📽
موفقیت در فضای بدون تبعیض ۱
مروری بر فیلم ارقام پنهان
💠
زنانِ پیشروی ناسا
🔸فیلم ارقام پنهان( Hidden Figures ) که ساخته آمریکا در سال ۲۰۱۶ است، به زندگی سه زنِ ریاضیدانِ سیاهپوست میپردازد. فیلم از کتابی با همین عنوان اقتباس شده که زندگینامه سه زن پیشروی ناسا را نگاشته است: زندگی کاترین جانسون که فعالیتهای محاسباتی او، جایگاه مهمی در بسیاری از پروژههای کلیدی ناسا داشته است، مری جکسون که اولین مهندس زن سیاهپوست ناسا شد و دوروتی وان که به عنوان اولین ناظر سیاهپوست و یکی از نوابغ زبان فرترن در ناسا شناخته میشود.
🔸این زنان که در دهه شصت میلادی برای ناسا کار میکنند، علاوه بر مشکلات عمومی عدم اعتماد به زنان در ردههای بالای علم ریاضی و مهندسی، با تبعیضهای نژادپرستانه بسیاری نیز روبرو هستند. ایالت میشیگان آمریکا (محل قرارگیری یکی از مراکز ناسا)، حتی در دهه شصت نیز قوانین نژادپرستانه بسیاری داشته است؛ این زنان سیاهپوست، بهرغم تواناییها و استعدادهای علمیشان، حتی در محیط علمی ناسا نیز با جداسازی دستشویی، غذاخوری و حتی ظرف قهوهخوری رنگینپوستان و سفیدپوستها و تحقیرهای روزمره روبرو میشوند. این مسائل در کنار نادیده گرفتهشدن نتایج کاری درخشان آنها، دستمزد پایین و عدم امکان پیشرفت شغلی،آنها را در فشاری دائمی قرار میدهد. اما آنها با پافشاری، تواناییهایشان را در پروژههای راهبردی نشان داده و دیگران را مجبور به پذیرش خود میکنند.
زاویهای نو در روایت یک موفقیت ملی
🔸اگر خط داستان اصلی فیلم ارقام پنهان، تنها به بازنمایی شرایط سخت و تبعیضآمیز و چگونگی تلاش و مبارزه این زنان برای حقوق اولیهشان منحصر میشد، در نهایت به «یکی» از داستانهای متنوع ضدنژادپرستی و ضدتبعیضی تبدیل میشد که این مسائل را از منظر انسانی و یا توسعه فردی به نمایش میگذارند. اما ویژگی متمایز فیلم آن است که نتایج برداشتن موانع و نگاههای تبعیضآمیز جنسیتی و نژادی را به یک موفقیت بزرگِ تاریخی و ملی پیوند زده است و به نوعی، ایده و منظری بالاتر از موفقیت فردی را در روایت داستان این زنان در نظر گرفته است.
🔸دهه شصت میلادی، اوج رقابت یا به تعبیری مسابقه فضایی میان آمریکا و شوروی است و مردمان دو کشور با دقت اخبار مربوط به پیشرفتها و نوآوریهای فضایی را دنبال میکنند. این بار، شوروی در رقابت پیش افتاده و به عنوان اولین کشور توانسته است انسان فضانوردی را به مدار زمین بفرستد. همه در ناسا بر روی پروژه گِلن (gelen) تمرکز کردهاند تا هرچه سریعتر بتوانند فضا را به تسخیر آمریکا نیز دربیاورند (البته با چاشنی دیونمایاندن شوروی و تلاش برای نجات دنیا و ایجاد صلح). نکته متمایز فیلم ارقام پنهان اینجاست که با تغییر برخی از زمانبندیهای واقعی تاریخی، داستان این سه زنِ ریاضیدان را در دل همین رقابت حیثیتی روایت کرده و سرنوشت پروژه را به تواناییهای آنان گره میزند.
#قاب_پیشرفت #ارقام_پنهان
#دانشمند۶ #سینمای_پیشرفت
#مریم_حنطهزاده #فضا #سینما
مجله دانشمند، دوره فروردین ۱۴۰۱ تا خرداد ۱۴۰۳ )
@daneshmand_mag | مجله دانشمند