#ویراست
💠 ولایت و امامت
❇️#ولایت دو بعد دارد؛ بعد معنوی و بعد ظاهری یا سیاسی.#امامت همان ولایت اجتماعی است، اما ولایت باطنی امری تکوینی است؛ ولایت ظاهری یا امامت، وظیفه اجتماعی است و محقق شدن آن از وظایف امت اسلامی در قلمرو تشریع است،اما ولایت به معنای تکوین به حقیقت عالم تعلق دارد؛ قابل تصرف نیست و امکان غصب آن وجود ندارد.
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
🖌در شرایط امروز جامعه اعتقاد به ولایت چه در معنای ظاهری و چه در معنای باطنی چگونه است؟
💢 غاصبان و جریان جاهلیت اگر میتوانستند، همانطور که ابوسفیان و معاویه به دنبالش بودند، به کفر باز میگشتند؛ برخی اظهارات هر دو نشانههایی از این بازگشت دارد، اما حضور فرهنگی اسلام مانع از آن بود که چنین کنند؛ در تقابل با امامت هم اگر میتوانستند، تنها مقام اجتماعی اهل بیت را غصب نمیکردند، بلکه یاد آنها را از یاد تاریخی امت اسلامی از بین میبردند، چنانچه بنیامیه تلاش کرد و حتی سب مولا امیرالمومنین (ع) را ترویج میکرد، اما به مقصود دست نیافت.
✴️ شاید در تاریخ ولایت ظاهری اهل بیت(ع) غصب شده باشد، اما ولایت باطنی ایشان در امت اسلامی مورد اذعان قرار گرفته است؛ لذا آن بخش از امت اسلامی که به مسأله ولایت باطنی اهل بیت (ع) توجه دارد، فرصت مناسبی است برای حضور محبت اهل بیت در امت اسلامی و فرصتی است برای اینکه مقام سیاسی آنها و امامت ظاهری آنها روانتر و مقبولتر در گفتگوهای بین امتاسلامی مطرح شود.
🌀 گفتگو درباره ولایت باطنی با کسانی که سب اهل بیت (ع) کنند، احترام برای اهل عصمت قابل نباشند و به جایگاه معنوی آنها در نظام عالم قائل نباشند، دشوارتر از آن است که بخواهیم از مقام امامت سیاسی آنها صحبت کنیم.
🔸در شرایط موجود بستر محبت به اهل بیت (ع) و توجه به ولایت باطنی آنها که در جریانهای عرفانی جهان اسلام هست، فرصت مناسبی برای وحدت امت اسلامی فراهم میآورد و امکانی برای رفع افتراق در جامعه اسلامی محسوب میشود، چون این محبت میتواند دستمایه گفتگوهای صمیمانهتری در امت اسلامی باشد.
💠 باید به غدیر برگردیم
♻️ اختلافاتی که بعد از رحلت پیامبر (ص) در جهان اسلام به خاطر عوامل و انگیزههای فردی و اجتماعی بهوجود آمد، به لحاظ تاریخی جریانهایی را ایجاد کرد و در بخشهایی از فرهنگ اسلامی استمرار پیدا کرد. امت اسلامی برای بازگشت به سرچشمه وحدت که قرآن، نبیاکرم و سنت رسولا… است ناگزیر باید به ماقبل این حوادث بازگردد و قاعدتا یکی از نکات روشنگر برای بسیاری از حوادث که بعد از رحلت پیامبر پیش آمد، رویداد غدیر است. رویداد غدیر یک ذخیره الهی برای امت اسلامی است، برای اینکه ملت اسلامی از بازگشت به آن و از مسیر آن، میتواند وحدت از دست رفته را به دست آورد.
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
🔴چهل گفتار در تحلیل اجتماعات بزرگ دینی
(بررسی موردی جشن غدیر تهران)
🔸ناشر: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات- تیر 1402
🔸این کتاب دستاورد برگزاری 11 نشست تخصصی با عنوان «بررسی ابعاد اجتماعات دینی- فرهنگی در دوران پساکرونا»ست که با حضور 40 نفر از صاحبنظران علوم اجتماعی، سیاستگذاری فرهنگی و رسانه و نیز فعالان فرهنگی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شده است.
🔸در این نشستها ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، ارتباطی، منسکی و سیاسی این جشن غدیر در تهران مورد گفتوگو و واکاوی قرار گرفته است.
🔸معرفی بیشتر کتاب: https://www.ricac.ac.ir/news/4718
🔸در این کتاب علاوه برگفتارهای مطرح شده از سوی صاحبنظران، خلاصه گزارش تحلیلی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات از این مباحث به همراه راهکارها و پیشنهادهای عملیاتی برای برگزاری باشکوهتر مناسک دینی فرهنگی ازجمله جشن غدیر به قلم محمدرضا روحانی، دبیر علمی این نشستها درج شده است.
#دوستان_کتاب
📚@dostaneketab
💠@parsania_net
💠 باید به #غدیر برگردیم
❇️ امت اسلامی برای بازگشت به سرچشمه وحدت، ناگزیر باید به ماقبل این حوادث بازگردد و یکی از نکات روشنگر برای بسیاری از حوادث که بعد از رحلت پیامبر(ص) پیش آمد، رویداد #غدیر است. رویداد غدیر، ذخیره الهی برای امت اسلام است و ملت اسلامی از بازگشت به آن و از مسیر آن میتواند وحدت از دست رفته را به دست آورد.
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
مجموعه درسگفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه ششم.mp3
43M
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه ششم
🌐http://dte.bz/Nezame_elmi_quran01
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
💠 دینداری در جامعه ایران رشد فزآینده داشته است
💢 در برابر برخی ادعاها باید پرسید کدام روز در این چهل سال گذشته این عنصر ضعیف شده است؟ ما در حوزه مناسکی شاخصها یا نمادهایی را نمیبینیم و نداریم که نشان دهد قلمرو مناسک دینی تضعیف شده، شاهدش مثلاً پدیده اربعین، عزاداری امامحسین علیهالسلام یا جشنهای مهدویت و مانند اینهاست. امروز ما در عرصه اجتماعی و سیاسی غیبت دین را نمیبینیم، بلکه رقابتهایی را میبینیم که مفاهیم مربوط به خودش را میطلبد. ما به شناخت پیچیدگیهای این روابط و تقسیمبندی انواع دینداریهایی که مطرح میشوند نیاز داریم. در این زمینه هم ادبیات و تحقیقات مرتبط با دینداری را در دوران معاصر شاهدیم و این خود نشانهای از حضور دین در عرصههای مختلف است.
🖌 رهبر انقلاب مراسمهایی مثل جشن غدیر امسال در تهران را نشاندهنده اعتقاد، دینداری و زنده بودن دین در بین مردم دانستند؛ گسترش مناسک و رویدادهایی از این قبیل چه نقشی در رشد دینداری ایفا میکند؟
❇️ نمونههایی که در پاسخ به سؤال قبل اشاره شد، اوجگیری اندازهای از دینداری را که بهلحاظ تاریخی سابقه هم دارد نشان میدهد؛ مثلاً مجالس امام حسین علیهالسلام قبل از انقلاب در ایران یا در دوران قاجار و مانند آن هم برگزار میشد؛ مسئله اربعین هم در محدودهای بهعنوان یک مناسک دینی در بین شیعیان مخصوصاً بیشتر در منطقه عراق رواج داشت. اما همین مناسک را باید با دوران انقلاب مقایسه کنیم. قبلاً جنبه فردی و شخصی آنها مورد توجه بود که مهم و قابلتوجه هم هست و ثواب، بهشت، دوزخ آن مطرح است و روح این مناسک به اینها بازمیگردد؛ اما عمدتاً در همین چارچوب محدود میشود.
🌀 همین مناسک عاشورا بعد از انقلاب به یکباره بُعد کاملاً سیاسی خودش را هم نشان داد؛ یعنی هم در ۱۵ خرداد، امام رحمةاللهعلیه از این بعد مسئله استفاده کرد و قیام ۱۵ خرداد در این ایام شکل گرفت و هم در مقطع انقلاب اسلامی، مقاطعی که موسم برگزاری مناسک دینی بود، ابعاد اجتماعی و سیاسی و کلان آن که ابعاد فردی هم نیست خودش را نشان داد. این امر بهلحاظ تاریخی پدیده جدید و بیسابقهای است. بعد از انقلاب این مناسک دائماً ذخایری را برای استمرار و هویتبخشی به حرکت انقلاب فراهم آوردهاند. در ایام جنگ هشتساله مفاهیم مربوطبه همین مناسک بود که حماسه حضور، دفاع، شهادت و ایثار را تغذیه و تأمین میکرد.
🔺بعد از انقلاب روشنفکران غربی که از یک سکولاریسم عریان برخوردار باشند، کمتر داشتیم و این جریانها بیشتر ناگزیر بودند تحت پوشش دین تقابلهای خودشان را انجام بدهند و وقتی که این حضور در برابر حرکت یا فرهنگ انقلاب از ناحیه این جریانها گسترده میشد باز در مقاطع مربوط به همین مناسک دینی بود که انقلاب شروع به دفاع از هویت خود میکرد. بنابراین این سطح از دینداری پیشینه تاریخی ندارد یا موارد مشابه آن بسیار کم و اندک است. اتفاقاً این سطح از دینداری یک سطح مغفولمانده و درعینحال سطحی است که امت اسلامی بهشدت به آن نیاز دارد و بهشکلی روح دیانت در عرصه فرهنگ و تاریخ به این سطح وابسته است.
✅ اسلام بر مسائلی مانند زکات، خمس، نماز و ... بنا شده که ممکن است جنبه فردی برخی از آنها غالب باشد اما روایات ما این تعبیر وجود دارد که هیچ چیزی به اندازه مسئله حکومت و ولایت در دین اهمیت ندارد. از آسیبهای تاریخی دین ما مخصوصاً در زمان معاصر غفلت، فراموشی و بلکه انکار این بخش از دین بوده است. وقتی که این بخش زنده میشود میبینید که بُعد اجتماعی دیگر بخشها یعنی نماز و عبادات و... هم یکباره ظاهر میشود.
✴️ بحث نماز را همواره داشتهایم اما نمازجمعه خودش یک پدیدهی دینی است. ما قبل از انقلاب نماز جمعه نداشتیم. اگر جایی هم نماز جمعهای برگزار میشد -در شهری مثل قم هم یک نفر میخواند- هویت آن در سطح فردی و شخصی بازنمایی داشت و ابعاد اجتماعی و سیاسی آن اصلاً امکان بروز و ظهور نداشت. قبل از انقلاب در نقطه صفر بودیم. هر عددی را که با صفر بسنجید بینهایت است؛ یعنی فاصلهاش را نمیشود گفت چند برابر شده است.
📌گفتگوی تفصیلی در سایت استاد پارسانیا
💠@parsania_net
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#پادکست
📽 خاستگاههای فلسفی، تاریخی، فرهنگی و متافیزیک در هر جامعه چگونه بر علم تاثیر میگذارند؟
💢 استاد پارسانیا
🆔@parsania_net
🖌 به نظر شما آیا تلقی فردی از کارکردهای دین بر گرایش دینی تأثیر دارد؟
💠 دروازه ورود به دین، معرفت و آگاهی است. دین افراد، با نحوه تلقی آنها از دین، بستگی نزدیک دارد. یعنی اگر تلقی فرد مطابق با دین باشد، او به ساحت دیانت باریافته است و اگر تلقی او از دین مطابق و موافق با حقیقت دین نباشد، او از وصول به دین محروم مانده است.
✴️ ما نمیتوانیم تلقی و معرفت فرد از دین را امری مغایر و جدای از دیانت فرد بدانیم. برخی از تلقیها بیگانگی و افتراق خود را با دین، صریح و آشکار بیان میکنند و برخی از تلقیها به رغم هویت غیر دینی خود در پوشش نفاق قرار میگیرند.
💢 کسی که تلقی مارکسیستی از دین دارد و یا تفسیری فرویدی از دین میکند، بدون شک تلقی خاصی از دین دارد، لیکن این تلقی به گونهای است که هویت دینی ندارد و با دین داشتن فرد نیز به لحاظ منطقی نمیتواند سازگار باشد. تلقی و برداشت کارکرد گرایانه از دین نیز همین خصوصیت را دارد.
❇️ اگر تلقی شما از حقیقت دین تلقی دورکیمی باشد، به لحاظ منطقی نمیتوانید دیندار باشید و اگر به رغم تفسیر دورکیمی دین، همچنان دیندار باقی بمانید، نظام ذهنی شما گرفتار التقاط و آشفتگی میشود و این التقاط که به شرایط فردی و روحی شما وابسته است، قابل انتقال نیست و دیر یا زود به نفع یکی از دو طرف التقاط در هم میشکند، البته باید توجه داشت تلقی کارکرد گرایانه از دین غیر از قبول کارکرد برای دین است، زیرا در حالت دوم می توان برای دین، ابعاد و ساحتهایی غیر اجتماعی و مطلق و آسمانی قایل بود و برای آن آثار اجتماعی نیز در نظر گرفت.
🌀 در مجموع می توان گفت که دین نمی تواند به تفسیرها و قرائت های مختلفی که از آن میشود و به نظامهای آموزشی و سیستم های تئوریک مختلف بیتفاوت باشد و اگر بخواهد از هویت اجتماعی و ابعاد عینی و خارجی خود دفاع کند، روشها و ساختار آموزشی متناسب با خود را ایجاد می کند.
📌منبع : فصلنامه شورای فرهنگی و اجتماعی زنان، شماره 6
💢استاد پارسانیا
🆔@parsania_net
#برگزیدگان_جشنواره_بینالمللی_فارابی
💠 در جشنواره فارابی از استاد حمید پارسانیا به عنوان متخصص در جامعهشناسی و یکی از شخصیتهای پیشتاز در عرصه علوم انسانی و اسلامی تقدیر شد.
🔰 حجت الاسلام سیدیدالله یزدان پناه و دکتر احدفرامرز قراملکی، دیگر اساتیدی بودند که به عنوان پیشتاز در فلسفه، عرفان، کلام و اخلاق حرفهای مورد تقدیر قرار گرفتند.
💢استاد پارسانیا
🆔@parsania_net
مجموعه درسگفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه هفتم.mp3
37.96M
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه هفتم
🌐http://dte.bz/Nezame_elmi_quran01
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
شاركونا مناقشة كتاب
العوالم الاجتماعية
اليوم الثلاثاء 11 تموز الساعة 5:30 بتوقيت بيروت (18:00 بتوقيت طهران) ، بإدارة الدكتور عبد الله جرادي، ومشاركة:
الشيخ محمد زراقط - لبنان
الأستاذ الدكتور طلال عتريسي - لبنان
✅سينضم للقاء عبر الزوم مؤلف الكتاب الشيخ الدكتور حميد پارسانيا
⚠️رابط المشاركة عبر منصة زوم:
maaref hekmyia is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: مناقشة كتاب العوالم الاجتماعية
Time: Jul 11, 2023 05:30 PM Beirut
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/7126342049?pwd=bWR3dUcrSG5XK2FhYXByb3BVMTk5Zz09
Meeting ID: 712 634 2049
Passcode: maaref
💠 جلسه نقد و بررسی «کتاب جهان های اجتماعی»
🔻امروز ساعت 18 به وقت تهران نشست فوق در بیروت برگزار میشود و استاد پارسانیا به صورت مجازی به ارائه مباحث میپردازند.
🔹لینک حضور در نشست
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/7126342049?pwd=bWR3dUcrSG5XK2FhYXByb3BVMTk5Zz09
Meeting ID: 712 634 2049
Passcode: maaref
🆔@parsania_net
💠 روايتی از «جهانهای اجتماعی» پيرامون ما
💢 كتاب «جهانهای اجتماعی» نوشته حجتالاسلام والمسلمين دكتر حميد پارسانيا يكی از معدود آثار در حوزه علوم اجتماعی است كه میكوشد بیتكلف و با قلمی ساده مفاهيم علوم اجتماعی را تعريف و حدود آنها را معين سازد.
✴️ نویسنده این کتاب به نسلی از دانشآموختگان حوزوی تعلق دارد كه در آستانه يك انقلاب دينی و معنوی در دهههای پايانی قرن بيستم در ايران از طريق پيوستن به سنت جاری در جهان اسلام يعنی حوزههای علوم دينی و در پی آن چالش با دو رويكرد معرفتی مدرن: ليبراليسم و سوسياليسم متأخر، دغدغه بازسازی و احيای ميراث معرفتی دنيای اسلام را همواره در كار خود تعقيب میكرده است.
❇️ «بازخوانی علم مدرن از طريق بازسازی علم دينی» عنوان يكی از مقالات مهم و روح حاكم بر بسياری از انديشههای انتقادی استاد پارسانیا محسوب میشود؛ پارسانيا در اين اثر و ساير آثار خود میكوشد تا با پشتوانه و مبنای فلسفی و عرفان اسلامی، پای دانشها و مبانی نظری ـ دينی را به حريم علوم جديدی چون جامعهشناسی، فلسفه سياسی، فلسفه علم، تاريخ معاصر، كلام جديد، فلسفه دين و... باز كند.
🌀 جهان اسلام و دنيای متجدد، دو نمونه از جهانهای معنوی و دنيوی هستند؛ به نظر نويسنده «تبيين هويت اين دو جهان و شناخت مرزهای فرهنگی هر يك از آن دو، امكان تصميم بخردانه انسان مردد امروز را برای عبور از مرزهای فرهنگی و خطهای هويتی، فراهم میآورد.»
منبع: روزنامه جوان
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#پادکست
▶️ هویت و فرهنگ دینی مبنای سیاست گذاری داخلی
💢 استاد پارسانیا
🆔@parsania_net
مجموعه درسگفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه هشتم.mp3
46.66M
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه هشتم
🌐http://dte.bz/Nezame_elmi_quran01
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
💢 لزوم پرهیز از بروکراسی در مسیر تحول علوم انسانی اسلامی
🔸 شورای تحول در ابتدا باید به دنبال ساماندهی اقدامات انجام شده در عرصه تحول علوم انسانی اسلامی باشد.
🔸 باید فرصتی برای مجموعههای فعال در این عرصه ایجاد شود تا شاهد انسجام هرچه بیشتر این نهادها باشیم.
🔸نباید در این مسیر بروکراسیای ایجاد شود که ظرفیتهای فعال طی آن حذف شوند.
🔸 اگر این عملکرد مفید باشد یک ظرفیت ایجاد خواهد شد ولی اگر به درستی پیش نرود به تهدید تبدیل خواهد شد.
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
CamScanner ۰۵-۱۴-۲۰۲۳ ۲۰.۰۲.pdf
3.43M
❖ فهرست کتاب فلسفه و روش علوم اجتماعی
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
💠 ضرورت برنامهریزی متناسب برای نیازهای آینده کشور
✴️ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی فعال هستند و هویت حوزوی و دانشگاهی دارند ولی این هویت و مسؤولیت به عنوان نهادی که توسط رهبر معظم انقلاب تعین پیدا کند و توسط حضرت امام(ره) تأسیس شده است، ویژه دفتر تبلیغات است که حتی سازمان تبلیغات این ویژگی را ندارد.
🔻ما نباید این هدف را گم کنیم، به عبارت دیگر این هویت، مجموعه مسؤولیتهای خاصی را به پژوهشهای دفتر تبلیغات میدهد که با دیگر مراکز دین پژوهشی حوزه و مراکز آموزشی و پژوهشی وزارت علوم متفاوت است؛ وقتی دفتر تبلیغات و پژوهشگاه متعلق به آن زیر مجموعه دو نهاد اصلی کشور یعنی حوزه و دانشگاه قرار میگیرد و از هر دو سو رسمیت پیدا میکند، یعنی کانال رسمی ارتباطات معرفتی آن هم باید حوزه و دانشگاه باشد و گفتوگوهای این دو نهاد در جهت حل مشکلات و ایجاد هم افزایی و تعمیق نیازهای دو نهاد مهم کشور صورت بگیرد.
💢همچنین پژوهشها و فعالیتهای آن باید در این سطح قرار بگیرد و از طرف دیگر چون ذیل دفتر رهبری قرار میگیرد سطح فعالیتهای پژوهشی نیز در عالی ترین سطح راهبردی قرار میگیرد. خیلی از فعالیتها و مسائلی که در سطح نظامهای حوزوی و دانشگاهی نظام اسلامی وجود دارد باید توسط پژوهشگاه دفتر شناسایی شود، نیازها احصا شده و خلأهای موجود برطرف شود؛ به طور کلی عرصه وسیع و متنوعی از مجموعه مسائل پژوهشی در این چارچوب در برابر دفتر تبلیغات اسلامی و پژوهشگاه آن قرار می گیرد.
♻️ چون در مقاطع مختلف مسائل تأثیر گذار و تعیین کننده مهمی در سطح مسائل حوزوی و دانشگاهی و فرهنگ عمومی به وجود می آید که بعضا بحران زاست و حل این بحرانها مدیریت بحران مربوط به خودش را طلب میکند، باید پژوهشگاه دفتر همیشه آماده باشد و مدیریت بحران یک تهیه و آمادگی مربوط به خود را لازم میداند و دفتر و پژوهشگاه باید بتواند از ظرفیت و استعدادهای مناسب خود استفاده کند.
🌀 شناسایی نیازها و پژوهشهای مربوط به این حوزه از اهمیت زیادی برخوردار است و اساسا بخش قابل توجهی از پژوهشهای دفتر تبلیغات باید آینده پژوهانه و با رویکرد شناسایی نیازهای موجودی باشد که در محدوده مسؤولیتهای این مجموعه قرار میگیرد؛ یعنی از یک سو نیازهای پژوهشی موجود رادر قلمرو و سطح راهبردی شناسایی کند که این خودش یک پژوهشی بنیادی است و از سوی دیگر از ظرفیتهای موجود استفاده کرده و برای نیازهای آینده کشور برنامهریزی متناسبی داشته باشد.
▫️ششمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی
📌متن تفصیلی در سایت استاد پارسانیا
#تبلیغ
#برنامهریزی
#شناسایی_نیازها
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
مجموعه درسگفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه نهم.mp3
50.53M
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه نهم
🌐http://dte.bz/Nezame_elmi_quran01
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
تقابل مفهوم علم انسانی نزد فارابی و متفکرین دنیای مدرن.mp3
14.17M
به گفته فارابی، فلسفه عملی از سه جهت با فلسفه نظری تفاوت دارد.
1. وضوع علم مدنی شامل معقولات ارادی و موضوع فلسفه نظری شامل معقولات طبیعی است.
2. اصل عمده علم مدنی اختیار یا اراده انسان است، در صورتی که در فلسفه طبیعت مهم است.
3. هدف فلسفه نظری تنها معرفت نظری است، با هدف علم مدنی انجام فعلی است که به تحقق سعادت منجر میشود.
نقش علم مدنی نظری، تعیین حدودی است که در آن، علوم و صناعات گوناگون برای مردم ضروری است و آنان را در زندگی منظم یک ملت به کمال غایی خود می رساند. این علم نیز باید مشخص سازد که توسعه علوم و صناعات عالی چگونه به بهترین وجه میتواند عملی شود.
علم مدنی نظری در ایفای نقش بالا به معرفتی نیاز دارد که به علم یا صناعتی مجهز شده باشد. از این نظر، ارسطو علم مدنی را «معتبرترین صناعت و حقیقت مهمترین صناعت» میداند.
بخش عملی علم مدنی فارابی، اساسا به سیاست، به مفهوم دقیق کلمه، اشاره دارد و به بررسی انواع حکومتها یا فرمانرواییهای فاضله و غیر فاضله می پردازد.
این بخش عللی را بیان میدارد که میتواند حکومتها و طریقههای زندگی فاضله را به حکومتهای فاسد و طریقههای جاهلانه در زندگی مبدل سازد و اقدامات عملی برای جلوگیری از وقوع این رویداد را نشان میدهد…”
منابع بیشتر:
📘کتاب “علم و فلسفه” نوشته حمید پارسانیا
📙کتاب “روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی” نوشته حمید پارسانیا
📗کتاب “طبقه بندی علوم از نظر حکمای مسلمان” نوشته عثمان بکار ترجمه جواد قاسمی
📕کتاب “جایگاه شناسی حکمت عملی” نوشته سیدحمیدرضا حسنی و هادی موسوی
#گفتمان_علوم_انسانی
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
#ویراست
وقتی فروید، کنت و دورکهایم وارد یک فرهنگ می شود، دیر یا زود، نوع نگاه خود نسبت به دین را هم بوجود می آورد. تعریفی که کنت از علم دارد دقیقاً با نظریه اش سازگار است، ولی به هیچ وجه با تعریف علم و فلسفه در جهان اسلام یکی نیست. این مساله امروز تبدیل به یک چالش شده است.
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
📷گزارش تصویری
📚آیین تجلیل از شایستگان تقدیر چهلمین دوره جایزه کتاب سال
✴️ آیین تجلیل از شایستگان تقدیر چهلمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با حضور حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا (عضو شورای انقلاب فرهنگی)، محمدمهدی اسماعیلی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) یاسر احمدوند (معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) شنبه (24 تیرماه) در سالن سینمایی این وزارتخانه برگزار شد.
منبع: ایبنا
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net