استاد مددی
سلسله مباحث نقد متن حدیث جلسه بیست و سوم (نسخه کم حجم) 🎙 آیة الله سید احمد مددی الموسوی جلسات آیة ا
[ارسالی توسط یکی از اعضای کانال]
خلاصه ج ۲۳ از جلسات نقد متن حدیث:
نقش سنت در متون روایات :
روایات باب سنت فعلی و قولی (رسول الله )
#سنت_استظهاری :
گاهی یک مطلب حقیقیتش سنت است ، تصریح به سنت نبود ، نصی (قضی، قال، سن) در کار نبود. کار اساسی فقیه این بود . اینرا بیشتر فتوا میدانند.
روایات ما تاثیر و تاثری به دو جو داره ، جو مدینه و جو کوفه
عنوان اعانه بر اثم از زمان علامه یا محقق ثانی است.
تعاون یعنی همیاری (و تعامل یعنی همکاری.)
اعانه یعنی شما کمک کردی به کسی
عاون زید عمرا: کمکی از من و کمکی تو از باب جزا
تعاون : هر کدام در حال کمک به دیگری است
آیه اشاره به این دارد که در جامعه اسلامی همه کمک به هم میکنند.
شافعی ابویوسف : بنای سلف بر این بود که غیر از تحریم کتاب الله را حرام نگویند، یکره بگویند. علمای ما هم این مطلب را گفته اند در جایی که سنن استظهاری بود.
اصلاح جدید #حدیث_صحیح_اعلایی: وقتی تمام روات ثقه باشند و جزء اعاظم/اجلاء باشند.
سنت استظهاری (حکم در کتاب و سنت نبوده، فقیه آنرا استظهار کرده) مشهور شد به #تصویب (تصویب اشعری)، قیاس هم همین است.
#قیاس نوعی فضاسازی است یعنی این حکم در کتاب و سنت نیامده، با مقایسه این حکم با باقی احکام ، این حکم مناسب است. تصویبی که ابتدائا به مجتهدین نسبت دارند همین بود (ابتدا به مجتهدین نسبت دادند و از ابوالحسن اشعری نیست ، در حقیقت در کتب اهل سنت به عامه فقها نسبت داده بودند )
در قرن اول و اوائل قرن دوم حتی اگر حدیث هم می آوردند ، به عنوان فقیه ، از زاویه فقاهت بود. اجتهاد برای قوه است.
در قرن دوم کم کم شد #حکایت. حکایت که تاثیری ندارد و مثل اجتهاد نیست. عده ای از اهل سنت اینجا هم قائل به تصویب شدند چون حکایت صرف نبود. حکایتی بود روی مبانی مختلف. نوعی اجتهاد در آن بود.
لا ینبغی یک تعبیر فقهایی به معنای لایجوز است.
ان لعمرة رجب فضله یک تعبیر فقهایی است و فقیه اهل سنت می فهمد.
عمره رجب یک سنت است، حج اصغر نام داشت در جاهلیت، و لذا رجب از ماههای حرام نامیده شد.
#تخصیص در دنیای اسلام بعد از قرن دوم است و آنرا شافعی مطرح کرده. در بین فقهای ما مثل شیخ طوسی متاسفانه قبول شد. تخصیص یعنی حکم را شامل همه افراد ندانیم.
تعبیر امام در اینجا فقهایی است اما شان ائمه فراتر از فقه است. ( امام احکام واقعی را بیان میکند)
بررسی چند روایت نیز در صوت انجام شد که بنده آنها را عرض نکردم هرچند برای فهم مباحث استاد لازم بنظر می آمد .
4_5857141395130683440.mp3
14.94M
سلسله مباحث نقد متن حدیث
جلسه سی ام (نسخه کم حجم)
🎙 آیة الله سید احمد مددی الموسوی
🔰 ادامه بحث احکام ولایی، ادامه بررسی روایت علی بن مهزیار
جلسات آیة الله سید احمد مددی الموسوی
4_5864174266638929413.mp3
29.56M
سلسله مباحث نقد متن حدیث
جلسه سی و یکم (نسخه کم حجم)
🎙 آیة الله سید احمد مددی الموسوی
🔰 ادامه بحث احکام ولایی
جلسات آیة الله سید احمد مددی الموسوی
4_5881851793683516834.mp3
26.61M
سلسله مباحث نقد متن حدیث
جلسه سی و دوم (کم حجم)
🎙 آیة الله سید احمد مددی الموسوی
🔰 ادامه بحث احکام ولایی، قضایا امیر المومنین (ع)، تاریخ نقد متن و مسئله اختلاف مصادر احادیث و تاثیر آن در اختلاف متون
جلسات آیة الله سید احمد مددی الموسوی
🔷 احتمال فرستادن یهود به فلسطین توسط خلیفه دوم
قصه خیبر خیلی عجیب است اصلا نمی دانیم قصه چیست، متعلق به مسلمان ها بوده است قاعدتاً، خیبر را خودشان نوشتند: خیبر بعضها مفتوح عنونة، بعضها صلحا، بعضی هایشان نوشتند: خیبر کلا صلحا. چیزی که خیلی عجیب است که عمر این ها را بیرون کرد، عمر نصارای نجران را هم بیرون کرد، آن ها به عثمان مراجعه کردند که آقا ما را برگردان، عثمان قبول نکرد. بعد به علی ابن ابی طالب علیه السلام سال 37 مراجعه کردند که ما را برگردان، حضرت هم قبول نفرمودند. عجیب است که عمر که یهود را بیرون می کند نمی گویند: ما را برگردان. انسان شبهه پیدا می کند نکند عمر این ها را اصلا به فلسطین فرستاده! یعنی به بیت المقدس فرستاده است.
در خود صحیح بخاری (در متن کتاب نه در شروحش) حالا می گویم مشکل کار خیلی عجیب است،
چون می دانید یهودی ها یکی قبل از اسلام و قبل از میلاد مسیح در حدود دو هزار و پانصد ششصد سال قبل توسط بخت النصر از بیت المقدس اخراج شدند که به بابل آمدند، بعد هم کوروش این ها را برگرداند، این را اصطلاحا خودشان نَفر اول (فَلَوْلَا نَفَرَ) یا سَبی اول می گویند. بعد در سال هفتاد میلادی هم امپراطور باز این ها را بیرون می کند. یعنی این ها قبل از اسلام به پانصد و خرده ای سال آواره بودند، که به آنها یهودی های سرگردان آواره می گویند، تا سال 1948 میلادی، (69 سال قبل) با توطئه ای که کردند، انگلیس و آمریکا و دیگران و سازمان ملل این ها برگشتند به فلسطین و بیت المقدس، مثلاً سر و سامان پیدا می کنند. به نظر من هیچ وقت سر و سامان پیدا نمی کنند؛ «ضُرِبَتْ عَلَيْهِمُ الذِّلَّةُ وَالْمَسْكَنَةُ». علی ای حال 1948 این ها برگشتند (سال آینده 2018 می شود هفتاد سال تمام) عده زیادیشان به اروپا به کشورهای مختلف رفتند، عده ایشان هم در کشور های اسلامی حتی مثل ترکیه و ایران و کشورهای اسلامی قدیم آمدند، عده ایشان هم به طور طبیعی از منطقه بیت المقدس و فلسطین، حاشیه دریای سرخ پایین آمدند که به مدینه رسیدند و آخرین جایی که ما از این ها خبر داریم بین مدینه و آن قسمت که بیابان است که آن جا را اصطلاحا «وادی القری» می گفتند، یک وادی است، که روستا روستاست. سه طائفه شان در مدینه آمدند، عده معتنابهشان در خیبر بودند و فدک، ما دیگر بعد از فدک در جزیرة العرب از این ها سراغ نداریم.
یعنی از فلسطین که آمدند به این طرف،طائفه یهود زمان پیغمبر (ص) در مدینه، بعضی هایشان کشته شدند و بعضی هایشان هم بیرون رفتند، هر سه طائفه در زمان خود پیغمبر از مدینه خارج شدند. عده ایشان کشته شدند و عده ایشان هم به خیبر رفتند، عده ایشان هم وادی القری رفتند و در وادی القری متفرق شدند.
خیبر را هم که عمر بنا شد بیرون بکند، این یک شبهه قوی است که این ها را «اجلاهم الی ارض الشام» چون مسلم نقل می کند. عمر قطعاً با یهود ارتباط داشت و قطعا با تفکر آن ها آشنا بود، از آن «نَفر دوم» (بیرون کردن دوم) تا آن زمان حدود پانصد و شصت هفتاد سال گذشته بود. آیا واقعا - طبق این تصوری که این ها داشتند- آنها را باز ارجاع داد به فلسطین و به بیت المقدس؟ مخصوصاً این ها گفتند: اموال داشتیم و...، به اندازه 2500 تن مثلا ارزش گندم، ارزش جو و خرما، وسائل و شتر و... به اینها داد و این ها را فرستاد به فلسطین. این ارض شام، مراد همین بیت المقدس است؟! یعنی همان تفکری که آن ها داشتند که به «ارض موعود» فرستاد؟ می دانید که الان هم می گویند به ارض موعود برگردند. این یک قسمتی است که خیلی ابهام دارد.👇
در متن کتاب صحیح بخاری دارد: «اجلاهم الی تیما»، «تیما» هنوز هم هست. همین جایی که «ابن تیمیه» از آنجاست. من هم خودم رفتم، چون از راه زمینی از مدینه رفتیم تا شام، تیماه آخر حجاز است در عربستان. «تیما» را در کتب جغرافیا جزء بلاد طی که جزء جزیرة العرب است. حالا چرا در بخاری آمده «تیما» نمی فهمم! در شرح صحیح بخاری هم نوشته است که برای کسی که از شام می آید اولین شهری که از جاده شام به طرف مدینه است، «تیما» است ( ( تيماء ) قرية على طريق المدينة إلى الشام بينها وبين المدينة 425 كم تقريبا . ( أريحا ) قرية في بلاد الشام وهي تابعة الآن للأردن ] ). در معج البلدان این را جز وادی القری اصلا گرفته و نوشته که اهل تیما در سال نهم به پیغمبر نامه نوشتند و تسلیم شدند. بنا شد جزیه گرفته بشود یعنی به زمینشان کار نداشته باشند، فقط سرانه بگیرند، آن وقت در کتاب معج بلدان دارد که وقتی که عمر یهود خیبر را تبعید کرد «اجلاهم معهم»، یهود تیما را با این ها به شام فرستاد، به خلاف آنی که در بخاری آمده، واقعا این هم یک چیز غریبی است! از آن طرف گفته که پیغمبر «لا یجتمع فی جزیرة العرب دینان»، خود تیما جز جزیرة العرب است!، این را یا غلط نوشتند یا مبهم نوشتند که عمر این ها را به کجا فرستاد؟! احتمال قوی دارد که یک جایی بوده که دیگر نیامدند به عثمان بگویند: ما را برگردان! به علی ابن ابی طالب علیه السلام بگویند: ما را برگردان! چون نصاری می گفتند: ما را برگردان! اما این ها را ظاهراً ارض موعود فرستادند! یا برنامه ای بوده! از این که چهار نکته برای این «إجلا» ذکر شده و نکات مختلف، معلوم می شود که یک طرحی بوده که این ها برگردند. حالا من واقعاً خیلی سعی می کنم که خیلی تندی هایی که الان متعارف است نقشه های صهیونیسم و... این حرف ها را نزنیم، اما واقعا این قسمت تاریخ کاملا ابهام دارد. تیما اصلا شام نیست که در صحیح بخاری آمده! خود صحیح بخاری دارد: «حَتَّى أَجْلاَهُمْ عُمَرُ إِلَى تَيْمَاءَ وَأَرِيحَاءَ» (الصحيح البخاري، الجزء8، ص420)، این دو تا جا را اسم برده، بعد در شرحش هم می گوید جز منطقه بلاد طی است، خب طی که عرب است، جزیرة العرب است، حاتم طائی معروف است، تیما الان هم جز عربستان است. همین الان از تیما که رد می شویم مسافتی می رویم به مرز می رسیم بعد به اردن می رسیم، بعد از اردن سوریه است، این مرز زمینی که من رفتم از مدینه با ماشین رفتم اینگونه بوده است. در خود نقشه جغرافیای قدیم هم همین طور است: نوشته اول طریق شام به مدینه، شهر تیما در این راه قرار دارد، از طریق شام به مدینه. بعد در معجم البلدان حرف عجیبی دارد: «فاجلاهم معهم و لما اجلی عمر یهود خیبر اجلاهم معهم الی الشام»، علاوه بر این یهود تیما را هم با این ها فرستاد به شام.
#فلسطین
📚درس خارج فقه، چهارشنبه 1396/6/22
http://www.ostadmadadi.ir/persian/lesson/12375/
🏠@ostadmadadi
روایات یونس(2).mp3
1.82M
💢 تحلیل روایات یونس
🔸عنوان «قوت غالب» در زکات فطره
🔈 بخشی از جلسات نقد متن حدیث ، جلسه پنجم
🏠@ostadmadadi
4_5881851793683516841.mp3
32.3M
سلسله مباحث نقد متن حدیث
جلسه سی و چهارم (کم حجم)
🎙 آیة الله سید احمد مددی الموسوی
🔰 بحث مصادر واسطه، بحث از برخی مصطلحات نجاشی، فوائد متفرقه رجالی/فهرستی
جلسات آیة الله سید احمد مددی الموسوی
4_5881851793683516842.mp3
16.61M
سلسله مباحث نقد متن حدیث
جلسه سی و پنجم (کم حجم)
🎙 آیة الله سید احمد مددی الموسوی
🔰 بحث از سیر جغرافیایی حدیث و خصوصا بحث عیاشی، بحث از مصادر / مکاتب حدیثی، اشعثیات
جلسات آیة الله سید احمد مددی الموسوی
4_5897799222001930805.mp3
33.67M
سلسله مباحث نقد متن حدیث
جلسه سی و ششم (کم حجم)
🎙 آیة الله سید احمد مددی الموسوی
🔰 ادامه بحث مصادر حدیثی، روایات امیر المومنین (ع)، سایر میراثهای روایی اهل بیت (ع)، درختواره احادیث
جلسات آیة الله سید احمد مددی الموسوی
4_5902302821629299848.mp3
22.65M
سلسله مباحث نقد متن حدیث
جلسه سی و هفتم (کم حجم)
🎙 آیة الله سید احمد مددی الموسوی
🔰 ادامه بحث مصادر حدیثی، توزیع جغرافیایی احادیث، کلیات اعتبارسنجی احادیث
جلسات آیة الله سید احمد مددی الموسوی