#مصاحبه
💥منافع چندنرخیبودن ارز به جیب مردم نمیرود/ منابع ارزی آزاد شده چطور میتواند باعث بهبود معیشت مردم شود؟
قسمت اول
⭕ دکتر قدسی گفت: در واقع منافع این چند نرخی بودن ارز به جیب مردم نمیرود، میرود در جیب یک عدۀ خاصی که دسترسی دارند و میتوانند آن ارز را بگیرند. تمام انتقاداتی که راجعبه دلار ۴۲۰۰ مدتها بود برای دلار ۲۸۵۰۰ هم وجود دارد.
🔴دکتر قدسی کارشناس حوزه بانکداری در گفتگو با واحد اقتصاد درباره منابع ارزی آزاد شده در چند وقت اخیر و افزایش درآمدهای ارزی کشور گفت: در حال حاضر ما شاهد این هستیم که درآمد دولت از محل فروش نفت در ماههای اخیر افزایش پیدا کرده. از یک طرف هم صحبت از آزادسازی بخشی از داراییهای ارزی بلوکهشدۀ ما در خارج از کشور هست.
🔶نکتهی مهمی که باید به آن توجه داشت این است که این افزایش درآمدهای ارزی باید بیاید خودش را بهنوعی در ارتقای سطح زندگی مردم و افزایش رفاه داخل جامعه یا بهشکل کوتاهمدت یا در بلندمدت نشان بدهد. لازمهاش هم این هست در واقع این سیستمی که در حال حاضر بهشکل ارز ترجیحی دارد کار میکند و یک بخشی از درآمد ارزی کشور بهشکل ارز ترجیحی دارد تخصیص پیدا میکند متوقف بشود.
🔶وی در ادامه درباره مشکلات ارز ۲۸۵۰۰ تومانی گفت: الان باز دولت آمده همان ۲۸۵۰۰ را اجرا کرده که همان بازتولیدِ ۴۲۰۰ هست با یک نرخ جدید و اتفاقی که درنهایت میافتد این است که رانت و درآمدهای سرشار را میریزد در جیب یک عدۀ خاصی که به این دلار دسترسی دارند. بهخاطر اینکه همه میدانند که آن مابهالتفاوتِ قیمتی به جیب عموم مردم نمیرود، و میرود در جیب آن افرادی که این ارز را دریافت میکنند.
🔷حتی اگر در جیب مردم هم برود، که عرض کردم نمیرود. این باز یک سِری آثار منفی دارد. مثل اینکه بهخاطر ارزانکردن واردات تولید داخل را سرکوب می کند و در واقع ضدتولید است و با شعارهای اساسی کشور و دولت تناقض دارد. از طرف دیگر باعث توسعۀ قاچاق کالا به خارج از کشور میشود، یعنی از داخل به خارج بهخاطر ارزانبودنِ در واقع قاچاق معکوس..
🔷فلذا آن ارزی که دارد نصیب کشور میشود اگر قرار است صَرف واردات بشود، با همان قیمتِ بازار باید داده بشود به واردکنندهها، واردکنندهها هم در تامین ارز خودشان آزاد و بروند کالاهای مصرفی مورد نیاز مردم مثل خودرو که الان اینقدر مورد نیاز است و قیمتش چندبرابرِ قیمتِ دنیا هست و سالها است مردم ما تحت فشارند را وارد کنند بیاورند.
🔶اگر هم قرار است تبدیل به واردات نشود تبدیل بشود به سرمایهگذاریهای بلندمدتِ بهصورت زیرساخت. ساخت بندر و راهآهن و بالادستِ نفت و آنچه که مورد نیاز کشور هست در بلندمدت. حالتی بهجز این دو تا به نظر من اگر بخواهد اتفاق بیفتد نفعی برای کشور ندارد و رفاهش را هم مردم نخواهند دید.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco