🔰
چرا مسائل کارگران؟
➖ بیان مسئله
کارگاه نابرابری حقوق کارگر و کارفرما در مناسبات تولیدی
⚠️
در سال 1402، جان 2115 کارگر در ایران گرفته شد؛ 215 نفر بیشتر از سال 1401 و هر چهار ساعت یک نفر! آیا این خبر را شنیدهاید؟ در رسانههای رسمی و غیررسمی و سخنان و تصمیمات مسئولان اثری از این مسئله دیدهاید؟ به نظر شما علت این سکوت مطلق در قبال این مسئله چیست؟ شما در این زمینه چه احساس و نگاهی دارید؟ مسئولیت ما در این زمینه چیست؟
🔸
در عصر سرمایهداری، جامعه یعنی طبقه کارگر. اگر هر که _مستقیم یا غیرمستقیم_ برای دیگری کار میکند را «کارگر» بدانیم، جامعه سرمایهداری را متشکل از تنها دو طبقه اکثریت کارگر و اقلیت سرمایهدار فهم خواهیم کرد. اگر از این معنا نیز عدول کرده و تنها آنان که در ازای دستمزد کار کرده و طبق تعریف رسمی نیز کارگر دانسته میشوند را کارگر بدانیم، در ایران امروز بین 14 تا 20 میلیون کارگر داریم، و این یعنی جمعیت بین 42 تا 60 میلیونی جامعه کارگری. بنابراین اگر کمیت و سهم انسانی از جامعه را مبنای انتخاب مسئله قرار دهیم، هرگونه پرداخت به «مسئلهشناسی اجتماعی» لاجرم باید از «مسائل کارگران» آغاز شود.
🔸
در عصر سرمایهداری، مسئله نابرابری است و هسته اصلی این نابرابری، نابرابری کار و سرمایه منعکس در نابرابری حقوق کارگر و کارفرما. از طرفی در نظام ارزشی اسلامی نیز عدالت تنها ارزش مطلق و معیار سایر ارزشهاست. در ایران اسلامی امروز نیز مانند بسیاری از کشورها شاهد نابرابری طبقاتی کارگر و سرمایهدار هستیم. بنابراین اگر شاخص و غایت آرمانی یا واقعیت عینی متناظر را مبنای انتخاب مسئله قرار دهیم، هرگونه پرداخت به حکمرانی و «مسئلهشناسی اجتماعی» لاجرم باید از عدالت، برابری و «مسئله نابرابری حقوق کارگر و کارفرما در مناسبات تولیدی» شروع شود.
🔸 با این وجود اما مسائل کارگران، از مسائل مغفول و مظلوم در جامعه و از جمله نزد مجموعهها و نیروهای اجتماعی معطوف به انقلاب و جمهوری اسلامی هستند. این امر به نوبه خود ضرورت عینی و عقلی پرداخت به مسئله کارگری را مضاعف میکند. برگزاری کارگاه مهارتی و جمعی «
نابرابری حقوق کاگر و کارفرما در مناسبات تولیدی» توسط اندیشکده شرح، به عنوان اولین کارگاه از سلسله کارگاههای «
مسئلهشناسی اجتماعی»، در راستای احیای این دغدغه و «
مسئلهسازی اجتماعی» حول آن صورت گرفته است.
🔸 «نابرابری در مالکیت منابع و ابزار تولید»، «سرکوب دستمزد کارگران»، «وضعیت سهجانبهگرایی و تشکلیابی» و «تضییع حقوق رفاهی کارگران» از جمله مسائل مهم امروز کارگران در ایران هستند.
🔹 در این رویداد سهروزه در پی آن هستیم که با هماندیشی جمعی و گفتوگوی تیممحور مشارکتکنندگان دغدغهمند و با راهنمایی منتورها ذیل «
روش کارگاهی» و مبتنی بر نسخه مختصری از «
مدل مسئلهپژوهی اجتماعی» متشکل از چهار گام، به «شاخصگذاری»، «وضعیتشناسی»، «مسئلهشناسی» و «ایدهپردازی» ناظر به چهار مسئله مذکور پرداخته و سرانجام با تحلیل شبکهای علتها و راهحلها به گلوگاههای محوری و ایدههای کانونی مسئله کارگران نزدیک شویم.
🔰
لینک ثبتنام در کارگاه
✅
اندیشکده شرح
✅
@sharhthinktank