4⃣ امام سجاد علیه السلام
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: علی بن الحسین
📌کنیه: ابو محمد، ابوبکر، ابوعبدالله، ابوالحسن، ابوالحسین
📌محل تولد:
📌تاریخ تولد: ۳۸ قمری معادل با ۶۵۸ یا ۶۵۹ میلادی
📌وفات: ۹۴ یا ۹۵ هجری قمری معادل با ۷۱۲ یا ۷۱۴ میلادی
📌مدفن: قبرستان بقیع، مدینه
📌محل زندگی: مدینه
📌 القاب: زینالعابدین، سجّاد، زَکیّ، ذُوالثَّفِنات، اِمامُالْمُؤْمِنین، اَلْأمین، سَیِّدُالْعابِدین، قُدوَةُالزّاهِدین، زَیْنُالصّالِحین، مَنارُالْقانِتین، إبنُخِیَرَتَین، سَیِّدُالْمُتَّقین، سید الساجدین
📌 نام پدر: حسین بن علی علیهما السلام
📌 نام مادر: شهربانو یا غزاله یا جَیِّده یا بَرّه یا جهانشاه یا شاهزَنان
📌 اسم همسر: فاطمه دختر حسن بن علی
📌 اسامی فرزندان: محمد باقر، زید بن علی، عبدالله، عمر، عُلَیّه، امکلثوم، حسن (مورد اختلاف)، حسیناکبر (مورد اختلاف)، حسین اصغر (مورد اختلاف)، عبیدالله (مورد اختلاف)، سلیمان (مورد اختلاف)، علی (مورد اختلاف) و محمداصغر (مورد اختلاف)، خدیجه (مورد اختلاف) و فاطمه (مورد اختلاف)
📌طول عمر: ۵۶ سال
📌 مدت امامت: از ۶۱ هجری معادل ۶۸۰ میلادی تا ۹۴ هجری معادل ۷۱۲ میلادی (به مدت ۳۲ سال)
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
علی بن حسین بن علی بن ابیطالب چهارمین امام اغلب شیعیان (به جز کیسانیه و برخی از زیدیه) بعد از پدرش حسین، عمویش حسن مجتبی و پدربزرگش علی بن ابیطالب است. بر اساس منابع اسلامی و مورّخان شیعی، او در مدینه به دنیا آمد و در جوانی پدرش را در صحرای کربلا همراهی میکرد؛ امّا بهدلیل بیماری در نبرد کربلا شرکت نکرد و به همین دلیل از این کشتار جان سالم به در برد.
بهدلیلِ سختگیریهای دورانِ بنیامیه، زینالعابدین انزوا اختیار کرد و از فعالیتهای سیاسی دوری گزید به همین دلیل یارانِ زیادی بهسوی خود جذب نکرد.
در ابتدا تعداد اصحابِ او به زحمت از تعداد انگشتان یک دست فراتر میرفت.
او در این دورانِ سخت به تربیت شاگردانی پرداخت که از آن جمله میتوان از سعید بن جُبَیر، سعید بن مُسَیِّب، محمد بن جُبَیر بن مُطعِم، یحیی بن امالطول و ابوخالد کابلی نام برد.
جعفر شهیدی، مورخ شیعه، از جابر بن عبدالله انصاری، عامِر بن واثِله و سعید بن مسیب بهعنوان یاران زینالعابدین و از سعید بن جبیر، محمد بن جبیر، ابوخالد کابلی، قاسم بن عُوْن، اسماعیل بن عبدالله جعفر بهعنوان شاگردان او نام میبرد.
از دیگر اصحاب و شاگردان امام سجاد میتوان به افرادی چون: عمرو بن دینار، حکم بن عُتیبة، زید بن أسلم، یحیی بن سعید، أبو زناد، علی بن جدعان، مسلم بطین، حبیب بن أبی ثابت، عاصم بن عبیدالله، عاصم بن عمر، عمر بن قتادة، قعقاع بن حکیم، أبو الاَسود بن عروة، هشام بن عروة، أبو زبیر مکّی، أبو حازم اَعرج، عبدالله بن مسلم، محمد بن فرات تمیمی، منهال بن عمرو، أبان بن تغلب و أبوحمزة ثمالی اشاره کرد.
قاسم ابن عوف از جمله یاران سجاد است که اعتراف کرده ابتدا بین محمد بن حنفیه و سجاد مردد بوده و عاقبت به سجاد پیوسته است.
شیخ طوسی، عالم شیعی، اصحاب علی بن حسین را صد و هفتاد و سه نفر ذکر کرده است.
در جوامعِ حدیثیِ اهل سنت، زینالعابدین بهعنوانِ یک راویِ حدیث از عبدالله بن عباس، از پدر خود، از عمویش حسن و دیگران مطرح است.
در میانِ کسانی که از او نقلِ حدیث کردهاند، به برخی از پسرانش و همچنین افرادی چون ابواسحاق سُبَیْعی، حَکَم بن عُتَیْبه، عَمرو بن دینار، و زهری اشاره میشود
زهری بهعنوانِ مهمترین نقلکنندهٔ حدیث از زینالعابدین شناخته میشود.
5⃣ امام باقر علیه السلام
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: محمد بن علی
📌کنیه: ابو جعفر
📌محل تولد: مدینه
📌تاریخ تولد: ۱ رجب یا ۳ صفر ۵۷ هجری معادل با ۶۷۶ یا ۶۷۷ میلادی
📌وفات: ۷ ذی الحجه ۱۱۴ هجری معادل با ۷۳۲ میلادی
📌مدفن: قبرستان بقیه، مدینه
📌محل زندگی: مدینه
📌 القاب: باقر العلوم، شاکر، هادی، صابر و ....
📌 نام پدر: علی بن الحسین
📌 نام مادر: فاطمه بنت الحسن
📌 اسم همسر: ام فروه (فرزند قاسم بن محمد بن ابی بکر)
📌 اسامی فرزندان: جعفر صادق، ابراهیم، علی، عبد الله، زینب، ام سلمه
📌طول عمر: ۵۷
📌 مدت امامت: از ۹۴ هجری معادل ۷۱۲ میلادی تا ۱۱۴ هجری معادل ۷۳۲ میلادی (به مدت ۲۰ سال)
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
در محافل غیرشیعی محمد باقر را از معتمدترین مراجعِ حدیث نبوی میدانند. عنوان «ثِقَة» که بالاترین درجهٔ اعتماد به یک محدث است به او داده شدهاست.
نام محمد باقر و پسرش صادق در اسنادهای کتابهای اهل سنت چون اَلْموطَأ مالک، تاریخ و تفسیر طبری، مُسندِ ابن حَنبَل و اَلرِّسالَة شافعی ذکر شدهاست.
در دیدگاهِ اهل سنت، محمد باقر بهعنوان یک مرجع دینی و فقیه و مفسّرِ قرآن بهحساب میآید که در زمینهٔ فقه و الهیّات بحثهایی هم با ابوحنیفه داشتهاست.
اگرچه در منابع اهل سنت، باقر یک عالم دینیِ تراز اول و از راویان مورد وثوق بهشمار میرود، اما در مقایسه با منابعِ شیعه، احادیث بسیار کمتری از او نقل شدهاست. انتقاد اهل سنت به امام باقر این بوده که احادیث نقلشده از او، یا از قول کسانی بودهاست که پیش از او از دنیا رفته بودند، یا باقر در آن زمان نوزادی بیش نبودهاست.
در واقع امام باقر، بسیاری از احادیث را بی آنکه به پیامبر نسبت دهد روایت میکردهاست و این از نظر شیعه پذیرفته بودهاست زیرا او را امامِ معصوم و جانشینِ پیامبر میدانستند که دانشِ خود را بهواسطهٔ پدرانش از پیامبر دریافت میداشتهاست.
از اقداماتِ اساسیِ محمد باقر، پیریزیِ علمِ حدیث بود. در پیِ انحرافاتی که پس از درگذشت پیامبر بهوجود آمد و جلوگیری از تدوین احادیث که توسط خلفا صورت گرفت، مسلمانان در احکام و اعتقادات با اختلافات و معضلاتی مواجه شدند.
ابونعیم اصفهانی، ذهبی و ابن شهرآشوب از این افراد بهعنوان راویان محمد باقر نام بردهاند: اوزاعی، اَعْمَش، ابن جُرَیْج، عَطاء بن اَبیرَباح، حَجّاج بن اَرطاة، رَبیعَةُ الرَّأی، عَمْرو بن دینار، محمد بن شهاب زُهری، جابِر بن عبدالله انصاری، ابواسحاق سَبیعی، عبدُالرَّحمٰن بن کِیْسان اَعْرَج، ابوبکر لِیث بن سُلیَم کوفی و ابوحَنیفه نُعمان بن ثابِت.
در رِجالِِ طوسی نامِ ۴۶۶ یا ۴۶۷ تن از اصحاب و یاران باقر ذکر شدهاست، که از میانشان جابر بن یزید جُعْفی، عبدالله بن عَطاءِ مَکّی و اَبان بن تَغْلِب مورد احترامِ محدّثانِ اهل سنت هم بودهاند.
بعضی از مشاهیر آنان بهتفکیک شهرهایِ محل اقامت عبارتند از:
کوفه مهمترین پایگاهِ شاگردان باقر از مُتَکَلِّمان و فقها و محدثان شیعه بهحساب میآید. از جابر بن یزید جعفی، ابان بن تغلب، زُرارَة بن اَعْیَن و بُرَیْد بن معاویه عِجْلی میتوان بهعنوان مهمترین شاگردان باقر در کوفه نام برد.محمد بن مُسلِم ثَقَفی کوفی، ابوبصیر مُرادی، ابوخالد کابلی و ابوحمزه ثُمالی، کُمَیْت بن زید اسدی، مُؤمِنُ الطّاق و فُضَیْل بن یَسار هم جزو این گروه هستند.
بصره با اینکه شهری غیرشیعی است اما چند نفر از پیروان باقر را در خود داشت. از جمله محمد بن مروان بصری، اسماعیل بن فضل هاشمی، و مالک بن اعیان جُهَنی.
یاران مکی باقر را معدودی از رجال معروف از جمله معروف بن خَرَّبوذ و اَبان بن مَیْمون قَدّاح را تشکیل میدادند.
6⃣ امام صادق علیه السلام
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: جعفر بن محمد
📌کنیه: اباعبدالله، ابوموسی، ابواسماعیل
📌محل تولد: مدینه
📌تاریخ تولد: ۱۷ ربیع الاول ۸۰ یا ۸۳ هجری معادل با ۷۰۲ میلادی
📌وفات: ۲۵ شوال ۱۴۸ هجری معادل با ۷۶۵ میلادی
📌مدفن: قبرستان بقیع، مدینه
📌محل زندگی: مدینه
📌 القاب: صادق عادِل، صابِر، طاهِر، فاضِل، قاهِر، تامّ، کامِل، مُنجی،کاشف الحقایق،محقق،مصدق
📌 نام پدر: امام باقر(علیه السلام)
📌 نام مادر: امفروه (دختر قاسم بن محمد ابی بکر)
📌 اسم همسر: حمیده البربریه
📌 اسامی فرزندان: موسی کاظم، اسماعیل، عبدالله، محمد دیباج، اسحاق، علی عریضی، عباس، ام فروة، اسماء، فاطمه
📌طول عمر: ۶۵ سال
📌 مدت امامت: از ۱۱۴ هجری معادل با ۷۳۲ میلادی تا ۱۴۸ هجری معادل ۷۶۵ میلادی (به مدت ۳۳ سال)
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
ندارد.
امام جعفر بن محمد جدّ خود امامسجاد(علیه السلام) را درک کرده و ۳۵ سال در کنار پدر خود زندگی کرد.
دوره امامتِ امامصادق ۳۴ سال بود. که ۱۷ سال آن در خلافت بنیامیه و بقیه در دوره خلافت بنیعباس سپری شد.
دوران امامت وی مصادف با شورشهای متعدد و سرنگونی بنی امیه و روی کار آمدن بنی عباس بود.
از جمله قیام زید ابن علی ابن حسین، قیام ابومسلم خراسانی و قیام محمد ابن عبدالله نفس زکیه که امام صادق در هیچ یک از آنها دخالت نکرد و سیاست بی طرفیِ پدر و پدربزرگش را ادامه داد.
امام صادق در مدرسهای که بیش از ۴۰۰۰ شاگرد را در خود تربیت کرده بود، نفوذ و شهرت زیادی کسب کرد که همین امر موجبات سوء ظن حکومت را فراهم میکرد.
از میان این شاگردان میتوان ابوحنیفه و مالک بن انس، بنیانگذاران دو مکتب فقهی اهل سنت، حنفیه و مالکیه را نام برد.
فقه شیعه بعد از جعفر صادق به فقه جعفری معروف شد.
به گزارش منابع شیعی، بیشترین روایات در منابع حدیثی شیعه، از جعفر صادق گزارش شدهاست.
مسئله جانشینی بعد از جعفر صادق زمینه گسست بین شیعیان را فراهم کرد. در این میان، برخی به امامت پسر ارشد صادق، اسماعیل که قبل از پدرش درگذشت، معتقد شدند و به اسماعیلیه شهرت یافتند.
گروه دیگری که سومین پسر صادق، موسی کاظم را امام بعدی میدانند به نام شیعه جعفری، امامیه یا شیعه دوازده امامی معروف شدند.
در میان شاگردان صادق، برخی مقام بالاتری نسبت به بقیه داشتند. از صادق نقل است که میگوید «اگر زراره بن اعین و امثال او نبودند، احادیث پدرم از بین میرفت.» در روایتی دیگر، صادق از زراره، ابو بصیر مرادی، محمد بن مسلم و برید بن معاویه عجلی نام برده و میستاید و تصریح میکند که اگر آنها نبودند، کسی از حدیث امامان شیعه، اطلاع پیدا نمیکرد.
در کتب رجال شیعه، از دوازده نفر از یاران صادق به عنوان «اصحاب اجماع» یاد میشود که از رجال حدیثی مورد اعتماد امامیه به حساب میآیند و احادیث شان معتبر قلمداد میشود. شش تن از این افراد به نامهای زرارة بن اعین، معروف بن خربوذ مکی، بریدة بن معاویه، ابو بصیر اسدی، فضیل بن یسار و محمد بن مسلم از اصحاب مشترک صادق و پدرش باقر هستند. شش تن دیگر که عبارتند از جمیل بن دراج، عبدالله بن مسکان، عبدالله بن بکیر، حماد بن عیسی، حماد بن عثمان و آبان بن عثمان از اصحاب خاص جعفر صادق هستند.
از برخی رجال مدینه مثل؛
یزید بن عبدالله بن هاد و یحیی بن سعید انصاری که سن بالاتری از صادق داشتند، به عنوان راویان احادیث او یاد میکنند. از میان هم نسلان صادق که که در کتب رجال اهل سنت از آنها به عنوان شاگرد و راوی احادیث صادق یاد شدهاست میتوان به مالک بن انس، ابوضمرهٔ مدنی، حاتم بن اسماعیل حارثی، سلیمان بن بلال تیمی، محمد بن اسحاق بن یسار، اسماعیل بن جعفر، سعید بن سفیان اسلمی، عبدالعزیز بن عمران زهری، عبدالعزیز بن محمد دراوردی و عبدالله بن عمر عمری اشاره کرد که همگی از اهالی مدینه بودند.
از میان شاگردان او که اهل مکه بودهاند، افرادی چون؛
ابن جریج، سفیان بن عیینه، عبدالله بن میمون قداح و مسلم بن خالد زنجی گزارش شدهاند.
ابوحنیفه، سفیان ثوری، شعبة بن حجاج، حفص بن غیاث نخعی، حسن بن صالح بن حی، حسن بن عیاش، آبان بن تغلب، معاویة بن عمار، زید بن حسن انماطی و محمد بن میمون زعفرانی از اصحاب کوفی صادق برشمرده شدهاند.
از شهر بصره نیز؛
عبدالوهاب بن عبدالمجید ثقفی، وهیب بن خالد باهلی، عثمان بن فرقد عطار، محمد بن ثابت بنانی، ابوعاصم ضحاک بن مخلد نبیل، روح بن قاسم عنبری و عبدالعزیز بن مختار دباغ و از خراسان نیز ابراهیم بن طهمان و زهیر بن محمد تمیمی به عنوان شاگردان صادق نام برده شدهاند.
تفکر عرفانی شیعی که از میر حیدر آملی آغاز شد و با فیلسوفان دوره صفویه از قبیل میرداماد، ملاصدرا و قاضی سعید قمی ادامه پیدا کرده و تا زمان حاضر ادامه دارد، برپایهٔ احادیث امامان شیعی به خصوص جعفر صادق شکل گرفتهاست.
7⃣ امام کاظم علیه السلام
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: موسی بن جعفر
📌کنیه: ابوعلی، ابوابراهیم، ابواسماعیل، ابو الحسن(برای اینکه با فرزندانش علیِّ بن موسَی الرِّضا و علیّ النَّقی که آنان هم «ابوالحسن» نامیده میشدند، اشتباه نشود او را «ابوالحسن اول» خطاب میکردند)
📌محل تولد: بغداد
📌تاریخ تولد: ذی حجهٔ ۱۲۷ یا ۷ صفر ۱۲۸ هجری معادل با ۷۴۵ میلادی
📌وفات: ۲۵ رجب ۱۸۳ هجری معادل با ۷۹۹ میلادی
📌مدفن: بغداد، حرم کاظمین
📌محل زندگی: بغداد
📌 القاب: کاظِم، بابُالْحَوائِج، عَبدُالصّالِح، صابِر، صالِح، قائِم، نَفْسِ زَکیّه، زَیْنُ الْمُجتَهِدین، وَفیّ، اَمین
📌 نام پدر: جعفر صادق علیه السلام
📌 نام مادر: ام بنین نجمه و ام احمد
📌 اسامی همسران: ام بنین نجمه و ام احمد
📌 اسامی فرزندان: رضا، احمد، ابراهیم اصغر، عبدالله، عباس، قاسم بن موسی، میر محمد، اسماعیل، جعفر، هارون، حسین، محمد ابراهیم، محمد، حمزه، عبدلله، اسحاق، عبیدالله، زید، فضل و سلیمان، فاطمه معصومه، بیبی حکیمه و بیبی حوریه (آرامگاه در بندر انزلی) فاطمه اُخری (آرامگاه در رشت)
📌طول عمر: ۵۶
📌 مدت امامت: از ۱۴۸ هجری معادل ۷۶۵ میلادی تا ۱۸۳ هجری معادل ۷۹۹ میلادی (به مدت ۳۴ سال)
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
امام کاظم علیه السلام بیست سالِ اولِ زندگیَش را تحت حمایت پدرش گذراند. این دوران مصادف با کشمکش میان عباسیان و امویان بود. ده سال مانده به پایانِ حکومتِ مَنصورِ عباسی، پدرش از دنیا رفت یا مسموم شد. درگذشت امام صادق و شروعِ امامتِ موسی کاظم، در دوران حکومت منصور عباسی بود.
پس از جعفر صادق، عدهای به امامتِ فرزندِ دیگرش اسماعیل معتقد شدند و فرقهٔ اسماعیلیه را شکل دادند. با این وجود امامتِ موسی کاظم طرفداران زیادی داشت و همزمان با خلافتِ منصور، مهدی، هادی و هارونالرشید ادامه پیدا کرد.
در این دوران، امام کاظم، همچون امامانِ پیشین، با مبارزهٔ منفی و رعایت تَقیّه، سعی داشت از درگیریِ مستقیم با حاکمانِ وقت خودداری کند. با این وجود، نهضتی علمی که با اقداماتِ امام باقر و صادق علیهما السلام اوج گرفته بود، به ائمهٔ شیعه، موقعیت ویژهای در جامعهٔ اسلامی داده بود؛ که این خود نگرانیِ خلفای عباسی را برانگیخته بود. قیامهای پراکندهٔ علویان در جایجای سرزمینهای اسلامی، زمینهٔ سوءظنِّ بیشترِ خلفا را فراهم کرد تا جایی که امام کاظم چند بار توسط مهدی عباسی و هارون راهیِ زندان شد.
تعداد اصحاب موسی کاظم علیه السلام بیش از ۴۰۰ نفر عنوان شدهاست که همهٔ آنان از اصحابِ صَدیقِ او نبودند.
رجالِ احمد بن خالد برقی این تعداد را صد و شصت نفر میداند که از نظر قرشی، این عدد درست نیست.
قرشی ضمن برشمردن نام ۳۲۰ تن از این اصحاب و ارائهٔ شرح مختصری بر هر یک از آنان، معتقد است بیشتر شاگردانِ جعفر صادق پس از درگذشتش به حوزهٔ درس موسی کاظم پیوستند و شاید منظور برقی از عدد ۱۶۰، تعداد اصحاب برجستهٔ کاظم باشد.
از عبدُالرَّحمٰن بن حَجّاج، عبدالله بن یحیی، علی بن یقطین، هشام بن حکم، یونس بن عبدالرحمن، عبدالله بن مغیره، عبدالله بن جُندَب، حسن بن محبوب، صفوان بن یحیی و ابوبصیر اسدی بهعنوان اصحابِ خاصِّ امام کاظم یاد میکنند.
8⃣ امام رضا علیه السلام
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: علی بن موسی
📌کنیه: ابو علی، ابومُحَمَّد، ابوالحسن (ابوالحسن ثانی)
📌محل تولد: مدینه
📌تاریخ تولد: ۱۱ ذی القعده ۱۴۸ هجری معادل با ۷۶۵ میلادی
📌وفات: ۳۰ صفر سال ۲۰۳ هجری معادل با ۸۱۸ میلادی
📌مدفن: حرم امام رضا، مشهد
📌محل زندگی: مدینه
📌 القاب: رضا، عالِمِ آلِ محمّد، صابِر، فاضِل، رَضیّ، زَکیّ، وَلیّ، وَفیّ، صِدّیق، سِراجُالله، قُرَّةُ عَیْنُ الْمُؤْمِنین، مَکیدَةُالْمُلْحِدین، ثامِنُ الْاَئِمّه، ضامنِ آهو، امامِ غریب، سُلطان، غریبُ الغرباء، رِئابُ التَّدبیر، رَبُّ السَّریر، کافِی الْخَلق، کُفْوُ الْمَلِک، نورُ الْهُدی، وَفیّ، شمس الشموس، انیس النفوس، معین الضعفاء
📌 نام پدر: موسی کاظم علیه السلام
📌 نام مادر: نجمه خاتون
📌 اسامی همسران: سبیکه (خیزران) و امّحبیبه
📌 اسامی فرزندان: محمد، موسی، حسین، حسن، جعفر، ابراهیم و فاطمه
📌طول عمر: ۵۵ سال
📌 مدت امامت: از ۱۸۴ هجری معادل ۷۹۹ میلادی تا ۲۰۳ هجری معادل ۸۱۸ میلادی (به مدت ۱۸ سال)
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
دوره زندگانی علی بن موسی الرضا همزمان با حکومت عباسیان بودهاست که با مشکلات عدیدهای از جمله جنگهای داخلی و شورشهای مختلف علیه حکومت مواجه بودند.
دوران امامت وی با سه خلیفهٔ عباسی شامل هارون الرشید، امین و مأمون مقارن بود. او در عصر حکومت هارون و امین، غالباً به مباحثه با مذاهب دیگر در باب اعتقادات اسلامی و ترویج مذهب امامیه میپرداخت.
در این دوران با تدارک سفر و مناظرات با بزرگان ادیان و مذاهب مختلف، سعی در کاهش گسترش مذاهب دیگر کرد.
مبارزه با جریان واقفیه که پس از مرگ امام کاظم و انکار امامت وی رخداد، از جمله اهم اقدامات وی بشمار میآید.
9⃣ امام جواد علیه السلام
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: محمد بن علی بن موسی
📌کنیه: ابوعلی، ابوجعفر(برای اینکه با محمد باقر امام پنجم شیعیان که او نیز ابوجعفر نامیده میشد، اشتباه نشود، تاریخنویسان به او ابوجعفر ثانی میگفتند)
📌محل تولد: مدینه، حجاز
📌تاریخ تولد: ۱۰ رجب ۱۹۵ هجری معادل با ۸۱۰ میلادی
📌وفات: آخر ذیالقعده ۲۲۰ هجری معادل با ۸۳۵ میلادی
📌مدفن: کاظمین
📌محل زندگی: مدینه
📌 القاب: تقی، جواد، زکی، رضی، مختار، متوکل، قانع، مرتضی، متقی، منتجب، عالم ربانی و هادی، اعجوبه اهلالبیت، نادرهالدهر، بدیعالزمان، عیسیثانی، و ذوالکرامات
📌 نام پدر: امام رضا علیه السلام
📌 نام مادر: سبیکه
📌 اسامی همسران: سمانه، امفضل
📌 اسامی فرزندان: هادی، مبرقع، فاطمه، خدیجه، امکلثوم و حکیمه
📌طول عمر: ۲۵ سال
📌 مدت امامت: از ۲۰۳ هجری تا ۸۱۷ میلادی تا ۲۲۰ هجری معادل ۸۳۵ میلادی (به مدت ۱۸ سال)
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
امام جواد علیه السلام در دوران کودکی، پدرش را از دست داد. مادرش کنیزی از نوبیا در شمال آفریقا، یا از امپراطوری روم شرقی بود.
امام محمد تقی بیشترِ سالهای کودکی خود را در مدینه و به دور از پدر به سر برد. به این دلیل که وقتی پدرش، در پی احضار مأمون، برای برعهده گرفتن ولایتعهدیِ وی از مدینه خارج شد، هیچیک از اعضای خانوادهاش را با خود همراه نکرد.
به نوشتهٔ طبری، مورخ اهل سنت، مأمون دخترش امحبیب را به عقد رضا درآورد و دختر دیگرش امفضل را برای محمد تقی، که در آن زمان سن کمی داشت، عقد کرد.
منابعِ دیگر، ازدواج محمد تقی با امفضل را مربوط به سال ۲۱۵ ه. ق، یعنی بعد از مرگِ رضا، و در دوران امامتِ محمد تقی میدانند.
محمد تقی با وجود اینکه در خردسالی به امامت رسید و دوران امامتش کوتاه بود، در منابع شیعه و سنی بیش از دویست حدیث در مسائل فقهی، تفسیری، اخلاقی و اعتقادی از او باقی مانده است. با این وجود موقعیت علمی وی ظهور و بروز کافی نداشته است.
0⃣1⃣ امام هادی علیه السلام
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: علی بن محمد بن علی
📌کنیه: ابوالحسن (پدرش کنیهٔ «اَبُوالْحَسن» را بهاحترامِ کنیهٔ پدربزرگش، علی بن موسی الرضا و پدرِ پدربزرگش، موسی کاظم به او اعطا کرد؛ و برای اینکه این سه ابوالحسن با هم اشتباه نشوند، مورخان معمولاً امام موسی کاظم را ابوالحسنِ اول، امام علی بن موسی الرضا را ابوالحسنِ ثانی و امام هادی را ابوالحسنِ ثالث مینامند)
📌محل تولد: مدینه روستای صریا
📌تاریخ تولد: ۱۵ ذیالحجه ۲۱۲ هجری معادل با ۸۲۸ میلادی
📌وفات: ۳ رجب ۲۵۴ هجری معادل با ۸۶۸ میلادی
📌مدفن: حرم عسکریین، سامرا
📌محل زندگی: مدینه
📌 القاب: هادی، نقی، مرتضی، فقیه، امین، عالِم، طیب، نجیب، عالم، متقی، عسکری ناصح
📌 نام پدر: امام جواد علیه السلام
📌 نام مادر: سمانه مغربیه، معروف به سیّده
📌 اسم همسر: حُدَیْث یا سوسن
📌 اسامی فرزندان: حسن (جانشین)، جعفر، حسین، محمد، عایشه
📌طول عمر: ۴۲ سال
📌 مدت امامت: از ۲۲۰ هجری معادل ۸۳۵ میلادی تا ۲۵۴ هجری معادل ۸۶۸ میلادی (به مدت۳۳ سال)
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
بهاعتقاد امامیه، امام هادی در کودکی پس از درگذشت پدرش به امامت رسید. تمایل خلفای عباسی پیش از مُتَوَکِّل به مُعتَزِله، فضای سیاسی و فکریِ نسبتاً آزادی برای فعالیت و تدریسِ امام هادی در مدینه فراهم کرد.
با روی کار آمدنِ متوکل و پررنگ شدنِ اهل حدیث، عرصه تا حدِّ زیادی بر حضرت و شیعیانش تنگ شد.
پس از آن بود که متوکل به تحریکِ عدهای مبنی بر تصمیم امام برای شورش، او را به پایتخت خود، سامَرّا، فراخواند تا در این شهرِ نظامی، او را از نزدیک زیر نظر گیرد.
حضرت در سامرا زندگیِ نسبتاً آزادی داشت اما برای ارتباط با شیعیانش ناگزیر به نامهنگاری بود. این نامهها به وکلایی ارسال میشد که امام در سرزمینهای مختلف برای ادارهٔ امور شیعیان و دریافتِ خُمس بهکار گماشته بود.
از مهمترینِ این وکلا عثمان بن سعید بود که بعدها بهعنوان اولین نائبِ امام دوازدهمِ شیعیان شناخته شد.
امام هادی علیه السلام در سامرا به مناسبتهای مختلف مورد سوءظن و آزار متوکل قرار گرفت. بعد از متوکل، مُنتَصِر و مُستَعین دوران کوتاهی حکومت کردند که نسبتاً فشارِ کمتری به امام وارد میکردند.
سرانجام مُعتَزّ، بنابر اعتقاد شیعه، دستور مسمومیت امام را صادر کرد.
در جریانِ تشییعِ حضرت بهخاطر ازدحام جمعیت، تابوتش به منزلش بازگردانده و همانجا دفن شد.
جایی که بعدها پسرش، امام حسن عسکری، در جوارش دفن شد و «حرم عَسْکَریَّیْن» نام گرفت.
امام هادی و پسر بزرگوارش امام حسن با توجه به زندگی محصوری که در شهر نظامی سامرا تحت نظارت عباسیان داشتند، عسکری یا به تعبیر شیعیان «اِمامَیْنِ عَسکِریّین» هم نامیده میشوند.
1⃣1⃣ امام عسکری علیه السلام
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: حسن بن علی بن محمد
📌کنیه: ابو محمد
📌محل تولد: مدینه
📌تاریخ تولد: ۸ ربیعالثانی ۲۳۲ هجری معادل با ۸۴۶ میلادی
📌وفات: ۸ ربیعالاول ۲۶۰ هجری معادل با ۸۷۴ میلادی
📌مدفن: آرامگاه علی الهادی و حسن عسکری، سامرا
📌محل زندگی: مدینه
📌 القاب: عسکری، زکی، ابن الرّضا
📌 نام پدر: امام هادی علیه السلام
📌 نام مادر: حدیث یا سوسن
📌 اسم همسر: نرجس خاتون
📌 اسم فرزند: مهدی صاحب الزمان عج الله تعالی
📌طول عمر: ۲۸ سال
📌 مدت امامت: از ۲۵۲ هجری معادل ۸۶۷ میلادی تا ۲۶۰ هجری معادل۸۷۴ میلادی (به مدت ۷ سال)
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
امام حسن عسکری بیشتر طول عمرش را در حبس خانگی به سر برد؛ مخصوصاً به دلیل قول مشهوری که بیان میکرد وی صاحب فرزندی خواهد شد که بهعنوان منجی آخرالزمان قیام خواهد کرد تا زمین را از عدالت پر کند.
حضرت طی سالهای امامت خود در سامرا تحت محدودیتهای اعمالشده از سوی خلافت عباسیان میزیست.
وی زیر نظر جاسوسان خلیفههای وقت بود و لذا نمیتوانست با شیعیان ارتباط آزادانه داشته باشد و تنها خواص اصحابش با وی شخصاً ارتباط داشتند.
وی در سال ۲۶۰ ه.ق بیمار شد. معتمد، خلیفهٔ عباسی، چند نفر مراقب به همراه پزشک و قاضی القضات را بر بالین وی فرستاد. نهایتاً وی در اثر این بیماری در ۸ ربیعالاول آن سال مقارن با اول ژانویه ۸۷۴ درگذشت.
به نوشتهٔ منابع شیعی، عاقبت به دستور معتمد خلیفهٔ عباسی مسموم، و در سامرا در کنار قبر پدرش علی هادی مدفون شد. او پس از انجام مراسم در منزلش دفن شد.
بنا بر روایت شیخ طوسی، عثمان بن سعید در طول بیماری حسن عسکری بر بالین وی بود و مراسم غسل و خاکسپاری را به جا آورد.
2⃣1⃣ امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف
👈 معرفی شخصیت:
📌نام: محمد بن حسن عسکری
📌کنیه: ابوالقاسم
📌محل تولد: سامرا
📌تاریخ تولد: نیمهٔ شعبان ۲۵۵ یا ۲۵۶ هجری معادل با ۸۶۹ یا ۸۷۰ میلادی
📌محل زندگی: نامشخص
📌 القاب: حُجَّت، مَهْدی، قائِم، بَقیَّةُالله، حُجَّةُالله، صاحِبُالزَّمان، اَلْمُنتَظَر، غائِب، صاحِبُالْاَمر، وَلیِّ عَصر، مَنصور، مُنتَقِم و...
📌 نام پدر: حسن عسکری علیه السلام
📌 نام مادر: نرجس خاتون
📌 اسامی همسران: نامشخص
📌 اسامی فرزندان: نامشخص
📌 دوران امامت:
دوران پیش از امامت؛
۲۵۵ یا ۲۵۶ هجری قمری معادل با ۸۶۹ یا ۸۷۰ میلادی تا ۲۶۰ هجری معادل با ۸۷۴ میلادی
دوران امامت:
غیبت صغری؛ از ۲۶۰ الی ۳۲۹ هجری معادل با ۸۷۴ تا ۹۴۱ میلادی(به مدت۶۹ سال)
غیبت کبری؛ از سال ۳۲۹ هجری معادل با ۹۴۱ میلادی تا کنون
📌 مدت امامت: از ۲۶۰ هجری معادل ۸۷۴ میلادی تا کنون
👈 مطالب مرتبط و مختصر از زندگی:
پس از درگذشت امام یازدهم شیعیان، در ۲۸ سالگی در سال ۲۶۰ قمری معادل ۸۷۴ میلادی از آنجا که امام حسن عسکری برخلاف دیگر امامان شیعه (که در زمان حیاتشان جانشین خود را تعیین کرده بودند) بهطور علنی جانشینی برای خود بر جای نگذاشته بود، بحرانِ فکری و اعتقادیِ بزرگی در میان پیروانِ امام شیعه بهوجود آمد.
در این دوران که به «دوران حیرت» موسوم است، شیعیان به فرقههای گوناگونی منشعب شدند. برخی باور داشتند که از آن حضرت فرزندی باقی نمانده یا این فرزند در گذشته است، بسیاری از شیعیان امامت جعفر برادر آن حضرت را پذیرفتند و گروههایی نیز متوجه فرزندان و نوادگان امامانِ نهم و دهم شیعه شدند. اما اصحابی از امام حسن عسکری مانند عثمان بن سعید (نائب و وصی حضرت) چنین گفتند که «وی پسری داشته که جانشینی مشروع برای امامت است».
این پسر پنهان نگاه داشته شده بود، چرا که بیم آن میرفت که بهدست دولت عباسی دستگیر شده و کشته شود. دیدگاه این گروه که در آغاز دیدگاهِ اقلیتِ شیعه بود، بهمرور به دیدگاه تمامیِ شیعیانِ امامی تبدیل شد که شیعیانِ دوازده امامیِ کنونی هستند.
باور به دوازده امام و اینکه امام دوازدهم همان مهدی موعود است اندکاندک در میان شیعیان تکامل یافت.
مرحوم کلینی در اصول کافی سپس نعمانی در کتاب الغیبة سپس ابن بابویه در کتاب کمال الدّین به موضوع غیبت و علت آن پرداختند.
از دیگر سو، متخصصانِ علم کلام از جمله شیخ مفید و شاگردانش بهخصوص سید مرتضی به تدوین نظریاتِ کلامیِ امامت، جهتِ تبیینِ ضرورتِ وجودِ امامِ زنده در شرایط غیبت پرداختند.
نُوّاب اربعه، به چهار نماینده یا نایب خاص امام زمان در دوران غیبت صغری گفته میشود که رابط میان شیعیان و امام بودند.
نواب اربعه از اصحاب باسابقه و مورد اعتماد امامان بودند که یکی پس از دیگری از طرف امام زمان و با معرفی نایب پیش از خود شناخته میشدند.
عثمان بن سعید عمری (متوفی قبل از ۲۶۷ ق.ھ) اولین نایب خاص امام زمان است. در روایات آمده است امام عسکری علیه السلام فرزندش امام مهدی عج الله را به چهل نفر از اصحاب خود نشان داد و به آنان گفت در طول غیبت امام دوازدهم، از عثمان بن سعید اطاعت کنند. همچنین امام زمان در دیدار با اهل قم، به نیابت عثمان بن سعید اشاره کرد و آنان را به او ارجاع داد. عثمان بن سعید تا پایان عمر (حدود ۶ سال) نیابت امام زمان را بر عهده داشت.
محمد بن عثمان بن سعید عَمری (متوفی ۳۰۵ ق.ھ)، پسر نایب اول، دومین نایب خاص حضرت است. وقتی نایب اول وفات کرد، امام زمان عج الله نامهای به پسر او محمد بن عثمان نوشت و ضمن تسلیت به او، وی را جانشین پدر کرد. پیش از آن نیز، امام حسن عسکری علیه السلام محمد بن عثمان را وکیل امام زمان معرفی کرده بود. محمد بن عثمان عمری در حدود چهل سال نیابت امام را بر عهده داشت.
حسین بن روح نوبختی (متوفی ۳۲۶ ق.ھ)، سومین نایب حضرت، از معتمدان محمد بن عثمان و نزدیکان وی در بغداد بوده است. محمد بن عثمان در واپسین روزهای حیات، او را به دستور حضرت، جانشین خود معرفی کرد. او حدود ۲۱ سال نایب امام زمان بود.
علی بن محمد سَمُری (متوفی ۳۲۹ ق.ھ) چهارمین نایب حضرت که به مدت سه سال عهدهدار مقام نیابت شد. توقیع حضرت به علی بن محمد سمری درباره خبر وفات او و پایانیافتن دوره نیابت خاصه و آغاز غیبت کبری از مهمترین اتفاقات حیات آخرین نایب است
پس از یک دورهٔ هفتاد ساله (موسوم به غیبت صغری) و با مرگ علی بن محمد سَمَری، آخرین نایب امام دوازدهم شیعه، بار دیگر حیرت شیعیان را فراگرفت
آنها سرانجام در سدهٔ پنجم به تبیینی عقلی در کلامِ شیعه از غیبتِ امام دست یافتند
پس از دوران سُفَرا (نایبان خاص)، شیعیان با حضرت بهطور مستقیم در ارتباط نیستند و این دوران را اصطلاحاً غیبت کبری مینامند.
پس از پایان عصر غیبت، وی با نام مهدی قیام خواهد کرد و او کسی خواهد بود که بهدست وی حق و عدالت بار دیگر به پیروزی خواهد رسید.
سلام الله و ملائکته علیکم
✍ ان شا الله بنا داریم به زودی مطالب کانال رو ادامه بدیم ....
فقط نکته این است که مساله #خون فعلا ادامه پیدا نمی کند؛ چون استاد حیدری فسایی حفظه الله به این مساله رسیده و استنباط حکم آن را انجام دادند.
فلذا ما مراحل استنباط را بر روی مساله ایی دیگر انجام میدهیم...
و این مساله، مساله ایی است که اولا؛ استاد به این مساله می رسد. ثانیا؛ به این زودی ها استاد به دنبال استنباط این مساله نیستند.
فلذا فعلا تصمیم ما این است در مساله #خمر (نهمین از نجاسات) کار کنیم ان شا الله تعالی.
♻️ مشتاقانه به سوالات و انتقادات و پیشنهادات شما رسیدگی می شود
👉@rahpoyane_eJtehad👈
✅ #استنباط_مساله_دوم
🍾 #خمر
مساله مورد نظر 👈 #خمر
تاریخ شروع 👈 ۱۴۰۳/۷/۱۷
✴️ #مقدمه_اول
#فتوا_صاحب_عروة_الوثقی
https://eitaa.com/rahpoyane_eJtehad/134
✴️ #مقدمة_دوم
#تبدیل_فتوا_به_سوال
https://eitaa.com/rahpoyane_eJtehad/134
1⃣ #مرحله_اول
#موضوع_شناسی_بدوی
2⃣ #مرحله_دوم
#رجوع_به_آیات
3⃣ #مرحله_سوم
#رجوع_به_روایات
4⃣ #مرحله_چهارم
#رجوع_به_اجماع
5⃣ #مرحله_پنجم
#رجوع_به_عقل
6⃣ #مرحله_ششم
#رجوع_به_اصول_عملیه
✴️ #موخرة
#متفرقات
🔹🔸🔹🔸 در حال بروز رسانی . . .
⚜ ان شا الله به مرکر مطالب در کانال بارگزاری می شود ⚜
👉@rahpoyane_eJtehad👈
#مقدمتین
✅ قالَ المُحققُ صاحبُ العروة :
التاسعُ : الخمرُ بل کُلُّ مُسکرٍ مایعٍ بالأصالة و إن صارَ جامداً بالعَرَضِ لا الجامدِ کالبنج و إن صارَ مایعاً بالعَرَضِ.
📌 ذکر دو مقدّمه :
۱- مقدمه اول : فتوای صاحب عروة
نهمین از نجاسات، خمر است بلکه هر چیزی که مست کننده و اصالتا مایع باشد، نجس است اگر چه بخاطر عارضی این مایع، جامد شود.
و هر چیزی که مست کننده و جامد باشد(مثل بَنْج)، نجس نیست اگر چه بخاطر عارضی مایع شود.
⚠️ تذکر: بَنج همان بنگ است یعنی گیاهی است که حس و عقل رو از بین می برد و خواب آور است.(داروی بیهوشی)
۲- مقدمه دوم : تبدیل فتوا به سوال
آیا خمر، نجس است؟
📌 مراحل اجمالی استنباط :
۱- موضوع شناسی بدوی
۲- رجوع به آیات
۳- رجوع به روایات
۴- رجوع به اجماع
۵- رجوع به عقل
۶- رجوع به اصول عملیه
☆ متفرقات
☆ فتوای نهایی
👉@rahpoyane_eJtehad👈