⚔ تلاش برای مقابله با نهضت #تحریم_تنباکو
🔸 یکی از #حربه های شاه برای مقابله با نهضت تحریم میرزای شیرازی، مجبور کردن عالمان بزرگ بر کشیدن قلیان بود. به عنوان مثال شاه، به میرزای آشتیانی گفته بود اگر در مناظر عمومی قلیان نکشی از تهران تبعید خواهی شد. میرزای آشتیانی هم تبعید را بر شکستن نهضت تحریم ترجیح داد. اما مردم به میدان آمدند و اعتراضی چشمگیر علیه این تبعید کردند.
🔹 در تاریخ آمده: در سوم جمادیالثانی ۱۳۰۹، مردم پس از آگاهی از تصمیم میرزای آشتیانی مبنی بر خروج از دارالخلافه در منزل وی در محلهی سنگلج اجتماع کردند و از آنجا به سمت میدان ارگ و کاخ گلستان رفتند.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
⚔ تلاش برای مقابله با نهضت #تحریم_تنباکو 🔸 یکی از #حربه های شاه برای مقابله با نهضت تحریم میرزای
🔹 جالب آنکه در این حرکت اعتراضی، #زنان پیشاپیش مردان خطاب به شاه فریاد میزدند و نگرانی خود را نسبت به بیرون کردن علما از شهر اعلام میکردند.
🔸 زنان در فریادها و شعارهای خود تأکید میکردند که دولت قصد دارد دین آنها را از بین ببرد تا فرنگیان بر مردم سلطه یابند.
جماعتی که در شیراز و تهران با نیروهای نظامی شاه درگیر شدند زن و مرد با هم بودند. در شیراز زنی و دختر بچهای به ضرب گلوله پلیس شاه قاجار به شهادت رسیدند.
🔹 جان فوران دراینباره مینویسد: در تهران نیز #زنان در رویدادهای حساس ژانویه ۱۸۹۲ (۱۲۷۰) دخالت مؤثر داشتند.
(جان فوران، مقاومت شکننده، ص۲۵۴)
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
🔹 جالب آنکه در این حرکت اعتراضی، #زنان پیشاپیش مردان خطاب به شاه فریاد میزدند و نگرانی خود را نسبت
🏴 در این میانه، #انگلیسیها هم تلاش زیادی برای شکست نهضت تحریم کردند. از جمله اینکه با وعدههایی سعی داشتند ابتدا مصرفکنندگان داخلی و بعد تولیدکنندگان (کشاورزان) را علیه دلالان و تاجران، به جبهه خودشان اضافه کنند. اما مردم آنها را باور نداشتند و نپذیرفتند.
🔹 کنسول انگلیس وضعیت را اینطور گزارش میکند: «تبلیغات...آشکارا بر تمام جمعیت از فقیر تا غنی تاثیر خود را نهاده است.»
🔸 همچنین در این ایام زمزمههای جهاد علیه دستگاه نیز بالا گرفته بود و اعلامیههایی بدین مضمون منتشر میشد: «بر حسب حکم جناب حجتالاسلام، آقای شیرازی، اگر تا ۴۸ ساعت دیگر امتیاز دخانیات لغو نشود، یوم دوشنبه آتیه، جهاد است، مردم مهیا شوید.» عاقبت فشارها کار خود را کرد و شاه قاجار مجبور شد قرارداد را لغو نماید.
♦️ اما شاید برای شما جالب باشد که بدانید کمی بعدتر، این قراردادهای ننگین به شکل #چراغ_خاموش باز تکرار شد؛ هرچند نهضت تحریم با فتوای میرزای شیرازی جنبه نمادین یافت و مردم را به خودباوری رساند و زمینه مشروطه را فراهم ساخت.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
♦️ ۱۱ سال پیش، در چنین روزی، در پی دخالتهای مکارانهی #انگلیس، افرادی به سفارت استعمار پیر یورش بردند.
🔹 البته بنا بود رفتارهای روبه کهنهکار، به صورت دیپلماتیک توسط مقامات ایرانی پاسخ داده شود که آن حرکت احساسی عدهای، همه را غافلگیر کرد. حمله کنندگان گمان داشتند با این عملیات شبهتسخیری، انگلیس را ضربهفنی کردهاند، اما کلیت نظام، این حرکت را خطای فاحش و افتادن در تلهی آفساید تحلیل کرد و فاجعه رقمخورده را رسما محکوم نمود.
🔸 فاجعهای که بعدها انگلیس خسارتش را، ۲۷/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ (۲۷ میلیارد تومان) برای ما فاکتور کرد.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
♦️ ۱۱ سال پیش، در چنین روزی، در پی دخالتهای مکارانهی #انگلیس، افرادی به سفارت استعمار پیر یورش برد
📄 دراینباره تحلیل کوتاه رهبرانقلاب به شدت خواندنی است:
《در قضیه اخیر اشغال آن سفارت خبیث، احساسات جوانان درست بود ولی رفتنشان درست نبود. من اجتماعات دانشجوئی را تائید میکنم اما با تندروی در این اجتماعات مخالفم.》
۹۱/۵/۱۶
🔹 این یعنی احساسات درست، لزوما کنش درست نمیآفریند. لذا باید دستگاه بینشی و محاسباتی داشت و پیش از هر عملی، عاقبتاندیشی کرد. البته عاقبتاندیشی را نباید به مصلحتاندیشی(به معنای رایج) یا مآلاندیشی معنا کرد.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
♦️ در پنجم جمادی سال پنج یا شش هجری، چشمان سیاه دختری عرب، به آینهی جمال خدا، زهرای اطهر گشوده شد و با شکفتنش رسما علی را دختردار کرد تا اسمش را پیامبر برگزیند: «زینب»...زینت پدر.
🔹 نمودار زندگی آن بانو هم چیزی نیست جز همین بسط نام او. همانگونه که خداوند در وصف مسیح فرمود: ...يَا مَرْيَمُ إِنَّ اللَّهَ يُبَشِّرُكِ بِكَلِمَةٍ مِنْهُ، ای مریم خدا به تو بشارت میدهد کلمهای را، «زینب» هم کلمهای بود که خطبه شد. بسط یافت و سراسر عالم را گرفت. تا جایی که نگذاشت صدایی بالاتر از صدای پیامبر و صلای دین او باشد. آن هم به حکم آیتی الهی: لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ آوازهی خود را بلندتر از ندای نبی نپسندید(حجرات/٢).
🔸 این انعکاس صدای خدا و این پژواک آوازهی رسول مهربانی هم، باید از حُجُرات پیامبر برآید. از اندرونی خانهی وی. که بیت است و زینب اهل آن بیت. همین شد که زینب از کربلا #روایتی ساخت که عواطف تمام زنان و مردان تاریخ را برای ارادهای سترگ تحریک کرد. و آموخت میدانداری فقط به شمشیر زدن نیست که گاه لبهی برندهی کلامی، جهانی را به خط میکند و سامانی نو میبخشد.
🔹 اینجا دیگر نمیتوان از قصهی تاریخی ولادت زینب گفت، که او #احسنالقصص خداست در کتاب آفاق.
که زینب خودش #راوی_قصهای است که از آدم تا آخرین آدم، همه را گریانده، به وجد آورده و به حرکت خوانده.
🔸 اما این فرآیند کلمه تا خطبه شدن، این توسعهی حقانی و این تعالی رحمانی، این بسط وجودی از حروف به حرفها، این تحویل نام به آوازه و تبدیل اسم به مسمّی، این همه، البته حکایتی دارد شیرین و البتهتر به زبان ما درنیاید که قوارهی کلمات ما بر قامت کلمهی خدا هرگز راست نآید.
🔹 سلام بر زینب... سلام بر کلمهی خدا که امروز از دامان علی و فاطمه تلفظ شد. به امید آنکه تلقی زندگی ما و تلقین مرگ ما باشد.
#تقویم_تاریخی
#میلاد_حضرت_زینب
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
📅 به مناسبت ۱۱ آذر، روز جان باختن میرزا کوچکخان جنگلی، مجاهد و روحانی گیلانی با نام واقعی میرزا یونس استادسرایی که سالهای طولانی علیه ظلم و استعمار جنگید.
🔹 (درباره نام میرزاکوچک گفتهاند، چون پدربزرگ وی به میرزابزرگ شهرت داشت، میرزایونس را از کودکی با نام میرزاکوچک میشناختند و عاقبت همین نام شهره شد.)
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
📅 به مناسبت ۱۱ آذر، روز جان باختن میرزا کوچکخان جنگلی، مجاهد و روحانی گیلانی با نام واقعی میرزا یون
🤔 شاید اساسیترین سوال دربارهی زندگی نسبتا کوتاه و پرحادثهی میرزا این باشد که آیا او در سودای تجزیهطلبی بود؟
🔸 در اینباره نظرات پژوهشگران تاریخی متفاوت است اما شواهد عمدهای وجود دارد که وی هرگز تجزیهی ایران را نمیخواست و تلاش میکرد تا یک ایران گرفتار دشمن بیگانه و دوست دیوانه را نجات دهد و صرفا به قدر بضاعت، از پایگاه گیلان قیام کرده بود.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school