انجمن و رژیم پهلوی
انجمن و ارتش شاه (۱)
مقدمه
ارتش و ساواک دو ستون بنیادین سختار و ساختمان حکومت شاه بودند و هر دو ساخته و پرداخته امریکا و تحت مدیریت شخص شاه اما حتی مدیریت شاه نیز کاری طفیلی و نیابتی به نظر می رسید.
این دو نهاد ضامن بقای حکومت، حافظ سلطنت و مجری سیاست های منطقه ای امریکا و اسرائیل بودند و نقش داخلی آنها نیز مقابله با منتقدان و مخالفان شاه و سلطنت پهلوی به شمار می رفت.
ورود اغیار به درون ارتش و ساواک همانند ورود به دژهای نظامی ممتنع می نمود. اشخاصی که قصد ورود به ارتش داشتند نیز از صافی ها و غربال های متعدد عبور داده می شدند تا به عضویت در آیند.
در این میان ورود اشخاص وابسته به گروهها و تشکل ها به ارتش و یا فعالیت تشکل ها در ارتش بسیار دشوار بود اما چند گروه خاص، مانند طرفداران کسروی، دراویش، بهاییت و انجمن حجتیه از استثناها به حساب می آمدند. و اما انجمن:
۱- به نظر می رسد انجمن حجتیه حدود صد افسر و درجه دار را در سراسر کشور جذب نموده بود. دو سه سرهنگ بازنشسته، تعدادی سروان، یکی دو سرگرد و بقیه درجه دار.
۲- نظامیان انجمن در درون و بیرون یگان های نظامی به فعالیت های ضد بهاییت اشتغال داشتند.
۳- بنا به گفته مرحوم آقای حسینیان، ساواک یک پرونده جداگانه برای پایش فعالیت ضدبهایی انجمن در ارتش و درج گزارش های این فعالیت ها تشکیل داده بود. این اقدام به معنای موافقت با فعالیت انجمن در ارتش و رسمیت شناختن فعالیت این تشکل در یگان های نظامی بود.
۴- ارتش پس از ساواک مهمترین پایه قدرت و حافظ بقای پهلوی به شمار می رفت و کل ارتش نیز زیر فرمان و سیطره مستشاران امریکایی قرار داشت.
۵- بیش از ۱۰۰ ژنرال ارتشی بهایی بودند. سیطره بهایبت بر ارتش بسیار عمیق، گسترده، کلیدی و کلان بود.
۶- بهاییت منصب های مهم، جایگاههای راهبردی و عالیترین روندهای گزینشی و ارتقای نظامیان را در اختیار داشتند.
پرسش این است. چگونه ممکن بود که یک تشکل دینی در ارتش اجازه فعالیت ضد بهاییت بیابد؟ چرا؟
✍دکتر
#رضایی
🚫
@bahaiyat🚫