♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣4⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹نکات سوره نمل از تفسیر عبدالعلی بازرگان
نمل : ۴۷
قَالُوا اطَّيَّرْنَا بِكَ وَبِمَن مَّعَكَ قَالَ طَائِرُكُمْ عِندَ اللَّهِ بَلْ أَنتُمْ قَوْمٌ تُفْتَنُونَ
گفتند: ما اين سرنوشت شوم [=مشکلات و نابسامانيهای پيش آمده در جامعه] را ناشی از تو و پیروانت ميدانيم ۶۳
[که با ادعای رسالتت موجب اين دو دستگيها شدهای]. گفت: سرنوشت [نيک و بد] شما نزد خداست [=مطابق نظامات و قوانين او رقم ميخورد]، بلکه شما مردمی تحت آزمون هستيد [=اين مشکلات امتحان شماست].
۶۳- «تطیّر» باب تفعّل طير [پرنده] است. اعرابِ جاهليت به فال و جادو و بختآزمائی و سعد و نحس اشخاص و اوقات بسيار باور داشتند و برای تصميمگيری در ترديدها، پرنده دستآموزی را به هوا ميفرستادند. اگر در بازگشت بر شانه راست مينشست، بر آن کار اقدام ميکردند و اگر بر شانه چپ مينشست، آن را به فال بد ميگرفتند. به تدريج پرنده به هوا انداختن [تطیّر] معنای سرنوشت يا شومی آن را يافت. معاصرين صالح، مشکلات اجتماعی پيش آمده از عملکرد منحرفانه خويش را با فرافکنی خودفريبانهای به حساب صالح و نظريات موحّدانهاش ميگذاشتند.
آيات ۱۸ (۳۶:۱۸) و ۱۹ سوره ياسين نيز همين فرافکنی را از ناحية مردمانی ديگر نسبت به رسولان الهی نشان ميدهد.
نمل : ۴۸
وَكَانَ فِي الْمَدِينَةِ تِسْعَةُ رَهْطٍ يُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ وَلَا يُصْلِحُونَ
و در آن شهر نُه گروه بودند ۶۴
که يکسره به تباهی ميپرداختند و هيچ اصلاحی نميکردند [=هرگز نقش مفيد و مثبتی نداشتند].
۶۴- «رهط» به تيرهها و طائفههای درونی يک شهر و قبيله گفته ميشود که معمولا به سرسلسله و خانواده معينی ختم ميشدند. در روزگار ما عنوانهاي: باند، دسته و گَنگ قابل فهمتر است، باند تبهکاران و دسته اراذل و اوباش و چاقوکشانی که معمولا در خدمت منافع قدرتمندان حاکم و مزدور آنان برای ساکت کردن مخالفين قرار ميگيرند. عدد ده در قرآن معنای سمبليک «تمام» دارد. آيا ذکر نُه دسته بودن آنان نشانی از نقصان ندارد؟ [والله اعلم]
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
❇️ #حقوق_شهروندی در منظر فقهي آیتالله سیستانی
🛑قسمت ششم :
↩️4 ـ #حق_اداره #شایسته_کشور.
👈از دیگر حقوق شهروندان این است که، #مسئولان و کارگزاران دولتی بر اساس اموری چون؛ قانونمداری، #شایستهسالاری، کارآمدی، پاسخگویی و شفافیت به اداره امور کشور بپردازند.
↩️الف ـ #حق_اصلاحات
هنگامی کشور به شکل مناسب اداره میشود که ساختار سیاسی و سیستم اداری آن اصلاح شده باشد، از اینرو آیتالله سیستانی، معتقد است مطالبه اصلاحات از حقوق شهروندان است.
🔻و اصلاحات را نبرد سرنوشتسازی میداند که به فساد و ناکارآمدی دولت در اداره امور کشور پایان میدهد،
و باور دارد اصلاحات ضرورتی اجتنابناپذیر است و باید به انتخاب همه مردم واگذار گردد.
ایشان حضور گسترده و فراگیر مردم را ابزاری کارآمد برای فشار بر حکمرانان در راستای اصلاحات واقعی در مدیریت کشور میداند
🔻و ضمن پشتیبانی و حمایت از مطالبات بر حق اصلاحطلبان تأکید میکند بین فرزندان عراق که خواهان اصلاح هستند 🔻علیرغم اختلاف دیدگاههای آنان هیچگونه تفاوتی قائل نیست
و به مسئولان هشدار میدهد که کاهش فشار شهروندان برای اصلاحات بهمعنای فراموشی و انصراف نیست، و اگر به خواست مردم عمل نشود آنان پس از مدتی دوباره و با قدرت و گستره بیشتری باز خواهند گشت
↩️ب ـ حق #مبارزه_با_فساد
یکی از مؤلفههای اداره شایسته کشور، کاهش شاخصهای فساد است،
👈 از همینرو آیتالله سیستانی ضمن هشدار نسبت به خطرات ناشی از افزایش #فساد_مالی و اداری، مهمترین خواست اصلاحی همه شهروندان عراقی را مبارزه با فساد دانسته و به مسئولان کشور مبارزه جدی با فساد را گوشزد کرده
🔻و مسئولیت مبارزه با فساد، پیگرد #مفسدان و بازپسگیری اموال ملت از آنان را بر عهده قوه قضائیه و نهادهای نظارتی دانسته است.
💫ادامه دارد
🖥🖌محمدهادی زاهد غروی، برگرفته از سايت دين انلاين
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#آیههاینور
🌸🍃
🍃
بسم الله الرحمن الرحیم
هُوَ الَّذِی أَنْزَلَ السَّكِينَةَ فِی قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ
لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَعَ إِيمَانِهِمْ وَلِلهِ جُنُودُ
السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَكَانَ اللهُ عَلِيمًا حَكِيمًا
او كسى است كه آرامش را در دلهاى مؤمنان
نازل كرد تا ايمانى بر ايمانشان بيفزايند؛
لشكريان آسمانها و زمين از آن خداست،
و خداوند دانا و حكيم است.
🌸 سوره فتح ، آیه ۴
🍃
🌸🍃
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_بقره آیات 265 تا 269
📄#صفحه_45
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_45
❇️رهايي از اسارت مال *،* گامي در #ثبات_نفس
💠 وَمَثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ وَتَثْبِيتًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ كَمَثَلِ جَنَّةٍ بِرَبْوَةٍ أَصَابَهَا وَابِلٌ فَآتَتْ أُكُلَهَا ضِعْفَيْنِ فَإِن لَّمْ يُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ "بقره/265"
🌱 مَثَل كساني كه اموال خود را در طلب خشنودي خدا و استوار داشتن نفس خويش [از لغزشهاي حُبّ مال و تزلزل در برابر جاذبههاي مادّي] ميدهند،همچون مَثَل باغي در تپهاي بلند است كه [اگر] باراني تند برآن ببارد، ميوهاش را دوچندان ميدهد، و اگر هم باراني درشت [=تند] بر آن نبارد، [حداقل به دليل قرار گرفتن در ارتفاعات] شبنمي [ريزه باران و رطوبتي براي طراوات خواهد داشت] و خدا به آنچه عمل ميكنيد بس بيناست.
🔷 تثبيتي كه از درون نفس «تَثْبِيتًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ» باشد، نوعي خودجوشي و درونزايي معنوي است كه حاصل به فعليت رساندن استعدادهاي بالقوه ميباشد.
به قول مولوي:
آب كم جوي تشنگي آور به دست
تا بجوشد آبت از بالا و پست
👈چنين تثبيتي نتيجه و محصول همان ابْتِغَاء مَرْضَاتِ الله» و تغيير مسير از خودخواهي و رياكاري به خداخواهي و خدمت است.
🔷به ميزاني كه آدمي وابسته و اسير دنيا و مادّيات باشد، به همان نسبت روحيه و شخصيتش در ناپايداري و تزلزل و نوسانات اعصاب و روان گرفتار ميشود و رقابتهاي بر سر خانه و زندگي و حساب بانكي كه حدّ و مرزي ندارد، او را بيشتر ناپايدار و نگران ميسازد.
🔷 همين كه از اسارت مال آزاد و رها شد و به جاي رضايت نفس رضايت ربّ را برگزيد، به ثبات و آرامش ميرسد و با تولدي ديگر بيرون از رحم ماديات، به استقلال و خودكفايي و رشد واقعي نائل ميشود.
🔷تفاوت قارچ با درختان ريشهدار در همين نسبت ثبات در زمين است [ابراهيم 24 تا 26]، انسانها را نيز طوفانهاي سختي در زندگي به چپ و راست ميگرداند و در معرض شكستن قرار ميدهد؛
باد خشم و باد شهوت، باد آز برد او را كه نبود اهلِ نماز .
🔷قرآن بيش از همه از تثبيت اقدام [گامها و اقدامات عملي]، كه معناي مخالف لغزش دارد، سخن گفته است [بقره 250، آلعمران 147 ، نحل 94 ، محمد 7].
پس از آن از تثبيت فؤاد [هود 12و فرقان 32 ]، همچنين ثبات در قول [ابراهيم 27]، ثبات در جنگ [انفال 45]، ثبات در برابر بيگانگان [اسراء 74].
📚تفسیر آقاے بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_45
❇️اجتناب از #سوزاندن_اعمال با مثالی زیبا
💠أَيَوَدُّ أَحَدُكُمْ أَن تَكُونَ لَهُ جَنَّةٌ مِّن نَّخِيلٍ وَأَعْنَابٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ لَهُ فِيهَا مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَأَصَابَهُ الْكِبَرُ وَلَهُ ذُرِّيَّةٌ ضُعَفَاءُ فَأَصَابَهَا إِعْصَارٌ فِيهِ نَارٌ فَاحْتَرَقَتْ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ "بقره/266"
🌱آيا هيچ يك از شما دوست دارد كه باغي از [انواع] خرما و انگور با نهرهايي روان از زير آن داشته باشد و در آن [باغ] هر نوع ميوه در اختيارش باشد و [در اين حالت راحت و رفاه] در حالي كه فرزنداني خردسال دارد [كه همچنان نيازمند سرپرستي و ثروت او هستند] به پيري برسد و [ناگهان] گردبادي آتشافروز برآن [باغ] برخورد كند و آن را بسوزاند؟ خدا بدينگونه آيات [=نشانهها و علامات] را به روشني براي شما بيان ميكند، باشد تا تفكر كنيد.
🔹انفاق و بخشش در راه خدا و کمک به نیازمندان همچون باغ خرمى است که هم خود انسان از ثمرات آن بهره مند مى شود و هم فرزندان او، در حالى که ریاکارى و منت و آزار، هم سبب محرومیت خود او مى شود و هم نسل هاى آینده که باید از ثمرات و برکات اعمال نیک او بهره مند گردند، محروم خواهند شد، و این خود دلیل بر آن است که نسل هاى آینده در نتایج اعمال نیک نسل هاى گذشته سهیم هستند.
🔷از نظر اجتماعى نیز چنین است; زیرا محبوبیت و اعتمادى که پدران بر اثر کار نیک در افکار عمومى پیدا مى کنند، سرمایه بزرگى براى فرزندان آنها خواهد بود.
🔷انسان هنگامى كه پير و عيالمند شد، توان توليدش از بين مىرود، ولى نياز و مصرفش شديد مىشود. حال اگر منبع درآمدش نيز نابود شود، به ذلّت كشيده مىشود. انسان در قيامت، از يكسو توان عمل صالح ندارد و از سوى ديگر نيازش شديد است. در اين حال اگر كارهاى صالحش با منّت وريا محو شده باشد، به چه ذلّتى مىرسد.
پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمودند:
👈هركس «لا اله الا الله» بگويد به واسطه آن كار، درختى در بهشت براى او كاشته مىشود و همچنين است هركس «الله اكبر» بگويد.
شخصى به پيامبر گفت: پس درختان ما در بهشت بسيار است! حضرت فرمودند: آرى، به شرط آنكه آتشى به دنبال آن نفرستيد و آن را نسوزانيد.
👈رشد يافتن، تدريجى است، ولى تخريب و حبط عمل در يك لحظه است.
📚تفاسیر نمونه و نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan