🟢🟢 سوالاتی در مورد املا و انشا و فارسی:
✍۱) آيا در شروع تدريس ، متن درس بايستي توسط معلم خوانده شود يا دانش آموز؟ پاسخ : البته خواندن درس توسط دانش آموز و يا معلم و يا كتاب گويا هر كدام اهداف مهمي را دنبال مي كند اگر هدف استقلال و ارتقا اعتماد به نفس در خواندن است و دانش آموزان از سطح خوانش خوبي برخوردارند بهتر است دانش آموزان در ابتدا بخوانند . ولي اگر هدف ، فراگيري خوانش صحيح با لحن مناسب و درك مطلب بهتر باشد لازم است معلم و يا كتاب گويا متن درس راقرائت كند. متون ادبي و سنگين تر از لحاظ درك مطلب ، خود معلم و يا کتاب گويا شروع كننده ي خوانش متن خواهد بود تا درك مطلب بهتر و صحيح تر صورت گيرد.
✍۲) آيا لازم است معاني شعر و يا كلمات سنگين درس توسط دانش آموز در كتاب نوشته شود ؟ پاسخ: اين كار به هيچ عنوان انجام نمي گيرد زيرا با اين كار راه تلاش دانش آموز براي درك مطالب گرفته مي شود و آن ها در درك مطلب به معلم وابسته خواهند بود بلكه بهتر است با خوانش چند بار ابيات و يا جملات، از دانش آموزان سوالاتي پرسيده شود تا برداشت خودشان را بيان كنند و اگر لازم باشد خودشان به واژه نامه ي انتهايي كتاب مراجعه كنند.
✍۳) آيا نيازي به دفتر املا( تقريري) و يا انشا (جمله سازي و تمرين بندنويسي) است؟
پاسخ: تمرين هاي املايي و انشايي كتاب محدود است لذا جهت تكميل و يا تقويت املا (درست نويسي) و تمرين بندنويسي و انشا يك دفتركلي (به عنوان دفتر تمرين فارسي)منظور گردد و با توجه به شرايط و نياز دانش آموزان كلاس مي توان به همه نوع فعاليت هاي املايي مانند املاي تقريري و غيرتقريري ... و فعاليت هاي انشايي مانند جمله نويسي ،بندنويسي و ...توجه كرد.
✍۴) ارزشيابي صحيح املاي فارسي چگونه صورت مي گيرد؟ پاسخ: البته مي توان در هر زمان و به هر گونه حتي با يك سوال يا يك املاي تقريري ارزيابي انجام داد ولي بهترين و اصولي ترين ارزيابي اين درس به اين صورت است كه هم به صورت املاي تقريري و هم به صورت سوالاتي از فعاليت هاي املايي ارائه گردد(پيشنهاد مي گردد جهت ارزيابي بهتر از نقاط قوت و ضعف دانش آموزان پس از اتمام هر درس،حداقل يك املاي تقريري به دانش آموزان گفته شود.)
✍۵) با دانش آموزاني كه در بند نويسي مشكل دارند چه بايد كرد؟ پاسخ: در ابتدا اين فعالیت با موضوع هاي ساده توسط دانش آموزان تمرين مي گردد و اصول و يا مراحل بند نويسي را آموزش مي دهيم .
به طور مثال : قدم اول در بند نويسي تعيين موضوع و يا ايده اصلي است كه دانش آموز بايد سعي كند موضوع اصلي را در ابتدا درك كند بعد از او مي خواهيم در مرحله ي بعد موضوع هاي كوچك تر ( موضوع هاي محدود كننده موضوع اصلي) كه مي توان براي موضوع اصلي در نظر گرفت را در چند كلمه بيان كند و بعد مي خواهيم يكي از اين ريزموضوع ها را با آوردن مثال و ... بسط و گسترش دهد و با يك جمله ، پايان خوبي براي بند خود داشته باشد.... بهتر است بند ها توسط دانش آموزان خوانده شود تا با روش قضاوت عملكرد ، معيارهاي مناسبي براي بندنويسي مناسب، داشته باشند.
✍۶) ارزشيابي صحيح انشاي فارسي چگونه صورت مي گيرد؟ پاسخ: البته مي توان در هر زمان و به هر گونه حتي با يك سوال يا با نوشتن يك بند ارزيابي انجام داد ولي بهترين و اصولي ترين ارزيابي اين درس به اين صورت است كه همه نوع فعاليت هاي انشايي مانند جمله سازي ، بندنويسي ، خلاصه نویسی و ... ارائه گردد و در ارزشیابی از درس انشا به درست نویسی لغات ، زیبانویسی ، ارتباط معنایی کلمات و جملات بایکدیگر ، اشاره کردن به ایات و احادیث ، عدم استفاده از کلمات تکراری و استفاده از کلمات مترادف ، استفاده از اشعار و ضرب المثل ها ، نتیجه گیری و ... دقت کرد.
✍۷) آيا لازم است دانش آموزان همه ي اشعار (بخوان و حفظ كن) را از حفظ بخوانند ؟ پاسخ: حفظ همه ي اشعاربخوان و حفظ كن مورد انتظار است ولي با توجه به تفاوت هاي فردي حفظ اشعار توسط دانش آموزان مي تواند در يك زمان يكسان صورت نگيرد بلكه با تكرار و تمرين اين اهداف تحقق يابد.
✍۸) آزمون پيشرفت تحصيلي فارسي چگونه صورت مي گيرد؟ پاسخ: البته اين ارزشيابي به صورت شفاهي و ياكتبي انجام مي گيرد فعاليت ها و توانمندي دانش آموزان در طول سال كمك زيادي به ارزيابي اين درس خواهد كرد ولي در مجموع خوانش صحيح از روي متن ، درك مطب (كلمات ، شعر و متن)، حفظ شعر، املا و فعاليت املايي ، انشا(بندنويسي) و فعاليت هاي انشایی و ...(چهارمهارت زبانی)ارزیابی این درس را رقم می زنند ،فراموش نگردو مهارت های زبانی با یکدیگر ارتباط دارند جداگردن این ارزیابی ها از یکدیگر مناسب نیست.
کتابچه تکالیف انشا.pdf
4.36M
#کتابچه ی انشای خلاق
#توضیحات عالی و مهم
.࿐჻ᭂ⸙🍃💐💐🍃 ⸙჻ᭂ࿐
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۱»
@panjome_sotoudeh
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۲»
@panjome_sotoudeh_2
🟢🟢 موضوعات پیشنهادی انشا:
💧زیبایی های پاییز من را به یاد ... .
💧تفاوت انسان راستگو با انسان دروغگو را بنویسید.
💧اگر می توانستم پرواز کنم ...
💧از زبان خورشید انشایی بنویسید .
💧تصوّر کنید در یک زیر دریایی شیشه ای زیر دریا گردش می کنید چه می بینید ؟
💧اگر یک میز بودم ... .
💧زندگی عشایری را توصیف کنید .
40- یک روز بارانی را توصیف کنید .
💧خاطره ای از دوران تحصیل خود بنویسید .
💧کتاب خوب از آن جهت به دوست شبیه است که ... .
💧رمز موفّقیّت را در چه می دانید ؟
💧محبت و دوستی را تعریف کنید .
💧نقش کتاب خوانی را در شخصیت انسانی توصیف کنید .
💧شرح دیدار خود را از یک جنگل بنویسید .
💧درباره خصوصیات و ویژگی های یک پدر مهربان و وظیفه شناس انشایی بنویسید .
💧درباره شخصیت والای حضرت علی (ع) با کمک گرفتن از آمادگی ذهنی خود انشایی بنویسید .
💧گفت و گویی خیالی میان کشتی و طوفان بنویسید .
💧سرمای زمستان در خانه ی کلبه ای در وسط جنگل .
💧یکی از خاطره های زیبای خود را بنویسید .
💧در مورد یک سفر خیالی انشایی بنویسید .
💧صندلی اتوبوس ... .
💧یک روز برفی ... .
💧چقدر قدر دقایق را می دانید ؟
💧صدای بارش باران به شما چه می گوید؟
💧کتاب خاک گرفته ... .
💧تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم .
💧گفت و گویی خیالی با "قالی" .
💧مسافرت چه تأثیری در روان آدمی دارد ؟
💧در مورد اعتیاد در جامعه توضیح دهید .
💧در مورد غیبت توضیح دهید .
💧ویژگی های یک دانش آموز خوب .
💧از اولیای مدرسه خود چه انتظاراتی دارید ؟
🟢🟢 موضوعات پیشنهادی انشا:
💧انشایی از زبان حیاط مدرسه بنویسید.
💧 دریا و زیبایی های آن را توصیف کنید.
💧بهترین روز زندگی من.
💧محل زندگی خود را توصیف کنید.
💧هر چه می خواهد دل تنگت بگو.
💧یکی از بستگان یا دوستان یا آشنایان خود را که در زندگی برای همه الگوست توصیف کنید.
💧برای ایام تعطیلات خود چه برنامه ریزی دارید؟
💧نقش و فواید ورزش کردن در زندگی چیست.
💧در نومیدی بسی امید است ... .
💧زادگاه خود را توصیف کنید.
💧راز رسیدن به هدف چیست؟
💧آیا ممکن است شکست معنای پیروزی داشته باشد؟
💧داستانی از زبان درخت.
💧شهر یا روستای خود را توصیف کنید.
💧نامه ای به خدا.
💧تن زنده والا به ورزندگی است/ که در زندگی مایه ی زندگی است
💧دانش اندر دل چراغ روشن است/ وز همه بد بر تن تو جوشن است
💧چرا همه به میهن خود عشق می ورزند؟
💧نباشد همی نیک و بد پایدار/ همان به که نیکی بود یادگار
💧چگونه می توانیم باعث نوآوری و شکوفایی کشورمان باشیم ؟
💧از چه راه هایی می توان زبان فارسی را حفظ کرد؟
💧یک روز بسیار سرد زمستانی را توصیف کنید.
💧چگونه ما ایرانیان می توانیم چراغ فروزان علم را برفراز همه جهان روشن کنیم؟
💧دوست خوب کیست؟
💧از زبان یک کودک بی سرپرست انشایی بنویسید.
💧چگونه می توان با صبر و استقامت بر مشکلات پیروز شد.
💧یکی از زیبایی های طبیعت را توصیف کنید.
💧حال یک گل زیبای چیده شده را از زبان خودش بنویسید.
💧دوست داری دنیا چگونه باشد.
💧اگر در خانواده ای ثروتمند – فقیر به دنیا می آمدم ...
💧اگر من به جای معلم خود بودم ...
💧فصل بهار را توصیف کنید.
🟢🟢 انواع روش های انشا نویسی:
✍انشای گسترشی
در این روش معلم یک جمله را می گوید و دانش آموزان با استفاده از درک خود انشا را گسترش می دهند. به عنوان مثال :شیری در جنگل زندگی می کرد، ناگهان....
ادامه ی آن را دانش آموزان تعریف می کنند.
✍روش کیسه ی جادویی
در این روش آموزگار اشیایی را درکیسه قرار داده و از سر گروه های دانش آموزان می خواهد که تعدادی از اشیای را از کیسه خارج کرده و هر گروه با توجه به اشیایی که در اختیارشان قرار گرفته ابتدا جمله و سپس انشا بنویسند.
✍خلاصه کردن داستان
داستان کوتاهی برای دانش آموزان می خوانیم و از آن ها می خواهیم تا خلاصه ی داستان را در چند جمله بنویسند.
✍روش پازلی
تعدادی جمله را که در ارتباط با یک موضوع متفاوت هستند روی کارت هایی می نویسیم و به صورت تصادفی در اختیار دانش آموزان قرار می دهیم. سپس از آن ها می خواهیم کارت های مرتبط را پیدا کنند و در گروه انشایی بنویسند.
✍تصویر یابی
تصویری را روی تابلو می چسبانیم یا از تصویر کپی گرفته وبه تعداد دانش آموزان می دهیم.از آن ها می خواهیم هر چیزی را که در تصویر می بینند با یک خط به بیرون کشیده و نام آن را بنویسند.بعد از این که همه ی شکل های مربوط به تصویر نام گذاری شد، با آن ها جمله و سپس متن بنویسند.
✍روش تداعی و شاخه بندی
از دانش آموزان می خواهیم، تمام کلماتی را که در مورد یک موضوع به ذهن شان می رسد را بیان کنند. این کلمات براساس نزدیکی به یکدیگر در چند شاخه روی تخته سیاه نوشته می شود. حال می توان از دانش آموزان خواست با توجه به کلمات موجود، انشای خود را بنویسند.
✍استفاده از موضوعات تخیلی
به دانش آموزان می گوییم: داستان خیالی با اغراق زیاد بنویسن. خودمان ابتدا یک داستان شگفت انگیز و عجیب و غریب را تعریف می کنیم ، مثلا یک شب خواب دیدم اندازه ی مورچه شدم......
✍روش مشاركتي
موضوعي به دانش آموزان ارائه مي شود و هر كدام از بچه ها به نوبت در مورد آن جمله ای می گویند.(البته چند دقيقه فرصت فكر كردن به بچه ها مي دهيم.)
مطالب بچه ها را روي تابلو مي نويسیم و به كمك خودشان جملات را پس و پيش مي كنیم تا به صورت يك انشاي كامل درآید.
✍روش مسابقه ی جمله های ادبی
از دانش آموزان می خواهیم در مورد چند موضوع یا چند اسم ، مانند: مادر، آسمان، خدا جمله های زیبایی بنویسند. بعد، از بین آن ها بهترین را انتخاب می کنیم و بچه ها با استفاده از آن جمله و جمله های خودشان، در گروه انشا می نویسند.
✍روش خاطره نویسی
برای دانش آموزان یک خاطره تعریف می کنیم. بعد از تمام شدن خاطره از آن ها می خواهیم آنچه را که در ذهن شأن مانده، بنویسند و در مرحله یک بعد از آنها می خواهیم یک خاطره از خود یا اقوام شأن بنویسند.
✍روش تکمیل داستان
در این روش بچه ها چشمشان را می بندند و گوش های خود را آماده ی شنیدن می کنند. ما داستانی را آغاز می کنیم و هر دانش آموزی که اسمش را صدا کردیم، موظف است داستان ما را با یک جمله، کامل تر کند تا زمانی که داستان تمام شود.
✍روش خورشیدی
روش خورشیدی نوعی بازی با کلمات است.
یک نفر یک کلمه می گوید و آن را درون خورشید می گذاریم . سپس چند کلمه ی مرتبط با آن کلمه بچه ها می گویند و در شعاع های خورشید می نویسیم.
و بعد با استفاده از آن کلمه ها، جمله و سپس متن می نویسند.
✍روش استفاده از كلمات
در اين روش ما موضوع انشا را بيان مي كنیم. سپس كلماتي را با توجه به موضوع روي تخته مي نويسیم تا دانش آموزان در نوشتن انشا از آن ها استفاده كنند .
دانش آموزان با توجه به كلمات داده شده جملاتي را مي نويسند، سپس جمله هايي را كه مرتبط با هم هستند در يك گروه قرار مي دهند و در پايان آن ها را مرتب مي كنند.
✍مرتب كردن متن يا داستان
قصه يا متنی را كه ترتيب حوادث آن به هم ريخته است در اختيار دانش آموزان قرار مي دهیم. بچه ها توالي جملات و حوادث را درست مي كنند و با شماره گذاري و رونويسي مجدد ، آن را به صورت يك انشا يا داستان در مي آورند. براي پرورش خلاقيت آن ها مي توان انتخاب نام قصه را بر عهده ی خودشان گذاشت.
🟢🟢 شیوهنامه جدید تصحیح املا
در شیوهنامه تصحیح املای فارسی آمده است، تشدید و جدانویسی در املای دانشآموزان نمره ندارد. همچنین کاربرد نشانه کسره اضافه کوچک یا بزرگ یکسان است. در شیوهنامه گروه زبان و ادب فارسی دفتر تالیف کتابهای درسی آمده است با توجه به اینکه بود و نبود تشدید در شکل املایی کلمات در فارسی تأثیری ندارد، بنابراین تشدید ارزش املایی ندارد و همکاران گرامی نباید نمرهای به آن اختصاص دهند یا نمرهای بهخاطر ننوشتن آن از دانشآموزان کمکنند. در ادامه آمده است: جدا یا پیوستهنویسی، نمره ندارد، جدانویسی و پیوستهنویسی کلمات مرکب، سلیقه رسمالخطی است. هر دو شکل نوشتاری اینگونه واژهها مانند کتابخانه/ کتاب خانه درست است و نباید برای این تفاوت نوشتاری نمرهای از دانشآموزان کم شود. همچنین این شیوهنامه تأکید دارد: کاربرد نشانه کسره اضافه کوچک یا بزرگ یکسان است. نوشتن کلماتی که در ترکیب آنها از کسره اضافه استفاده شده، کوچک یا بزرگ نوشتن این نشانه مانند لانه بلبل/ لانهء، تفاوتی ندارد و نباید از دانشآموزان نمره کم کرد. در پایان این شیوهنامه نیز چند تذکر خطاب به معلمان داده شده است، هر مورد غلط در کلّ املا هر کلمه، تنها یکبار گرفته میشود. مثلاً اگر صبر را 3بار «سبر» بنویسد یکبار غلط گرفته میشود. در موارد کم یا زیاد گذاشتن نقطه و دندانه در کلّ املا 2بار محاسبه خواهد .
44070096275195.pdf
194.9K
#روش های خلاق املا
#شصت روش مختلف املا
.࿐჻ᭂ⸙🍃💐💐🍃 ⸙჻ᭂ࿐
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۱»
@panjome_sotoudeh
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۲»
@panjome_sotoudeh_2
ورزش عضلات دست.pdf
3.27M
#ورزش قوی کردن عضلات دست
#برای برطرف کردن کندنویسی
.࿐჻ᭂ⸙🍃💐💐🍃 ⸙჻ᭂ࿐
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۱»
@panjome_sotoudeh
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۲»
@panjome_sotoudeh_2
38677691764723.pdf
9.34M
#کتابچه ی املای خلاق
#توضیحات عالی و مهم
.࿐჻ᭂ⸙🍃💐💐🍃 ⸙჻ᭂ࿐
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۱»
@panjome_sotoudeh
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۲»
@panjome_sotoudeh_2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#جلسه سوم املای خلاق
#از مجموع ۳۰ جلسه املای خلاق
࿐჻ᭂ⸙🍃💐💐🍃 ⸙჻ᭂ࿐
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۱»
@panjome_sotoudeh
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۲»
@panjome_sotoudeh_2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#جلسه سوم انشای خلاق
#از مجموع ۳۰ جلسه انشای خلاق
࿐჻ᭂ⸙🍃💐💐🍃 ⸙჻ᭂ࿐
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۱»
@panjome_sotoudeh
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۲»
@panjome_sotoudeh_2
🍊🌱🍊🌱🍊🌱🍊🌱🍊
✍ مدیر کانال:
عرض سلام و ادب خدمت اعضای محترم کانال و دوستانی که به تازگی به جمع ما پیوستن.
بزرگواران، تکالیف خلاق امروز در کانال «پنجم ستوده۲» قرار گرفت. حتما استفاده بفرمایید.
🔷 لینک کانال «پنجم ستوده ۲»
https://eitaa.com/panjome_sotoudeh_2