﷽
📍 عوامل کنترل قوای درونی❗️
📌از امیرالمؤمنین علی(ع) در این زمینه نقل شده است که حضرت می فرمایند: «النُّفُوسُ طَلِقَةٌ»1️⃣؛ مُراد از «نُفُوس»، مجموعۀ سه نیروی درونی انسان -یعنی شهوت، غضب و وهم- است و «طَلِقَه» هم به معنای بی بندوباری است؛ بنابراین حضرت می فرمایند: نفس انسان می خواهد در هر سه بُعد شهوت، غضب و وهم به طور مطلق آزاد بوده و هرطور که می خواهد عمل کند؛ به عبارت دیگر مرزنشناسی، از خصوصیّات بارز شهوت، غضب و وهم انسان است.
سپس حضرت در ادامه می فرمایند: «لكِنَّ أَیْدِیَ الْعُقُولِ تُمْسِك أَعِنَّتَهَا عَنِ النُّحُوس»؛ امّا دستان «عقل»، افسار نفس را می کشد و او را از انجام اعمال قبیح باز می دارد. البتّه «شرع» نیز در این زمینه با «عقل» همسو است؛
بنابراین «عقل» و «شرع»، نَفْس انسان را مهار کرده و او را از بی بندوباری ها باز می دارند تا بُعد نفسانی انسان به چیزهایی که نه شرع می پسندد و نه عقل بر آن صحّه می گذارد، آلوده نشده و به دام نحسی ها گرفتار نشود.
1️⃣ غررالحکم، ص 115
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 راه رسیدن به راحتی❗️
📌 روایتی از امام صادق(ع) نقل شده است که وقتی به حضرت عرض کردند: «أَیْنَ طَرِیقُ الرَّاحَةِ؟»1️⃣ راه رسیدن به راحتی چیست؟ حضرت فرمودند: «فِی خِلَافِ الْهَوَى»؛ راحتی انسان، در مخالفت با هوای نفس است.
در ادامۀ روایت آمده است که مجدّداً از امام(ع) پرسیدند: «فَمَتَى یَجِدُ الرَّاحَةَ؟»؛ با این وضع که همیشه باید خلاف خواسته های نفس عمل کرد و او را مدام محدود ساخت، پس کجا راحتی را می توان به دست آورد؟ حضرت در جواب فرمودند: «عِنْدَ أَوَّلِ یَوْمٍ یَصِیرُ فِی الْجَنَّةِ»؛ اوّلین روزی که انسان به سمت بهشت می رود، راحتی را به دست خواهد آورد؛ یعنی راحتی نهایی انسان، مربوط به زندگی جاودانۀ او در بهشت است؛ بنابراین انسان باید تا آخرین لحظۀ عمر، مراقب نفس خود بوده و خواسته های او را مطابق با شرع و عقل، تنظیم و تحدید کند.
(اَللّـٰهُمݠَّ صَلِّ عَلیٰ مُحَمَّدٍ وَ اٰلِ مُحَمَّدٍ)
1️⃣ بحارالأنوار، ج 75، ص 254
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
راجعبه شهادت امام هشتم(ع) دو نقل وجود دارد: یکی آخر صفر و یکی بیست و سوّم ذیقعده است. حتّی سیّد بن طاووس(ره) زیارت مخصوص حضرت را که از نزدیک و دور خوانده می شود در بیستوسوّم ذیقعده می داند؛ لذا به دوستان توصیه می کنم روز جمعه از همین جا حضرت را زیارت کنند.
زهری که به امامرضا(ع) مهلت نداد
در سند معتبری نقل می کنند که امامهشتم(ع) را مختصر تبی عارض شد. خبر به مأمون لعنت الله علیه رسید. به ابن بشیر لعنت الله علیه می گوید: زهر خاصّی را زیر ناخن هایش تعبیه کند. خود مأمون لعنت الله علیه به عیادت امامهشتم(ع) آمد. دستور داد انار آوردند و به همان کسی که دستانش به زهر آلوده بود گفت که انارها را آماده کند. سپس انار را نزد حضرت گذاشت و گفت: بخور. حضرت امتناع کردند. مأمون لعنت الله علیه چند بار اصرار کرد و در نهایت، جنبۀ تهدید پیدا کرد. حضرت اجباراً به اصرار او چند قاشق تناول کردند. مأمون لعنت الله علیه بلافاصله حرکت کرد و رفت. چون آن خبیث می دانست که چه کرده است. این حادثه در بعد از ظهر اتّفاق افتاد، چون در روایت می نویسد: حضرت نماز عصر را هنوز نخوانده بودند. زهر آن چنان اثر گذاشت که حضرت حدود پنجاه بار از جایش حرکت کرد. در بین ائمّه(ع) بسیاری مسموم شدند، امّا چند روز طول می کشید تا زهر اثر کند. این زهر به امامهشتم(ع) چند ساعت بیشتر مهلت نداد. امامهشتم(ع) به اباصلت فرمود که درهای خانه را ببندد و کسی را راه ندهد. حضرت در حجرۀ مخصوص خودشان وارد بستر شدند. اباصلت می گوید: حتّی در آن حجره را هم بستم و در میان صحن حیات ایستاده بودم با حالت غم و اندوهی که مرا احاطه کرده بود؛ خدایا! چه می شود؟! یک وقت دیدم آقازاده ای وارد حیاط شد، با تعجب نگاهی به او انداختم. دیدم چهره اش درخشان و شبیه ترین مردم به امامهشتم(ع) است. عرض کردم: من درها را بسته بودم. شما که هستید و از کجا آمدید؟! در جواب به من فرمود: آن خدایی که مرا به یک لحظه از مدینه به طوس آورد، قدرت دارد که مرا از در بسته وارد کند. منم حجّت خدا بر تو؛ منم فرزند علی بن موسی الرضا(ع). سپس به سوی حجره حرکت کرد. دربِ حجره باز شد و وقتی چشم امامهشتم(ع) به او افتاد، از جا حرکت کرد. این آقازاده را در آغوشش گرفت، پسر را می بوسد و می بوید. 1️⃣
«لَا یَومَ کَیَومَکَ یَا أَبَا عَبدِاللَّهِ(ع)»؛ حسین(ع) آمد بالای سر فرزندش، «وَ جَلَسَ عَلَی التُّرَابِ»؛ آقا روی خاک نشست. «فَوَضَعَ رَأسَهُ عَلَی حِجرِهِ»؛ سر علی(ع) را به دامن گرفت و با دست مبارکش خون از چهرۀ علی(ع) پاک می کرد. ابتدا سر را به سینۀ مبارکش گذاشت. «فَوَضَعَ خَدَّهُ عَلَی خَدِّهِ»؛.
«اللّهم صلّ علی محمّد و آل محمّد»
1️⃣ عيون أخبار الرضا(ع) ، ج 2، ص243
〰️〰️〰️〰️〰️
#روضه
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیمِ
* بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ *
رُوِیَ عَن ابِی الحَسنَ الرِّضا عَلَیهِ السَّلامُ قالَ:
« اُنظُر اِلی مَن هُوَ دُونَکَ فیِ المَقدِرَةِ وَ لا تَنظُر اِلی مَن هُوَ فَوقَکَ فَاِنَّ ذلِکَ اَقنَعُ لَکَ وَ اَحری أن تَستَوجِبَ
الزِّیادَةَ»1️⃣
ترجمه: در امور مادی دنیا نگاهت به کسانی باشد که از تو پائین تر هستند و از تو کمتر دارند و به کسانی که بالاتر از تو هستند و بیشتر از تو در اختیار دارند. نگاه نکن. زیرا که این عمل باعث می شود که تو به آن چه داری قناعتت بیشتر شود و این عمل تو را سزاوارتر و شایسته تر می کند که خداوند به تو بیشتر بدهد.
شرح: روایت از امام هشتم صلوات الله علیه، منقول است که حضرت فرمودند: در امور مادی دنیایی، تو نگاهت به کسانی باشد که از نظر امکانات مادی،کمتر از تو در اختیار دارند. «اُنظُر اِلی مَن هُوَ دُونَکَ فیِ المَقدِرَةِ وَ لا تَنظُر اِلی مَن هُوَ فَوقَکَ» هیچ وقت نگاه نکن، توجه نکن به آن کسانی که بیش از تو، امور مادی در اختیار دارند.
من حالا این مطلب را عرض کنم، حالا این روایت از امام هشتم علیه السلام، است. ما داریم در روایات که هم امور مادی را مطرح می کنند، هم معنوی را. این جا امام هشتم علیه السلام، امور مادی را مطرح می کند.
نگاه نکن فلانی وضعش چه جوری هست، مثلا چه دارد، کذا و کذا. بالایی ها را نگاه نکن. پایین دستت را نگاه کن، به بالا دستت نگاه نکن، آن هایی که امکاناتشان بیش از تو است، نه. آن که کمتر از توست. چرا؟بعد حضرت دو تا جهت را می فرماید:
«فَاِنَّ ذلِکَ اَقنَعُ لَکَ»جهت اول به تعبیر من، جنبه خلقی دارد که مربوط به خود انسان است، از نظر روانی و روحی. دومیش جنبه خالقی دارد. به تعبیر من، حالا می گویم.
اما از نظر روحی خودت، موجب می شود که تو نسبت به آن چه را که داری، قناعتت بیشتر بشود؛ چون وقتی پایین دست را نگاه کردم، خودم را بالا دست آن می بینم. نیست این جور؟! در نتیجه به آن چه را که دارم، قناعتم چیه؟ بیشتر می شود.«اَقنَعُ لَکَ» توجه کنید. یک وقت مساوی هستیم، می شود قناعت بکنم. وقتی می بینم بالاتر هستم، هان؟! قناعتش آدم هان؟! بیشتر می شوددیگر، شد؟! این که دارم. این جهت اول که مربوط به خودت است و روانی است، عصبی به قول ماست. توجه می کنید چی می خواهم بگویم؟ که آرامش خوبی پیدا می کنید.
دوم خالقی است.«وَ اَحری أن تَستَوجِبَ الزِّیادَةَ» و او این که، این موجب می شود که تو عندالله، سزاوارتر بشوی که بی افزاید به آن چه را که تو در دست داری. « اَحری» سزاوارتر. شد؟! که تو مستوجب بشوی که زیاده، خدا بهت چکار کند؟ اضافه کند. هم از نظر خودت و هم از نظر خدا. من چه تعبیری بکنم، همچین ساده اش بکنم؟! هم به نفع خودت است از نظر روحیت، باز هم آن به نفع توست،ها! آن خدایی هم باز نفع توست؛ اما بدانید، این موجب می شود که خدا چکار بکند؟ بگوید: این سزاوارتر است، این کسی نیست که از ما گله بکند. فهمیدی؟ بدبختی های ما
﷽
📍 حداقل شرایط لازم برای مربّی❗️
📌مسئله، مسئلۀ تأدیب نفس است؛ این مطلب برای همه دارای اهمّیت است؛ امّا برای کسی که میخواهد مربّی دیگران باشد، از اهمّیت بیشتری برخوردار است. کسی که هنوز شهوت، غضب و وهم خود را رام نکرده و در بُعد نفسانی وجود خویش دچار مشکل میباشد، چگونه میتواند دیگران را در این امر راهنمایی و هدایت کند؟! شهوت، غضب و وهم انسان، مرزنشناس و بیپروا هستند. بهتعبیر قرآن (إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ) 1️⃣؛ نفس انسان پیوسته به بدیها امر میکند؛ بنابراین برای کسی که میخواهد مربّی دیگران باشد، حداقل شرایط لازم این است که بتواند خود را کنترل و مهار کند. این مطلب پیچیدگی خاصّی ندارد.
یکی از بزرگان(ره) در این زمینه میفرمود: «باید جلوی یابوی چموشِ نفس را گرفت.» مُراد ایشان از این مطلب، آن بود که باید دهنهای از شرع و عقل بر نفس حیوانی خود بزنیم و آن را به آداب الهیّه مؤدّب کنیم؛ وگرنه نه تنها نمیتوانیم دیگران را هدایت کنیم بلکه گاهی آنها را به ضلالت هم میکشانیم.
1️⃣ سورۀ مبارکۀ یوسف، آیۀ 53
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
📝 جلسه سوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani
﷽
📍 اعمال روز 25 ذی القعده، روز دحوالارض❗️
📌کار مهم در این ماه آگاهی از نعمتهایی است که خداوند در روز دحوالارض؛ گسترش زمین به بشر ارزانی داشته است. زیرا آگاهی از نعمت و کم و کیف آن اولین مرتبه شکر است. همانگونه که در روایات بر این مطلب تصریح و در علم اخلاق ثابت شده است.در روایات زیادی آمده است که در بیست و پنجم ذی القعده کعبه نصب گردیده، زمین گسترده شده، آدم پایین آمده، خلیل و عیسی (علیهما السلام) متولد شدند و رحمت پخش شده است.از امیرالمؤمنین (علیه السلام) روایت شده است که فرمودند: اولین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شد، در بیست و پنجم ذی القعده بود. کسی که این روز را روزه داشته و شبش را به عبادت بایستد، عبادت صد سال را که روزش را روزه و شبش را در عبادت باشد، خواهد داشت. هر گروهی که در این روز برای ذکر پروردگار بزرگشان گرد هم آیند، پراکنده نمی گردند مگر این که خواسته آنان داده می شود. در این روز یک میلیون رحمت نازل می شود که نود و نه هزار تای آن برای روزه داران این روز و عبادت کنندگان این شب خواهد بود.
دو رکعت نماز در این روز روایت شده است: پیش از ظهر، دو رکعت نماز با یک بار حمد و پنج بار شمس و ضحی خوانده و بعد از سلام بگوید: لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم و دعا کرده و بگوید: یا مقیل العثرات! أقلنی عثرتی. یا مجیب الدعوات! أجب دعوتی. یا سامع الاصوات اسمع صوتی و ارحمنی و تجاوز عن سیئاتی و ما عندی،یا ذالجلال و الاکرام!نیز مستحب است دعایی را که اول آن یا داحی الکعبه است بخواند.
________________________________________
اعمال 25 ذی القعده از کتاب المراقبات میرزا جواد ملکی تبریزی
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 دل یا قلب انسان خانه خدا است❗️
📌متأسّفانه برخی از افراد، در جواب دیگران که آن ها را از اطاعت نفس برحذر می دارند، می گویند: «دلم می خواهد فلان عمل را انجام دهم؛ به شما چه ربطی دارد؟!»؛ در جواب این افراد باید گفت: این «دل» نیست که انجام این کار را از شما می خواهد؛
بلکه این «نفس حیوانی» است که شما را به سوی آن عمل کشانیده است. دل و یا قلب انسان، خانۀ خدا است و شما به اشتباه، اسم شهوت، غضب و وهم را «دل» می گذارید. آیا فکر می کنید با عوض کردن اسم، می توانید خود را فریب بدهید؟
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
📝 جلسه سوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 ما نمیتوانیم گناه نکنیم❗️
📌متأسّفانه برخی مکرّراً به من مراجعه کرده و میگویند: «ما نمیتوانیم گناه نکنیم!» من نیز به آنها میگویم: «به من دروغ نگویید؛ نگویید نمیتوانیم؛ بلکه بگویید نمیخواهیم.» نمیتوانم؛ یعنی خداوند قدرت این کار را به من نداده است،
درحالیکه خداوند توان خودسازی را به همه داده است. چنین اشخاصی حتّی اگر بخواهند نفس خود را تربیت کنند، در ابتدا با مشکلات فراوانی روبهرو خواهند شد. بههرحال مخالفت با نفس فشار دارد و سخت است؛ به همین منظور برخی از زیر بار آن فرار کرده و اسم آن را «نمیتوانم» میگذارند.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
📝 جلسه سوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 عوامل تحریک کنندۀ،مال❗️
📌مال، یکی از آن مواردی است که انسان به مقتضای «شهوت» خویش دنبال آن می رود و به مرور، نسبت به آن دل بستگی پیدا کرده و دچار افسارگسیختگی می شود. سخن انبیای الهی(ع) خطاب به انسان ها در این زمینه چنین است: انسان، نباید برای تحصیل مال، دست به هر کاری زده و به هر روشی متوسّل بشود؛ اگرچه شیطان درونی انسان و چه بسا برخی از شیاطین بیرونی، او را به سوی کسب مال از هر طریقی دعوت می کنند؛ امّا انسان نباید از حدود الهی تجاوز نماید؛ بنابراین یکی از نقاط ضعف انسان، همین مسئلۀ مال است.
در روایتی از امام صادق(ع) نقل شده است که حضرت فرمودند: «إِنَّ الشَّیْطَانَ یُدِیرُ ابْنَ آدَمَ فِی كلِّ شَیْ ءٍ»1️⃣؛ شیطان، این گونه است که قوّۀ واهمۀ انسان را احاطه کرده و نسبت به هرچیزی، دور او می چرخد؛ یعنی مترصّد موقعیّتی است تا انسان را به زمین بزند.
حضرت در ادامه می فرمایند: «فَإِذَا أَعْیَاهُ»؛ وقتی انسان را خسته کرد، «جَثَمَ لَهُ عِنْدَ الْمَالِ فَأَخَذَ بِرَقَبَتِهِ»؛ در یک مسئلۀ مالی روی او می جهد و گردنش را می گیرد و دیگر رهایش نمی کند؛
بنابراین یکی از نقاط ضعف انسان و به تعبیر روایت، یکی از کمین گاه های شیطان، هنگام رو به رو شدن او با مسائل مالی است که همۀ انسان ها، مخصوصاّ مربّیان باید نسبت به آن حسّاس باشند.
1️⃣ «البتّه این روایت را می توان به دو صورت خواند؛ یعنی هم می توان روایت را با تعبیر «یدِیرُ» خواند و هم می توان به جای آن از تعبیر «یدَبِّرُ» استفاده کرد»؛ الکافی، ج 2، ص 315
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
📝 جلسه سوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 تأدیب خود مقدّم بر تأدیب دیگران است ❗️
📌در کتاب شریف نهج البلاغه از امیرالمؤمنین علی(ع) نقل شده است که حضرت فرمودند: «مَنْ نَصَبَ نَفْسَهُ لِلنَّاسِ إِمَاماً فَلْیَبْدَأْ بِتَعْلِیمِ نَفْسِهِ قَبْلَ تَعْلِیمِ غَیْرِهِ»1️⃣؛ هرکس می خواهد خود را زمامدار دیگران قرار دهد، باید پیش از تعلیم دیگران، به تعلیم خویش بپردازد؛ مُراد از «تعلیم» در اینجا همان «تأدیب» است.
حضرت در ادامه می فرمایند: «وَ لْیَكنْ تَأْدِیبُهُ بِسِیرَتِهِ قَبْلَ تَأْدِیبِهِ بِلِسَانِهِ»؛ بعد از اینکه خود را تربیت کرده و اقدام به تربیت دیگران نمود، باید ابتدا آن ها را با کردار خویش تأدیب نماید، نه با زبان؛ یعنی قبل از اینکه دیگران را با زبان و گفتار خویش تربیت نماید، آن ها را با عمل خویش به مسیر صحیح هدایت نماید.
حضرت در ادامۀ روایت می فرمایند: «وَ مُعَلِّمُ نَفْسِهِ وَ مُؤَدِّبُهَا أَحَقُّ بِالْإِجْلَالِ مِنْ مُعَلِّمِ النَّاسِ وَ مُؤَدِّبِهِمْ»؛ آن کس که در حال تربیت کردن خویش است، نسبت به کسی که می خواهد مردم را تأدیب نماید، برای تجلیل سزاوارتر است. این جمله اطلاق دارد؛ یعنی حتّی اگر مربّی، ابتدا خود را تربیت کرده و بعد از آن قصد تربیت دیگران را داشته باشد، باز هم آن کسی که در حال تربیت خویش است، برای تجلیل سزاوارتر است. بر این اساس خودسازی بسیار باارزش است.
1️⃣ نهج البلاغه، حکمت 71
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 «جهاد اکبر»؛ یعنی تأدیب نفس ❗️
📌 آری؛ تأدیب نفس و مهار کردن شهوت، غضب و وهم، در ابتدا برای انسان خیلی فشار دارد. اتّفاقاً به همین دلیل در روایات از آن به «جهاد اکبر» تعبیر شده است. مُراد از «جهاد اکبر»، غلبۀ بر هوای نفس و تربیت آن است. این کار به معنای واقعی کلمه، «جهاد اکبر» است و به همین دلیل، امام علی(ع) این کار را شایسته تقدیر می دانند. از امام علی(ع) در روایت دیگری نقل شده است که حضرت می فرمایند: «رَدْعُ النَّفْسِ عَنِ الْهَوَى الْجِهَادُ الْأَكبَر»1️⃣؛ اگر بخواهی نفس خود را از خواسته های گسترده اش برگردانی و جلوی اطلاق آن را بگیری، جهاد اکبر کرده ای.
روایتی از صدر اسلام در تاریخ نقل شده است که گروهی از مسلمین، برای جهاد به جبهه رفته بودند. وقتی پس از پایان جنگ نزد پیامبراکرم(ص) بازگشتند و از سختی های زیاد آن بحث کردند، پیامبراکرم(ص) به آن ها فرمودند: این جهاد و جنگ شما، جهاد اصغر بوده؛ امّا هنوز جهاد اکبر بر شما باقی مانده است. جهاد اکبر، جنگ داخلی و غلبۀ بر هوای نفس خویش است؛ این مشکل تر است.
در روایتی از حضرت سلیمان(ع) نقل شده است که ایشان فرمودند: «إِن الْغَالِب لِهَوَاهُ أَشَدُّ مِن الَّذِی یَفْتَحُ الْمَدِینَةَ وَحْدَه»2️⃣؛ کسی که می خواهد با هوای نفس خویش مبارزه کرده و بر آن غلبه پیدا کند، کارش سخت تر است از کسی که می خواهد به تنهایی یک شهر را فتح نماید؛ یعنی فتح یک شهر به تنهایی، آسان تر از جنگ و غلبۀ بر هوای نفس است.
1️⃣ غررالحکم، ص 241
2️⃣ مجموعۀ ورّام، ج 1، ص 60
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
📝 جلسه سوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 #روضه امام جواد علیه السلام
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
#امام_جواد علیه السلام
﷽
◾️بعد من یک تذکری میخواستم من به دوستانم بدم. امشب شما میدانید که شب اول ماهه. اینطوری است اول ماه چیه؟ ذی الحجه.
این تعبیرات که خب من حالا عرض کنم. ما در روایاتمان داریم به اینکه من دوتا از پیغمبر اکرم دیدم در یکیاش این تعبیر است که در دهۀ ماه اول ذیحجه اعمال صالحه احب است الی الله تعالی از ایام دیگر.
◾️«عَمَلٍ یُوصِلُنِی إِلَى قُرْبِکَ». حالا نمیرسم من روایت رو بخوانم. توجه کنید. اعمال صالحه در دهۀ اول ماه ذیحجه دارد «أَحَبّ إِلَی اللَّهِ تَعَالَی». پیش خدا.
◾️در ذیل این آیۀ شریفهای که دارد «وَ اذکُرُوا اللَّهَ أَیَّاماً مَعلُومَاتٍ». دارد به اینکه ما از ایام معلومات دهۀ اول ماه ذی حجه است دارد. امره. به یاد خدا باشید در دهۀ اول چه ذکر قلبیش و چه قالبیش. چه یادش و چه نامش. خصوصیت دارد این. مطلب حتی من نمیخواهم وارد شوم، مراجعه کنید به ادعیۀ وارده آنیکه هر روز داره. چیه؟
◾️ همهاش ذکر توحیدی است. «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ عَدَدَ اللَّیَالِی وَ الدُّهُورِ». شروع میکنه «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ». همهاش خدا خدا خدا.برید نگاه کنید دعاهایش را. «وَ اذکُرُوا اللَّهَ أَیَّاماً مَعلُومَاتٍ». بهره بگیرید.
🔻 آنهایی رابطۀ دوستی با خدا دارند در این دهه میتوانند ازش بهره بگیرند. و با همین راز و نیازها. خب خیلی التماس دعا دارم و بنا بر اشهر اقوال امروز که روز آخر ماه ذی القعده بود روز وفات امام جواد صلواتاللهعلیه بود.
🔻من ما هم توسلی داشته باشیم هر چه داریم از اینها داریم. لا اله الا الله. بله اینطور مینویسند من در روایات اینطور دیدم معتصم عباسی لعنتاللهعلیه برادر مأمون این حضرت رو از مدینه که خب آورد به بغداد بعد هم نتونست تحمل بکنه. همیشه اینطور است. نمیتوانند پیروان شیاطین تحمل کنند اولیاء الله را.
🔻 نمی تونند خب در روایات دارد به وسیلۀ برادرزادهاش که همسر امام جواد صلواتاللهعلیه باشد ام الفضل حضرت رو مسمومش کرد. حالا در کیفیت عرض کردم اونیکه معروف است و مشهور است به وسیلۀ ام الفضل همسرش بود. در حالات حضرت اینطور مینویسند حضرت که مسموم شدند حالشون منقلب بود.
🔻مقداری خب طول کشید چند روزی. کسانی را که مسموم میشوند مقتضای سم این است که عطش زیاد میکنند. هم جریح یعنی کسی که خون ازش میره خیلی تشنه میشه. می دونید شما خون که میره عطش میره. هم مسمومیت عطش میاره. هر دوتا است. ما در بین ائمه من اینطور دیدم یک دانه امام است که اشبه ائمه است حین وفات به حسین علیهالسلام و او امام جواد صلواتاللهعلیه است.
🔻 اینطور نقل میکنند که حضرت طلب آب میکرد اما همسرش بهش آب نمیداد. لذا مینویسند به اینکه حضرت با لب تشنه از دنیا وفات کردند.
🔻 در بارۀ امام جواد اینطور نقل میکنند که حضرت طلب آب کردند ولی راجع به حسین علیهالسلام من جایی ندیدم. گاهی نقل میکنند ولی من ندیدم که خود حضرت برای خودش طلب آب کرده باشد.
💠 فقط یک جا من دیدم و اون موقعی بود شب یازدهم سکینه سلاماللهعلیها دخترش آمد وقتی آمد بالای سر مطهر پدر پیامی برای شیعیانش فرستاد «شِیعَتِی مَهمَا شَرِبتُم مَاءَ عَذبٍ فَاذکُرُونِی». ای شیعیان من هر وقت آب گوارا خوردید یاد حسین بکنید.
🏴 #روضه شهادت #امام_جواد علیه السلام🏴
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 از روز اول تا روز دهم❗️
📌 در ایامی مترتب بر او که حب الله است میفهمی ضریبش مختلف می شود. یکی از آنها فرض کنید از نظر هفته و ایام می گویم. شبهای جمعه است. در باب ماهها ماه مبارک رمضان، و در بین باز ایامی که سفارش شده است و اثر آن و ضریب آن را بالا میبرد، ده روز اول ماه ذیالحجهالحرام است.
واذكُروا اللّهَ فی اَیّامٍ مَعدودتٍ میگویند ایام معلومات این دهة اول ذیحجه است و ضریب را بالا میبرد. از روز اول تا روز دهم. به یاد خدا بودن. در روایات ما داریم، حتی نسبت به آثار اعمال صالحه هم، زیاد میکند یکی دو روایت بخوانم.
قال رسولالله(ص): مَا مِنْ أَیَّامٍ أَزکَى عِندَ الله تعالى وَ لاَ أعظَمَ أجراً مِن مِنْ عَشْرَ اْلأضْحَى یعنی در روزها و بین روزها و ایام، ایامی را که رشد میدهد نزد خداوند و اجر را و پاداش را بالا میبرد نسبت به اعمال، از ده روز اول ماه ذیحجهالحرام. قیلَ وَ لاَ الْجِهَادُ فِی سَبِیلِ اللهِ، عرض کردم حتی اگر غیر از این ایام جهاد درراه خدا بکند و این متذکر خدا بشود، این از آن بیشتر است.
فرمود: وَلاَ الْجِهَادُ فِی سَبِیلِ اللهِ إلاَّ رَجُلٌ خَرَجَ بِنَفْسِهِ و مالهای مگر یک نفر راه بیفتد هر چی هم که دارد از اموال و همراه خودش ببرد به جبهه. ثُمَّ لَمْ یَرْجِعْ مِنْ ذَلِکَ بِشَیءٍ هیچی هم برنگردد. نه خودش از جبهه برگردد و نه مالش. همه رفته در راه خدا، این بالاتر است. فقط این را استثنا کرده است. همه چیزش را بگذارد برای خدا، والا نه.
〰️〰️〰️〰️〰️
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 یکی از بزرگ ترین نعمت ها❗️
📌یکی از بزرگ ترین نعمت های الهی نعمت زمان های خاصی است که خداوند عنایت کرده است به ما از نظر بهره گیری های معنویه، «و ذکرهم بایام الله» یکی از آن ایام الهی این دهة اول ذی الحجه است دوستان، می خواستم دیگر سفارش کنم. بسیار بسیار ماه بزرگواری است ذی الحجه، حالا چه مانعی دارد که این مختصر دعاهایی که وارد شده است بخوانیم درش توحید است،
لا اله الا الله همان شروع می کند، این ها بُعد معنوی انسان را تقویت می کند، و ما داریم در روایات که صلحا وقتی وارد این ماه می شدند خوب بهره گیری می کردند تا این که اواخر این دهه به که عرفه ختم می شود چقدر زیباست، از بهترین ایام است لذا اوسیکم به این که ان شاء الله از این ایام که از ایام الهی است، از نعمت های بزرگ حق است ما بهره گیری کنیم.
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 بحث شکر
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 ده روز خاص❗️
📌از پیغمبر اکرم قال رسولالله(ص): ما من أيام العمل الصالح فیها أحب إلى الله عزوجل، ایامی نداریم که عمل صالح در آن ایام محبوبتر باشد نزد خداوند من ایامالعشر. یعنی این ده روز اول ذیحجه. بعد دارد قالوا یا رسولالله ولا الجهاد؟، قال: ولا الجهاد، إلا رجل خرج بنفسه وماله فلم يرجع من ذلك بشيء.
من نمیخواهم وارد این بحث بشوم و نسبتسنجی هم کردهاند علمای ما بین فضیلت این ده روز با فضیلت ماه مبارک رمضان. توجه میکنید چه عرض میکنم. جنبههای مقایسهای کردهاند که یکی ذاتی باشد و یکی عَرَضی باشد و خواستند جمع بکنند بین این روایات و یک بحثی است که اینجا جای مطرح کردن آن نیست. اما این ده روز، یک ده روز خاصی است. من میخواستم این را بگویم و تذکر بدهم. غفلت نکنید. اولیاء خاص خدا بود در این ده روز، در سیر معنویشان به خیلی جاها رسیدند که الان نمیخواهم وارد بشوم.
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 منزل خلق
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 دهه توحید❗️
📌میخواستم این تذکّر را عرض کنم که حالا که ما نزدیک به نیمی از آن را پشت سر گذاشتیم نسبت به این نیمه دوستان قدر بدانند و بهره گیری بکنید از همین ایام و نباید ما غفلت داشته باشیم از این سنخ امور.
📌 و این که انسان باید فرصت طلب باشد به تعبیر من و تعبیر علی(علیهالسّلام) «اِغتَنِمُ الفُرَص»؛ فرصتها را غنیمت بشمار. اینها از دستمان میرود و بعد هم حسرت خواهیم خورد. حسرت خواهیم خورد.
📌در این ایام نسبت به اعمال صالح و البتّه چیزهایی هم وارد شده است که ما آدابی هم داریم که اینها را ذکر کردهاند و ادعیهای که وارد شده است که بخصوص اینها جنبه توحیدی دارد که من عرض کردم که خودش یک مسئلهای هست که من نمیخواهم وارد آن مباحث معرفتی بشوم. که اصلاً باید گفت این دهه، دهه توحید هست. و راجعبه حضرت موسی(سلام الله علیه) که وعدّه دیدار با خدا داشت در این دهه بود. در ماه رمضان نبود وعدّه دیدار در این ماه بود. لذا میخواستم تذکّری داده باشم.
«اللهم صل علی محمد و آل محمد»
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 بحث ملایمات و منافرات ایمان
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 نمونه اوّل: عارف به ربوبیّت حق؛ حضرت موسی علیه السّلام ❗️
📌من اشارهای داشته باشم به مناسبت ایام یعنی همین دهه اوّل ذیالحجه که عشر معلومات است به سه نمونه.
اوّل، حضرت موسی(سلاماللهعلیه). «وَ واعَدْنا مُوسى ثَلاثينَ لَيْلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ ميقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعينَ لَيْلَة». 1️⃣بالاخره تمام شد امروز. بار یافت حضرت موسی آن مقام بالا و والایی که او دارد. معرفتی که او دارد به ربوبیّت حق. مال او عقلی نیست به این معنا. در مقام عقل نیست، در مقام قلب است موسی(سلاماللهعلیه).
خدا هم وعده کرد و به وعدهاش هم عمل کرد بالاخره به حسب همین چیزها مثل چنین روزی بود که بار یافت. امّا همین حضرت موسی را بطوری که نقل میکنند در روایات هست هنگام وفاتش میرسد عزرائیل میآید که قبض روحش بکند نگران است. نگران چیست؟ من چون درروایت دارد من میگویم. نگران یک طفلی است که سرپرستیاش را موسی دارد. ربوبیّت حق را چون او بهتر از من و تو درک کرد گفت. همه میدانیم. اینطور که نقل شده است و آن این است که خطاب به موسی، دریا شکافته میشد و سنگ و دل سنگ و آن کِرمی که در دل سنگ داشت سبزی میخورد. آی موسی ربوبیّت من این را فراموش نکرد، بچّه تو را فراموش میکند؟ نگران او هستی؟ آماده بشویم. با این عظمت.
1️⃣سورۀ مبارکۀ اعراف آیۀ142
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 بحث توکل
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
💢 اثر دعا در شب عرفه برای ديگران
♦️ حاج آقا مجتبی تهرانی (ره):
💠 اولين مساله ای كه درباره اين شب تاكيد شده «دعا كردن» است و در روايت دارد كه دعا كنيد! دعای خير كنيد و بدانيد كه اين دعاها به اجابت می رسد. مقيد باشيد كه امشب، مشغول غير عبادت نباشيد! كاری كنيد كه اشتغالات كنار برود تا بتوانيد به سوي عبادات و صالحات برويد!
📎#اعتقادات
📎#عرفه
📎#روز_عرفه
📎#روز_دعا_و_نیایش
📎#نهم_ذیحجه
﷽
📍 نمونه دوّم: عارف به ربوبّیت حق؛ حضرت ابراهیم علیه السّلام ❗️
📌نمونه دوّم، که باز مربوط به همین ایام است ابراهیم(سلاماللهعلیه) هست. حضرت ابراهیم وقتی در خواب میبیند که تعبیر به خواب است؛ که در آیه شریفه امر الهی بود؛ که اسماعیل را ببر به قربانگاه و آورد. مثل امروزی به مِنی. خب یک بچّه کوچک نیست. اسماعیل دیگر جوانی هست؛علیه السلام و با آن خصوصیاتی که هست. هر چه که او میگوید مصلحت با او است. او بد من را که نمیخواهد. همه را هم واگذار میکنم به او. یک وظیفه دارم، وظیفه خودم را را عمل میکنم. بسیار عالی. گاهی از آن تعبیر میکنند به این که قهرمان توحید است حضرت ابراهیم(سلاماللهعلیه). خدا خطاب کرده است به این که بچّهات را باید ذبح بکنی در منی. آورد امروز بُرد به منی. ربوبیّت حق را قبول دارد. او ربّ اسماعیل است و من که ربّ اسماعیل نیستم، من چرا دلم بسوزد. او مالک اسماعیل است، من که مالک اسماعیل نیستم. همهاش مال او است دیگر هم من و هم او. من یک وظیفهای دارم چشم. با دلی آرام آمد این. این هم یک عارف به ربوبیّت حق.
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 بحث توکل
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 نمونه سوّم: عارف به ربوبّیت حق؛ امام حسین علیه السّلام ❗️
📌باز نمونه سوم اشاره کنم بروم. شب عرفه است. حسین(علیهالسّلام) مکّه است خواب میبیند او هم. ابراهیم هم خواب دیده است، حسین(علیهالسّلام) هم خواب میبیند. برادرش محمّد حنفیه میآید؛ چه میخواهی راه افتادی بروی؟
من کاری ندارم به داستان و جریان تاریخی نمیخواهم بگویم دیگر شنیدهاید دیگر. قبلاً شاید مذاکره بوده خواسته منصرفش بکند.
گفت چی؟ گفت پیغمبر را خواب دیدم من، به من گفت «إِنَّ اللَّهَ قَدْ شَاءَ أَنْ يَرَاكَ قَتِيلا». اینها مال این ایام است. بروم. بیا مقایسه کن با حضرت ابراهیم(سلاماللهعلیه). او دست اسماعیل را گرفت یک بچّهاش را برداشت و رفت منی. خدا گفت بله عرفان مال خاصه است.
امّا حسین(علیهالسّلام) ببین چه میکند. هم طفل شیرخوارهاش را میآورد، هم علیاکبرش را دستش را میگیرد. آنچه دارد میآورد. این هم یک عرفان دارد. من این را گفتم هیچ وقت ابراهیم دست و پا زدن اسماعیل را ندید. امّا حسین(علیهالسّلام) روز عاشورا میبیند.
مینویسند وقتی آمد دید علیاکبر پاهایش را روی زمین میکشد. حضرت موسی هم نگران بچّه خُرد سالش است بعد از او چه میشود. حسین(علیهالسّلام) علی اصغرش روی دستش پرپر میزند. بلی معرفت به ربوبیّت حق، این دارای مراتب و درجاتی است بین اولیاءاش. اینها با هم فرق میکنند.
«اللهم صلّ علی محمّد و آل محمّد»
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 بحث توکل
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
عارف حقیقی یعنی امام حسین (ع) / آقا مجتبی تهرانی
https://www.aparat.com/v/4J8eC
﷽
📍 سفارش به شب و روز عرفه ❗️
📌که در روایت دارد عبادت در شب عرفه معادل صد و هفتاد سال عبادت است. چه موقعیت خوبی. اون روایتی را که از امام صادق صَلَوَاتُاللَّهِعَلَیهِ است که «مَنْ لَمْ يُغْفَرْ لَهُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ لَمْ يُغْفَرْ إِلَى قَابِلٍ إِلَّا أَنْ يَشْهَدَ عَرَفَةَ». میدونی یعنی چی؟ یعنی اون کسانی را که عقب مانده بودند از ماه رمضان توی ماه رمضون نتونستند کاری بکنند از اون مغفرت ماه مبارک رمضان نتونستند بهره بگیرند این واماندگان عقب ماندگان بهترین فرصتشون عرفه است. خوب دقت کنید چی دارم میگم. بهترین فرصت اونها عرفه است. فرصتی بسیار خوب. شب عرفه روز عرفه از نظر فضیلت. لذا به دوستان میخوام سفارش کنم. تنها نه دعا برای خودتون من نمیرسم که روایاتی را که در باب وارد شده نسبت به دعا در ایام عرفه چه شبش چه روز عرفه به خصوص دوستان رو من سفارش میکنم فردا ظهر به بعد به خودت برسین. خیلی از ما عمرها گذشته است بعد هم روزها میاد. از ظهر به بعد برید سراغ خودتون. چون دارد در عصر عرفه به خصوص البته امشب هم هست فردا به خصوص من اینرو عرض کردم. در باب دعا دارد به اینکه برای غیر خوب دعا کنید. روایت متعدد من دیدم. که اگر دعا کنید برای غیر صد هزار برابر خدا به شما عنایت میکند. هر دعایی که برای دیگری میکنید. ما داریم در اصحاب ائمه عَلَیهِمُالسَّلَامُ یکیش عبدالله بن جندب بود دید در عرفه هر چی دعا کرد دعا کرد برای غیر رفیقش گفت آقا تموم شد آفتاد غروب کرد برای خودت یک چیزی بخواه. گفت از مولام موسی بن جعفر شنیدم به اینکه برای غیر دعا کردن صد هزار برابر بهتره. صد هزار برابر مقبول رو که رها نمیکنم یکی برای خودم که معلوم نیست چی بشه.
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 بحث اشفاق
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani
﷽
📍 عید قربان❗️
📌 در باره عید قربان که عید اضحی میگویند. امامعلی(ع) فرمودند :
«سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ(ص)»؛ شنیدم که پیغمبراکرم(ص) روز عید قربان خطبه میخواندند و فرمودند : «یخْطُبُ یوْمَ النَّحْرِ هُوَ یقُولُ هَذَا یوْمُ الثَّجِّ وَ الْعَجِّ»، بعد ثج1️⃣ و عج2️⃣ را معنا میکند. به عج که میرسند، میفرمایند: «وَ الْعَجُّ الدُّعَأ فَعِجُّوا إِلَى اللَّه».3️⃣ بعد فرمود: «فَوَ الَّذِی نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِیدِهِ لَا ینْصَرِفُ مِنْ هَذَا الْمَوْضِعِ أَحَدٌ إِلَّا مَغْفُوراً لَهُ»4️⃣؛
قسم به موجودی که جان من در دست اوست، کسی از اینجا نمیرود مگر اینکه مورد مغفرت خداوند قرار میگیرد. معلوم میشود که دعا در آن روز، مؤثّر است.
ص يَخْطُبُ يَوْمَ النَّحْرِ وَ هُوَ يَقُولُ هَذَا يَوْمُ الثَّجِّ وَ الْعَجِّ فَالثَّجُّ مَا تُهَرِيقُونَ فِيهِ مِنَ الدِّمَاءِ فَمَنْ صَدَقَتْ نِيَّتُهُ كَانَ أَوَّلُ قَطْرَةٍ لَهُ
شنیدم که در روز عید قربان خطبه ای خواندند و فرمودند: امروز، روز «ثجّ» و «عجّ» است. ثجّ خون قربانیهاست كه میريزيد؛ پس نيت هركس صادق باشد، اولين قطره خونِ قربانی او كفاره همه گناهان اوست.
دَعَائِمُ الْإِسْلَامِ، عَنْ عَلِيٍّ ع قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ ص يَخْطُبُ يَوْمَ النَّحْرِ وَ هُوَ يَقُولُ هَذَا يَوْمُ الثَّجِّ وَ الْعَجِّ فَالثَّجُّ مَا تُهَرِيقُونَ فِيهِ مِنَ الدِّمَاءِ فَمَنْ صَدَقَتْ نِيَّتُهُ كَانَ أَوَّلُ قَطْرَةٍ لَهُ كَفَّارَةً لِكُلِّ ذَنْبٍ وَ الْعَجُّ الدُّعَاءُ فَعِجُّوا إِلَى اللَّهِ فَوَ الَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لَا يَنْصَرِفُ مِنْ هَذَا الْمَوْضِعِ أَحَدٌ إِلَّا مَغْفُوراً لَهُ إِلَّا صَاحِبُ كَبِيرَةٍ مُصِرٌّ عَلَيْهَا لَا يُحَدِّثُ نَفْسَهُ بِالْإِقْلَاعِ عَنْهَا .
1️⃣ ثج، روان شدن چیزی که سخت است.
2️⃣عج، فریاد ردن بانگ بر آوردن
3️⃣پس به سوی خذا با صدای بلند دعا کنید.
4️⃣ بحارالانوار، ج 96، ص301
〰️〰️〰️〰️〰️
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 به برادرت علی (ع) بشارت بده❗️
📌 وقتی به احادیثی که در ذیل آیۀ شریفۀ «مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ» روایت شده، مراجعه کردم، دیدم در آنجا روایتی از امامصادق(ع) نقل شده است.
حضرت در آنجا از آبای گرامیشان نقل فرمودند که پیغمبراکرم(ص) فرمود:«أَتَانِي جَبْرَائِيلُ»؛ جبرائیل نزد من آمد. «فَيَقُولُ لَكَ بَشِّرْ أَخَاكَ عَلِيّاً»؛ پس به من گفت: به برادرت علی بشارت بده. «بِأَنِّي لَا أُعَذِّبُ مَنْ تَوَلَّاهُ»؛ من هیچگاه کسی که تو را دوست دارد، عذاب نمیکنم.
«وَ لَا أَرْحَمُ مَنْ عَادَاهُ»؛1️⃣ و رحمت من شامل کسی که تو را دشمن بدارد، نخواهد شد.
1️⃣ بحارالانوار، ج65، ص116
〰️〰️〰️〰️〰️
#عید_غدیر
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani