🔸🔸 قانون حجاب؛ مختصات و پیشفرضها
✍ دکتر ابوالفضل اقبالی، مدیر اندیشکده زوج
🔻 همه ما واقفیم که بخش عظیمی از مخالفت مردمی با قانون و الزام حجاب متاثر از رسانه و روایتهای رسانهای است. عموما مخالفت مردم با ورود حاکمیت به مسئله حجاب از جنس مناقشات فقهی پیرامون وجوب و الزام یا تحلیلهای کارشناسی درباره پیامدهای فرهنگی اجتماعی آن نیست، بلکه متاثر از گرههای ذهنی و مشهوراتی است که در رسانهها مصرف میکنند.
🔻 مقابله قاطع و هوشمند با برهنگی
واقعیت این است که قانون حجاب با هدف حمایت از نهاد خانواده و ممانعت از گسترش پدیده برهنگی، یک تصمیم قاطع و هوشمند است که ارکان مختلف حاکمیت نسبت به اجرای آن اشتراک نظر دارند.
🔻 حذف زمینههای تنش در جامعه
از ویژگیهای دیگر این قانون عبور از وضع تنشزای کنونی در موضوع حجاب است که با حذف کامل گشت ارشاد و نیز ضابطهمند کردن سازوکارهای امر به معروف و نهی از منکر شهروندان محقق شده است.
🔻 مخاطبانِ حداقلی قانون حجاب
باید گفت که مخاطبان قانون حجاب در میانمدت کمتر از ۵ درصد جامعه؛ یعنی اقلیت مطلقی از هنجارشکنان و متجاهران هستند که حاضر نیستند اصول و چارچوبهای قانونی و هنجارین جامعه ایران را بپذیرند. چرا میگوییم ۵ درصد؟ براساس آمارها در حال حاضر در کل کشور میانگین کشف حجاب و برهنگی ۱۳ درصد است. بخش قابل توجهی از این آمار شامل کسانی است که فاقد انگیزههای سیاسی و ایدئولوژیک هستند و صرفا با این ذهنیت که حجاب در کشور اختیاری شده و دیگر حاکمیت با این مسئله برخورد نمیکند، مرتکب کشف حجاب میگردند و به محض دریافت اولین سیگنال از سوی حاکمیت مبنی بر الزامی شدن حجاب دیگر مرتکب این رفتار نخواهند شد؛ لذا به محض تصویب و اجرای این قانون، آمار کشف حجاب در کشور کاهش محسوسی خواهد داشت و در میان مدت با اعمال مجازاتهای مقرر، این آمار به زیر ۵ درصد کاهش خواهد یافت.
🔻 دولت ضامن حقوق شهروندی
حقیقت این است که حاکمیت با تصویب این قانون قصد دفاع از حقوق اکثریت شهروندان در مقابل تعرضهای اقلیت را دارد. اکثریت جامعه ایران مردمی مومن و دیندار هستند که انتخاب آنها داشتن یک جامعه سالم و عاری از هرگونه تجاهر و تظاهر به فساد و بیبندوباری است. جامعه ایران ترکیبی از اقشار مختلف مردم با سطوح متکثری در زمینه دینداری و حجاب است که اکثریت آنها اعم از محجبه کامل و یا افراد دارای حجاب عرفی به این وضعیت ولنگاری در جامعه اعتراض دارند و این وضعیت را نافی حقوق شهروندی خود میدانند؛ لذا حاکمیت با تصویب این قانون هدفی جز دفاع از حق مشروع و قانونی اکثریت شهروندان براساس قانون اساسی این کشور نداشته و ندارد. وگرنه در شرایطی که حاکمیت در ایران به تازگی یکی از بحرانهای اجتماعی و سیاسی ۴ دهه اخیر را پشت سر گذاشته (که از قضا موضوع آن نیز حجاب بوده است) و در شرایط حساس منطقهای نیز قرار دارد، ضرورتی به تصویب این قانون و دادن این همه هزینه سیاسی و اجتماعی در رابطه با حجاب برای حاکمیت وجود نداشت. پس حاکمیت، آرمانی از جنس حقوق مردمان خود دارد.
🔻 ترجیح قانون به بیقانونی
شرایط اجتماعی کنونی کشور به نحوی است که میتوان گفت عدم وجود قانون در زمینه حجاب و پوشش پیامدهای بسیار مخربتری برای جامعه از وجود این قانون دارد. در شرایط فقدان این قانون در میان مدت امکان ایجاد زمینههای تنش میان شهروندان و تشدید دوقطبیهای اجتماعی کاملا محتمل است.
🔻 سطحبندی برخورد با شهروندان
از ویژگیهای ممتاز این قانون، موضوع سطوح مختلف برخورد با پدیده کشف حجاب در جامعه است. در این مصوبه میان ماهیت کشف حجاب شهروندان تفاوتهایی لحاظ شده و براساس آن مجازاتهای مختلفی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال کشف حجاب سازماندهی شده، کشف حجاب سلبریتیها و افراد موثر و کشف حجاب فرزندان مسئولان با کشف حجاب شهروندان عادی جامعه دارای مجازاتهای متفاوت است یا برهنگی و بدپوششی مجازات متفاوتی از کشف حجاب سر دارد.
🔻 غلبه رویکرد فرهنگی به رویکرد کیفری
موضوع دیگری که درباره این قانون باید مدنظر قرار داد، تاکید بر ماهیت فرهنگی آن و غلبه رویکرد فرهنگی و ایجابی به رویکرد سلبی و کیفری در آن است. بیش از نیمی از مواد این مصوبه ناظر به وظایف دستگاهها و نهادهای اجرایی کشور در زمینه اقدامات ایجابی و فرهنگی در عرصه حجاب و عفاف است و صرفا بخش کوچکی از این قانون به مجازات متخلفان و هنجارشکنان اختصاص دارد. یعنی اتفاقی که درباره این مصوبه افتاده برخلاف ادعای مخالفان و معاندان که میگویند مواجهه حاکمیت با مقوله حجاب مانند دزدی و تجاوز و... از جنس کیفری و بگیر و ببند است، این مصوبه کاملا تاکید بر مواجهه تربیتی و فرهنگی با موضوع حجاب دارد.
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 نقش حضرت امالبنین در تاریخ تشیع؛ بانویی که پایهگذار مرثیهسرایی برای سیدالشهداست
🔻 حجتالاسلام والمسلمین حسن موسایی، استاد حوزه و دانشگاه و معاون امور اجتماعی و سیاسی حوزه علمیه هرمزگان، با اشاره به ارزش جایگاه مادری و نقشی که در صلاح و رستگاری فرد دارد، اظهار کرد: طبق منابع تاریخی حضرت امالبنین(س) به واسطه ویژگیهای شخصیتیای که داشتند بعد از شهادت حضرت زهرا سلامالله علیها برای مأموریتی بزرگ برگزیده شدند، بخشی از کادرسازی فرماندهان لشکر امام حسین علیهالسلام در روز عاشورا را باید نتیجه ثمرات حضرت امالبنین سلامالله علیها بدانیم، این وجود مقدس توانستند به درستی ولایتپذیری و ادب در مقابل امام را برای فرزندان خود تبیین کرده و نهادینه کنند.
🔻 امیرالمؤمنین علیهالسلام فرزند دیگری چون «محمد حنفیه» دارد که از فرزندان حضرت امالبنین بزرگتر است، اما در میدان عمل و یاری کردن امام این فرزندان امالبنین سلامالله علیها هستند که خوش میدرخشند. بنابراین با توجه به این موضوعات و روایاتی که از علت ازدواج امیرالمؤمنین علیهالسلام به امالبنین ذکر شده است، باید اصلیترین مأموریت این بانوی بزرگ جهان اسلام را تربیت نیرو برای امام حسین علیهالسلام بدانیم.
🔗 |مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 گفتوگوی روزنامه قدس با دکتر معصومه ظهیری، همسر شهید حسین طباخی درباره شخصیت حضرت امالبنین(س) به مناسبت روز تکریم مادران و همسران شهدا
🔻 سالروز وفات حضرت امالبنین(س) و روز تکریم و قدردانی از مقام مادران و همسران شهداست. برای تحلیل دقیق سیره تربیتی این بانوی بزرگوار، سراغ دکتر معصومه ظهیری رفتیم:
🔻 مورخان میگویند لقب «امالبنین» را پیش از به دنیا آمدن فرزندانشان، خود امام علی(ع) به بانو دادند. شروع ماجرا هم از سوی بانو بود یعنی چون میدیدند با صدا کردن نام فاطمه، فرزندان امام به یاد خاطرات مادر میافتادند، پیشنهاد کرده بودند لقبی برای من بگذارید و من را فاطمه صدا نکنید که امیرالمؤمنین(ع) گفتند شما «امالبنین» هستی.
🔻 سیره تربیتی خانم امالبنین، چهار ویژگی دارد: نخستین شاخصه، علاقهمندی به امام و ولایتمداری است. این بانوی بزرگوار، بسیار به امام علی(ع) علاقهمند بودند.نکته دوم ادب و تواضع است. خانم خیلی ادب و تواضع را در مقابل فرزندان حضرت زهرا(س) رعایت میکردند. مراقب بودند در خانه علی(ع) باید برخوردها با هر فردی چگونه باشد. یعنی به حسنین(ع) به چشم فرزندان زن قبلی خانه نگاه نمیکردند.
🔗|مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 بانویی بادیهنشین که در خانه آفتاب جاودانه شد
🔻 دبیر ستاد راهبری زن وخانواده حوزه علمیه در گفتگو با خبرگزاری شبستان گفت: حضرت ام البنین(س) که یک بانوی بادیهنشین بود، نام خود را با همسری و همراهی و همدلی در خانه آفتاب برای همیشه در تاریخ جاودانه کرد.
🔻 این استاد حوزه با اشاره به شخصیت والای حضرت امالبنین س گفت: ادب، احترام، خوشخلقی و سادهزیستی ازجمله خصوصیات حضرت امالبنین س بوده است. طبیعتا فرزندان زهرای مرضیه سلامالله علیها که دیگر بزرگ شده بودند؛ اما به هر حال انتصاب به خاندان نبوت و فرزندان زهرای مرضیه بودن باعث شد یک احترام ویژهای برای این عزیزان قائل باشند. به همین دلیل ایشان قبل از حتی به دنیا آمدن فرزندانشان امالبنین نامیده شدهاند.
🔗 |مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 شورای عالی امنیت ملی ابلاغ قانون حجاب را متوقف کرد
🔻 اکبر رنجبرزاده، نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی در مورد چرایی ابلاغ نشدن قانون عفاف و حجاب در موعد مقرر گفت: من عضو هیات رئیسه نیستم، اما میدانم که شورای عالی امنیت ملی فعلاً مانع شده و متوقف شده است.
🔻 اکبر رنجبرزاده گفت: از آنجایی که این شورا بالاترین رکن تصمیمگیر درباره مسائل امنیتی کشور است، تصمیم گرفتند این اتفاق بیفتد و همه تابع مسیر و چارچوبهای قانونی در کشور هستیم.
🔻 وی در پاسخ به اینکه شورای عالی امنیت ملی تا چه زمانی اجرای قانون عفاف و حجاب را متوقف کرده است، اظهار کرد: من زمانش را نمیدانم، اما فکر کنم زمان نداده و فعلاً گفته که اجرا نشود. در حقیقت تصمیم شورای عالی امنیت ملی این است که به لحاظ مصالح و مسائلی که آنها تشخیص دادند، فعلا اجرا نشود، بالاخره آن هم یک مسیر قانونی است، اگرچه همه مصوباتی که تا الان قانون شده توسط رئیس مجلس ابلاغ شده، اما مافوق همه قوانین بحث مصلحت و امنیت کشور است که وقتی شورا این تصمیم را گرفته، قطعاً همگان متفق به تصمیم شورای عالی امنیت هستند.
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 راهحل کاهش آمار طلاق در ۵ سال اول زندگی مشترک چیست؟
🔻 طبق گزارش سازمان ثبت احوال، بیشترین طلاق سال اول تا پنجم ازدواج با ۵۷ هزار و ۷۸۵ طلاق مربوط به سال ۱۳۹۶ بوده و کمترین طلاق در همین بازه زمانی، با ۵۰ هزار و ۹۵۶ مورد مربوط به سال ۱۴۰۲ بوده است. ایرنا با توجه به اهمیت این موضوع با دو پژوهشگر، «محمدمهدی لبیبی» جامعهشناس و استاد دانشگاه و «علی قائدنیای جهرمی» روانشناس به گفتوگو نشست.
🔻 لبیبی در مورد دلایل طلاق در ۵ سال اول زندگی مشترک میگوید: علل مهمی که سبب طلاق در ۵ سال اول زندگی میشود، متفاوت است و این موارد، عوامل ثابتی نیستند. برای مثال در۱۰ سال پیش ممکن است ۵ علت خاص مهم بوده، اما اکنون دلایل دیگری تاثیرگذارتر است. یعنی به مرور زمان، شرایط و تحولات اجتماعی سبب شده دلایل طلاق هم تغییر یابد.
🔻 یکی از دلایل کم شدن پایبندی به ارزشهای سنتی است. برای مثال سنت میگوید طلاق امری بد و قبیح است. یا سنت میگوید هرطور شده باید زندگی حفظ شود. دلیل دوم، تضعیف ارزشهای دینی است. باورهای مذهبی در گذشته نگهدارنده زندگی مشترک بود.
🔻 دلیل سوم بحث لذتطلبی است. یعنی افراد تعریف جدیدی را از دنیای جدید ارائه دادهاند، مبنی بر اینکه ما در دنیای جدید به دنبال آسایش و آرامش هستیم.
🔗 |مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 افزایش تولد فرزندان دوم در خانوادههای ایرانی
🔻 مرکز رصد جمعیت کشور سازمان ثبت احوال کشور اعلام کرد که از ۶۶۵ هزار و ۹۰۳ ولادت ثبت شده در ۸ ماهه کل کشور، سهم تعداد ولادتها برحسب مرتبه تولد، ۳۶ درصد مربوط به فرزند اول، ۳۶/۸ درصد مربوط به فرزند دوم، ۱۸/۷ درصد مربوط به فرزند سوم، ۸/۵ درصد مربوط به فرزند چهارم و بیشتر است.
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 نقش زنان ایلامی در دفاع مقدس تبیین شود
🔻 حجتالاسلام «الهنور کریمیتبار» در دیدار با جمعی از مشاوران بانوان دستگاههای اجرایی استان ایلام، با اشاره به فراز و فرودهای نگاه جوامع بشری به زنان، اظهار کرد: قبل از دین مبین اسلام، شخصیت زن اندازهای مورد نفرت بوده که در قرآن کریم آمده است، اگر به کسی میگفتند که همسرت دختری آورده است از شدت شرمندگی چهرهاش سیاه میشد و دختران را زنده به گور میکردند.
🔻 فرزند صالح میراث مومن و صدقه جاریه است و میتواند زمینهساز نجات والدین در آخرت باشد؛ چراکه ثمره تربیت اسلامی فرزندان به پدر و مادر برمیگردد.
🔻 وی با تاکید بر اینکه آنچه که در انقلاب اسلامی اتفاق افتاد معادلات دنیا را به هم ریخت، افزود: زنان نقش بسیار مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی داشتند، در صحنه سیاسی و اجتماعی و تعیین حکومت، پاسداری و اداره حکومت نقش آفرین بودند و همین حضور، دنیا را متحیر کرد.
🔻 زنان ایلامی و ایرانی با این فرهنگ در مقابل دنیا ایستادند و امروز لازم است که این نقش در بین نسل جوان امروز تبیین و نهادینه شود.
🔻 کار در فرهنگ اسلامی بالاترین عبادت است، امروز در درون خانوادهها برای فرهنگ کار نیاز داریم و زنان و بانوان میتوانند بیشترین نقشآفرینی را در این زمینه داشته باشند.
🔻 انتظار میرود که بانوان فعال در این عرصه، رویکرد دینی، نماز و توجه به خدا و ارزشهای شهدا را در جامعه ترویج دهند و یک حرکت جدی در این زمینه باید آغاز شود.
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|
🔸🔸 انکار خشونت علیه زنان یک سیاست است/ همه توجهها درخصوص زنان روی بحث حجاب متمرکز شده در حالیکه نگاه قرآن در وهله اول بحث امنیت است
🔻 معصومه ابتکار، معاون اسبق رییس جمهور در امور زنان و خانواده در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره لایحه تامین امنیت زنان گفت: موضوع امنیت زنان در واقع همان امنیت سایر اعضای خانواده است. در واقع امنیت زنان تضمینکننده امنیت کل خانواده است. وقتی صحبت از امنیت زنان در برابر خشونت میکنیم بخشی از آن خانواده است و بخشی جامعه. آمار روز دنیا و آمار کشور ما نشان میدهد که اکثریت مطلق موارد خشونت، در خانواده خشونت همسران بر علیه زنان است و در جامعه نیز به همین صورت است؛ یعنی خشونت مردان علیه زنان غالب است، البته موارد دیگری هم وجود دارد از جمله خشونت زنان، اخیراً هم یک مورد قتل مرد توسط همسرش را داشتیم، اما این موارد از نظر شیوع نسبتش خیلی کمتر از خشونت مردان علیه زنان است و آمارها هم نشاندهنده این موضوع است.
🔻 با وجود چالشها، فشارهای اقتصادی و مشکلات مختلف اجتماعی که وجود دارد افراد هر چقدر از این مهارتها برخودار باشند، تابآوری آنها بیشتر میشود. در واقع بحث تابآوری و ارتقای تابآوری فردی و اجتماعی یک مسئله بسیار مهم است که البته بخشی از این مسئله فرهنگی است. اما در کنار این موضوع ابزار قانونی و پشتوانه قانونی بسیار مهم است.
🔗 |مطالعه متن کامل|
#رسانه_نخبگانی_بانوان
💠 |@rnb1402|