#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_478
❇️انواع
#هدايت_الهی
💠وَ أَمَّا ثَمُودُ فَهَدَيْناهُمْ فَاسْتَحَبُّوا الْعَمى عَلَى الْهُدى فَأَخَذَتْهُمْ صاعِقَةُ الْعَذابِ الْهُونِ بِما كانُوا يَكْسِبُونَ
🌱اما (قوم) ثمود: راه (حق) را به آنان نشان دادیم؛ (ولی) نتیجه این شد که کوردلی را بر هدایت ترجیح دادند. پس به سزای کارهایی که میکردند، صاعقه(ای خارقالعاده و مخصوصِ) آن عذاب ذلتبار، آنان را فراگرفت.
فصلت - ۱۷
👈میدانيم هدايت بر دو گونه است:" هدايت تشريعی" كه همان" ارائه طريق" و نشان دادن راه با تمام نشانههاست، و" هدايت تكوينی" كه" ايصال به مطلوب" و رسانيدن به مقصود است.
🔹در آيات مورد بحث هر دو يك جا جمع شده است نخست میگويد:" ما قوم ثمود را هدايت كرديم" اين هدايت همان هدايت تشريعی و ارائه طريق است، سپس میافزايد:" آنها نابينايی را بر هدايت ترجيح دادند" اين همان هدايت تكوينی و ايصال به مقصود است.
🔹به اين ترتيب هدايت به معنی اول كه وظيفه مسلم انبيای الهی است حاصل شد، اما هدايت به معنی دوم كه به اراده و اختيار هر انسانی بستگی دارد از سوی اين قوم مغرور و خود خواه حاصل منتفی شد، چرا كه آنها گمراهی را بر هدايت ترجيح دادند" فَاسْتَحَبُّوا الْعَمی عَلَی الْهُدی".
🔹اين خود دليل روشن و بارزی است بر مساله" آزادی اراده انسان" و عدم اجبار او در اعمالش، و عجب اينكه با اين صراحت و روشنی آيات باز بعضی از مفسران همچون" فخر رازی" به خاطر پيشداوريهايی كه در مورد ترجيح مكتب جبر داشتهاند در اينجا اصرار و پافشاری بر انكار دلالت آيه كردهاند و سخنانی گفتهاند كه از شان يك محقق دور است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔
@quranpuyan