❌جریان شناسی ایران معاصر، بخش دوم
از #جریان_چپ تا #اصلاح_طلبی
🔹ادامه بحث مبانی جریان چپ مدرن :
🔻بــه عبارتــی، جنــاح مذکــور بــه نقــد #تمــدن غــرب معتقــد اســت نــه نفــی آن. آنهــا تعامــل و رابطـه بـا فرهنـگ غـرب را نوعـی تقویـت بسـترهای زیرسـاخت هـای فرهنگـی جهـت حفـظ تقویـت #هویـت دینـی و ملـی مـی داننـد کـه مـی توانـد گامـی در جهـت مصونیـت اجتماعـی در برابــر تهاجــم بــه حســاب مــی آیــد. از ایــن رو معتقدنــد، اســتراتژی فرهنگــی نظــام نبایــد اسـتراتژی منـع باشـد.
🌀جبههٔ دوم خرداد
بعـد از برگـزاری #انتخابـات مجلـس پنجـم، یعنـی تنهـا بـا گذشـت یـک هفتـه از آن، جریـان چـپ سـنتی و مـدرن کـه دوره بازگشـت بـه قـدرت را طـی مـی کردنـد، موفقیـت نسـبی در قــوه مقننــه بــه دســت آوردنــد و لــذا گام بزرگــی بــرای انتخابــات ریاســت جمهــوری هفتــم برداشـتند. کارگـزاران سـازندگی کـه تلفیقـی از راسـت مـدرن و چـپ مـدرن را نمایندگـی مـی کـرد بـه همـراه مجمـع روحانیـت مبـارز کـه چـپ سـنتی را نمایندگـی مـی کـرد، همـراه بـا سـایر گـروه هـا و احـزاب سیاسـی بـا اعـلام حمایـت از کاندیداتـوری محمـد خاتمـی در یـک ائتـلاف بـزرگ در انتخابـات شـرکت کردنـد. انتخاباتـی کـه کارگـزاران سـازندگی در پیـروزی آن نقـش اساسـی داشـتند.
🔹انفتــاح فضــای سیاســی، گســترش آزادی هــای سیاســی، تکثــر #مطبوعــات و نشــریات، رشــد روز افـزون احـزاب، تشـکل هـای سیاسـی و نهاد هـای عمومـی و غیـر حکومتـی، کاهـش تنـش مناســبات و روابــط سیاســی بــا جهــان و بــاز کــردن فضــای مدیریتــی در کشــور در راســتای گــردش قــدرت را مــی تــوان از جملــه دســتاوردهای دوم خــرداد دانســت.
🔸در راسـتای گسـترش ظرفیـت سیاسـی مـردم، احـزاب، تشـکل هـای سیاسـی تشـویق و ترغیـب و از رشـد قابـل توجهـی برخـوردار شـدند. سـازمان های مـردم نهـاد (ngo) در راسـتای کوچـک شــدن دولــت و #تقویــت جامعــه مدنــی، شــورا های اســلامی شــهر و روســتا در سراســر کشــور تشـکیل شـد.
🔹دربــاره پیــروزی خاتمــی و جریــان دوم خــرداد دیدگاه هــای مختلفــی وجــود دارد؛ کارگــزاران سـازندگی آن را بـه دولـت هاشـمی و برنامـه هـای سـازندگی متعلـق مـی داننـد چـرا کـه دولـت #سـازندگی توانسـت بـا برنامـه توسـعه اقتصـادی، رویکـرد انضباطـی دولـت چـپ گـرای موسـوی را کنـار بگـذارد، بـا اسـتقراض و جـذب سـرمایه هـای خارجـی رونق تولیـد را فراهـم سـازد. بــا رونــق تولیــد و کار در کشــور، شــرایط دوران جنــگ بــه شــدت تغییــر یافــت و مطبوعــات بـه فعالیـت مشـغول شـدند. در ایـن شـرایط، بـه مشـارکت جویـی مـردم نیـاز بـود و خاتمـی توانسـت از دسـتاورد های دولـت سـازندگی اسـتفاده کنـد.
👇
🔻بـر عکـس #کارگـزاران، برخـی افـکار هـم بـا نگاهـی سـلبی و منفـی معتقدنـد دوم خـرداد یکی از عـوارض و بازتاب هـای دوران #سـازندگی بـوده و پیـام دوم خـرداد یـک جـواب منفـی بـه عملکـرد دوران سـازندگی بـوده اسـت.
🔹بـر اسـاس ایـن نگـرش #دوم_خـرداد اعتـراض بـه خـط مشـی هـای یـک سـویه و شـتابان دولـت سـازندگی در جهـت توسـعه اقتصـادی ... و بـی توجهـی ایـن دولـت بـه برنامـه هـای توسـعه اقتصـادی بـود. بـه عبـارت دیگـر، دوم خـرداد در واکنـش بـه الگـوی دگرگونـی شـبه مدرنیسـتی اقتصـادی دهـه دوم انقـلاب پدیـد آمـد.
🔸خاتمــی در انتخابــات دوم خــرداد ۷۶ نمــاد مخالفــت بــا وضــع موجــود بــود و رقیــب اصلــی او (ناطــق نــوری) از جنــاح راســت، طرفــدار وضــع موجــود بــود. در چنیــن شــرایطی، #خاتمــی توانســت ۲۰ میلیــون رای را از آن خــود کنــد، امــا جبهــه دوم خــرداد کــه عنــوان گروه هــای پیـروز در انتخابـات بـود در بـر گیرنـده طیفـی گسـترده از #چـپ_سـنتی (مجمع روحانیـت مبـارز) چـپ مدرن (کارگـزاران سـازندگی)، اصـلاح طلب (حـزب مشـارکت) و لایـه هایـی از جریـان ملـی مذهبـی را شـامل مـی شـد و تنهـا وجـه اشـتراک آنهـا، مخالفـت و حـذف جنـاح مقابـل بـود. دیـری نپاییـد کـه #اختلافـات درونـی آنهـا بـالا گرفـت.
🔹ایــن اختلافــات بــر ســر چنــد موضــوع بــود: گروهــی پدر ســالاری و انحصــار طلبــی حــزب مشـارکت و مجاهدیـن انقـلاب بـر نمـی تابیدنـد، جمعـی بـر سـر سـهم خواهـی و بـه دسـت گرفتــن قــدرت، برخــی هــم بــا رادیکالیســم و افراطــی گــری مخالفــت کردنــد.
امـا ایـن جریـان رادیـکال دوم خـرداد بـود کـه بـه دلیـل قـدرت داشـتن در گفتمـان سـازی، نظریـه پـردازی، کار تشـکیلاتی و مـوج سـازی بـه عنـوان نماینـده کل جریـان در سـطح جامعـه اشـتهار یافتـه بـود.
📚 جریان شناسی سیاسی ایران معاصر
✏️ علی دارابی
انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
#راه_ما_روشن_است 🇮🇷
#قرن_حماسه
#با_ما_باشید
@rahroshaan
🔸🔹🌿🔸🔹
9.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰 تفسیر ۶ | جنگ ممدوح
🔘 «الَّذِينَ آمَنُواْ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَالَّذِينَ كَفَرُواْ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الطَّاغُوتِ فَقَاتِلُواْ أَوْلِيَاء الشَّيْطَانِ إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفاً»
(آیه ۷۶ سوره مبارکه نساء)
۱۳۹۸/۰۱/۱۴
#سوره_نساء
#رهبر_معظم_انقلاب
#راه_ما_روشن_است 🇮🇷
#قرن_حماسه
#با_ما_باشید
@rahroshaan
🔸🔹🌿🔸🔹
🕋📜🕋📜🕋
📜
🕋
#ماه_مبارک_رمضان
#معرفت_حضرت_قرآن (۶)
☑️ نزول تدریجی حضرت قرآن
ا❁﷽❁ا
«وَ قُرْآناً فَرَقْنَاهُ لِتَقْرَأَهُ عَلَي النَّاسِ عَلَي مُكْثٍ وَنَزَّلْنَاهُ تَنزِيلاً»؛
و قرآنی را جزء جزء و به تدریج بر تو فرستادیم که تو نیز بر مردم به تدریج قرائت کنی، و این قرآن کتابی از تنزیلات بزرگ ماست.
﴿سوره مبارکه إسراء، آیه ۱۰۶﴾
ا┅═✧❁ 🕋 ❁✧═┅ا
✍️ صورت دیگری از نزول حضرت قرآن، «تنزیل» یا همان نزول تدریجی است؛ با این توضیح که آن علم کلّ و تام هستی بصورت تدریجی طی بیست و سه سال بعثت حضرت خاتم الأنبیاء و المرسلین (صلی الله علیه و آله و سلم) (۱)، حسب مقتضیات زمانی و مکانی تنزیل یافته است.
پس مخاطب إنزال و تنزیل، وجود مبارک راسخون در علم می باشد و ذات علم در قلوب مبارک ایشان نازل شده است، با لحاظ این مهم که إنزال در انحصار ایشان می باشد، اما از آنجا که تنزیل به غرض تبیین و تفهیم تشریع برای عباد الله محقق شده، پس عباد الرحمن نیز می توانند از آن محظوظ و بهره مند گردند.
ا┅═✧❁ منابع ❁✧═┅ا
(۱) به بیان أدق، نزول تدریجی حضرت قرآن، همزمان با بعثت شریف حضرت خاتم الأنبیاء (صلی الله علیه و آله وسلم) در ۲۷ ام رجبآغاز گشت. گرچه طول رسالت شریف آن حضرت ، ۲۳ سال بوده است، اما پس از نزول آیات ابتدایی سوره علق، در دوران سه ساله فترت، آیه ای نازل نشد و پیامبر اکرم در این زمان مامور به دعوت پنهانی بودند. بنابراین حضرت قرآن در طول ۲۰ سال، (۱۰ سال در مکه مکرمه و ۱۰ سال در مدینه منوره) بر قلب مبارک رسول خاتم (صلی الله علیه و آله وسلم) نزول تدریجی داشته است.
التمهید فی علوم القرآن، ج۱، ص ۱۱۶ الی ۱۲۰
🕋
📜۶/۱
🕋📜🕋📜🕋
🕋📜🕋📜🕋
📜
🕋
#ماه_مبارک_رمضان
#معرفت_حضرت_قرآن (۶)
☑️ نصوص دال بر تنزیل
از جمله کرائمی از حضرت قرآن که بر نزول تدریجی دلالت می کنند؛ عبارتند از:
▪️ سوره مبارکه إسراء، آیه ۱۰۶:
«وَ قُرْآناً فَرَقْنَاهُ لِتَقْرَأَهُ عَلَي النَّاسِ عَلَي مُكْثٍ وَنَزَّلْنَاهُ تَنزِيلاً».
▪️ سوره مبارکه فرقان، آیه ۳۲:
«كَذَلِكَ لِنُثَبِّتَ بِهِ فُؤَادَكَ وَرَتَّلْنَاهُ تَرْتِيلًا لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ ما نُزِّلَ إِلَيْهِم»؛
خداوند متعال در پاسخ به اعتراض کفار مبنی بر نزول دفعه ای حضرت قرآن، فرمود: ما آن را این چنین تدریجی فرستادیم تا قلبت را به وسيله آن استوار گردانيم، و (بدین سبب) آیات آن را بر تو مرتب به ترتیبی روشن و به آهستگی برخواندیم تا تو آنرا برای مردم تبیین کنی.
▪️ سوره مبارکه یس، آیه ۵:
«وَالْقُرْآنِ الْحَكِيمِ ... تَنْزِيلَ الْعَزِيزِ الرَّحِيمِ»؛
و قرآن حکیم ... تنزیل آن عزیز رحیم است.
✍️ «ترتیل و قرائت حضرت قرآن علی الناس علی مُکث»، «تفریق» و «تثبيت» که خود متضمن معنای تدريج است، نیز عباراتی مانند «لِجَوَابِ كَلَامِ النَّاسِ» در نصوص دیگر و مشابه آن در سایر منابع و مستندات، بیان تامی در تعلیلِ تنزیل حضرت قرآن است.
به بیان دیگر، ذات علم در إنزال، به جهت رفع نیاز عباد الله نسبت به معرفت تشریع و تفقه و معرفت به آن، و نیز تثبیت و تفهیم آن در قلوب، منزل به منزل، و علی مُکث برای ایشان تبیین و تنزیل گشت.
به این ترتیب، ذات بسیط حضرت قرآن، در تنزیل به کثرت رسیده و برای خلق تبیین و تفهیم گردیده است تا ایشان از این طریق به هدایت و آن غایت قصوای خلقت نائل شوند که اگر این امر صورت نمی پذیرفت، خلق و عباد الله هیچ راهی به معرفت حضرت قرآن و بسیط علم نداشتند و از علم القرآن هیچ حظّ و بهره ای نمی بردند.
«الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي هَدَانَا لِهَٰذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللَّه»
🕋
📜۶/۲
🕋📜🕋📜🕋
#راه_ما_روشن_است 🇮🇷
#قرن_حماسه
#با_ما_باشید
@rahroshaan
🔸🔹🌿🔸🔹