eitaa logo
قیام
28 دنبال‌کننده
20 عکس
7 ویدیو
0 فایل
قُلْ إِنَّمَا أَعِظُكُمْ بِوَاحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَ فُرَادَى ثُمَّ تَتَفَكَّرُوا سبأ/ ۴۶ یادداشت‌های یک عمله فرهنگ سیدمصطفی خاتمی @sedkhatami qiam.ir
مشاهده در ایتا
دانلود
مقتدر مظلوم 🔺دوازدهم بهمن این عکس و متن کوتاه را به‌صورت استوری منتشر کردم. گرچه مشابه این مضمون را درباره امام خمینی زیاد دیدم و شنیدم و به‌نظرم نکته خیلی تازه‌ای نبود، اما بازخورد زیادی داشت. امام خمینی گرچه قدرش هنوز برای ما ناشناخته است، اما به‌هرحال به دلایل مختلف مورد ستایش و تمجید مردم و نخبگان واقع شده است؛ در دوره رهبری ده ساله در جمهوری اسلامی هم خیلی از مخالفان چه آنها که از اساس مخالفت داشتند و چه آنها که با بعضی تصمیمات ایشان مخالف بودند، به‌دلیل محبوبیت بالای ایشان و مسائلی از این قبیل (که مسامحتاً به عنوان چهره کاریزماتیک از آن یاد می‌شود)، جرئت ابراز نداشتند. حالا می‌خواهم نکته دیگری بگویم. 💡اما آیت‌الله خامنه‌ای در دوره رهبریش (به‌ویژه در سال‌های آغازین) مسیری بسیار سخت را پیشِ رو داشته است. خیلی از سیاسیون خودشان را هم‌ردیف ایشان می‌دیدند؛ چه بسا در ذهنشان این بود که «آقای خامنه‌ای یکی، من هم یکی». طبیعتاً حرف‌شنوی و اطاعت‌پذیری اشخاص، نهادها و ساختارها از رهنمودهای رهبری نسبت به دوره امام بسیار کمتر شد. مسائل جدیدی پیش روی انقلاب و نظام واقع شد که گاهی به‌جهت پیچیدگی از جنگ تحمیلی هم شرایط سخت‌تری را ایجاد کرد. گرچه می‌دانم ممکن است برخی این سخن را نپسندند، اما شخصاً نظرم این است که در چنین شرایط و بستری و در مواجهه با موانع داخلی (بسیار بیشتر از آن چیزی که در برابر امام خمینی بود)، برایند مدیریتی دوره آیت‌الله خامنه‌ای امتیاز بالاتری نسبت به دوره زعامت حضرت امام خمینی می‌گیرد. البته اینکه ما سربازان قابلی نیستیم و از فرمانده، خیلی عقب‌تریم و در نتیجه خیلی از دغدغه‌ها و رهنمودهای او روی زمین مانده است، خودش یکی از شواهد مظلومیت این مرد بزرگ است. 🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.
جدایی امارات از آمریکا 🔺 به پیش‌نویس قطعنامه علیه درباره حمله به رأی ممتنع داد. شاید امارات تاکنون بعد از مهم‌ترین متحد در منطقه بوده است! 💡فارغ از خوب‌وبد تهاجم نظامی روسیه و نتایج کوتاه‌مدت آن، تحولات و آثار ناشی از این بحران در آینده مناسبات سیاسی جهان بسیار مهم و تعیین‌کننده است. 🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.
این گیجِ گنگ کیست!؟* چند نکته درباره حواشی طرح موسوم به صیانت 🔺یک ـ ساختار حاکمیتی کشور اغلب اوقات شخصیتی الکن، گنگ و سرگشته از خود نشان می‌دهد! گویی هیچ راه و مسیری برای گفتگو و مفاهمه با مردم نمی‌شناسد یا در دسترس ندارد. (بماند که برخی مؤثران همچون آقای عنابستانی تصویری به مراتب زشت‌تر و شخصیتی پرخاشگر و دیکتاتور از نظام می‌سازند.) فرض می‌کنیم طرح موسوم به صیانت، طرحی عالی، بی‌عیب و چنان‌که طرفدارانش ادعا می‌کنند فاقد مؤلفه‌های محدودکننده است. وقتی امثال منِ دلبسته انقلاب و نظام اسلامی، سرشار از ابهام و سؤال و نگرانی هستیم از طیف اصطلاحاً خاکستری چه توقعی می‌رود؟ چرا آقایان مدعی نتوانسته‌اند با مردم مکالمه و آنان را نسبت به این طرح اندکی اقناع کنند؟ کی قرار است عقلای قوم برای این لکنت و گنگی و بلاتکلیفی چاره‌ای بیندیشند؟ سرمایه اجتماعی و اعتماد اقشار مختلف نسبت به حاکمیت و نظام روزبه‌روز آب می‌رود و در نهایت تحیّر گویا کسی دل‌نگران نیست! 🔺دو ـ از دیگرسو نظام حاکمیتی، شخصیتی خنگ، گیج و ناآموزش‌پذیر از خود نشان می‌دهد. تا چه زمانی قرار است تجربه‌های قبلی بالکل نادیده گرفته شوند؟ تجربه ممنوعیت ویدئو و ماهواره، تجربه آبان۹۸ و شورش‌های بنزینی و تفاوت معنادار آن با آغاز طرح هدفمندی یارانه‌ها، تجربه برجام و غش‌وضعف رفتن برای آن و تصویب بیست‌دقیقه‌ایش، تجربه برخورد حذفی با برخی معارضان بی‌خطر و حتی منتقدان به ساختارها و عملکردها و نتایج عکس این برخوردها، تجربه شکست‌خورده گشت ارشاد، تجربه بارها آزموده‌شده سرکوب میدانی قیمت‌ها و ده‌ها تجربه ناموفق و حتی تلخ دیگر کِی قرار است به کار ساختارهای کشور بیاید؟ چه زمانی قرار است این تجربه‌های انباشته تحلیل و تبدیل به دانش شود و از تکرار مکرّرات و آزمون‌وخطا دست بکشیم؟ 🔺سه ـ عملکرد مجلس داعیه‌دار انقلاب در ماجرای طرح صیانت برای بار چندم به همه ما گوشزد می‌کند که وقتی ائتلاف‌ها و فهرست‌ها و رأی‌ها، نه از سر وحدت گفتمانی و صلاحیت‌ها که بر اساس بده‌بستان‌های پشت صحنه و گاوبندی جریانات سیاسی است، فرقی نمی‌کند مجلس در اختیار اصلاح‌طلبان باشد یا اعتدالیون یا اصولگرایان؛ نتیجه یکی است، نادیده گرفتن مردم و دعوا سر لحاف. مگر نه اینکه با تشر برخی منبری‌ها قرار بود مجلس شورای اسلامی آدم شود و به فرماندهی سردار دکتر خلبان (همان بولدوزر جهادی رینگ‌اسپورت) شفافیت به عنوان یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم اجرایی شود؟ حالا در همین مجلس به جای شفافیت به مبهم‌ترین شکل طرحی پخت‌وپز می‌شود که شائبه محدودیت شدید در مهم‌ترین ابزار مطالبه و شفافیت مردمی در آن جدی است. احیاناً تئوری‌پردازان جریان اصولگرا و لیست‌بندها نظری ندارند؟ * این یادداشت زمانی نوشته شد که تصویب کلیات طرح موسوم به صیانت در کمیسیون ویژه از سوی معاونت قوانین مجلس ابطال شد. گمانم این بود که قضیه از سوی عقلا فیصله داده شده است؛ اما افسوس که همچنان عده‌ای عزم جدی برای پیگیری این طرح دارند. 🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.
مرحوم آقای ری‌شهری برای من همواره یادآور تلاش خالصانه‌اش در ماجرای آقای منتظری و پرونده سیدمهدی هاشمی است. او زمانی به فرمان امام خمینی پرونده مهدی هاشمی را با جدّیّت و بدون اغماض پیگیری می‌کرد که آقای منتظری همچنان قائم‌مقام رهبری بود و با توجه به شرایط سلامتی امام هر لحظه احتمال داشت بیت قائم‌مقام به بیت رهبری تغییر نام پیدا کند. این را یکی از شخصیت‌ها هم به او یادآوری و توصیه به مصلحت‌اندیشی برای آینده خود کرده بود (گویا مرحوم مغروق). نقش آقای ری‌شهری در به نتیجه رسیدن این پرونده پیچیده و مهم، بسیار بزرگ بود. در نتیجه تأثیر جدی او و اقداماتش در فرایند عزل آقای منتظری از قائم‌مقامی رهبری و پیشگیری از فاجعه به قدرت رسیدن آقای منتظری و بیت او نیز غیرقابل انکار است. رحمت و رضوان خدا بر او باد. 🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.
خیانت به گفتمان زیارت به نظر من ماجرای کلاف سردرگم حضور زائران امام رضا در مشهد در نوروز ۱۴۰۱، تشت رسوایی طرح طاش و طاش‌اندیشان را از بام توهمات و ادعاهای پیچیده شده در زرورق توجیهات به‌ظاهر اقتصادی فروانداخت. حجم بالای زائرانی که به امید اقامت در اماکن ارزان‌قیمت، چادر و حتی خودرو به مشهد آمده بودند و حالا به دلیل برودت ناگهانی هوا، متحیّر و سردرگم ماندند نشان داد سیاست سودمحور و پول‌پرستانه در تجاری‌سازی زیارت و ساخت اماکن اقامتی گران‌قیمت برای ازمابهتران، توانایی پاسخگویی به نیاز زیارتی مشهد را ندارد. این الگوی ساخت‌وساز نه‌تنها نتوانسته نیاز واقعی زائر و مشهد را تأمین کند، بلکه خالی ماندن ده‌ها مجتمع تجاری در اطراف حرم مطهر و سطح شهر، میانگین ضریب اشغال پایین اماکن اقامتی در طول سال و در نتیجه عدم صرفه اقتصادی، معضلات پیچیده‌ای در حوزه‌های اقتصادی، مدیریت شهری و فرهنگی داشته است که از بدیهی‌ترین آثار این سیاست غلط است، اما هنوز برخی لجوجانه بر ادامه آن اصرار دارند. بافت حریم حرم از ساکنان واقعی و مساجد و حسینیه‌های فعال که به وقتش میزبان زائران بودند خالی شده است و حالا در شرایط تراکم زائر همه انگشت‌به‌دهان مانده‌اند که چه کنند. آفتاب پشت ابر نمی‌ماند و دیر یا زود ابعاد فضاحت به بار آمده عیان‌تر خواهد شد. 🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.
هفت قلم خاص از سیسمونی جنجالی ۱. یک هفته‌ای از افشای سفر خانواده آقای قالیباف به ترکیه می‌گذرد. سعی‌ام این است که تا از صحت خبری و ابعاد آن مطمئن نباشم، آن را بازنشر نکنم یا به آن نپردازم. الآن هم که این چند خط را می‌نویسم بیشتر از آنکه اصل ماجرا را هدف داشته باشم، برخی حواشی آن مدنظر است. ۲. هنوز و تا همین الآن، منطقی‌ترین واکنش از جانب نزدیکان آقای قالیباف متعلق به فرزندش الیاس قالیباف است که ضمن عذرخواهی از این اتفاق، اعلام کرد که شخص رئیس مجلس مخالف این سفر بوده و البته سفر برای خرید سیسمونی نبوده است. ۳. گویا آقای سیدمحمود رضوی جزء اولین کسانی است که افشای این سفر را طرح محافل امنیتی برای حذف یکی از رقبای سیاسی قلمداد کرد. از جمله در یادداشت ایشان آمده بود که کسی از بارداری دختر قالیباف مطلع نبوده است پس کار محافل امنیتی است. این یعنی تلویحاً تأیید ماجرای سیسمونی. (حالا اینکه سفر به قصد خرید سیسمونی بوده یا آنجا موقعیتش پیش آمده بحث دیگری است). ۴. واقعیتش اگر نزدیکان آقای قالیباف صرفاً موضوع را تکذیب یا به نحوی توجیه می‌کردند شخصاً می‌توانستم کم‌کم ماجرا را نادیده بگیرم، اما این حجم از توهین و تهمت به منتقدان و همچنین امنیتی کردن فضا و تلاش برای یارگیری (از دیگرانی که احتمالاً آنان هم باغچه‌شان کرم دارد!) هشداری جدی است برای آنکه بدانیم بر خلاف تلاشی که برای کوچک جلوه دادن قضیه می‌شود، با موضوع مهمی مواجهیم. ۵. بعضی دوگانه‌ای تصویر کرده‌اند میان شفافیت و افشاگری و اولی را خوب دانسته‌اند و دومی را بد و زشت. نخست آنکه فعلاً مجلسی که با شعار شفافیت رأی آورد بعد از دو سال همان وعده را هم عملی نکرده است. دوم اینکه اساساً این دوگانه غلط است. افشاگری نه تنها با شفافیت تعارضی ندارد بلکه مکمل و یاور آن است. ۶. فرض بگیریم در دولت و مجلس قبل مشابه چنین اتفاقی برای یکی از سران اعتدال یا اصلاحات از قبیل روحانی، لاریجانی، جهانگیری و... پیش می‌آمد (چنان‌که موارد مشابهی بود)؛ انصافاً واکنش رسانه‌های مدعی انقلاب و اصولگرایی و چهره‌های رسانه‌ای منتسب به آنان و تریبون‌داران این جریان چه بود؟ (چنان‌که شاهد بوده‌ایم). جز آنکه تا مدتی تقبیح و مطالبه پاسخگویی و استعفا و محاکمه ادامه داشت؟ (اینکه این حملات و مطالبات نتیجه‌ای داشت یا نداشت موضوع دیگری است، چنان‌که اکنون هم نتیجه خاصی نداشته است). نمی‌شود که آن زمان افشای فساد یا اشرافی‌گری مسئولان رده بالای کشور مصداق بصیرت و جهاد تبیین از سوی افسران جنگ نرم و نیروهای انقلابی باشد و حالا توطئه محافل امنیتی و حمله به اصل نظام از سوی «سگ‌های هار بی‌قلاده» و مشتی عدالت‌خوار تلقی شود! ۷. متأسفانه وقتی به همه چیز از منظر سیاسی و روابط گروهی و رفاقتی نگاه می‌کنیم، نتیجه می‌شود مصداق مثل «یک بام و دو هوا». این یکی از بدترین آفاتی است که جریان انقلابی را تهدید می‌کند، کور خود و بینای دیگران بودن. تصاویر این پست مصداقی از این استاندارد دوگانه است. 🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.
به نام پدر 🔺جناب آقای علم‌الهدی در خطبه‌های جمعه هفتم مرداد، مروری داشته است بر دیدار ائمه جمعه با رهبر انقلاب و سخنان ایشان. آقای علم‌الهدی حدود دو دقیقه درباره آن بخش از سخنان رهبری که به شاخصه‌های امام جمعه و الزامات این جایگاه مربوط می‌شود صحبت کرده است؛ آن هم صرفاً اشاره به یک نکته از این سخنان درباره لزوم رفتار پدرانه امامان جمعه. خلاصه اینکه آقای علم‌الهدی پس از توضیح وظیفه پدری امام جمعه، نکته دیگری از این مطالبه رهبری استخراج می‌کند که واقعاً عجیب است. مضمون کلام ایشان این است که مردم وظیفه دارند که از توهین و فحاشی و افترا به امام جمعه به عنوان پدر پرهیز کنند! 💡اینکه ایشان از میان آن همه نکات و شاخصه‌ها چرا فقط به یکی، تنها اشاه‌ای گذرا داشته است بماند. مانده‌ام ایشان چگونه می‌تواند مطالبه رهبری از خودش را به مردم برگرداند و از آن ابزاری برای طلبکاری از مردم بسازد؟ کسی موافق توهین و فحاشی و افترا نیست، اما اینکه شما چنین مطالبه‌ای را به نفع خود مصادره کنید هم از عجایب است. راستی انتقاد و تذکر به امام جمعه، در حکم توهین، افترا، فحاشی و در نتیجه ممنوع است؟ 🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.
🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.
🆔 @qiam_khatami 📣 اگر پسندتان بود، به دیگران معرفی و منتشر کنید.