﷽
📍 اولاد، خدمتگزاران و اموالتان را نفرین نکنید❗️
📌پیغمبراكرم(ص) دربارۀ درخواست ضرر نسبت به خود و دیگران فرمودند: «رُوِی عن رَسوُلِ الله(ص) قال: لا تَدعوا عَلی اَنفُسِكُم وَلا تَدعوا عَلی اوّلادِكُم»؛ اولاد خود را نفرین نكنید؛ «وَلا تَدعُوا عَلی خَدَمِكُم»؛خدمتگزارانتان را نفرین نكنید؛ «وَلا تَدعُوا عَلی اَموالِكُم»1️⃣؛
📌حتّی اموالتان را هم نفرین نكنید. عجب! آن ها جاندار بودند، این ها بی جان هستند، توجّه كنید! اینكه بگویید: ای كاش این را نداشتم! این، من را بیچاره كرد! این، فلان شد و از این قبیل حرف ها. بروید خودتان را اصلاح كنید. آن ها تقصیری ندارند.در بحث حبّ دنیا اشاره کردم که؛ ما خیال می كنیم دنیا، در و دیوار و امثال این ها است، نه. دنیا این ها نیست، دنیا چیز دیگری است.
📌 پیغمبراكرم(ص) فرمودند: «قالَ رَسوُلِ الله(ص): لا تَمَنّوا هَلاكَ شِبابِكُم وَ اِن كانَ فیهِم غَرامٌ»؛ از خدادرخواست و تمنّا نکنید تا جوانتان، جوانمرگ شود؛ چون می بینیم در این شرّ وجود دارد؛ به اصطلاح ضرر دارد، «فَاِنَّهُم عَلی ما كانَ فِیهِم عَلی خِلالٍ»؛ یك بحث منطقی است، چون آن ها با همان حالی كه دارند از چند حال خارج نیستند:
📌یك: «اِمّا اَن یتُوبوُا فَیَتوُبُ اللهُ عَلَیهِم»؛ چه بسا این شخص فردا پشیمان شود و توبه كند. خداهم توبۀ او را قبول كند.
📌دو: «وَ اِمّا اَن تُردِیهِمُ الآفاتُ»؛ از آن طرف، ممكن است موجب شود این آسیب هایی كه می بینی، اصلاً از بین برود
📌«وَ اِمّا عَدُوّاً فَيُقاتِلوهُ»؛ همین کسی كه تو می گفتی: خدامرگش بدهد! ممكن است درگیری و جنگی ایجاد شود؛ ممكن است دشمن كافری به مسلمان ها حمله كند و او به جبهه برود و بجنگد،
📌 «وَ اِمّا حَریقاً فَيُطفِئوهُ وَ اِمّا ماءً فَيَسُدُّوهُ»2️⃣؛ ممكن است حادثه ای پیش بیاید و او جلوی آن را بگیرد و... حضرتدانه دانه، شروع می كند به گفتن. همۀ این ها خدمات است
. 1️⃣كنزالعمّال، ج2، ص93 – نهج الدّعا، ج 2، ص280
2️⃣نهج الدّعا، ج2، ص280
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه دوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 خدا فرموده است: بروید كنار، و درها را باز كنید تا هرکسی خواست، بیاید. ❗️
📌 راجع به شب های قدر آمده است که انسان باید بداند از ناحیۀ خداوند هیچ مانع و رادعی برای اینکه درخواست های بنده را بپذیرد نیست. به تعبیر ما مقتضی، موجود و مانع، مفقود است؛ یعنی از ناحیۀ خدامفقود است، امّا از ناحیۀ بنده چه؟ مهم اینجاست: «لَمْ یجْعَلْ بَینَكَ وَ بَینَهُ مَنْ یحْجُبْكَ عَنْهُ »1️⃣.
(خدا بین تو و خودش کسی که مانع تو از او شود، قرار نمی دهد.)امشب، اگر خداواسطه ای هم داشته باشد، فرموده است: بروید كنار، و درها را باز كنید تا هرکسی خواست، بیاید. حال از طرف او حُجب برطرف شده امّا خودِ من چه؟ آیا خودم مانعی بر سر راهم درست کرده ام یا نه؟ مهم این است.
🔸حالا به بعضی از روایات اشاره می كنم: امامعلی(ع) فرمودند: «لَا تَسْتَبْطیٔ إِجَابَةَ دُعَائِكَ وَ قَدْ سَدَدْتَ طَرِیقَهُ بِالذُّنُوبِ»2️⃣؛ اجابت دعایت را به تأخیر نینداز. چطور؟ به این معنا كه تو با گناهانت راه اجابت دعا را مسدود کرده ای و این ها مانع شدند. امامعلی(ع) فرمودند: «الْمَعْصِیةُ تَمْنَعُ الْإِجَابَةَ»3️⃣؛ گناه موجب می شود که دعا به اجابت نرسد. از آن طرف درها باز است و هیچ مانعی نیست، امّا از این طرف، سنگ هایی بر سر راه انداخته ام.
🔸امامهفتم(ع) فرمودند: «اللَّهُمَ اغْفِرْ لِی كُلَّ ذَنْبٍ یَحْبِسُ رِزْقِی وَ یَحْجُبُ مَسْأَلَتِی»4️⃣؛ خدایا! بیامرز هر گناهی که روزیِ من را حبس کرده و مانعی شده از اینکه درخواست من به اجابت برسد.
1️⃣ نهج البلاغه، نامه 31، فراز 64
2️⃣ غررالحكم و دررالكلم، ص754
3️⃣ غررالحكم و دررالكلم، ص47
4️⃣ بحارالأنوار، ج 87، ص135
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه هجدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 با چه رويي به درگاهت بياييم❗️
📌حالا فرض کنیم و هیچ اشکالی هم ندارد اگر خدابه من امشب خطاب کرد: ای بندۀ من! به تو امر کردم که فلان کار را بکن، امّا نکردی و گفتم که آن کار را نکن، ولی انجام دادی؛ به تو نعمت دادم؛ امّا سپاسگزاری نکردی و در راه من استفاده نکردی؛ من از شما سؤال می کنم: چه جوابی داریم بدهیم؟ امشب درها باز است و هر چه می خواهی بگویی می توانی، امّا سه سؤال از تو دارم. گفتم بکن، نکردی؛ گفتم نکن، کردی؛ به تو نعمت دادم، امّا سپاسگزاری نکردی. در اینجا من چه جوابی بدهم؟ شب نوزدهمِ شب های قدر، شب سرنوشت سازی است.
امّا باید بگویم شب نوزدهم، شب شرمندگی است؛ شب سرافکندگی است. خدایا! ما بد کردیم. در اینجا مسئله پیش می آید كه اگر ما اعتراف کردیم، آیا جواب مثبت است یا نه؟ مهم اینجاست.
«فَهَلْ ینْفَعُنِی ، یا إِلَهِی ، إِقْرَارِی عِنْدَكَ بِسُوءِ مَا اكْتَسَبْتُ»؛ آیا این برای من سودی دارد که امشب اعتراف کنم به اینكه بد کردم؟ آیا این برای من فایده دارد؟ «وَ هَلْ ینْجِینِی مِنْكَ اعْتِرَافِی لَكَ بِقَبِیحِ مَا ارْتَكَبْتُ»؛1️⃣ و آیا اعترافم پیش تو من را نجات می دهد؟ اعتراف به اینکه من کار زشت کردم؟ جواب بر طبق تمام روایاتی که داریم، مثبت است: «إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعاً»2️⃣.
(خدا همه گناهان را مى آمرزد.) اهل معرفت می گویند به مقام غفّاریّت خداوند پناه ببر و از خداپوزش بطلب. شب نوزدهم، شبی است که انسان باید پناه به مقام غفّاریّت خداببرد. امّا یک چیزی هم وجود دارد و آن اینکه امشب ما دستِ خالی نیستیم. این را مکرّر گفته ام.
این طور نیست كه هیچ چیز نداشته باشیم. بلكه یک گوهر گران بها در دلم دارم و به آن اتّکا می كنم و آن حبّ امامعلی است. در خانۀ امامعلی برویم. التماس دعا.
1️⃣الصحیفۀ السجّادیّه، دعا 12
2️⃣سورۀ مبارکۀ زمر، آیۀ 53
〰〰〰〰〰
📚 حقیقت_بندگی
📕 #شب_قدر
📝 جلسه هجدهم
🔸حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
🔵 هرسه شب قدر مهم است
حاج آقا مجتبی تهرانی هرسال درشبهای قدر میگفتند: در روایتی درباره تعیین شب قدر آمده است:
🔻شب ١٩: مقدّرات سال در شب نوزدهم تقدیر می شود؛ «قُسِمَ فِیهَا الْأَرْزَاقُ وَ كُتِبَ فِیهَا الاجَالُ وَ خَرَجَ فِیهَا صِكَاكُ الْحَاجِّ» (مستدرك الوسائل، ج ۷، ص ۴۷۰، باب تعیین لیلة القدر)؛ در شب نوزدهم ارزاق، درآمدها و روزی افراد و همچنین مدت حیات و زندگی آنان تا سال آینده تعیین میشود. علاوه بر آن در شب نوزدهم مشخص میشود كه چه كسانی در آن سال به حج می روند.
🔻شب ۲۱: سپس در شب بیست و یكم آنچه در شب نوزدهم مقدر شده، بر آن ابرام و تأكید می شود. این به این معناست كه در شب بیست و یكم آنچه در شب نوزدهم تعیین و مقدر شده، قابل تغییر است، آنچه كه از شب نوزدهم تا شب بیست و یكم مقدر شده و تغییر یافته، در شب بیست و یكم ثبت شده
🔻شب ۲۳: و در شب و بیست و سوم قطعی، نهایی و امضاء می شود. براساس این روایت هر سه شب از شبهای قدر به شمار میآیند.
🔸@agamojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 من هیچ وقت گناه کارها را از رحمت خودم مأیوس نمی کنم اگر توبه کنند❗️
من خودم طبیب گناهکاران هستم و دعایشان را مستجاب می کنم.
〰〰〰〰〰
📚 #شب_قدر
#ماه_رمضان
🔸حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
🔸@agamojtabatehrani
🔸@Tanhamasir_Yazd
🔰مُحبّت خدا در شب قدر
📌 امشب باید بگوییم هرچه خیر است، خدایا نصیب من کن و از سویی هرچه شر است، از من دور کن. امشب باید این را خواست .
📌 در صحیحه معاویة بن عمار، امام صادق(ع) میفرمایند: «إِذَا تَابَ الْعَبْدُ الْمُؤْمِنُ تَوْبَةً نَصُوحاً أَحَبَّهُ اللَّهُ فَسَتَرَ عَلَیْهِ فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ»؛ هنگامی که بنده مؤمن، خالصانه توبه کرد، اوّلین اثرش این است که مورد مُحبّت خدا قرار میگیرد و خداوند ستّاریّت خود را در دنیا و آخرت شامل حال او میکند.
📌«قُلْتُ وَ کَیْفَ یَسْتُرُ عَلَیْهِ»؛ عرض کردم: چگونه؟ «قَالَ یُنْسِی مَلَکَیْهِ مَا کَتَبَا عَلَیْهِ مِنَ الذُّنُوبِ وَ أَوْحَی إِلَی جَوَارِحِهِ اکْتُمِی عَلَیْهِ ذُنُوبَهُ وَ أَوْحَی إِلَی بِقَاعِ الْأَرْضِ اکْتُمِی عَلَیْهِ مَا کَانَ یَعْمَلُ عَلَیْکِ مِنَ الذُّنُوبِ»؛ حضرت فرمود: خداوند ابتدا خطاب به رقیب و عتید میگوید که عیوب او را فراموش کنید.
🔸 سپس به اعضا و جوارح میگوید: شما هم فراموش کنید. پس از آن به زمین میگوید: آنچه روی تو معصیت کرد، فراموش کن. «فَیَلْقَی اللَّهَ حِینَ یَلْقَاهُ وَ لَیْسَ شَیْ ءٌ یَشْهَدُ عَلَیْهِ بِشَیْ ءٍ مِنَ الذُّنُوبِ» ( الکافی، ج۲، ص۴۳۱ـ وسائلالشیعه، ج ۱۶، ص۱۷ ـ بحارالأنوار، ج ۶، ص ۲۸)؛ چنین بندهای روز قیامت وقتی خدا را ملاقات میکند، هیچ موجودی علیه او شهادت نمیدهد.
🔸برای توبه هرطور بگویی استغفرالله کفایت میکند. ما در شب قدر ترمیم میخواهیم، اما باید بهترین ترمیم را بخواهیم؛ یعنی خدایا این معاصی و کثافات را از من بکن و مرا پاک کن و از اینها بخواه که فراموش کنند.
🔸 هیچکس نتوانسته است این مقامات الهی را درک کند که خداوند غافر الذنوب است به چه معنایی است؟ رحمه للعالمین است یعنی چه؟ برخی میپرسند حتماً باید بگویم استغفرالله؟ نه همین که خداوند در دل ما ببیند که پشیمان هستیم کافی است.
🔸 تمام اطراف محمل ما را ملائکه در این شب گرفتند و برای ما استغفار میکنند، یعنی اینها از طرف ما از خدا طلب آمرزش میکنند، اما چشم من و شما نمیبیند. بنابراین ما امشب از خدا ترمیم میخواهیم آن هم بهترین ترمیم و همچنین ترسیم نسبت به آینده را میخواهیم آن هم بهترین ترسیم. شاید چیزهایی به ذهن ما بیاید و بگوییم اما کافی نیست.
🔸 امشب باید بگوییم هرچه خیر است نصیب من کن و از سویی هرچه شر است از من دور کن. امشب باید این را از خدا بخواهیم.
آقا مجتبی تهرانی رحمت الله علیه
#ماه_رمضان #شب_قدر
@agamojtabatehrani
🔸🔸🔸🔸
📍 حاجت های فراموش شده داده میشود❗️
📌امامصادق (ع) فرمودند: «قال: إِنَّ الْعَبْدَ لَیَكُونُ لَهُ الْحَاجَةُ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَیَبْدَأُ بِالثَّنَاءِ وَ الصَّلَاةِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ حَتَّى یَنْسَى حَاجَتَهُ»1️⃣؛
🔸بندۀ حاجتی دارد و می خواهد در محضر خدا دعا کند. شروع می کند به ثنا گفتن و حمد كردن که جزء آداب دعا است، «حَتَّى یَنْسَى حَاجَتَهُ»؛ حاجت هایش همه یادش نیست و فراموش می شود. حالا باید چه كار كند؟ «فَیَبْدَأُ بِالثَّنَاءِ وَ الصَّلَاةِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ حَتَّى یَنْسَى حَاجَتَهُ» می فرماید: «فَیَقْضِیهَا
اللَّهُ لَهُ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَسْأَلَهُ»2️⃣؛ قبل از آنکه او به زبان جاری کند، خدا حاجتش را داده است.
🔸امامصادق (ع) فرمودند: «قَالَ اللَّهُ تَعَالَى: مَن شَغَلَهُ ذِكری عَن مَسأَلَتی أَعطَیتَهُ قَبلَ أَن یسأَلُنی»؛ در بعضی از روایات دارد: «أَفْضَلَ مَا أُعْطِی السَّائِلِینَ»3️⃣؛ به او بهتر دادم تا آن كسانی که به زبان گفتند. این امر جزء معارف ما و عین مُفاد روایات است.
1️⃣ بحارالأنوار، ج90، ص342 در الكافی، ج 2، ص501 و وسائل الشیعه، ج 7، ص162
2️⃣كنزالعمال، ج1، ص434 – نهج الدّعا، ج 1 ص 628
3️⃣مصباح الشریعه ص 134 - بحارالأنوار، ج 90، ص323
🔸حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 شب قدر تمام درب های آسمان گشوده و هیچ حجابی بین عبد و رب نیست❗️
📚 #ماه_رمضان
🏷 #شب_قدر
🔸حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
: ﷽
📍 در خواستن از خدا امکان و قابلیّت را در نظر بگیرید❗️
📌امیر المؤمنین(ع) نقل می کند: «دَخَلْتُ عَلٰى رَسولِ الله فِي الْمسجِدِ وَ هُوَ في مُصَلّى لَهُ في بَعضِ حُجَرِه»؛ بر پیغمبر(ص) وارد شدم، در حالی که حضرت در یکی از اتاقهای محل نمازشان بودند. «فَقالَ ياٰ عَلي بِتُّ لَيْلَتي هذة حَيثُ تَرىٰ أَصلي»؛
ایشان به من فرمود: دیشب را در همینجایی بودم که دیدی و نماز میخواندم، «وَ أَسأَلُ رَبّي تَعاٰلىٖ فَماٰ سَأَلْتٌ رَبّي شَيْئاً إلّٰا سَألْتُ لَكَ مِثْلُه»؛ در نمازم هر چه خواستم، برای تو هم خواستم، «وَ ماٰ سَأَلتُ مِن شئٍ إلاّ أَعْطاٰني»؛ و هر چه هم از خدا خواستم، خدا به من داد، «إلا أَنهُ قيل لي لا نَبِيَّ بَعدي»1️⃣.
غیر از اینکه به من گفته شد: که بعد از من پیغمبری نیست؛ یعنی این را نخواه؛ چون بعد از تو، دیگر پیغمبری مبعوث نمیشود؛ یعنی هر چه امکان داشت برای تو خواستم. نکته، اینکه باید با استفاده از عقل دعا کرد و امکان و قابلیّت را درنظر گرفت.
1️⃣نهجالدّعا، ج2، ص78
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_حقیقت_بندگی
📕 #دعا_5
🏷 جلسه هفتم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
🌼آقا مجتبی تهرانی رحمهالله علیه:من هر چه دارم از استادم امام خمینی ره دارم.
🔻مجموعه مباحث آقا مجتبی تهرانی (ره) در اخلاق و معارف اسلامی .
📔 گزیده بیانات
🔹️عکس نوشته
کلیپ تصویری 📽
کلیپ صوتی 🔊
🏷
@agamojtabatehrani
﷽
📌 ما خدایمان را نشناخته ایم
📍 هرکس واقعاً از گناهانش پشیمان شود، خدا او را آمرزیده و هر حاجتی را حتّی اگر یادش رفته باشد، برآورده می كند. ❗️
📌در باب توبه هم همین است ، که وقتی واقعاً پشیمان شدی، خداوند تو را قبل از آنکه استغفار کنی، می آمرزد. ببینید امشب با چه موجودی روبرو هستیم. قبل از آنکه درخواست کند، حاجتش را برآورده کرده است.
📌 همین که فهمید عبد آمده و این خواسته را می خواهد، می دهد. مثل اینکه شخصی درِ خانۀ تان را می زند، همان موقعی كه در را زد، می فهمید كه چه می خواهد و می دانید برای چه آمده است. می رویم و آن چیزی را می دهیم كه او می خواهد؛ حتی قبل از آنكه بخواهد به تو رو بیندازد.
🔸 ما خدایمان را نشناخته ایم، به همین خاطر مضطرب می شویم. بدانید كه امشب، هر کس به محضر خدا برود و واقعاً از گناهانش هم پشیمان شده باشد، خدا او را آمرزیده و هر حاجتی را حتّی اگر یادش رفته باشد، برآورده می كند.
〰〰〰〰〰
📕 #ماه_رمضان
📝 #شب_قدر
◾️حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
◾️روضه شهادت حضرت علی علیه السلام
〰〰〰〰〰
🎞 #شهادت_امام_علی علیه السلام تسلیت باد
#شب_قدر
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
🔰 تغییر غیرممکن نیست!!
📍 تقدیر ثبت و ضبط شده و بلا با دعا امشب خداوند عوض میکند❗️
📌امّا راجع به شب بیست و سوّم؛ این را قبلاً هم گفته ام و چه بسا تکراری باشد، ولی تذکّرش خوب است. ممکن است به ذهن بیاید که شب بیست و یکم را رد کردیم و هرچه بنا بود، برای ما نوشتند و سرنوشت ما نوشته شد؛ چون امور را در بیست و سوّم امضا می كنند؛ یعنی آقا توشیح می كند.
🔸 پس تغییر غیرممکن است. جواب: خیر. این طور نیست که نتوان در نوشتۀ بیست و یکم تصرف نكرد؛ بلکه با اینکه قبول داریم كه شب بیست و سوّم شب امضاست، امّا می شود در آن تغییراتی ایجاد كرد: «یَمْحُوا اللَّهُ ما یشاءُ وَ یثْبِتُ»1️⃣؛ در اینجا هیچ اشکالی ندارد و تقدیر را عوض می کنند.
🔸در شب بیست و سوّم اگر دیدی كه سال آینده شرایط خوبی نداشت، درِ خانه خدا برو، پافشاری کن و به خدا بگو كه شرایط به بهترین وجه باشد، این را عوض خواهند كرد. امامهفتم (ع) فرمودند: «عَلَیكُمْ بِالدُّعَاءِ فَإِنَّ الدُّعَاءَ لِلَّهِ وَ الطَّلَبَ إِلَى اللَّهِ یَرُدُّ الْبَلَاءَ»، بر شما باد به اینکه دعا کنید.
🔸 از خدا درخواست کنید كه این طلب، بلا، بدی ها و هر نوع گرفتاری را رد می كند، «یرُدُّ الْبَلَاءَ وَ قَدْ قُدِّرَ وَ قُضِیَ وَ لَمْ یَبْقَ إِلَّا إِمْضَاؤُهُ»2️⃣؛ دعا بلا را رد می کند. این، همان بلایی است كه تقدیر شده و به عنوان قضا و قدر نوشته شده، ولی هنوز امضا نشده است.
🔸 بدانید كه امشب، شب سرنوشت است؛ چون اگر شب بیست و یکم، آنچنان که دلمان می خواست، از لحاظ تمام ابعاد دنیوی و اُخروی، آن طور كه باید نوشته نشده بود؛ امشب می توانی درِ خانه خدا بروی و دعا کنی كه: خدایا! تقدیرم را بر گردان و برای من همه را خوب کن. او قبول می کند؛ لذا بزرگان ما روی شب بیست و سوّم بیشتر تکیه می کردند. توجه کنید! می گفتند: شب بیست و سوّم است که شب سرنوشت ساز است.
1️⃣خداآنچه را بخواهد محو يا اثبات مى كند. سورۀ مباركۀ رعد، آیۀ39
2️⃣ الكافی، ج 2، ص470- وسائل الشیعه، ج 7، ص36
〰〰〰〰〰
📝 #شب_قدر #ماه_رمضان
◾️حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 خداوندا! چه چیزی ما را به درخواست از تو وا میدارد❗️
📌این جملات از امامزین العابدین(ع) است: «اللَّهُمَ إِنَّهُ یَحْجُبُنِی عَنْ مَسْأَلَتِكَ خِلَالٌ ثَلَاثٌ، وَ تَحْدُونِی عَلَیهَا خَلَّةٌ وَاحِدَةٌ»؛
📌 خدایا! سه چیز مرا باز می دارد تا از تو درخواست كنم. دقّت كنید! این همان، نظر اوّل است؛ یعنی وقتی به خودم، سوابقم، اعمالم و رفتارم با تو نظر می كنم، موجب می شود كه من از تو درخواست نكنم؛ هیچ تعارف هم ندارم.
از آن طرف، تنها یك چیز مرا وامی دارد كه از تو درخواست كنم و آن نظر كردن به توست، نه خودم؛ امّا وقتی به خودم نظر كردم،
📌«یَحْجُبُنِی أَمْرٌ أَمَرْتَ بِهِ فَأَبْطَأْتُ عَنْهُ»؛ مرا باز می دارد كه از تو درخواست كنم. فرمانی را تو به من دادی و امر كردی كه این كار را بكنم، ولی من در انجام آن كندی و كوتاهی كردم. در این اوّلی به خودم نگاه كردم.
📌 دوّم، «وَ نَهْیٌ نَهَیْتَنِی عَنْهُ فَأَسْرَعْتُ إِلَیْه »؛ نهی ای كه تو نسبت به من كردی؛ که آن كار را نكن، امّا من به سرعت رفتم و همان خطا و گناه را كردم.
📌 این را كه نگاه می كنم، می بینم كه مربوط به خودم است و من را از اینكه از تو درخواست كنم باز می دارد، «وَ نِعْمَةٌ أَنْعَمْتَ بِهَا عَلَیَّ فَقَصَّرْتُ فِی شُكْرِهَا»؛ و نعمتی كه به من عنایت كردی، من در سپاسگزاری آن كوتاهی كردم. سپاسگزاری و شكر نعمت چیست؟ شكر نعمت، یكی قلبی داریم و یكی زبانی و دیگری عملی است.
📌 اینجا اشاره به شکر نعمت عملی است. شكر كنم؛ یعنی باید در راه رضای تو مصرف كنم، امّا نكردم، «وَ یحْدُونِی عَلَى مَسْأَلَتِكَ تَفَضُّلُكَ عَلَى مَنْ أَقْبَلَ بِوَجْهِهِ إِلَیكَ، وَ وَفَدَ بِحُسْنِ ظَنِّهِ إِلَیكَ1️⃣»؛
📌و آنچه مرا به درخواست كردن وا می دارد، نگاه به توست. به خودم نگاه نمی كنم.آنچه مرا به درخواست كردن از تو می كشاند، تفضّل تو بر كسی است كه به درگاهت رو آورده و با خوش گمانی به سوی تو می آید.
1️⃣ الصحیفۀ السجّادیّه، دعا 12
〰〰〰〰〰
📕 #ماه_رمضان #رمضان
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 تعبیری از امام سجّاد(ع)خدایا! شتر
دیدی ندیدی! گناه از من دیدی، ندیدی ❗️
📌یك تعبیر
ساده ای در گذشته كردم و گفتم: خدایا! شتر دیدی ندیدی!
گناه از من دیدی، ندیدی! تصوّر نكنید كه این جمله همین طور از دهانم در آمده.
اصلاً و ابداً این طور نیست. طاووس یمانی می گوید: در مسجدالحرام بودم. شنیدم كه امامزین العابدین(ع) در مسجدالحرام این جملات
را می گوید: «سُبْحَانَكَ تُعْصَى كَأَنَّكَ لَا تَرَى »؛ ای
خدا! تو منزّهی. ای خدایی كه معصیت و نافرمانی تو می شود! امّا گویی نمی بینی.
این، همان جمله است.
در اینجا می گوید: نه اینكه نمی بینی؛
بلكه گناه را ندیده می گیری. ببینید چه تعبیر زیبایی است! «وَ تَحْلُمُ كَأَنَّكَ لَمْ تُعْصَ»؛
بردباری به خرج می دهی و انگار اصلاً معصیت و نافرمانی تو را نكرده ایم، «تَتَوَدَّدُ إِلَى خَلْقِكَ»؛
به مخلوقت محبّت و لطف می كنی، چرا؟ چون كارهایت كارهای خوب است، «بِحُسْنِ الصَّنِیعِ»؛ به مخلوقت محبّت می كنی، یعنی با آن ها خوب رفتار می كنی.
📌«بِحُسْنِ الصَّنِیعِ كَأَنَّ بِكَ الْحَاجَةَ إِلَیهِمْ»؛ مثل كسی كه به مخلوقش احتیاج دارد، چون ما این طور هستیم. مثلاً اگر بفهمیم به كسی احتیاج داریم، او را خیلی تحویل می گیریم؛ برای اینكه فطرت ما همین است. می گوید: با مخلوقت خوب رفتار می كنی، كأنّه به او احتیاج داری. مثل تعبیرات عوامانۀ خودمان است؛ وقتی در این شرایط به خودمان می گوییم: باید هوای فلانی را داشته باشیم، کارمان در دست اوست.
📌در اینجا هم می گوید: با خوب رفتار كردن با آن ها، به خلق خود محبّت می كنی، «كَأَنَّ بِكَ الْحَاجَةَ إِلَیهِمْ»؛ مثل كسی كه به او احتیاج دارد،
📌 «وَ أَنْتَ یا سَیّدِی الْغَنِی عَنْهُم »؛ و حال آنكه ای آقای من! تو از این بی نیاز هستی. بعد دارد: «ثُمَّ خَرَّ إِلَى الْأَرْضِ سَاجِداً»1️⃣؛ طاووسیمانی می گوید: یك وقت دیدم امامزین العابدین(ع) روی زمین افتاد و شروع كرد به سجده كردن.
🔸فرصت نداشتم تا تعبیراتی را كه می كنم توضیح بدهم. فقط گفتم اشاره ای بكنم تا دوستان به این مقداری كه در جلساتمان هستند، بی بهره نمانند. من و تو خدا را نشناخته ایم. ببینید كه چطور اولیای الهی با او صحبت می كنند؟ این اولیا، كسانی هستند كه شناخت دارند.
1️⃣ بحارالأنوار، ج 84، ص200
〰〰〰〰〰
📕 #ماه_رمضان
📝 جلسه بیست و سوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله
@agamojtabatehrani
﷽
📍 از مختصر باقیماندۀ ماه مبارک رمضان بهترین بهره را بگیریم❗️
📌امام زینالعابدین سلام الله علیه در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان این دعا را از اوّل شب تا آخر شب مکرّر میخواندند: «اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي التَّجَافِيَ عَنْ دَارِ الْغُرُورِ وَ الْإِنَابَةَ إِلَى دَارِ الْخُلُودِ وَ الِاسْتِعْدَادَ لِلْمَوْتِ قَبْلَ حُلُولِ الْفَوْتِ»1️⃣؛
📌بار خدایا! دوریگزیدن از خانهٔ فریب دنیا و بازگشت به سوی خانهٔ جاودانه آخرت را روزی من کن!
این طرف، نشئهٔ دنیا و آن طرف نشئه آخرت است؛ خدایا! آمادگی برای کوچ کردن از این نشئه قبل از فرا رسیدن مرگ را روزی من کن! استعداد برای کوچ هم در جایی مطرح میشود که توشهٔ راه را به همراه داشته باشی.
📌در روایت نقل شده است که خداوند هنگام افطار شبهای ماه مبارک رمضان، در هر شب هزار هزار نفر را از آتش جهنّم نجات داده و آنها را مشمول رحمت و غفران خود میکند. خوشا به حال کسانی که توانستند در این ماه مبارک رمضان، بهترین بهره را از آن بگیرند! سرآمد بهرهها همین غفران الهی بود.
📌خوشا به حال کسانی که توانستند خودشان را از معاصی و تبعات معاصی تطهیر کنند! همین پاکیزگی و برطرف کردن حجابهای ظلمانی، موجب میشود که دعاهای آنها زودتر به اجابت برسد.
📌خوشا به حال کسانی که از این ماه رمضان توشهای برای سفر آخرت خودشان تهیّه کردند و بار خودشان را بستند و برای رفتن در آن خانهٔ مستقر جاودانه، مهیّا شدند!
📌خوشا به حال آنهایی که خانهٔ جاودانه خود در آخرت را آباد کردند! بکوشید تا از این مختصر وقتی که از ماه مبارک رمضان باقی مانده است، بهترین بهره را بگیریم و از کثافات و تبعات خطاها و معاصی، خودمان را نجات دهیم.
1️⃣
بحارالأنوار،ج95، ص63- اقبالالاعمال، ج1، ص228 – زادالمعاد ،ص129_ مفاتیح الجنان
〰〰〰〰〰
📚 #ماه_رمضان
📝 جلسه بیست و دوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 خداوند در شب آخر ماه رمضان دوبرابر میبخشد❗️
📌امامصادق(ع) می فرمایند:«إِنَّ لِلَّهِ تَعَالَى فِي كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ عِنْدَ الْإِفْطَارِ سَبْعِينَ أَلْفَ أَلْفِ عَتِيقٍ مِنَ النَّارِ»؛ خداوند در هر شب از ماه مبارک رمضان، هنگام افطار هفتاد هزار هزار شخص را که همه مستوجب آتش هستند، از آتش نجات می دهد.
📌«فَإِذَا كَانَ آخِرُ لَيْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ»؛ شب آخر ماه رمضان که می شود، «أَعْتَقَ فِيهَا مِثْلَ مَا أَعْتَقَ فِي جَمِيعِهِ»؛1️⃣خداوند به مقدار تمام آنچه را در ماه رمضان از آتش نجات داده است، نجات می دهد.
📌امامصادق(ع) فرمودند: «إِذَا كَانَ أَوَّلُ لَيْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ غَفَرَ اللَّهُ لِمَنْ شَاءَ مِنَ الْخَلْقِ»؛ وقتی که شب اوّل ماه رمضان می شود، خداوند هر کس از مخلوقاتش را که مورد مشیّتاش قرار بگیرد تا او را بیامرزد مورد غفران قرار می دهد. «فَإِذَا كَانَتِ اللَّيْلَةُ الَّتِي تَلِيهَا ضَاعَفَهُم »؛ شب اول به هر مقدار بود، شب دوم، دو برابر،
📌 «فَإِذَا كَانَتِ اللَّيْلَةُ الَّتِي تَلِيهَا ضَاعَفَ»؛ و هر شب بعد از شب دیگر، دو برابرِ شب قبل بخشیده میشوند، «كُلَّ مَا أَعْتَقَ حَتَّى آخِرَ لَيْلَةٍ فِي شَهْرِ رَمَضَان »؛ تا شب آخر می شود، «تُضَاعَفُ مِثْلَ مَا أَعْتَقَ فِي كُلِّ لَيْلَة»؛2️⃣
🔸 که دو برابر آنچه را در هر شب بخشیده و از آتش نجات داده بود، نجات می دهد. برای ما بزرگترین، بالاترین و ارزش مندترین اثر الهی درماه مبارک رمضان همین است؛ یعنی آمرزش و تطهیر.
1️⃣ وسائل الشيعه، ج 10، ص 317 - بحارالأنوار، ج 95، ص187
2️⃣ إقبال الأعمال، ج 1، ص3
〰〰〰〰〰
📚 #ماه_رمضان
📝 جلسه بیست و هشتم
🔸حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥خداحافظ ای ماه دوست داشتنی...
🌙وداع جانسوز آیت الله آقا مجتبی تهرانی با ماه مبارک رمضان
┄┄┅═✧❁🎙❁✧═┅┄
📚 #ماه_رمضان
🔸حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📌ما بدتر از مشرکینی نبودیم که!!!
📍 آیا از برکات این ماه بهرهای بردهایم؟ لحظات باقیمانده را قدر بدانیم❗️
📌صحبت یک یا دو روایت نیست، میخواستم فقط این را بگویم که ما ماه رمضان را درک کردیم، امّا چه چیز گیرمان آمده است می توانید بگویید؟ در این ماه مبارکی که همۀ برکات، درون آن بوده است؛ تا جایی که خواب در آن، عبادت و نفس ها تسبیح است و این همه لطف از ناحیه خداوند آمده است؛
📌آیا بهره ای بردهایم یا نبردیم؟ گفتم که این روایات را بخوانم و بگویم: بیایید امشب را غنیمت بشماریم. امشب برویم در خانه خدا و بگوییم: خدایا! غلط کردیم؛ خدایا! ما را ببخش.
📌تو این همه را بخشیدی، ما را هم ببخش. ما بدتر از مشرکینی نبودیم که توبه کردند و توبه شان را قبول کردی؛ ما به ظاهر مؤمن هستیم، مسلمان هستیم و قبولت داریم. امشب ما را دست خالی رد نکن؛ تو اکرم الاکرمین هستی. از خدا بخواهیم حاجات ما و دیگران را بدهد.
📌این را تذکّر بدهم: امشب، چون درها باز است و تا سحر بسته نشده و فرصت دارید تا هم از خدا برای خودتان درخواست کنید و هم برای دیگران. البته دعای برای دیگران بهتر است؛
📌چون در روایات داریم که چند هزار برابر اجر میدهند و دعایی که دیگران در حقّ ما می کنند، مستجاب می شود، امّا معلوم نیست که دعای خودمان مستجاب بشود یا نشود.
📌در روایت دارد که به حضرتموسی(ع) خطاب شد: تو مرا به زبانی بخوان که هرگز با آن زبان معصیت نکردهای. گفت: خدایا! من چگونه می توانم این کار را بکنم؟ بالاخره از این زبان خطا صادر شده است.
📌خطاب شد: بگو تا دیگران برای تو دعا کنند؛ چون به زبان دیگران، معصیت نکرده ای. چنین سفارشی برای این است که در مورد دیگران خیلی دعا کنید؛ خدا چند هزار برابر آن به شما میدهد.
📌این فقط مروری بود و میخواستم تذکّری بدهم. ضمناً من هم از کسانی باشم که دعایم میکنید.
🔸از همۀتان تقاضا می کنم من را هم دعا کنید. تعارف نمی کنم و جدّی میگویم؛ من محتاج دعای شما هستم. آمدم این را به شما بگویم: امشب، شب آخر ماه رمضان است؛ برای من دعا کنید تا من هم از این فرصت در حقّ خودم استفاده کرده باشم.
〰〰〰〰〰
📝 #ماه_رمضان
🔸حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 خدایا! ماهم یکی از آن بخشیده شدههای این ماه باشیم❗️
📌در خطبه ای، پیغمبراکرم(ص) خطاب به مردم فرمودند: این، مهم است، «فَإِنَّ الشَّقِيَّ مَنْ حُرِمَ غُفْرَانَ اللَّهِ فِي هَذَا الشَّهْرِ الْعَظِيمِ»1️⃣ یعنی شقی تر از این نداریم که ماه مبارک رمضان بیاید و تمام بشود و آن شخص مورد مغفرت واقع نشود.
📌خدا شاهد است من این روایات را که نگاه می کردم گفتم: امشب که شب آخر است و بنای تو بر این است که بیایی و به اندازه تمام ماه ببخشی، خدایا! پس ما هم یکی از آنها باشیم. امامصادق(ع) فرمودند: «قَالَ: مَنْ لَمْ يُغْفَرْ لَهُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ لَمْ يُغْفَرْ لَهُ إِلَى قَابِلٍ إِلَّا أَنْ يَشْهَدَ عَرَفَةَ»؛
📌کسی که در ماه مبارک رمضان مورد مغفرت خداوند قرار نگیرد، دیگر در آینده امید مغفرتی برای او نیست مگر اینکه، روز عرفه در عرفات دعا کند تا خدا از او بگذرد. دقّت کنید! می خواستم بگویم: اثر برجسته ای که در تمام روایات وجود دارد، چیست، که آن، مسئلۀ «مغفرت» است.
1️⃣عيون أخبار الرضا(ع) ، ج 1،
ص 295 - وسائل الشيعه، ج 10،
ص313 - بحارالأنوار، ج 93، ص356
2️⃣ الكافی، ج 4، ص66 - وسائل الشيعه، ج 10، ص 305- بحارالأنوار،ج 93، ص342
〰〰〰〰〰
📚 #ماه_رمضان
◾️حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
#رمضان
@agamojtabatehrani
﷽
📍 مهربانی بی دریغ الهی❗️
📌چند جمله از امام زین العابدین(ع) می روم که در دعای روز عید فطر فرمودند. در صحیفۀ سجادیه دعای چهل و ششم است: « یا مَنْ یرْحَمُ مَنْ لَا یرْحَمُهُ الْعِبَادُ»؛ که خطاب به خداوند است. اوّل دعا هم از همین جا شروع می شود. ای موجودی که رحم می کنی به کسی یا کسانی که بندگان به او رحم نمی کنند.
📌. چه بسا اشارۀ به این باشد که تو موجودی هستی که اگر با تو بد کردند، تو به آنها خوبی می کنی. « یَا مَنْ یرْحَمُ مَنْ لَا یَرْحَمُهُ الْعِبَادُ»؛ آدمی که زشت کار است و بندگان خدا حاضر نیستند به او مهربانی کنند، مطرود است. امّا هیچ گاه بنده ای از درگاه تو با همۀ زشت کاری ها مطرود نمی شود.
📌 « وَ یَا مَنْ یَقْبَلُ مَنْ لَا تَقْبَلُهُ الْبِلَادُ»؛ جنبۀ کنایی دارد: ای کسی که می پذیرد شخصی را که شهرها او را نمی پذیرند! بلاد، دنبالۀ همان است. اگر شخصی در شهری به زشت کاری مشهور شده باشد، می گوییم: این شهر او را نمی پذیرد. اوّلی جنبۀ شخصی داشت. دوّمی جنبۀ عمومی پیدا می کندو توسعه می دهد.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #ماه_رمضان
#عید_فطر
📝 جلسه بیست و نهم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 دعا، انابه و توبه موجب رفع بلا از جامعه میباشد❗️
📌روایتی از امامعلی(ع) است كه در آنجا دافعه و رافعه را توضیح می دهد.
و جلسۀ گذشته هم به مسئلۀ معصیت اشاره كردم. حضرتفرمود: «مَا زَالَتْ نِعْمَةٌ وَ
لَا نَضَارَةُ عَيْشٍ إِلَّا بِذُنُوبٍ اجْتَرَحُوا»؛
هیچ نعمت و خرّمی و زندگی ای به زوال نمی آید، مگر به سبب گناهانی كه صاحبان آن
مرتكب شده اند. اینجا بحث جامعه است كه وقتی گناه فراگیر شد، بیچاره می شویم؛ به
چه كنم، چه كنم می افتیم و نان شب هم برای خوردن، نداریم. «أَنَّ اللَّهَ لَيْسَ بِظَلَّامٍ لِلْعَبِيدِ»؛ خدا هرگز به بندگانش ستم نمی كند؛ بلكه كاركرد دست من و تو، اثر وضعی آن
است. «وَ لَوْ أَنَّهُمُ اسْتَقْبَلُوا
ذَلِكَ بِالدُّعَاءِ وَ الْإِنَابَةِ لَمْ تَنْزِلْ»؛
اگر آن ها با دعا و توبه به استقبال نعمت ها می رفتند، این نعمت ها و خوشی ها رو
به زوال نمی رفت. اینجا مسئلۀ دافعیّت است؛ یعنی دعا، انابه و توبه جلوی زوال نعمت
را می گیرد. این، همان است كه به صورت كلّی مطرح شده بود؛ امّا در اینجا امامعلی(ع) آن را باز كرد. «وَ لَوْ أَنَّهُمْ إِذَا
نَزَلَتْ بِهِمُ النِّقَمُ وَ زَالَتْ عَنْهُمُ النِّعَمُ فَزِعُوا إِلَى اللَّهِ بِصِدْقٍ مِنْ
نِيَّاتِهِمْ وَ لَمْ يَهِنُوا وَ لَمْ يُسْرِفُوا».
اگر زمانی كه بلا نازل شد و گرفتاری فراگیر آمد، «وَ زَالَتْ عَنْهُمُ النِّعَمُ»؛ و نعمت هایشان
گرفته شد، در اینجا با خلوص نیّت به خداوند پناه می بردند و سستی و زیاده روی و
اسراف كاری را كنار می گذاشتند، «لَأَصْلَحَ
اللَّهُ لَهُمْ كُلَّ فَاسِدٍ»؛ خدا همه تباهی آن ها
را سامان می داد؛ «وَ لَرَدَّ عَلَیهِمْ
كُلَّ صَالِحٍ»1️⃣؛ و چیزهایی را كه گرفته
بود، به آن ها برمی گرداند. لذا این مطالبی كه مطرح كردم، برای این بود كه
كمال استفاده را بكنید تا از جامعۀ
ما رفع بلا بشود. نمی گویم برای خودتان دعا نكنید، بلكه دعای همگانی یادتان نرود.
آن وقت در اینجاست كه ان شاالله خدالطف خود را بیشتر خواهد كرد و رفع بلا خواهد
كرد.
1️⃣بحارالأنوار، ج 90، ص289 - مستدرک
الوسائل، ج5، ص183
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه هفدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
🔰انتهای مداومت کجاست؟
📌روایت را بیان میکنم که انسان مدّتی به آن عمل ادامه بدهد. روایات بسیار داریم که امر شده لازم نیست عمل زیاد باشد. عمل کم امّا دوام داشته باشد. روایتی است که سند خوبی هم دارد.
📌زراره از امامباقر علیه السلام نقل میکند که حضرت فرمودند: «أَحَبُّ الْأَعْمَالِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مَا دَاوَمَ عَلَيْهِ الْعَبْدُ وَ إِنْ قَلَّ»1؛
📌 محبوبترین عمل در پیش خداوند عزّ و جلّ عملی است که بنده نسبتبه آن مداومت نشان بدهد، اگر چه کم باشد. یعنی حجمش کم است، امّا بنده آن را ادامه میدهد و ترکش نمیکند.
👆
📌امامباقر علیه السلام میفرمایند: «مَا مِنْ شَيْءٍ أَحَبَّ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ عَمَلٍ يُدَاوَمُ عَلَيْهِ وَ إِنْ قَلَّ»2. هيچ چيز نزد خداوند عزّو جص۷ محبوبتر از عملى نيست كه بر آن مداومت شود، هر چند ( باشد.
📌امامزینالعابدین علیه السلام فرمودند: «إِنِّي لَأُحِبُّ أَنْ أُدَاوِمَ عَلَى الْعَمَلِ وَ إِنْ قَلَّ»3؛ من خیلی دوست دارم که مداومت نسبتبه عمل نشان بدهم.
📌در باب مداومت نسبت به اعمال و اثر حاصل از آن یک سؤال مطرح میشود: آیا معنایش این است که وقتی ما یک عمل مستحبّی را شروع کردیم، تا آخر عمر مداومت داشته باشیم؟ انتهای مداومت کجاست؟
📌 جواب: در روایت داریم حدّاقل یک سال است. یک عمل مستحب و عبادتی را شروع کردی، لااقل یک سال مداومت بکن. بعد از یک سال یکی دیگر را شروع کن. روایاتی از صحّاح است.
📌امامصادق علیه السلام فرمودند. «إِذَا كَانَ الرَّجُلُ عَلَى عَمَلٍ فَلْيَدُمْ عَلَيْهِ سَنَةً»؛ اگر کسی عمل نیکی را انجام داد و انتخاب کرد، آن را تا یک سال ادامه بدهد. «ثُمَّ يَتَحَوَّلُ عَنْهُ إِنْ شَاءَ إِلَى غَيْرِهِ»4؛
📌بعد از یک سال اگر دلش خواست، رها کند و یک عمل خیر دیگر را انجام بدهد. امامصادق عليه السلام فرمود: «إِيَّاكَ أَنْ تَفْرِضَ عَلَى نَفْسِكَ فَرِيضَةً»؛
📌بپرهیز از اینکه اگر عملی را با خودت عهد کردی که انجام بدهی، «فَتُفَارِقَهَا اثْنَيْ عَشَرَ هِلَالًا»5؛ هنوز دوازده ماه نگذشته، رهایش کنی. از این کار بپرهیز. در یک سال به تعبیر ما سرّ و رمزی از باب اثرگذاری در کار است.
🔸در روایات داریم که سرّی را مطرح فرمودند. ذیل روایت قبل امامصادق؟س؟ فرمود: «وَ ذَلِكَ أَنَّ لَيْلَةَ الْقَدْرِ يَكُونُ فِيهَا فِي عَامِهِ ذَلِكَ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ يَكُونَ»6.
📌 مسئله مصادفه این عمل یک ساله با شب قدر و لیله قدر است. با توجّهبه خصوصیّاتی که در لیله قدر و روز قدر داریم.
📌در مقابل اعمالی که انسان انجام میدهد، شب قدر روی تقدیرات انسان اثرگذاری دارد؛ یعنی برای انسان موجب برکات میشود. اشارهای است که اگر این عمل نیک مصادف با آن زمان بشود، چندین برابر اثرگذاری دارد و در سرنوشت آن سال انسان مؤثّر است.
📌چون لیله قدر شب سرنوشت است و بر رقم زدن سرنوشت سالانه انسان اثرگذاری دارد. همین عمل که در لیله قدر و روز قدر انجام بشود، به حسب ظاهر روایت اثرگذاری دارد.
1-الکافی، ج 2، ص82- وسائلالشیعه، ج 4، ص121- بحارالأنوار، ج 8، ص219
2-الکافی، ج 2، ص82- وسائلالشیعه، ج 1، ص94- بحارالأنوار، ج 68، ص220
3-الکافی، ج 2، ص82- وسائلالشیعه، ج 1، ص94-
#عید_فطر
◾️ @agamojtabatehrani
﷽
📍 استعجال در دعا نا امیدی و یأس در پی دارد❗️
◾️معارف ما چقدر زیبا است!
📌ابوبصیر از امامصادق(ع) نقل می كند. که حضرتفرمودند: «لَا یزَالُ الْمُؤْمِنُ بِخَیرٍ وَ رَجَاءٍ رَحْمَةً مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ»؛
📌مؤمن، همیشه در مسیر خیر است و امیدهایی هم كه دارد تا به آن برسد، بر اثر رحمت الهی نسبت به اوست؛ امّا: «مَا لَمْ یَسْتَعْجِلْ فَیَقْنَطَ وَ یَتْرُكَ الدُّعَاءَ»1️⃣؛
📌 تا موقعی كه حالت استعجال برای او پیش نیاید. حضرتتوضیح می دهند: می دانی اگر حالت استعجال؛ یعنی انتظار از اینكه خدا زود برساند
و شتابزدگی كند پیش بیاید، چه در پی دارد؟ در حالت شتاب این اتّفاق می افتد كه وقتی عبد ببیند حاجت برآورده نشد، اینجاست كه به حالت قنوط و یأس مبدّل
می شود. از خدا ناامید می شود و بعد هم دعا را ترك می كند؛ یعنی رویش را از خدا
برمی گرداند. این ها را چون مناسب دیدم كه بعد از لیالی قدر مطرح
كنم، تذكّر می دهم. به اصطلاح عامیانه این طور می گویند كه «گاوِ نُه من شیر» نشوی.
وقتی می بینی به زودی به دستت نرسید، به حالت استعجال رو نیاوری كه این، قنوط را در پی می آورد. یعنی چه؟ به این معنا كه از خدا ناامید می شوی و باز این ناامیدی چه در پی دارد؟
📌ترك دعا؛ یعنی رویم را از خدا بر می گردانم. در حرفهای من دقّت كنید و ببینید معارف ما چقدر زیبا است!
1️⃣الكافی، ج 2، ص490- وسائل الشیعه، ج 7، ص55 - بحارالأنوار، ج 90، ص374
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📌حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani