🔘 علل افزایش پایۀ پولی توسط بانک مرکزی
📌 حجتالاسلام والمسلمین دکتر سعید فراهانیفرد در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 آن هستۀ اولیه برای افزایش نقدینگی، خود، افزایش پایۀ پولی است که بانک مرکزی آن را ایجاد میکند. حال چرا بانک مرکزی پایۀ پولی را افزایش میدهد؟
🔖 اولین علت آن کسری بودجۀ دولت است. یعنی معمولاً دولتها وقتی که کسری بودجه دارند، برای جبران آن، از بانک مرکزی استقراض میکنند که استقراض از بانک مرکزی به معنای چاپ پول برای تأمین کسری بودجۀ دولت است. طبیعتاً چنین چیزی موجب تورم میشود؛ چراکه حجم نقدینگی را توسعه میدهد.
🔖 یکی دیگر از عواملی که ممکن است بانک مرکزی به آن دلیل پایۀ پولی را افزایش دهد، استقراض بانکها از بانک مرکزی است؛ یعنی پولی که بانک مرکزی دراختیار بانکها قرار میدهد و بانکها با آن پول، وام و تسهیلات میدهند، میتواند پایۀ پولی را افزایش دهد.
🔖 عامل مؤثر سوم در افزایش پایۀ پولی، خرید طلا و ارز توسط بانک مرکزی است. بانک مرکزی از دولت و صادرکنندگان طلا و ارز خرید کرده و درمقابل، اعتبار آنها را افزایش میدهد که بهمعنای افزایش پایۀ پولی است؛ ولی به لحاظ اینکه این داراییها معمولاً به مردم فروخته میشود، افزایش پایۀ پولی تعدیل میشود و بنابراین میتوان دو عامل قبلی یعنی کسر بودجه و استقراض بانکها را مهمترین عوامل در افزایش پایۀ پولی و بهدنبال آن، افزایش نقدینگی دانست.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سعید_فراهانی_فرد
🌐
@rouyesh_andisheh