✡️ ماجرای اسیرگیری در جنگ بدر و نقش یهود (۲)
1⃣ بعضی، طمع برخی مسلمین را مسبّب
#اسیرگیری دانستهاند. نقل شده که بعضی از انصار نزد پیامبر (ص) آمدند و از ایشان خواستند که از کُشتن اسیران صرفنظر کند و در عوضِ گرفتن فدیه، آنها را آزاد سازد و بر این خواستهٔ خویش پای فشردند. پیامبر (ص) در پاسخ آنها فرمود: اگر چنین کنیم، سال دیگر به تعدادشان کُشته میدهیم. آنها گفتند: باکی نیست، امسال از آنان فدیه میگیریم و سود دنیا میبریم و سال آینده شهید میشویم و به بهشت میرویم!!
2⃣ پذیرفتن این مطلب که مردم عادی گوشهچشمی هم به دنیا داشته باشند، سخت نیست، ولی تمرّد سلحشوران بدری از امر پیامبر (ص) بسیار بعید بهنظر میرسد. پس باید دلیلی ظریفتر بجوییم.
3⃣
#یهود در مدینه پیوسته درصدد بودند که نبی اکرم (ص) پیروزیهای زودرس نداشته باشد. اگر مشرکان در بدر نابود میشدند، یهود به سرعت سقوط میکرد و منافقان نیز نمیتوانستند آنان را یاری کنند.
#نفاق داخل مدینه به زمان نیاز داشت. بنابراین، باید در میان یهود و نفاق داخل مدینه، به دنبال عوامل این نافرمانی گشت؛ چرا که تنها آنها از این امر سود میبردند.
4⃣ مسلّم است که یهود نمیتوانست در این خصوص، فعالیت مستقیم داشته باشد؛ پس چه کسانی عامل مستقیم اسیرگیری در بین مسلمین بودهاند؟ از آنجا که گزارشهای تاریخی در این زمینه چندان گویا نیست، برای پاسخ به این سوال باید در امور پیرامون
#جنگ_بدر دقت کرد. ردّپای این جریان را در داستانی از طبری پی میگیریم که ابن ابیالحدید هم آنرا آورده است.
5⃣ طبری پس از اینکه درخواست قریش از
#ابوبکر و
#عمر را برای پادرمیانی دربارهٔ اُسرا نقل میکند، در ادامه میافزاید:
✍ «پس از جنگ، بین عمر و ابابکر، دربارهٔ کُشتن یا زنده نگهداشتن اُسرا اختلاف شد. گروهی طرفدار ابابکر و گروهی طرفدار عمر بودند... آنگاه پیامبر (ص) فدیه پرداختن اُسرا را پذیرفت...»
6⃣ در هیچ منبعی نیامده است که رسولخدا (ص) در خصوص فرجام اُسرا، اصحاب را به شور دعوت کرده و نظر آنها را طلب کرده باشد. اساساً این سوال مطرح است که چرا تنها این دو تن نزد پیامبر (ص) در این مورد سخن گفتهاند؟! چرا در این داستان، از افراد دیگری چون علی (ع) و مقداد نامی برده نشده است؟! اگر فقط مسألهٔ اظهار رأی مطرح بوده، چرا این دو تن، تا این حد برای به کرسی نشاندن نظرشان اصرار کردهاند؟! آیا آنها نمیدانستند اینگونه اظهار رأی، که اولی شفاعت اُسرا را کند و بیرون رود و دومی داخل شود و حکم به اعدام آنها دهد و این عمل تا چند نوبت تکرار شود، موجب گستاخی عوام خواهد شد و تشنج پدید خواهد آورد و در نهایت، پیامبر (ص) نخواهد توانست نظرش را در خصوص اُسرا اِعمال کند؟!!
✅ اندیشکدهٔ مطالعات یهود:
🇮🇷👉
@jscenter