#پرسشوپاسخ ديني
❓ايا در زمينه مسايل سياسي مثل #انتخابات هم بايد از #علماي_ديني و فقها #تقليد كرد؟
ايا شركت در انتخابات، #تكليف_شرعي است؟
🛑قسمت اول:
🔶مسئله #رأی دادن و شرکت در انتخابات از مسائل نوپیدا و مستحدثه است که در سنت فقهی پییشینهای ندارد و بحثی دربارة آن نشده است. در این نوع مسائل فقیهان برپایه دلایل اجتهادی و قواعد عام فقهی نظر میدهند و برداشت آنها به موضعی بستگی دارد که درباره اعتبار عرف و رویههای عقلایی اتخاذ میکنند.
👈براین اساس میتوان دیدگاههای فقهی طرح شده در این باره را در سه دسته جای داد:
1⃣-نخست دیدگاهی که شرکت در انتخابات و رأی دادن را به مثابه تکلیفی شرعی مینگرد و حق شهروندان را تنها به انتخاب افراد آن هم با شرایط خاص محدود میکند.
2⃣-دوم دیدگاهی که رأی دادن را از حقوق شهروندان میداند، ولی شرکت در انتخابات را #تکلیفی_اجتماعی و شرعی نیز میداند.
3⃣-در نهایت، دیدگاهی که رأی دادن را #حق هر #شهروند میداند و تشخیص لزوم یا عدم لزوم شرکت در انتخابات را به وی واگذار می-کند.
🔸1-. رأی دادن به مثابه #تکلیف_شرعی
این دیدگاه پس از تأسیس جمهوری اسلامی و تحت تاثیر الزامات آن طرح شد و بر اساس آن، شرکت در انتخابات، تکلیفی شرعی است و خودداری از آن جایز نیست.
مبنای اصلی این دیدگاه ضرورت تشکیل حکومت اسلامی و حفظ آن است و بر پایه آن هر اقدام و کنشی که به حفظ و تقویت آن کمک کند، تکلیفی شرعی خواهد بود.
🔶 #رهبر_فقید_انقلاب بر این اساس شرکت در انتخابات را وظیفهای شرعی و ملی میدانست. به پیروی از وی، برخی دیگر از فقیهانی نیز شرکت درانتخابات نظام جمهورى اسلامى براى افراد واجد شرایط را وظیفهای #شرعى، اسلامى و الهى دانستهاند.
🔻آنان با توجه به ضرورت حکومت اسلامی و وجوب کوشش برای حفظ و تقویت آن و نقش #انتخابات در این امر بر وجوب عینی شرکت در انتخابات استدلال میکنند. از نظر آنان حتی اگر کسی دربارة شایستگی نامزدهای انتخابات به نتیجه نرسیده نباشد، تکلیف از او ساقط نیست، زیرا میتواند رأی سفید به صندوق بیندازد.
👈بنابراین اصل شرکت در #انتخابات تکلیفی چشم ناپوشیدنی است و تنها تشخیص #فرد_شایسته برای انتخاب به شهروندان واگذار شده است.
🔸طرفداران #تکلیف_شرعی بودنِ شرکت در انتخابات، دربارة مبنا و نیز شرایط تحقق این تکلیف اختلاف نظر دارند: گروهی که با نگاهی #سنتیتر به موضوع مینگرند، بر پایة قواعد کلی مانند #حفظ_دین و #مذهب یا حفظ نظام در معنای گستردهاش، بر این تکلیف استدلال میکنند.
🔹گروهی دیگر، که در چارچوب گفتمان #اسلام_سیاسی به موضوع میاندیشند، بر پایه وجوب اصل وجوب حفظ حکومت اسلامی و یا #حفظ_نظام به معنای رژیم سیاسی آن را اثبات میکنند.
👈در این میان، برخی نیز با نگاهی سختگیرانهتر شرایطی برای آن در نظر گرفتهاند، که به آسانی دستیافتنی نیست.
💫آیتالله بهجت در دو بیانیهای که درباره انتخابات صادر کرده، از چنین دیدگاهی به موضوع نگریسته است. در این دو بیانیه بدون هیچ اشارهای به #حکم_شرکت در انتخابات، به شرایط سلبی و ایجابی مشارکت و رأی دادن پرداخته شده است. از ظاهر بیانیه چنین به نظر میرسد که در صورت وجود چنین شرایطی افراد مجاز به شرکت در انتخابات و رأی دادن هستند.
👈این ادعا به شکل غیرمستقیم برحق بودن شرکت در #انتخابات دلالت دارد. با وجود این، مخالفت شدید وی با نظامهای انتخاباتی در کشورهای غربی، که با عنوانِ «دول کفر» از آنها یاد کرده است، نشان میدهد او با دریافت مدرن از حق رأی دادن، مرزبندی داشته است.
🖌برگرفته از مقاله مشارکت در انتخابات ؛حق شهروندی یا تکلیف مدنی، دكتر سيد علي ميرموسوي
💫ادامه دارد
http://B2n.ir/u01340
@quranpuyan
🌺💐🌹فضایل شب #نیمه_شعبان در كلام رسول الله ص🌹💐🌺
┄┅═🌹═┅┅───
✅پیامبر خدا (ص) در شب نیمه شعبان، در سجده دعا می کرد و می گفت:
«از کیفرِ تو، به عفو تو پناه مىبرم
و از ناخشنودى ات به خشنودى ات پناه می برم
و از تو، به خودت پناه می برم، اى ذاتت پُرشکوه!»
📚(تاریخ دمشق: ج 36 ص 195)
┄┅═🌹═┅┅───
✅رسول خدا (ص) فرمودند:
پنج شب است که دعا در آنها رد نمی شود:
نخستین شب از ماه رجب، شب نیمه شعبان،
شب جمعه، شب عید فطر و شب عید قربان.
📚 (تاریخ دمشق: ج 10 ص 408)
┄┅═🌹═┅┅───
✅رسول خدا (ص) فرمودند:
هر گاه شب نیمه شعبان رسید، آن شب را به عبادت بگذارنید و روزش را روزه بگیرید؛ زیرا خداوند متعال می فرماید:
«آیا آمرزش خواهى هست تا او را بیامرزم؟ آیا روزى خواهى هست تا او را روزى دهم؟
آیا درخواست کننده اى هست تا به او عطا کنم؟
آیا چنین، آیا چنان؟»، تا آن گاه که سپیده بزند.
📚(الإقبال: ج 3 ص 323
┄┅═🌹═┅┅───
@quranpuyan
6.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🟢 دعای معروف شب #نیمه_شعبان از زبان شهید مطهری
🌹مبارک باد سالروز ولادت بشارت الهی و امید بشریت!
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
محمد بن مسلم گويد: «از امام باقر (ع) درباره قائم (ع) پرسيدم كه چون قيام نمايد، به كدام سيرت در ميان مردم عمل مىكند؟»
حضرت فرمود :
«بِسيرَةٍ مَا سَارَ بِهَا رَسُولُ اللهِ (ص) حَتَّى يُظْهِرَ الاِْسْلاَمَ.»
به سيرتى عمل مىكند كه رسول خدا (ص) عمل كرد تا اسلام را آشكار ساخت.
گفتم: «سيرت رسول خدا (ص) چه بود؟» فرمود :
«أَبْطَلَ مَا كَانَ فِي الْجَاهِلِيَّةِ وَ اسْتَقْبَلَ النَّاسَ بِالْعَدْلِ؛ وَ كَذلِکَ الْقَائِمُ (ع) إِذَا قَامَ يُبْطِلُ مَا كَانَ فِي الْهُدْنَةِ مِمَّا كَانَ فِي أَيْدِي النَّاسِ وَ يَسْتَقْبِلُ بِهِمُ الْعَدْلَ.»
آنچه را كه در جاهليت بود، از بين برد
و با مردم به #عدالت رفتار كرد؛
و همينگونه است قائم (ع) كه چون قيام كند آنچه را كه از #روابط_ناعادلانه در مردم است از بين ببَرَد
و با ايشان به #عدالت رفتار كند.
تهذیب الاحکام ، طوسی ، ج ۶ ، ص ۱۵۴
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_مائده آیات 104 تا 108
📄#صفحه_125
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_125
❇️همه #راهها به #خدا منتهی می شود
💠يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَيْكُمْ أَنْفُسَكُمْ لا يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللَّـهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعاً فَيُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ
🌱ای مسلمانان، مراقب خود باشید. اگر هدایت شوید، کسی که گمراه شده، به شما زیانی نخواهد رساند. بازگشت همهی شما، به پیشگاه خداست و او شما را از کارهایتان آگاه میکند.
مائده - ۱۰۵
🔷در حقيقت آيه شريفه برای انسان راهی و هدفی فرض كرده كه هر كس بسوی آن هدف حركت میكند، و چنين فرض كرده كه بعضی كمال مراقبت را در گم نشدن و راه را از دست ندادن بكار برده و به هدف میرسند، و بعضی ديگر از راه منحرف شده و گمراه میگردند، و بدون ترديد بنظر چنين میآيد كه آن هدفی را كه قرآن منظور نظر همه میداند جز سعادت زندگی و سرانجام نيك چيزی نيست، و ليكن قرآن با اين حال ناطق است به اينكه بشر چه سعادتمندش و چه گمراهش به سوی خدا میرود.
🔷از اينجا معلوم میشود كه قرآن مقدس، آدميان را به گم شده خود يعنی ثوابی كه به حكم فطرت در جستجوی آن است يا همان سعادت و سرانجام نيكی كه گفته شد، راهنمايی میكند، و میفرمايد: گمشده شما نزد خدای سبحان است. هر كس به درگاهش هدايت شود گمشدهاش را پيدا كرده، و هر كس گمراه شود از آن محروم شده است.
👈لازمه اين مطلب اين است كه بگوييم: همه راههايی كه سلوك میشود چه راههای هدايت و چه بيراههها همه و همه به سوی خدا منتهی میشوند. چون غايت و نتيجه مقصود نزد اوست، چيزی كه هست اين راهها مختلفاند، يكی آدمی را به مطلوبش و به رستگاری و فلاحش رسانيده و ديگری زيانكارش میسازد، و همچنين در نزديكی و دوری از خدا
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan