#لأله #آواز دسته جمعی
#دختران_ترکمن
🔶در ادبیات شفاهی قوم
#ترکمن، لأله، اشعار موزون و ترانه های سوزناکی هستند که زنان، دختران و نوعروسان صحرا، گرد هم آمده و در شبهای مهتابی، به صورت گروهی و با نوایی آکنده از غم و شادی، ميخوانند.
🔹لأله ها، بازتاب رنج نوعروسانی است که به دلیل دوری از سرزمین آشنای خویش و شروع زندگی جدید در دیاری دور یا بیگانه، دچار رنج هجران شده اند. فراق از کانون گرم خانواده، دوری از یاران و دوستان همبازی و جدایی از ایل و تبار اجدادی و طبیعتی که با آن مأنوس بوده اند، همگی از عناصر آفرینش لأله های پرسوز و گداز نوعروسان صحراست.
🔸برخی از پژوهشگران معتقدند که «لأله تلفظ ترکمنی واژه فارسی لاله می باشد. دختران و نوعروسان در بهاران، با تماشای انبوه لاله های آزاد و از جلوه ی سرخ آنها در دشت سرسبز به وجد میآیند و دل خونین و دردمند خود را با لاله های سرخ، همگون یافته، ناله ی درد و فراق همچون نی سر میدهند.
👈لأله از نظرگاه دینی و مذهبی، از کلمه ی توحید، «لا اله الا الله» برگرفته شده است، همچنان که گویند «هودی» شعر عامیانه ی کودکان از «لا اله الا هو» اخذ شده است که بیانی از مرتبه ي احدیت حق تعالی، مقام بی اسم و بی تعین می باشد.»
🔹در میان ترکمنان، در طایفه های مختلف، لأله را به گونه های مختلف می خوانند. گاه آن را، با حرکات گلو و دست که به آن لأله با گلو (بوقیرداق لاله سی) می گویند، خوانده می شود. گاه لأله را به صورت حرکت دست و لب (حرکت دست روی لب)، که در آهنگین کردن آن نقش مؤثری دارد، میخوانند که به آن، لأله با لب (دوداق لاله سی) میگویند.
🔸اما گونه ی دیگر آن، لأله خوانی با حرکات پا می باشد که با حرکات هماهنگ پا انجام می گیرد که به آن لاله با پا (آیاق لاله سی) میگویند ...
ادامه مطلب در
https://gpedia.ir
نویسنده:
نورالدین سن سبلی
#موسسه_فرهنگی_میرداماد
تلگرام l
واتس اپ l
ایتا l
اینستاگرام l
بله l
سروش l
آپارات l
روبیکا l
توئیتر |
یوتیوب l
سایت
┗━━━🍃🌺🍃━━━┛