#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_120
❇️داشتن برخی امتيازات و امور استثنايی، دليل بر
#الوهيّت نيست
💠مَّا الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ إِلَّا رَسُـولٌ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِ الرُّسُلُ وَأُمُّهُ صِدِّيقَةٌ كَانَا يَأْكُلَانِ الطَّعَامَ انظُرْ كَيْفَ نُبَيِّنُ لَهُمُ الْآيَاتِ ثُمَّ انظُرْ أَنَّى يُؤْفَكُونَ
🌱مسيح فرزند مريم جز فرستادهاي [از سوي خدا] نيست كه پيش از او نيز رسولان [ديگري] گذشتهاند، و مادرش [نيز] زني بسيار صادق بود، هر دو [بشر بودند و] غذا ميخوردند؛ ببين چگونه نشانهها را براي آنها به روشني بيان ميكنيم، پس از آن [با وجود اين روشنگريها] ببين چگونه واژگونه عمل ميكنند!
🔹صدق و صداقت راستي است، «صِدِّيق» صيغه مبالغه اين فعل، بسيار راستگو و بسيار راست کردار است. مؤمن واقعي کسي است که ميان قول و فعلش هيچ دوگانگي و تفاوت نباشد و به آنچه ايمان آورده کاملا عمل کند. اگر به انفاق و زکات، صدقه و صدقات گفته شده است، از اين روست که صداقتِ ايمان را با خرج کردن براي غير ميتوان شناخت. صيغه مبالغه اين فعل [صِدّيق] فقط درباره پيامبران به کار برده شده است که ظاهر و باطن و حرف و عمل آنها کاملا يکي بوده است.
🔹مشركين ايراد ميگرفتند كه اين چه فرستادة خدايي است كه غذا ميخورد! و براي خريد نيازمنديهايش به بازار ميرود [فرقان 7 (25:7) ]؟ آنها انتظار داشتند خدا فرشتهاي را براي هدايت آنان بفرستد، اما قرآن همين انتظار را به عنوان استدلالي براي اثبات بشر بودن پيامبران و بطلان توسل به آنها براي حوائج دنيايي استفاده كرده است [انبياء 8 (21:8) و فرقان 20 (25:20) ].
🔹«اِفک» به گفتة اهل لغت، چيزي است که از حقيقتش برگردانده شده باشد. اين واژه نوعي واژگونگي در انديشه و عمل را نشان ميدهد. دروغ را نيز از اين جهت افک ناميدهاند که واقعيت را وارونه ميکند.
🔹داشتن برخی امتيازات و امور استثنايی، دليل بر الوهيّت نيست. حضرت آدم هم بدون پدر و مادر بود و كسی او را خدا نپنداشت. «قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ»
🔹مريم، از اوليای خداست. قرآن از او تجليل میكند و او را «صدّيقه» میشمارد.
«أُمُّهُ صِدِّيقَةٌ»
🔹مرگ، برای همهی انبيا قطعی است. «قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ» بنابراين عيسی فناپذير است و خدا نيست.
🔹اگر عناد به ميان آيد، روشنترين برهانها و دلايل هم كارساز نخواهد بود.
كَيْفَ نُبَيِّنُ ... أَنَّی يُؤْفَكُونَ
🔹زن میتواند به بالاترين درجات معنوی برسد تا آنجا كه خداوند ثناگويش شود. «وَ أُمُّهُ صِدِّيقَةٌ»
🔹آشنايی با تاريخ گذشته وريشهيابی آن، برای آيندگان مفيد است. ثُمَّ انْظُرْ ...
📚تفسیر بازرگان و نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔
@quranpuyan