جهاد تبیین در تربیت ۹.mp3
11.26M
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه دهم:
"مفهوم تعلیم، تأدیب، تزکیه و حکمت
و تفاوت پرورش با تربیت" (کنفرانس شماره ۱۲ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۲۹تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
📄دسترسی سریع به متن کامل این کنفرانس:
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت
📄"متن کامل کنفرانس۱۲، جلسه۱۰، قسمت اول"
📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠موضوع جلسه دهم:
"مفهوم تعلیم، تأدیب، تزکیه و حکمت و تفاوت پرورش با تربیت" (کنفرانس شماره ۱۲ گروه)
💠استاد: سرکار خانم آزادی (مسئول محترم مجموعه مبلغات شهر تهران، ادمین کانال رسمی پاسخگویی به شبهات و مدرس کتاب نظریه تربیتی اسلام)
💠روز و تاریخ کنفرانس برگزار شده: چهارشنبه، ۲۹تیر ۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
🔹️در جلسه قبل تا مفهوم واژه ادب مطرح و جایگاه تربیت با تعلیم مقایسه شد. یکی از معانی تربیت در فرهنگ اسلامی، تادیب است و یکی از معانیش تزکیه است. یعنی هم به معنای تادیب است، هم به معنای تزکیه به کار رفته
و تربیت، شامل سه مرحله میشود: تادیب، تزکیه و حکمت.
🔸️ادب هم از همین مصدر تادیب گرفته شده به معنای آموختن، ریاضت نفس کشیدن، تنبیه کردن نفس، برای اینکه انسان محاسن اخلاقی در خودش ایجاد کند. تا انسانی مودب نشود و تا وقتی که حریم و حرمت کلام و رفتار و گفتار و کردار را نشناسد به مرحله تزکیه که انسان را به حکمت میرساند، دست پیدا نخواهد کرد.
🔹یعنی آموختن حدود و آداب اجتماعی اسلام، یعنی عمل به قوانین الهی، یعنی عمل به قوانین اخلاقی و اجتماعی اسلام و آموختن حدود کلام، رعایت حرمت افراد، حرمت بزرگان را نگه داشتن، مهربانی کردن به کوچکترها، همه و همه اینها جزو برنامههای تادیب است.
🔸اما مرتبه برتر از تادیب، مقامی است به نام مقام تزکیه. تزکیه مرحله بالندگی و رشد کافی برای درک حقایق عالم یعنی همان حکمت است، مرتبهای است که ایجاد آمادگی میکند برای درک مکاشفات و الهامات و درک معارف قرآنی و پیامهای آسمانی و انسان را برای درک مقام حکمت آماده میکند.
🔹️تزكيه از مصدر «زُكُوّ» است و «زُكُوّ» اسم مصدر است به معنی نمو و زيادت و پاكيزگی و تزكيه به معنای پاكيزه كردن، نمو دادن، پاك كردن و ظاهر كردن است.
🔸️تربیت خداوند متعال شامل همه موجودات میشود، یعنی خداوند تمام موجودات عالم را به نوعی تربیت میکنند؛ اما تزکیه برای همه موجودات عالم نیست، تزکیه یک مقام بالاتر است و این مرتبهای است که خاص بندگان صالح خود خداوند قرار گرفته است. وقتی که آیات قرآن و روایات مربوط به تزکیه را بررسی میکنیم، میبینیم کاملاً مؤید این مطلب است که تربیت را برای عالمیان و تزکیه را برای اولیاء خاص خودشان قرار دادند که از جمله رسولان و پیامبران علیهمالسلام برای آن مبعوث شدند.
🔹یک تفاوت کاربرد این دو لغت در قرآن کریم، کاملاً به ما یاد میدهد که تزکیه مفهوم عمیقتری نسبت به تربیت دارد و مفهوم تربیت در دل تزکیه جای دارد ولی تربیت شامل تزکیه نمیشود. برای همین است که خداوند متعال در قرآن کریم آنجایی که لغت تزکیه آمده دیگر برایش لغت تربیت را به کار نبرده، چون مفهوم تزکیه شامل تربیت هم میشود.
🔸️مثلاً در سوره جمعه آیه۳، خداوند میفرمایند: "هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ"، اینجا تزکیه به مفهوم پرورش ودیعههایی است که خداوند فقط در وجود انسان قرار داده لذا تنها شامل انسان میشود. گویی که خداوند متعال میخواهد به انسان بگوید: ای انسان با ودیعه قرار دادن همه استعدادها و اسباب و لوازمات کمال و با پرورش و رشد و نمو این ودیعهها و استعدادها و فراهم کردن وسایل رشدت، تو را تربیت الهی میکنم تا تو به مرحله بلوغ و مرتبه بلوغ عقلی برسی، و اینجا دیگر شایستگی پذیرش رسالت و مسئولیت را پیدا میکنی.
🔹️حال که مرتبه تربیت الهی را انسان طی کرده، لیاقت طی کردن مرتبه بالاتر که ویژه صالحین هست را هم خدا میگوید ای انسان پیدا کردی و به وسیله یک عده متخصص و کارشناس و فرستادگان ویژه خودم، یعنی پیامبران الهی، پیغمبر اکرم صلوات الله علیه و اهل بیت مطهرشان دیگر تو را تزکیه میکنم و کتاب و حکمت را به تو یاد میدهم.
🔸️با توضيحات فوق روشن میگردد كه تعليم و تربيت اسلامی محدود به دو كلمه تعليم و تربيت نيست. در تعليم و تربيت اسلامی، كلمه كتاب و كلمه تزكيه، كلمه تأديب و كلمه حكمت نيز هست. برای آشنايی و درك صحيح تعليم و تربيت اسلامی بايد جايگاه كلمات فوق را نيز شناخت. هر يك از اين كلمات دروازههای اصلی مفاهيم و نظام تعليم و تربيت اسلامی میباشند.
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۱۲، جلسه۱۰، قسمت اول" 📚سلسله مباحث تربیتی در گروه سلام فرمانده با موضوع: "جهاد تب
📄"متن کامل کنفرانس۱۲، جلسه۱۰، قسمت دوم"
➖در تعليم و تربيت اسلامی در مرحله اجراء فقط تعليم است كه تحقق هر امر ديگری بهواسطه او ممكن است. پس در مرحله اجرا، تعليم است كه نقش اول را دارد.
➖نقش دوم از آنِ تربيت است كه در اجرا ناظر بر تعليم است.
➖نقش سوم از آنِ تاديب است كه در اجرا ناظر بر تربيت است.
➖نقش چهارم از آنِ تزكيه است كه در اجرا ناظر بر تأديب است.
➖نقش پنجم از آنِ حكمت است كه در اجرا ناظر بر تزكيه است.
🔸️بنابراين از نظر مقام و رتبه، آن كه ناظر نهايی است يعنی حكمت، بالاترين مقام يعنی مقام اول را دارد و تزكيه مقام دوم و تأديب مقام سوم و تربيت مقام چهارم و تعليم پايينترين مقام را دارا است.
➖در مرحله جهتگيری و برنامهريزی و هدفگذاری در تعليم و تربيت اسلامی، مقام اول و يا نقش اول از آنِ حكمت است. يعنی راهنما و هدف هرگونه برنامهريزی تربيتی، وصول به حكمت است و حكيم از صفات و از اسمای حسنای الهی است.
➖مقام دوم و نقش دوم از آن تزكيه است. زيرا ادراك مقام حكمت بدون تزكيه ممكن نيست.
➖مقام سوم و يا نقش سوم از آن تأديب است، زيرا ايجاد آمادگی براي تزكيه بدون تأديب امكانپذير نخواهد بود.
➖مقام چهارم و يا نقش چهارم از آن تعليم است، زيرا بدون تعليم امكان تحقق تأديب وجودندارد. زيرا هر گونه تربيت يا تأديب تنها توسط تعليم ممكن خواهد شد.
🔸مروری بر مطالب: مرحلهی نهایی و آن مرحله اصلی که همه میخواهیم به آن برسیم، وصول به حکمت است. یعنی هدف هر برنامهریزی تربیتی باید رسیدن به حکمت باشد، باید بتوانیم انسان حکیم بار بیاوریم، اما چگونه میتوانیم به حکمت برسیم؟
🔹️بدون تزکیه رسیدن به حکمت امکانپذیر نیست، چون درک مقام حکمت باید با تزکیه انجام بشود. برای رسیدن به تزکیه به چه نیاز داریم؟ به تادیب نیاز داریم، چون ایجاد آمادگی برای تزکیه به وسیله تادیب انجام میشود. برای تادیب، تعلیم نیاز است، یعنی بدون تعلیم، تادیب تحقق پیدا نمیکند، چون هرگونه تربیت یا تادیب به وسیله تعلیم است که امکانپذیر خواهد شد.
🔸️تفاوت تربیت و تزکیه:
هر کدام هدف دیگری است، مثلاً تربیت هدف تعلیم است، تزکیه هدف تربیت است، تعلیم مقدمه تادیب است، تادیب مقدمه تزکیه است، تادیب ممکن است شامل تزکیه نشود، اما تزکیه لزوماً شامل تادیب خواهد شد.
🔹️تفاوت واژه حکمت و تزکیه:
تزکیه طریق رفتن به سمت خدا است، ولی حکمت خودش از صفات و اسماءالحسنی الهی است.
تزکیه رشد و بالندگی و راه رسیدن به کمال است، حکمت عین کمال است.
🔸در آیه دوم سوره جمعه خداوند میفرمایند: " وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ"، مفهوم حکمت و کتاب را قرآن کریم در کنار هم آورده است. مفهوم کتاب، اینجا تبدیل به یک کلیدواژه شد، مفهومش بسیار وسیع و عمیق است. کلمه کتاب در قرآن در جایگاه بسیار رفیعی قرار میگیرد. هر کجا که صحبت از تعلیم و تربیت است، کتاب در کنار حکمت آمده،
گویی که کتاب از اجزای اصلی تعلیم و تربیت است.
➖کتاب علم هستی است اما حکمت کشف رابطه علوم با خود هستی است.
➖کتاب مجموعه حقایق و آگاهیهایی است که از ملکوت بالا نازل شده، اما حکمت جمعبندی و ساماندهی این آگاهیها در قلب انسان است.
➖کتاب نور است، اما حکمت بهرهبرداری از این نور است، در واقع نورانی کردن حیات زندگی است.
➖کتاب نقشه هستی است، اما حکمت، مسیر زندگی بر اساس همین نقشه هستی است.
➖کتاب هستها و بایدها را به ما معرفی میکند، اما حکمت استفاده از این هستها برای رسیدن به بایدها و تحقق بایدها است.
➖کتاب مثل و آیه است، اما حکمت حقیقت همین امثال، همین مثلها در آیات است.
➖کتاب فرشته دانایی است، حکمت پیامبر دانایی است.
➖ کتاب راهنمای متقین است، اما حکمت راهگشا است.
🔹با همین مقایسه میشود مفهوم کتاب و حکمت را به صورت عمیق در آیات قرآن متوجه شد. کتاب، محتوا، راهنما، شخصیت و گمگشته تعلیم است، اما حکمت محتوا و راهنما و شخصیت تربیت است.
🔸️پس با توجه به این توضیح، درمییابیم که کلمه تربیت به معنی پرورش نیست، با این تفاسیر، نمیتوانیم تربیت را پرورش معنا کنیم. چون پرورش مفهوم تزکیه و تادیب و حکمت را درون خودش ندارد. کلمه تربیت به معارف قرآنی متصل شده و ریشه آن در کلمات بسیار متعالی مثل رب است که از اسمای حسنای الهی میباشد. یا مثل ربّانی است که از القاب حسنای امیرالمومنین علی علیهالسلام هست. ایشان میفرمایند: "أَنا رَبَّانِيُّ هَذِهِ الْأُمَّة".
👈ادامه دارد...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📄"متن کامل کنفرانس۱۲، جلسه۱۰، قسمت دوم" ➖در تعليم و تربيت اسلامی در مرحله اجراء فقط تعليم است
📄"متن کامل کنفرانس۱۲، جلسه۱۰، قسمت سوم(آخر)"
🔹️ لذا مفاهیم عمیقی در کلمه تربیت، مستتر است. اما کلمه پرورش اصلاً از این مفهومها کاملاً بیبهره است. به هیچ عنوان ما نمیتوانیم کلمه پرورش را مترادف فارسی برای کلمه تربیت بدانیم. پرورش یک مفهوم مطلق است که مطابق با عرف تعلیم و تربیت در کشورهای مختلف، فقط شامل رشد نیروهای جسمی و ذهنی، شامل رشد مهارتها میشود و به طور کلی تحقق رشد و توانایی در استفاده از هر چه، استفاده هرچه بهتر از حیات مادی انسان میشود.
🔸️پرورش در واقع عهدهدار تحقق تواناییهای لازم در متربی برای حیات اجتماعی و حیات فردیش است، اما تربیت همه این مفاهیم را شامل میشود و وقتی که به معارف وحیانی و قرآنی متصل شود، تربیت حیات ملکوتی انسان را به عهده دارد.
🔹️توجه به تفاوت مفهوم پرورش و تربیت از آن نظر ضرورت دارد که این دو با هم در برنامهریزی تفاوت دارند. چون نظام تعلیم و تربیت اسلام با سابقه و تجربه بیش از هزار ساله، برای تحقق تربیت برنامه مداوم و مفصلی دارد که هر کسی در آن نظام آموزش ببیند، خودبهخود تربیت هم میشود.
🔸️اگر چه کلمه تربیت مثل پرورش برای اجسام و ابدان و حیوانات به کار رفته اما در حوزه تعلیم و تربیت اسلام کاربرد خیلی خاصی پیدا میکند که کلمه پرورش آن کاربرد را ندارد و از آن بیبهره است.
🔹️رب نام خداوند متعال و از اسماءالحسنی است، قرآن کتاب تربیت است و پیغمبر اکرم صلوات الله علیه مربی این مکتب است و اگر مردی همچون امیرالمومنین علی علیهالسلام ربّانی امت و نمونه تربیت شده اوست، پس دیگر ما الان میفهمیم که مفهوم تربیت متصل به اقیانوس معارف قرآنی است. برای همین از کلمه پرورش کاملاً متفاوت میشود، چون پرورش در ادبیات وحیانی اصلاََ در این مفاهیم به کار نرفته است.
🔸️تفاوتهای بین کلمه پرورش و تربیت
➖پرورش ویژه رشد در مفهوم عام است، اما تربیت خاص و ویژه حیات انسان است.
➖پرورش جهت ندارد، اما تربیت جهت دارد و جهتش به سمت ملکوت است.
➖پرورش انسان را در هنگام انتخاب راه تنها میگذارد، اما تربیت انسان را در رسیدن به نور و حیات یاری میکند.
➖پرورش انسان را در حیات دنیا خودکفا و توانا میکند، اما تربیت حیات را در کنترل و اختیار انسان قرار میدهد خیلی تفاوت است بین این دو.
➖پرورش تا مرز زندگی و دروازه مرگ مفهوم دارد یعنی مختص این دنیا است، اما تربیت به ماورای این زندگی هم توجه دارد.
➖پرورش قدرت میآورد، اما تربیت قدرت را در اختیار عقل قرار میدهد.
➖پرورش در حیات انسانی مثل مادر کور میماند، اما تربیت بینایی و نور است.
➖اجزاء پرورش را آموزش تشکیل میدهد، اما اجزاء تربیت را تعلیم تشکیل میدهد.
➖برجستگان پرورش، قدرتمندان علم و صنعتند، اما برجستگان تربیت سلاطین دلها و قدرتمندان عالم خلقتند.
➖پرورش دادگان ممکن است طغیانگر بشوند، اما فرزندان تربیت تسلیم ارزشها هستند.
➖عالم پرورش جنگلی است که همه چیز در آن رشد میکند مفید و غیرمفید، اما عالم تربیت باغی است که فقط گلهای انسانیت در آن میشکفد.
➖كتاب پرورش، روانشناسی است، اما كتاب تربيت، قرآن است.
➖مربيان مكتب پرورش، امثال ژان ژاک روسو و پياژه هستند، اما مربيان مكتب تربيت امثال حضرت ابراهيم (ع) و پیامبر مکرم اسلام(ص) هستند.
➖مكتب پرورش، الگو ندارد، اما حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(عس) اسوههای تربيتاند.
🔹️انشاءالله بتوانیم در مکتب تربیتی اسلام قدم برداریم تا هر چه زودتر به نور و کمال انسانی برسیم.
👈پایان متن کامل کنفرانس دوازدهم، جلسه ۱۰ در گروه تربیتی سلام فرمانده، انشاءالله ادامه جلسات در طول هفته در گروه برگزار خواهد شد و فایل صوتی و متنی آن، در کانال درج خواهد شد.
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
📚برگزاری مسابقه با جوایز ارزنده از سلسله مباحث تربیتی با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠با توجه به برگزاری ۱۰ کنفرانس علمی در گروه تربیتی سلام فرمانده توسط استاد محترم سرکار خانم آزادی، لینک صوت و متن این ۱۰ جلسه برای مرور اعضای محترم قرار میگیرد تا انشاءالله، مسابقهای شامل ۲۰ سوال از این ۱۰ جلسه برگزار و به نفرات برتر، جوایز نقدی تقدیم شود.
💠روز و تاریخ برگزاری مسابقه:
چهارشنبه، ۱۹مرداد۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
✅شرایط شرکت در مسابقه:
۱. عضویت در گروه تربیتی سلام فرمانده در ایتا
۲. مطالعه متن ۱۰ کنفرانس برگزار شده و تسلط به آن.
❇️لطفا دوستان خود را برای شرکت در مسابقه و عضویت در گروه، دعوت نمایید
👈دسترسی سریع به صوت و متن جلسات اول تا دهم:
جلسه۱
جلسه۲
جلسه۳
جلسه۴
جلسه۵
جلسه۶
جلسه۷
جلسه۸
جلسه۹
جلسه۱۰
🆔️ آیدی ادمین برگزارکننده مسابقه:
@salamfarmandeh_admin
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
🟠https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
در واتساَپ
🟢https://chat.whatsapp.com/EeYRA3KIoS3EEx1jBH9iC0
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
هدایت شده از نظام تعلیم و تربیت اسلامی
📚برگزاری مسابقه با جوایز ارزنده از سلسله مباحث تربیتی با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی"
💠با توجه به برگزاری ۱۰ کنفرانس علمی در گروه تربیتی سلام فرمانده توسط استاد محترم سرکار خانم آزادی، لینک صوت و متن این ۱۰ جلسه برای مرور اعضای محترم قرار میگیرد تا انشاءالله، مسابقهای شامل ۲۰ سوال از این ۱۰ جلسه برگزار و به نفرات برتر، جوایز نقدی تقدیم شود.
💠روز و تاریخ برگزاری مسابقه:
چهارشنبه، ۱۹مرداد۱۴۰۱، ساعت ۲۱:۳۰
✅شرایط شرکت در مسابقه:
۱. عضویت در گروه تربیتی سلام فرمانده در ایتا
۲. مطالعه متن ۱۰ کنفرانس برگزار شده و تسلط به آن.
❇️لطفا دوستان خود را برای شرکت در مسابقه و عضویت در گروه، دعوت نمایید
👈دسترسی سریع به صوت و متن جلسات اول تا دهم:
جلسه۱
جلسه۲
جلسه۳
جلسه۴
جلسه۵
جلسه۶
جلسه۷
جلسه۸
جلسه۹
جلسه۱۰
🆔️ آیدی ادمین برگزارکننده مسابقه:
@salamfarmandeh_admin
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
🟠https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
در واتساَپ
🟢https://chat.whatsapp.com/EeYRA3KIoS3EEx1jBH9iC0
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
📚گروه تربیتی سلام فرمانده برگزار میکند:
⬅️مسابقه شماره اول با جوایز ارزنده از سلسله مباحث تربیتی با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی" (جلسات ۱تا۱۰)
💠منبع مسابقه: متن ۱۰ کنفرانس علمی برگزارشده توسط استاد محترم سرکار خانم آزادی:
🔹️آرشیو متن کامل کنفرانسها در تلگرام
🔸️آرشیو متن کامل کنفرانسها در ایتا
💠شرایط شرکت در مسابقه:
۱. عضویت در گروه تربیتی سلام فرمانده در ایتا
۲. مطالعه متن کنفرانس اول تا دهم.
💠متن سوالات در روز چهارشنبه ۱۹مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۲۱:۳۰ در گروه قرار میگیرد.
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
📚گروه تربیتی سلام فرمانده برگزار میکند:
⬅️مسابقه شماره اول با جوایز ارزنده از سلسله مباحث تربیتی با موضوع: "جهاد تبیین در بررسی و آموزش مبانی تعلیم و تربیت اسلامی" (جلسات ۱تا۱۰)
💠منبع مسابقه: متن ۱۰ کنفرانس علمی برگزارشده توسط استاد محترم سرکار خانم آزادی:
🔹️آرشیو متن کامل کنفرانسها در تلگرام
🔸️آرشیو متن کامل کنفرانسها در ایتا
💠شرایط شرکت در مسابقه:
۱. عضویت در گروه تربیتی سلام فرمانده در ایتا
۲. مطالعه متن کنفرانس اول تا دهم.
💠مهلت ارسال پاسخنامه تا پایان روز چهارشنبه ۲۶مرداد ۱۴۰۱ میباشد و پاسخنامه را طبق فرمتی که در پیامهای بعدی درج میشود به آیدی ادمین برگزارکننده مسابقه ارسال نمایید:
🆔️ eitaa.com/salamfarmandeh_admin
🤚آدرس گروه تربیتی "سلام فرمانده"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
🌿کانال نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
💠سوالات مسابقه شماره اول در گروه تربیتی سلام فرمانده (از کنفرانس اول تا دهم):
🟢قسمت اول، سوال ۱تا۱۰
🔹️۱. هدف از برگزاری کنفرانس "جهاد تبیین در تعلیم و تربیت اسلامی" در گروه تربیتی سلام فرمانده چیست؟
➖الف. اینکه نظریه تربیتی اسلام، قابل اجرا است.
➖ب. اینکه باید از نظریه تربیتی غرب، الگو بگیریم.
➖ج. اینکه نظریه تربیتی اسلام، قابل اجرا نیست.
🔹️۲. برای اینکه نظریات تربیتی اسلام، از هرگونه انحراف و خطا مصون بماند از چه منابعی باید گرفته شود؟
➖الف. از قرآن کریم، روایات، سیره طیبه رسول خدا(ص) و اهل بیت(ع).
➖ب. از نظریات علمی دانشمندان مسلمان.
➖ج. از نظریات علمی دانشمندان غربی.
🔹️۳.هدف از خلقت چیست؟
➖الف. تربیت انسان تا رسیدن به مقام قرب الهی و تحقق حیات طیبه و پاک.
➖ب. زندگی انسانها در کنار هم.
➖ج. اشتغال و ازدواج و تفریح.
🔹️۴. نظام تربیتی اسلام، روی کدام روش، تاکید دارد؟
➖الف. کلاس محوری.
➖ب. استعداد محوری.
➖ج. گروه محوری.
🔹️۵. کدام گزینه درباره "اصل سعی در متربی" صحیح است؟
➖الف. اهمیت زیادی در نظام تعلیم و تربیت اسلامی ندارد.
➖ب. اولین و مهمترین اصل در نظام تعلیم و تربیت اسلامی است.
➖ج. یکی از اصول ثانویه در نظام تعلیم و تربیت اسلامی است.
🔹️۶. پیام آیه "لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى" به مربیان، والدین و مسئولینی که در کار تعلیم و تربیت هستند، این است که:
➖الف. به شرطی در تعلیم و تربیت موفق خواهید شد که بتوانید شخص متربی را به سعی و تلاش برای ساختن خودش وادار کنید.
➖ب. اگر میخواهید سجایای اخلاقی و ملکات فاضله را در متربی پدید آورده و آنها را متشرع، مبتکر و... بار بیاورید، باید آنها را مشتاق و وادار به سعی و تلاش کنید.
➖ج. هر دو مورد.
🔹️۷. وظیفه قلب در نظام تربیتی اسلام چیست؟
➖الف. قلب قرار است مدیریت رفتار و اداره حیات انسان را عهدهدار شود.
➖ب. وظیفه خاصی ندارد.
➖ج. یکی از اعضای بدن است که باید در حفظ سلامتی آن کوشا بود.
🔹️۸. تفاوت عاطفه و احساس چیست؟
➖الف. در نظام تربیتی اسلام این دو از هم تفکیک شدهاند و برای کنترل و هدایت هر کدامشان برنامه مجزایی داریم.
➖ب. عواطف ریشه در آگاهی و معرفت انسان دارد؛ اما احساسات ریشه در تغییرات بیولوژیکی و فیزیولوژیکی درون خود جسم انسان دارد.
➖ج. هر دو مورد.
🔹️۹. وجود کرامت ذاتی در قلب باعث چه چیزی میشود؟
➖الف. انسان در زندگی خودش دنبال پلیدیها، زشتیها، پست فطرتیها، و نامردیها نرود.
➖ب. انسان در زندگی خودش دنبال نفاق، ذلت و خواری نرود.
➖ج. هر دو مورد.
🔹️۱۰. طبق فرمایش حضرت امیرالمومنین علیهالسلام، چه چیزی باعث کوری و عدم هدایت و روشنگری علم میشود و انسان را به نور و شهود و یقین نمیرساند؟
➖الف. هرگونه شقاوت، چه در مرحله کسب علم، چه در مرحله عمل به علم، چه در مرحله اجرا و ارائه آن علم.
➖ب. هرگونه حسادت، چه در مرحله کسب علم، چه در مرحله عمل به علم، چه در مرحله اجرا و ارائه آن علم.
➖ج. هرگونه رذالت، چه در مرحله کسب علم، چه در مرحله عمل به علم، چه در مرحله اجرا و ارائه آن علم.
👈ادامه سوالات در پست بعدی...
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive
💠ادامه سوالات مسابقه شماره اول در گروه تربیتی سلام فرمانده (از کنفرانس اول تا دهم):
🟢قسمت دوم، سوال ۱۱تا۲۰
🔹️۱۱. در اسلام، عافیت به چه معناست؟
➖الف. به مفهوم بلا ندیدن، سلامت مطلق و بدون خطر بودن.
➖ب. به معنی به سلامت عبور کردن از خطرات و به سلامت گذشتن از میان بلاها.
➖ج. به معنی تنپروری و خوشگذرانی.
🔹️۱۲. مراحل تربيت کدام است؟
➖الف. پرورش جسم، پرورش ذهن.
➖ب. تربیت روح، تربیت روان، تربیت جسم.
➖ج. تاديب، تزكيه، دستيابی به حكمت.
🔹️۱۳. مرحله بالندگی و رشد کافی برای درک حقایق عالم، چه نام دارد؟
➖الف. تزکیه.
➖ب. پرورش روان.
➖ج. پرورش ذهن.
🔹️۱۴. کدام گزینه درباره تفاوتهای تربیت با پرورش، صحیح است؟
➖الف. پرورش ویژه رشد در مفهوم عام است، اما تربیت خاص و ویژه حیات انسان است؛ پرورش جهت ندارد، اما تربیت جهت دارد و جهتش به سمت ملکوت است.
➖ب. پرورش ویژه رشد در مفهوم خاص است، اما تربیت عام و ویژه انسان یا حیوان است؛ پرورش جهت دارد، اما تربیت جهت ندارد.
➖ج. پرورش ویژه رشد در مفهوم عام است، اما تربیت خاص و ویژه حیات انسان است؛ پرورش جهت دارد و به سمت رفاه انسان است، اما تربیت جهت ندارد.
🔹️۱۵. نهایت آموزش در فرهنگ غربی و نهایت تعلیم در فرهنگ اسلامی، چیست؟
➖الف. دکتر شدن - روحانی شدن.
➖ب. پرورش ذهن - تربیت ذهن.
➖ج. انتقال اطلاعات و آگاهی - ایجاد نور و حیات و هدایتگری.
🔹️۱۶. هدف تعليم و تربيت اسلامی چیست؟
➖الف. رسیدن به قرب الهی.
➖ب. رسیدن به لقاء الهی.
➖ج. رسیدن به تزکیه و ثمره آن، یعنی حکمت.
🔹️۱۷. در فرهنگ قرآنی، علم یعنی چه؟
➖الف. یعنی سواد حوزوی.
➖ب. یعنی آگاهی و کسب تجربیات.
➖ج. یعنی اشراف به تمام حقایق عالَم هستی.
🔹️۱۸. هدایت در ادبیات قرآن یعنی چه؟
➖الف. یعنی تربیت سجایای اخلاقی.
➖ب. یعنی پرورش استعدادهای ذهنی و روانی.
➖ج.همان يُخرِجُهُم مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النّورِ، یعنی خارج کردن مومنین از ظلمات و وارد کردن آنها به نور است.
🔹️۱۹. واژه دانشمند و واژه عالِم برای چه کسانی مناسب است؟
➖الف. واژه دانشمند برای کسی مناسب است که در اطلاعات، دانش و آگاهی، خبره است و واژه عالِم برای کسی مناسب است که علم به معنای حقیقی را به کار میبرد و عالِم به معارف و حقایق هستی است.
➖ب. واژه دانشمند برای کسی مناسب است که حداقل در دانشگاه تدریس نماید و واژه عالِم برای کسی مناسب است که حتماََ در حوزه علمیه درس خوانده و به درجه اجتهاد برسد.
➖ج. واژه دانشمند برای دکترها و پرفسورها و واژه عالِم برای مراجع تقلید مناسب است.
🔹️۲۰. تفاوت علمی که در معارف اسلامی به نور تعبیر شده با علم سکولار در چیست؟
➖الف. علم اسلامی در حوزهها تدریس میشود ولی علم غربی در دانشگاهها تدریس میشود.
➖ب. جایگاه علم به معنای نور در قلب انسان است، ولی جایگاه علم سکولار و غربی که اطلاعات است، در ذهن و حافظه انسان است.
➖ج. هر دو مورد صحیح است.
🤚گروه تربیتی "سلام فرمانده" وابسته به کانال "نظام تعلیم و تربیت اسلامی"
https://eitaa.com/joinchat/2869100725C996f5fe875
📜نظام تعلیم و تربیت اسلامی
@Nezam_Tarbiat_Eslami
🎥آرشیو سرودهای سلام فرمانده
@SalamFarmandeh_archive