❇ #تفسیر_آیه
در اینجا کار یوسف و همسر عزیز به باریکترین مرحله و حساسترین وضع مى رسد، که قرآن با تعبیر پر معنائى از آن چنین سخن مى گوید: همسر عزیز مصر، قصد او را کرد و یوسف نیز، اگر برهان پروردگار را نمى دید، چنین قصدى مى نمود! (وَ لَقَدْ هَمَّتْ بِهِ وَ هَمَّ بِها لَوْ لا أَنْ رَأى بُرْهانَ رَبِّهِ).
در معنى این جمله، میان مفسران گفتگوى بسیار است که مى توان همه را در سه تفسیر زیر خلاصه کرد:
۱ ـ همسر عزیز تصمیم بر کامجوئى از یوسف داشت و نهایت کوشش خود را در این راه به کار برد.
یوسف(علیه السلام) هم به مقتضاى طبع بشرى و این که جوانى نوخاسته بود، و هنوز همسرى نداشت، در برابر هیجان انگیزترین صحنه هاى جنسى قرار گرفته بود که هر گاه برهان پروردگار یعنى روح ایمان و تقوا و تربیت نفس و بالاخره مقام عصمت حائل نمى شد، چنین تصمیمى را مى گرفت!
بنابراین، تفاوت میان همّ (قصد) همسر عزیز و یوسف این بود که از یوسف، مشروط بود به شرطى که حاصل نشد (یعنى عدم وجود برهان پروردگار) ولى از همسر عزیز مطلق بود و چون داراى چنین مقام تقوا و پرهیزکارى نبود، چنین تصمیمى را گرفت و تا آخرین مرحله پاى آن ایستاد، تا پیشانیش به سنگ خورد.
بنابراین، تصمیم یوسف مشروط به شرطى بود که حاصل نشد، و این امر نه تنها با مقام عصمت و تقواى یوسف منافات ندارد، که توضیح و بیان این مقام والا است.
طبق این تفسیر از یوسف(علیه السلام)، هیچ حرکتى که نشانه تصمیم بر گناه باشد سر نزده است، بلکه در دل، تصمیم هم نگرفته است.
۲ ـ تصمیم همسر عزیز مصر و یوسف، هیچ کدام مربوط به کامجوئى جنسى نبود، بلکه تصمیم بر حمله و زدن یکدیگر بود، همسر عزیز به خاطر این که در عشق شکست خورده بود، و روح انتقامجوئى در وى پدید آمده بود و یوسف به خاطر دفاع از خویشتن و تسلیم نشدن در برابر تحمیل آن زن.
از جمله قرائنى که براى این موضوع ذکر کرده اند، این است که همسر عزیز تصمیم خود را بر کامجوئى خیلى قبل از این گرفته بود، و تمام مقدمات آن را انجام داده بود، بنابراین، جاى این نداشت که قرآن بگوید او تصمیم بر این کار گرفت; چرا که این لحظه، لحظه تصمیم نبود.
دیگر این که، پیدا شدن حالت خشونت و انتقامجوئى، پس از این شکست، طبیعى است; زیرا او تمام آنچه را در توان داشت از طریق ملایمت با یوسف(علیه السلام)به خرج داد، و چون نتوانست از این راه در او نفوذ کند به حربه دیگر متوسل شد که حربه خشونت بود.
سوم این که، در ذیل این آیه مى خوانیم: کَذلِکَ لِنَصْرِفَ عَنْهُ السُّوءَ وَ الْفَحْشاءَ: ما هم بدى و هم فحشاء را از یوسف بر طرف ساختیم فحشاء ، همان آلودگى به بى عفتى است، و سوء، نجات از چنگالِ درگیرى، زد و خورد و احیاناً قتل همسر عزیز مصر.
به هر حال، یوسف چون برهان پروردگار را دید، از گلاویز شدن به آن زن خوددارى کرد، مبادا به او حمله کند و او را مضروب سازد و این خود دلیلى شود که او قصد تجاوز را داشته، لذا ترجیح داد خود را از آن محل دور سازد، و به سوى در فرار کند.
۳ ـ بدون شک، یوسف جوانى بود با تمام احساسات جوانى، هر چند غرائز نیرومند او تحت فرمان عقل و ایمان او بود، ولى طبیعى است هر گاه چنین انسانى در برابر صحنه هاى فوق العاده هیجان انگیز قرار گیرد، طوفانى در درون او بر پا مى شود، و غریزه و عقل به مبارزه با یکدیگر بر مى خیزند، هر قدر امواج عوامل تحریک کننده نیرومندتر باشد، کفه غرائز، قوت مى گیرد، تا آنجا که ممکن است در یک لحظه زودگذر به آخرین مرحله قدرت برسد، آن چنان که اگر از این مرحله، گامى فراتر رود، لغزشگاه هولناکى است، ناگهان نیروى ایمان و عقل به هیجان در مى آید، و به اصطلاح بسیج مى شود و کودتا مى کند، و قدرت غریزه را که تا لب پرتگاه کشانیده بود به عقب مى راند.
قرآن مجید این لحظه زودگذر حساس و بحرانى را، که در میان دو زمان آرامش و قابل اطمینان قرار گرفته بود، در آیه فوق، ترسیم کرده است، بنابراین منظور از جمله هَمَّ بِها لَوْ لا أَنْ رَأى بُرْهانَ رَبِّهِ این است: در کشمکش غریزه و عقل، یوسف تا لب پرتگاه کشیده شد، اما ناگهان، بسیج فوق العاده نیروى ایمان و عقل، طوفان غریزه را در هم شکست، تا کسى گمان نکند اگر یوسف توانست خود را از این پرتگاه برهاند، کار ساده اى انجام داده; چرا که عوامل گناه و هیجان در وجود او، ضعیف بود، نه! هرگز، او نیز براى حفظ پاکى خویش در این لحظه حساس دست به شدیدترین مبارزه و جهاد با نفس زد.
#تفسیر_نمونه
ذیل آیه ۲۴ #سوره_یوسف
@Roznegaar
#کانال_روزنگار ::
🔹 امروز: سه شنبه #بیست_و_هفتم_مهر 1400 هجری خورشیدی
☀️ رویدادهای مهم امروز در #تقویم_هجری_خورشیدی :
270- ه.ش : توکودیدس در این روز نوشت که کل تلفات دو جنگ ایران و روم (در زمان پادشاهی شاپور دوم و امپراتور کنستانتین دوم) ۸۹ هزار و ۲۴۳ نفر و فاتح هر دو جنگ ایران بودهاست
555- ه.ش : ورود تیرداد، شاهزاده اشکانی به رم، برای دیدار با نرون، امپراتور روم
1101- ه.ش : اتحاد هخامنشیان با کارتاژها
1227 ه.ش : آغاز صدارت میرزا تقی خان فراهانی (ملقب به اتابک اعظم و امیرکبیر) صدر اعظم ناصرالدینشاه قاجار
1308 ه.ش : اولین کارخانه ریسندگی که به همت حاج رحیم آقای قزوینی در قزوین دائر شده بود افتتاح گردید
1320 ه.ش : تبعید رضاخان پهلوی به جزیره موریس در جریان جنگ جهانی دوم توسط متفقین و بدستور انگلستان: رضاخان پادشاه سابق ایران که روز چهارم مهر با کشتی پستی بندرا به سوی نامعلومی حرکت کرده بود در جزیره موریس واقع در اقیانوس هند که جزء مستملکات انگلستان است وارد شد و مکلف گردید در همانجا سکونت نماید
1320 ه.ش : تولد انوشیروان ارجمند(در زاهدان) بازیگر پیشکسوت سینما و تئاتر معاصر
1320 ه.ش : علی امینی به معاونت وزارت دارائی انتخاب شد
1321 ه.ش : تولد محمود بنفشهخواه ، بازیگر ایرانی سینما، تئاتر و تلویزیون
1325 ه.ش : احمد قوام وزیران تازه را به شاه معرفی کرد/تشکیل کابینه قوام و برکناری اعضای حزب توده از دولت و مناصب مهم کشوری
1327 ه.ش : تولد محمد خشنودی از پژوهشگران و استادان رشتههای مهندسی شیمی و پتروشیمی ایران اهل بندرعباس و عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان
1338 ه.ش : درگذشت ابراهیم حکیمی (حکیم الملک) از رجال صدر مشروطیت که به کرات در کابینههای بعد از مشروطیت وزیر و نماینده مجلس و سه بار نخستوزیر و رئیس مجلس سنا بود در سن 92 سالگی
1339 ه.ش : رأی اعتماد مجلس سنا به "جعفر شریف امامی" برای نخست وزیری
1341 ه.ش : درگذشت محسن صدر معروف به صدرالاشراف رئیس سابق مجلس سنا و نخستوزیر اسبق ایران در سن 96 سالگی در تهران
1352 ه.ش : اسرائیل آتشبس در جا را که آمریکا پیشنهاد کرده بود پذیرفت
1354 ه.ش : بین ایران و انگلستان دو قرارداد همکاری انرژی اتمی امضاء شد
1357 ه.ش : بدنبال نامه علمای قم، تهدید بازاریان تهران و فشارگروههای چپ فرانسه، محدودیتهای امام خمینی در پاریس کاهش یافت
1362 ه.ش : آغاز عملیات والفجر ۴، در منطقه شیلر (در شمال مریوان و پنجوین) با رمز "یا الله"
1362 ه.ش : تصویب اساسنامه صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
1362 ه.ش : شهادت شهید رحمتالله نصیری
1363 ه.ش : شهادت شهید تیمور غیاثی
1366 ه.ش : به گلوله بستن و ویران کردن دو سکوی نفتی ایران در خلیج فارس به وسیله نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا (چهار ناوشکن آمریکایی به "جزیره رستم" و "میدان نفتی رسالت" حمله کرد؛ این حمله 9/5 میلیارد خسارت به ایران وارد کرد)
1371 ه.ش : درگذشت حبیباله بدیعی (درگذشته در تهران)، موسیقی دان و نوازنده ویلن
1374 ه.ش : شهادت شهید مهدی حسین پور
1379 ه.ش : بازی فوتیال تیم ملی ایران با عراق باعنوان جام ملتهای آسیا2000 در صیدای لبنان و نتیجه برد 1برهیچ
1380 ه.ش : افتتاح طرح تبدیل کاتالیستی در پالایشگاه لاوان
1392 ه.ش : درگذشت محمود ذوالفنون (در سنخوزه، کالیفرنیا)، نوازنده ایرانی ویولن
1393 ه.ش : بازی فوتبال تیم ملی ایران با کره جنوبی باعنوان بازی دوستانه در تهران و نتیجه برد 1برهیچ
@Roznegaar
گیاهانی که به آب کمتری نیاز دارن
#سانسوریا ، #پتوس ، #برگ_عبایی ، #عنکبوتی ، #گل_ناز و... گلدونای خجالتی هستن که درخواستهای زیادی ندارن😉
@Roznegaar
نشونههای #فرد_کنترلگرا
🔸آیا شما جزء افرادی هستید که تحمل ابهام رو در روابطتون با سایرین ندارید و همیشه باید از همه چیز آگاه باشید؟
🤭 #ترس مهمترین عامل در بروز رفتارهای کنترلگرانه هست. ترس از دست دادن یک رابطه عاطفی، ترس از دست دادن فرزند یا عزیزانمون، ترس از دست دادن یک موقعیت و جایگاه شغلی و اجتماعی و...
🔸در حالی که #رفتارهای_کنترلگرانه نه تنها باعث حفظ رابطه نمیشه بلکه با اطمینان میشه گفت #کنترلگری تا حدی سلامت و رضایت از روابط رو به هم میزنه که خودش عامل مهمی برای بهم خوردن و از دست دادن روابط هست.
👆🏼شاید فکر کنید رفتارهای کنترلگرانه همیشه با خشونت همراه هست، اما باید بگم افراد کنترلگر برای رسیدن به هدفشون و مسلط شدن بر اوضاع روشهای مختلفی رو در پیش میگرن😔
🔸شما #کنترلگرا هستین؟ تو اطرافیانتون همچین کسی رو دارین؟
@Roznegaar
🔴 بشینید سرجایتان و مودب باشید
ما حتی طویلهای به اسم اسرائیل را هم به رسمیت نمیشناسیم
#سیدحسن_نصرالله
@Roznegaar
شیفتگان غرب
هرگز به شما نخواهند گفت که
#کالین_پاول
با دو دوز واکسن فایزر و
یک دوز جانسون اند جانسون
باز هم #کرونا گرفت و به درک واصل شد !
@Roznegaar