#هر_صبح_یک_آیه
#قرآن_کریم
🌺 اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم 🌺
«وَإِذَا أَذَقْنَا النَّاسَ رَحْمَةً مِّن بَعْدِ ضَرَّاءَ مَسَّتْهُمْ إِذَا لَهُم مَّكْرٌ فِي آيَاتِنَا ۚ قُلِ اللَّهُ أَسْرَعُ مَكْرًا ۚ إِنَّ رُسُلَنَا يَكْتُبُونَ مَا تَمْكُرُونَ»
هنگامى که به مردم، پس از زیانى که به آنها رسیده است، رحمتى بچشانیم، در مورد آیات ما (با توجیهات ناروا) توطئه مى کنند. بگو: «تدبیر خداوند (از شما) سریع تر است و رسولان [=فرشتگان] ما، آنچه را توطئه مى کنید، مى نویسند!»
#سوره_یونس آیه ۲۱
@Roznegaar
❇ #تفسیر_آیه
به هنگام مشکلات به خدا روى مى آورند
در این آیات، باز سخن از عقائد و کارهاى مشرکان و سپس دعوت آنها به توحید و نفى هر گونه شرک است.
آیه، اشاره به یکى از نقشه هاى جاهلانه مشرکان کرده، مى فرماید: هنگامى که مردم را براى بیدارى و آگاهى، گرفتار مشکلات و زیان هائى مى سازیم، سپس آن را بر طرف ساخته، طعم آرامش و رحمت خود را به آنها مى چشانیم، به جاى این که متوجه ما شوند، این آیات و نشانه ها را به باد مسخره و استهزاء گرفته، و یا با توجیهات نادرست در مقام انکار آنها بر مى آیند (وَ إِذا أَذَقْنَا النّاسَ رَحْمَةً مِنْ بَعْدِ ضَرّاءَ مَسَّتْهُمْ إِذا لَهُمْ مَکْرٌ فی آیاتِنا).
مثلاً بلاها و مشکلات را به عنوان غضب بت ها، و نعمت و آرامش را دلیل بر شفقت و محبت آنان مى گیرند و یا به طور کلّى همه را معلول یک مشت تصادف مى شمرند.
🌼🌼🌼
کلمه مکر در آیه فوق، که به معنى هر گونه چاره اندیشى است، اشاره به توجیهات ناروا و راه هاى فرارى است که مشرکان در برابر آیات پروردگار و ظهور بلاها و نعمت ها مى اندیشیدند.
اما خداوند به وسیله پیامبرش، به آنها چنین هشدار مى دهد: به آنها بگو: خدا از هر کس در چاره اندیشى و طرح نقشه هاى کوبنده قادرتر و سریع تر است (قُلِ اللّهُ أَسْرَعُ مَکْراً).
همان گونه که مکرّر اشاره کرده ایم: مکر، در اصل به معنى هر گونه چاره اندیشى توأم با پنهان کارى است، نه به آن معنى که در فارسى امروز از آن مى فهمیم، که توأم با یک نوع شیطنت است، بنابراین، هم در مورد خداوند صدق مى کند و هم در مورد بندگان.
اما این که مصداق مکر الهى در آیه مورد بحث، چیست؟ ظاهراً اشاره به همان مجازات هاى پروردگار است، که بعضاً در نهایت اختفا، و بدون هیچ مقدمه، و با سرعت هر چه تمام تر انجام مى گیرد، حتى گاهى خود مجرمان را با دست خودشان مجازات مى کند، بدیهى است: آن کس که از همه قادرتر، و بر دفع موانع و تهیه اسباب تواناتر است، نقشه هاى او نیز سریع تر خواهد بود.
به تعبیر دیگر: او هر زمان اراده مجازات و تنبیه کسى کند، بلافاصله تحقق مى یابد، در حالى که دگران چنین نیستند.
سپس آنها را تهدید مى کند که گمان نبرید این توطئه ها و نقشه ها فراموش مى گردد، خیر، فرستادگان ما، یعنى فرشتگان ثبت اعمال، تمام نقشه هائى را که براى خاموش کردن نور حق مى کشید مى نویسند (إِنَّ رُسُلَنا یَکْتُبُونَ ما تَمْکُرُونَ).
و باید خود را براى پاسخ گوئى و مجازات در سراى دیگر آماده کنید.
درباره ثبت اعمال، و فرشتگان مأمور آن، ذیل آیات مناسب بحث خواهیم کرد.
#تفسیر_نمونه
ذیل آیه ۲۱ #سوره_یونس
@Roznegaar
خدایا گم شدم! منو به خودت برگردون
💌 #امام_علی (ع) : #توبه بر چهار پایه استوار است: پشیمانی با قلب، طلب آمرزش با زبان،عمل به وسیله اعضا و جوارح و اراده و تصمیم جدی بر اینکه به گناه و آلودگی گذشته برنگردد.
🔸پس، توبه صرفاً یک لفظ نیست،اول باید قلب از گناه پشیمان و متنفّر شود، بعد با زبان، شعار ترک گناه را برای دیگران و تلقین به نفس را برای خویش استمرار بخشد،بعد اعضای بدن و عناصر فعّال وجودی،به جای گناه و تباهی به حوزه اعمال صالح و نیک وارد شود تا فرد، دیگر آن عنصر قبلی نباشد.
🔸وقتی کسی در حضور امیرمومنان به خاطر درخواست آمرزش از خداوند، کلمات «استغفار» را بر زبان جاری میکرد، امام او را مورد نکوهش قرار داد، طلب آمرزش را مقام والایی شمرد و برای آن شش مرحله بیان فرمود.
1⃣ #پشیمانی جدّی از همه اعمال بدِ گذشته
2⃣ تصمیم جدّی برای خودداری ازهمه گناهان
3⃣ بازگرداندن همه حقوق و بدهیهای مادی و معنوی به مردم وبریء الذّمه شدن
4⃣ جبران و تدارک هرعمل وعبادت واجب و از دست رفته
5⃣ آب کردن تمام گوشتهایی که از راه حرام، در بدن روییده
6⃣ تحمل رنج و چشیدن لذّت عبادت و بندگی خدا، به همان حدّی که گناه،لذت بخش بود.
@Roznegaar