💠سن حساس «نوجوانی» و کاری که بر عهده والدین است
🌿امیرالمؤمنین در ضمن نامه معروفشان به امام حسن (علیهماالسلام)، خطاب به فرزندشان نوشتند:
🍃«...إِنَّمَا قَلْبُ الْحَدَثِ كَالْأَرْضِ الْخَالِيَةِ مَا أُلْقِيَ فِيهَا مِنْ شَيْءٍ قَبِلَتْهُ فَبَادَرْتُكَ بِالْأَدَبِ قَبْلَ أَنْ يَقْسُوَ قَلْبُكَ وَ يَشْتَغِلَ لُبُّكَ لِتَسْتَقْبِلَ بِجِدِّ رَأْيِكَ مِنَ الْأَمْرِ مَا قَدْ كَفَاكَ أَهْلُ التَّجَارِبِ بُغْيَتَهُ وَ تَجْرِبَتَهُ فَتَكُونَ قَدْ كُفِيتَ مَئُونَةَ الطَّلَبِ وَ عُوفِيتَ مِنْ عِلَاجِ التَّجْرِبَةِ فَأَتَاكَ مِنْ ذَلِكَ مَا قَدْ كُنَّا نَأْتِيهِ وَ اسْتَبَانَ لَكَ مَا رُبَّمَا أَظْلَمَ عَلَيْنَا مِنْه...»
📚نهجالبلاغة، ص۳۹۳
🔸«بهراستی که دل نوجوان مانند زمینی خالی است که هرچه در آن کاشته شود، میپذیرد.
🔸بههمینخاطر من پیش از آنکه دلت سخت گردد و خِرَدت [به آلودگیها] مشغول گردد، در تأدیبِ تو شتاب ورزیدم؛
🔸تا با نهایتِ توان به استقبال کارهایی روی که اهلتجربه در پِیاش رفتهاند و تجربه کردهاند و دیگر لازم نیست خودت تجربه کنی.
🔸در اینصورت از هزینه کردن برای انجام این کارها، بینیاز میشوی و از اینکه خودت (پس از انجامشان) تجربه اندوزی، معاف میگردی.
🔸حال، آنچه ما (پیشینیان) به آن رسیدهایم (و تجربه کردهایم) در اختیار توست و فضایی که چهبسا برای ما تاریک بوده، برای تو روشن شده است...»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺شش «مقدمه» و در نهایت یک «نتیجه»:
1️⃣همانطور که حضرت امیر (علیهالسلام) فرمودهاند، ای سن، سنِ حسّاسی است و باید برای «تأدیبِ» فرزندان، دغدغه و برنامه داشت.
2️⃣در این حدیث، حضرت میفرمایند با «انتقال حاصل تجربیاتِ» خود، بر این کار همت گماردهاند.
3️⃣در حدیثی (که پیشتر ذکر شده است) ایشان فرمودهاند: «جملات حکمتآمیز» را به فرزندانتان بیاموزید؛ چراکه موجب افزایش عقل، هوشیاری و (صحتِ) نظر میگردد.
4️⃣در حدیثی دیگر (که آن نیز پیشتر ذکر گردیده) امام صادق (علیهالسلام) فرمودهاند: پیش از آنکه صاحبان تفکرات انحرافی در جذب فرزندان (نوجوانانتان) از شما پیشی گیرند، با استفاده از «حدیث» (معارف اهلبیت علیهمالسلام)، نسبت به حفظ آنان شتاب ورزید.
5️⃣همچنین در سلسلهمطالب «سه دوره هفتساله برای تربیت کودک»، زمان «تأدیبِ کودک» و «آموزش قرآن به او»، دوره هفتساله دوم زندگی او بیان شده است.
6️⃣باید توجه داشت (همانطور که پیشتر ذکر شد،) «تأدیب کودک» اعم است از «انتقال معلومات به کودک» و «واداشتن او به بهکارگیری این معلومات در عمل».
⏪نتیجه: در مجموع میتوان گفت در دوره هفتساله دومِ زندگیِ کودک، که دوره «اطاعت و آموزش» است، باید با آموزش قرآن، معارف اهلبیت، سخنان حکمتآمیز و نیز با انتقال تجربیات، و بعد واداشتن کودک به بهکارگیری این دانستهها، به تأدیبِ کودک پرداخت.
🔰مطالب مرتبط:
📌حکمتآموزی؛ زمینهساز تربیت فرزندان
📌
https://dastvar.blog.ir/1401/04/10
📌دستورالعمل امام صادق برای تربیت اعتقادی فرزندان
📌
https://dastvar.blog.ir/1401/04/06
📌سه دوره هفتساله برای تربیت کودک، زیر ذرهبین
📌
https://dastvar.blog.ir/1401/03/22-1
#امام_علی_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #ادب #تأدیب #کودک #نوجوان #جوان #تجربه #آموزش #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠
@hadithona