👇👇👇
♨️سوال:
🔰مادرم تساوي بين فرزندان را رعايت نميکند و همين باعث عذاب و ناراحتي من شده . آيا باز هم بايد دستورات مادرم را زود عمل کنم با اينکه واقعا عدالتو بينمون رعايت نميکند ؟
✍️پاسخ:
✅کار مادرتان از نظر اخلاقی اشتباه است و به خاطر این بی عدالتی و نامهربانی نسبت به سایر فرزندان، قطعا در پیش گاه خدا مسئول خواهند بود.
اما رفتار و کردار بد ایشان شما را از انجام وظیفه معذور نمی دارد. وظیفه شما احترام به والدین است. دستور اسلام در احترام به مادر و پدر مطلق است، یعنی در هر حال باید به مادر و پدر احترام کرد ، خواه با انسان رفتار خوبی داشته باشند و خواه بد.
قرآن مجید احسان به پدر و مادر را وظیفه مردم می داند و می فرماید: پروردگارت فرمان داده که تنها او را بپرستید و نسبت به پدر و مادر نیکی کنید. (1)
البته تحمل بدرفتاری والدین، نیاز به صبر و بردباری دارد. اما اگر انسان رضایت خدا را در نظر داشته باشد و انگیزه الهی را در کار خود قرار دهد، همه چیز را برای خدا تحمل می کند. نه تنها برای او سخت نخواهد بود، بلکه گاهی از آن لذت می برد.
بنابراین هر چند پدر و مادر رفتار صحیحی با فرزند نداشته باشند، فرزند موظف به گرامیداشت والدین و کسب رضایت آنان است و نمی تواند مقابله به مثل نماید.
فردی نزد پیامبر (ص) آمد و گفت: پدر و مادری دارم که با آن ها رابطه خوبی دارم، ولی آن ها مرا با حرف و طرز برخوردشان می آزارند. پاسخ آنان را نمی دهم، ولی می خواهم آنان را ترک کنم و مدتی نزدشان نروم. حضرت فرمود: در این صورت خداوند تو را رها خواهد کرد. مرد عرض کرد: پس چه کنم؟ حضرت فرمود: به کسی که تو را محروم ساخت، ببخشای. با کسی که با تو قطع رابطه کرد، پیوند برقرار کن. از کسی که به تو ستم کرد، درگذر. اگر چنین کنی، خداوند پشتیبان تو خواهد بود.(2)
پی نوشت ها:
1. اسراء(17) آیه 23 و 24.
2. علامه مجلسى، بحار الأنوار، مؤسسة الوفاء بيروت ، 1404 ه.ق، ج71، ص 100.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰آيا يک انسان معمولي با چله نشيني ميتواند باطن بين شود؟ مانند آيت الله بهجت؟
✍️پاسخ:
✅رسيدن به مراتب بلند عرفاني بدون کمک گرفتن از استاد سلوکي تقريبا نا ممکن و يا بسيار سخت است. چرا که در مسير سير و سلوک دام هايي از شيطان و هواي نفس پهن شده است که به راحتي و به تنهايي نميتوان از آنها عبور کرد. علاوه بر اينکه در انتخاب استاد و ارادت و اطاعت نسبت به او نيز نميتوان عجله کرد که در این صورت انسان در دام مکاتب انحرافی و کتب ضاله و افراد سودجو قرار میگیرد.
بنابراین در ابتدا باید فرد به استاد عام که آیات و روایات و بیانات علما و فقها است عمل نماید و در صورت موفقیت توفیق همراهی استاد خاص در ادامه مسیر نصیب او خواهد شد. مسیر سیر و سلوک الی الله متشکل از منازل و مقاماتی است که در منازل ابتدایی انسان بیش از استاد نیاز به اراده و عمل دارد.
در این مراحل تنها کافی است به آنچه میداند عمل کند تا به تدریج مسیر باز شود و از هدایت های بعدی مستفیض گردد. کارهایی مثل توبه، ترک گناه، انجام واجبات، نماز شب و .... از کارهایی است که شرط اولیه برای قدم گذاشتن در مسیر بندگی خداوند است. اگر در این کارها تثبیت شد مشمول عنایت های خداوندی برای ادامه مسیر خواهد شد. بنابراین اگر کسی بدون اینکه این مقامات را پشت سر بگذارد هوای رسیدن به مراتب میانی و پایانی را در سر بپروراند، خیالی بیهوده کرده است. همانطوری که از برخی عرفا نقل شده است اگر یک چله کامل بگیری و تنها یک نماز صبح از تو قضا شود همه آن چله بر باد میرود. چرا که واجبات زیربنای مستحبات است.
برای انجام عبادت بدون اینکه فعالیت های اجتماعی و خانوادگی خود را کنار بگذارید میتوانید چله بگیرید. در روایت حضرت امیرالمومنین علیه السلام آمده است: قلیل مدوم علیه خیر من کثیر ملول منه. کار خیری که بر آن مداومت شود و لو اینکه کوچک باشد بهتر است از کار خیری که زیاد و خسته کننده و ملال آور باشد.(1)
بنابراین بیشتر از اینکه تعداد زیاد یک ذکر و مقدار زیاد یک عبادت مد نظر باشد مداومت و نظم در انجام آن مورد نظر است تا برای انسان زدگی به وجود نیاورد. از طرف دیگر هم عدد چهل در آیات و روایات اسلامی دارای اثر و خاصیت خاصی معرفی شده است.
از اینرو و به قصد عمل به این دو روایات مداومت بر یک عمل خیر حداقل تا چهل روز مطلوب است و دارای اثر خاصی است. در طول این چهل روز علاوه بر مداومت بر آن عبادت از همه رفتارهای خود مراقبت کنید تا گناهی از شما سر نزند و عباداتتان نیز با اخلاص باشد. در روایتی پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: من اخلص عمله (عبادته) لله اربعين صباحا تفجّرت ينابيع الحكمه من قلبه علي لسانه. هر كسي عملش را چهل روز براي خدا خالص گرداند، چشمه هاي حكمت از قلبش بر زبانش جاري خواهد گرديد.(2) یکی از شروط اخلاص این است که هدفتان از این اعمال بندگی و کسب رضای خداوند باشد نه رسیدن به قدرت های ماورایی و کشف و کرامت.
پی نوشتها:
(1) نهج البلاغه صبحی صالح، ص 554.
(2) جامع الاخبار، ص 94.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
♨️ پرسش:
جريان شکستن بت توسط حضرت ابراهيم چگونه و در چه مکاني رخ داده است؟
✍پاسخ:
حضرت ابراهیم براي هدايت بت پرستان از راه استدلال با منطقي نيرومند به احتجاج با آنها پرداخت،(رسولي محلاتي، سيد هاشم، تاريخ انبياء ص 116) امّا وقتي ديد سخنانش در دل مردم اثر نميكند تصميم گرفت آن مجسمههاي چوبي و سنگي را درهم شكند و وقتي كه مردم براي برگزاري مراسم عيد مخصوص خود از شهر خارج شدند، ابراهيم به بتخانه آمد و تمامي بتها را به جز بت بزرگ شكست.
🔸وقتي كه مردم از مراسم عيد به شهر برگشتند و با شكسته شدن بتها مواجه شدند با خود گفتند: اين كار همان جوان ـ ابراهيم ـ است كه به بتها عيب ميگرفت. سپس قضيه را به نمرود اطّلاع داده و او را احضار كردند، گفتند: ابراهيم تو با خدايان ما چنين كردهاي؟ ابراهيم گفت: نه، بت بزرگ چنين كرده است، در جواب گفتند: تو ميداني كه بتها سخن نميتوانند بگويند، و قادر به چنين كاري هم نيستند.(طبري، تاریخ ج1، ص 167 ـ 168، ) منطق ابراهيم آنها را به عجز و سكوت واداشت، تا اينكه ابراهيم را به مرگ با آتش محكوم نمودند،
🔸بر طبق بعضي از روايات شيطان به صورت انساني به نزد آن مردم آمد و ترتيب ساختن منجنيق را به آنها تعليم داد و آنها ابراهيم را در «كوثي ربي» كه در سرزمين بابل است به آتش انداختند.( مجلسی بحار الانوار ج 12 ص 45) و آتش بر ابراهيم سرد شد. بابل در سرزمین عراق فعلی است.
🌎مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#تاریخی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰با غسل جنابت تا چه مدت ميشود نماز خواند؟
✍️پاسخ:
✅تا زمانی که یکی از مبطلات وضو سر نزنده باشد، می توانید نماز بخوانید.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#احکام
👇👇👇
♨️سوال:
🔰چگونه حاجت خود را از امام زمان عجل الله تعالي فرجه شريف بخواهيم و با چه دعايي براي گرفتاري ها به ايشان متوسل شويم؟
✍️پاسخ:
✅بهترین روش ارتباط و توسل به امام زمان (عج ) انجام واجبات و ترک گناهان است . بالاترین روش خشنود کردن ایشان همین است.
اما عملی که برای توسل به ایشان توصیه شده و مجرب هم هست به قرار زیر است:
برای استغاثه به حضرت زیر آسمان (جایی که سقف نداشته باشد بهتر است؛مانند پشت بام) بایست و دو رکعت نماز بخوان و ثوابش را هدیه حضرت کن، بعد دعای سلام الله الکامل التام الشامل العام... (که در اوایل مفاتیح الجنان آمده) را بخوان، سپس سه مرتبه با حضور قلب بگو: یا اباصالح یا بقیه الله ادرکنی.
دعاها برای فَرج و گشایش امور بسیار است که به چند نمونه در ذیل اشاره می شود:
1ـ 📍مداومت بر زیارت عاشورا:
هر روز صبح بعد از طلوع آفتاب بخوان تا در امور دنیا و آخرت فرج و گشایش بیابی.
2ـ 📍بعد از هر نماز بگو: اللهم اجعل لی فرجاً و مخرجاً وارزقنی من حیث أحتسب و من حیث لا أحتسب.
3ـ📍 بعد از نماز صبح، دست راست خود را روی سینة چپ بگذار و دست چپ را به سمت آسمان بلند کن و هفتاد مرتبه بگو یا فتاح و بعد از آن بگو لا حول و لا قوّة الاّ بالله، توکّلت علی الحیّ الذی لایموت و الحمدلله الذی لم یتّخذ ولداً و لم یکن له شریک فی الملک و لم یکن له ولیٌّ من الذی و کبّره تکبیراً سپس بخوان دعایی را که مفاتیح الجنان در تعقیبات نماز صبح ذکر کرده و اوّلش این است: بسم الله و صلّی الله علی محمدٍ و آله و أفوّض أمری إلی الله إنّ الله بصیرٌ بالعباد، فوقیه الله...
4ـ📍دعای فرج حضرت حجه بن الحسن(ع) را بخوان که در مفاتیح آمده و ابتدای آن این است: یا من تُحَلُّ عُقَد المکاره... .
📚منابعی برای مطالعه بیشتر:
https://t.me/pasokhgoo5/4271
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
♨️ پرسش:
پسرم چهار سال و نيمشه . خيلي دوست داره با پاهامون بازي کنه حتي تو مهموني هم اين کارو ميکنه باانگشتاي پاي مهمونا يا خودم يا باباش ور ميره بعد انگار که تحريک بشه ... چه راه حلي براي رفع اين مشکل وجود داره?
✍پاسخ:
پاسخ شما را ضمن نكات و توصيه هاي زير بيان مي كنم:
1-🔹 انرژي جنسي از سن چهار سالگي به سوي اندام هاي جنسي متمركز مي شود. كودك تلاش مي كند با #كنجكاوي جنسيت و اندام جنسي خود را كشف كند. درباره چگونگي تولد و تفاوت اندام جنسي دختر و پسر بپرسد و تجسس كند. از بازي و دست ورزي با اندام جنسي خود لذت مي برد.
2- 🔸دقت شود لذت جنسي كودكانه را نبايد با لذت جنسي فرد بالغ يكي دانست.
3-🔹 بازي با اندام جنسي كودك زمينه انحراف و اختلال جنسي كودك را فراهم مي آورد. بستر كودك بايد از والدين و كودكان ديگر جدا باشد. نيز بايد دقت كرد كه كودك از اينترنت يا ماهواره خود يا اقوام و همسايه ها صحنه هاي پورنوگرافي را نبينيد. نبايد موقع بازي كودكان آنها را به حال خود در خلوت رها كرد. نيز بايد مراقب بود افرادي كه مشكل اخلاقي دارند در خلوت به كودك تعرض نكنند. هرگز به افراد غريبه يا بزرگسالان غير قابل اعتماد فرزندتان را نسپاريد. فيلم سينمايي #هيس هشدارهاي لازم را به والدين مي دهد.
4-🔸 والدين بايد فوق العاده دقت كنند نزد كودك معاشقه و ملاعبه جنسي نكنند. اگر لباس يا اندام جنس مخالفي براي كودك جذابيت زيادي داشت بايد با انصراف توجه و ايجاد مانع، ذهن كودك را منصرف كرد. نبايد به كنجكاوي و حساسيت كودك دامن زد.
5-🔹 با پوشيده تر كردن پا و كثيف خواندن پا و بازي هاي مختلف ذهن كودك را از بازي با پا منصرف كنيد و انرژي كودك را تعديل كنيد.
📚منبع براي مطالعه بيشتر
1- تربیت جنسی، علی نقی قفیهی، نشر دارالحدیث.
2- کلیدهای آموزش و مراقبت از سلامت جنسی در کودکان و نوجوانان، ناشر صابرین.
3- خانواده و مسائل جنسي كودكان، دكتر علي قائمي، انتشارات انجمن اوليا و مربيان.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#مشاوره
👇👇
♨️سوال:
🔰چرا ما بايد در دنيا و بعد از مرگ عذاب بکشيم؟ درحالي که به اختيار خود بدنيا نيومديم؟
✍️پاسخ:
✅ورود همه ما به دنيا با نوعي جبر همراه است و به يقين آمدن مان به دنيا را انتخاب نکرده ايم، هر چند عدم اختيار لطمه اي به مختار زيستن و با اختيار وضعيت حيات خود در جهان آخرت را تعيين نمودن نمي زند .
جبري بودن ورود به عالم بدان جهت است که امکان چنين انتخابي براي ما ممکن نبود، نه اينکه امکان و حق انتخاب وجود داشت. اما خداوند آن را از ما دريغ نمود . دليل ادعا آن است که قبل از خلقت کسي نيست تا به او اختيار داده شود که خلق شود يا نشود. اختيار دادن در خلق شدن، مشروط به اين است که کسي باشد تا از او سؤال شود: دوست داري خلق شوي يا نه!
اگر فرد آفريده شده باشد، ديگر سؤال از خلقت اختياري بي فايده است، چون تحقق يافته است. اگر آفريده نشده، سؤال از او بي معنا است، چون وجود ندارد تا سؤال شود. پس اين نوع انتخاب و اختيار حيات عقلاً ممکن نبود، نه آن که ممکن بود و خدا آن را از ما دريغ کرد.
طبق قانون عليّت هرگاه علت تامه براي وجود معلول مهيّا شود، معلول حتماً موجود خواهد شد ؛ معلول در اصل وجود خويش هيچ گونه نقشي ندارد. اين قاعده در اصطلاح فلسفه جبر عِلّي و معلولي ناميده مي شود؛ يعني آفرينش انسان مانند همه حوادث و پديدهها بر اساس قانوت عليّت است .
معلول و پديده در به وجود آمدن خود، هيچ نقشي ندارد؛ خلقت هر انسان در فرايند تحقق علت هاي خاص خود تعريف مي شود که شکل ظاهري همگرايي علل ازدواج و توالد والدين است ؛ در واقع هر انسان در نتيجه ازدواج و پيوند والدينش خلق شده و به دنيا مي آيد .
با شکل گيري همه عوامل تولد يک فرزند از قبيل ازدواج و رابطه زناشويي والدين او و برطرف شدن همه موانع خلقت ، حق انتخاب و اختيار او چگونه تعريف مي شود و در کجاي اين داستان قرار مي گيرد ؟ نمي توان تصور کرد که فرزند چگونه مي تواند به دنيا آمدن يا نيامدن خود ، بلکه بالاتر کيفيت زندگي و وضعيت هاي خاص آن را انتخاب نمايد و چنين ادعايي معقول به نظر نمي رسد .
انسان داراي دو نوع حيات است :
1- حيواني و مادي:
اين نوع حيات بين انسان و حيوان مشترک است. اموري از قبيل كيفيت و چگونگي و ويژگي هاي زماني و مكاني خلقت انسان دراين حيات رقم مي خورند . در اين گونه حيات اختيار راه ندارد ، بنابراين اراده واختيار داشتن انسان در اصل خلقت غير منطقي و غير عقلاني است.
2- انساني و معنوي :
اين حيات ، حياتي فکري و عقلاني است و از مختصات آدمي است . به خاطر اين نوع از خلقت خداوند او را بر ساير مخلوقات برتري داده است. اين حيات اختياري بوده و انسان چنان آفريده شده که با اختيار خويش توانايي آن را دارد که در مسير تکامل قدم نهاده و به جايي رسد که جز خدا نبيند، يا آن قدر سقوط کند که مانند حيوان بلکه بدتر شود.
دعوت اسلام به سمت حيات اختياري است: "يا ايّها الّذين آمنوا استجيبوا للَّه و للرسول إذا دعاکم لما يحييکم؛ اي کساني که ايمان آورديد! دعوت خدا و پيامبر را اجابت کنيد، هنگامي که شما را به سوي چيزي مي خوانند که مايه حياتتان است".(1)
بنابر اين درست است که انسان به اختيار خود نيامده است. اما بدين معنا نخواهد بود که هيچ اختياري در کيفيت زندگي خود و به جائي که خواهد رسيد ،نداشته باشد.
جمادات، گياهان، حيوانات و ملائک و انسان هر کدام در مرتبهاي از کمال قرار دارند . اشرف مخلوقات انسان ميباشد که تمامي کمالات در وجود او به ظهور رسيده و يا به صورت بالقوه موجود ميباشد که با سعي و اختيار خويش به آنها فعليّت مي بخشد. هر کدام از موجودات به فراخور مرتبه وجودي خويش به وجود آمدهاند .جماداتي مثل سنگ قابليت حيوان شدن را ندارند و حيوان را قابليّت انسان شدن نيست.
بشر در کارهاي ارادي خود مانند سنگ و گياه و حيوان نيست که به حکم غريزي کارهايي را انجام دهد. انسان هميشه خود را در سر چهار راه هايي مي بيند . هيچ گونه اجباري ندارد که فقط يکي از آن ها را انتخاب کند ؛ ساير راه ها بر او بسته نيست. انتخاب يکي از آن ها به نظر، فکر، اراده و خواست شخصي او مربوط است. يعني طرز فکر و انتخاب او است که يک راه خاص را معين مي کند.(2)
بنابراين آنچه انسان مورد بازخواست و مواخذه از آن قرار مي گيرد، حيات مادي غير اختياري انسان نيست، بلکه سؤال از انسان و پاداش و جزا و مجازات او در مورد چيزهايي است که به اختيار و خواست خود انجام داده، نه چيزي که ناخواسته بوده است. اگر هم ندانسته و از روي جهل باشد، خداوند آن را با توبه و پشيماني انسان از اعمال بد خود مي بخشد.
انسان تنها در مقابل چيزهايي مورد سؤال و مواخذه مي شود که با آگاهي و انتخاب خود انجام مي دهد. پاداش ها نيز براي اعمال نيکي است که از روي انتخاب و اختيار و آگاهي صورت گيرد.
🌎مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
✅پرسش:
چرا باید نماز خواند؟ آن هم به این شیوه
🌺پاسخ:
عبوديت و پرستش، يکي از نيازهاي انسان است. تمامي انسان ها از ابتدا تاکنون به شکلي پرستش داشته اند. روح انسان، نياز به عبادت و پرستش دارد و هيچ چيزي جاي آن را پر نمي کند؛ امّا سخن در نحوه پرستش است.
🍀تعيين کردن و مشخص نمودن شکل عبادت، با شارع مقدس است. خداوند نماز را واجب فرموده و مقررات و شرايطي هم براي آن وضع نموده است.
🔹نماز بهترين شيوه اظهار بندگي است. مجموعه اجزا و حرکات آن، تجلي تواضع و تسليم در برابر خداوند است. در عين حال، گراميداشت و جايگاه انسان و قدرت و توان او نيز در اين تکليف مورد توجه قرار گرفته است.
📍نماز، نماد تسليم و عبوديت در برابر خداوند است. اگر قرار باشد که هر انساني طبق خواسته خود عمل نمايد و آن را به جا بياورد، نه آن چيزي که خداوند از او خواسته، ديگر بندگي خداوند نمي شود.
👈پرسش از طریق شماره تلفن زیر :
📞 096400 👈
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
💎 او را در نظر داشته باش
🌹 هنر این است که انسان، منطقی حرف بزند، منصفانه حرف بزند، برای خاطر هوای نفْس حرف نزند، برای خاطر #جهات_شخصی حرف نزند، برای خاطر #قدرتیابی حرف نزند، خدا را در نظر داشته باشد
🔺انَّ السَّمعَ وَ البَصَرَ وَ الفُؤادَ کُلُّ اُولٰئِکَ کانَ عَنهُ مَسئولاً، بدانید خود این حرفی که میزنید، در روز قیامت عملی است که مجسّم میشود در مقابل شما، و خدای متعال مؤاخذه میکند، سؤال میکند؛
🍀 نمیشود هر حرفی را انسان بهخاطر میل دل خودش بزند
📚بیانات مقام معظم رهبری دامت برکاته در تاریخ ۹۶/۱۰/۰۶
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#نکته #خامنه_ای #اخلاقی #تمرین
✅پرسش:
آیا وضو گرفتن و ذکر گقتن هنگام وضو در روشويي سرويس بهداشتي ايرادي دارد؟
🌺پاسخ:
وضو گرفتن در فضای داخلی سرویس بهداشتی کراهت دارد. کراهت وضو به این معنا است که ثواب آن نسبت به وضویی که بیرون از فضای دستشویی گرفته شود کمتر است. نه به این معنا که اصلا ثواب ندارد و یا باطل است.
🔹کراهت وضو در دستشویی به خاطر ذکر گفتن در هنگام وضو و بی احترامی به ذکر نیست. چرا که ذکر گفتن در هر جایی مستحب است و حتی برای تخلی و در بیت الخلاء(سرویس بهداشتی) اذکاری وارد شده است.
👈پرسش از طریق شماره تلفن زیر :
📞 096400 👈
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی