درد فراق.mp3
1.37M
💠 درد فراق
🔸 علاقه امام به شاگردانشان شبیه #علاقه یعقوب به یوسف (سلام الله علیهما) است. یك بیان نورانی قرآن كریم در جریان ایشان نقل می كند كه مشابه همان جریان را امام صادق(ع) درباره شاگردانش دارد. در #فراق_یوسف، حضرت یعقوب آن قدر متأثّر شد كه شِكوه اش را به «الله» برد كه ﴿إِنَّما أَشْكُوا بَثِّی وَ حُزْنی إِلَی اللَّهِ﴾ همین شِكوه را وجود مبارك امام صادق دارد؛ وقتی شاگردانش را می دید، به خدا عرض می كرد: «أَشْكُو إِلَی اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَحْدَتِی وَ تَقَلْقُلِی . . . فَلَیتَ هَذِهِ الطَّاغِیةَ أَذِنَ لِی فَأَتَّخِذَ قَصْراً فِی الطَّائِفِ فَسَكَنْتُهُ وَ أَسْكَنْتُكُمْ مَعِی»؛ ای كاش این نظام طاغوت منصور عباسی اجازه می داد من مدرسه ای می ساختم و شما را هم در آن مدرسه جا می دادم و این علوم را به شما منتقل می كردم.
🔹چرا وجود مبارك یعقوب به یوسف دل بسته بود؟ برای اینكه او می توانست #جای_انبیا بنشیند و خودش از این نعمت طَرْفی ببندد.
▫️ وجود مبارك امام صادق هم وقتی شاگردانش را می دید، می فرمود من دست تنها و در خانهام هستم، با این شاگردان متعدّدی كه حضرت تربیت كرد! اینطور نبود كه نظیر مجالس كنونی باشد كه صد یا۲۰۰یا۳۰۰ نفر كمتر و بیشتر پای منبر حضرت باشند؛ حضرت دو نفر، سه نفر، چهار نفر در طی این سالیان متمادی تربیت كردکه چهار هزار نفر شده است!
🔹 بنابراین شما الآن خدا را شاكر باشید، #فرزندان_امام_صادق هستید! این دختران، این پسران هم شاگردان امام صادق اند و این معارف را از آنجا دارند یاد می گیرند...
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#روزدانشجومبارکباد
@qurantehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 کلیپ تصویری
💐🎙 #مقام_معظم_رهبری
💢موضوع:نصرت الهی...
@qurantehran
🔸حضرت آیتالله بهجت قدسسره:
📝 اگر از قرآن استفاده نمیکنیم برای آن است که یقین ما ضعیف است؛ ازاینرو، اگر خود امام علیهالسلام را هم ببینیم، تغییر در حال ما حاصل نمیشود، چنانچه عدهای در حال حضور به ائمه علیهمالسلام بد و ناسزا میگفتند!
📚 در محضر بهجت، ج٢، ص٢٨٠
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیر آیات ۸۹-۹۰ سوره #نمل
📚 مفسر: علامه طباطبائی (تفسیر المیزان)
🔹" مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيْرٌ مِنْها وَ هُمْ مِنْ فَزَعٍ يَوْمَئِذٍ آمِنُونَ"
🔸اين آيه و آيه بعدش تفصيلى است براى اجمالى كه در جمله" إِنَّهُ خَبِيرٌ بِما تَفْعَلُونَ" است، البته تفصيل از نظر اثر خبير بودن خدا، زيرا اثر آن جزاء است و مراد از جمله" مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيْرٌ مِنْها" اين است كه كسى كه عمل نيك كند جزايى دارد #بهتر از آن عمل نيك، چون عمل هر چه باشد مقدمه است براى مزد و جزاء، كسى با خود عمل كارى ندارد، هر عملى را انجام مى دهد براى نتيجه و اثر آن است، پس غرض و غايت هر عملى از مقدمه بهتر است.
🔹و از ظاهر سياق برمى آيد كه مقصود از فزع در جمله" وَ هُمْ مِنْ فَزَعٍ ..." فزع بعد از نفخه دوم صور است، نه نفخه اول، در نتيجه آيه شريفه همان معنا را مى دهد كه آيه" لا يَحْزُنُهُمُ الْفَزَعُ الْأَكْبَرُ وَ تَتَلَقَّاهُمُ الْمَلائِكَةُ هذا يَوْمُكُمُ الَّذِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ" در مقام آن است.
🔸"وَ مَنْ جاءَ بِالسَّيِّئَةِ فَكُبَّتْ وُجُوهُهُمْ فِي النَّارِ هَلْ تُجْزَوْنَ إِلَّا ما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ" 🔹كلمه" كبت" از كب به معناى به رو انداختن كسى است، پس در حقيقت عملى است كه بر شخص واقع مى شود، نه بر روى او و اگر نسبت آن را به روى آنان داده، از باب مجاز عقلى است و گر نه اصل آن" كبوا على وجوههم- بر رويها افتادند" بوده است.
🔸و استفهام در جمله" هَلْ تُجْزَوْنَ إِلَّا ما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ" استفهام انكارى است و معنايش اين است كه" لا تجزون الا ..."، يعنى جزا داده نمى شويد مگر #خودآن_عملى كه كرده ايد، خود آن عمل برايتان مجسم مى شود و گريبانتان را مى گيرد، پس هيچ ظلمى در جزاء و هيچ جورى در حكم نيست.
🔸اين دو آيه در مقام بيان طبيعت #حسنه و #سيئه است، طبيعتى كه از نظر #جزاء دارند، پس در اين دو آيه حكم كسى بيان شده كه فقط عمل نيك دارد، يا تنها عمل زشت دارد، اما كسى كه هم از آن اعمال دارد، و هم از اين، حكمش در اينجا بطور اجمال فهميده مى شود و اما تفصيلش در جاهاى ديگر آمده است.
@qurantehran
🎥 وقتیکه انسان حسابهاشو تسویه کنه، احساس می کنه وقتش کمه!!
🔹 ایت الله حائری شیرازی
در سوره حمد پس از بسم الله و بعد از «الحمد لله»، دوباره «الرحمن الرحيم» تکرار شده است. چرا؟
🔸 به این خاطر که رحمت، اساسی ترین مسأله در حضور قلب و توجه انسان است و تا رحمت الهی شناخته نشود، دریچه قلب انسان باز نمی شود.
🔹 از دلایلی که انسان از رحمت خدا مأيوس می شود، نشست و برخاست با غافلین است. در دعای ابوحمزه می خوانیم که «أو لعلك رأيتني في الغافلين فمن رحمتك آیستني»: «شاید در گروه غافلين من را دیده ای که از رحمتت مأيوسم کرده ای»! اگر انسان با غافلين باشد از رحمت خدا مأیوس می شود و اگر متوجه رحمت خدا شود، ذاکر می گردد.
🔸 عمر ما می گذرد و دیر یا زود به صف #گذشتگان می پیوندیم و این، زندگی بزرگ ماست. من چیزی مهمتر از این مطلب نداشتم که به شما بگویم.
🔹 حیات این نیست که امروز داریم و اینها مشکلاتی نیست که با آن دست به گریبان هستیم. رنج این نیست که امروز می کشیم و تلخی این نیست که امروز می چشیم. دشواری این نیست که ما می بینیم و عمر هم این نیست که ما می گذرانیم. اگر تلخی است، تلخی پس از مرگ است و اگر رنجی هست، رنج آنجاست و اگر لذتی هم انسان بچشد، لذت این جهانی نیست، بلکه لذت آنجاست.
🔸 چرا هنگامی که چاره از دست رفت، انسان متوجه مسئله شود؟
🔸 مسئله ای به این مهمی را چرا هنگامی بفهمیم که نتوانیم حل کنیم؟
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیر آیه ۷ ـ سوره مبارکه #عنکبوت
🎤: برگرفته از جلسات تفسیر ایت الله #جوادی_آملی(سایت اسراء)
🔹 ﴿وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَحْسَنَ الَّذِي كَانُوا يَعْمَلُونَ﴾
🔸 تاكنون چند بار اين مضمون در بحثهاي قبل گذشت و در آينده هم ممكن است مطرح بشود عمده آن است كه اين كلمه ﴿أَحْسَنَ﴾ افعل تفضيل است ولي افعل تفضيل گاهي با اضافه استعمال ميشود گاهي با «مِن» يك وقت ميگوييم «أفضل منه» يا «منهم» اين معنايش اين است كه برتر است و بهتر است يك وقت ميگوييم «أفضل الأنبياء كذا» يعني بهترين پيامبر اين عصر, بين «أفضل منهم» با «أفضلهم» خيلي فرق است. در اينجا فرمود: ﴿أَحْسَنَ الَّذِي كَانُوا يَعْمَلُونَ﴾ نه «أحسن من الذي كانوا يعملون» آن طوري كه معنا شد يعني #به_بهترين_اعمال آنها پاداش ميدهيم و آن طوري كه جناب زمخشري و همفكرانشان معنا كردند اين است كه بهترين جزا را به آنها ميدهيم. آن هم ممكن است با اين معنايي كه ذكر شده نزديك باشد ولي از نظر لفظ دور است اگر گفتيم ﴿وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَحْسَنَ الَّذِي كَانُوا يَعْمَلُونَ﴾ يعني آنها را به بهترين كاري كه كردند پاداش ميدهيم نه اينكه آنها را به بهترين پاداش، پاداش ميدهيم.
🔹در بحثهاي قبل اين مطلب گذشت كه بين ﴿عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ﴾ با #صالحان فرق است ﴿عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ﴾ كسانياند كه در مقام فعل، كارهاي خوب ميكنند كارهاي صالح انجام ميدهند، صالحان كسانياند كه به گوهر ذات رسيدند كه آن گوهر ذات، صالح است اگر درباره حضرت ابراهيم(سلام الله عليه) آمده است كه ﴿وَإِنَّهُ فِي الْآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ﴾ و اگر درباره سليمان(سلام الله عليه) در سورهٴ مباركهٴ «نمل» گذشت كه با اينكه داراي نبوّت است عرض كرد ﴿وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ﴾اين ناظر به آن است كه بعضيها به جايي ميرسند كه گوهر ذاتشان صالح است ديگر از آن به بعد لغزشي از اينها صادر نخواهد شد بر خلاف كساني كه در مقام عمل، صالحاند ممكن است ـ معاذ الله ـ لغزشهايي از اينها صادر بشود.
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیر آیه۱۴و ۱۵ـ سوره مبارکه #عنکبوت
🎤: برگرفته از جلسات تفسیر ایت الله #جوادی_آملی(سایت اسراء)
🔸فرمود نوح(سلام الله عليه) آمده 950 سال مردم را دعوت كرده, عدّهاي كفر ورزيدند. ما بساط همه را جمع كرديم و يك آيه و معجزه جهاني نشان داديم كه هميشه آن قصّه محفوظ است. اين كفرورزي آن خطر را هم در پيش دارد يعني مسئله معقول با مسئله تجربي تاريخي تأييد ميشود فرمود: ﴿وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحاً إِلَي قَوْمِهِ فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَاماً﴾ اگر از همان اول ميفرمود 950 سال ديگر استثنا نميخواست اما تعبير به ﴿ألْفَ﴾ تعبير جامعي است و اين كلمه يك كلمه جاندار است و استثناي پنجاه سال از عظمت آن كم نميكند تعبير به ﴿ألْفَ﴾ اين سهم را دارد.
🔹 كلمه ﴿سَنَةٍ﴾ تكرار نشده اول ﴿سَنَةٍ﴾ است بعد ﴿عَاماً﴾ نفرمود «الاّ خمسين سنة» يا نفرمود «ألف عاماً» يك جا ﴿سَنَةٍ﴾, يك جا ﴿عَاماً﴾ كه تكرار نشود
﴿فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَاماً فَأَخَدَهُمُ الطُّوفَانُ﴾ چرا؟ براي اينكه ﴿وَهُمْ ظَالِمُونَ﴾
🔸چون قصّه نوح مكرّر در قرآن بازگو شد و مبسوطاً ذكر شد ديگر درباره اين دو آيه ما بحثي نداريم
﴿فَأَنجَيْنَاهُ وَأَصْحَابَ السَّفِينَةِ وَجَعَلْنَاهَا آيَةً لِّلْعَالَمِينَ﴾
🔹چند كار است كه قرآن كريم از آنها به عنوان جهاني و جهانشمولي ياد ميكند 1⃣ جريان مريم و فرزندش(سلام الله عليهما) فرمود: ﴿وَجَعَلْنَاهَا وابْنَهَا آيَةً لِّلْعَالَمِينَ﴾ يك آيت جهاني است جريان مسيح و مادرش،
2⃣ جريان طوفان هم فرمود اين يك آيت جهاني است.
🔸چه اينكه در تمام قرآن يك جا فقط خدا #سلام جهاني دارد و آن براي #نوح(سلام الله عليه) است، اين تعبير ﴿فِي الْعَالَمِينَ﴾ در قرآن يكجاست آن هم مخصوص حضرت نوح است كسي كه تقريباً ده قرن تلاش و كوشش كرده پاداش جهاني مييابد ﴿سَلاَمٌ عَلَي نُوحٍ فِي الْعَالَمِينَ﴾ اينجا هم درباره سفينه نوح فرمود: ﴿وَجَعَلْنَاهَا آيَةً لِّلْعَالَمِينَ﴾
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیرآیه ۲۴ سوره مبارکه #عنکبوت
🎤: برگرفته از جلسات تفسیر ایت الله #جوادی_آملی(سایت اسراء)
🔸 ﴿فَمَا كَانَ جَوابَ قَوْمِهِ﴾ يعني قوم حضرت ابراهيم، حالا يا مسئولشان نمرود و آنها اين حرف را زد، درباريان امضا كردند يا مجمع شورايي اينها، جلسه مشورتي اينها همه اين حرف را زدند بالأخره يا زعيمشان گفته، ديگران پذيرفتند يا با هماهنگيِ هم اين تصميم را گرفتند؛ گفتند يا اعدام كنيد يا با آتش بسوزانيد و چون با آتش بسوزانيد هم مرگ است هم سوختن و عذاب اليم است، لذا تصميم نهايي اين بود كه وجود مبارك حضرت را به #آتش بسوزانند.
﴿إِلَّا أَن قَالُوا اقْتُلُوهُ﴾ يك عدّه نظرشان اين بود،
﴿أو حَرِّقُوهُ﴾ يك عدّه نظرشان «حرّقوا» بود.
سرانجام تصميم مشترك و نهايي اين بود كه ﴿حِرِّقُوهُ وَانصُرُوا آلِهَتَكُمْ﴾ كه در آيات ديگر است، همين كار را كردند اما؛
﴿فَأَنجَاهُ اللَّهُ مِنَ النَّارِ﴾ ذات اقدس الهي او را از آتش نجات داد.
🔸 آن روز درست است خبر مثل امروز سريعاً منتشر نميشد ولي وقتي خبر مهم باشد در كوتاهترين زمان كلّ خاورميانه را ميگيرد بالأخره اينها ناچار شدند بپذيرند كه وجود مبارك ابراهيم پديده الهي است ﴿إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ﴾
🔹 اما اگر كسي #ايمان نداشته باشد يا ميگويد #سِحر است يا ميگويد #شانس خوبي آورد و مانند اينها...
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیرآیه ۳۱ سوره مبارکه #عنکبوت
🎤: برگرفته از جلسات تفسیر ایت الله #جوادی_آملی(سایت اسراء)
🔸 دعاي حضرت لوط و گفتگوي فرشتگان با حضرت ابراهيم که خدا استجابت كرد.
🔹 استجابت خدا از كجا معلوم ميشود از اينجا كه فرمود: ﴿وَلَمَّا جَاءَتْ رُسُلُنَا إِبْرَاهِيمَ﴾ فرشتههاي الهي اول وارد محضر ابراهيم(سلام الله عليه) شدند چون خود لوط به حضرت ابراهيم وابسته بود، اين فرشتهها هم وارد محضر ابراهيم شدند و بشارت دادند كه ما ميخواهيم ريشه ظالمان را بركَنيم ﴿قَالُوا إِنَّا مُهْلِكُوا أَهْلِ هذِهِ الْقَرْيَةِ﴾ كه تبهكارانه زندگي ميكنند ﴿إِنَّ أَهْلَهَا كَانُوا ظَالِمِينَ﴾
🔸وجود مبارك ابراهيم عرض كرد شما اگر بخواهيد اين قريه را ويران كنيد لوط در آنجا زندگي ميكند آنها گفتند ما نه تنها ميدانيم لوط زندگي ميكند ميدانيم فرزندان او هم هستند و اگر كسي هم به او ايمان آورده باشد آنها را هم ميشناسيم و در خانواده او هم كسي است كه نبايد نجات پيدا كند او را هم ميشناسيم شما سفارش كردي كه ما لوط را نجات بدهيم ما اين چهار مطلب را به اطلاع شما ميرسانيم!
🔹 اين فرشته ها دو مأموريت داشتند يكي تبشير نسبت به ابراهيم (سلام الله عليه) يكي انذار نسبت به قوم لوط
🔸 گفتند: ﴿إِنَّا مُهْلِكُوا أَهْلِ هذِهِ الْقَرْيَةِ﴾ چرا، براي اينكه ﴿إِنَّ أَهْلَهَا كَانُوا ظَالِمِينَ﴾ اينها به انسانيّت، به دين، به شرف انسانيّت ستم كردند.
🔹 در جريان قوم لوط اگر واقعاً كسي حالا يا زن است يا مرد ، اگر مشكل غريزهاي دارد حتماً بايد #درمان بشود اينطور نيست كه درمان براي اين بيماري نباشد خيلي از بيماريهاست كه درمانش ناشناخته است اين بيان نوراني امام رضا(سلام الله عليه) را مرحوم كليني نقل كرده است «كلّما أحدث العباد مِن الذنوب ما لم يكونوا يعملون أحدث الله لهم من البلاء ما لم يكونوا يعرفون»: #گناهان_تازه، #عذابهاي_تازه ميآورد گناهاني كه سابقه نداشت اگر انجام دادند عذابهايي ميآيد كه اصلاً نميدانند از كجاست!
🔹اين تلازم هست انسان چيزي جداي از عالَم نيست همانطوري كه حوادث عالَم در انسان اثر ميگذارد اعمال انسان هم در رخداد عالَم بياثر نيست. چه بد چه خوب، بله زلزله امر طبيعي است اما چه وقت بيايد و كجا بيايد و چقدر بيايد نظمي دارد، حساب و كتابي دارد!
باران يك امر طبيعي است اما چه وقت بيايد و كجا بيايد و چقدر بيايد، حساب و كتابي دارد در روايات هست كه اگر مردم نالايق بودند ما به اين ابرها دستور ميدهيم باران را ببرد در دريا بريزد. اين طور نيست كه اعمال ما اثري نداشته باشد.
❌ #بيگانه هوس باطل دارد تحريم ميكند، اما كار به دست ديگري است #رازق ديگري است از #تحريم_هيچ_كاري ساخته نيست در صورتي كه ما در مسير #دين باشيم فرمود: ﴿وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَي آمَنُوا وَاتَّقَوا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّماءِ والارضِ﴾ زمين در اختيار خدا، آسمان در اختيار خدا، نيروها در اختيار خدا، فرمود مگر ديگري رازق است؟! اينها طبل باطل ميكوبند واقعش اين است.
فرمود اگر شما درست راه رفتيد ما همه نعمتها را به شما ميدهيم، اين سنّت الهي است.
🔸نکته:
يك وقت است كسي حمد ميخواند بيمار فوراً شفا پيدا ميكند آن يك #كرامت است اما اين حمدهاي ما هم يقيناً اثر دارد اين در پنج بخش اثر دارد؛
1⃣ خود بيمار متحيّر است به كدام پزشك مراجعه كند خداي سبحان با اين حمدها با اين توسلها با اين استشفاها فكرش را هدايت ميكند كه نزد كدام طبيب برود.
2⃣ اطبّا هم اينچنين نيست كه كاملاً به همه علوم آگاه باشند گاهي اشتباه ميكنند با يك «ببخشيد» ميخواهند مسئله را حل كنند رهبري و هدايت فكر طبيب به تشخيص مرض تصادفي نيست اين به بركت آن حمد است.
3⃣ اگر بيماري را تشخيص داد داروي معالجش چه چيزي هست گاهي اشتباه ميكند گاهي به مقصد ميرسد اينكه تصادف در كار نيست هدايت فكر طبيب به تشخيص داروي معالج به بركت آن حمد است.
4⃣ حالا وقتي كه اين سه كار تمام شد اين به كدام داروخانه برود كه خوشانصاف باشد، آن تاريخ مصرف گذشته را به او ندهد، اين حمد او را هدايت ميكند از كسي دارو بخرد كه دارويش تاريخ مصرف گذشته نباشد آن دارو مؤثر باشد
5⃣ حالا آورده كدام پرستار اشتباه نكند دارو را اشتباهی ندهد، كسي پرستاري او را به عهده ميگيرد يا خودش به عهده ميگيرد كه اشتباه نكند به موقع مصرف بكند.
6⃣ حالا ششم بماند كه دستگاه گوارش او را پذيراي درمان بكند قدم به قدم اين حمدها اثر دارد ما نبايد توقّع داشته باشيم حمدي كه خوانديم كار مسيحا(عليه السلام) را بكنيم.
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیرآیه ۳۹ و۴۰ سوره مبارکه #عنکبوت
🎤: برگرفته از جلسات تفسیر ایت الله #جوادی_آملی(سایت اسراء)
🔸 ﴿وَقَارُونَ﴾ اين قارون از قوم موسي بود جزء قبطيها نبود و متأسفانه بيراهه رفته بود.
🔹 ﴿وَقَارُونَ وَفِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَلَقَدْ جَاءَهُم مُّوسَي﴾ اول نام اينهاست بعد نام پيامبرشان با معجزات آمده،
اينها ﴿فَاسْتَكْبَرُوا فِي الْأَرْضِ﴾ ولي جلو نيفتادند اينها خيال كردند با زر و زور ميتوانند جلو بيفتند ولي ﴿مَا كَانُوا سَابِقِينَ﴾ كسي ما را نميتواند دور بزند از ما جلو بزند فرمود همه اينهايي كه ما قصههايشان را گفتيم خلاصه جمعبندي كنيم اين «فاء»، «فاء» نتيجه است ﴿فَكُلّاً﴾ از قوم #نوح گرفته تا قوم #فرعون ﴿أَخَذْنَا بِذَنْبِهِ فَمِنْهُم مَنْ أَرْسَلْنَا عَلَيْهِ حَاصِباً﴾ با سنگهاي آسماني آنها را از پا در آورديم
﴿وَمِنْهُم مَّنْ أَخَذَتْهُ الصَّيْحَةُ﴾ رعد و برق و مانند آن ﴿وَمِنْهُم مَّنْ خَسَفْنَا بِهِ الْأَرْضَ﴾ كه قارون بود ﴿وَمِنْهُم مَنْ أَغْرَقْنَا﴾ مثل قوم نوح و مثل قوم موسي هم فرعون را به دريا سپرديم هم طوفان نوح قومش را فرا گرفته ولي #جمعبندي_نهايي اين است كه #خدا به احدي #ستم_نكرد با «كان» هم ذكر فرمود ﴿وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيَظْلِمَهُمْ وَلكِن كَانُوا انفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ﴾
🔹«أعاذنا الله من شرور أنفسنا و سيّئات أعمالنا »
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیرآیه ۴۶ سوره مبارکه #عنکبوت
🎤: برگرفته از جلسات تفسیر ایت الله #جوادی_آملی(سایت اسراء)
🔸 جدال همان گفتگو و گفتمان ديني است.
🔹 فرمود با مسئولان #دينهاي ديگر #گفتگو بكن اما به نحو احسن، اگر تلاوت كردي آنها سؤالي كردند اشكالي كردند با آنها جدال نكن الّا به طريق احسن؛
1⃣ خوب حرف بزن
2⃣ حرفِ خوب بزن
3⃣ در خوب حرف زدن خوبتر را انتخاب بكن
4⃣ در حرفِ خوب زدن خوبتر را انتخاب بكن
🔸 فرمود بهترين #برهان را اقامه كن به بهترين روش،
﴿وَلاَ تُجَادِلُوا أَهْلَ الْكِتَابِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ﴾ يعني مبادا حرف سست بزني، حرف بيبرهان بزنيد، حرفي كه ممكن است عدّهاي بپسندند ولي معقول نيست، مطابق وحي نيست بزني! هيچ وقت اين كار را نكن. با احترام با آنها برخورد كن. ادب را رعايت بكن.
🔹دعوت قرآن به جدال و بيان محدوده آن:
بنابراين اصل #جدال، دعوت شده است و #كارانبياست و قرآن #امضا كرده مگر اينكه كسي در حوزه جدال، #ظالم باشد ﴿إِلَّا الَّذِينَ ظَلَمُوا﴾ يعني با ظالمان جدال نكنيد! چون اصل مشتركي نداريم.
خب اگر اصل مشتركي نداشتيم با چه چيزي جدال كنيم؟ ما با يك مقدمهٴ مقبول بايد قياس تشكيل بدهيم، مقبول باشد براي آن مُستشكِل يا سائل و معقول باشد براي ما وگرنه ميشود #جدال_باطل! ما كه نميخواهيم #ازهرراهي حق را ثابت كنيم ولو راه باطل، با راه باطل به حق نميشود رسيد. از راه صحيح ميتوان به حق رسيد پس اگر كسي در حوزه جدال، ظالم باشد مورد استثناست یعنی اصلاً #جدالپذير نيست.
@qurantehran
📇 خلاصه تفسیرآیه ۵۳ سوره مبارکه #عنکبوت
🎤: برگرفته از جلسات تفسیر ایت الله #جوادی_آملی(سایت اسراء)
🔹تفاوت استعجال قولي و فعلي کافران نسبت به عذاب
🔸مسئله #استعجال كه در دو بخش دنيا و آخرت تكرار شد، اگر اينها لساناً استعجال ميكنند خب اين #استهزاست.
اينها باور ندارند ممكن است برخيها كه شك داشته باشند ميگويند مقدمات عذاب اگر آمد ما ايمان ميآوريم آنجا شايد استعجال جدّي باشد اما اينها كه معتقدند كه اينها اساطير اوّلين است، استعجالشان به صورت مسخره است اين اگر قولي و لفظي باشد.
🔹 اما اگر كسي عملاً دارد #خلاف ميكند يك دورانديش عالِم فرزانه ميگويد اين به سرعت به طرف عذاب و سقوط ميرود اينكه فرمود: ﴿وَيَسْتَعْجِلُونَكَ بِالْعَذَابِ﴾ يعني كارِ اينها باعث نزول عذاب است به صورت سريع،
🔸پس اگر قولي باشد صِبغه استهزا دارد براي اينكه آنها معتقد نيستند مگر آنها كه شك داشته باشند اگر فعلي باشد آن عالِم فرزانه ميگويد اينها به سرعت به طرف عذاب دارند ميروند ﴿وَيَسْتَعْجِلُونَكَ بِالْعَذَابِ﴾.
🔹 و اين پيشنهاد كه عذاب بياوريد جوابش اين است كه بايد به اذن خدا باشد ولي عذاب ميآيد اينطور نيست كه حالا شما را رها بكند ﴿وَلَيَأْتِيَنَّهُم بَغْتَةً وَهُمْ لاَ يَشْعُرُونَ﴾.
@qurantehran