پیروی از رای و دیدگاه زنان !!!!
🤔
#پرسش :
❓امام صادق زنان را لایق رأی و اظهارنظر نمیداند!
متن عربی: «عن عامر بن عبد الله بن جذاعة، قال: قلت لأبي عبد الله إن امرأتي تقول بقول زرارة و محمد بن مسلم في الاستطاعة و ترى رأيهما فقال ما للنساء وللرأي و القول لها».
▪️ترجمه: «عبدالله بن جذاعه گفت به امام صادق گفتم که زن من قائل به قول زراره و محمد بن مسلم در استطاعت است و رأی آنها را نگاه میکند. امام صادق گفت: زنها را چه به رأی و اظهارنظر؟». (رجال کشی؛ ص ۱۲۷.)
امام خمینی نیز با حق رأی زنان و مشارکت آنان در اجتماع مخالفت میکرد:
☚«زنها را وارد کردید در ادارات؛ ببینید در هر ادارهای که وارد شدند، آن اداره فلج شد. زن اگر وارد دستگاهی شد، اوضاع را به هم میزند» (صحیفه نور؛ ج ۱، ص ۱۹).
☚«دولت، اسلام را در رأیدهندگان و منتخبین شرط نکرده و به زنها حق رأی داده است و این امر موجب نگرانی علمای اعلام و سایر طبقات مسلمین است» (صحیفه نور؛ ج ۲۲، ص ۲۹) ❗️❗️
💠
#پاسخ💠
▫️1 _ روایت مورد استناد معاند از نظر سندی ضعیف است . راوی جریان یعنی عامر بن عبد الله جذاعه توثیقی ندارد و در برخی روایات مورد لعن و نفرین امام صادق علیه السلام هم قرار گرفته است : " أنّ حجر بن زايدة و عامر بن جذاعة أتيا عند الصّادق عليه السلام فعابا مفضّل بن عمر. فمنعهما الصادق عليه السلام، فلم يمتنعا. فقال الصادق عليه السلام: لا غفر الله لهما "
📚مستدركات علم رجال الحديث، ج4، ص: 314
▫️2 _ در روایت فوق آمده است که زن مورد اشاره در باب " استطاعت " قائل به دیدگاه محمد بن مسلم و زراره بوده که امام صادق آن زن را مذمت کرده و می گوید که زراره و محمد بن مسلم از ولایت ما خارج اند و کسی نباید از آنان پیروی کند : " انهما ليسا بشيء في ولاية "
❕در حالی که زراره و محمد بن مسلم مورد وثوق امام صادق علیه السلام بودند و امام ع همواره مردم را ارجاع به آن دو می دادند تا مردم دینشان را از آن دو بیاموزند : " سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ الله ع يَقُولُ مَا أَجِدُ أَحَداً أَحْيَا ذِكْرَنَا وَ أَحَادِيثَ أَبِي ع إِلَّا زُرَارَةُ- وَ أَبُو بَصِيرٍ لَيْثٌ الْمُرَادِيُّ وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ- وَ بُرَيْدُ بْنُ مُعَاوِيَةَ الْعِجْلِيُّ- وَ لَوْ لَا هَؤُلَاءِ مَا كَانَ أَحَدٌ يَسْتَنْبِطُ هَذَا هَؤُلَاءِ حُفَّاظُ الدِّينِ وَ أُمَنَاءُ أَبِي ع عَلَى حَلَالِ الله وَ حَرَامِهِ وَ هُمُ السَّابِقُونَ إِلَيْنَا فِي الدُّنْيَا وَ السَّابِقُونَ إِلَيْنَا فِي الْآخِرَةِ. "
📚وسائل الشيعة، ج27، ص: 144
❕از بیان فوق روشن می شود که اگر در روایت مورد اشکال معاند , امام صادق علیه السلام دیدگاه یک زن را رد کرده و زراره و محمد بن مسلم را مورد بدگویی قرار داده , همه این موارد از روی تقیه صادر شده است .
زیرا حکام وقت اصحاب خاص و مورد ستایش ائمه ع را زیر نظر داشتند تا آنان را مورد اذیت و آزار قرار دهند , ائمه علیهم السلام عمدا از برخی از اصحاب خاص بدگویی می کردند , تا دشمنان دست از سرشان بردارند و آنان را به خاطر قربشان به ائمه اذیت نکنند , چنان که در مورد زراره این قضیه صادق است که امام صادق ع عمدا از زراره بدگویی می کرد تا او را از گزند دشمنان حفظ کند و خود امام صادق ع نیز به این نکته تصریح می کرد :
" الجواب عمّا يوهم ذمّه هو ما أجابه الصادق عليه السّلام في علّة ذمّه لزرارة و أنّها لدفع الظلم عنه مثل ما صنع الخضر على نبيّنا و آله و عليه السّلام بالسفينة عابها لتسلم من السلطان. "
📚مستدركات علم رجال الحديث، ج8، ص: 312
▫️ادامه 👇