♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
0⃣9⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹پیام های آیات ۹۳-۹۲ سوره نمل از تفسیر نور
۱- آورنده ی قرآن،باید خود نیز اهل تلاوت باشد. «أَتْلُوَا الْقُرْآنَ»
۲- مهم ترین مأموریّت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بعد از توحید،تلاوت آیات الهی بر مردم است. «أَتْلُوَا الْقُرْآنَ»
۳- محور تبلیغ باید قرآن باشد. أَنْ أَتْلُوَا الْقُرْآنَ فَمَنِ اهْتَدی ...
۴- وظیفه ی مبلّغ،رساندن حقایق به مردم است،پذیرش یا عدم پذیرش،مربوط به خود آنهاست. أَنْ أَتْلُوَا الْقُرْآنَ فَمَنِ اهْتَدی ... وَ مَنْ ضَلَّ
۵- تلاوت قرآن،مقدّمه ی هدایت است. «أَتْلُوَا الْقُرْآنَ فَمَنِ اهْتَدی»
۶- سود و زیان ایمان یا کفر مردم،به خود آنها برمی گردد. «لِنَفْسِهِ»
۷- پیامبر مسئول گمراه شدگان نیست. «فَقُلْ إِنَّما أَنَا مِنَ الْمُنْذِرِینَ»
۸- رسالت الهی،لطفی است که باید برای آن شکر کرد. إِنَّما أُمِرْتُ ... وَ قُلِ الْحَمْدُ لِلّهِ
۹- مهلت های الهی را نشانه ی غفلت خداوند نگیرید. «وَ ما رَبُّکَ بِغافِلٍ»
۱۰- نظارت دائمی خداوند،از شئون ربوبیّت اوست. «وَ ما رَبُّکَ بِغافِلٍ»
۱۱- انسان در برابر اعمال خویش مسئول است. «وَ ما رَبُّکَ بِغافِلٍ عَمّا تَعْمَلُونَ»
۱۲- از کفر و شرک مخالفان نگران نباش. «وَ ما رَبُّکَ بِغافِلٍ عَمّا تَعْمَلُونَ»
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🟢به كارگيري #روش_درست در گفتگو و دفاع از #حق
🌴امام #هادي (ع) ميفرمايد:
«ان الظالم الحالم یكاد ان يعفي علي ظلمه بحلمه، و ان المحق السفيه يكاد ان يطفي نور حقه بسفهه؛ همانا ستمكار بردبار چه بسا كه به وسيله حلم و بردبارياش از ستمش گذشت شود، و كسي كه بر حق است اما نابخرد است چه بسا كه به واسطه نابخردي و سفاهت خود نور حق خويش را خاموش كند»
(تحف العقول، كوتاه سخنان امام هادي(ع)).
بيان #حق و تبليغ دين و معنويت روشها و #راهكارهاي_خاص خود را دارد،خداوند تعالي در آيهاي شكوهمند به زيبايي هر چه تمامتر بر اين نكته تاكيد ميورزد: «با حكمت و #اندرز_نيكو به راه پروردگارت دعوت كن و با آنان با شيوهاي كه نيكوتر است مجادله نماي» (نحل/125).
🔸خداوند تعالي در جاي ديگر به انبياي خود موسي و هارون ميگويد: « به سوي فرعون برويد كه او به سركشي برخاسته، و با او به #نرمي سخن بگوييد، شايد كه پند پذيرد يا بترسد» (طله/42-44).
🌱و باز علت همه موفقيت پيامبرش را #نرمخويي و #خوشرويي و انتخاب روشي مناسب ميشمارد و ميفرمايد: «پس به بركت رحمت الهي با آنان نرمخو و مهربان شدي، و اگر تند خو و سختدل بودي قطعا از پيرامون تو پراكنده ميشدند» (آل عمران/159).
✅اين پيام واضح و روشن قرآن مجيد است كه هر كس ميخواهد از حق و دين و معنويت دفاع كند موظف است كه از روشي درست استفاده كند والا در واقع به جاي دفاع از آن با آن مبارزه كرده و به آن لطمه زده است.
🌱🌱اين پيام روشن را امام هادي(ع) در حديث فوق به شكلي ديگر بيان كرده است. آن حضرت ميفرمايد كه ممكن است كه ظالم غاصبي، روشي درست در پيش بگيرد و با بردباري و حلم برخورد كند و از خشونت و تندي پرهيز كند وهمين باعث شود كه ظلم و ستم او ناديده گرفته شود. . اما در سوي ديگر ممكن است كسي موضع حقي داشته باشد و از #حق دفاع كند، اما روش و شيوهاي نامناسب در پيش بگيرد و سفيهانه و نابخردانه برخورد كند و همين روش نادرست او به موضع حق او نيز لطمه بزند و باعث شود كه ديگران به حقانيت موضعش توجه نكنند يا آن را باطل بينگارند.
▪▪اما بايد با كمال تأسف بيان كنيم كه اگر مطلوب متون ديني ما چنين چيزي است،
👈جامعه ما نياز به #تحولي عظيم و عميق دارد. حتي #ادبيات_عالمان بزرگ ما نياز به اصلاحات جدي دارد. هرگز اين زيبنده نيست كه يك عالم طراز اول شيعه درباره سران اديان یا مذاهب ديگر الفاظ زشت و درشت به كار برد.
♦️♦️به كار بردن الفاظ نادرست در ميان #ائمه_جمعه و #خطبا و واعظان به امري متعارف تبديل شده است.
ما بايد حتي درباره ملحدان با #ادبيات_زيبا #سخن بگوييم و تنها انديشه انان را با استدلال محكم نقد و يا رد كنيم. سنت و سيره ائمه اطهار اين بوده و حتي مخالفان، آنان را به چنين چيزي ميشناختهاند.
عالمان دين بايد در مقابل كساني كه مدعي ارائه و تبليغ مذهب و دفاع از آن هتسند ولي روشي نفرتانگيز در پيش گرفتهاند موضع بگيرند.
🔻به هر حال #حركات و #سخنان_نادرست و #برخوردهاي_ناشايست هر چند در #دفاع_از_دين و حقيقت و معنويت صورت گيرد، قطعا #زيانبار است و به اين امر لطمه ميزند.
👈بيان #دين و #معنويت و تبليغ آن و #دفاع از آن حتما بايد با #روشي_درست و #پسنديده صورت گيرد و روشهاي نادرست و نابخردانه غير از زيان و ضرر چيز ديگري در پي ندارد. بهترين تبليغ از دين اين است كه ما با اعمال و #اخلاق_نيكوي خود جهانيان و نيز جوانان خود را جذب كنيم، چرا كه به ما گفته شده است:
🌹«كونوا دعاة الناس بغير السنتكم» مردم را با غير زبانهايتان دعوت كنيد.
🖊دكتر سليماني
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
يَا مَنْ يُعْطِى الْكَثِيرَ بِالْقَلِيلِ،يَا مَنْ يُعْطِى مَنْ سَأَلَهُ،
ای آنکه در برابر عبادت اندک مزد بسیار عطا میکند، ای آنکه به هرکه از او بخواهد میبخشد،
بخشی از دعای ماه رجب
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_نساء آیات 80 تا 86
📄#صفحه_91
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_91
❇️حتي #پيامبر هم موظف به اجبار مخالفان در #پيروي از دستوراتش نيست
💠مَّن يُطِعِ الرَّسُـولَ فَقَدْ أَطَاعَ اللَّهَ وَمَن تَوَلَّى فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظًا
🌱هر كس از اين فرستاده [=پيامبر] اطاعت كند، پس [توسط او] از خدا اطاعت كرده است و هركس [از اطاعت او] روي برتابد، ما تو را [در نقش] نگهبان آنان [=مراقب بر اجراي شريعت] نفرستاديم. نساء:80
🔹انسان، مختار است، نه مجبور. مَنْ يُطِعِ ... وَ مَنْ تَوَلَّى
🔹وظيفهى پيامبران، تبليغ است، نه تحميل. «وَ مَنْ تَوَلَّى فَما أَرْسَلْناكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظاً»
🔹اطاعت از #اوامر_حكومتى پيامبر واجب است. (مراد از اطاعت رسول، فرمانهاى حكومتى اوست، وگرنه اطاعت از دستورات الهى كه با بيان رسول ابلاغ مىشود، اطاعت از خداست نه رسول.)
🔹سپس می فرماید: «اگر کسانی سرپیچی کنند و با دستورات تو به مخالفت برخیزند مسؤولیتی در برابر اعمال آنها نداری و موظف نیستی که به حکم اجبار آنها را از هر خلافکاری بازداری، وظیفه تو تبلیغ رسالت و امر به معروف و نهی از منکر و راهنمایی افراد گمراه و بی خبر است» (وَ مَن تَوَلّی فَما أَرسَلناکَ عَلَیهِم حَفِیظاً).
🔹7 بار در قرآن به پيامبر(ص) هشدار داده شده و آن رسول نيز آن را به مردم ابلاغ فرموده که پاسدار مردم نيست و خدا وکالت بندگان را به او نسپرده است (انعام 66 (6:66) و 107 (6:107) ، يونس 108 (10:108) ، زمر 41 (39:41) ، شوري 6 (42:6) ، اسراء 54 (17:54) ، فرقان 43 (25:43) ). شگفتا، خدا چنين اجازهاي حتي به پيامبر عظيمالشأنش نداده است.
📚تفاسير نور نمونه و بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_91
❇️پخش #اخبار و #شايعات بدون #استعلام از اگاهان،نشانه بي تعهدي به سلامت و امنيت جامعه است
💠وَ إِذا جاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذاعُوا بِهِ وَ لَوْ رَدُّوهُ إِلَى الرَّسُولِ وَ إِلى أُولِي الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذِينَ يَسْتَنْبِطُونَهُ مِنْهُمْ نسا«83»
🌱هنگامى كه خبرى (و شايعهاى) از ايمنى يا ترس (پيروزى يا شكست) به آنان (منافقان) برسد، آن را فاش ساخته و پخش مىكنند، در حالى كه اگر آن را (پيش از نشر) به پيامبر و اولياى امور خود ارجاع دهند، قطعاً آنان كه اهل درك و فهم و استنباطند، حقيقت آن را در مىيابند.
🔹در این آیه به یکی دیگر از اعمال نادرست #منافقان و یا افراد ضعیف الایمان اشاره کرده، می فرماید: «آنها کسانی هستند که هنگامی که اخباری مربوط به پیروزی و یا شکست مسلمانان به آنان برسد، بدون تحقیق، آن را همه جا پخش می کنند»زیرا بسیار می شود که این اخبار، بی اساس بوده و از طرف دشمنان به منظورهای خاصی جعل شده و اشاعه آن به زیان مسلمانان تمام می گردد.
«در حالی که اگر آن را به پیامبر و پیشوایان- که قدرت تشخیص کافی دارند- بازگردانند، از ریشه های مسائل آگاه خواهند شد»
🔹اسلام صریحا هم با «شایعه سازی» مبارزه کرده و جعل و دروغ و تهمت را ممنوع می شمارد و هم با نشر #شایعات، و آیه فوق نمونه ای از آن است.
👈تعلّق خاطر به يك جمع و احساس تعهّد و مسئوليت در قبال سرنوشت آنان، مرز ميان خودخواهي و مردم دوستي است. منافقون از آنجايي كه به خاطر مصلحت زندگي مادّي خود به جامعة اسلامي پيوسته بودند و به ظاهر ادّعاي همفكري ميكردند، اهميتي به بازتاب رفتارشان در ميان مجتمع ايماني نميدادند و تعهّد تشكيلاتي در ارتباط با مسئولان و متصدّيان امر را رعايت نميكردند.
🔹اين نقطه ضعف، مختص مردم معاصر پيامبر نيست، در جوامع متكثّر امروزي نيز، به خصوص در جوامع استبداد زده كه امكان انسجام ملت در قالب نهادهاي مدني و احزاب سياسي اكثراً توسط دستگاههاي امنيتي و اطلاعاتي سلب ميشود، بيتفاوتي نسبت به ديگران و پرداختن به خانه و زندگي شخصي عموميت پيدا ميكند و بيشتر مردم حتي به شركت در انتخابات و مشاركت در ادارة امور جامعه رغبتي چندان نشان نميدهند.
📚تفسير نمونه و بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
1⃣9⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹نکات تفسیری سوره نمل از تفسیر مرحوم جمال گنجه ای
۱- ترجیع بندِ «اَ اله مع الله» و جواب متفاوتِ آن در هر زمینه ای
در آیه ۶۰ که زمینه سخن آفرینش آسمانها وزمین و فروفرستادن باران و رویش گیاهان است جواب ترجیع بند را «بد اختیاری» دانسته، و این مفهوم است، زیرا مواردِ ذکر شده از لحاظ انحصار در خداوند چنان در نزد همگان عیان بوده که شریک تراشی فریاد آشکار از لج و سوء اختیار را در خویش دارد.
در آیه ۶۱ مواردی مطرح شده که به وضوح موارد آیه ۶۰ نیست و درک آنها «علم»ی میخواهد.
در آیه ۶۲ مواردی مطرح شده که درک آنها نیاز به «تجربه شخصی» دارد و کسی که در گرفتاریی گیر کرده و رفع آن را از خداوند میخواهد با «زبان خواهش»ش فقط او را مخاطب قرار میدهد، و هرکسی تجربه هائی از این نوع دارد، و لذا اغلب که پس از رفع گرفتاری رفتاری مغایر آنچه که در حال گرفتاری داشتند بروز میدهند، در مورد آنان فراموش کردنِ تذکری را که یافته بودند مطرح میفرماید.
همچنین است ظرائفی که در انتهای آیه های ۶۳ و ۶۴ اشاره فرموده که خودتان با روشی که ما در باره آیات ۶۰ و ۶۱ و ۶۲ عرض کرده ایم ادامه دهید.
ادامه دارد....
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
⁉آيا كشف حجاب،مجازات #شلاق دارد؟
معيار جرم بودن و وضع مجازات چيست؟
🛑قسمت اول:
♦️"در باب پیشگیری از #جرم، فلسفهای داریم و آن اینکه #مجازات و کیفر، وسیلۀ #پیشگری از جرم شود ولی اگر کاری کنیم که بخشی از جامعه به انجام دادن جرم تشویق و وادار شوند، این نوع مجازات بازدارندگی ندارند، بلکه وهن به قانون است.
🖌 امام خميني ره در بحث امر به معروف و نهی از منکر در کتاب «تحریر الوسیله» میگوید:
اگر #نهی_از_منکر و رفتاری، باعث #وهن به اسلام و شریعت شود، این کار #حرام است؛ چون به اسلام و قانون وهن میشود.
👈 اینکه میبینید عدهای از علمای اسلام نسبت به دخالت دولت در مسئله #الزام_حجاب #موضع میگیرند، برخی الزام حکومت را ضروری نمیدانند و برخی میخواهند بگویند که اگر مجازات، باعث پیشگیری از مجازات شود، کار لغوی است و موجب وهن به شریعت میشود.
پس جرم زدائی و شیوه مجازات و لغویت و وهن به شریعت چهار مسأله در باره این موضوع است،
داوری در باره این موضوع با قاضی نیست. بلكه با
افکار عمومی جامعه و فقها و حقوق دانان است. حال شما میخواهید که او کاری نکند اما عمداً این کار را انجام میدهد.
✅ در کتاب «قلمرو اجرای شریعت» تصریح کردهام که ما دلیل شرعی بر #برخورد با افراد#تارک_حجاب نداریم. اما اگر فرض کنیم که #برداشتن_روسری جرم است و این جرم نیازمند #مجازات است و اگر دیدیم که مجازات خانمی که روسری خود را برداشته باعث پیشگری نمیشود آیا مجازات کردن درست است یا نه؟ یا چنین مجازاتی لغو است یا نه؟
🖌امام ره در جرم هایی مانند مجازات #زنای محصنه که فقها سنگسار دانسته (البته سنگسار در قرآن نیامده است) برخی از قضات به ايشان میگفتند که به هر حال سنگسار باید اجرا شود، اما امام میفرمود:
👈 #سنگسار نکنید، چون این کار در #افکارعمومی، شنیع و زشت است. یعنی افکار عمومی در اینکه کاری کنیم یا کاری نکنیم، تأثیرگذار است. یعنی نقش افکار عمومی اینجا مهم است.
♦️ افکار عمومی برخی جرمها را جرم نمیداند، وقتی که جرم نمیداند باید #کار_فرهنگی شود تا به یک رفتار تبدیل ناهنجاری گردد. برای نمونه درباره بستن کمربند در رانندگی آن قدر کار فرهنگی انجام شد تا مردم به این نتیجه رسیدند، این کار مفید و لازم است؛ اما مردم درباره #ماهواره یا #فیلترشکن، چنین تلقی پیدا نکردند. لذا افکار عمومی مردم و فرهیختگان نپذیرفتند که داشتن فیلترشکن جرم است، ولو اینکه قانونگذار چنین قانونی وضع کرده باشد. لذا ممکن است مسئولی بگوید اگر قرار باشد #فیلترشکن فروخته شود چرا خود ما این کار را نکنیم؟ یعنی همان کسی که داشتن فیلترشکن را #جرم دانسته، میگوید که ما باید خودمان فیلترشکن را بفروشیم! بنابراین عرف جامعه داشتن فیلترشکن را جرم نمیداند و این مسئله از تعارضهایی است که بر جرمخیزی بسیار تأثیرگذار است.
👈لذا امروزه قانون ممنوعیت داشتن ماهواره عملاً #لغو و بیهوده شده است و تعداد زیادی از مردم ماهواره دارند. آن همه برداشتن ماهواره و سختگیری نتیجه نداشت.
👈مشابه این قوانین را در سالهای اخیر، زیاد داریم؛ به گونهای که وضع قانون باعث سبک شدن و #وهن_به_قانون شده است. حال، اگر خدای نکرده این کارها به عنوان اسلام باشد، زشتی آن بدتر و #وهن_به_دین است."
🖌ايت الله ايازي در گفتگو با سايت جماران
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
لِلَّهِ كَتَبَ عَلى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ
براى خداوند است كه بر خود، رحمت را مقرّر كرده است.
انعام/١٢
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_نساء آیات 87 تا 91
📄#صفحه_92
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_92
❇️استقبال از پیشنهاد #صلح
💠إِلَّا الَّذِينَ يَصِلُونَ إِلَى قَوْمٍ بَيْنَكُمْ وَبَيْنَهُم مِّيثَاقٌ أَوْ جَاءُوكُمْ حَصِرَتْ صُدُورُهُمْ أَن يُقَاتِلُوكُمْ أَوْ يُقَاتِلُوا قَوْمَهُمْ وَ لَوْ شاءَ اللَّهُ لَسَلَّطَهُمْ عَلَيْكُمْ فَلَقاتَلُوكُمْ فَإِنِ اعْتَزَلُوكُمْ فَلَمْ يُقاتِلُوكُمْ وَ أَلْقَوْا إِلَيْكُمُ السَّلَمَ فَما جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ عَلَيْهِمْ سَبِيلًا نساء:90
🌱(بكشيد منافقان همكار با دشمنان را) مگر كساني كه به قومي بپيوندند كه ميان شما و آنان پيماني [از همزيستي مسالمتآميز] برقرار است، يا آنكه [با اين اعلام موضع و تعهّد] نزد شما آيند كه از جنگ با شما يا با قوم خود به تنگ آمدهاند [و ميخواهند موضع بيطرفانه اتخاذ نمايند، در اين صورت كاري به آنها نداشته باشيد]، مگر كسانى (از منافقان) كه به قومى پيوستهاند كه ميان شما و آن قوم پيمانى است، يا (كسانى كه) نزد شما مىآيند در حالى كه سينههاشان از جنگ با شما يا قوم خودشان به تنگ آمده است (و اصلًا حال جنگ با هيچ طرفى را ندارند و اين بىحوصلگى آنها لطف خداست) زيرا اگر خداوند مىخواست آنان را بر شما مسلّط مىكرد و آنان با شما مقاتله مىكردند.
پس اگر آنان از شما كناره گرفته و با شما نجنگيدند و پيشنهاد صلح و سازش دادند، خداوند براى شما راهى براى تعرّض و جنگ با آنان قرار نداده است.
👈به دنبال دستور به شدت عمل در برابر منافقانی که با دشمنان اسلام همکاری نزدیک داشتند، در این آیه دستور می دهد که دو دسته از این قانون مستثنا هستند:
🔹«آنها که با یکی از هم پیمانان شما ارتباط دارند و پیمان بسته اند» (إِلَّا الَّذِینَ یصِلُونَ إِلی قَومٍ بَینَکم وَ بَینَهُم مِیثاقٌ).
🔹«کسانی که از نظر موقعیت خاص خود در شرایطی قرار دارند که نه قدرت مبارزه با شما را در خود می بینند، و نه توانایی همکاری با شما و مبارزه با قبیله خود دارند» (أَو جاؤُکم حَصِرَت صُدُورُهُم أَن یقاتِلُوکم أَو یقاتِلُوا قَومَهُم).
🔹به پيمانهاى نظامى حتّى با كفّار، بايد احترام گذاشت. «بَيْنَكُمْ وَ بَيْنَهُمْ مِيثاقٌ»
🔹در جنگها، به كسانى كه اعلام بىطرفى مىكنند، متعرّض نشويد. «حَصِرَتْ صُدُورُهُمْ أَنْ يُقاتِلُوكُمْ أَوْ يُقاتِلُوا قَوْمَهُمْ»
🔹جهاد اسلام براى سلطه و تحميل عقيده نيست، بلكه براى دفع شرّ و موانع است. پس اكنون كه آنان از شما دست برداشتهاند شما تعرّض بر آنان نكنيد و اگر متعرّض شويد ممكن است خداوند به آنان نيرو دهد و شما را قلع و قمع نمايند. وَ لَوْ شاءَ اللَّهُ ... لَسَلَّطَهُمْ ...
🔹به انگيزههاى صلحطلبانه و تقاضاى آتش بس، احترام بگذاريد. چون در اسلام، صلح اصل است و جنگ، در صورت ضرورت مجوّز دارد. فَإِنِ اعْتَزَلُوكُمْ فَلَمْ يُقاتِلُوكُمْ ... فَما جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ عَلَيْهِمْ سَبِيلًا
🔹تنها پيشنهاد صلح از سوى دشمن كافى نيست، براى اطمينان، ترك جنگ و القاى سلام لازم است. «فَلَمْ يُقاتِلُوكُمْ وَ أَلْقَوْا إِلَيْكُمُ السَّلَمَ»
📚تفاسير نمونه و نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_92
❇️با #منافقاني كه به سمت دشمن شما غش ميكنند و به تعرض و ازار خود ادامه ميدهند و اهل صلح نيستند،مبارزه كنيد
💠سَتَجِدُونَ آخَرِينَ يُرِيدُونَ أَن يَأْمَنُوكُمْ وَيَأْمَنُوا قَوْمَهُمْ كُلَّ مَا رُدُّوا إِلَى الْفِتْنَةِ أُرْكِسُوا فِيهَا فَإِن لَّمْ يَعْتَزِلُوكُمْ وَيُلْقُوا إِلَيْكُمُ السَّلَمَ وَيَكُفُّوا أَيْدِيَهُمْ فَخُذُوهُمْ وَاقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأُولَئِكُمْ جَعَلْنَا لَكُمْ عَلَيْهِمْ سُلْطَانًا مُّبِينًا نساء:91
🌱گروه ديگري [از منافقان] را خواهيد يافت كه ميخواهند از شما و نيز از قوم خود [=مكّيان] در امان باشند [آنها جهتگيري معيّني ندارند، ولي آلت دست واقع ميشوند و نان را به نرخ روز ميخورند. اين گروه] هرگاه به سوي فتنه كشيده شوند [=مورد تحريك و تطميع مشركان قرار گيرند]، با سر در آن سقوط ميكنند. پس اگر از [تعرّض به] شما كناره نگرفتند و از در مسالمت با شما درنيامدند و دست از شما برنداشتند، پس هركجا [كه با مهارت] به كمينگاه آنها دست يافتيد، دستگيرشان كنيد و بكشيد، و [تنها] همينها هستند كه ما براي شما عليه آنان دليلي آشكار قرار دادهايم.
🔷سزای آنها که #دو_دوزه بازی می کنند
در اینجا با دسته دیگری از منافقان رو برو می شویم که درست در مقابل دسته ای قرار دارند که در آیه پیش دستور صلح نسبت به آنها داده شده بود، آنها کسانی هستند که می خواهند برای حفظ منافع خود در میان مسلمانان و مشرکان آزادی عمل داشته باشند و برای تأمین این نظر، راه خیانت و نیرنگ پیش گرفته، با هر دو دسته اظهار همکاری و همفکری می کنند، و به همین دلیل «هنگامی که میدان فتنه جویی و بتپرستی پیش آید همه برنامه ها آنها وارونه می شود و با سر در آن فرو می روند» اینها درست بر ضد دسته سابقند.
🔷سپس در جمله بعد سه تفاوت برای آنها می شمرد، می فرماید: «اگر آنها از درگیری با شما کنار نرفتند و پیشنهاد صلح نکردند و دست از شما برنداشتند«هر کجا آنان را یافتید اسیر کنید و در صورت مقاومت به قتل برسانید» (فَخُذُوهُم وَ اقتُلُوهُم حَیثُ ثَقِفتُمُوهُم).
📚تفسير نمونه
🔷تفاوت اين گروه از منافقان با گروه قبلي در فقدان ابتكار عمل و اختيار و ارادة شخصي است. گروه قبلي تلاش و تحرّك و آمد و رفت به مكه و مدينه داشتند و خودشان برنامهريزي ميكردند، اما اين گروه فاقد چنان پويايي و پر و بال بودند. اين تيپ از آدمها معمولا آلت دست افراد زيرك و بازيگران سياسي واقع ميشوند و نقش ستون پنجم، سياهيلشگر و سرباز مزدور را بازي ميكنند. اينها را نميشود ناديده گرفت و بايد واقعيتشان را پذيرفت، اما اگر ابزار قتاله دشمن شدند، چارهاي جز مقابله با آنان نيست.
🔷«ثِقِفْتُمُوهُمْ» از ريشة «ثَقَفَ»، به گفتة مرحوم طالقاني (پرتوي از قرآن- ج 1 ص 28): «مرادف با وجدتموهم (يافتن آنها) نيست. ثقافت دستيابي و چيره شدن با آزمودگي است که وصف ضمني فاعل يا مفعول ميباشد. آنان را هر جا و هر زمان که موضع و پايگاه گرفتهاند دستگير کنيد. ثقاف به آهني گفته ميشود که شمشير را با آن تيز ميکنند. منظور اين است که اگر آنها قدرت يافتند و مزاحمتشان جدي گشت، با آنان برخورد سخت ميشود.»
📚تفسير بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan