فکرنوشته ها
💥خدمت عظیم خواجه نصیرالدین طوسی به فلسفه 🔸خواجه نصیر (متوفای ۶۵۳ قمری) غیر از کارهای سیاسی و اجتماع
💥تفاوت نگاه ابن سینا و خواجه نصیر به علم کلام
🔸خواجه و ابن سینا هردو از فیلسوفان بزرگ هستند و هر دو نیز از منتقدان کلام جدلی به حساب میآیند. خواجه نقد المحصل را در نقد کلام جدلی اشعری نوشت و ابن سینا نیز همواره با نگاه جدلی کلامی درگیر بود.
🔹اما نگاه ابن سینا صرفا نگاهی نقادانه است و گویا قصد دارد علم کلام زمان خود را از ریشه بکند و فلسفه را جایگزین آن کند. اما نگاه خواجه طوسی، صرفا نگاهی انتقادی نیست؛ بلکه نگاهی اصلاحی به علم کلام دارد.
🔸گویا خواجه نصیر میدانست از ریشه کندن علم کلام ممکن نیست؛ لذا به جای حذف کلام باید آن را با نگاهی فلسفی اصلاح کرد. لذا با نوشتن تجرید الاعتقاد، کلام فلسفی را بنیانگذاری کرد.
🔹نگاه اصلاحی خواجه به علم کلام لوازمی دارد و یکی از آن لوازم این است که نمیتوان با مسائل حساس و ناموسی علم کلام مخالفت کرد و الا به حذف علم کلام میانجامد نه اصلاح آن و باعث حساس شدن دیگر متکلمین و مخالفت آنها با نگاه وی میشود. خواجه نیز با اینکه کلام را فلسفی کرد با مسائل ناموسی متکلمین مخالفت نکرد؛ هرچند اعتقاد خود خواجه خلاف آن بود.
🔸به عنوان مثال این سوال مطرح است که آیا غیر از خداوند موجودی مجرد از ماده هست؟ همچنین سوال است که آیا غیر از خداوند، قدیم زمانی دیگری تحقق دارد؟ فلاسفه با اثبات عقول و مفارقات به هردو سوال جواب مثبت دادهاند؛ اما متکلمان جوابشان منفی است و مادی و حادث زمانی بودن ماسوی الله را از مسائل ناموسی میدانند که مخالفت با آنها کفر و بدعت است.
🔹خواجه نصیر با اینکه به گفته شاگرد وی علامه حلی، نفس الامر را همان عقل فعال میداند، یعنی عقول و مفارقات را میپذیرد، اما در تجریدالاعتقاد مینویسد ادله اثبات عقول و مفارقات ناکافی هستند.
🔸به نظر میرسد خواجه در تجرید به دلیل نگاه اصلاحی به کلام و تلاش برای عدم مخالفت با مسائل ناموسی آن علم، این دیدگاه را مطرح میکند؛ ولی نظر اصلی خود وی نفی عقول و مفارقات نیست.
🔹به هر حال نگاه اصلاحی خواجه به علم کلام و نوشتن کلام فلسفی باعث شد علم کلام تحولی عظیم پیدا کند. به نحوی که بعد از وی هرکس در این علم کتابی نوشت ناظر به کتاب تجرید خواجه بود. تا اندازه ای که بیش از ۲۰۰ شرح و تعلیقه بر تجرید وی نگاشته شده است.
🔸این کار عظیم خواجه، دشمنی کلام و فلسفه را به همنشینی مسالمت آمیز تبدیل کرد و از تکفیرهای بیخودی که وجود داشت تا حد زیادی جلوگیری کرد.
💥پینوشت: خواجه در تجرید مینویسد آنچه واقعا به آنها اعتقاد داشته ام را در این کتاب بیان کردهام؛ اما با توجه به نکته بالا به نظر میرسد خواجه برای حفظ مسائل ناموسی علم کلام، به ناچار برخی مسائل خلاف اعتقاد خود را نیز مطرح کرده است.
@mostafaizadi
💥نظر امام خمینی درباره ملاصدرا:
«محمد بن ابراهیم شیرازی از بزرگترین فلاسفه الهی و مؤسس قواعد الهیه و مجدد حکمت مابعدالطبیعه، او اول کسی است که مبدا و معاد را بر یک اصل بزرگ خلل ناپذیر بنا نهاد و اثبات معاد جسمانی با برهان عقلی کرد و خللهای شیخالرئیس را در علم الهی روشن کرد و شریعت مطهره و حکمت الهیه را با هم ائتلاف داد، ما با بررسی کامل دیدیم هر کس درباره او چیزی گفته از قصور خود و نرسیدن به مطالب بلندپایه اوست».
📚کشف الاسرار، ص۳۶
@mostafaizadi
💥مقوله عشق و محبت در هالیوود
🔸در فرهنگ ما هرگاه میخواهند احساسی شدن یک مسئله را بیان میکنند آن را به فیلم هندی تشبیه میکنند! جدای از افراطی که هندیها در فیلمهای عاشقانه دارند، یک دلیلش این است که اساساً سینمای هالیوود که رقیب بالیوود و سینمای هند است، نمیتواند مقوله عشق را به درستی به تصویر بکشد.
🔹مقوله عشق یک عنصر کاملاً انسانی است که خود را فراتر از پول و قدرت و سرمایهداری نشان میدهد. عشق به معنای گذشتن از تمام دارایی ها و حتی هستی خود به خاطر معشوق است. اساساً این تفکر جایی در تفکر سرمایه داری ندارد و با آن در تناقض است؛ زیرا در تفکر سرمایهداری فقط پول و قدرت و شهرت خود انسان مهم است و انسانی که از اینها بگذرد و دل به اموری دیگر خوش کند، انسان سالمی نیست!
🔸به همین دلیل شاید نتوان فیلم عاشقانهای پاک در فیلمهای سطح اول سینمای هالیوود پیدا کرد. هرگاه در هالیوود میخواهند مقوله عشق را نشان دهند، آن را به شکل شهوت و نیروی جنسی به نمایش میگذارند. گویا عشق نزد آنها چیزی بیش از این معنا ندارد؛ در حالی که عشق چیزی جدا از شهوت و نیروی جنسی است.
🔹سینمای هند و سینمای کره جنوبی به دلیل تفاوت فرهنگی که با هالیوود دارند، بهتر و صحیحتر میتوانند مقوله عشق و محبت را نشان دهند. این دو سینما قادرند بدون هیچ ارجاعی به مسائل جنسی علاقه بین دو نفر را به خوبی به تصویر میکشند و عشق بین آنها را به نمایش بگذارند.
🔸غیر از مقوله عشق، خیلی از مقولات اجتماعی انسانی در تفکر غربی بیمعناست و آنها را در هالیوود کمتر میتوان یافت؛ مثلاً ایثار، از خودگذشتگی، انفاق، عفو و بخشش، پاسخ بدی با خوبی، محبت ورزی و مهربانی بدون توقع و ... از اموری است که با روح تفکر اومانیسم و سرمایهداری در تناقض است و به همین دلیل کمتر این مقولات در سینمای هالیوود دیده میشود و متأسفانه سینمای ما نیز کاملاً متأثر از هالیوود است و مقولات روابط اجتماعی انسانی کمتر در آن دیده میشود؛ چه برسد به روابط انسان با خدا.
@mostafaizadi
این دولت پزشکیان به سرکردگی غیرظریفانه ظریف در شش ماه اولش چنان فاتحه مملکتو خواند و زیرساختهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشور رو تخریب کرد که به هیچ وجه قابل توجیه نیست. خدا به خیر کند سه و نیم سال آینده رو. با این دست فرمون باید "متر۱۰۰" حوادث ناگواری باشیم که به راحتی قابل کنترل نخواهد بود. اگر اینطور ادامه پیدا کند این دولت شاید به آخر نرسد.
@mostafaizadi
💥دنیای ما و دنیای مردم
گویا در دنیای دیگری غیر از دنیای مردم عادی زندگی میکنیم. دغدغههای متولیان دین و فرهنگ، خیلی با دغدغههای مردم فرق دارد. کتابهایی مینویسیم که از هر هزارتای آن، یکی هم توسط مردم خوانده نمیشود. درسهایی به ما داده میشود که خروجی آن نتوانسته ما را به مردم پیوند دهد. هرچه میگذرد این فاصله بیشتر میشود.
جامعه به دو دسته مذهبی و غربگرا تقسیم شده و گویا راه ارتباط بین این دو دسته بسته است و هرکدام راه خود را میروند.
این گپ و شکافی که بین ما و برخی مردم است، هرچه بیشتر میگذرد، پر کردن آن سخت تر میشود.
خدا رحمت کند شهید شاه آبادی فرزند آیت الله شاه آبادی را که به روستای فشم در شمال تهران برای تبلیغ رفته بود تا یک ماه هیچ کس پشت سرش نماز نمیخواند اما آنقدر تلاش کرد که توانست جوانان را به مسجد بکشاند. آیا الان هم این طور افراد دغدغه مند هستند که همچون طبیب دوار مردم را جذب دین کنند؟ قطعا هستند اما نسبت به نیاز خیلی کم و متولیان فرهنگ در خواب و دغدغه مندان صرفا در حال خوردن خون دل!
@mostafaizadi
18.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 مجانی بگیر!
📿ای اهل کرم،ماه رجب گذشت ما هیچ نکردیم.
#استاد_آیتالله_یزدانپناه
@mostafaizadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻همتی، وزیر اقتصاد مملکت :
قیمت دلار؟ به من مربوط نیست.
🔹سزای رای آوردن تفکر غربی و لیبرالیستی!
🔸تا این تفکر در ایران مسئولیت دارد، ایران روی خوش نخواهد دید.
@mostafaizadi
💥تحصیل فلسفه محمدعلی فروغی نزد علمای تهران:
🔸محمدعلی فروغی نویسنده کتاب "سیر حکمت در اروپا" از بنیانگذاران سلسله منحوس پهلوی و فراماسون درجه ۳۳ و کسی که پادشاه ایران را بعد از پهلوی اول تعیین کرد، مقداری فلسفه اسلامی را نیز نزد علمای تهران خوانده بود. علامه حسنزاده در اینباره مینویسد:
🔹مرحوم استاد بزرگوارم جامع علوم عقلى و نقلى، آیه الله علامه #محمدحسین_فاضل_تونی، روزى در مجلس درس شفاى شیخ رئیس که در منزل آن جناب که بیت المعمور این کمترین بود تشرّف مىیافتم فرمود: «ترجمه شفاى شيخ كه بنام محمد على فروغى است به تقرير و توضيح و املاء و القاى اينجانب است كه پيش از شما فروغى در نزد من آن را مىخواند و تحرير مىكرد».
🔸فروغی در فلسفه خیلی تحت تاثیر دکارت است و غربزدگی وی در کتاب سیر حکمت در اروپا نیز نمود دارد.
📚علامه حسنزاده، هزار و یک کلمه، کلمه ۹۵۰
@mostafaizadi
💥آیات مبشّرات
🔸در هیاهوی جولانهای منافقان داخلی، دشمنان خارجی و فشارهای اقتصادی فرهنگی و سیاسی تنها امثال این آیات نویدبخش انسان هستند:
🔹وَاذْكُرُوا إِذْ أَنْتُمْ قَلِيلٌ مُسْتَضْعَفُونَ فِي الْأَرْضِ تَخَافُونَ أَنْ يَتَخَطَّفَکم النَّاسُ فَآوَاكُمْ وَأَيَّدَكُمْ بِنَصْرِهِ وَرَزَقَكُمْ مِنَ الطَّيِّبَاتِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
و یاد کنید هنگامی را که شما در زمین گروهی اندک بودید، و ناتوان و زبون شمرده می شدید، و همواره می ترسیدید که مردم [مشرک و کافر] شما را بربایند پس خدا شما را پناه داد و با یاریش نیرومندتان ساخت، و از [نعمت های] پاکیزه اش به شما روزی بخشید تا سپاس گزاری کنید.
@mostafaizadi