✨ بسم الله الرحمن الرحیم✨
🌹 شرح #حکمت38 ( 5 )
🔷 حماقت ونشانه های آن
🔻امیرالمؤمنین (علیه السلام) در ادامه حکمت ۳۸ می فرمایند: « أَكْبَرَ الْفَقْرِ الْحُمْقُ » ؛ یعنی بزرگترین فقر حماقت است.
🔰 پیرامون حماقت دو نشانه و یک توصیه در نهج البلاغه داریم.
🔸نشانه های حماقت:
1⃣ اما نشانه اول این است که کسی عیبی در مردم ببیند و آن را زشت بشمارد ولی به همان عیب در وجود خودش راضی باشد.
🔻حضرت در حکمت ۳۴۹ می فرمایند: «وَ مَنْ نَظَرَ فِي عُيُوبِ النَّاسِ فَأَنْكَرَهَا ثُمَّ رَضِيَهَا لِنَفْسِهِ فَذَلِكَ الْأَحْمَقُ بِعَيْنِهِ » ؛ و کسی که در عیوب مردم دقّت کند و آن عیوب را در مردم زشت بشناسد وسپس همان عیب را برای خودش راضی بشود، پس چنین کسی حقیقتاً احمق است.
2⃣ نشانه دوّم این است که احمق قبل از اینکه بیاندیشد، سخن می گوید.
🔻در حکمتهای ۴۰ و ۴۱ با دو عبارت تقریباً متفاوت، حضرت این حقیقت را بیان فرمودند.
🔻در حکمت ۴۰ فرمودند: «لِسَانُ الْعَاقِلِ وَرَاءَ قَلْبِهِ» ؛ زبان عاقل پشت قلب او حرکت می کند ، « وَ قَلْبُ الْأَحْمَقِ وَرَاءَ لِسَانِهِ» ؛ اما قلب و عقل انسان احمق تابع زبانش هستند.
🔻در حکمت ۴۱ هم فرمودند: « قَلْبُ الْأَحْمَقِ فِي فِيهِ» ؛ قلب انسان احمق در دهان اوست در حالی که « وَ لِسَانُ الْعَاقِلِ فِي قَلْبِهِ » ؛ زبان انسان عاقل در قلب اوست.
🔻 بر این اساس مولا علی (علیه السلام) در حکمت ۳۸ می فرمایند: « يَا بُنَيَّ إِيَّاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْأَحْمَقِ» ؛ پسرم بپرهیز از همراهی و دوستی با احمق ، چرا؟ « فَإِنَّهُ يُرِيدُ أَنْ يَنْفَعَكَ فَيَضُرَّكَ » ؛ بخاطر اینکه احمق میخواهد به تو نفع برساند اما ضرر می رساند.
🔻 بنابراین بزرگترین فقر نداشتن عقل درست و حسابی در عمل است.
🎙 حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهج_البلاغه
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
#فهرست_حکمتها
دوستان ولایی سلام
🍃حکمتهای نهج البلاغه به علت شمردن بعضی صفات مهم و کارساز در زندگی، بسیار مورد اهمیت هستند.
برای استفاده بهتر از شرح حکمتها که از خود نهج البلاغه برای شرح بهره گرفته شده، به عنوان های زیر مراجعه کنید.
*. شرح حکمت اول تا حکمت پنجم
*. شرح حکمت ششم تا حکمت دهم
*. شرح حکمت یازدهم تا پانزدهم
*. شرح حکمت شانزدهم تا بیستم
*. شرح حکمت 21 تا بیست و پنجم
*. شرح حکمت26 تا حکمت سی ام
*. شرح حکمت31 تا حکمت سی وپنجم
*. شرح حکمت سی و ششم
قسمت اول
قسمت دوم
شرح حکمت سی و هفتم
قسمت اول
قسمت دوم
شرح حکمت سی و هشتم
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
قسمت چهارم
قسمت پنجم
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
روی متون رنگی کلیک کنید
اگر میایید با فکر اتحاد و اسلام بیایید
با اخلاص بیایید
خطوط قرمز رهبری را رعایت کنید.
تا به ایران کمک کنید
# رأی_میدهم
🔷 #شرح_خطبه ٥_ جلسه ١_ بخش سوّم
🔹فایل صوتی، شرح استادمفسر دكتر محمدعلى انصارى برمتن زیر است:
🌸 هَيْهاتَ، بَعْدَ اللَّتَيّا وَالَّتى! وَاللّهِ لاَبْنُ اَبى طالِب آنَسُ بِالْمَوْتِ مِنَ الطِّفْلِ بِثَدْىِ اُمِّهِ. بَلِ انْدَمَجْتُ عَلى مَكْنُونِ عِلْم لَوْ بُحْتُ بِهِ لاَضْطَرَبْتُمُ اضْطِرابَ الاَْرْشِيَةِ فِى الطَّوِىِّ الْبَعيدَةِ.
هرگز ! آن هم پس از آن همه گرفتارىهاى كوچك و بزرگ. به خدا سوگند؟ پسر ابىطالب مأنوستر است به مرگ از كودك شيرخوار به پستان مادرش. بلكه بر علم نهفتهاى در پيچيدم كه اگر آشكارش كنم، چون ريسمانهاى بسته به دلو در چاههاى عميق به لرزه درافتيد.
#شرح_خطبه
#شرح_خطبه_٥
@nahjol_balagheheh
#نهج_البلاغه
📿اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي مَا وَأَيْتُ مِنْ نَفْسِي وَ لَمْ تَجِدْ لَهُ وَفَاءً عِنْدِي، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي مَا تَقَرَّبْتُ بِهِ إِلَيْكَ بِلِسَانِي ثُمَّ خَالَفَهُ قَلْبِي، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي رَمَزَاتِ الْأَلْحَاظِ وَ سَقَطَاتِ الْأَلْفَاظِ وَ شَهَوَاتِ الْجَنَانِ وَ هَفَوَاتِ اللِّسَانِ.
🔮خدايا، آنچه از اعمال نيكو كه تصميم گرفتم و انجام ندادم ببخشاى.خدايا، ببخشاى آنچه را كه با زبان به تو نزديك شدم ولى با قلب آن را ترك كردم. خدايا، ببخشاى نگاه هاى اشارت آميز، و سخنان بى فايده، و خواسته هاى بى مورد دل، و لغزش هاى زبان.
📘#خطبه_78
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸 سلام و عرض ادب
حضرت علی علیهالسّلام در خُطبه ششم نهجالبلاغه، درسى به همه زمامداران بيدار و با ايمان دادهاست که براى مقابله با خطرات دشمن، نبايد فرصت را به سادگى از دست بدهند و تسليم پيشنهادهاى سُست عافيت طلبان گردند.
وقتىکه به آن حضرت پیشنهاد شد که طلحه و زبیر را تعقیب نکند و در صدد جنگ با آنان نباشد فرمود: «به خدا سوگند مانند کفتار خفته نیستم که صیّاد مدتى در کمین آن نشسته و براى فریبش به دست با چوب آهسته بر زمین مىزند تا بر اثر صدا بیرون آید و دستگیرش کند، بلکه به همراهى کسىکه به حق روى آورد و شنوا و فرمانبردار است شمشیر مى زنم و با گنهکارى که از حق روگردانده و در آن شک و تردید دارد مىجنگم. به خدا قسم از زمانى که پیامبرخدا صلیاللهعلیه وآله از دنیا رفتهاست تاکنون همیشه از حق خود محروم شدهام»
اميرمؤمنان على علیهالسّلام با سرعت، ابتکار عمل را در دست گرفت و نخستين توطئه و تلاش جدايى طلبان را در نطفه خاموش ساخت و به آسانى «بصره» و «کوفه» و تمام عراق را نجات داد و اگر برنامه امام در مورد ظالمان «شام» با مخالفت بعضى از ياران ناآگاه روبه رو نمىشد به خوبى «شام» نيز از شرّ ظالمان نجات مىيافت و پاکسازى مىشد و جهان اسلام يکپارچه در اختيار آن حضرت قرار مىگرفت.
اولین غائلهای که پس از بیعت عمومی با امیرالمؤمنین علیهالسّلام در جامعه پیش آمد، ماجرای جمل بود. آتش افروزان این جنگ، دو صحابی نام دار پیامبر صلیاللهعلیه وآله، طلحه و زبیر بودند. این دو توانستند عایشه، همسر پیامبر صلیاللهعلیه وآله را راضی کنند که همراهشان شود؛ پس از مکه به سوی بصره حرکت کردند و رسماً در مقابل خلافت امیرالمؤمنین علیهالسّلام عَلَم جنگ برافراشتند.
آنچه امام علیهالسّلام در این خطبه بازگو میکند، حاکی از مظلومیت و دلشکستگی حضرت از پیمان شکنان و همچنین مقابله با فتنهها و توطئهها و درایت آن بزرگوار برای از بین بردن بلوای فتتهگران است.
شارح نهجالبلاغه دكتر محمدعلى انصارى خطبهی۶ را در یک جلسه شرح دادند که تقديم حضورتان مىگردد.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
khotbeh 6.mp3
3.43M
🔷 #شرح_خطبه۶
🔹شرح استاد دكتر محمدعلى انصارى:
🌸 وَ اللَّهِ لَا أَكُونُ كَالضَّبُعِ تَنَامُ عَلَى طُولِ اللَّدْمِ حَتَّى يَصِلَ إِلَيْهَا طَالِبُهَا وَ يَخْتِلَهَا رَاصِدُهَا، وَ لَكِنِّي أَضْرِبُ بِالْمُقْبِلِ إِلَى الْحَقِّ الْمُدْبِرَ عَنْهُ وَ بِالسَّامِعِ الْمُطِيعِ الْعَاصِيَ الْمُرِيبَ أَبَداً حَتَّى يَأْتِيَ عَلَيَّ يَوْمِي. فَوَاللَّهِ مَا زِلْتُ مَدْفُوعاً عَنْ حَقِّي مُسْتَأْثَراً عَلَيَّ مُنْذُ قَبَضَ اللَّهُ نَبِيَّهُ (صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ) حَتَّى يَوْمِ النَّاسِ هَذَا.
به خدا سوگند همچون کفتار نیستم که با ضرب آهنگ ملایم میخوابد تا آنکه جویندهاش به او دست یابد و کمینگرش او را غافلگیرانه بفریبد؛ بلکه من همواره بهکمک رویآورنده بهحق، رویگردان از آن را و بهمدد شنوای فرمانبر، نافرمان شبههافکن را فرو میکوبم؛ تا آنگاه که روزگار من به سر آید. پس به خدا سوگند، همواره از حقم دور داشته بودهام (و دیگران) برگزیده بر من بودهاند، از وقتیکه خداوند (جان) پیامبرش را ستاند تا همین امروزِ مردم.
#شرح_خطبه
#خطبه6
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
با توکل بر خدا
#رأی_میدهم
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
Kashani-13960423-13-2-Nahj-Thaqalain_ir.mp3
10.55M
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
🔊 #درآمدی_بر_نهج_البلاغه
📌 جلسه_سیزدهم
تاریخ :مرداد 1396
استاد حامد کاشانی
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
💠 طریق طیّب
🔸 مطلب مهمی كه سالار شهیدان حسین بن علی بن ابی طالب به ما فرمود این است كه هرگز #هدف_وسیله_را_توجیه_نمی _كند؛ یعنی نمی توان گفت ما چون می خواهیم به فلان مقصد برسیم، از هر راهی می توانیم كمك بگیریم! اگر کسی از هر راهی شروع كرد، به آن مقصد حق نمی رسد، بلکه هر راهی، مقصد و هدف خاصی را تعقیب می كند که فرد به آن می رسد نه به آن #مقصد_اصیل. 🔸 این بیان نورانی را وجود مبارك سالار شهیدان فرمود: «مَنْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِیةِ اللَّهِ كَانَ أَفْوَتَ لِمَا یرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَجِیءِ مَا یحْذَرُ»؛ اگر كسی بخواهد از راه گناه به مقصدی برسد، زودتر از دیگران به چاه می افتد، چون #گناه_كژ_راهه_است، راه نیست! وقتی راه نبود چگونه به هدف می رسد؟! 👈 فرمود هرگز هدف، وسیله را توجیه نمی كند، هرگز هدف خوب به انسان اجازه نمی دهد كه از هر وسیله ای استفاده كند، هر راهی انسان را به آن مقصد نمی رساند، #صراط_مستقیم است كه انسان را به آن مقصد والا میرساند و لاغیر! 🔸 این معنا را قرآن كریم به این صورت تبیین كرد فرمود: ﴿فَأَیْنَ تَذْهَبُونَ﴾؛ كجا می روید؟! همین معنا را وجود مبارك امیرمؤمنان علی بن ابی طالب (سلام الله علیه) تبیین كرد فرمود: «فَأَینَ یتَاهُ بِكُمْ»؛ شما را به كجا می برند؟ مگر نمی خواهید به سلامت برسید چرا راه عیبناك را طی می كنید؟ مگر نمی خواهید به #كمال برسید چرا در مسیر ناقص قدم می نهید؟! «فَأَینَ یتَاهُ بِكُمْ». آن ﴿فَأَیْنَ تَذْهَبُونَ﴾ در قرآن به صورت «فَأَینَ یتَاهُ بِكُمْ» در نهج البلاغه در آمد و این دو تعبیر قرآن و نهج البلاغه به صورت «مَنْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِیةِ اللَّهِ كَانَ أَفْوَتَ لِمَا یرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَجِیءِ مَا یحْذَرُ» در بیان سالار شهیدان در آمده است. #امام_حسین_علیه_السلام #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی 📚 سخنرانی محرم تاریخ: 1384/11/14 http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
مرد را گر بُرَند بند از بند
نتواند دل از وطن برکَند
#رأی_میدهم
https://eitaa.com/quraanalkarim
#چهارمین_ختم_نهج_البلاغه
💥تقدیم به ساحت مقدس حضرت #فاطمه(سلام الله علیها)
#شروع:۶آبان 1402
طرح ختم دوساله نهج البلاغه
🌷🌷سهم #روز_پنجاه_ویکم🌷🌷
به نیابت از عباد صالح خدا:
"شهیدان مظلوم نیروی انتظامی "
👈 #حکمت285تا287
🌹لطفا با حضور در کانال سهم امروز را مطالعه بفرمایید.👇👇👇
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
💞بسم الله الرحمن الرحیم
☘وقت شناسی
💠كُلٌّ مُعَاجَلٌ يَسْأَلُ الاِْنْظَارَ، وَكُلٌّ مُؤَجَّلٌ يَتَعَلَّلُ بِالتَّسْوِيفِ.
💠 آنان كه وقتشان پايان يافته خواستار مهلتند، و آنان كه مهلت دارند، كوتاهی می ورزند.!.
🅾 #نهج_البلاغه #حکمت285
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌾🌿🌾🌿🌾
💞بسم الله الرحمن الرحیم
☘آرزوی درست
💠مَا قَالَ النَّاسُ لِشَيْءٍ «طُوبَى لَهُ» إِلاَّ وَقَدْ خَبَأَ لَهُ الدَّهْرُ يَوْمَ سُوءٍ.
💠 مردم چيزی را نمی گویند: 《خوشا به حالش》، جز آنكه روزگار، روز بدی را برای او تدارك ديده است.
🅾 #نهج_البلاغه #حکمت286
🌾🌿🌾🌿🌾
🌾💦🌾💦🌾💦
💞بسم الله الرحمن الرحیم
☘قدر
💠وَسُئِلَ عَنِ الْقَدَرِ،قال علیه السلام: طَرِيقٌ مُظْلِمٌ فَلاَ تَسْلُكُوهُ، وَبَحْرٌ عَمِيقٌ فَلاَ تَلِجُوهُ، وَسِرُّ اللّهِ فَلا تَتَكَلَّفُوهُ.
💠(از قدر پرسيدند ،) امام علیه السلام فرمود:
🔺 راهی است تاريك، آن را مپيماييد؛ و دريایی است ژرف، وارد آن نشويد؛ و رازی است خدایی، خود را به زحمت نياندازيد.
🅾 #نهج_البلاغه #حکمت287
🌾🌿🌾🌿🌾🌿
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
✨ بسم الله الرحمن الرحیم✨
🌹 شرح #حکمت38 (6)
🔷 عجب و خودپسندی
🔻 موضوع دیگری که در ادامه حکمت ۳۸ بیان شده است مسأله "عُجب یا خودپسندی" است.
🔹 " عُجب" یعنی اینکه انسان در خودش یک فضیلتی، یک هنری و یک توانمندی را درک کند و نسبت به آن متعجّب و خودپسند و خودخواه شود.
🔻 آثار شومی در زبان مولا علی (علیه السلام) برای مسأله و پدیده عُجب بیان شده :
1⃣ اوّل تنهایی
🔻در حکمت ۱۱۳ می فرمایند: « لَا وَحْدَةَ أَوْحَشُ مِنَ الْعُجْبِ » ؛ هیچ تنهایی ای وحشتناک تر از عجب نیست.
2⃣ دوّم ترس
🔻همین حکمت ۳۸ می فرمایند : « أَوْحَشَ الْوَحْشَةِ الْعُجْبُ » ؛ ترسناک ترین ترس، عُجب است.
3⃣ سوّم حسادت به عقل، یعنی آسیب رساندن به عقل
🔻حضرت در حکمت ۲۱۲ می فرمایند: «عُجْبُ الْمَرْءِ بِنَفْسِهِ أَحَدُ حُسَّادِ عَقْلِهِ » ؛ خود پسندی انسان یکی از حسودان عقل اوست.
حسادت یعنی چه ، حضرت در حکمت ۲۲۵ می فرمایند: «الْعَجَبُ لِغَفْلَةِ الْحُسَّادِ عَنْ سَلَامَةِ الْأَجْسَادِ» ؛ تعجّب می کنم از اینکه حسودان از سلامت بدنشان غفلت می کنند، یعنی با حسادت دارند به خودشان و بدنشان ضرر می زنند.
🔻پس عُجب انسان به خودش اوّلاً ضربه به جسمش و ثانیاً ضربه به عقلش می زند. لذا مولا علی (علیه السلام) در نامه ۳۱ خطاب به امام مجتبی (علیه السلام) می فرمایند: « وَ اعْلَمْ أَنَّ الْإِعْجَابَ ضِدُّ الصَّوَابِ وَ آفَةُ الْأَلْبَابِ» بدان! همانا خوپسندی بر خلاف صواب و درستی است، بدان که عجب آفت و آسیب به عقلها است.
4⃣ اثر شوم بعدی، منع ازدیاد نعمت و رشد است.
یعنی عجب و خودپسندی مانع رشد انسان و ازدیاد نعمتها می شود.
🔻 در حکمت ۱۶۷ می فرمایند: « الْإِعْجَابُ يَمْنَعُ الِازْدِيَادَ » ؛ عُجب مانع ازدیاد نعمت و رشد می شود.
🔻بر اساس این آثار شوم از منظر مولا علی (علیه السلام)، حتی گناهی که انسان را نزد خدا شرمنده بکند بهتر از حسنه و کار نیکی است که باعث عُجب انسان شود. در حکمت ۴۶ این حقیقت را فرمودند که : «سَيِّئَةٌ تَسُوءُكَ خَيْرٌ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ حَسَنَةٍ تُعْجِبُكَ»؛ گناهی که تو را شرمنده بکند نزد خدا از کار نیکی که تو را به عُجب بکشاند بهتر است.
🔻با این مقدّمات حضرت در نهج البلاغه توصیه های نسبت به عُجب دارند:
🔸 ۱. اولاً در حکمت ۱۵۰ می فرمایند : « لَا تَكُنْ مِمَّنْ يُعْجَبُ بِنَفْسِهِ إِذَا عُوفِيَ» ؛ از آدمهایی نباش که وقتی سالم و تندرست هستند دچار عُجب می شوند.
🔸۲. ثانیاً در نامه ۵۳ خطاب به مالک اشتر می نویسند: « إِیَّاکَ وَ الْإِعْجَابَ بِنَفْسِکَ» ؛ بپرهیز از اینکه خودپسند بشوی، « وَ الثِّقَةَ بِمَا یُعْجِبُکَ مِنْهَا » ؛ و اینکه اطمینان کنی به چیزهایی که به واسطه آن دچار عجب شدی، « وَ حُبَّ الْإِطْرَاءِ» ؛ بپرهیز از اینکه دلت بخواهد که مردم تو را ستایش کنند.
🎙 حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهج_البلاغه
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
#فهرست_حکمتها
دوستان ولایی سلام
🍃حکمتهای نهج البلاغه به علت شمردن بعضی صفات مهم و کارساز در زندگی، بسیار مورد اهمیت هستند.
برای استفاده بهتر از شرح حکمتها که از خود نهج البلاغه برای شرح بهره گرفته شده، به عنوان های زیر مراجعه کنید.
*. شرح حکمت اول تا حکمت پنجم
*. شرح حکمت ششم تا حکمت دهم
*. شرح حکمت یازدهم تا پانزدهم
*. شرح حکمت شانزدهم تا بیستم
*. شرح حکمت 21 تا بیست و پنجم
*. شرح حکمت26 تا حکمت سی ام
*. شرح حکمت31 تا حکمت سی وپنجم
*. شرح حکمت سی و ششم
قسمت اول
قسمت دوم
شرح حکمت سی و هفتم
قسمت اول
قسمت دوم
شرح حکمت سی و هشتم
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
قسمت چهارم
قسمت پنجم
قسمت ششم
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
روی متون رنگی کلیک کنید
#سخن_آخر
✍️امام خمینی رحمهالله:
◽️و آخرین سخنم در اینجا با شما اینکه به جمهوری اسلامی که ثمرهٔ خون پدرانتان است تا پای جان وفادار بمانید و با آمادگی خود و صدور انقلاب و ابلاغ پیام خون شهیدان، زمینه را برای قیام منجی عالم، حضرت بقیة الله فراهم سازید.
📙صحیفه امام خمینی، ج۲۰، ص۳۸
⃟
🇮🇷🕊🇮🇷🕊🇮🇷🕊🇮🇷
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7