لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️ آسیبشناسی وضعیت نابسامان محتوای آموزشی
با تأکید بر ساختار معیوب آموزش، تکنولوژی و توسعه
💠@parsania_net
♻️ امتداد هویت نسلی
🔸برای امتداد یک نسل، ابتدا باید به باورهای آن نسل نگریست؛ چرا که هر نسلی با باورهایش شناخته میشود و پر روشن است که هر باوری ارزش امتداد ندارد؛ در حماسه عاشورا که از قضا من شرم دارم آن را حادثه عاشورا خطاب کنم، ما با نسلی مواجهایم که پر است از باورهای پرمغز و ارزشمند برای امتداد؛ نسلی که جان میدهد اما دست از جانان برنمیدارد.
🔸نسلی که طعم اسارت را میچشد اما بدون حقارت؛ نسلی که سکوتش فریاد معرفت است و فریاد معرفتش، طنین اندازِ ندای عدالت خواهی.
🔸نسلی که نه فقط میداند، بلکه به دانستههایش نیز عمل میکند؛ نسلی که بیش از آنکه قربانی خودخواهی یک نفر باشد، قربانی استبدادِ اکثریت است؛ آری، این هم نکتهای که میتواند ذهن هر زنده دلی را به خود مشغول دارد که آیا حسین و یارانش، قربانی استبداد یزید شدند یا یزیدیان؟
💠@parsania_net
🔸 آیا حسین و یارن باوفایش قربانی استبداد یک نفر شدند یا استبداد اکثریت، بگذریم….؟ باری؛ ما با چنین نسلی مواجهایم، نسلی که حیات جسمانیاش حیاتِ فکریاش تا به امروز، نه تنها اسیرِ خاک نشده، بلکه در خاکِ ذهن و قلبِ ملتها و انسانهای بزرگ و بزرگوار ریشه دوانده و هر روز، زنده، پویا و بالندهتر شده است.
🔸 هر انسان منصفی که حماسه عاشورا را از نظر میگذراند به این حماسه و نسلی که این حماسه را آفرید، حق میدهد که امتداد داشته باشد؛ به طوری که زمان و مکان را در نَوَردَد و با نَفَس مسیحایی خود در کالبَد مُرده و بیتحرک تاریخ حیاتی دوباره بِدَمَد.
💠@parsania_net
🔸در اینجا جا دارد که به استقبال کلمات مهاتما گاندی، رهبر انقلاب آزادی بخش هندوستان برویم؛ چرا که او گواهِ قابل توجهی است بر اینکه حماسه حسین(علیه السلام) ارزش امتداد دارد.
🔸او میگوید: من زندگی حسین، آن شهید بزرگ اسلام را به دقت خواندهام و توجه کافی به صفحات کربلا نمودهام و بر من روشن است که اگر هندوستان بخواهد یک کشور پیروز گردد، بایستی از سرمشقِ حسین، پیروی کند.
🔸خواهران و برادران بزرگوار! بیایید از این کلام گاندی به راحتی عبور نکنیم؛ او یعنی آن مبارز نستوه و اخلاق مدار، رمزِ پیروزی مردم هندوستان را در پیروی از مَسلکِ حسین(علیه السلام) میداند.
💠@parsania_net
✅ اما چرا حسین؟ مگر در طور تاریخ، نبودند کسانی به غیر از حسین که علیه ظلمِ ظالم و همچنین سکوت کنندگانِ در برابر ظلم، همانها که با سکوتشان به اشاعه ظلم یاری رساندند، به پا خواستند؟
✅ چرا بودند؛ اما جنسِ حماسه حسین با دیگر حماسهها فرق میکند، همانطور که جنسِ غمش! باری؛ جنس حماسه عاشورا، حماسهای که نسل حسین و حسین مسلکان به خلق آن دست زندند، ما را به امتدادِ آن مُجاب میسازد.
✅ و در آخر، گوش جان میسپاریم به فرازی زیبا از بیانات استاد شهید مرتضی مطهری که از قضا در همین مکان مقدس(حسینیه ارشاد) ایراد شده است: مسأله احساس شخصیت، مسأله بسیار مهمی است، از این سرمایه بالاتر برای اجتماع وجود ندارد که خودش احساس شخصیت بکند، احساس منش بکند؛ برای خودش ایدهآل داشته باشد و نسبت به اجتماعهای دیگر حسّ استغناء و بینیازی داشته باشد….
💠@parsania_net
✅ اگر اجتماعی این منش را از دست داد و احساس نکرد که خودش فلسفه مستقلی دارد که باید به آن فلسفه، متکی باشد و اگر به فلسفه زندگی خودش ایمان نداشته باشد، هر چه داشته باشد از دست میدهد، ولی اگر این یکی را (یعنی احساس شخصیت را) داشته باشد ولی همه چیزهای دیگر را از او بگیرند باز روی پای خودش میایستد.
✅ یعنی یگانه نیرویی که مانع جذب شدن ملتی در ملت دیگر و یا فردی در فرد دیگر میشود، همین احساس منش و شخصیت است؛ معروف است که آلمانهاگفتهاند ما در جنگ جهانی دوم همه چیز را از دست دادیم، مگر یک چیز را که همان شخصیت خودمان بود و چون شخصیت خودمان را از دست ندادیم، همه چیز را دوباره به دست آوردهایم و راست هم گفتهاند،
💠@parsania_net
✅ اما اگر ملتی همه چیز داشته باشد، ولی شخصیت خودش را ببازد، هیچ چیز نخواهد داشت و خواه ناخواه در ملتهای دیگری جذب میشود؛ وای به حالِ این خودباختگی که متأسفانه در جامعه امروز ما وجود دارد…
✅ باری، حیات یک ملت به داشتن ثروت زیاد نیست، حتی به علم هم نیست… بلکه حیات یک ملت به این است که آن ملت، شخصیتی را در خودش احساس بکند، ای بَسا ملتهای عالَم که شخصیت ندارند و ای بَسا ملتهای جاهل که شخصیت خودشان را حفظ کردهاند…. و بزرگترین کاری که حسین(علیه السلام) انجام داد این بود که شخصیت اسلامیِ اسلامی مسلمین را زنده کرد (وبه آنها احساسِ شخصیت داد.)
💠@parsania_net
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️ معیار اسلامی شدن یا اسلامی نبودن دانشگاه؟!
💠@parsania_net
حمید پارسانیا
🔰روش شناسی مطالعات اربعین
✅ از پدیده پیاده روی اربعین می توان به روش شناسی مطالعات اربعین و لزوم تکثر روش شناسی از واقعه اربعین به خاطر گستردگی آن رسید، این روش شناسی مطالعات اربعین باید در مورد مناسک دینی هم به کار برود که این مربوط به جامعه شناسی دینی است و تاکنون مورد غفلت واقع شده است.
✅ این پدیده را می توان با چند روش بررسی کرد؛ اول اینکه زیارت اربعین را به عنوان یک امر تکوینی که در قلمرو تکوین مراد خداوند قرار می گیرد بررسی کنیم که این بعد مربوط به بعد الهی و عرفانی اربعین می باشد و در قلمرو رفتار فردی نیست.
✅ این روش همان چیزی است که به گفته ملاصدرا جغرافیای ملک با ملکوت در هم تنیده شده است؛ انسان کافر خود آتش متحرک است، ولی انسان مومن بهشت متحرک و این همان چیزی است که پیامبر صلی الله علیه و آله میفرماید: من از فاطمه سلام الله علیها بوی بهشت استشمام می کنم.
✅ ساحت دیگر در بررسی اربعین و مناسک دینی این است که از این جهت مورد توجه قرار می گیرند که این مراسم فعل انسانی است و انسان به عنوان یک کنش گر مطرح است. البته خود این ساحت دارای یک دوگانگی است که اولین آن به لحاظ تجویزی به موضوع اربعین می پردازد و این مسائل مطرح می شود که آیا فردی که این کار را انجام می دهد کار خوبی انجام داده یا خیر؟ کار واجبی انجام داده یا مستحب یا مباح؟ در واقع این ساحت شریعتی مناسک اربعین است.
✅ در این بعد در واقع ما اربعین را به لحاظ دینی می شناسیم نه به لحاظ واقعیت وجودی آن و روش این ساحت رجوع به روایات است و از لحاظ اینکه اربعین فعل انسانی است این حوزه مربوط به عمل انسان هاست و این یک پدیده و مطالعه تاریخی و میدانی است. در این روش به یک مطالعه پدیده زمانی و مکانی می پردازیم. در این بعد به این می پردازیم که چه کسانی مخالف آمدن مردم بودند و چه کسانی موافق. وقتی با آمدن آنها مخالفت شد کنش گران چه کردند؟ آیا از رفتن منصرف شدند و یا تهدید؟ و اگر به زیارت رفتند توسط تهدیدکنندگان چه برخوردی با آنها شد؟
✅ احکام در این حوزه را نباید با هم خلط کرد یعنی که اگر در مقطعی تاریخی کنش گران به این تجویز عمل کردند و در دوره ای دیگر عمل نکردند نباید آن را به شریعت نسبت داد و این همان سفری است که در مطالعه مناسک دینی ممکن است رخ بدهد و رخ هم داده است.
💠@parsania_net
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️مبنای سیاستگذاری داخلی و جهتگیری نظام اسلامی نسبت به معاهدات بینالمللی
💠@parsania_net
🏴 هویت فرهنگی مناسک #اربعین
💠 جریر بن عبدالحمید از راویان اهل سنت است که شیعیان هم از ایشان نقل کردهاند؛ شخصی میگوید نزد او بوده که فردی از عراق به آنجا میآید، جریر میپرسد: از عراق چه خبر؟ او خبر میدهد که هارونالرشید را ترک کرده، در حالی که سختگیریهایی با زائران امام حسین(ع) داشته است؛ آنها قبر امام حسین(ع) را تخریب کرده بودند، در آنجا درخت سِدری وجود داشت که زائران آن را نشانه قبر امام حسین(ع) میدانستند و هارون دستور قطع آن را داده بود.
💠 جریر بعد از شنیدن این ماجرا، الله اکبر میگوید و حدیثی را از پیامبر نقل میکند که پیامبر در آن، قطعکننده درخت سدر را سه بار لعنت کرده است (لعناالله قاطع السدره)؛ جریر میگوید تاکنون معنای این حدیث برای ما مبهم بوده است و الان معنای آن را دانستیم.
💠 قصد آنها از قطع درخت، حذف موضع قبر امام حسین(ع) بوده است که مردم به جای آن پی نبرند، اما فراموش نکنیم که هر چه میخواستند قبر امام حسین(ع) را خراب کنند، مُیسر نبود و این بیان پیامبر نیز از مصادیق عملکرد وحی الهی برای حفظ فرهنگی و تاریخی زیارت امام حسین(ع) است؛ به گونهای که آن را نمودی از اراده الهی دانستهاند.
💠 اگر قرار است حسین(ع) مصباح هدایت و سفینه نجات برای همگان باشد، نباید در طول تاریخ فراموش و محو شود؛ شهادت امام یک عمل اجتماعی بود و نه فردی، مناسک اربعین، تداوم حقیقت عاشورا است و اگر این مناسک نباشند، شهادت امام حسین(ع) و قیام در همان صحرای کربلا تمام میشود.
🔸نشست «علوم اجتماعی و نهضت حسینی»
🔸مکان: دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران
🌀@parsania_net
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️ نقش عاشورا در علم و عمل اجتماعی شیعیان
💠@parsania_net
حمید پارسانیا
🏴 محورهای مطالعاتی اربعین
💠 اربعین، باید از سه منظر مورد مطالعه قرار گیرد و این حوزههای مطالعاتی نباید با هم مخلوط شوند، اولین مورد، بُعد معنوی، عرفانی و تکوینی اربعین است؛ همان گونه که تمام عالم ملکوت و باطنی دارد، آنچه که در عاشورا و کربلاست منزلت و مقامی خاص دارد تا جایی که تربیت کربلا دارای آثار مثبت و ایام الهیِ عاشورا دارای خاصیتهای معنوی فراوان است که اهل سوک و معرفت از آن خبر دارند و در یومالحق تمام بواطن آن آشکار خواهد شد.
💠 مناسک عاشورا دارای بُعد فقهی نیز است؛ در همایش امروز مباحثی را در این زمینه ارائه میدهند که شامل شعائر و ابعاد فقهی اربعین است.
💠 سومین مسأله، بُعد اجتماعی و تاریخی مراسم اربعین است که امروز با یک چهره نوینی از این آیین مواجه هستیم.
💠 اربعین به شیعیان و محبان اهل عترت(ع) هویتی تازه بخشید، این در حالی است که دشمنان تاکنون چهره بسیار منفی و خشنی را از شیعیان را به جهانیان ارائه داده بودند؛ وقتی مردم از سراسر دنیا در این پدیده الهی حضور مییابند، شاهد اتحاد، همدلی، همبستگی، ایثار و بسیاری از ارزشهای انسانی از سوی محبان اهلبیت(ع) هستند.
💠 اربعین در زمانی شکل گرفت که جهان شاهد افول ارزشهای دینی و معنوی بود؛ لذا باید گفت اربعین احیاگر معنویت در پهنه عالم است و از دیگر سو باید گفت عَلم و نشانه هدایت در جامعه جهانی در جامعه اربعینی بروز مییابد؛ از این جهت اربعین، یک پدیده فرهنگی عظیم است؛ بنابراین همان طور که عرض کردیم به عاشورا و اربعین نباید تکبُعدی نگاه شود، بلکه باید ابعاد فرهنگی، تاریخی، معنوی و عرفانی آن مورد توجه قرار گیرد.
💠 اربعین به عنوان یک واقعیت تاریخی، فرهنگی و اجتماعی بیش از تمام گذشتۀ تاریخ خودش را بروز داده است و استقبالی که امروز جامعه اسلامی و جهانی و نیز نظارهای که جامعه استکبار به اربعین دارد، بینظیر است، لذا هر چه در فضای رسانهای سعی در بایکوت خبری اربعین دارند، موفق نمیشوند بلکه اربعین قدرت خود را بر جهانیان تحمیل میکند.
💠 جریان اربعینی نگاه اندیشمندان علوم اجتماعی دنیا را به خود جلب کرده است و برخی پژوهشکدهها و مراکز آکادمیک آمریکا اولین تحلیلهای خود را نسبت به پیادهروی اربعین ارائه دادند که این امر برای برخی مراکز علمی داخلی ما تازهگی داشت، در ایران در سالهای اخیر شاهدیم نگاه مردمشناسان و انسانشناسان و عالمان علوم اجتماعی به این پدیده جدید معطوف شده است.
🔸کنگره بینالمللی لقاء الحسین
مکان: دانشگاه امام مهدی(عج) شهر نجف
🌀@parsania_net
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️ مبانی و معیارهای توصیف علم دینی
🌀@parsania_net
حمید پارسانیا
▶️ مبانی و معیارهای توصیف علم دینی 🌀@parsania_net
📌 علم دینی
علم دینی دانشی است که به موضوعهای علوم تجربی و علوم انسانی میپردازد و در مطالعات خود به گونهای از دین بهره میگیرد. گرچه تعریف یکتا و پذیرفته شدهای از مفهوم علم دینی در نوشتارهای مرتبط وجود ندارد، همگی این تعریفها فصل مشترکی دارند: علم مبتنی بر الهیات، که منظور الهیات اسلامی است.
#فلسفه_اسلامی
#سیاست
#علوم_انسانی
#جامعه_شناسی
#روانشناسی
🌀@parsania_net
حمید پارسانیا
🔰 جامعهشناسی دینی تاکنون مورد غفلت واقع شده است / 🏴 روش شناسی مطالعات اربعین
💠 از پدیده پیاده روی اربعین می توان به روش شناسی مطالعات اربعین و لزوم تکثر روش شناسی از واقعه اربعین به خاطر گستردگی آن رسید،این روش شناسی مطالعات اربعین باید در مورد مناسک دینی هم به کار برود که این مربوط به جامعه شناسی دینی است و تاکنون مورد غفلت واقع شده است.
💠 این پدیده را می توان با چند روش بررسی کرد؛ اول اینکه زیارت اربعین را به عنوان یک امر تکوینی که در قلمرو تکوین مراد خداوند قرار می گیرد بررسی کنیم که این بعد مربوط به بعد الهی و عرفانی اربعین می باشد و در قلمرو رفتار فردی نیست؛ این روش همان چیزی است که به گفته ملاصدرا جغرافیای ملک با ملکوت در هم تنیده شده است؛ انسان کافر خود آتش متحرک است، ولی انسان مومن بهشت متحرک و این همان چیزی است که پیامبر می گوید من از فاطمه بوی بهشت استشمام می کنم.
💠 ساحت دیگر در بررسی اربعین و مناسک دینی این است که از این جهت مورد توجه قرار می گیرند که این مراسم فعل انسانی است و انسان به عنوان یک کنشگر مطرح است؛ البته خود این ساحت دارای یک دوگانگی است که اولین آن به لحاظ تجویزی به موضوع اربعین می پردازد و این مسائل مطرح می شود که آیا فردی که این کار را انجام می دهد کار خوبی انجام داده یا خیر؟ کار واجبی انجام داده یا مستحب یا مباح؟ در واقع این ساحت شریعتی مناسک اربعین است.
💠 در این بعد در واقع ما اربعین را به لحاظ دینی می شناسیم نه به لحاظ واقعیت وجودی آن و روش این ساحت رجوع به روایات است؛ از لحاظ اینکه اربعین فعل انسانی است این حوزه مربوط به عمل انسان هاست و این یک پدیده و مطالعه تاریخی و میدانی است. در این روش به یک مطالعه پدیده زمانی و مکانی می پردازیم. در این بعد به این می پردازیم که چه کسانی مخالف آمدن مردم بودند و چه کسانی موافق، وقتی با آمدن آنها مخالفت شد کنش گران چه کردند؟ آیا از رفتن منصرف شدند و یا تهدید؟ و اگر به زیارت رفتند توسط تهدیدکنندگان چه برخوردی با آنها شد؟
💠 احکام در این حوزه را نباید با هم خلط کرد یعنی که اگر در مقطعی تاریخی کنش گران به این تجویز عمل کردند و در دوره ای دیگر عمل نکردند نباید آن را به شریعت نسبت داد و این همان سفری است که در مطالعه مناسک دینی ممکن است رخ بدهد و رخ هم داده است.
🌀@parsania_net
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
▶️ جایگاه علم در جهان اسلام
🌀@parsania_net
📚معرفی کتاب «روششناسی بنیادین اندیشمندان معاصر جهان اسلام»
📮اثر حاضر، شامل مجموعه تأملهایی در پروژه فکری متفکران معاصر مسلمان است که براساس روش شناسی بنیادین به نگارش در آمده است.
📮در مقدمه کتاب، روششناسی بنیادین؛ تمهیدات نظری آمده است که بخشی از درسگفتار حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا با عنوان «روش شناسی متفکران معاصر اسلامی» است که در دوره یکساله فکر معاصر عربی – اسلامی در المرکز الاسلامی للدراسات الاستراتیجیه ارائه شده است که در ضمن آن، به چیستی، چرایی و چگونگی اجرای روش شناسی بنیادین میپردازد...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#معرفی_کتاب
@shouba
🌀@parsania_net
🏴 یا اَبا عَبْدِ اللّهِ، لَقَدْ عَظُمَتِ الرَّزِیَّهُ، وَ جَلَّتْ وَ عَظُمَتِ الْمُصیبَهُ بِکَ عَلَیْنا وَ عَلى جَمیعِ اَهْلِ الْاِسْلامِ، وَ جَلَّتْ وَ عَظُمَتْ مُصیبَتُکَ فِى السَّماواتِ عَلى جَمیعِ اَهْلِ السَّماواتِ.
✴️ واقعه عظیم عاشورا، واقعه ای است که نمیتوان آن را ندید یعنی به گونه ای است که آن واقعه خود را بر انسان آشکار می کند، چندان که انسان ناگزیر از دیدن آن میشود و همچنین واقعه ای است که نمیتوان آن را دید، یعنی عظمت آن چنان است که فراتر از ادراک و فهم همگان است و هرکس و یا هر گروه و جمع به رغم مواجهه ای که با آن دارد آن را بدان گونه که در قامت آن باشد نمی شناسد و یا آنکه آن را سخت می تواند بشناسد.
🌀@parsania_net
falsafe siasi 1.mp3
20.04M
✴️ چیستی فلسفه سیاسی اسلامی
1️⃣ جلسه اول
🎙استاد حمید پارسانیا
🔸وقتی که ما در مورد اهمیت فلسفه سیاسی بحث می کنیم، یک ابهام مفهومی داریم که مراد ما از فلسفه سیاسی چیست؟ گاه ما فلسفه سیاسی را مقابلِ علم سیاست قرار می دهیم و گاه نیز فلسفه سیاسی به دو یا سه معنای دیگر به کار برده می شود.
🔸این نوع تفسیر در مورد فلسفه سیاسی که فلسفه را در مقابل علم قرار می دهد، حدود صد تا دویست سال سابقه دارد، فلسفه سیاسی در این کاربرد، معنای خودش را در حاشیه معنای جدید علم سیاست پیدا کرد، ابتدا علم سیاست معنای جدید خود را از نیمه دوم قرن نوزدهم تا قرن بیستم پیدا کرد و سپس به موازات آن، فلسفه سیاسی به عنوان دانشی که غیر از علم است، در برابر علم معرفی شد.
🔸البته بحث هایی که در قلمرو فلسفه علم بوجود آمد، به تدریج نشان داد که ساینس و حوزه معرفت علمی؛ یعنی علم سیاست، به لحاظ ساختار درونی اش، مستقل از بخش های غیر علمی معرفت نمی باشد و علم سیاست از گزاره هایی که احیاناً بخشی از آنها به حوزه فلسفه سیاسی بازمی گردد، مستقل نیست. به عنوان مثال این مسئله در اندیشه پوپر راه پیدا کرد، که شما فرضیه های علمی تان را با روش علمی بدست نمی آورید.
🔸زیرا علم از نظر او دارای دو مقام است: یکی مقام داوری و دیگری مقام کشف. داوریِ علمی روش تجربی دارد، اما در مقام نظریه پردازی و کشف شما فرضیه هایتان را از حوزه های مختلف معرفتی می توانید بگیرید.
🌀@parsania_net
falsafe siasi 2.mp3
18.11M
✴️ چیستی فلسفه سیاسی اسلامی
2️⃣ جلسه دوم
🎙استاد حمید پارسانیا
🔸معنای دوم فلسفه سیاسی این است که فلسفه سیاسی همان علم سیاست است، فلسفه تا قبل از قرن نوزدهم، معنای علم را داشته است سوفیا، در یونان به معنای معرفت علمی بوده و لکن در یونان سوفیست ها یعنی عالمان، گرفتار شکاکیت شدند و چون عالمان به شکاکیت گرفتار آمدند، آنچه که مصداق علم دانسته می شد، سر از شک و تردید درآورد. در حقیقت عالمان آبروی، علم را بردند و در این فضا، سقراط خود را سوفیست ننامید. بلکه خود را فیلاسوفیا، یعنی دوستدار علم نامید.
🔸فلسفه هنگامی که به معنای علم برهانی به کار برده می شود همه علوم نظری و عملی را شامل می شود و بر این اساس به متافیزیک(فلسفه اولی) علوم ریاضی، فلسفه ریاضی، علوم طبیعی، فلسفه طبیعی، گفته می شود، و بر همین قیاس علوم سیاسی و اجتماعی، فلسفه اجتماعی و یا سیاسی هم به کار می رود.
🔸هنگامی که به تقسیم بندی علوم ارسطو، فارابی، ابن سینا، خواجه نصیر الدین طوسی مراجعه می کنید، فلسفه سیاسی در تعریف آنان، همان علم برهانی سیاست است، یعنی دانش روش مند برهانی است که پیرامون موضوعات اجتماعی و سیاسی بحث می کند، و این دانش مقید به تجربی بودن نیست. هر چند که به حسب نیاز از تجربه و حس نیز استفاده می کند.
🔸فارابی علاوه بر آن که از عقل نظری و عملی برای گسترش فلسفه سیاسی استفاده می کند، ازعقل مستفاد و عقل قدسی نیز سخن می گوید، او حضور و وجود این عقل را در مباحث متافیزیک و علم النفس اثبات می کند که حاصل ارتباط وجودی و شهودی پیامبران و ائمه معصومین و اولیاء الهی با عقل فعال است.
🌀@parsania_net
27.12M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▶️ چه کسی میتواند قائل به گفتگو باشد؟
📌@parsania_net
falsafe siasi 3.mp3
14.82M
✴️ چیستی فلسفه سیاسی اسلامی
3️⃣ جلسه سوم
🎙استاد حمید پارسانیا
🔸برای فلسفه سیاسی علاوه بر معنای پوزتیویستی و معنایی که در تاریخ اندیشه اجتماعی دنیای اسلام صورت گرفت که ترادف فلسفه با علم را ترسیم می کند دو معنای سوم و چهارم می تواند وجود داشته باشد، معنای سوم بر این اساس شکل می گیرد که فلسفه در معنای متافیزیک به کار برده می شود.
🔸اگر فلسفه به معنای علم برهانی باشد، علم برهانی براساس موضوع خود به اقسامی تقسیم می شود و یکی از اقسام مهم متافیزیک یا فلسفه اولی است، متافیزیک یا فلسفه اولی، علمی است که درباره احکام موجودی خاصی نظیر موجود طبیعی یا موجود ریاضی بحث نمی کند، بلکه درباره احکام موجود از آن جهت که موجود است یعنی درباره احکام کلی موجودات بحث می کند، و به همین دلیل به فلسفه اولی، فلسفه کلی یعنی علم کلی نیز می گویند و دیگر علوم را نیز علوم جزئی می خوانند.
🔸اگر متافیزیک اصلِ وجود خداوند، وحی و مانند آن را اثبات کند، بسیاری از مباحث علم سیاست و فلسفه سیاسی به معنای دوّم آن مسیر و سرنوشتی خاص پیدا می کند زیرا بر این اساس هم جامعه آرمانی و هنجارها و ارزش های مربوط به آن شکل دینی پیدا می کند و هم مباحث انتقادی علم سیاست ابعاد و مبانی خاص خود را می یابد. پس معنای سوم فلسفه سیاسی ناظر به نوعی فلسفه مضاف است، باید توجه داشت که به رسمیت شناختن فلسفه سیاسی به این معنا در صورتی ممکن است که برای متافیزیک ارزش معرفت شناختی قائل باشیم.
🔸جهان اسلام و متفکرین مسلمان به دلیل این که متافیزیک را نیز دانشی علمی می دانند، برای فلسفه های مضاف ارزشی ویژه باید قائل باشند.
🌀 eitaa.com/parsania_net