حمید پارسانیا
✴️ عشق چیست؟
✴️ معشوق حقیقی کیست؟
💠 عشق کالایی نیست که در هر کوی و برزنی یافت شود، عشق گوهری عظیم است که انسان با نحوه سلوک در زندگی اش به تدریج آن را به دست می آورد، عشق هرگز با ارتباط ظاهری دو فرد پدید نمی آید، زن و مرد وقتی به این گوهر گرانقدر دست می یابند که عزم خود را جزم کنند و زندگی خود را در جهت وصول به آن سامان بخشند.
💠 عشق حقیقی هنگامی در دسترس قرار می گیرد که عاشق بتواند زیبایی ذاتی معشوق را ببیند و چون ذات انسان چیزی جز نشانه حق - سبحانه و تعالی - نیست، عشق حقیقی تنها با ظهور و طلوع حق تعالی آشکار می شود.
💠 جوان به پیمان الست، حدیث العهد است،گوهر عشق در نهادش پنهان است، او حیات خود را با یاد آن آغاز کرده، زندگی اش را برای وصول به آن سپری می کند؛ به همین دلیل هر جا اثری از زیبایی می بیند، دل می سپارد.
💠 زیبایی ظاهری در افق طبیعت طلوع می کند و ظاهری ترین بخش جوان را به خود مشغول میسازد، اگر جوان نشانه های ظاهری را مقصود و مطلوب خود پندارد، از حقیقتی که جان تشنهاش را آرام می کند، باز می ماند.
💠 جهادهای سه گانه مقاطع مختلف، رزم و پیکار مستمری است که انسان از جوانی آغاز کرده، تا رسیدن به قله پیروزی ادامه می دهد: جهاد اصغر، جهاد اوسط و جهاد اکبر.
💠 شخصی که در صحنه جهاد اصغر پیروز میگردد، در آستانه ملکوت عالم قرار گرفته، برای ورود به جمع ملائک آماده می شود؛ امیر مؤمنان علی(ع) میفرماید: «المجاهد الشهید فی سبیل الله باعظم اجرا ممن قدر فعف لکاد العفیف ان یکون ملکا من الملائکة ». (نهج البلاغه، حکمت، قصار 474)
💠 اجر و پاداش مجاهدی که در راه خداوند کشته شود بیش تر از کسی نیست که توانایی بزهکاری داشته باشد، ولی عفت و پاکدامنی به کار برد، نزدیک است انسان عفیف و پاکدامن فرشتهای از فرشتگان باشد.
💠 در صحنه جهاد اوسط انسان مجاهد گام پیش گذاشته، به راستی به جمع فرشتگان می پیوندد و از همه محاسن و زیباییهای فرشتگان بهره مند می شود .
جهاد اکبر، عالی ترین مرتبه جهاد با نفس است، انسان در این مقام به اصلاح اوصاف نفسانی نمی پردازد و رذائل اخلاقی را هدف قرار نمی دهد؛ مقصد مجاهد در صحنه جهاد اکبر، خود نفس است؛ او میکوشد واپسین حجاب و مانع طلوع حقیقت را بر طرف سازد.
💠 این آگاهی، زمینه تجلی و ظهور حسن و زیبایی الاهی را فراهم می آورد، نخستین تجلیات ربانی و اغلب به صورت بارقه هایی کوتاه، کوه نفسانیت آدمی را در هم فرو می ریزد و هستی کاذب و دروغین انسان را نابود می سازد؛ عشق الاهی با ظهور زیبایی اش شعله میکشد و بدین ترتیب با عبور از دولت عاقلی نوبت عاشقی فرا می رسد.
👈متن تفصیلی در سایت استاد پارسانیا
🌀@parsania_net
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️ پیامدها و چالشهای حقوقی کاربست معاهدات بین المللی
📌@parsania_net
حمید پارسانیا
🔰حدیث پیمانه
❇️ انقلاب اسلامی ایران با توجه به ایجاد دگرگونی بنیادی در ابعاد مختلف جامعه و نیز ویژگی ممتازی که نسبت به سایر انقلاب های بزرگ دنیا دارد، از جنبه های مختلف قابل بررسی است که یکی از آنها شناخت جریان ها و نیروهای اجتماعی و سیاسی، اعم از نیروهای مذهبی، روشنفکران، سازمان ها، احزاب و گروه های مختلفی است که در تحولات انقلاب شرکت داشته اند.
❇️ البته باید در بررسی جریان ها و نیروهای سیاسی- اجتماعی با نگاهی دقیق، میزان تأثیرگذاری آنها را در رخدادهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی در نظر گرفت تا تحریفی در این زمینه اتفاق نیفتد.
❇️ این پژوهش علاوه بر توجه به جریانهای صدر اسلام و نیز اصول اعتقادی و حرکت سیاسی تشیع، ویژگی های نیروهای اجتماعی و سیاسی ایران در دوره های مختلف تاریخ معاصر، صفویه، قاجاریه، پهلوی اول و دوم و نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی را به تفصیل بررسی کرده و به تبیین هویت، ریشه های تاریخی، منابع قدرت و عوامل ظهور و افول آن پرداخته است.
❇️ این کتاب، ویراست دوم کتاب "حدیث پیمانه؛ پژوهشی درباره انقلاب اسلامی" است که مطالعه آن به شناختی دقیق از جریانها، احزاب و گروههای قبل و بعد از انقلاب اسلامی منجر می شود.
❇️ این کتاب قبل از سال 1376 انتشار یافته و در حال حاضر نیز از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه معارف و دفتر نشر معارف قم منتشر شده است.
❇️ مذهب و عصبیت، غرب و غربزدگی، منورالفکری و استبداد استعماری، روشنفکری در جابجایی قدرت، سنت و تجددطلبی دینی، نیروهای اجتماعی و انقلاب اسلامی ایران از فصلهای این کتاب هستند.
❇️ حرکت سیاسی تشیع، واقعیت اجتماعی تشیع از صفویه تا قاجاریه، جریان شناسی ماسونی ها، نیروهای اجتماعی ایران در تاریخ بیست ساله پهلوی اول، نیروهای اجتماعی و مذهبی ایران از سال 1320 تا 1332 و از 1332 تا 1342 و همچنین 1342 تا 1357، ویژگی روشنفکری در ایران، تاریخچه حرکت های نوگرایانه دینی درایران، جریان های روشنفکری در ایران، انقلاب اسلامی و استکبار جهانی، انقلاب اسبامی و نیروی روشنفکری و انقلاب اسلامی و نیروهای مذهبی و... از جمله موضوعاتی هستند که نویسنده کتاب به تحلیل و تبیین آنها پرداخته است.
🌀@parsania_net
حمید پارسانیا
🏴 ارائه نظریه پدیده اربعین و ابعاد تمدنی آن به جامعه علمی جهان
🔸حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در همایش بین المللی اربعین حسینی که ازسوی کارگروه بین الملل کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین در سالن اجتماعات دفتر نمایندگی بعثه مقام معظم رهبری در كربلا برگزار شد بر لزوم ارائه نظریه پدیده اربعین و ابعاد تمدنی آن به جامعه علمی جهان تأكید كرد.
🔸وی با اشاره به دیدگاه پیتر برگر از جامعه شناسان مشهور غربی كه نظریه جدایی دین از زندگی بشر و از بین رفتن آخرین سنگر فرهنگ عمومی را تا پایان قرن بیستم مطرح می كند، گفت: در دورانی كه سكولاریسم علم و سیاست را فرا گرفته است، مردم كوچه و بازار نیز دین گریز خواهند شد.
🔸عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینكه برگر نظریه دیگری را در پایان قرن بیستم با عنوان «افول عقلانیت و افول سكولاریسم» مطرح می كند، گفت: وی پس از انقلاب اسلامی ایران احساس كرد كه یك بازگشتی از سوی فرهنگ عمومی در كل جهان برخواسته است كه در این زمینه اندیشمندان عراقی تجربه 50 ساله خود را ببینند.
🔸وی افزود: كشورهای اسلامی در حاشیه كشورهای غربی در حال طی مسیر سكولار شدن علم و سیاست و درگیر شدن فرهنگ عمومی و نهادهای علمی در این ماجرا بودند، اما امروز و در ماجرای اربعین بازگشت به دین از دل فرهنگ عمومی مردم برخواسته است كه خود را در سیاست جهانی و در نظام های علمی تحمیل می كند.
🔸حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا تصریح كرد: سیاست جهان اسلام از این حركت مردمی متأثر شده و سمت و سوی آن در حال تغییر است و این نشست به عنوان بخشی از جامعه علمی است كه می خواهد از این فرصت استفاده و حق دینی و معنوی خود را برای ارائه تئوری های مناسب با آن استیفا كند.
🔸وی با بیان اینكه اربعین هدیه ای الهی است كه خداوند آن را از طریق امت اسلامی به جامعه علمی اهدا كرده و از این هدیه، حوزه علمیه نجف و قم و مجامع علمی و دانشگاهی دو كشور باید استفاده كنند، گفت: اربعین پدیده ای بی نظیر در تاریخ بشری است كه ابتدا محقق شده و بعد باید نظریه مناسب آن را ارائه دهیم.
🌀@parsania_net
حمید پارسانیا
🏴 اربعین، دخالت مستقیم خداوند در تاریخ
🔸راهپیمایی اربعین با آن عظمتش، دستکم ازنظر تعداد شرکتکنندگان، پدیدهای نیست که تحلیلگران و پژوهشگران اجتماعی بتوانند از کنار آن با غفلت عبور کنند. پدیدهای که هرسال بر وسعت و دربرگیریاش افزوده میشود، حتی پژوهشگران و هنرمندان بیگانه و غیرمسلمان را هم متوجه خود کرده است؛ هر چند اهتمام تحقیقی به این پدیده در حد و اندازه خود این پدیده نیست، اما حرکتهایی که در این زمینه انجام گرفته را نمیتوان نادیده انگاشت.
🔸یکی از تلاشهای پژوهشی که چند سال پیش در این زمینه انجام شد کنگرهای بود با عنوان «لقاءالحسین» که دومین دوره خود را پشت سر میگذاشت، در واقع این کنگره شاخه بینالمللی همایش ملی اربعین بود؛ همایشی که یکی از سخنرانیهایش واکنشهایی را از سوی اهالی علوم انسانی به دنبال داشت.
🔻حاشیههای یک اظهار نظر
🔸حجتالاسلام دکتر حمید پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست برای مطالعه پدیده اربعین بر ضرورت تفکیک سه حوزه تأکید کرده بود؛ تکوین، تشریع و رفتار مردم در این دو حوزه که در تاریخ ظهور میکند، او گفته بود: خداوند هدایت تشریعی ائمه معصومین علیهم السلام را در متن تاریخ قرار داده است و هر زمانی که کافران به این حقیقت، میخواهند این نور را با فوت دهانشان خاموش کنند با اراده خودش به میدان آمده و همانگونه که وعده داده است، نورش را تام میکند.
🔸اما یکی از بازتابهایی که این سخنرانی داشت، یادداشتی بود که حجتالاسلام علی جعفری با عنوان «تقریری جامعهشناختی از علمالاجتماع اربعینشناختی حمید پارسانیا» منتشر کرد؛ جعفری در این سخنرانی حضور داشته و همانطور که از عنوان یادداشتش پیداست، سعی کرده قرائتی از سخنرانی پارسانیا ارائه کند.
🔸او در این یادداشت توضیح میدهد که چرا ورود پارسانیا به این مسأله مهم است و اهمیتش را مبنای علمالاجتماعی رویکرد پارسانیا قلمداد میکند. مبنایی که بهزعم علی جعفری اولاً میتواند پیشفرض کلان همه تبیینهای ما از پدیدههای اسلامی بزرگ مثل راهپیمایی اربعین، ۲۲ بهمن، اعتکاف، آیین تشییع شهدا و… باشد؛ و ثانیاً راه را برای شکلگیری علوم اجتماعی اسلامی و بومی هموار کند.
🔸این مبنا به روایت علی جعفری از سخنرانی حمید پارسانیا، همان شکل سوم دخالتهای خداوند در مناسبات عالم است که در شکل و شمایل پدیدههایی مثل راهپیمایی اربعین ظهور و بروز میکند؛ جعفری در توضیح ایده پارسانیا میگوید: «ایده نظری دکتر پارسانیا مبتنی بر توضیح نوع سوم دخالتهای خداوند در مناسبات عالم، علاوه بر دخالتهای «تکوینی» و «تشریعی» بود که ایشان تحت عنوان «دخالتهای تاریخی» صورتبندی کردند.
🔸از نظر آقای پارسانیا خداوند علاوه بر ورودهای تکوینی از طریق سنتهای آفرینش و نیز دخالتهای تشریعی از طریق وحی و نبوت و سلسله امامت نوع سومی از دخالتهای مستقیم را در تاریخ دارد که برای زنده و برجسته نشان دادن اعلام حقیقت و راه حق اجرا میشود. او راهپیمایی اربعین را از مصادیق برجسته دخالت مستقیم خداوند در تاریخ میداند.»
🔸او سپس اهمیت این مبنا را این میداند که پایه علمالاجتماعی خاصی را برای شکلگیری علوم اجتماعی اسلامی تمهید میکند و این علمالاجتماع را در عرض فقه، کلام و حکمت، از اقسام «الهیات» برمیشمرد و آن را علمی برای تبیینهای اجتماعی میداند، در واقع راهبرد تحقق جامعهشناسی اسلامی، مطالعه پدیدارشناختی پدیدارهایی مثل راهپیمایی اربعین است: «در حقیقت نطفه جامعهشناسی اسلامی از جامعهشناسی این نوع از پدیدهها که در میانهای از «دخالت الهی» و «پدیدار اجتماعی» قرار دارند نضج میگیرد.»
👈 گزارش تفصیلی در سایت استاد پارسانیا
🌀@parsania_net
حمید پارسانیا
24.16M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
حماسه فرهنگ دینی
و بیتفاوتی ساختار علمی
#اربعین
#فرهنگ
#هویت
#علم
#دانشگاه
#علوم_انسانی_اسلامی
#تمدن_اسلامی
📌@parsania_net