✍️حکمِ کسی که قطع و یقین به صحیح بودن کاری دارد در حالی که آن عمل، مخالفِ حکم واقعی خداوند است چیست؟
🔹شیخ حیدر حب الله
♦️اگر قطع و یقینی که بر اساس آن، شخص قاطع شروع به انجام کاری میکند، مُوَجَّه بوده و از دادهها و اطلاعات روشمند و منطقی به دست آمده باشد این چنین قطعی، حجت است – حتی اگر خطا باشد – و میتوان بر اساس آن در پیشگاه خداوند، عذر آورد. دقیقا همچون فقیهی که در احکام حدود و قصاص، در موارد مختلفی فتوی به قتل میدهد و بعد از مدتی برای وی کشف میشود که قطعِ او به حکم ظاهری یا حکم واقعی، صحیح نبوده است
♦️این چنین فقیهی، در پیشگاه خداوند معذور است البته در صورتی که در بررسی مقدماتِ بحث خویش، بین خود و خداوند، کوتاهی نکرده و یا نَفسِ او بر سر یک نتیجهی معین که دلیل قانع کنندهای هم ندارد و حجت نمیباشد با او به منازعه برنخواسته باشد. علی رغم اینکه وی معذور است امکان دارد فتاوای او به قتل تعداد زیادی از مردم بیانجامد. همین وضعیت در مورد مقلدین چنین فقیهی نیز وجود دارد که به فتاوای وی عمل کردند؛ همان فتاوایی که از منظر آن فقیه، در شرعِ خداوند بر مکلفین و مقلدین، حجت بود.
♦️همین حالت در بارهی قاضی نیز وجود دارد. وی احکام جزایی و جنایی و مدنی و … بسیاری صادر میکند و چه بسا پنجاه درصد آنها با واقع منطبق نبوده و وی هم متوجه این موضوع نباشد و این اتفاق باعث گردد به بسیاری از مردم ظلم شود و یا حتی تعدادی از اشخاص، به دلیل احکامِ اشتباه او اعدام گردند؛ او تا زمانی که کوتاهی نکرده باشد معذور است.
#تأمل
#حب_الله
#کلام
#فقه
#اصول
#شیعه_اهل_سنت
#فقه_سنتی
👇👇
@Taammolate_talabegi