🔻وصیت حرام
گاهی هم وصیت به ملاحظه آثاری که دارد حرام می شود مثل وصیتی که به علل مختلف باعث اختلاف بین ورثه یا تضییع حقوق آنان بشود.
و نیز وصیت کردن به امور حرام جایز نیست، مثلا کسی وصیت کند که خمس او را نپردازند یا وصیت کند که از اموال او به ظالمین کمک شود و موارد مشابه دیگر.
✉️@name_akhar
🔻شرایط وصیت کننده
اول:وصیت کننده باید هنگام وصیت کردن بالغ باشد یعنی به سن تکلیف رسیده باشد و اگر پسر بچه ده ساله برای کارهای خیر یا برای ارحامش چیزی وصیت کند وصیتش صحیح است،ولی اگر برای کارهای دیگر یا برای غیر ارحامش وصیت کند اشکال دارد. وصیت کننده باید هنگام وصیت عاقل باشد،پس وصیت دیوانه صحیح نیست؛و همچنین وصیت کسی که خواب یا بیهوش است صحیح نیست.
دوم: وصیت کننده باید با اختیار و دلخواه خود وصیت کند و وصیت کردن با اجبار صحیح نیست و نمی توان به آن وصیت عمل کرد.
سوم:وصیت کسی که دارو یا سمی به قصد خودکشی خورده، صحیح نیست و منظور وصیتی است که بعد از خوردن سم انجام شود.
چهارم: وصیت کننده نباید از تصرف در اموالش منع شده باشد، یعنی محجور نباشد که در این صورت وصیت او در امور مالی صحیح نیست، ولی در دیگر امور مثل محل و شرایط دفن و کفن اشکالی ندارد.
بعضی افراد از لحاظ عقلی یا قانونی محجور هستند و وصیتشان در امور مالی نافذ نیست.
✉️@name_akhar
🔻شرایط وصیت شونده
کسی که برایش وصیت می شود، باید هنگام وصیت موجود باشد اگرچه بچه ای در شکم مادرش باشد؛ در این صورت اگر آن بچه حتی برای لحظاتی کوتاه زنده به دنیا بیاید آن مال را صاحب می شود و اگر مرده به دنیا بیاید آن مال را ورثه میان خود با احکام ارث تقسیم می کنند.
✉️@name_akhar
🔻محروم کردن از ارث
هیچ کس نمی تواند یکی از ورثه را از ارث محروم کند؛ یعنی بگوید فلان پسر یا دخترم از ارث من محروم است و چنانچه کسی این حرف را هم بزند به حرف او توجهی نمی شود.
به طور کلی چون هر انسانی پس از مرگ مالک یک سوم اموال خویش است، نمی تواند برای بیش از آن وصیت کند.
✉️@name_akhar
🔻واجبات مالی
اگر میت برای واجبات مالی و بدنی مثل خمس،زکات، بدهی به مردم و اموال نذر شده یا مجهول المالک و همچنین حج واجبی که بجا نیاورده است از ثلث خود وصیت کرده باشد، ابتدا ثلث را در آنها مصرف می کنند و اگر کافی نبود از اصل مال جبران می شود به صورتی که همه واجبات انجام شود و مابقی بین ورثه تقسیم می شود.
✉️@name_akhar
⭐️رسول خدا صلی الله علیه و آله
هر کس وصیت میت را در کار حج بر عهده بگیرد، نباید در آن کوتاهى کند، زیراعقوبت آن سخت و پشیمانى اش طولانى است. از وصیت میت جز بدبخت کوتاهى نکند و به آن جز خوشبخت عمل ننماید.
📚جامع الأخبار/ص159
✉️@name_akhar
🔻تعیین بیش از یک وصی
میت می تواند یک یا چند وصی مشخص کند و اگر چند نفر را معین کند می تواند بگوید که هر کدام به تنهایی حق تصرف دارند یا باید نظر همه آنها برای تصرف جلب شود؛ در این صورت تصرف یکی از آنها به تنهایی صحیح نیست.
✉️@name_akhar
🔻ناظر بر وصیت
میت می تواند برای اجرای بهتر وصیت یا به هر غرض دیگری ناظر یا ناظرانی به اختیارخود برای وصی مشخص کند.
فرق وصی و ناظر آن است که تصرفات مالکانه مثل فروش یا هدیه دادن اموال میت یعنی واقع شدن در طرف عقود تنها برای وصی صحیح و شرعی است و اگر ناظر اقدام به فروش یا تصرف مالکانه دیگر بکند صحیح نمی باشد و نیازمند امضای وصی می باشد.
✉️@name_akhar
⭐️پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
همراه مرده، سه چیز او را تا لب گور همراهى مى کند. دو تا بر مى گردند و یکى باقى مى ماند. خانواده و مالش برمى گردند، ولى عملش با او همراه مى ماند.
📚کنزالعمال/ح42761
همه ساله یا هر زمان تغییر مهمی در زندگی به وجود آمد، وصیت نامه را بازنویسی و اصلاح کنید.
✉️@name_akhar
🔻روش وصیت
هر چند میت می تواند مقدار معین و غیرمشاع از ثلث خود را برای کسی خاص معین کند،مثلا بگوید هشت میلیون از ثلث مالم برای فلان شخص، ولی بهتر است مقدار بخشش ها یا تملیک ها را به صورت کسری و مشاع معین کند مثلاً بگوید یک دهم یا یک نهم از ثلث من برای فلانی باشد. در این صورت با کاهش یا افزایش قیمت یا اعتبار پول کسی ضرر نمی کند.
✉️@name_akhar
🔻رفع ابهام
وصیت باید در همه بندها و مقدار اعداد و نام اشخاص واضح و مشخص باشد و فاقد هرگونه ابهام و کلی گویی باشد تا اجرای آن امکان پذیر باشد و الا احتمال دارد که موجب پیدایش اختلافات شود.
برای جلوگیری از بروز هر مشکلی، بهتر است قبل از نوشتن وصیت با یک وکیل یا فردی آگاه و کارشناس مشورت شود.
✉️@name_akhar
🔻تغییر وصیت
انسان می تواند قبل از مرگ، مالی را که برای کسی وصیت کرده بفروشد یا کسی را برای فروش آن وکیل کند یا آن را به هر طریقی به کسی دیگر منتقل کند که در تمام این صورتها وصیت در مورد آن مال باطل می شود.
همچنین می تواند مالی را که امروز برای شخصی وصیت کرده بعدها برای شخص دیگری وصیت کند که وصیت اول باطل می شود و باید به وصیت دوم عمل کرد.
✉️@name_akhar
🔻ضروریات وصیت
اگر به صورت شفاهی وصیت می کنید حتما شاهدانی امین و عادل برای شنیدن وصیت دعوت کنید. البته وجود شاهد در صحت وصیت شرط نیست، اما برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده و اختلاف در میان ورثه بهتر است هر وصیتی در حضور شاهد انجام پذیرد یا وصیت را در دفاتر رسمی ثبت کنید.
✉️@name_akhar
🔻پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
هرکس که عمرش با لااله الا اللّه ختم شود، وارد بهشت مى شود، هر کس که عمرش با یک روز روزه به پایان رسد، به بهشت مى رود و کسى هم که پایان عمرش با صدقه اى باشد که هدفش از آن، رضاى الهى است، وارد بهشت مى شود.
📚وسائل الشیعه/ج13/ص358
✉️@name_akhar
🔻فرزندان صغیر
کسانی که فرزند صغیر دارند اگر برای مراسم پس از مرگ خود مانند مراسم شب اول، هفتم، چهلم و ... وصیت به برداشتن از ثلث نکنند،بازماندگان نمی توانند از سهم صغیر برای انجام این مراسم هزینه کنند. در این صورت تنها می توان از اموال متوفی برای انجام غسل، کفن و تهیه قبری مطابق شان میت هزینه کرد.
✉️@name_akhar
🔻ایجاد زحمت نکنیم
بهتر است در وصیت ها از وصیت به اموری که موجب زحمت بازماندگان می شود مانند انتقال جنازه به جای دیگر و یا چگونگی برگزاری مراسم و امثال آن اجتناب کنیم.
چنانچه مورد خاصی می خواهیم اتفاق بیفتد از قبل با ورّاث هماهنگ کنیم یا خودمان شرایطش را فراهم کنیم.
✉️@name_akhar
🔻وصیت برای همسر
انسان می تواند برای آن که همسرش پس از مرگ او گرفتار مشکلاتی در مسکن نشود در زمان حیات خود، حق استفاده از خانه مسکونی و حتی لوازم آن را به همسرش تا زمان حیات همسرش واگذار کند و در نتیجه با مرگ شوهر استفاده از خانه مسکونی در اختیار همسر خواهد بود و پس از فوت او خانه میان وارثان تقسیم می شود.
✉️@name_akhar
🔻وصیت در چند نسخه
سعی کنید وصیت نامه خود را در چند نسخه بنویسید تا درصورت مفقود شدن برخی از نسخه ها، وارثان دچار مشکل نشوند.
حتما نام مرجع تقلید خود را در وصیت نامه بنویسید، زیرا فتوای مراجع تقلید در برخی از احکام متفاوت است و اطلاع از مرجع تقلید در کیفیت عمل به وصیت لازم است.
✉️@name_akhar
🔻تنها بهره انسان از دارایی
امیرالمؤمنین علیه السلام:
تنها بهره تو از دارایى ات، همان مقدار است که براى آخرت خود پیش فرستاده اى و آنچه را که تأخیر بیندازى و به جا گذارى، سهم وارث است.
📚بحارالانوار/ج93/ص133
✉️@name_akhar
⭐️پیامبراکرم صلی الله علیه و آله برای سفارش به داشتن یک وصیتنامه خوب، تاکید کرده اند که اگرکسی وصیت نامه خوب نداشته باشد،شامل شفاعت ما نمی شود.
وصیت یکی از دیون الهی است که درتمام ادیان آسمانی بسیاربه آن سفارش شده است.
وصیتنامه عمر را طولانی میکند واز نشانه های حقیقی ایمان است.
نوشتن وصیتنامه از دیونی است که خدا برعهده انسان گذاشته،دینی که عمل به آن،برعمر انسان می افزایدوانگیزه رابرای ادامه زندگی بیشتر می کند.
✉️@name_akhar
🔻وصیتنامه، یاد مرگ را زنده میکند
خاصیت انسان، فراموشی است و بیشتر اوقات از یاد مرگ غافل می شود.
خاصیت نوشتن وصیتنامه، زنده کردن یاد مرگ است، کسی که اقدام به نوشتن وصیتنامه میکند، ناخواسته یاد مرگ می افتد و اینکه دنیا محل گذراست و انسان جاودانه نیست.
زنده کردن یاد مرگ تلنگری است بر رفتار و کردار ما و هشدار بر کنترل نفس اماره و جبران فرصت های از دست رفته و حقوق و دیونی که بر ذمه ماست.
✉️@name_akhar
🔻سعی کنید در هنگام بیماری وصیت نامه ننویسید. نوشتن وصیت در زمان بیماری انگیزه شما را برای ادامه زندگی کم میکند و به پیشرفت بیماری کمک میکند.
حالات و روحیات شما میتواند نقش مهمی در نوشتن وصیت نامه داشته باشد. پس هنگامی که در سلامت کامل به سر می برید به امورات خود رسیدگی کنید و مسایلی را که امکان دارد در نبود شما برای دیگران مشکل ساز باشد را در وصیت نامه سازماندهی کنید.
✉️@name_akhar
🔻اهمیت وصیت به قدری زیاد است که حتی اگر دسترسی به انسان مسلمان برای کسی مقدور نبود، می تواند از دو نفر کافر ذمی عادل استفاده کند؛ در این صورت اگر وارثان از صداقت شاهدان و عمل کنندگان به وصیت، مطمئن نبوده و در صحت وصیت شک داشته باشند، به آن دو شاهد مراجعه کرده و با قسم دادن آنها در حضور دیگران، حقیقت برایشان آشکار می شود.
📚زبدة البیان فی أحکام القرآن
✉️@name_akhar
🔻وصیت به معروف
کاری را که برای آن وصیت می کند باید معروف و از نظر عقل و شرع شناخته شده و پسندیده باشد و به اصطلاح شرعی، حلال و جایز باشد. از این رو اگر شخصی وصیت کند که پولی را صرف کمک به ظالم یا ترویج باطل کنند، وصیت او صحیح نیست.
✉️@name_akhar