#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_284
❇️خطوط زندگی
#طالبان_دنیا_و_آخرت
💠مَنْ كانَ يُرِيدُ الْعاجِلَةَ عَجَّلْنا لَهُ فِيها ما نَشاءُ لِمَنْ نُرِيدُ ثُمَّ جَعَلْنا لَهُ جَهَنَّمَ يَصْلاها مَذْمُوماً مَدْحُوراً (۱۸/إسراء)
🌱هر كس پيوسته زندگی دنيای زودگذر را بخواهد، به مقداری كه بخواهيم و برای هركه اراده كنيم، در اين دنيا بشتاب فراهم میكنيم، سپس جهنّم را برايش قرار میدهيم كه با شرمندگی وطردشدگی، وارد آن خواهد شد.
🔹از آنجا که در آیات گذشته، سخن از مخالفت گردنکشان در برابر اوامر الهی و سپس هلاکت آنها بود در اینجا به علت واقعی این تمرّد و عصیان که همان حب دنیاست اشاره کرده، میگوید:
«کسانی که تنها هدفشان همین زندگی زود گذر دنیای مادی باشد، ما آن مقدار را که بخواهیم به هر کس صلاح بدانیم در همین زندگی زود گذر میدهیم سپس جهنّم را برای او قرار خواهیم داد که در آتش سوزانش میسوزد در حالی که مورد سرزنش و دوری از رحمت خداست» (مَنْ کانَ یُرِیدُ الْعاجِلَةَ عَجَّلْنا لَهُ فِیها ما نَشاءُ لِمَنْ نُرِیدُ ثُمَّ جَعَلْنا لَهُ جَهَنَّمَ یَصْلاها مَذْمُوماً مَدْحُوراً).
🔹قابل توجه اینکه نمیگوید هر کس به دنبال دنیا برود، به هرچه بخواهد میرسد، بلکه دو قید برای آن قائل میشود، اول این که تنها بخشی از آنچه را میخواهد به آن میرسد، همان مقداری که ما بخواهیم «ما نَشاءُ».
دیگر این که: همه افراد به همین مقدار نیز نمیرسند، بلکه تنها گروهی از آنها به بخشی از متاع دنیا خواهند رسید، آنها که ما بخواهیم «لِمَنْ نُرِیدُ».
👈و به این ترتیب نه همه دنیاپرستان به دنیا میرسند و نه آنها که میرسند به همه آنچه میخواهند میرسند، زندگی روزمره نیز این دو محدودیت را به وضوح به ما نشان میدهد، چه بسیارند کسانی که شب و روز میدوند و به جایی نمیرسند، و چه بسیار کسانی که آرزوهای دور و دراز در این دنیا دارند که تنها بخش کوچکی از آن را به دست میآورند.
🔹قابل توجه این که کیفر این گروه، ضمن این که آتش جهنم شمرده شده است، با دو تعبیر «مَذْمُوماً» و «مَدْحُوراً» تأکید گردیده، که اولی به معنی مورد سرزنش و نکوهش قرار گرفتن و دومی به معنی دور ماندن از رحمت خداست.
در حقیقت آتش دوزخ، کیفر جسمانی آنهاست، و مذموم و مدحور بودن کیفر روحانی آنها، چرا که معاد هم جسمانی است و هم روحانی و کیفر و پاداش آن نیز در هر دو جنبه است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔
@quranpuyan