🔻برخورد منطقی خدا با بندگان در وقت حسابرسی!
📌آقا مجتبی تهرانی رحمت الله علیه
https://www.aparat.com/v/vTzeG
📌📌📌📌
@agamojtabatehrani
﷽
📍 روش برخورد خداوند از نظر محاسبه❗️
📌در صحنۀ قیامت روش برخورد خداوند از نظر محاسبه به طور کلّی یک روش منطقی است که بنده هیچ جوابی در مقابل این استدلال ها نخواهد داشت.
فقط یک راه برای بنده می ماند و آن، این است که بگوید: خدا چرا هنگام معصیت به اجبار دست مرا نگرفتی و مرا از معصیت دور نکردی؟ یا چرا جبراً مرا به سوی حسنات نکشیدی؟ جواب سؤال بنده هم این است که می توانستم این کار را بکنم امّا به خودت واگذارکردم ببینم چند مرده حلّاجی؟ البته خودت بفهمی وگرنه منِ خدا همه چیز را می دانم.
در آیۀ شریفه آمده است: (قُلْ فَلِلَّهِ الْحُجَّةُ الْبالِغَةُ)؛ بگو برای خداست برهانِ فصیحِ رسا. (فَلَوْ شاءَ لَهَداكُمْ أَجْمَعِينَ)؛1️⃣ اگر خدا می خواست همۀ شما را هدایت می کرد.
📌 امّا خداوند می گوید: نیروی انتخاب و اختیار به تو دادم. در کنارش هم راه و روش ها را، هم از درون و هم از بیرون ارائه کردم. نمونه های عملی غیر از معصومان(ع) در جامعه ارائه کردم که آنچه می خواهی به عنوان موانع انجام تکالیف قلمداد کنی، بالاتر از آن را داشتند و مانع انجام تکالیف آن ها نشد. در قیامت، چه می خواهی جواب بدهی؟ برخورد خدا روز قیامت یک برخورد منطقی است؛ «فَلِلَّهِ الْحُجَّةُ الْبالِغَةُ».
1️⃣ سورۀمبارکۀ انعام، آیۀ149
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 روز قیامت همه محکوم هستند❗️
📌 در یک روایت آمده است که روز قیامت همه با همین روش منطقی محکوم هستند. صحبت تحکّم نیست راوی می گوید:
«سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) يَقُولُ: مَا مِنْ عَبْدٍ إِلَّا وَ لِلَّهِ عَلَيْهِ حُجَّةٌ»؛ شنیدم امام صادق(ع) می فرمود: هیچ بنده ای نیست، مگر اینکه برای خداوند نسبت به او دلیل و برهان است.
«إِمَّا فِي ذَنْبٍ اقْتَرَفَهُ، وَ إِمَّا فِي نِعْمَةٍ قَصَّرَ عَنْ شُكْرِهَا»؛1️⃣
زیرا یا انحراف عملی داشته و گناه انجام داده است که محکوم است یا اگر گناه هم انجام نداده باشد، نسبت به کوتاهی در شکر نعمت های الهی محکوم است. من قبلاً بحث شکر را مطرح کرده ام2️⃣.
آیا هیچ بنده ای می تواند شکر خدا را نسبت به نعمت ها به طور کامل به جا آورد؟ انبیا(ع) هم نمی توانند. با چه وسیله ای می خواهی خدا را شکر کنی؟ همین شکر تو نعمت است و شکر مجدّد می خواهد. همین که گفتی: «شُکراً لِلَّه»، خودش یک نعمت است و باید شکر آن را انجام دهی؛ شکر، شکر می خواهد. پس چه کسی می تواند شکر او را به جا آورد؟ نه اینکه خیال کنید انبیا(ع) و اولیا را استثنا کرده است. روز قیامت همه محکوم هستند؛ منطقی هم محکوم هستند.
1️⃣ امالی طوسی، ص211 - بحارالأنوار، ج7، ص262
2️⃣ حضرت استاد بحث شکر را در سال 1368 هـ.ش طی 40 جلسه از منظر علمای اخلاق به طور مفصّل و مبسوط بیان فرمودند.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 محکومیّت منطقی❗️
📌خداوند ابزار را در اختیار بنده اش گذاشت. سپس از او تکلیف خواست. همچنین در این بین احسان هایی به بنده اش نمود و دستورالعمل هایی برای هدایت بنده اش که خود احسان دیگری است، ارائه کرد. اعمال صالحۀ بنده هم، احسان و جود است؛ زیرا چیزی عاید خدا نمی شود. کمی بالا برویم و به مبدأ برسیم.
📌 آنجا همین طور فیض فوران می کند؛ این راه های هدایتی، ارسال رسل، انزال کتب، همه فیض الهی است.
📌 امّا این بنده است که با سوء اختیارش مسیر را عوض می کند و به خود بد می کند؛ لذا روز قیامت همه محکوم هستیم و محکومیّت هم منطقی است و هیچ رقم جوابی نداریم.
📌روز قیامت در هر عذری به روی هر بنده ای بسته است. اگر نخواهد اعتراف کند، دست و پا و همۀ اعضا و جوارح علیه او شهادت می دهند؛ به طوری که این بندۀ عاجز به آن ها اعتراض می کند که چرا علیه من شهادت دادید و آبروی مرا بردید؟ جواب می رسد:
📌 «اَنطَقَنَا اَللّه»؛1️⃣ خدا، زبان ما را باز کرد و ما هم از تو بدمان می آید. خدا نیاورد آن روز را که اعضا و جوارح ما در قیامت علیه ما شهادت دهند و از ما متنفّر باشند.
1️⃣ سورۀ مبارکۀ فصلت، آیۀ 21
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 خداوند تکلیف مالا یطاق نمی کند❗️
📌 ممکن است بنده ای در روز قیامت عذر بیاورد که عمل نکردم؛ چون توان آن را نداشتم. در این مورد هم خدا برخورد منطقی دارد؛ اگر این عذر عدم توان مربوط به احتمال اوّل باشد یعنی می دانستم و عمل نکردم؛ چون توانش را نداشتم، جواب این است که خداوند تکلیف مالا یُطاق نمی کند؛ در تکالیف الهی غیر از عقل، مسئلۀ قدرت هم مطرح است؛
📌 لذا خداوند در جواب این عذر بنده اش، نظیر او را از نظر توان شاهد می آورد و بهترین روش هم همین است. می گوید: تو یکی و این بندۀ من هم یکی. چطور او توانست عمل کند و تو نتوانستی. هر دو نفر شما را منِ خدا خلق کرده بودم و همه جور وسایلی را که در اختیار او قرار داده بودم در اختیار تو هم قرار دادم و هیچ چیز اضافی هم به او نداده بودم. هر دو دقیقاً از یک کارخانۀ الهی بیرون آمدید. این برخورد، برخورد منطقی است. راوی می گوید: شنیدم امامصادق(ع) فرمود:
«سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) يَقُولُ إِنَّ الرَّجُلَ مِنْكُمْ لَيَكُونُ فِي الْمَحَلَّةِ فَيَحْتَجُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَلَى جِيرَانِهِ»؛ یک شخص از شما ممکن است در یک محلّه باشد و خداوند روز قیامت بر همسایه های او احتجاج می کند.
«فَيُقَالُ لَهُمْ أَ لَمْ يَكُنْ فُلَانٌ بَيْنَكُمْ أَ لَمْ تَسْمَعُوا كَلَامَهُ أَ لَمْ تَسْمَعُوا بُكَاءَهُ فِي اللَّيْلِ فَيَكُونُ حُجَّةَ اللَّهِ عَلَیْهِمْ»؛1️⃣ پس به ایشان گفته می شود: مگر فلانی در همان محلّه شما زندگی نمی کرد. آیا سخنان او را نشنیدی؟ آن روابطی را که با خدا داشت و صدای گریۀ او را در شب نشنیدی؟ پس او حجّت خدا بر ایشان خواهد بود.
1️⃣ الكافی، ج8، ص84- بحارالأنوار، ج7، ص285
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
مینویسند «فَتَقَدَّمَ الی بابِ الخیمه»؛ بعد از این استنصارهایی که کرد، آمد درب خیام حرم. « وَ نادی یا زینب ! ناوِلینی وَلَدیَ الصَغیر».در جای دیگر آمده است: « یا أُختاه! ناوِلینی وَلَدی الرَّضیع». یعنی بچه شیرخوارهام را بیاور. زینب”ع” علی اصغر را آورد و به حسین”ع” داد. در این روایتی که مجلسی نقل میکند، این طور دارد که حسین”ع” خودش را از لباس حرب تخلیه کرد؛ یعنی لباس عادی بر تن کرد. حتی در بعضی از مقاتل دارد که عمامۀ پیغمبر را بر سر بست، قرآن آورد و خلاصه، چهرهاش چهرهای نبود که بخواهد بجنگد.
این بچه را آورد در مقابل لشکر و روی دست بلند کرد، به طوری که زیر بغلهایش پیدا بود. بلند گفت: «اِن لَم تَرحَمونی، فَارحَموا هذا الرضیع». اگر به من رحم نمیکنید، به این بچه شیرخواره رحم کنید. « اَلا تَرونَهُ کَیفَ یَتَلَظّی عَطَشاً؟». آیا نمیبینید که چگونه بیتابی میکند؟ حالا اینکه بیتابیاش چه بوده است من نمیدانم. آیا زبانش را در میآورده است؟ آیا دست و پا میزده است؟ … البته وقتی میگویند ماهی «تَلَظّی» میکند، معنایش این است که زبانش را پی در پی بیرون میآورد… این بچه هم از شدت تشنگی بیتابی میکرده است…
نوشتهاند: «بَینَما هُوَ یُخاطِبُهُم» ، یعنی هنوز کلام حسین”ع” تمام نشده بود، «اِذ رَماهُ حَرمَلهُ بن کاهِل الاسدی بِسَهمٍ لَهُ ثلاث شُعَب»، حرمله تیر سه شعبهای زد؛ « فَذُبِحَ الطَّفلُ مِنَ الاُذُنِ الی الاُذُن»، یعنی این تیر، کار شمشیر را کرد…
اینجا بود که خدا جواب استنصار حسین”ع” را داد؛ یک وقت دید ندا به گوشش میرسد: « یا حسین! دَعهُ»، بچهات را به ما بده. « دَعهُ یا حسین، فَاِنَّ لَهُ مُرضِعَهً فی الجَنَه» ؛ حسین جان ! فرزندت را به ما بده تادر بهشت سیرابش کنیم…
آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی، سلوک عاشورایی، منزل اول، تعاون و همیاری
#شب_زیارتی #شب_جمعه #حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
مرحوم آیتالله آقامجتبی تهرانی از سالکان و اساتید اخلاق و ماه رجب
اگر ما بخواهیم نیتهایمان نسبت به اعمالمان خالص شود، قصدهایمان مهذب شود، تحفظ از فطور در ربط با اعمالمان که برای ما آثار نیک داشته باشند باید حب به خداوند را وارد کنیم در دلمان و محافظت از این اعمال، بلکه با همین اعمال، شدت ببخشیم به این محبت.
گاهی اوقات تعجب میکند انسان وقتی اولیاء خدا را میبیند، ساعتها شب، سر به سجده دارند و در رکوع هستند.
سالها پیش، یکی از اولیاء خدا را دیده بودم، این مرد بیماریهای گوناگون داشت، شبی که بنده در خدمتش بودم از درد به خود میپیچید، میگفت: هفت تا مرض دارم (که اگر یکی از آنها را ما داشته باشیم از دردش طاقت نمیآوریم) یکی از آنها سیاتیک بود. همین طور که به خودش میپیچید میگفت خدا قربانت بروم، جملات عجیبی میگفت...
اگر حب به خدا باشد هیچ گاه انسان از عبادت و اطاعت خسته نمیشود، وظیفهاش را سبک نمیگیرد. دخالت در نیت نمیآید، غیر او را هیچ میبیند، همه چیز را او میبیند، برای که انجام میدهد؟! ارزش ندارد زید و بکر و عمر و... هرچه باشد. تنها برای او کار میکند.
ماه رجب است قدرش را بدانید این ماه ماهی است که اولیاء خدا با خدایشان راز و نیازهایی داشتند و از این موقعیتها استفاده میکردند اگر عبادت و طاعتی بود در این ماه، بیشتر بود، مراقبت بیشتری نسبت اعمالشان داشتند برای اینکه خودشان را تطهیر و آماده کنند برای ضیافتالله! میدانستند چه سیری را طی میکنند تا اینکه در محضر الهی وارد شوند و او از آنها پذیرایی کند.
لذا به دوستان سفارش میکنم زیاد استغفار کنید همان طور که در روایات وارد شده است این استغفارها است که صفا میدهد، جلا میدهد روح من و شما را. و لذت میبرد انسان وقتی مصفا شد از این کدورتها از عباداتش، مناجاتش، دعاهایش.
﷽
📍 اوّلین حسابگر خود انسان است❗️
📌حسابگر کیست و چه کسی از انسان ها حساب می کشد؟ حسابگران در قیامت، طبق آیات و روایات به یک معنا متعدّد هستند. اوّلین کسی که حساب می کشد، خودِ انسان است.
📌قبل از خدا در حقیقت قبل از آنکه به حساب انسان رسیدگی کنند، خودِ انسان صحیفۀ اعمال خود را بررسی می کند. سؤال می شود: چرا باید در مرحلۀ نخست خود انسان به اعمالش رسیدگی کند نه خدا، نه فرشتگان و نه کس دیگری؟ جواب این است که این روش منطقی ترین و مطمئن ترین نوع حسابگری است.
📌فرض کنید که انسان بخواهد نسبتبه حسابی که با دیگری دارد، حسابرسی و تسویه کند. هر چند طرف مطمئن باشد یا کس دیگری که مورد وثوق است بخواهد به بررسی حساب بپردازد، باز هم برای او جای شبهه باقی می ماند که نکند اشتباه کرده باشند؛ لذا بهترین، منطقی ترین، مطمئن ترین و عادلانه ترین راه که جای هیچ شبهه ای باقی نماند، این است که انسان در اموری که مربوط به خودش است، خودش حساب و کتاب کند.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 هیچ چیز غیر از عمل نیست❗️
📌 انسان در قیامت چه چیزهایی را حسابرسی می کند و فهرست صورت حساب چیست؟
📌به طور خلاصه اشاره می کنم: موضوع مورد بررسی، اعمال انسان در ابعاد گوناگون وجودش در دنیاست و هیچ چیز غیر از عمل نیست.
📌 اعتقادات هم عمل است، سایر ابعاد وجودی انسان بُعد عقلانی، قلبی، رذایل و فضایل در بُعد نفسانی و آنچه با اعضاء و جوارح انجام می دهد عمل است.
📌 هر کدام از ابعاد وجودی انسان متناسب با خودش عمل دارد هیچ چیز عمل نیست. پس آنچه را انسان خودش در قیامت حساب می کند، اعمال خود اوست.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 خودِ عمل انسان❗️
📌چگونه انسان در قیامت نسبت به اعمالش حسابگری می کند؟ آیا یک صورت حسابی دست او می دهند و او اعمالش را جمع بندی می کند؟ آیا دفتر مکتوب یا تصویر و عکس اعمالش را به او نشان می دهند تا بررسی کند، مانند نوشته هایی که ما در این دنیا داریم؟ یا مثال می زند فیلم اعمالش را برای او پخش می کنند؟ به اصطلاح برای تقویت ذهن خیر، هیچ کدام این ها نیست؛ چون همه این موارد قابل شبهه و قابل تکذیب است؛ بلکه آنچه که مورد حسابرسی قرار می گیرد خودِ عمل است، عکس آن نیست، فیلم آن نیست خود عمل یعنی یک مرتبه از صفحۀ وجودی من و شماست. در حقیقت آنچه به عنوان صحیفۀ اعمال نامیده می شود، همان است که انسان در دنیا با عمل خود در حال نگاشتن آن است و در قیامت نه نگارش مکتوب اعمال و بلکه خود اعمال عرضه می شود. به عبارتی، خودم به خودم عرضه می شوم، نه چیز دیگر.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 در قیامت قاضی کیست؟❗️
📌قاضی و حاکم در قیامت کیست؟ گفتیم که حسابگر خودِ انسان است و آنچه که به حساب می آید، فقط عمل است، امّا نه اسمش و نه عکس و فیلمش، بلکه خودش. حال باید بپرسیم: قاضی کیست؟ حاکم و قاضی هم، خود انسان است.
📌 منطقی تر و عادلانه تر از این؟ خودت، خودت را ببین و قضاوت کن؛ زیرا در قیامت عمل جدای از تو نیست؛ یک مرتبه از مراتب وجودی توست.
📌 مطالب را فهرست وار بیان کردم. بعد همراه با آیات و روایات کمی توضیح می دهم. در آیۀ قرآن آمده است:
(وَكُلَّ إِنْسَانٍ أَلْزَمْنَاهُ طَائِرَهُ فِی عُنُقِهِ)؛ در سورۀمبارکۀ اسراء است:
📌منظور از (كُلَ إِنسَانٍ)؛ یعنی استثنا ندارد. این، یک سنت و قانون الهی است. (أَلْزَمْناهُ)؛ یعنی لازم قراردادیم؛ به این معنا که جای جداسازی نیست و یک رابطۀ تنگاتنگ دارد. رابطۀ تنگاتنگ با چه؟
📌 (طائِرَهُ فِی عُنُقِهِ)؛ اعمال او طوق گردنش می باشد. «طائِر» اشاره به اعمال انسان است. خوب و بد، خیر و شر، زشت و زیبا، هر تعبیری که کرده شود، اعمال انسان را طایر می گویند. وقتی می گوید: اعمالش در گردنش است؛ یعنی یک رابطۀ تنگاتنگ با او دارد؛ به طوری که هیچ قابل انفکاک نیست و شخصیّت او؛ بلکه شخص او را در قیامت می سازد. در بین اعضای انسان یک عضو وجود دارد که اگر او را جدا کنید، دیگر آن شخص شناسایی نمی شود.
📌 اگر دست یک انسان را ببُرند، او همان انسان است. اگر پایش را بِبُرَّند، او هست. اگر گوشش را ببرند، باز خودش هست. چشمش، زبانش یا دماغش را از او جدا کنند، باز خودش است. امّا اگر گردنش را قطع کنند، دیگر معلوم نیست این تن متعلّق به چه کسی است و یا این سر مال چه کسی است.
📌 پس آیۀ می فرماید: ما یک رابطۀ تنگاتنگ بین انسان و اعمالش، چه خیر باشد و چه شرّ، قرار دادیم. در ادامۀ آیۀ شریفه آمده است:
(وَنُخْرِجُ لَهُ یوْمَ الْقِیامَةِ كِتَابًا یلْقَاهُ مَنْشُورًا)1️⃣ ؛ و ما روز قیامت بیرون میآوریم کتابی که او را باز شده ببیند.
1️⃣ ما مقدّرات و نتیجۀ اعمال هر انسانی را طوق گردن او ساختیم (که ملازم و قرین همیشگی او باشد)، و روز قیامت کتابی (که نامۀ اعمال اوست) برای او بیرون آوریم در حالی که آن نامه چنان باز باشد که همه اوراق آن را یک مرتبه ملاحظه کند. سورۀمبارکۀ اسراء، آیه 13
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 #شهادت_حضرت_امام_موسی_کاظم علیه السلام تسلیت باد🏴
#امام_کاظم علیه السلام
#روضه
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 جدا سازی از عمل امکان ندارد❗️
📌روایت از امامباقر(ع) است. راوی می گوید که حضرتدر ذیل آیۀ شریفۀ «وَ كُلَّ إِنسانٍ أَلْزَمْناهُ طائِرَهُ فِی عُنُقِهِ» فرمود:
«یَقُولُ خَیرُهُ وَ شَرُّهُ مَعَهُ حَیْثُ كَانَ لَا یَسْتَطِیعُ فِرَاقَهُ حَتَّى یُعْطَى كِتَابَهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ بِمَا عَمِلَ»1️⃣ کارهای خوب و بد، خیر و شرّش، همه جا با او هستند؛ به طوری که جداسازی او از عملش امکان ندارد، تا اینکه روز قیامت کتاب اعمالش را به او می دهند.
کتاب او همان اعمال اوست که به گردنش است. اعمال، خودش یک شخصیت است. فرضاً در دنیا قابلیّت برای انسانیّت داشتی، امّا طوری عمل کردی که در آخرت چیز دیگری شدی، خودت را مسخ کردی. اشاره کردم که این طور نیست که هر کسی وارد قیامت شود، نامۀ عملش را که در جایی ذخیره کرده اند، به دستش بدهند یا فیلم اعمالش را نشانش دهند تا انسان بگوید که من این کارها را نکردم؛ خیر. خودت را می آورند.
1️⃣ تفسیر القمی، ج2، ص17 - بحارالأنوار، ج7، ص312
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
📌جدا سازی از عمل امکان ندارد❗️
📌روایت از امامباقر(ع) است. راوی می گوید که حضرتدر ذیل آیۀ شریفۀ «وَ كُلَّ إِنسانٍ أَلْزَمْناهُ طائِرَهُ فِی عُنُقِهِ» فرمود:
«یَقُولُ خَیرُهُ وَ شَرُّهُ مَعَهُ حَیْثُ كَانَ لَا یَسْتَطِیعُ فِرَاقَهُ حَتَّى یُعْطَى كِتَابَهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ بِمَا عَمِلَ»1️⃣
📌 کارهای خوب و بد، خیر و شرّش، همه جا با او هستند؛ به طوری که جداسازی او از عملش امکان ندارد، تا اینکه روز قیامت کتاب اعمالش را به او می دهند.
کتاب او همان اعمال اوست که به گردنش است.
اعمال، خودش یک شخصیت است. فرضاً در دنیا قابلیّت برای انسانیّت داشتی، امّا طوری عمل کردی که در آخرت چیز دیگری شدی، خودت را مسخ کردی. اشاره کردم که این طور نیست که هر کسی وارد قیامت شود، نامۀ عملش را که در جایی ذخیره کرده اند، به دستش بدهند یا فیلم اعمالش را نشانش دهند تا انسان بگوید که من این کارها را نکردم؛ خیر. خودت را می آورند.
1️⃣ تفسیر القمی، ج2، ص17 - بحارالأنوار، ج7، ص312
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
﷽
📍 ماموریت پیغمبر اکرم(صلوات الله علیه و آله و سلم )❗️
📌در باب مسئلۀ بعثت انبیا(ع) می خواستم بر این نکته تکیه کنم که به طور کلّی انبیا(ع) برای تزکیۀ انسان ها در این سه رابطه مبعوث شدند و مأموریت پیدا کردند و أهمّ این تزکیه ها تزکیۀ اخلاقی است؛ یعنی تطهیر نفس از ملکات رذیله و آراسته شدن او به فضایل. غایت از بعثت و دعوت انبیا(ع) همین مکارم اخلاقی است که در روایات متعدّدی از پیغمبراکرم(ع) وارد شده است. من این روایت را با تعبیرهای گوناگون دیدم. در روایت دارد: «بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ»1️⃣؛
📌حضرت می فرماید غایت بعثت من، اِکمال مکارم اخلاقی است. این را غایت می گیرد از بعثت؛ یعنی باید نتیجۀ دعوت من این باشد که اگر این نباشد، بعثت من فایده ای نخواهد داشت.
برای رسیدن به این غایت چهار مأموریت به من دادند. تلاوت آیات، تزکیۀ نفوس، تعلیم کتاب و تعلیم حکمت. پس غایت این است، نتیجه دعوت باید این باشد. آن چهار مأموریت باید انجام شود تا به آن غایت و آن نتیجه برسیم.
1️⃣ بحارالأنوار، ج 67، ص 372؛ مستدرک الوسائل، ج 11، ص 187
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_نبوی
📕 کتاب چهارم
📝 جلسه سیزدهم
#عید_مبعث رسول اکرم صلوات الله علیه و آله و سلم مبارک باد
🌺💐🌺💐
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 او خودش را در حال ارتکاب اعمال می بیند❗️
📌خالد نامی از امام صادق(ع) نقل می کند که حضرت فرمودند:
«إِذَا كَانَ یَوْمُ الْقِیامَةِ دُفِعَ إِلَى الْإِنْسَانِ كِتَابُهُ ثُمَّ قِیلَ لَهُ اقْرَأْ»؛ روز قیامت، صحیفۀ عمل انسان را به او می دهند. سپس می گویند: بخوان.
«قُلْتُ فَیَعْرِفُ مَا فِیهِ»؛
راوی می گوید: سؤال کردیم: آیا می تواند اعمالش را شناسایی کند؟
«فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ یُذَكِّرُهُ فَمَا مِنْ لَحْظَةٍ وَ لَا كَلِمَةٍ وَ لَا نَقْلِ قَدَمٍ وَ لَا شَی ءٍ فَعَلَهُ إِلَّا ذَكَرَهُ كَأَنَّهُ فَعَلَهُ تِلْكَ السَّاعَةَ»1️⃣؛
حضرت فرمود: هیچ لحظه یا کلمه یا قدم و حرکتی نیست که انجام داده باشد، مگر اینکه همۀ این ها به یادش می آید؛ مثل اینکه همین الآن انجام می دهد.
گویی که همین الآن دارد دروغ می گوید یا غیبت می کند؛ او خودش را در حال ارتکاب اعمال می بیند
1️⃣ تفسیر العیاشی، ج2، ص328 - بحارالأنوار، ج 7، ص315
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 کوچک و بزرگ اعمال نشان داده می شود❗️
📌در یکی از آیات قرآن آمده است:
«وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِینَ مُشْفِقِینَ مِمَّا فِیهِ»؛ وقتی که صحیفۀ اعمال قرارداده شد، بدکاران با ترس و لرز آنچه را در صحیفۀ وجودشان نگاشته اند، می بینند.
«وَیَقُولُونَ یا وَیْلَتَنَا مَا لِهٰذَا الْكِتَابِ لَا یُغَادِرُ صَغِیرَةً وَلَا كَبِیرَةً إِلَّا أَحْصَاهَا ۚ»؛
می گویند: وای بر ما! این چیست که هیچ کوچک و بزرگی نیست مگر که همۀ آن ها را شمارش کرده است!
(وَ وَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِراً ۗ وَلَا یَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَدًا) 1️⃣؛
آیه خیلی زیباست. آنچه را از عمل کرده اند، حاضر می یابند و پروردگارتان به کسی ظلم نمی کند.
این، یکی از آیاتی است که برای تجسّم اعمال به آن استناد می کنند.
منظور از رؤیت نامۀ عمل، دیدن «خود» است و این «خود» هم، حاصل اعمال در دنیاست. سپس خودم، قاضی و حاکم بر خود هستم، نیاز به قضاوت کسی خارج از خود نیست، نتیجه را هم خودم اعلام می کنم؛ لذا هیچ راهی برای عذرتراشی و فرار باقی نمی ماند. سعادت و شقاوت در آخرت تحمیلی نیست.
در اوّل آیه آمده بود: (وَ وُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِینَ مُشْفِقِینَ مِمَّا فِیهِ)؛ مجرمین روز قیامت با ترس و لرز صحیفۀ اعمالشان را می بینند؛ پس چرا دچار هول، ترس و لرز می شوند؟! زیرا (وَ یَقُولُونَ یَا وَیلَتَنَا مَا لِ هَذَا الْكِتابِ)؛ می گویند همۀ اعمال ریز و درشت آن ها ثبت شده است. چرا این حرف را می زنند؟ زیرا نتیجهاش را خودش اعلام می کند و سزایش غیر از جهنّم چیز دیگری نیست.
در حقیقت بعد از اینکه خود انسان حساب می کشد از اعمالی که بدون استثنا ثبت شده است، خودش هم قضاوت می کند.
1️⃣ سورۀمبارکۀ کهف، آیۀ 49
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #حساب
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
کوچک و بزرگ اعمال نشان داده می شود️
https://www.aparat.com/v/YmrTo
﷽
📍دوستان ماه رجب رفت❗️
❓بگویید ببینم در این ماه گذشته چکار کردید؟ تمام شد، آیا شما ناراحتید که ماه رجب چرا از دست ما گرفته شد؟
رفت، دیگر برنمیگردد، به حسب ظاهر دیگر تمام شد.
🌸چه ماه خوبی بود، ماه پر از رحمت بود. آنطور که روایات داشت ماه خدا بود، ماه استغفار بود.
تعبیرهایی که در روایات داشت که رجب را «اصب» میگفتند، چون رحمت خدا و مغفرت خدا در این ماه، بر امّت ریزش میکند.
آیا از این باران رحمت به دل شما هم رسید؟ آیا خودمان را در معرض این قرار دادیم؟ واقعا بنشینیم فکر کنیم. موقعیتهای زمانی و مکانی که از دست رفتهاند.
گ
✳️حالا وارد ماه شعبان شدیم، باز هم این یکی از موقعیتها است.
✅حزن نسبت به گذشته، باید نقش سازندگی نسبت به آینده داشته باشد و انسان تدارک کند.
ما در روایات داریم ماه شعبان ماه پیغمبراکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم است، در این ماه هم استغفار وارد شده است. بسیار راجعبه آن سفارش شده است. در ماه رجب بود، در ماه شعبان هم هست.
✔️اگر کسی واقعاً دلش، تکان خورده باشد و واقعاً از نظر دل و قلب محزون باشد و اندوهگین باشد نسبت به گذشتۀ از دست رفتهاش، تا حدّی در صدد جبران نسبت به آیندهاش میباشد.
«اللهم صل علی محمد و آل محمد»
〰️〰️〰️〰️〰️
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
دوستان ما رجب رفت!
https://www.aparat.com/v/3FxKN
....
ببینید 👌👆🌺
﷽
📍دوستان ماه رجب رفت❗️
📌ماه رجب یک ماهی بود که دربهای خیر باز بود برامون. فهمیدیم به اینکه در بسته شد دیگه دیشب بستند. اصلاً فهمیدی؟ ها؟ بستند. مثل اینکه یه شب ما اینجا نشستیم و شروع کردیم با دوستان صحبت کردن بابا قدر بدونیدا تو روایت داره ماه رجب که وارد میشه ها درب خیر باز شده هر شب از اول شب تا صبح فرشتۀ الهی به نام داعی فریاد میکنه بیاین، بیاین. آی گناهکارها بیایید مغفرت هست تو این ماه. مغفرت هست رحمت هست عفو است.چه چه چه نمیخوام حالا. دیگه از دیشب تا حالا هیچ از این صدا و ندا خبری نیست. تموم شد. یغلق الباب کی بسته می شه در بسته شد مؤمن که از اینها غفلت نمیکنه که. ولی باز من این مطلب رو عرض کنم درست است اون درب بسته شد اون باب خیر بسته شد. ولی در روایت داریم از پیغمبر اکرم که امروز روز اول ماه شعبان باز یه در دیگه باز شده حالا این غفلت نکنید در روایت دارد که پیغمبر اکرم فرمود روز اول ماه شعبان که میشود درب بهشت باز میشود خدا امر میکند به شجرۀ طوبی که نزدیک بیاد به دنیا. مییاد. شاخههاش رو میگه که آویزان کند در دنیا وقتی آویزان کرد. هر کس یکی از این شاخههای درخت طوبی را بهش متمسک بشه او رو به سوی بهشت میکشاند. و شجرۀ زقوم هم اونم شاخههاشو میافکند و هر کس متمسک به او بشه او را به سوی جهنم میکشاند. ما روایت داریم از پیغمبر اکرم. خب این درب باز شده خب باید آدم استفاده بکنه از این درب.
باز شدن در. بعد در روایت دارد مفصل است. دارد به اینکه هر کس یک عمل خیر انجام بدهد عمل خیر یعنی پردهداری کند نسبت به خداوند حیا را رعایت بکند. خیلی مفصله روایت. دونه دوننه شمارش هم شده توش. مثل این است به اینکه یکی از این شاخهها رو بهش متمسک شده و به سوی بهشت می کشدش و نعوذبالله اگر پردهدری کند متمسک به یکی از شاخههای شجرۀ زقوم بشه رو سوی جهنم میشه. حتی در روایت دارد پیغمبر اکرم سرشو بلند کرد میخندید گفتند: زید بن حارثه رو میبینم که چندین شاخه رو گرفته داره میره از شاخههای درخت طوبی را. شد؟ مؤمن استفاده میکنه از این فرصتها از این موقعیتها. اینها رو از دست نمیده.
به تعبیر دیگر مومن پردهداری میکند نسبت به ربّش اونجور که در روایت بود. لذا دوستان سفارش میکنم ماه شعبان است وارد شدیم در این ماه هم استغفار وارد شده است خیلی استغفار بکنید. بذارید یه خرده یواش یواش تمیز بشیم شاید قابلیت داشته باشیم که سر سفرۀ خدا بریم تو ماه رمضون دیگه. این ضیافت الله. آخه کثیفها رو که اونجا راه نمیدن که. «دُعیتم الی ضیافه الله».
این استغفارهایی که تو ماه رجب اومده است تو ماه شعبون اومده اینا برا خاطر اینه که شستشو بکنیم خودمون رو آخه تا کی. تا کی اولیا خدا را به زحمت بیندازیم من چه تعبیری بکنم ها؟ تا کی؟ که پیغمبر اکرم بخواد شفاعت ما را بکنه نعوذبالله ما از خدا خجالت بکشیم. من چه تعبیر بکنم؟ تعبیرات خیلی بدی ست. ها؟ که تو روایت هم داریم. یه خرده هم خودمون تکون بخوریم این روایتی که از پیغمبر اکرم است دارد «شعبانُ شهری». ماه شعبان ماه من پیغمبر است. «رَحِمَ الله من اعاننی علی شهری». خدا رحمت کند اون کسی که منو کمک کنه تو این شهر. میفهمی یعنی چی؟ ها؟ منو کمک کنه؟ یه بُردش اینه که اگر تو این ماه ها شماها بیاین بدیها رو کنار بذارین بی حیایی ها رو کنار بذارین حریم خدا رو حفظ بکنینا منو کمک کردین در اینکه بخوام شفاعتتون بکنم دیگه زیاد به فشار نیفتم. یک بعدش اینه. منو کمکم کنید. کمکم کن واسه خودتون.
📌لذا به دوستان عرض میکنم این استغفارها که وارد شده اینها رو در ماه شعبان حالا اعمال دیگه دارد البته ماه شعبان که هست درش به خصوص من اینو تأکید می کنم راجع به استغفارها. که اینها یک نوع خانه تکانی درونیست برای ما.
«اللهمّ صلّ علی محمّد و آل محمّد».
〰️〰️〰️〰️〰️
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 تعبیراهل معرفت راجع #ماه_شعبان❗️
📌ماه، ماه مبارک شعبان است که وارد شدیم در او یک تعبیری دارند اهل معرفت راجع به این ماه. میگویند ماه شعبان منزلیست از منازل عمر سالک الی الله. یعنی سالک الی الله اگر بخواهیم ما این مقاطع عمر او را در ربط با زمان کسی که سیر الی الله تعالی دارد یک مقطعش عبارت از ماه مبارک شعبان است که فرصتی است برای او نسبت به سلوکش به این تعبیر. خب این یک بحثیست که من فقط اشاره کردم و اینکه در روایات بسیار ما داریم راجع به این ماه سفارشاتی که شده است و جلالت قدرش و عظمتش تا اونجایی را که روایت از پیغمبر اکرم است حضرت میفرماید «شَعبَانُ شَهرِی رَحِمَ اللَّهُ مَن أَعَانَنِی عَلَی شَهرِی». ماه شعبان ماه من است رحمت خدا بر اون کسی باد که مرا کمک کند نسبت به این شهر که من یک وقتی در گذشته در مباحث گفتم که چطوری ما پیغمبر رو کمک کنیم نسبت به این شهر. من نمیخوام که وارد این بحث بشم. چون بحث دیگری دارم. و این در ارتباط یعنی متناسب با همین فرمایش پیغمبر اکرم است که اعمالی را برای این ماه مبارک بهش سفارش میکنند تأکید میکنند که سرآمد او عبارت از استغفار است. سرآمد اون اعمال استغفار است که به او سفارش شده در این ماه که مراجعه کنید که هر روز هفتاد مرتبه «أَستَغفِرُ اللَّهَ وَ أَسئَلُهُ التَّوبَهَ».
بعد هم این استغفار رو هفتاد بار بگو حتی در روایتی دارد که هفتاد بار استغفار در هر روز ماه مبارک شعبان معادل است با هفتاد هزار بار یا مرتبه استغفار در ماههای دیگه. که من یک وقتی بحث کردم راجع به این رقمهایی که وارد شده من نمیخوام که باز وارد این بحث بشم که اینها همه گویای برد اوست. برد این عمل است در این مقطع زمانی، برد این عمل در این مقطع زمانی خوب دقت کنید استغفار و چه بسا مثلا مربوط به این باشد که ماه مبارک شعبان ماه آمادگی برای ورود به ماه رمضان است. ماه آمادگی ورود به ماه مبارک رمضان است.
آمادگی که انسان خودش رو در این ماه آماده میکند برای ورود به ماه مبارک رمضان و سرش هم این است حالا من یک مثالی بزنم حالا در باب ماه مبارک رمضان اینرو خوب میدونید همتون. ماه ضیافت الله است ماهیست که خداوند میهمان کرده است بندگانش را درسته؟ ورود به میهمانی خداست ماه میهمانیست. حالا ما به حسب ظاهر از نظر ظاهری عرض می کنم ما اگر بخواهیم برویم خدمت یک شخصیتی بزرگی که ما را دعوت کرده است که از ما پذیرایی کند چه میکنیم؟ خیلی روشنه. چیکار میکنیم؟ معلومه خودمون رو میریم تر تمیز میکنیم نگاه کنید سادش کردم. میریم حمام لباسهای خودمون رو به حسب ظاهرمون رو. فرق میگذاریم. بین چی؟
بین این محضر با چی؟ با محضرهای دیگه. متناسب با اون معناست که این اعمال آمده است و سرآمدش هم چیه؟ این دعاها و این ذکر است. که عبارت از استغفار است که استغفار شست شویی است.
استغفار یک نوع شست و شوی درونیست و ازالۀ کثافات ناشی از تخلفهاست. توجه میکنید چی میخوام بگم و لذا سفارش اکید شده نسبت به این این عمل.
〰️〰️〰️〰️〰️
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 سوم شعبانه ❗️
📌از پیغمبر اکرم من عرض کردم حتی در عامه مکررا اینرو نقل میکنند به تعبیر که گفتم «حُسِینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِن حُسَینی» «حُسِینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنه». شد دو تا تعبیر. توجه کنید. اگر اولی را تولد شخصی بگیریم که خیلی ظاهره. دومی تولد شخصیتی به معنای علت مبقیه است. انشاءالله امیدوارم حرفهام مفهوم شده باشه. توجه میکنید چه عرض کردم من هم از او هستم. توجه میکنید چه عرض کردم نه اینکه او در مجرای چی؟
📌 وجودی من نقش داشته. حالا یک نکتهای رو بهتون بگم. و او عجیب این است که تولد شخصیتی حسین و شخصیش در یک روز است. میشه شعبان سوم ماه. مشهور میگن سوم شعبان به اصطلاح متولد شد تولد شخصیش. از اونطرف هم تاریخ تقریبا من ندیدم خلاف این ظاهرا یادم نیست. بالاتر از مشهور میگن سوم شعبان هم وارد چی شد؟ مکه شد.
📌 این هم تولد شخصیتیش هم تولد شخصی حسین علیهالسلام هم تولد شخصیتی حسین علیهالسلام به معنای اینکه او اسلام را بر پا نگهداشت بعد از پیغمبر که تو حرفاش هم خیلی بودهها در یک روز است. تقارن عجیبی است و اون سوم شعبانه هم ورودش به مکه هم ورودش به این نشئه. توجه میکنید که چه عرض کردم. که ما کمتر چه بسا در تاریخ این شده ولی من دیگه بسه حرفم.
«اللهمّ صلّ علی محمّد و آل محمّد».
〰️〰️〰️〰️〰️
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
#میلاد_امام_حسین علیه السلام
@agamojtabatehrani
﷽
📍 امام حسین(ع) دلرباست❗️
📌 بهترین و ارزشمندترین ابعاد وجودی انسان، بُعد قلبی او است. با توجّه به مطالبی که الآن اشاره شد، باید بگوییم که استیلا و سلطۀ این بُعد از وجود انسان هم از آن خدا است که او نیز این عزّت را به اهل بیت(ع) داده است. من گفتم که امام حسین(ع) دل می بَرَد و دل رُبا است. این تعبیر خیلی حساب شده است.
📌بهترین تعبیر همین است که از نظر علمی و قرآنی هم آن را اجمالاً اثبات کردیم. او دل ربا است و دل ربایی اش هم منقطع نیست. بهترین عالم وجودی انسان، بُعد قلب او است؛ یعنی اشرف ابعاد انسان، قلب او است و همین بُعد را خداوند تحت تصرّف این ولیّ خود قرار داده است.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #کتاب_سلوک_عاشورایی
📕 #ماه_شعبان #میلاد_امام_حسین علیه السلام
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani