🔸ادامه 👇
❕امتياز ديگر اشعريان كه از استيلاى آنها بر قم ناشى مىشد، استقبال شايسته از طالبيانى بود كه از ستم بنى عباس به آنها پناهنده مىشدند. آنان سعى در برآوردن حوايج مادى پناهندگان داشتند و آنان را مورد تكريم و احترام قرار مىدادند.
👌 سلوك پسنديدۀ آنها، موجب مهاجرت بيشتر طالبيان به اين شهر مىشد، چنانكه در كتاب «مَنتقلة الطالبيه»، نام بيش از سى نفر از آنها با اولاد و فرزندانشان آمده است. همچنين وجود نزديك به چهارصد نفر از امامزادگان در قم، بيانگر كثرت ورود طالبيان به اين شهر است. اينان كه از شهرهاى مدينه، كوفه و بغداد مىآمدند، مكاتب حديثى اين دو شهر و احاديث اهلبيت را نيز منتقل مىكردند كه بر غناى علمى قم مىافزود تا آنجا كه نام شهر قم، مترادف با نام تشيّع شد .
📚تاريخ تشيع در ايران از آغاز تا قرن دهم هجرى ص 198 _ 202
👌بر این اساس ، امامان ، شهر قم را محل امنی معرفی می کردند که از شر بلایای حکام جور در امان بود ، چرا که زمام امر آن شهر به دست شیعیان بوده است و لذا آنان شیعیان تحت فشار را توصیه به سکنی در قم می کردند .
❕حماد الناب می گوید ؛
« ما گروهى نزد امام ششم عليه السّلام بوديم كه عمران بن عبد اللَّه قمى نزد او آمد و آن حضرت از او احوالپرسى كرد و خوش باش گفت و خشنودى نشان داد و چون برخاست من به امام گفتم: اين چه كس بود كه با او چنين خوش باش كردى؟ فرمود: از خاندان نجباء بود يعنى مردم قم كه هيچ زورگوئى آهنگ آنها نكند جز آنكه خدايش بشكند و خرد كند »
📚رجال کشی ج 2 ص 624
👌تعبیر هیچ زورگویی قصد قم را نکند مگر آنکه با عنایت الهی شکست می خورد ، روشن ترین گواه بر آن است که مقصود از ایمنی قم از بلایا ، ایمنی از بلایای معاندین بوده است .
❕و باز فرمود ؛
« چون بلاء و رنجى به شما رسد بر شما است كه بقم رويد كه جايگاه بنى فاطمه و آسايشگاه مؤمنانست و زمانى آيد كه اولياء و دوستان ما از ما دور شوند و اين صلاح آنها است كه به دوستى ما شناخته نشوند، و خون و مالشان بجا ماند، كسى به قم و مردمش سوء قصد نكند جز اينكه خدا او را خوار كند و از رحمت خود دور كند »
📚بحار الانوار ج 57 ص 215
❕در این روایت هم قم آسایشگاه برای مومنینی معرفی شده است که از گزند معاندین خون و مالشان در خطر است و نمی توانند اظهار تشیع کنند .
👌سليمان بن صالح گوید ؛
« روزى نزد امام ششم عليه السّلام بوديم و فتنه هاى بنى عباس ذكر شد و آنچه از آنها به مردم ميرسد، گفتيم: قربانت، پناهگاه و گريز در اين زمان بكجا است ؛
« فرمود ... به قم و اطرافش ، شيعه ها و دوستان ما در قمند، آبادانى در آن فزون شود و مردم در آن گرد آيند تا آتش ميان شهرشان باشد »
📚بحار الانوار ج 57 ص 215
❕در این روایت نیز قم محل امنی از گزند عباسیان معرفی شده است .
👌و در نقلی هم که معاند با تحریف روایت به آن استناد کرد ، چنین آمده است ؛
« ابو موسى اشعرى روايت كرده كه سالمترين شهرها را از امير المؤمنين عليه السّلام پرسيدند و از بهترين جاها هنگام پديد شدن آشوب و شمشير، فرمود: سالمترين جاها در آن روز ... قصبه قم است آن شهرى كه ياران بهترين مردم از نظر پدر و مادر و جد و جدّه و عم و عمه از آن بر آيند ...»
📚بحار الانوار ج 57 ص 217
👌در این نقل هم قم به عنوان شهر امنی برای شیعیان معرفی شده آنگاه که آشوبها و نبردها صورت گیرد و شمشیرها کشیده است و شیعیان از گزند ظالمین در خطر قرار گیرند .
❕چنان که گفتیم ، ایمنی شهر قم توسط اشعریان به وجود آمد همانانی که پیامبر در وصف آنان فرمود ؛
« خدایا بزرگ و کوچک اشعریان را مورد غفران خودت قرار ده ، آنان از من و من از آنان هستم »
📚بحار الانوار ج 57 ص 220
👌بنابراین مقصود از ایمن بودن شهر قم از بلایا ، ایمنی از بلایایی است که توسط نواصب و معاندین اهل بیت ایجاد می شود که چون شهر قم توسط اشعریان قدرت گرفته بود ، گزندهای آنان نمی توانست به شیعیان قم یا شیعیانی که به قم هجرت می کردند برسد ، لذا اهل بیت شهر قم را محل امنی برای در امان بودن از گزند حکام جور معرفی می کردند .
👌بنابراین مقصود از ایمنی تنها ایمنی از شر ظالمین و حکام جور در عصر معصومین است ، نه ایمنی از بلایای طبیعی و بیماری ها و ...
#پرسمان_اعتقادی
@Rahnamye_Behesht
#سایت_ما
ipasookh.ir