338. عرفان دروادی عمل.mp3
7.85M
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#عرفان_دروادی_عمل
جلسه 338 (1399.11.4 شنبه)
#اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم عرفان
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 #عرفان_دروادی_عمل جلسه 338 (1399.11.4 شنبه) #اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن https://eitaa.
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🌱 بسم الله الرحمن الرحیم
🔵 جلسه ۳۳۸ شنبه ۹۹.۱۱.۴
🔴 بخش اول
✅ از سال گذشته تعامل سلوکی با اسمای الهی را آغاز کردیم. بعد از بیان مقدمات، اسم رزاق را توضیح دادیم و رسیدیم به اسم شکور. توضیح دادیم اگر بندهای کار خیری انجام دهد و خیرخواه باشد و کار نیک کند و برای خدا کار کند و اعتقاد نابی داشته باشد، خداوند اینها را بیجواب نمیگذارد و از او تشکر میکند. این باعث میشود که بگوییم: خداوند شاکر و شکور است.
✅ بعضی افراد وقتی بحث شکر مطرح میشود، میگویند خداوند شکرپذیر است و خداوند تواب است، یعنی توبهپذیر است. اما خداوند شکور است و واقعاً از بندگانش تشکر میکند.
✅ «وَ مَنْ يَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَزِدْ لَهُ فيها حُسْناً إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَكُورٌ»؛ (شوری، ۲۳). هرکس کار حسنهای انجام دهد، بر حُسنِ او میافزاییم. چرا؟ چون خدا غفور شکور است. چون کاستیهایش را میگیرد، غفور است. «نَزِدْ لَهُ فيها حُسْناً». خداوند هم خلل کارهای بنده را از بین میبرد و هم او را بالا میبرد.
✅ توضیح دادیم که علامه طباطبایی ذیل ۱۵۸ بقره توضیح میدهد که خداوند متعال واقعاً تشکر میکند و به معنای مجازی نیست. «وَ مَنْ تَطَوَّعَ خَيْراً فَإِنَّ اللَّهَ شاكِرٌ عَليمٌ» (بقره، ۱۵۸). هر کس کار خیری انجام دهد، همانا خدا شاکر و علیم است. هیچ کار خیری نیست مگر اینکه خداوند به آن بها و ارتقا میدهد و به نهایت میرساند و از آن تشکر میکند. کار خیر بیجواب نمیماند. یک قدم که به سمت خدا بروی، خدا صد قدم به سمت تو میآید.
✅ توضیح هم دادیم که چرا در نظام عالَم خداوند شکور است. توضیح دادیم که خداوند یک موجود اخلاقی است و اخلاقی بودنش به معنای انسانی نیست. توضیح دادیم که چرا خداوند متعال خیر اخلاقی است. موجود خردمند بینقصی است که در اوج کمال است و چگونه چنین موجود اخلاقی زیست میکند. ذات حق برّ و نیک است. لذا معنا ندارد که چنین حقیقتی از اظهار احسانی که به او میشود، آن را بیپاسخ بگذارد. «هَلْ جَزَاءُ الْإِحْسَانِ إِلَّا الْإِحْسَانُ» (الرحمن، ۶۰). خداوند جزای احسان را با احسان میدهد.
✅ خدا قادر و علیم است و برّ و نیک اخلاقی هم هست، وقتی اینها با هم جمع میشود، باعث میشود، یقیناً در نظام هستی، کار خیر بیپاسخ نماند.
🔵 چگونگی تعامل با اسم شکور
✅ مسئله اصلی این است، لحظهای که انسان دست به کار خیر می زند و کار نیک میکند و نیک انسانی انجام میدهد یا نیک خدایی، کار خیر یا اعتقاد نیکی که دارد و بر اساس آن تعامل میکند، مثلاً به خدا حُسن ظنّ دارد و بر اساس آن با او تعامل میکند. یعنی، میگوید: خدایی که من دارم اینگونه نمیکند.
✅ او میبیند که گاهی به لحاظ فکری به اینجا میرسد که به خاطر آن کاری که کردم، خدا این را به من داد. ولی گاهی مییابد و میچشد و فهم بسیار روشن بصیرتی دارد که خدا داده است به خاطر این کار خیر. این دیدن موجب یک نوع ارتباط با اسم شکور است. اسم شکور کار خودش را میکند. من مییابم و تعاملی پیدا میکنم. در ابتدا در مرحله ذهنی هم تعامل باشد، خیلی خوب است. ابتدا تعامل باشد و حتی احساس لطیف بصیرتی هم نباشد، ولی او را به مرحلۀ بالاتر میکشاند.
✅ «رَبِّ قَدْ ءَاتَيْتَنىِ مِنَ الْمُلْكِ وَ عَلَّمْتَنىِ مِن تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ أَنتَ وَلىِِّ فىِ الدُّنْيَا وَ الاَْخِرَةِ تَوَفَّنىِ مُسْلِمًا وَ أَلْحِقْنىِ بِالصَّالِحِين»؛ پروردگارا، تو بخشی از فرمانروایی را به من عطا کردی و برخی از تعبیر خوابها را به من آموختی. ای پدیدآورنده آسمانها و زمین، تو در دنیا و آخرت سرپرست و یار منی درحالیکه تسلیم [فرمانهای تو] باشم جانم را بگیر و به شایستگان مُلحقم کن (یوسف،۱۰۱). حضرت یوسف علیهالسلام، حقیقت اسم شکور را یافته است.
✅ در اینجا حضرت یوسف علیهالسلام دیده است که اسم شکور با او چگونه عمل کرده است. اسم شکور که دیده میشود، اولین لطف اسم شکور آمده است که یافتِ اسم شکور است که بعضی از آن الهامی است و بعضی از آن شهودی. هم الهامش مفید است و هم شهودش. قبل از الهام و شهود، مرحلۀ ذهنی است که فرد باور دارد. این مرحله هم خوب است؛ یک نوع تعامل است. ولی مرحلۀ بالاتر تعامل خیلی لطیفتر است. یعنی میبیند و مییابد که در بَرِ حق است و حق با او اینگونه کرد. یک قدم به سمت خدا رفتم و خدا چقدر به من عنایت کرد و دست تلطّف بر سرم کشید.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/334
نسیم عرفان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🔵 جلسه ۳۳۸ شنبه ۹۹.۱۱.۴ 🔴 بخش اول ✅ از سال گذشته تعامل سلوکی
🔴 بخش دوم
✅ تا این لحظه پیش میآید، این را سان بدهیم و نگذاریم از دست برود. وقتی برای بعضی احوال شهودی دست میدهد، خیلی زود از آن خارج میشوند و خود را به کار دیگری مشغول میکنند. اما خوب است که انسان در اینجا سان بدهد و این حال خوش را در خود حفظ کند. مثل گفتوگوی حضرت موسی با خداوند متعال که ارتباط با خدا را طولانی کرد. نشستن با محبوب باید استمرار پیدا کند. وقتی حال خوش دست داد، سان بدهیم و آن را استمرار بدهیم که چه خدای خوبی داریم. این را کِش بدهیم. این کِشدادن یعنی جولاندادنِ اسم شکور و تعامل سلوکی و توحیدی با خدا.
🔵 تشکر نسبت به حق
✅ استمرار این حال، کمکم بنده را به حال تشکر میکشاند. چرا؟ چون میبیند که تمام آن شرایط را که خدا برایش پدید آورده است و توفیقش هم با خدا است. اصلش را میبینم که هیچ لازم نبود چنین شرایطی پیش بیاید، خدا خودش این شرایط را پیش آورده است و خودش هم تشکر میکند؛ خودش مرا راه انداخته و خودش هم از من تشکر میکند.
✅ یک مورد هم در مسئله اخلاق در تکوین است؛ اینکه ما هیچ حقی نداریم که خدا تشکر کند. ولی آن خُلقِ کریم حضرت حق باعث میشود که او تشکر کند. ما حقی نداریم. چرا؟ چون ما بندهایم و او اصل است. ولی او از بَس کریم است به کَرَمش و به نیکیاش و به خیریتش این کار را میکند. اسم شکور که کار میرسد، حق ما نبود که بگوییم حق ما است، ولی خداوند متعال بِسان حق ما با ما تعامل کرده است. چون خودش کریم و برّ و بارّ است.
✅ بندهخدایی میگفت: به کسی پول دادم. او خوب تقسیم کرد و برای خودش بر نداشت. خوشم آمد و به او دوباره پول دادم. با اینکه این پول را خودم داده بودم.
✅ این حال را که انسان ببیند، او را به تشکر حقیقی میکشاند و به شکر ناب میکشاند. چرا شکر ناب؟ چون میبیند هیچ چیز حق او نبود. خدا چقدر خوب است که با من اینگونه عمل کرده است؛ خدا چقدر خوب است که حتی ریزترین مسایل ما را به ما لطف کرده است. همین باعث میشود که بنده به شکر روی آورد. عبد شکور را بعداً توضیح خواهیم داد.
✅ این بحث تعامل با اسم شکور است. تعامل با اسم شکور ما را به تشکر وامیدارد و آدم احساس میکند که هیچکاره بوده است، اما خدا او را همهکاره فرض کرده است و این از فضل و کرم خدا است.
🔵 واداشتن به خضوع تحقیقی
✅ چون میبیند که هیچ حقی نداشت و او هم (این کار را) نمیکرد، چیزی نمیشد، ولی او چقدر خوب است. او را به کرنش حقیقی میکشاند. کرنش اولیهاش نماز بود یا انفاق بود یا اموری از این دست. ولی بعداً یک خضوع مضاعف میآید. وقتی نماز را میخواند، باز خضوعش بیشتر میشود. شایستۀ خدا بود که بدهد، ولی من شایستهاش نبودم. به تعبیر دیگر، اول فهم حقیقت شکوربودن است؛ بعد او را میکشاند به تشکر؛ و بعد میرساند به خضوع تحقیقی.
✅ او محققانه خضوع میکند. بار اول خضوع میکند از باب اینکه چیزی را درباره حق دانست. اما اینجا این خضوع، خضوع تحقیقی و عارفانه است که حقیقت حق و شکوربودن حق را یافت. به صورت کلی، کسی که کارهای سلوکی را ادامه میدهد، امور احوالی تحقیقیاش زیاد میشود. تحقیقی یعنی محققانه و چشیدنی. یعنی میچشد. درباره حضرت حق هم این مسئله انسان را به خضوع تحقیقی میکشاند.
✅ دیدهام کسانی که در مباحث معارفی کار میکنند، میبینند و میدانند که خداوند با چه دقتی کار میکند. ولی گاه مینشیند درباره یک برگ کار میکند و بعد میبیند که چه چیزهایی در این برگ خداوند متعال گذاشته است. وقتی این را میبیند، او را به یک خضوع تحقیقی میکشاند. این از سنخ چشیدن است.
✅ این خضوع تحقیقی گاه به صورت حال است و گاه به صورت مستقر درمیآید که آن چیز دیگری است. وقتی خضوع استمرار پیدا کند، تبدیل میشود به خضوع دایمیِ افراد نسبت به حقتعالی. همانطور که برخی از اصحاب وقتی به اهل بیت صلواتاللهعلیهماجمعین رسیدند، چون چند نمونه (کرامت) دیدند، آنچنان نسبت به ایشان خضوع پیدا کردند که نسبت به کس دیگر این خضوع را نداشتند.
✅ ابوخالد کابلی از خصیصین امام سجاد علیهالسلام بود. او از امیرالمؤمنین علیهالسلام شنیده بود که زمین هیچگاه از حجت خدا خالی نمیشود. بعد از شهادت اباعبدالله علیهالسلام مدتی در خدمت محمدحنفیه، برادر اباعبدالله علیهالسلام بود. بعد از مدت مدیدی که محضر ایشان بود، از ایشان پرسید: آیا حجت خدا بر روی زمین شما هستی؟ گفت: نَه. برادرزادهام امام سجاد علیهالسلام حجت خدا است. وقتی خدمت حضرت سجاد علیهالسلام رسید همینکه رسید حضرت فرمود: مرحبا یا کَنکَر! همینکه این را شنید، فهمید امام سجاد علیهالسلام حجت خدا است. چون این تعبیرِ کنکر را مادرش در دوران کودکی به او خطاب میکرد و اَحدی از آن خبر نداشت. این حالات، انسان را به خضوع دایمی میکشاند.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/334
نسیم عرفان
🔴 بخش دوم ✅ تا این لحظه پیش میآید، این را سان بدهیم و نگذاریم از دست برود. وقتی برای بعضی احوال ش
🔴 بخش سوم
✅ کسی نیست که به درگاه الهی کار خیری بکند و خدا جوابش را ندهد. این استمرار باید همیشگی باشد. اصلاً زندگی همین است. کل دارِ هستی بهانه است برای تعامل با خدا. از این به بعد (سالک) یاد میگیرد که به دنبال نتیجه نباشد.
🔵 اطمینان قلبی کامل به خدای شکور
✅ (سالک) اطمینان قلبی محکمی پیدا میکند، نمیشود که کسی به سمت خدا برود و خدا به سمتش نیاید. اگر خدا به سمت من نیامد حتماً در من خللی وجود دارد نه در خدا. چنین خدایی هیچ وقت نسبت به بندهاش از این حالت شکور درنمیآید.
🔵 جریان عابد بنی اسراییل
✅ آن عابد گفت: خدای من چنین خدایی است که مگر میشود که کسی به سمتش برود و او جواب ندهد؟ اگر جواب ندهد، پس معلوم میشود که مشکل از من است.
✅ «قَالَ سَمِعْتُ أَبَا الْحَسَنِ ع يَقُولُ إِنَّ رَجُلًا فِي بَنِي إِسْرَائِيلَ عَبَدَ اللَّهَ أَرْبَعِينَ سَنَةً ثُمَّ قَرَّبَ قُرْبَاناً فَلَمْ يُقْبَلْ مِنْهُ فَقَالَ لِنَفْسِهِ مَا أُتِيتُ إِلَّا مِنْكِ وَ مَا الذَّنْبُ إِلَّا لَكِ قَالَ فَأَوْحَى اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى إِلَيْهِ ذَمُّكَ لِنَفْسِكَ أَفْضَلُ مِنْ عِبَادَتِكَ أَرْبَعِينَ سَنَةً»؛ مردى در بنى اسرائيل چـهـل سـال عـبادت خدا كرد و سپس قربانى نمود و از او پذيرفته نشد. با خود گفت: اين وضع از خودت پيش آمد و غير از تو گناهكار نيست .امـام فـرمـود: خداى تبارك و تعالى به او وحى نمود كه نكوهشى كه از خود كردى، از عبادت چهل سال بهتر بود.
✅ این منطق را یاد بگیریم که اگر کسی اهلش شود، کمکم این اطمینان را پیدا میکند که خداوند سبحان پاسخ میدهد؛ چه بدانم چه ندانم!
✅ اگر این حال استمرار پیدا کرد، میداند که یا جایی داده است و من خبر ندارم یا برایم ذخیره کرده است یا بعداً میدهد یا خللی در من است و برای همین نداده است.
✅ اسم شکور همیشه در کار است. جایی نیست که اقتضای اسمی باشد و آن اسم عمل نکند. هکذا اسم شکور هم همین است.
✅ برادر علامه طباطبایی فارابی را احضار کرده بود؛ با او زیاد ارتباط داشت. یک بار به فارابی گفت: ما برایت زیاد فاتحه میخوانیم. شما هم به یاد ما هستید؟ فارابی گفت: بله. فلان موقع مشکلی که برای فرزندت پیش آمد، من آن را برطرف کردم. البته این داستان ربطی به خدا ندارد، ولی چنین حالتی است در ارتباط با خداوند متعال و اسم شکور.
✅ (نسبت اسم شکور با بندگان) از این سه حال خارج نیست: ۱. یا خداوند داده است و او خبر ندارد. ولی مطمئن است که حتماً داده است؛ ۲. یا برایش ذخیره کرده است تا بعداً به او بدهد در جایی مناسب. (خداوند به ملاحسینقلی همدانی بعد از سیچهل سال توحید را چشاند. چون برایش ذخیره کرده بود). این حالت تشکر غنیترِ حضرت حق است. برخی میگویند: ما کاری کردیم و چیزی نشنیدیم و (چیزی) ندیدیم! اما اینطور نیست، بلکه خدا است که دارد ما را تدبیر میکند؛ ۳. یا نقص و خللی در ما هست و خود ما خبر نداریم.
✅ کسی که کاری کرده است و به نتیجه نرسید، باید نسبت به خودش ظنین باشد. یعنی، کار خود را خوب و محکم انجام بدهیم، ولی همیشه به خودمان ظنین باشیم. تا زمانی که سرّ السرّ ما باز نشود، نباید خیلی به خودمان اعتماد کنیم.
✅ از اخلاص و محو ذاتِ حضرت آیتالله مصباح رحمتاللهعلیه خوشم میآمد. ایشان بعد از دولت اصلاحات، به اکثر دانشگاهها رفته بود تا اندیشه جوانان اصلاح کند. یکی از مشکلات ما این است که جوانان ما اندیشههایشان سست است و وصل میشوند به جاهایی که نباید وصل شوند. ایشان میفرمود: برای اصلاح جوانان میرفتیم، ولی معلوم هم نیست که این کارها خیلی هم خالصانه و برای خدا بوده باشد! با اینکه ایشان در اخلاص خیلی قوی بود.
✅ سرور من! ما هر چقدر هم در اخلاص قوی باشیم، معلوم نیست که به پای اخلاص اهل بیت صلواتاللهعلیهماجمعین برسیم. معلوم نیست که مخلَص شده باشیم یا در میان مخلَصین از همه جلوتر بوده باشیم.
✅ خودمان را در این زمینهها دارای خلل ببینیم. ما هیچ حقی بر خدا نداریم. خدا بر ما حق دارد. شکور یعنی به ازای کار خیری که من کردهام، خدا عنایتی کند؛ ولی باید بخواهیم خدا با فضلش به ما عنایت کند. حضرت امام رحمتاللهعلیه میفرماید: من به فضل پروردگار امید دارم و چیزی ندارم. این حال را باید یاد بگیریم و در خودمان ایجاد کنیم. در کار خیری که انجام میدهیم اطمینان به حمایت الهی و مدد الهی و عنایت و کرم الهی داشته باشیم، ولی کار خیر خود را زیاد نبینیم.
🔵 بندگی به شرط مزد
✅ شیوه و منش خداوند اعطاکردن است. ولی یاد بگیریم که مواظب باشیم که به شرط مزد کار نکنیم. یعنی، من کار میکنم تا خدا (مزد و پاداش) بدهد، نَه. نباید به شرط مزد کار کنیم. اینگونه عملکردن، خالصکردنِ منطقِ اسم شکور است. یعنی، شکوربودن خدا را ببیند و اطمینان هم داشته باشد، ولی کار خودش را به مزد بَند نکند.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/334
نسیم عرفان
🔴 بخش سوم ✅ کسی نیست که به درگاه الهی کار خیری بکند و خدا جوابش را ندهد. این استمرار باید همیشگی ب
🔴 بخش چهارم
✅ تو بندگی چو گدایان به شرط مزد مکن✅که دوست خود روش بندهپروری داند
✅ او کار خودش را میکند، ولی ما به شرط مزد عمل نکنیم. قرار است ما با اسم شکور تعامل کنیم برای بندگیکردن؛ نه اینکه با آن تجارت کنیم. باید منطق را پاکتر کرد. من کار خودم را میکنم و خداوند هم کار خودش را. کار من موظّفی من است، ولی کار خدا عنایت و لطف او است.
✅ این خلیط را باید خیلی مراقب بود. دیدهام برای کسانی که این صحنهها پیش میآید، میگویند: خدایا، من این همه کار کردم، برای من اینگونه مشکل پیش میآید. هر وقت در درون دل چنین چیزی آمد، بداند که نقصی در کار وجود دارد. تا در دل چنین چیزی آمد، باید به سرعت چارهاندیشی کنیم. باید اینگونه گفت: خدایا، تو هر کاری میکنی بکن که آن کار هم خیر است و هم حق. من نمیدانم که چرا، ولی تو هرچه میکنی حق است و خیر!
✅ وقتی (سالک) اسم شکور را سان میدهد و تشکر و خضوع پیدا میکند، این یک سفر در فضای توحید است. این بهانه است برای ارتباط توحیدی با خدا، تا توحید جلوه کند. تمام اینها را بهانه بداند. کل عالم بهانه است برای ارتباط با خدا. چه آنجا که خیر میدهد و چه آنجا که مصیبت میدهد. هر صحنه و هر جا بهانهای است برای ارتباط با خداوند سبحان. برخی این را متوجه نیستند و مشکل ایجاد میشود. ولی باید یاد بگیریم که کلاً در این اعمال آن اسماء را ببینیم و در دل اسماء خدا را ببینیم و با خدا تعامل داشته باشیم و از اینها لذت ببریم. باور کنید همۀ زندگی ما با اسمای الهی است و با خدا است در هر جایی و در هر کاری، حتی مطالعهکردن!
✅ ما از اسم شکور، بهرۀ سلوکی و توحیدی میخواهیم؛ خداشناسی میخواهیم؛ معرفت ناب خدا میخواهیم؛ ارتباط عابدانه نسبت به حضرت حق میخواهیم؛ خضوع نسبت به حضرت حق میخواهیم. میخواهیم خدا باشد و بماند و ما نباشیم. این را اگر کسی در زندگیاش بیاورد، لطف اسمای الهی را مییابد.
✅ البته جذابیت اسماء به گونهای است که جلوهای از جلوات حضرت حق را باید دید. حق است که دارد تشکر میکند و تعامل میکند. این تعامل سلوکی را فراموش نکنیم.
✅ بحث بعدی، بحث «عبد شکور» است که اگر این هم ادامه پیدا کند ما هم میشویم شکور.
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/334
339 عرفان دروادی عمل.mp3
10.23M
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#عرفان_دروادی_عمل
جلسه 339 (1399.11.18 شنبه)
#اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم عرفان
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 #عرفان_دروادی_عمل جلسه 339 (1399.11.18 شنبه) #اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن https://eitaa
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🌱 بسم الله الرحمن الرحیم
🔵 عرفان در وادی عمل، جلسه ۳۳۹ (۱۳۹۹.۱۱.۱۸)
🔴 بخش اول
🔵 اسم شکور و شاکر
✅ بعد از اسم رزاق به اسم شکور رسیدیم. در مورد اسم شکور، مطالب اصلی بیان شد و اندکی از مباحث باقی مانده است. خداوند سبحان در قرآن، خودش را شاکر و شکور مینامد.
🔵 تشکّر خدا
✅ شاکر و شکور به چه معنا است؟ شاکر و شکور یعنی خدا تشکر میکند. شاکر و شکور فقط به معنای شکرپذیر نیست. در مورد توبه هم همینطور است. بعضیها میگویند خدا توّاب است، یعنی توبهپذیر است. اینطور نیست. خدا توبه میکند. توبه خدا به چه معنا است؟ خدا بازمیگردد! تو که از خِلاف برگشتی و پشیمان و منکسر شدی و به سمت خدا برگشتی، خدا هم برمیگردد. خدا توّاب است. بعضی میگویند: نگویید خدا توبهپذیر است؛ بگویید خدا توبهکننده است. واقعاً همینطور است. شکور را نگویید خدا شکرپذیر است؛ بگویید خدا شکرکننده است. اینها را توضیح دادیم.
✅ تو یک قدم در کار خیر حرکت کردی، تو یک قدم به سمت خدا رفتی، خدا صد قدم به سمت تو میآید. اسم شکور یعنی همین. خدا تشکر میکند. به ازای کار خیری که تو کردی، خدا به تو توفیق و مدد و قوّت داد. همۀ این کارها را خدا برای تو کرده است و تو دست به کار شدی و به سمت خدا رفتی و اظهار خضوع نسبت به خدا کردی؛ خدا اینها را بیپاسخ نمیگذارد.
✅ خدا میگوید تو یک قدم به سمت من آمدی، من صد قدم به سمت تو میآیم و از تو تشکر میکنم. تشکر خدا تبدیل میشود به حمایت او؛ به بالابردن او؛ ارتقادادن به جان و عمل انسان. «وَ مَنْ يَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَزِدْ لَهُ فيها حُسْناً إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَكُورٌ»؛ (شوری، ۲۳). هرکس کار حسنهای انجام دهد، بر حُسنِ او میافزاییم. حسنهای که انسان کسب کرده و انجام داده است، ما این حسنه را افزون میکنیم. چرا؟ چون من شکورم. تا انسان اسم شکور را میفهمد، آرام میگیرد. چون نظام عالَم اینگونه است که هرکس به سمت خدا برود، به او مدد میرساند؛ او را بالا میبرد و فتوحات به دستش میدهد؛ امکانات به دستش میدهد و بدون اینکه متوجه باشد، سر بلند میکند و میبیند که همه چیز شکل دیگری شده است. ما میخواستیم یک پله برویم، یک دفعه ده پله بالا رفتیم! خدا با آدم این کار را میکند و این اسم شکور است که کار میرسد.
🔵 زندگی با اسم شکور
✅ انسان باید با اسم شکور زندگی کند و با این اسم نفس بکشد و آن را لمس کند. در جلسات قبل گفتیم که چه حالاتی برای شخص پیش میآید و او را به خضوع و اطمینان میکشاند. اینها را توضیح دادیم.
✅ بعد از اینکه شخص دست به کار شد، خدا هم به ازای کار خیری که کرده است، او را بالا بُرد، سریع سر به آسمان بلند کند و با خدا حرف بزند و با خدا تعامل سلوکی کند؛ نگذارد از دستش در برود.
✅ من کار کردم و خدا دَه برابر به من داده است. حالا که خدا به تو عنایت و اعطا کرد، سر به آسمان بلند کن و ادامه بده و بگذار این اسم شکور در جانت جولان بدهد. انسان زود التفات به اَسما را برندارد و آن را ادامه دهد و با آن زندگی کند. خدا را ناز بدهد که خدایا، تو چگونه ما را بالا بردی! تو چقدر خوبی! چقدر زیبایی! این سنت و منش پاک و نیکو در تو هست. اینها را گفتیم که تعامل سلوکی با حضرت حق است. توضیح دادیم وقتی یک اسم جلوه کرد، چگونه با آن زندگی کنیم.
✅ در آیۀ ۵ سورۀ ابراهیم آمده است: «وَذَكِّرْهُمْ بِأَيَّامِ اللهِ»؛و روزهاى خدا را به آنان يادآورى كن. یک تفسیر این آیه این است که به یاد بیاوریم این صحنههای اسم شکور را که با ما چه کرده است. یادآوری خیلی مهم است. من بعضیها را دیدهام که یک بار که چنین شده است، از همان الگو میگیرد و همیشه با آن نفس میکشد و با آن زندگی میکند و همیشه آن را به یاد میآورد.
✅ اجازه بدهید که حالوحس اسم شکور در شما بیاید و آن را ادامه دهید؛ به ویژه در اعمال ناب. وقتی معرفت پنهان و اخلاص پنهان در عمل زیاد میشود، خداوند یک نگاه خاصی میکند که باید آن را بیاورم بالا. این خاصیت نظام عالَم است؛ جوری عمل میکند که به چشم میآید که دستی الهی است که دارد او را بالا میآورد.
✅ حدیثی را در اسم رزاق خواندیم؛ هرگاه بندهای در معاملات، هوای من را بر هوای خودش ترجیح دهد، من ورای تجارت هر تاجری او را ضمانت میکنم. «عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ وَ عِزَّتِي وَ جَلَالِي وَ عَظَمَتِي وَ عُلُوِّي وَ ارْتِفَاعِ مَكَانِي لَا يُؤْثِرُ عَبْدٌ هَوَايَ عَلَى هَوَى نَفْسِهِ إِلَّا كَفَفْتُ عَلَيْهِ ضَيْعَتَهُ وَ ضَمَّنْتُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ رِزْقَهُ وَ كُنْتُ لَهُ مِنْ وَرَاءِ تِجَارَةِ كُلِ تَاجِرٍ». (كافى، ج ۲، ص ۳۳۵).
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/342
نسیم عرفان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🔵 عرفان در وادی عمل، جلسه ۳۳۹ (۱۳۹۹.۱۱.۱۸) 🔴 بخش اول 🔵 اسم
🔴 بخش دوم
✅ این خاصیت اسم شکور است و واقعاً نظرکردن و عنایتکردن خداوند متعال خیلی عجیب است. اسم شکور یعنی بالا آوردن نیروهای ناب. بالابردنِ نور به سمت عالَم نور. تا نوری در جایی پدیدار شد، این را بالا میبرند. خاصیت اسم شکور اینگونه است.
✅ اگر انسان کار خیری کرد، به خدا بگوید: خدایا، همه چیز را تو به من دادی؛ علم و استعداد وخلاصه همه چیز را تو به من دادی؛ کجایش برای من بود؟ آخرش هم که خودت داری مرا بالا میبری!
✅ تو انجام دادی، تو را هم بالا میبرند. این خاصیت نظام عالَم است. این خیلی کمک میکند تا بفهمد و بیابد و با این سبک با خدا صحبت کند و سعی کند که در آن انانیّت نیاید و توحید بِبارد؛ از آن خضوع و خشوع و شیفتگی نسبت به حق ببارد. از او چیزی ببارد که احساس کند او محو شده و خدا مانده است.
🔵 عبد شکور و شاکر
✅ قبلاً در اسم رزاق گفتیم که «عبدالرزاق» هم معنا دارد. عارفان این اصطلاح را دارند که اگر کسی با اسمی محشور باشد، مظهر آن اسم میشود و عبد آن اسم میشود.
✅ اگر کسی دمبهدم در انفاق و روزیدادن به مردم قرار گرفت، و پیدرپی جلوهگاه اسم رزاق شد، میشود «عبدالرزاق». در مورد اسم شکور هم همینطور است و تعبیر میکنیم به عبد شکور و عبد شاکر.
✅ گفتیم وقتی در زندگی اسم شکور حاضر میشود و آن را لمس میکنیم و با آن نفس کشیدیم و در جانمان سان دادیم، همین باعث میشود که انسان متخلق میشود به اسم شکور. چرا؟ چون انسان با هر کس بنشیند، از او خو میگیرد. با هر کس همنشین شدیم، در ما اثر میگذارد.
✅ کسی که با خدا زیاد بنشیند و به اسم شکور توجه داشته باشد، باعث میشود این خُلق خدایی در او بنشیند. هم خُلق را زیبا میبیند و هم شخصی که دارد این خُلق را اِعمال میکند، خیلی بزرگ میبیند. خدا است و دلنشین میبیند؛ یعنی از هر نظر جذاب است. هم صاحب خُلق میشود و هم جذب خود خُلق میشود. اسم شکور یکی از اسما وخُلقهای الهی است. در مبحث خُلق در تکوین این مطلب را توضیح دادیم.
✅ هم این خُلق تشکر زیبا است و هم آن صاحب خُلق که خدا است و آن را دارد، زیبا است. در این موقعیت، انسان اثر میپذیرد. هم خُلق دلنشین است و هم صاحب خُلق دلنشین است. واقعیت را میبیند؛ هم خودش جذاب است و هم صاحب خُلق جذاب است.
✅ دیدهاید برخی از کسانی که مدتی با یک عالِم ربانی رفتوآمد دارند، خُلق و خویشان شبیه آن عالِم ربانی میشود؟ حتی صحبتکردن و راهرفتنشان هم شبیه او میشود. مثل اینکه پسر راهرفتنش مانند راهرفتن پدر میشود. چون او را زیاد میبیند و از او اثر میگیرد. انسان با هر کس زیاد بنشیند، از او رنگ میگیرد.
🔵 با خدا نشستن!
✅ بعضی میگویند چطور با خدا بنشینیم؟ باور کنید با خدا خیلی خوب میشود نشست. راهش این است که شما کاری کنید و یکی از خُلقهای حضرت حق جلوه کند؛ ببینید و پیدرپی ببینید تا در شما بنشیند. بعد از مدتی خُلق در شما هم مینشیند.
🔵 ارزش زیارت
✅ ما قدر این زیارترفتنهایمان را نمیدانیم. برخی میگویند: زیارترفتن چه تأثیری دارد؟ (واقعاً اثر دارد ولی آنها نمیدانند). واقعاً همین سلامی که به معصوم میدهیم و خدمت معصوم میرسیم، یک اتصال وجودی و حقیقی برقرار میشود. خود ما هم این را احساس میکنیم و در ما اثر میگذارد. اصلاً زیاد با معصوم نشستن، خلقوخوی معصوم را به جان انسان راه میدهد و لطف و کرامت و رأفتش را میبیند.
✅ برخی میگویند: رأفت امام رضا علیهالسلام محسوس است. (این مطلب) درست است، چون زیاد آنجا رفتهاند. زیاد نشستن و زیارتکردن، اتصال است و از آنها رنگ میگیریم. رنگ معنوی میگیریم. این خاصیت ارتباط است.
✅ اگر کسی زیاد با خدا بنشیند، یکی از آثارش این است که ناخودآگاه در او یک وقاری میآید. نمیداند از کجا آمده است؟! ولی میبیند که خیلی خوشدل شده است. این از کجا است؟ خدا این حالت مهربانی و خوشدلی را به او داده است. خودش هم خبر ندارد که از کجا است. خاصیت سَحَر و بینالطلوعین همین است.
✅ عرض ما این است، کسی که کار خیر کرده است، اسم شکور را دیده است؛ آن را سان دهد و بهتدریج همین خُلق خدا را در جانش پیاده کند.
✅ خداوند میگوید: بر عهده من است که من نسبت به او کاری کنم. این اسم شکور است. چرا که میبیند که بندهاش در راه او اینقدر تلاش میکند. انسان وقتی زیاد با اسم شکور بنشیند، خُلق همنشین در او اثر میگذارد. وقتی این خُلق در انسان نشست، میشود روش و منش و رویهٔ او.
🔵 تخلق به اخلاق الله
✅ تخلق به اخلاق الهی یعنی ارتباطداشتن. اینکه گفتهاند: «َتَخَلَّقُوا بِأَخْلاَقِ اللهِ» یک راهش همین زیاد نشستن است. اما راه دیگری هم دارد: همین که من میدانم خدا چنین است، پس من هم باید اینگونه باشم و چنین کنم.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/342
نسیم عرفان
🔴 بخش دوم ✅ این خاصیت اسم شکور است و واقعاً نظرکردن و عنایتکردن خداوند متعال خیلی عجیب است. اسم شک
🔴 بخش سوم
✅ همین که انسان منطقش را توحیدی کند و بگوید خدایا، تو کجا و من کجا؟! ولی دوست دارم مثل تو باشم! همین را بگوید و شروع کند. خیلی ارزشمند است. خدایا، تو حکیمی؛ کار محکم میکنی؛ من هم میخواهم سعی کنم کار محکم کنم.
✅ در روایات هم آمده است: خدایا، تو میبخشی، (پس) من هم میبخشم. در قرآن آمده است: دوست ندارید خداوند شما را ببخشد؟ پس شما هم اینگونه باشید و بخشنده باشید: «وَ لْيَعْفُوا وَ لْيَصْفَحُوا أَ لا تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحيمٌ»؛ و بايد عفو كنند و گذشت نمايند. مگر دوست نداريد كه خدا بر شما ببخشايد؟ و خدا آمرزنده مهربان است. (نور، ۲۲).
✅ من کسانی را دیدهام که ابتدا خُلق خدا را در قرآن پیدا میکنند و تلاش میکنند اندکی از خُلق خدا را عملی کنند و میگویند: اگر من همیشه نمیتوانم خلق خدا را عملی کنم، برای یک بار که شده آن را عمل میکنم.
✅ تخلق به اخلاق الهی خیلی گسترده است و شامل موارد غیرسلوکی هم میشود. یعنی شنیده خدا غفور است، میگوید پس من هم غفور باشم. خدا رحمان است، پس من هم رحمان باشم. تخلق به اخلاق الهی لزوماً جنبه سلوکی ندارد، بلکه همین که انسان بداند که خدا اینگونه است و تصمیم بگیرد آنگونه بشود.
✅ یکی از عرفا میگفت جویای این بودم که چرا خدا عالَم را خلق کرده است؟ ندا آمد که خدا از سر رحمتش عالَم را خلق کرده است. چون خدا رحمان است، عالَم را خلق کرده است. از آن به بعد، آن عارف سفرۀ عام پهن میکرد و میگفت خدا رحمت دارد و من هم میخواهم رحمت داشته باشم و اندکی مثل خدا باشم.
✅ تخلق به اخلاق الهی در اسم شکور، یعنی انسان بگذارد اسم شکور پیدرپی به جانش بخورد و کمکم خلقوخوی او را بگیرد و اخلاق او را پیدا کند. اخلاق او را پیدا کرد، میشود اسم شکور.
🔵 ابعاد عبد شکور
🔵 شکر نسبت به خود حضرت حق
✅ ما یاد گرفتیم که هر کس به ما نعمتی داد و اِکرامی کرد، باید با او چگونه رفتار کنیم. خداوند متعال از همه بیشتر اکرام کرده است. لذا باید سعی کنیم که اول نسبت به خود خدا شاکر باشیم. بحث شکر در ادبیات دینی زیاد آمده است.
🔵 شناخت صاحب نعمت
✅ در شکر اولین و مهمترین مسئله این است که انسان صاحب نعمت را بشناسد. بشناسد که او نعمت را به ما داده است. یعنی بداند که خدا این نعمت را به او داد. خیلی چیزها به ما داده شده است، ولی آنها را احساس نکردهایم که خدا داده است. تا این امر فهمیده شد، این میشود شکر. اتفاقاً مغز شکر اینجا است.
✅ «عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: مَنْ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِ بِنِعْمَةٍ فَعَرَفَهَا بِقَلْبِهِ فَقَدْ أَدَّى شُكْرَهَا»؛ امام صادق عليهالسلام فرمود: هر كه خدا به او نعمتى دهد و او آن را از دل بفهمد، شكرش را ادا كرده است. (كافى، ج۲، ص۹۶). یعنی بداند که از خدا است. تا معرفت میآید، انسان جذب او میشود. خود این میشود شکر. ادبیات دینی به ما یاد داده است که بگوییم: «الحمد لله رب العالمین». انسان باید ابتدا معرفت داشته باشد، اگرچه شکر لسانی هم باید باشد.
✅ این معرفت، هم حضوری است و هم حصولی؛ هر دو را شامل میشود. چه اشکالی دارد که حصولی را هم شامل شود.
✅ خداوند از بعضیها خیلی توقّع دارد. ولی از بعضیها خیلی توقع ندارد، بلکه در همان فضای داشمشتیای که دارد، دو کلمه بگوید، خوش است و خداوند میپذیرد.
✅ در جریان حضرت موسی و چوپان، مولوی نقل میکند که چوپان با زبان خودش صحبت میکرد و میگفت: «کو همی گفت ای گزیننده اله/ تو کجایی تا شوم من چاکرت/ چارقت دوزم کنم شانه سرت». بعد حضرت موسی گفت: این نحو صحبتکردن درست نیست.
✅ بعضی در حد دو کلمه عادی و ظاهری بگویند، خیلی اثر دارد. اسم خدا را بُرده است. گاهی به همین بهانه انسان را نجات میدهند. همین که الفاظی را به کار برده است که بندگان ناب خدا به کار بردهاند، خدا هم او را میبخشد. چون افراد عادی هستند، خدا به آنها سخت نمیگیرد؛ ولی امثال ما را سخت میگیرد. به هر حال پشت صحنه شکر حقیقی، معرفت است.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/342
نسیم عرفان
🔴 بخش سوم ✅ همین که انسان منطقش را توحیدی کند و بگوید خدایا، تو کجا و من کجا؟! ولی دوست دارم مثل تو
🔴 بخش چهارم
✅ گفتوگوهای حضرت موسی با خداوند متعال خیلی ارزشمند است. هر وقت این صحبتها را دیدید، مغتنم بشمارید. «عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: فِيمَا أَوْحَى اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَى مُوسَى ع يَا مُوسَى اشْكُرْنِي حَقَ شُكْرِي فَقَالَ يَا رَبِّ وَ كَيْفَ أَشْكُرُكَ حَقَّ شُكْرِكَ وَ لَيْسَ مِنْ شُكْرٍ أَشْكُرُكَ بِهِ إِلَّا وَ أَنْتَ أَنْعَمْتَ بِهِ عَلَيَّ قَالَ يَا مُوسَى الْآنَ شَكَرْتَنِي حِينَ عَلِمْتَ أَنَّ ذَلِكَ مِنِّي»؛ خداى متعال به حضرت موسى عليهالسلام وحى فرمود: اى موسى، مرا چنان كه بايد شكر كن. موسى عرض كرد: پروردگارا، چگونه تو را چنان كه بايد شكر گويم حال آنكه هر شكرى كه تو را مىگويم خود نعمتى است كه تو به من ارزانى داشتهاى؟ فرمود: اى موسى، حال كه دانستى توفيق آن شكر را هم من به تو دادهام، شكر مرا ادا كردهاى (كافى، ج۲، ص۹۹). همین که میدانی از من است، این شکر من است. یعنی پشتوانهٔ شکر، معرفت و علم است.
✅ کسانی که در کار علمی هستند، میدانند ما خیال میکنیم که حرف میزنیم، بلکه طوطیصفت هستیم و بسیاری از اوقات از آن سو به ما اعطا میکنند و ما به زبان میآوریم. اینکه بعضی افراد، کارهای علمیشان را به خود نسبت میدهند، این درست نیست. خبر ندارند که از آن سو به او دادهاند. علم خیلی مهم است و داده میشود؛ معنویت خیلی مهم است و اعطا میشود؛ ولی همه از آن سو است، انسان بفهمد که اینها از خودش نیست و از آن سو است.
✅ انبیا همه آمدند تا امت اصلاح شود و درست شود.
✅ «وَ قَليلٌ مِنْ عِبادِيَ الشَّكُورُ»؛ و از بندگان من اندكى سپاسگزارند. ( سبأ،۱۳).
✅ «إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كاَنَ أُمَّةً قَانِتًا لِّلَّهِ حَنِيفًا وَ لَمْ يَكُ مِنَ الْمُشْرِكِينَ شَاكِرًا لّأَِنْعُمِهِ اجْتَبَئهُ وَ هَدَئهُ إِلىَ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ»؛ به راستى ابراهيم، پيشوايى مطيع خدا [و] حقگراى بود و از مشركان نبود. [و] نعمتهاى او را شكرگزار بود. [خدا] او را برگزيد و به راهى راست هدايتش كرد. (نحل،۱۲۰ و ۱۲۱).
✅ به هر چیزی که نگاه میکند، میبیند که از او است و حتی به خودش هم نگاه میکند، میبیند و مییابد که از او است و از خودش نیست. این را بفهمد و عبد شکور باشد نسبت به خدا.
✅ دربارهٔ حضرت نوح آمده است: «إِنَّهُ كانَ عَبْداً شَكُوراً»؛ راستى كه او بندهاى سپاسگزار بود. (اسراء، ۳). خدا بر شکوربودن بندهای صحه بگذارد، معنادار است.
✅ «قالَ الَّذي عِنْدَهُ عِلْمٌ مِنَ الْكِتابِ أَنَا آتيكَ بِهِ قَبْلَ أَنْ يَرْتَدَّ إِلَيْكَ طَرْفُكَ فَلَمَّا رَآهُ مُسْتَقِرًّا عِنْدَهُ قالَ هذا مِنْ فَضْلِ رَبِّي لِيَبْلُوَني أَ أَشْكُرُ أَمْ أَكْفُرُ وَ مَنْ شَكَرَ فَإِنَّما يَشْكُرُ لِنَفْسِهِ وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ رَبِّي غَنِيٌّ كَريمٌ»؛ كسى كه نزد او دانشى از كتاب [الهى] بود، گفت: «من آن را پيش از آنكه چشم خود را بر هم زنى برايت مىآورم». پس چون [سليمان] آن [تخت] را نزد خود مستقر ديد، گفت: «اين از فضل پروردگار من است، تا مرا بيازمايد كه آيا سپاسگزارم يا ناسپاسى مىكنم. و هر كس سپاس گزارد، تنها به سود خويش سپاس مىگزارد و هر كس ناسپاسى كند، بىگمان پروردگارم بىنياز و كريم است» (نمل، ۴۰).
ما تا در حجاب و کثرت و غفلت هستیم، اینها را از خودمان میدانیم؛ ولی اینها برای خدا است.
✅ هر کس شکر کند، برای خودش شکر کرده است و خداوند متعال از این شکرها بینیاز است.
✅ دربارهٔ رسولالله صلواتاللهعلیه هم چنین آمده است: «بَلِ اللَّهَ فَاݗعْبُدْ وَ كُنْ مِنَ الشَّاكِرينَ»؛ بلكه خدا را بپرست و از سپاسگزاران باش (زمر، ۶۶).
✅ حضرت رسول عبادتهای سنگین داشت. عایشه از حضرت پرسید: چرا اینگونه خود را به سختی میاندازید، درحالیکه بهشت رفتنِ شما حتمی است؟ حضرت فرمودند: «أَ فَلَا أَكُونُ عَبْداً شَكُوراً»؛ آیا ما نباید بندۀ شکور خدا باشیم؟ (کافی، ج۲، ص۹۵). این خاصیت اگر در کسی باشد، عبد شکور شده است. معصومین صلواتاللهعلیهماجمعین نسبت به حضرت حق، سِلمِ محضاند، در عین حال شعور محض هم هستند. از یک جهت محالّ معرفةالله هم هستند.
✅ دربارهٔ رسولالله نقل شده است، هرگاه نعمتی به ایشان میرسید میفرمود: «الحمدلله رب العالمین» و وقتی مصیتبی میرسید، ایشان میفرمود: «الحمدلله علی کلّ حال». یعنی همه را «لِله» میدید. ما هم اگر اهلش باشیم، در شرایط سختی میگوییم: خدایا، شکرت که نگذاشتی دست به این کار بزنم!
✅ ما گاهی بعضی از اینها را نمیدانیم. ولی میدانیم که اگر من بر اساس ایمان عمل کنم، خدا چیزی جز خیر برای من رقم نمیزند! خیلیها را دیدهام که وقتی خداوند چیزی را برایشان رقم نمیزند، یک «الحمدلله» جانانه میگویند. نظام عالَم حساب دارد.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/342
نسیم عرفان
🔴 بخش چهارم ✅ گفتوگوهای حضرت موسی با خداوند متعال خیلی ارزشمند است. هر وقت این صحبتها را دیدید، م
🔴 بخش پنجم
✅ از امام صادق علیهالسلام نقل شده است: مستمندی نزد امام آمد و از حضرت وجهی خواست. حضرت وجهی دادند. شخص گفت: «الحمدُ لِلّه». بعد حضرت خوشش آمد، وجه دیگری دادند. آن شخص دوباره گفت: «الحمدُ لِلّه». باز حضرت خوششان آمد و بار سوم هم به ایشان وجهی دادند. ولی بار سوم از حضرت صادق علیهالسلام تشکر کرد. حضرت دیگر چیزی ندادند و فرمودند: اگر هر بار «الحمدُ لِلّه» میگفتی، من تمام داراییام را به تو میدادم. چرا؟ برای اینکه بفهمی همه چیز از خدا است و این توفیق را خدا به انسان میدهد.
✅ انشاءالله ما هم بتوانیم اسم شکور را در خود محقق کنیم و عبد شکور شویم. با اینکه خیلی فاصله داریم!
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal/342
340 عرفان دراودی عمل.mp3
9.25M
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#عرفان_دروادی_عمل
جلسه 340 (1399.12.2 شنبه)
#اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat