تخصص گرایی
💠 ما در جریان تخصص باید مراقب باشیم که سازماندهی #تخصص به گونه ای باشد که بر تکامل تفقه دینی، تعبد حاکم شود، نه عقلانیت تجربی.
💠 متاسفانه گاهی جهت گیری های تخصصی حوزه فاقد این نکته است و این جزء آفت های مهم تخصصی شدن است.
💠 اگر شما بخواهید تخصصی کردن را آسیب شناسی کنید، یکی از مهم ترین آسیب ها این است که طبقه بندی تخصص های موجود و اطلاعات موجود بشری به جای تفقه، مبنا قرار بگیرد؛ که در این صورت، جریان تاویل بر اساس دانش بشری اتفاق خواهد افتاد.
💠 به عنوان مثال در توسعه فقه، نگاه های مختلفی وجود دارد.
🔹 یک نگاه، نگاهی است که در تکامل فقه، در پی ایجاد هماهنگی بین فقه و زندگی روزمره بشر است و می خواهد سازوکارهای فقهی را با جریان توسعه هماهنگ کند.
طبیعی است نتیجه این نوع از تفقه، عرفی شدن فقه و تغییر فقه به نفع روابط عرفی و دنیوی بشر خواهد بود.
🔹 نگاه دیگر که کاملا عکس نگاه اول است، این است که در توسعه فقه، روابط فقهی را بر روابط عرفی حاکم می کند؛ و می خواهد عرف را فقهی کند.
🔹 نگاه سوم، نگاهی است که مستقل از این دو رویکرد است و آن، تفقه بر محور حجیت است که به نظر بنده در هر یک از این سه حالت، سه محصول متفاوت هم به دست خواهد آمد.
#تخصص
آیت الله محمد مهدی میرباقری
خشت اول، شماره 8، صفحه 28.
💡 رهنامه پژوهش👇👇
@rahnameh
◀️ حوزه تخصص گرا
💠 ما در این قرن های اخیر، عملا با یک #حوزه_تخصص_گرا روبرو بوده ایم و اکر بحث های تخصص گرایی در حوزه مطرح است، بحث تکثّر تخصص است. یعنی حداقل در این چند قرن اخیر، حوزه های دینی عمدتا بر حوزه فقاهت تمرکز داشته اند.
💠 شاید بتوان سه دوره تاریخی را برای حوزه ها تصور کرد:
🔸 دوره اول: #جامع_گرایی؛
🔸 دوره دوم: #تخصص_گرایی با نگاه تاکید بر حوزه فقاهت؛
🔸 دوره سوم که بحث تنوع و تکثر #تخصص در آن مطرح است.
💠 با توجه به این مقدمه، بحث تخصص گرایی یا جامع گرایی در فضای آموزشی، یک حیطه بحث است؛ یعنی اینکه ما تا چه حد به فضای آموزش، نگاه جامع گرایانه و تا چه حد نگاه تخصص گرایانه داشته باشیم.
#حوزه_تخصص_گرا
#تخصص_گرایی
#جامع_گرایی
#تخصص
سیدعباس صالحی امیری؛
خشت اول، شماره7، صفحه23.
@rahnameh
🔴تخصص گرایی
⭕️آسیب های تخصص گرایی
💠برخی به #تخصص_گرایی اشکال میگیرند و با عنوان آسیب یاد میکنند که جریان تخصص گرایی ممکن است به مباحث میان رشته ای بی توجه یا کم توجه باشد؛ در نتیجه، مشکل ارتباط دانشی خواهیم داشت.
💠 این آسیب، کم و بیش در دانش های غربی به وجود آمد و راه حلی که خود آنها طی کردند، تاسیس دانش های میان رشته ای بود تا مشکل حلقه های ارتباطی دانش را حل کنند یا حداقل کاهش دهند.
💠 الآن گرایش هایی که به مباحث میان رشته ای غرب میپردازند به نوعی به حوزه های ارتباطی دانش ها توجه دارند.
💠 بنابراین برای جلوگیری از این آسیب، باید دانش های میان رشته ای مناسب به خوبی تعریف شوند.
#تخصص_گرایی
سیدعباس صالحی امیری؛
خشت اول، شماره۷، صفحه۲۷.
@rahnameh
🔴تخصص گرایی
⭕️آسیب های تخصص گرایی
💠 آسیب دومی که برای کل جریان #تخصص_گرایی مطرح میشود، همان آسیب شکلگیری شخصیت ها های تک بعدی است.
💠 حتی پُست مدرن ها در حوزه تمدن جدید و غرب، به تخصص گرایی با همین اشکال حمله میکنند.
💠 راه حلی که برای این بحث در تمدن جدید دنبال میشود، طرح ایام فراغت است که در آن سرک کشیدن به حوزههای دیگر دانش ها مطرح میشود.
💠 هر چند تاکید می شود که کسی نمی تواند بر همه دانش ها در حد تسلط، آشنایی کامل داشته باشد، اما بالاخره با سرک کشیدن در ایام فراغت، از این فضای تک بعدی تا حدودی فاصله میگیرد.
💠 به نظر می آید که اگر ایام فراغت به خوبی تعریف شود، مشکل شخصیت های تک بعدی و تک نگر تا حدودی کاهش پیدا میکند.
💠 ما میتوانیم ایام فراغت را در سیستم آموزشی و اجرایی خودمان طوری تعریف کنیم که قبل از گرفتار شدن به آن عارضه، درباره آن فکر کرده باشیم.
#تخصص_گرایی
سیدعباس صالحی امیری؛
خشت اول، شماره۷، صفحه۲۷.
@rahnameh
🔴تخصص گرایی
⭕️آسیب های تخصص گرایی
💠 آسیب سومی که کم و بیش مطرح میشود، بحث هراس از چندپارگی حوزه در تکثر علوم و نقشه ها است.
💠 وقتی همه حوزه، فقه می خوانند و نقششان شبیه به هم بود، فضاهای ارتباطی و محورهای همگرایی شان خیلی روان و راحت بود.
💠 از دل این حوزه که یک مجموعه واحد بود، می توانست یک حرکت جمعی اتفاق بیفتد که انقلاب اسلامی، نمونه اش بود.
💠 اما حوزهای که بخواهد نقشه های متنوع و دانش های متفاوت داشته باشد، طبعاً همگرایی اش به حداقل میرسد.
💠 این یکی از اشکالات اساسی و قابل توجه است که باید باید به آن فکر کرد.
سیدعباس صالحی امیری؛
خشت اول، شماره۷، صفحه۲۷.
@rahnameh
🔴تخصص گرایی
⭕️راه حل
💠 یکی از راه حل های قابل اعتنا این است که حوزه در دانش های مختلف و نقش های مختلف، آن وجه تهذیبی را به عنوان یک حلقه مترابط و عامل اتصال معنوی اش مورد توجه و تاکید مضاعف قرار دهد.
💠 یعنی اگر سابقه وجه دانشی و حرفهای، وجه الفت و همگرایی بود، در اینجا وجه های معنوی و تهذیبی قوت پیدا کند و بتواند جایگزین وجه دانشی و حرفهای باشد.
💠 البته این مسئله، مشکلاتی نیز دارد چون بالاخره وجود تهذیب و معنویت، به خاطر سخت بودن دستیابی، به عنوان عامل اتصال کفایت نمیکند، چرا که اگر قطب های معنوی مناسب شکل نگیرد، یکی از وجوه اصلی همگرایی حوزه در هم می ریزد.
سیدعباس صالحی امیری؛
خشت اول، شماره۷، صفحه۲۷.
@rahnameh
🔴تخصص گرایی
⭕️راه حل
💠 راه حل دیگر این که روی راههای هویت گرایی فرعی فکر شود تا بتواند در کنار هویت خورده فرهنگی، هویت جمعی را شکل بدهد.
💠 چطور میشود وجوه اشتراک جدی تری ایجاد کرد که این مجموعه در این گریز از مرکز، از هم نپاشد؟
💠 به نظر من مشکل ترین و اساسی ترین آسیب به #تخصص_گرایی، همین است که حوزه، هویت واحدش را از دست بدهد؛ لذا باید نسبت به این آسیب، تاملات بیشتری صورت بگیرد.
#تخصص_گرایی
سیدعباس صالحی امیری؛
خشت اول، شماره۷، صفحه۲۷.
@rahnameh
🔴تخصص گرایی
⭕️ضرورت تخصص گرایی
💠 احساس میشود #تخصص در علوم دینی هم لازم است.
💠 مخصوصا با گسترشی که مسائل مختلف دینی پیدا می کند و سوالات جدیدی که مطرح می شود و دقت های خاصی که علما انجام می دهند، دیگر یک عمر 20 یا 30 ساله تحصیل، کافی نیست تا یک نفر در همه رشته های علوم دینی کار کند.
⭕️پیشینه تخصص گرایی
💠 این #تخصص_گرایی در فقه هم پیشینه ای دارد.
چرا که روش تحقیق کسی که در مسائل اجتماعی و #حکومتی کار می کند با کسی که در صوم و صلات تحقیق می کند، تفاوت دارد؛ مثلا معلوم نیست در صوم و صلات اتفاق بیفتد که کسی به سیره عقلا یا قواعد عقلایی تمسک بجوید، چون آنجا تعبد محض است و باید از متن روایات و آیات، استفاده شود.
💠 اما در مکاسب و مسائل اجتماعی، غیر از اینکه یک سری احکام امضایی داریم، بنای عقلایی داریم، سیره عقلایی داریم، عرف هم داریم.
💠 لذا پیشنهاد می شود که هر کدام در زمینه خاصی کار کنند.
#تخصص_گرایی
#تخصص
#حکومتی
آیت الله العظمی مصباح یزدی
خشت اول، شماره 7، صفحه 33.
💡 رهنامه پژوهش👇👇
@rahnameh
هدایت شده از پاورقی
فراخوان سیزدهمین جشنواره علامه حلی
امروز در جلسهی شورای سیاستگذاری جشنواره علامه حلی(ره) زمان فراخوان جشنواره سیزدهم تصویب شد. طلاب جوان خواهر و برادر زیر ۳۱ سال از روز سهشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۹ (همزمان با روز پژوهش) تا پایان روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ فرصت دارند آثار قلمی خویش را در قالب کتاب، مقاله، پایاننامه، تحقیق پایانی و تصحیح و ترجمه از طریق سامانه جشنواره ارائه نمایند.
موضوع بخش ویژه جشنواره به مناسبت یکصدمین سال بازتأسیس حوزه است. طلاب میتوانند ذیل موضوع «حوزه و جامعه، گذشته، حال و آینده» جستار پژوهشی خویش را ارائه نمایند.
توضیحات تکمیلی در خصوص شرایط و مراحل جشنواره را در سایت جشنواره علامه حلی(ره) مطالعه نمایید:
http://www.jhelli.ir/news/%D8%B5%D9%81%D8%AD%D9%87+%D8%A7%D8%B5%D9%84%DB%8C/416069/
@masaelepazuheshi
هدایت شده از پاورقی
📝محمد صدرا مازنی
💠خبر خوب برای پژوهش دانشگاهها و دلنوشته ای برای پژوهش حوزه های علمیه
🔹در خبرها(به نقل از خبرگزاری ایرنا) آمده بود اعتبار برنامه پژوهشی دانشگاهها در بودجه ۱۴۰۰ رشد ۵۹ درصدی داشته است.
یعنی اعتبارات دانشگاهها در لایحه بودجه سال آینده ۴۳.۲ درصد نسبت به مصوب امسال افزایش یافته، این در حالی است که رشد اعتبار این مراکز در لایحه بودجه امسال نسبت به سال گذشته معادل ۹.۵ درصد بوده و این نشان از نگاه ویژه و تقویت موثر اعتبارات دانشگاهها برای سال ۱۴۰۰ است.
🔹اعتبارات برنامههای پژوهشی در قانون بودجه امسال برای دانشگاههای وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری معادل ۱.۲۲۱ میلیارد تومان است که این اعتبار در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ معادل ۱.۹۴۳ میلیارد تومان پیشبینی شده که معادل ۵۹ درصد رشد داشته است.
این خبر خوش حال کننده و امیدبخش بود.
🔹پژوهش در دوران فراصنعتی معادل توسعه است. به این دلیل که بالاترین سهم را در رشد و پیشرفت و رفاه یک جامعه دارد. البته تحلیل دقیق این رقم و وضعیت بودجه و اعتبار پژوهشی کشور ما در مقایسه با اعتبارات پژوهشی کشورهای توسعه یافته نیاز به مطالعهی عمیقتری دارد. با این حال، این نگاه به پژوهش در لایحهی بودجه امید بخش است. چنانچه این رویکرد استمرار یابد میتوانیم نسبت به آیندهی ایران عزیزمان امیدوارتر باشیم.
البته مشروط به اینکه تخصیص اعتبار به درستی انجام شود و تنها به پروژههای دارای اولویت و در راستای اقتصاد و معیشت و فرهنگ مردم تعلق گیرد.
🔹تاکید میورزم پیشبینی اعتبار برای پژوهش دانشگاهها امری لازم و ضروری است و باید بیش از این نیز اختصاص یابد؛ اما رقم پژوهش حوزه در مقایسه با آنچه در لایحهی بودجه برای دانشگاهها پیشبینی شده است، تقریبا هیچ و خجالتآور است. به یاد میآورم دو سه سال قبل به یکی از استانهای کشور سفر کرده بودم. در حاشیهی مراسمی که به مناسبت تچلیل از برگزیدگان جشنواره علامه حلی آن استان برگزار شده بود، خبرنگار چند سوال از من پرسید. یکی از پرسشها دربارهی رقم بودجهی حمایتی به بخش سخت افزاری کتابخانههای واحدهای آموزشی حوزههای علمیه کشور بود. من از ذکر آن شرم داشتم. ۵ میلیون تومان! بله پول چند تا قفسه فقط!
🔹بیشترین بار مسئولیت تامین زیرساختهای پژوهش در حوزه به مدیریت ترویج پژوهش واگذار شده است؛ این درحالی است که بهرغم انتظار بالا و تاکید همگان بر ضرورت انجام کارهای زیرساختی متاسفانه کمترین توجه به بودجه و اعتبار این بخش شده است.
اقدام مدیر محترم حوزه در حمایت از طرحهای پژوهشی خوب وستودنی است؛ اما رقمی از این اعتبار به امور زیرساختی پژوهش حوزه تعلق نگرفته است.
چند سال اخیر اعتبارات بخش پژوهش قطره چکانی بود. به خصوص مدیریت ترویج پژوهش. شرمسار طلاب و همکاران در مدیریتهای استانی و واحدهای آموزشی بودیم. ما که اینجا و آنجا رفتن و رو زدن به این و آن را بلد نبودیم، در پی خَیِّر میگشتیم تا کمکی به اجرای طرحها و برنامههای این مدیریت شود! و البته تلاشمان چندان نتیجه بخش نبود.
با همهی بی مهری به پژوهش حوزه و مخصوصا به بودجه و اعتبارات مدیریت ترویج پژوهش در استانها، اما دستبسته نبودیم. هکارانمان در استانها مجاهدانه جشنوارههای استانی علامه حلی را برگزار کردند. بخش جشنواره مدرسهای نیز به آن اضافه شد(بدون اینکه یک ریال اعتبار به مدیریتهای استانی و واحدهای آموزشی _برای برگزاری این جشنواره_ تعلق گیرد). رقم کانونهای علمی واحدهای پژوهشی(بدون یک ریال بودجه برای توسعهی کانون های علمی) به ۷۰۰ کانون رسانده شد؛ در حالی که چهار سال قبل آمار کانونهای علمی کل کشور از عدد ۷۰ هم تجاوز نکرده بود. دو دوره جشنواره مجلات واحدهای آموزشی برگزار شد و....
اینک که مرحله نخست راهاندازی کانونهای علمی به خط پایان نزدیک شده است، وارد مرحلهی جدید توسعهی کیفی کانونها و اقدام عملی برای فعالیتهایی که برای آن پیشبینی شده است، شدیم. اگر این اقدام جهادی همکارانمان در توسعهی کانونهای علمی با تخصیص بودجه و اعتبار تقویت نشود، بیم آن می رود که همهی زحمات این بخش بی ثمر شود.
برای پژوهش مراکز تخصصی نیز _بهرغم عملکرد خوب همکارانمان در آن مراکز_ بودجهای تعلق نگرفت. در حالی که بیشترین بار مسئولیت حل مسایل تخصصی جامعه و پاسخ به سوالات و شبهات روی دوش این مراکز سنگینی میکند.
امیدوارم سال ۱۴۰۰ سال خوبی برای تخصیص اعتبار به حوزهی ترویج و توسعهی فرهنگ پژوهش باشد.
@masaelepazuheshi
🔰 مدرسه علمیه معصومیه به مناسبت هفته پژوهش برگزار میکند :
♻️ سلسله نشستهای «تبیین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی »
1️⃣ نشست اول: ماموریت طلبه عصر انقلاب در راستای تحقق سرفصل '' معنویت و اخلاق '' از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
🎙سخنران: استاد آیت الله اراکی حفظه الله
زمان: چهارشنبه 26 آذرماه، ساعت 10:30
🌐از طریق لینک های زیر در این نشست مجازی شرکت نمایید.
📡سامانه وبينار مدرسه علميه معصوميه
http://vm.masoumieh.ir/eseminar
http://vc.masoumieh.ir/tahzib
📣توجه:
ترافیک(ارسال و دریافت داده) در این همایش برای کلیه کاربران رایگان میباشد.
🌐 پایگاه اطلاع رسانی مدرسه علمیه معصومیه:
http://masoumieh.ir/10980
کانال اطلاع رسانی مدرسه علمیه معصومیه:
@masoumieh_ir
8.52M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥وبینار تخصصی بیانیه گام دوم👆👆👆
🔰 مدرسه علمیه معصومیه به مناسبت هفته پژوهش برگزار میکند :
♻️ سلسله نشستهای «تبیین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی »
1️⃣ نشست اول: ماموریت طلبه عصر انقلاب در راستای تحقق سرفصل '' معنویت و اخلاق '' از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
🎙سخنران: استاد آیت الله اراکی حفظه الله
زمان: چهارشنبه 26 آذرماه، ساعت 10:30
🌐از طریق لینک های زیر در این نشست مجازی شرکت نمایید.
📡سامانه وبينار مدرسه علميه معصوميه
http://vm.masoumieh.ir/eseminar
http://vc.masoumieh.ir/tahzib
پس از انتخاب گزینه Guest (مهمان) با ثبت اسم وارد شوید.
📣توجه:
ترافیک(ارسال و دریافت داده) در این همایش برای کلیه کاربران رایگان میباشد.
کانال اطلاع رسانی مدرسه علمیه معصومیه:
@masoumieh_ir