان اندازه اشیاء برای انسان رام میشوند.
✔️المیزان ج۶ ص۲۷۴
@mohamad_hosein_tabatabaei
□احترام این ماه(ذالقعده)□
□این ماه اولین ماه از ماههای حرام است که جنگ با کفار در آن ماهها حرام می باشد. و انسان از این مطلب حکم جنگیدن و مخالفت با خدا را می فهمد. بنابراین، ای نفس بکوش در این ماهها دل و بدنت را بیشتر از سایر ماهها حفظ نموده، کاری بر خلاف احکام الهی انجام نداده و حتی از بلایا و مصیبتهایی که ناشی از قضای اوست راضی باشی. چون این، ماه حرامی است که احترام آن، بخاطر این که خدای متعال جنگیدن با کفار را در آن ممنوع نموده، بیش از سایر ماه هاست.
□بنابراین باید با طاعت از خدا و بالا بردن رضایت خود از او احترام این ماه را حفظ نمایی. زیرا خداوند بسیار شکرگزار بوده و با رضایت خود از تو، از رضایت تو از او، تشکر می نماید. و اگر از شرافت رضایت او اطلاع داشتی، در راه بدست آوردن آن از بذل جان هم دریغ نمی کردی.
#المراقبات
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○توبه ای منقول از پیامبر اکرم صلّی اللّه علیه و آله و سلّم و فضیلت توبه و استغفار○□
□برای بدست آوردن طاعت خدا در این ماه قبل از هر چیز از تمام مسائلی که قبلا گرفتار آن بودی توبه کن، توبه ای صادقانه.
از رسول خدا صلّی اللّه علیه و آله و سلّم روایت شده است که در روز #یکشنبه ماه ذی القعده فرمود: مردم کدامیک از شما می خواهید توبه کنید؟ راوی می گوید: گفتیم: رسول خدا همه ما می خواهیم توبه کنیم. حضرت فرمودند: غسل کرده، وضو گرفته و چهار رکعت نماز بجا آورید. در هر رکعت یک بار «فاتحة الکتاب»، سه بار«قل هو اللّه احد»و یک بار «معوذتین» (قل اعوذ برب الناس وقل اعوذ برب الفلق)بخوانید.
آنگاه هفتاد بار استغفار نموده و در پایان«لا حول و لا قوّة إلا باللّه»
بگویید. سپس بگویید:«یا عزیز یا غفّار اغفر لی ذنوبی و ذنوب جمیع المؤمنین و المؤمنات فإنّه لا یغفر الذّنوب إلا أنت»
(ای عزیز ای بخشاینده گناهان من و گناهان تمام مردان و زنان مؤمن را ببخش که جز تو کسی گناهان را نمی بخشد).
□آنگاه فرمود: بنده ای از امت من چنین عملی را انجام نمی دهد، مگر این که از آسمان به او ندا می رسد: بنده خدا عمل را از نو شروع کن که توبه تو قبول، و گناهانت بخشیده شد. فرشته دیگر از زیر عرش ندا می کند: ای بنده مبارک باد بر تو و بر خانواده و خاندانت. منادی دیگری صدا می زند: در روز قیامت، دشمنانت را از تو راضی می نمایند. فرشته دیگری ندا می کند: ای بنده با ایمان از دنیا می روی.
دینت از تو گرفته نشده و قبر تو وسیع و نورانی خواهد شد. منادی دیگری صدا می زند: پدر و مادرت راضی می شوند، گرچه خشمگین باشند، پدر و مادر، تو و خاندانت بخشیده شده و در دنیا و آخرت خوش رزق خواهی بود. جبرئیل ندا می کند: من با فرشته مرگ پیش تو آمده و به او دستور می دهم که با تو خوش رفتار بوده، بخاطر مرگ آسیبی به تو نرسانیده و بنرمی روح را از بدنت خارج نماید.
□گفتیم:
رسول خدا اگر کسی در زمان دیگری چنین بگوید چطور؟ فرمودند:
چیزهایی را که گفتم برای او نیز خواهد بود. جبرئیل این مطالب را در شب معراج به من گفت».
امام باقر علیه السّلام فرمودند: «خداوند از توبه بنده خود بیش از شخصی که در شب دراز و بسیار تاریک مرکب سواری و آذوقه خود را گم کرده و سپس پیدا کند، خوشحال می شود».
□و نیز از امیر المؤمنین علیه السّلام روایت شده است که «به شخصی که در حضور حضرت گفت: استغفر اللّه، فرمودند: مادرت به عزایت بنشیند. می دانی #استغفار چیست؟ استغفار درجه بلند مرتبگان بوده و #شش_شرط_دارد: #اول - پشیمانی از گذشته.
#دوم - تصمیم بگیری که هیچگاه آن را انجام ندهی.
#سوم - این که حقوق تمام مخلوقات را ادا کرده تا جایی که خداوند را سبکبار دیدار نمایی.
#چهارم - تمام واجباتی را که ضایع کرده ای جبران نمایی.
#پنجم - گوشتی را که از مال حرام روئیده با اندوه ذوب کرده تا پوست به استخوان بچسبد و گوشت جدیدی بوجود آید.
#ششم - رنج فرمانبرداری را به جسم بچشانی، همانگونه که شیرینی گناه را به آن چشانیده ای. و در این هنگام بگو:
استغفر اللّه».
□شرح حقیقت توبه و چیزهایی را که باید از آن توبه کرد در جای خود آمده، و اینجا همین مقدار بیان کافی است.
#المراقبات
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️در نماز يكشنبه ماه ذی القعده چگونه استغفار كنيم؟!
▪️انسان میتواند همهی غفلتها، خطاها، لغزشها، معصیتها، آلودگیها، بدیها، گناهان و زشتیهای خود را در این هفتاد مرتبه اِستِغفار، یک دور مرور کرده و از خداوند، از آنها طلب مغفرت کند.
☑️به عنوان نمونه، اعضای ظاهریاش را در نظر بگیرد؛
▪️خدایا گناهانی که با چشمم کردم، «أسْتَغْفِرُ اللهَ رَبِّي وَ أتوبُ إلَيْهِ»؛
▪️گناهانی را با گوشم کردم؛ چیزهایی را که حرام بود، شنیدم؛ «أسْتَغْفِرُ اللهَ رَبِّي وَ أتوبُ إلَيْهِ»؛
▪️با زبانم آنچه نباید میگفتم، گفتم؛ و آنچه باید میگفتم، سکوت کردم و نگفتم؛ «أسْتَغْفِرُ اللهَ رَبِّي وَ أتوبُ إلَيْهِ»؛
▪️از گناهانی که با دستها، با پاها، ...، با یکیک اعضای ظاهریاش مرتکب شده است، استغفار کند.
▪️گناهانی را که با فکرم مرتکب شدم؛ افکار آلودهای که نباید به ذهن راه میدادم و فکرم را به آنها مشغول میکردم؛ گناهانی که با دلم مرتکب شدم، چیزهایی که دل به آنها سپردم، و نباید میسپردم؛ و ...، از همهي اينها استغفار کند.
▪️واجباتی که ترک کردم؛ حرامهایی که مرتکب شدم؛ مستحبّاتی که از دست دادم؛ مکروهاتی که به آنها آلوده شدم؛ مباحاتی که بیش از حدّ ضرورت و نیاز، در اشتغال به آنها عمرم را تباه کردم؛ لقمههای شُبههناک یا خدای ناکرده حرامی که خوردم؛ جُرعههای حرام و شُبههناکی که نوشیدم؛ آنچه که لمس کردم و نباید میکردم؛ آنچه که بوییدم و نباید میبوییدم؛ ... . هر چه کارهایش را مرور کند، یکی یکی به یادش میآید و به این نحو میتواند فهرستی از همهی معصیتها و گناهانش درست کند.
▪️خدایا قُصور و تَقصیرهایی که نسبت به خود تو کردم؛ «أسْتَغْفِرُ اللهَ رَبِّي وَ أتوبُ إلَيْهِ»؛
▪️قُصور و تَقصیرهایی که نسبت به پیامبرت، نسبت به امیرالمؤمنین، نسبت فاطمهی زهرا، نسبت به امام مجتبیٰ، نسبت به أباعبدالله، به همین نحو تا به امام زمان، صلواتُاللهوسَلامُهُعلیهمأجمعین، مرتکب شدم، یکی یکی استغفار کند.
▪️بدیهایی که به پدر، مادر، همسر، فرزندان، بستگان، آشنایان و همسایههایم، به هر مؤمن و مؤمنه و به هر بشری، ولو مؤمن و مؤمنه نبود؛ کردم. قصور و تقصیرهایی که نسبت به ملائکه، جنها، حیوانات و گیاهان كردم. همهی اینها گناه است. یکی یکی از اینها استغفار کند.
▪️قُصور و تَقصیرهایی که نسبت به اساتید و ذَوِی الحُقوق معنویام کردم؛ نسبت به کسانی که در کسب معرفت و علم، همراه من بودند، همکلاسیهایم، همشاگردیهایم، همردیفهایم، نسبت به کسانی که شاگردم بودند؛ قُصور و تَقصیرهایی که نسبت به رُؤَسا، همکاران و کارکنان زیردستم کردم؛ فهرستی از گناهان و خطایا به این شکل تهیّه میشود که اگر به همین نحو ادامه دهیم، هفتاد تا میشود؛ بابت هر یک از اینها استغفار کند.
◾️در محضر استاد مهدی طیب - جلسه ۳۰ شهریور ۹۱
#نماز_یکشنبه_ماه_ذیالقعده◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei