#مصاحبه
🔰قیمتگذاری دستوری؛ سنگی جلوی پای برخی صنایع!
قسمت دوم
🔶 بخش دوم مصاحبه واحد اقتصاد مصاف با دکتر طالبیان استاد دانشگاه صنعتی اصفهان؛ در این مصاحبه نکاتی پیرامون چالشهای پیشروی ترانزیت ریلی مطرح شد.
🔶دکتر طالبیان اظهار کرد؛ باید فکری به حال حضور پررنگ دولت در بخشهای مختلف اقتصاد شود. قیمتگذاری دستوری برای خودرو، فولاد، سیمان، مرغ، دلار و... در نهایت به ناپایداری بین عرضه و تقاضا و پیشبینی ناپذیر بودن اقتصاد منجر میشود. نمیتوان فقط حملونقل را جدا کرد و گفت فقط در این بخش قیمتگذاری دستوری صورت نگیرد شرایط بهبود مییابد.
🔶وی افزود؛ قوانین متعدد تجاری دست و پا گیر باعث کند شدن فرآیندها و مقرون به صرفه نبودن تجارت حمل و نقل شده است. مهمترین مساله در این زمینه نیز قیمت گذاری دولتی (دستوری) است. قیمت بلیط مسافری یا قیمت حمل یک تن از یک نقطه به نقطه دیگر توسط یک ارگان وابسته به دولت تعیین میشود. در سوی دیگر، قیمت لاستیک، روغن موتور، لوازم یدکی و ... در بازار و عمدتا بر مبنای قیمت روز دلار تعیین می شود.
🔶طالبیان در مورد نتیجه این اقدامات اظهار کرد؛ نتیجه این اقدام این است که فرآیند حملونقل فرآیند مقرون به صرفهای نباشد. در این صورت نیز شرکتهای حملونقل تمایل چندانی به ادامه فعالیت ندارند. ادامه این روند باعث میشود سرمایهگذاری در این بخش صورت نگیرد و کیفیت خدمات کاهش یابد. در کنار موضوع قیمتگذاری دستوری، ترانزیت با پایانههای مرزی و بنادر نیز درگیر است. این وضع را بدتر میکند. زیرا در پایانههای مرزی و بنادر نیز ضوابط پیچیده وجود دارد. این باعث میشود فرآیند واردات و صادرات طولانی شود.
🔶وی ادامه داد؛ جدای از قوانین زیاد، ضوابط همکاری نیز وجود دارد. به عنوان مثال مقرر میشود حمل بار با نسبت مشخصی بین شرکتهای حملونقل تقسیم شود. این نوع قوانین در حملونقل جادهای و کم و بیش در بخش ریلی باعث میشوند رقابت سالم شکل نگیرد.
🔶دکتر طالبیان در مورد راهکار بهبود شرایط گفت؛ دولت باید خود کنار رود و فقط به یک موضوع دید از بالا داشته باشد: دولت باید مطمئن شود شرایط برای رقابت میان شرکتهای حملونقل وجود دارد. اما در حال حاضر دولت روی وضع قوانین بیشتر تاکید دارد، قوانین بیشتر باعث کند شدن کارها و پیچیده شدن سیستم میشود.
#ترانزیت
✅ کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@Masaf_Eco