الوافي 🇵🇸
📍مراتب اجتهاد و فقاهت . مراتب اجتهاد با مراتب فقاهت متفاوت است ما به مراتب هر دو پرداختیم. مراتب ا
نکتة مهمة :
فقط مرحله افتاء از مراحل فقاهت نیاز به اشتغال به تحصیل دارد .
دو مرحله دیگر فقاهت یعنی قضاء و سیاست تحصیل در ضمن اشتغال شیوه مطلوب آن دو است .
این را از اساتید و قضات و سیاست مداران موفق بارها شنیده ام .
علت آن این است که ما ناچاریم در مقوله افتاء مشغول به کتب بصورت تمام وقت باشیم چون عرف رسول الله و زمان قدماء اصحاب گذشته والا اگر موجود بود باز هم به تعامل با آن حضرت و آنان می پرداختیم تا مطالب قانونی بر ما واضح شود .
اما در مورد قضا و سیاست، مطلوب عرف امروزی است .
پس قانون اولی در تعامل با سه مقوله فقاهت هم عصر بودن با مقولات و معانی و زمانه هر کدام از سه مقوله مذکور است و چون مقوله اول یعنی افتاء عرف آن که عرف نبی اکرم است در دسترس نیست لذا از قاعده خارج می شود و تعامل با آن منحصر در تحصیل می شود .
@osol_fegh
.
الوافي 🇵🇸
نکتة مهمة : فقط مرحله افتاء از مراحل فقاهت نیاز به اشتغال به تحصیل دارد . دو مرحله دیگر فقاهت یعن
📍 دو نظریه در باب قضاء.
نظر حق آن بود که قاضی باید عالم به مدرک ، عالم به تنقیح مناط/ سبب و عالم به تجمیع اسباب و مناطات باشد .
این نظر مورد تاکید بنیانگذار نظام سیاسی ولایت مطلقه فقیه نیز بود .
اما زمان طوری شده که بر اثر خواند مباحث غامض بی فایده و دور شدن از مدارک احکام و بحث های انتزاعی طلبه عملا نمی تواند در بخش افتاء مفتی و مجتهد بشود ، و از سوی دیگر نیاز حکومت سیاسی ولایت فقیه به قاضی مسئولین را بر این امر سوق داد که نظریه قاضی مأذون را در دستور کار قرار دهند .
نظریه ای که نظام قضایی را بالکل دگرگون کرد بطوری که حکم توسط جمعی از دستاندرکاران قضا صادر می شود نه قاضی واحد ، این مطلب لازمه نظریه قاضی مأذون است .
نظریه قاضی مأذون از نظریاتی بوده و هست که در حکم مصلحت است مصلحتی که حکم ثانوی چون قاضی مأذون را اقتضاء کرده است تا زمانی که قضات مجتهد به حد کفایت نرسند .
البته نباید واقعیت حوزه را انکار کرد که انسدادیان بهیچ عنوان توان تحویل دادن حوزه ای را که مفتی بتواند فتوای خود را از تجمیع مناطات ارائه بدهد را ندارند ، چون آنان اصلا قائل به تجمیع مناطات نیستند لذا توان استخراج احکام شرعی را ندارد .
آنهم استخراجی که انفتاحی مد نظر او است ، دانستیم که انفتاحی قائل است مالانص فیه نداریم و دانستیم که باب تعزیرات هم از باب رای حاکم که همان رای رسول الله است در تحت مالا نص فیه نمی رود، بله آینده روشنی با حاکمیت انسدادیان برای حوزه قابل تصور نیست همچنین برای دستگاه قضا که خود را در حالت اضطرار قاضی مأذون اداره می کند .
@osol_fegh
.
📍مشروطه یا مشروطه مشروعه!.
بمناسبت یادداشت حجة الاسلام والمسلمین ابوالحسن حسنی، ایشان در یادداشتی برلزوم تفکیک جریان های انقلابی از معتدل به افراطی تاکید داشتند و بخوبی انچکه در ذهن من بود از افراط اول انقلاب را با جریان انقلابی تند رو تطبیق کردند .
همانطور که میدانید جریان تند رویی در ابتداء انقلاب اسلامی بود که بعد ها در ده هفتاد خود را به یک چشم بر هم زدن در دامان لیبرالیسم انداخت ، بله منظورم جبهه اصلاحات است ، کسانی که قبل از ابلاغ قانون حجاب بین دانشجویان پرده می کشیدند !!! .
جریان افراطی امروزی نیز همینگونه است قرار نیست مرز کشیده شود و فرقه های جدید سیاسی ایجاد شود بلکه باید تامل کرد که در کجای خوانش قانون اسلام خطا شده .
اگر به این نظریه معتقد شویم که قانون همان سیاست است در مقام اجرا و سیاست همان قانون است در مقام اجرا .
در این صورت جریان های سیاسی همان برداشت های مختلف از قانون در مقام اجرا هستند .
حالا باید ببینیم هر برداشت سیاسی از قانون در چه جایگاهی قرار دارد، یا باید گفت باید ببینیم هر برداشت سیاسی بر خواسته از چه مکتب اصولی است .
نمونه بارز آن می توان به انقلاب مشروطه اشاره کرد که قانون دانان مکتب الوافي تاکید بر مشروطه مشروعه به سردمداری آیت الله شیخ شهید فضل الله نوری داشتند خلاف مکتب فصولی که بر مشروطه تاکید می ورزید .
وضعیت قانون مشخص است، ما مکاتب آن را معینا بیان کردیم .
این خوانش های متفاوت از قانون در مقام اجراء در خارج که ما از آن تعبیر به سیاست می کنیم باید ببینیم از چه مکتبی ارتزاق می کنند و آیا صحیح هستند یا خیر .
@osol_fegh
.
📍اجماعات متقدمین .
الحق إمكان الاطلاع على الاجماع بالمعنى الثاني من غير جهة النقل في زمان وقوع الغيبة ، إلى حين انقراض الكتب المعتمدة ، والاصول الاربعماءة المتداولة ، كزمان المحقق والعلامة وما ضاهاه ، ولكنه بعيد.
وأما بعده : فلان من تتبع أحوال أئمة الحديث ، يحصل له العلم العادي بأنهم إذا سمعوا شيئا من الإمام ، يسندونه إليه ، ولا يقتصرون على مجرد فتواهم ، وما أسندوه إلى الإمام في الفروع من الأمور المهمة ..... .
فاضل در الوافیه در بخش اجماع می نویسد که اجماعات متقدمین حجت است لکن شما اگر با کتب آنان آشنا باشید می بینید که آنان هر آنچه را که روایت کردند با سند سخن را به معصوم رسانده اند .
در واقعه او می گوید چیزی تحت عنوان اجماعات متقدمین نداریم !!!
و این حرف را تنها کسی می تواند بزند که خبرویت در حدیث داشته باشد .
چنانچه با تقریری که ما از الوافیه کردیم در بحث استصحاب مشخص شد چیزی تحت عنوان استصحاب اصلا قابل تصور نیست فضلا از اینکه شرعی باشد یا عقلی !
@osol_fegh
الوافي 🇵🇸
📍اجماعات متقدمین . الحق إمكان الاطلاع على الاجماع بالمعنى الثاني من غير جهة النقل في زمان وقوع الغي
📍حجیت اجماعات متقدمین و عدم حجیت اجماعات بعد از متقدمین .
حضرت آیت الله خامنه ای با خبرویت خود از کلمه لکنه بعید جمله دیگری را استخراج می کنند و بعنوان شرط اجماع غیر منقول قرار می دهند .
ایشان خاطر نشان می کنند که اجماعات بعد از زمان متقدمین حجت نیست !
چون فاضل هم گفت احصاء اجماع غیر منقول بعید است چون متقدمین اسناد را ذکر کردند ، احتمالا به ذهن شریف حضرت آیت الله چنین متبادر شده که اجماعات بعدی ها بطریق اولی بعید است .
البته ایشان خاطر نشان می کنند که از این جهت بعید است که همانند متقدمین بعصر معصومین نزدیک نیستند پس خطا در آن زیاد است.
که ما ذکر کردیم که اسناد همه ذکر شده پس اصلا اجماعی بین متقدمین حاصل نمی شود .
اما سخن حضرت آیت الله این را خاطر نشان می کنند که حتی اجماعات امروزی نیز اجماع نیستند و بر طبق اسناد قابل انتصاب به معصوم اند پس از تحت اجماع خارج می شوند .
بعبارتی دیگر : خبر حدسی قطعی جمعی (اجماع) در زمان حاضر محقق نمی شود و صرفا اخبار حدسی قطعی (فتاوی) در عصر غیبة کبری قابل حصول اند .
این مطلب بعید نیست که حضرت آیت الله این نظریه را از الوافیة برداشت کرده باشند زیرا اسنادی در دست هست که معظم له نسخه ای از الوافیة را به کتابخانه آستان قدس هدیه فرمودند .
عبارت ایشان در کتاب جهاد:
من جهة أنّ المراد من الاجماع إن کان هو الاجماع المصطلح ، أعنی ما هو الکاشف حدساً عن رأي المعصوم فاثباته هنا مشکل جدا .
اذ مثله انما ینعقد فیما أحرز في معقده فتوی الفقهاء الأقدمین القریبین زماناً من عهد المعصومین ممن سبق شیخ الطائفة الی زمانه ، بل اجماع المعدود من الادلة الاربعة لایکون الا اجماع هؤلاء . (کتاب الجهاد ، الامان ، ص ۱۱۳) .
@osol_fegh
.
در زمینه تنقیح مناط (اصول فقه) آقایان چیز هایی را از انسدادیان به ما آموختند که هیچ بهره ای در استنباط ندارد اما دست ما در انچکه نیاز استنباط است خالی است !
نه حدیثی نه رجالی نه فروع فقهیی نه تمرین تجمیع اماراتی .
مسئولین حوزه بیندیشند و بدانند انسدادیان رکن فقه که تجمیع مناطات است را قبول ندارند ! پس چگونه قادر اند مجتهد تربیت کنند ، استصحابی که اصلا قابل تصور نیست اجماع هم که اصلا واقع نمی شود و.... چرا مسئولین حوزه در این روش خطا تامل نمی کنند! مگر روش فقهی ولی فقیه حضرت آیت الله خامنه ای را تبلیغ نمی کنید ؟! کجای این ساختار قرابتی با انفتاحیان و فقهایی چون ایشان دارد ؟!!!
الوافي 🇵🇸
یاعباس دخیلک کام ما را شیرین کن هدیه کنید هفت صلوات به آقا حضرت عباس
السلام علیک یا ساقي العطاشی
السلام علیک یا عباس بن علي بن أبي طالب .
دخیلک یا مولای .
فابكي للحسين (عليه السلام)
🍂 ويأتي قول الإمام الرضا (عليه السلام) للريّان بن شبيب :
" يا ابن شبيب إن كنت باكياً لشيء، فابك للحسين بن عليّ بن أبي طالب (عليهما السلام)، فإنَّه ذبح كما يذبح الكبش . "