#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_111
❇️
#بنیاسرائيل و
#سرزمين_مقدس
💠وَ إِذْ قالَ مُوسى لِقَوْمِهِ يا قَوْمِ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّـهِ عَلَيْكُمْ إِذْ جَعَلَ فِيكُمْ أَنْبِياءَ وَ جَعَلَكُمْ مُلُوكاً وَ آتاكُمْ ما لَمْ يُؤْتِ أَحَداً مِنَ الْعالَمِينَ
💠زمانی (را یاد کن) که موسی به قومش گفت: «نعمت خدا را که بر شما ارزانی کرد، به یاد آورید؛ هنگامی که در میانتان پیامبرانی قرار داد و شما را حاکمان و صاحبان اختیار (خود) قرار داد و چیزهایی به شما داد که (تا کنون) به هیچیک از جهانیان نداده است؛
مائده - ۲۰
🔷✨در اين آيات برای زنده كردن روح حقشناسی در يهود، و بيدار كردن و جدان آنها در برابر خطاهايی كه در گذشته مرتكب شدند، تا به فكر جبران بيفتند، نخست چنين میگويد،" به خاطر بياوريد زمانی را كه موسی به پيروان خود گفت: ای بنی اسرائيل نعمتهايی را كه خدا به شما ارزانی داشته است فراموش نكنيد".
(وَ إِذْ قالَ مُوسی لِقَوْمِهِ يا قَوْمِ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّـهِ عَلَيْكُمْ).
🔷✨روشن است كه كلمه" نِعْمَتَ اللَّـهِ" همه مواهب و نعمتهای پروردگار را شامل ميشود ولی بدنبال آن اشاره به سه قسمت مهم از آنها كرده است.
🔹نخست نعمت وجود پيامبران و رهبران فراوان در ميان آنها است كه بزرگترين موهبت الهی در باره آنان بود (إِذْ جَعَلَ فِيكُمْ أَنْبِياءَ) تا آنجا كه ميگويند تنها در زمان موسی بن عمران بالغ بر هفتاد پيامبر وجود داشت و تمام هفتاد نفری كه با او به كوه طور رفتند در زمره پيامبران قرار گرفتند.
در پرتو اين نعمت بود كه از دره هولناك شرك و بتپرستی و گوساله پرستی رهايی يافتند و از انواع خرافات و موهومات و زشتيها و پليديها نجات پيدا كردند، و اين بزرگترين نعمت معنوی در حق آنها بود.
🔹سپس به بزرگترين موهبت مادی كه بنوبه خود مقدمه مواهب معنوی نيز ميباشد اشاره كرده ميفرمايد:" شما را صاحب اختيار جان و مال و زندگی خود قرار داد" (وَ جَعَلَكُمْ مُلُوكاً).
زيرا بنی اسرائيل ساليان دراز در زنجير اسارت و بردگی فرعون و فرعونيان بودند و هيچگونه" اختياری" از خود نداشتند، و با آنها همچون حيوانات اسير معامله ميشد، خداوند به بركت قيام موسی بن عمران زنجيرهای بردگی و استعمار را از دست و پای آنها گشود و آنها را صاحب اختيار هستی و زندگی خود ساخت.
🔹و در آخر آيه بطور كلی بنعمتهای مهم و برجستهای كه در آن زمان به احدی داده نشده بود اشاره فرموده ميگويد:" به شما چيزهايی داد كه به احدی از عالميان نداد.
اين نعمتهای متنوع، فراوان بودند، از جمله نجات معجزهآسا از چنگال فرعونيان و شكافته شدن دريا برای آنها و استفاده كردن از غذای مخصوصی بنام من و سلوی كه شرح آن در جلد اول ذيل آيه ۵۷ سوره بقره گذشت و مانند آنها.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔
@quranpuyan