قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
📝 شرح و تفسیر خطبه ۱۰۹ بخش اول ⚡️قدرت و عظمت خداوند ↩️ آرى; او از همگان بى نياز است و هر کمالى در
📝 شرح و تفسیر خطبه ۱۰۹ بخش اول
⚡️قدرت و عظمت خداوند
↩️ تعبير به «مُنْتَهى» و «مَوْعِد» درباره خداوند دو وصف متفاوت است. او «مُنْتَهى» است، يعنى: همه چيز به سوى او بازگشت مى کند. (إِنَّاللهِ وَ إِنَّا إلَيهِ رَاجِعُونَ) و او «موعد» است، يعنى: وعده گاهى است براى حساب و کتاب و بررسى اعمال انسانها و هيچ کس توانايى فرار از دادگاه عدل او را ندارد. قرآن مجيد نيز با صراحت مى گويد: «وَ عُرِضُوا عَلَى رَبِّکَ صَفّاً لَقَدْ جِئْتُمُونَا کَمَا خَلَقْنَاکُمْ أَوَّلَ مَرَّة بَلْ زَعَمْتُمْ أَلَّنْ نَجْعَلَ لَکُم مَوْعِداً; آنها در يک صف به پيشگاه پروردگارت عرضه مى شوند (و به آنان گفته مى شود:) همگى نزد ما آمديد همان گونه که نخستين بار شما را آفريديم، امّا شما گمان مى کرديد ما هرگز موعدى برايتان قرار نخواهيم داد».(9)
پيام اين اوصاف الهى اين است که ما بدانيم او از همه چيز و حتّى از اسرار درون ما کاملا آگاه است; اگر از خلق پنهان کنيم از خالق پنهان نخواهد بود و نيز بدانيم در اين جهان هر چه باشيم و به هر جا برسيم آخرين منزلگاه ما دادگاه عدل او است و به يقين، توجّه به اين اوصاف، اثر عميقى در باز داشتن از گناه و نافرمانى حق دارد.
در ادامه اين سخن باز براى تأکيد بر قدرت پروردگار و بازگشت همه موجودات زنده به سوى او مى فرمايد: «ناصيه (و زمام) اختيار هر جنبنده اى به دست تو است و بازگشت همه نفوس به سوى تو مى باشد». (بِيَدِکَ نَاصِيَةُ کُلِّ دَابَّة، وَ إِلَيْکَ مَصِيرُ کُلِّ نَسَمَة).
با توجّه به اينکه «نَاصِيَة» به معناى موى پيش سر است و براى رام کردن و تسليم نمودن حيوانات موى پيش سر آنها را محکم مى گيرند، تعبير فوق به معناى تسليم همه جنبندگان در برابر اراده مطلقه پروردگار است.
تعبير به «کُلِّ نَسَمَة» با توجّه به اين که «نَسَمَة» در اصل به معناى وزش ملايم نسيم است و سپس به روح موجودات زنده و خود آنها اطلاق شده، اشاره به اين مى باشد که هر موجود زنده اى سرانجام به سوى تو باز مى گردد و در محضر عدل تو حاضر مى شود.
در هفت جمله پايانى اين بخش از خطبه، امام(عليه السلام) مسأله عظمت قدرت و آفرينش خداوند و اهميّت نعمت هاى دنيا و آخرت را با تعبيراتى بسيار زيبا و گويا و رسا بيان فرموده است.
در پنج جمله نخست، در مورد عظمت خداوند و آفرينش او مى فرمايد: «(پروردگارا!) پاک و منزّهى! چه بزرگ است مقام تو. (باز هم) منزّهى! چه بزرگ است آنچه را که از آفريده هايت مى بينيم; و چه کوچک است هر بزرگى در برابر قدرت و عظمت تو; و چه باشکوه است آنچه را از ملکوتت مشاهده مى کنيم و چقدر ناچيز است آنچه را مى بينيم، در برابر آنچه از قلمرو حکومتت که از ما پنهان است!».
(سُبْحَانَکَ مَا أَعْظَمَ شَأْنَکَ! سُبْحَانَکَ مَا أَعْظَمَ مَا نَرَى مِنْ خَلْقِکَ! وَ مَا أصْغَرَ کُلَّ عَظِيمَة فِي جَنْبِ قُدْرَتِکَ! وَ مَا أَهْوَلَ مَا نَرَى مِنْ مَلَکُوتِکَ! وَ مَا أَحْقَرَ ذلِکَ فِيمَا غَابَ عَنَّا مِنْ سُلْطَانِکَ!).
هر قدر علم و دانش بشر پيشرفت مى کند و ابزار قوى ترى براى بررسى جهان آفرينش در اختيار او قرار مى گيرد، عظمت اين عالَم به طرز عجيبى در نظر ما بيشتر مى شود. به گفته بعضى از دانشمندان، جهان آفرينش - تا آنجا که ما مى دانيم - همچون کتابخانه عظيمى است که ميليون ها کتاب داشته باشد و کره زمين ما با تمام تشکيلاتش، همچون يک نقطه در يکى از صفحات کتابى از کتاب هاى اين کتابخانه بزرگ است و به گفته ديگرى: امروز ثابت شده که بعضى از ستارگان آسمان به قدرى بزرگ است که انسان را غرق در شگفتى مى کند! ستاره اى است جزء ستارگانِ صورت فلکى «جوزا» که به عنوان «ابط الجوزا» شناخته مى شود، که سى ميليارد برابر کره زمين است! و اين تنها يکى از ستارگان بزرگ آسمان است. و چه جالب است که امام(عليه السلام) مى فرمايد آنچه از ما پنهان است، بسيار با عظمت تر است از آنچه مى بينيم. اين را در زمانى فرمود که هيچ يک از اکتشافات امروز نبود و «هيأت بطلميوسى» که جهان هستى را با نهايت حقارت مى نگريست، بر تمام محافل علمى حکمفرما بود.
امام(عليه السلام) در اين سخن، دقيقاً در سايه قرآن مجيد حرکت مى کند آنجا که مى فرمايد: «لَخَلْقُ السَّمواتِ وَ الأَرْضِ أَکْبَرُ مِنْ خَلْقِ النَّاسِ وَلکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لاَيَعْلَمُونَ; آفرينش آسمان ها و زمين از آفرينش انسان ها بزرگ تر است، ولى بيشتر مردم نمى دانند».(10)
امام(عليه السلام) در دو جمله پايانى در مورد نعمت هاى دنيا و آخرت مى فرمايد: «چه قدر نعمت هاى دنيايت فراوان و پراهميّت است و چه کوچک است در برابر نعمت هاى آخرت!» (وَ مَا أَسْبَغَ(11) نِعَمَکَ فِي الدُّنْيَا، وَ مَا أَصْغَرَهَا فِي نِعَمِ الآخِرَةِ).
✍ پی نوشت:9. سوره کهف، آيه 48.
10. سوره غافر، آيه 57.
11. «أسبغ» از مادّه «إسباغ» به معناى فراوان ساختن است.
✔️ پایان
@Nahjolbalaghe2
#در_محضر_اهل_بیت
🏷 جـايگـاه شنـاخـت خـدا!
☀️ امام رضا علیه السلام :
🕌 در زيارت قبور امامان عليهم السلام ـ :
«سلام بر جايگاههاى شناخت الهى...! هر كه ايشان را بشناسد، خداى را شناخته است و هر كه ايشان را نشناسد، خداى را نشناخته است».
⁙ ـ في زِيارَةِ قُبورِ الأَئِمَّةِ عليهم السلام ـ :
«السَّلامُ عَلى مَحالِّ مَعرِفَةِ اللّهِ... مَن عَرَفَهُم فَقَد عَرَفَ اللّهَ، و مَن جَهِلَهُم فَقَد جَهِلَ اللّهَ».
📚 الكافی: ج٤ ص٥٧٨ ح٢
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
. 📝ترجمه کتاب الغدیر ✅ قسمت: ششصد و شصت و دو 🔷#واقعهغدیرخم #علامهامینی ↩️ دربان گفت برگرد و
.
📝ترجمه کتاب الغدیر
✅ قسمت: ششصد و شصت و سه
🔷#واقعهغدیرخم
#علامهامینی
↩️ سپس به خراسانیان گفت دهید. ایشان، عمودها را چنان بر سر دشمنان کوبیدندسرورده گوینده آن تمثل جست:
نزدیک شدن آنان (بنی امیه) به منبرها و اورنگها مرا و دیگران را نگران کرد ایشان را، همچنانکه خداوند در خانه خواری و نابودی فرود آورده است، در همانجا، جای
دهید و دست دودمان به زمین خورده و به خواری فتاده عبد شمس (امویان) را مگیرید، بلکه درختان کهن وجوان آنها را ببرید (خرد و درشتشان را بکشید) و هنگامه کشتن حسین (ع) وزید و کشته کنار " مهراس " را بیاد آرید.
سپس به خراسانیان گفت دهید. ایشان، عمودها را چنان بر سر دشمنان کوبیدندکه مغزشان از هم پاشید. مرد کلبی برخاست و گفت من کلبیام و از اینها نیم منصور این شعر خواند:
و مدخل راسه لم یدنه احد
بین الفریقین حتی لزه القرن
و گفت دهید. مغز او را نیز چون دیگران کوبیدند. آنگاه روی به " غمر " کرد و گفت پس از اینها دیگر برای تو نیز خیری درزندگی نخواهد بود. و او پاسخ داد: چنین است؟ وی را هم کشتند. آنگاه جل هائی خواست و بر آن اجساد انداخت و روی آن سفره گستردند و صبحانه خواست و به خوردن نشست و هنوز ناله برخی از آنها خاموش نشده بود که خوراک را تمام کرد دو گفت: از آن روز که از کشتن حسین (ع) آگاهی یافتم، خوراک گوارائی - جزامروز - نخورده بودم سپس برخاست و دستور داد اجساد را با پا بر زمین کشند.
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
⚔ جهاد با نفس 🔹قسمت پنجم 🎙استاد امینی خواه @Nahjolbalaghe2
006_Jahad_Ba_Nafs_aminikhaah.ir.mp3
5.66M
⚔ جهاد با نفس
🔹قسمت ششم
🎙استاد امینی خواه
#موعظه
@Nahjolbalaghe2
🤲 نمــاز شــب اول مـاه شعبان برای آمرزش همه گناهان و معادل ۱۲ هزار سال عبادت
☀️ پیامبر اکـرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند:
🌧 هر کس در شب اول ماه شعبان دوازده ركعت نماز بخواند در هر ركعت «فاتحة الكتاب» یک بار و سورهى «قُلْ هُوَ اَللّهُ أَحَدٌ» را پانزده مرتبه بخواند، خداوند متعال ثواب دوازده هزار شهيد را به او عطا نموده و عبادت دوازده هزار سال را براى او مىنويسد و همانند روزى كه از مادر متولد شده، از گناهان بيرون مىآيد و نيز خداوند در برابر هر آيهاى از قرآن كه [در اين نماز]قرائت نموده، يك كاخ در بهشت به او عطا مىكند
📚 اقبال الاعمال ص ۶۶۹
💚 چه خوب است که این نماز پرفضیلت را به امام عصر ارواحنا فداه هـدیه کنیم.
#امام_زمان
#ماه_شعبان
#اعمال_منتظران
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
↩️ دومین دستور در آیه فوق همان مسأله حفظ فروج است. فرج چنان که قبلاً هم گفته ایم در اصل، به معن
📝تفسیر سوره مبارکه نور آیات ۳۰ و ۳۱
📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی
↩️ ۳ ـ در سومین حکم، مواردى را که زنان مى توانند در آنجا حجاب خود را برگیرند و زینت پنهان خود را آشکار سازند، با این عبارت شرح مى دهد:
آنها نباید زینت خود را آشکار سازند (وَ لا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ).
مگر (در دوازده مورد):
۱ ـ براى شوهرانشان (إِلاّ لِبُعُولَتِهِنَّ).
۲ ـ یا پدرانشان (أَوْ آبائِهِنَّ)
۳ ـ یا پدران شوهرانشان (أَوْ آباءِ بُعُولَتِهِنَّ).
۴ ـ یا پسرانشان (أَوْ أَبْنائِهِنَّ).
۵ ـ یا پسران همسرانشان (أَوْ أَبْناءِ بُعُولَتِهِنَّ).
۶ ـ یا برادرانشان (أَوْ إِخْوانِهِنَّ).
۷ ـ یا پسران برادرانشان (أَوْ بَنِی إِخْوانِهِنَّ).
۸ ـ یا پسران خواهرانشان (أَوْ بَنِی أَخَواتِهِنَّ).
۹ ـ یا زنان هم کیششان (أَوْ نِسائِهِنَّ).
۱٠ ـ یا بردگانشان (کنیزانشان) (أَوْ ما مَلَکَتْ أَیْمانُهُنَّ).
۱۱ ـ یا پیروان و طفیلیانى که تمایلى به زن ندارند (افراد سفیه و ابلهى که میل جنسى در آنها وجود ندارد) (أَوِ التّابِعِینَ غَیْرِ أُولِی الإِرْبَةِ مِنَ الرِّجالِ).
۱۲ ـ یا کودکانى که از عورات زنان (امور جنسى) آگاه نیستند (أَوِ الطِّفْلِ الَّذِینَ لَمْ یَظْهَرُوا عَلى عَوْراتِ النِّساءِ).
۴ ـ و بالاخره چهارمین حکم را چنین بیان مى کند: آنها به هنگام راه رفتن پاهاى خود را به زمین نزنند تا زینت پنهانیشان دانسته شود (و صداى خلخالى که بر پا دارند به گوش رسد) (وَ لا یَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِیُعْلَمَ ما یُخْفِینَ مِنْ زِینَتِهِنَّ).
آنها در رعایت عفت و دورى از امورى که آتش شهوت را در دل مردان شعلهور مى سازد و ممکن است منتهى به انحراف از جاده عفت شود، آنچنان باید دقیق و سختگیر باشند که حتى از رساندن صداى خلخالى را که در پاى دارند به گوش مردان بیگانه خود دارى کنند، و این گواه باریک بینى اسلام در این زمینه است.
و سرانجام با دعوت عمومى همه مؤمنان، اعم از مرد و زن، به توبه و بازگشت به سوى خدا آیه را پایان مى دهد، مى گوید: همگى به سوى خدا باز گردید اى مؤمنان!، تا رستگار شوید (وَ تُوبُوا إِلَى اللّهِ جَمِیعاً أَیُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ).
و اگر در گذشته، کارهاى خلافى در این زمینه انجام داده اید اکنون که حقایق احکام اسلام براى شما تبیین شد، از خطاهاى خود توبه کنید و براى نجات و فلاح، به سوى خدا آئید که رستگارى تنها بر در خانه او است، و بر سر راه شما لغزشگاه هاى خطرناکى وجود دارد که جز با لطف او، نجات ممکن نیست، خود را به او بسپارید!
درست است که قبل از نزول این احکام، گناه و عصیان نسبت به این امور مفهومى نداشت، ولى مى دانیم قسمتى از مسائل مربوط به آلودگى هاى جنسى جنبه عقلانى دارد و به تعبیر مصطلح، از مستقلات عقلیه است که حکم عقل در آنجا به تنهائى براى ایجاد مسئولیت کافى است.
* * *
نکته ها:
۱ ـ فلسفه حجاب
بدون شک، در عصر ما که بعضى نام آن را عصر برهنگى و آزادى جنسى گذارده اند، و افراد غرب زده، بى بند و بارى زنان را جزئى از آزادى او مى دانند، سخن از حجاب گفتن براى این دسته ناخوشایند و گاه
افسانه اى است متعلق به زمان هاى گذشته!.
ولى مفاسد بى حساب، مشکلات و گرفتارى هاى روز افزونى که از این آزادیهاى بى قید و شرط به وجود آمده سبب شده که تدریجاً گوش شنوائى براى این سخن پیدا شود.
البته در محیط هاى اسلامى و مذهبى، مخصوصاً در محیط ایران بعد از انقلاب جمهورى اسلامى، بسیارى از مسائل حل شده، و به بسیارى از این سؤالات عملا پاسخ کافى و قانع کننده داده شده است، ولى باز اهمیت موضوع ایجاب مى کند: این مسأله به طور گسترده تر مورد بحث قرار گیرد.
مسأله این است: آیا زنان (با نهایت معذرت) باید براى بهره کشى از طریق سمع، بصر و لمس (جز آمیزش جنسى) در اختیار همه مردان باشند؟ و یا باید این امور، مخصوص همسرانشان گردد؟.
بحث در این است: آیا زنان در یک مسابقه بى پایان در نشان دادن اندام خود و تحریک شهوات و هوس هاى آلوده مردان درگیر باشند؟ و یا باید این مسائل از محیط اجتماع بر چیده شود، و به محیط خانواده و زندگى زناشوئى اختصاص یابد؟!
اسلام، طرفدار برنامه دوم است و حجاب، جزئى از این برنامه محسوب مى شود، در حالى که غربى ها و غرب زده هاى هوسباز، طرفدار برنامه اولند!.
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
#در_محضر_اهل_بیت
🎁 هدیه ای گران بها
💦 چکیده و خلاصه همه دعاها ، در چهار عبارت کوتاه :
✍ روزی شخصی خدمت حضرت علی علیه السلام رسید و عرض کرد :
یا علی، بنده به علت مشغله زیاد، نمیتوانم همه دعاها را بخوانم،
چکنم؟
حضرت فرمودند:
🤲🏽خلاصه تمام دعاها را به تو میگویم، هر صبح که بخوانی، گویی تمام آنها را خوانده ای:
۱🔹الحَمدُلِله عَلی کُلِّ نِعمَة
🔸خدا را برای تمامی نعمت ها، شکر و سپاس می گویم
۲🔹وَ اَسألُ الله مِن کُلِّ خَیر
🔸 و از خداوند همه خوبی ها و امور خیر را درخواست میکنم.
۳🔹 وَ استَغفِرُ الله مِن کُلِّ ذَنبٍ
🔸و از خداوند برای تمامی گناهان، طلب بخشش مینمایم
۴🔹وَاعُوذُ بِاللهِ مِن کُلِّ شَر،
🔸و از تمام بدی ها و شرور، به خدا پناه می برم
📚بحارالانوار، جلد ۹۱، صفحه ۲۴۲
@Nahjolbalaghe2